Dodaj do ulubionych

Oczopląsu dostałam.

14.01.11, 22:01
Trafiłam dziś do ogromniastego marketu z produktami spożywczymi z całego świata. Byłam już wcześniej w jakichś tam podobnych sklepach, ale mniejszych i z bardziej ogranym asortymentem, który w większości nie robił na mnie wrażenia, brałam to, po co przyszłam i już. A dziś dosłownie dostałam oczopląsu, miliardy przypraw, słoików, ziaren, samej fasoli to tam było ze sto rodzajów ;P w ch.j warzyw o których nie miałam pojęcia, samej liściastej zieleniny tyle gatunków, że szczena opada. Mnóstwo śmiesznych owoców, słodycze we wszystkich formach i kolorach, chop mnie musiał stamtąd niemalże wynosić :) No z 90% tego, co tam było, to ja biedna, prosta dziewczyna ze wsi nigdy nie widziałam i bladego pojęcia nie mam jakie ma zastosowanie :D Ale jako, że ja lubię pichcić i eksperymentować z kuchniami z całego świata to jutro jadę tam na 5 godzin i przez kolejny miesiąc obiady będą jedną wielką niewiadomą, która kilka razy pewnie skończy się zamawianiem pizzy albo skwapliwą propozycją faceta, że jutro on gotuje :D Sklep się mieści w dzielnicy mocno międzynarodowej i to z przewagą ludzi spoza Europy i widocznie prosperuje na tyle dobrze, że opłaca im się to wszystko, łącznie ze świeżymi warzywami i owocami sprowadzać. Ale czad, żaden przepis już mi nie przepadnie z powodu braku składnika!
Obserwuj wątek
    • wilowka Re: Oczopląsu dostałam. 14.01.11, 22:47
      AAA chcę tam być! Zabierz mnieeeeeeeee taaaammmmm.
      Kuuuuup miiii COOOOŚ !!
      :D
      • nexstartelescope Re: Oczopląsu dostałam. 14.01.11, 22:56
        Kupić mogę, ale oszczegam, ze nie będę wiedziała, co wysyłam :D dziś nieomalże skusiłam się na takie czaderskie przezroczyste nitki, co leżały miedzy przyprawami a słodyczami i miały napis "jamaica sun isinglass" i żadnej ulotki, jeno ten napis. Wyglądały jak coś dobrego. W ostatniej chwili chop mnie przekonał, żebym najpierw sprawdziła w necie, co to jest, bo przywlekę do domu KOLEJNY niejadalny wynalazek, i pacz pan - miał rację :D en.wikipedia.org/wiki/Isinglass
        Ale możesz se wyszperać jakiś specjał z drugiego końca świata i Ci wyślę, co wybierasz? :)
        • wilowka Re: Oczopląsu dostałam. 14.01.11, 23:14
          He he he chyba byś se z tego klej do znaczków i kopert uwarzyć mogła ;)

Umówmy się, że najpierw ja Ci wyślę maśc na hemoroidy z niespodzianką, a pietm będziemy się dogadywać co do dalszej dilerki, żebym Ci dłużna nie była.

P.S. Zakładam, że do tego czasu coś wypróbujesz i bęe zamawiać w mniejsze ciemno, niż bym to zrobiła teraz :D

Ale już teraz CI powiem, ze to pewnie będzie jakaś czekolada ;)

P.S. 2
          W poniedziałek pewnie wyślę COŚ :)
          • nexstartelescope Re: Oczopląsu dostałam. 14.01.11, 23:30
            Coś niecoś na pewno obczaję, jutro będę miała więcej czasu i nikt mi nie będzie brzęczał nad uchem, żebym się szybciej decydowała. Ale na zapoznanie sie z tym wszystkim to i rok mi nie wystarczy, zwłaszcza, że większość dóbr tam dostępnych ma napisy tylko w języku kraju pochodzenia (a często znaczki) ;)
    • redundant Re: Oczopląsu dostałam. 15.01.11, 11:40
      A co to za okolica taka niekrześcijańska - Sheffield, dobrze pamiętam? :)
      • nexstartelescope Re: Oczopląsu dostałam. 15.01.11, 12:57
        Sheffield, panie! I w tym rejonie bardzo nawet niekrzescijański, bo tam same, panie Hindusy, Pakistańczyki i Chińczyki jakieś i inna sodoma! Nawet, panie, kościoła tam nie spotkasz, tylko jakieś meczety i inne takie, tfu..!
        • redundant Re: Oczopląsu dostałam. 16.01.11, 15:16
          Stary człowiek, panie, jak słyszy "Sheffied", to wciąż ma przed oczami British steel oraz - z przeproszeniem - gruszkę Bessemera. :D
          A tu i stalownie przeminęły, i te dzisiejsze Britisze jakieś takie na pierwszy rzut oka nieoczywiste... :|
    • forumowicz_pospolity Re: Oczopląsu dostałam. 16.01.11, 13:55
      niniejszym mianuje sie ob Teleskopową referentem ds terytoriów zamorskich

fajnie, dobra przestrzen dla ciekawych świata
      sklepy np.z ciuchami to mi wiszą ale z żarciem to jest fajnie sobie pobuszować
      • nexstartelescope Re: Oczopląsu dostałam. 16.01.11, 21:46
        Niniejszym ob. Teleskopowa czuje się mianowana i obiecuje obowiązki swe referenta jakiegośtam sumiennie wypełniać!
        P.S Redundantó , a ską Ty tyle wiesz o tej gruszce i wogle? :> Nie orientuję się za bardzo, jak sprawy z british steel teraz stoją, jedyne co mi się rzuciło w oczy to milią strasznych, nieczynnych zakładów w dzielnicy przemysłowej, niektóre zdaje się mają hutniczą przeszłość. Stary człowiek ma rację.
        • redundant Re: Oczopląsu dostałam. 17.01.11, 11:03
          Że ma rację, to wie - o związku Sheffield z British steel można było się dowiedzieć na geografii w staromodnej opresyjnej szkole, która wymagała przyswajania jakichś wiadomości. :)
          Ale o konwertorze Besssemera już niekoniecznie - do tego to raczej trzeba mieć jakąś bliższą okoliczność albo z historią gospodarczą, albo z historią doktryn ekonomicznych, albo - po prostu - z metalurgią żelaza. :)

A dzisiejsze sprawy z British steel stoją tak sobie, podobnie jak cała wytwórczość w naszej okolicy - jeżeli nawet nie przenosi się fizycznie do Azji (jeszcze?), to i tak powoli staje się własnością Azjatów.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka