22.11.11, 13:30
Czy w miesiąc nauczę się dziergać? Wymyśliłam sobie, że dodam w tym roku trochę ozdób na chujinkę i chciałabym własnoręcznie to wykonać.

Druty mam. :D
Obserwuj wątek
    • redundant Nie rób scen! 22.11.11, 13:39
      Cytrynę schlastaj na prasterki i ususz. I będzie git. :P
      • redundant PS. 22.11.11, 13:39
        'naczy pomarańczę?...
        • thank_you Re: PS. 22.11.11, 13:45
          Mam! Mam pomarańcze i pierniki.

A takie inne mam od dwóch lat. To taki eksperyment naukowy - kiedy się zepsują. Póki co wyglądają jak nówki sztuki nieśmigane. :-)
    • thank_you Re: Wilówka! 22.11.11, 13:55
      Wilówka, ja Cię po dobroci ostrzegam. :D Jak mi nie pomożesz, to druty będą wisiały. :D
      • wilowka Re: Wilówka! 22.11.11, 15:02
        Nauczysz :) To weź laska te druty teraz wsadź se pod zawias lufcika, żeby Ci przy wietrze silniejszym nie opadał, a w zamian za nie nabądź szydełko :)

Takie chciałaś się naumieć na przykład?

https://attic24.typepad.com/.a/6a00e551101c54883401543684ea19970c-500wi

czy takie?

https://attic24.typepad.com/.a/6a00e551101c5488340120a6e9586a970b-500wi

śnieżyny
        • wilowka Re: Wilówka! 22.11.11, 15:07

Takoż więc Laska weź se przemyśl i pooglądaj to: SZYDEŁKOWA SZKÓŁKA

Mogę Ci zeskanować strony z fotami poszczególnych etapów wg mnie przydatne, oraz zaproponować jakieś wzory dla gupków ;) No i Ci może Babcia Wilówka poobjaśniać którą nitkę zahaczyć i gdzie ciągnąć. :)
          • thank_you Re: Wilówka! 22.11.11, 17:57
            Omatkobosko. Chciałabym aniołki ale takie jak te gwiazdki.

Zaraz poszukam szydełka a jutro nabędę jakiś kłębek do szkolenia. Tylko - gdzie i jaki?

I powiedz mi - czemu to się robi na szydełku a nie na drutach?

Pamiętam jak moja matula wywijała różne cuda - z zamkniętymi oczami. Albo książkę czytała. Nawet jak jej robiłam "buu", to się nie myliła.
            • wilowka Re: Wilówka! 22.11.11, 19:45
              Na drutach robisz miękkie rzeczy, takie bardziej...lejące - ciuchy itp, Maskotki też można, ale są takie...kanciate, mnie się nie widzą. Ozdupki są sztywniejsze , więc się kłania szydełko, do tego masz tylko jedno oczko do pilnowania.
              Szydełko jakiego potrzebujesz musi być dopasowane do włóczki oraz do tego co chcesz robić. Na początek nie polecam zbyt cienkiej włóczki, bo po pół godzinie i Aleksander Wielki na kłąb powstały nie pomoże :D

Zależy też jakiej wielkości chciałabyś te ozdóbki (jasne, maleńkie delikatniusie i w ogóle najlepiej) :)

Masz Aniołka:
              JANIOŁ PLASKATY

A zatem włóczka. Takie rzeczy robi się z bawełny. Albowiem po uszydełkowaniu się je "blokuje", czyli nierdzewnymi szpilkami upina ukrochmalone do maty (krochmal w płynie kosztuje z 6 zł, starcza na 4 Wigilie po 100 gwiazdek, a kupuje się go w drogerii - chemicznym i ładnie pachnie) Mata niepotrzebna, wystarczy gruby ręcznik i tapczan albo dywan.

Każda taka gwiazdka, to miniserwetka A zatem blokuje się je jak małe serwetki - to bardzo łatwe i wyciszające zajęcie :)Blokowanie serwetek

Po włóczkę udajesz się do pasmanterii i mówisz co chcesz (nie za cienką bawełnę na gwiazdki i szydełko do tego, bo początkująca jesteś)

Jest taka bawełna ALMINA się nazywa (dość popularna) do niej pasują szydełka 2,5 i 3 (to rozmiar) myślę, że byłaby najodpowiedniejsza na pierwsze gwiazdki, choć do pierwszych prób na szydełku lepsza by była trochę grubsza wełenka... ;)

TO JEST NAPRAWDĘ ŁATWE I PRZYJEMNE :D
              • thank_you Re: Wilówka! 22.11.11, 19:57
                Dzięki! Myślałam, że to prostsze. Obawiam się, że ukończenie przeze mnie gwiazdki zbiegnie się z tą pierwszą, wigilijną gwiazdą. :D

Oraz: na tej stronie kłamią. -> "Poświęć kwadrans na zrobienie małego płaskiego aniołka na szydełku."

Jutro zdam relację z pierwszych prób z szydełkiem.
                • wilowka Re: Wilówka! 22.11.11, 20:39
                  Słuchaj, to jest proste :) Weź spróbuj opisać na forum dokładnie czynnośc zakładania i wiązania butów, też CI kobyła wyjdzie :D

Jeszcze jedna wskazówka. jak będziesz miała szydełko w łapie, to być może ktoś Ci pokaże jedynie słuszny sposób jego trzymania (od spodu, z wygiętym nadgarstkiem) Ja trzymam inaczej - od góry no... niemal jak patyk do kiełbasek na ognisku. I ten drugi polecam, jest anatomiczniejszy ;) i mniej się łapa męczy.
                  • thank_you Re: Wilówka! 23.11.11, 00:10
                    Jeśli mam szydełkować tą techniką:

"trzymam inaczej - od góry no... niemal jak patyk do kiełbasek na ognisku",

to jedno szydełko oprę o drugie. :DDD
              • stedo Re: Wilówka! 22.11.11, 23:42
                Blokowanie serwetek??!!nigdy tak nie robiłam. Krochmaliłam i prasowałam na mokro. I było super. Co innego jakieś cuda przestrzenne 3wymiarowe, ale w nic takiego się nie bawiłam.
                A ogólnie co do robótek ręcznych - kiedyś takich rzeczy uczyli w szkole na tzw. robotach ręcznych. Był taki przedmiot w podstawówce za moich czasów. Uczyli szyć, co prawda ręcznie/ na maszynie trzeba było we własnym zakresie się nauczyć/, cerować, robić na drutach, na szydełku, lepić różne rzeczy np z papieru toaletowego rozmoczonego, robić korale np. z kolorowych czasopism.;)) Ale niektóre z tych rzeczy to i moja córka robiła w szkole w latach 90tych. Jak się chwyci podstawy to potem tylko trochę własnej inwencji i można wyczarować cudeńka. Pamiętam szał robót na drutach w latach 80tych. Niektóre popadały w uzależnienie od tego. A i niektórzy faceci w to się bawili;))
                • thank_you Re: Wilówka! 23.11.11, 00:08
                  No to ja to wszystko potrafię, tylko na drutach i szydełku robić nie umiem. A papier toaletowy jakoś nie współgra mi z choinką. :D

Jak miałam kilka lat to dostałam od taty - ku późniejszej rozpaczy mamy -maszynę do szycia. Tata mógł dać mi jakieś materiały, ale w związku z tym, iż tego nie zrobił, to musiałam zdobyć je sama. I zdobyłam. Najlepiej szyło się z tych kółek, które uprzednio wycinałam z sukienek mamy. :DDD

A Ty, stedo, dalej coś robisz? U mnie w domu to tylko babcia coś działa, ale ona potrafi w ciągu kilku dni spruć różne poszewki, podkładki itp. i zrobić je w innych wersjach kolorystycznych. Chyba jej się nudzi. :-)
                  • stedo Re: Wilówka! 25.11.11, 16:47
                    Niii dziergać , to nie dziergam. Nigdy to nie było moją pasja. Kiedyś, jak takie ręczne roboty były w modzie, to trochę robiłam, by być trendy, jak to się teraz określa, ale tak żeby dziergać by ręce zająć, to nie. Czasami tylko coś poszyję, ale tylko jakieś przeróbki i dopasowania.
        • mi-l-ja Re: Wilówka! 06.01.12, 15:50
          Jeśli to drugie jest super easy to make, to ja jestem z miasta... ;)
    • conena Re: Wilówka! 23.11.11, 08:49
      dziergać na drutach nauczysz się w jeden wieczór. skoro mi się udało, to każdy da radę.
      zgadzam się z opinią Wilówkowej, że na drutach - ciuchy generalnie, ale też pledy, ale raczej nie tak spektakularne jak na szydełku:-) a na szydełku wszelkie upiększacze otoczenia. w tym takie oto:
      https://evilmonkey.blox.pl/resource/100_5019.JPG
      zajebiste, nie? moja mama zrobiła. i nawet da radę powiesić toto na choince.
      a ja muszę nauczyć się na szydełku robić, bo kocham to:
      https://farm5.static.flickr.com/4103/5097005004_537f2b1a5a.jpg
      i muszę zrobić dla Łucji taki kocyk.

ps. stedo - z rozmiękczonego papieru toaletowego to się papierzaki nazywa i na choinkę się absolutnie nie nadaje:/
      • thank_you Re: Wilówka! 23.11.11, 09:29
        Ooojenyyy!!! Jakie piękne! Cudowne!
      • wilowka Re: Wilówka! 23.11.11, 09:47
        Stedo - prasować też można, ale moim zdaniem po praniu którymśtam - już raz zblokowane, jak się już wie, jak mają wygladać. Dzergotka niedoświadczona łatwo może przypalić takie cudo :) Blokowany stwór układa się zupełnie inaczej, otwierają mu się wszystkie dziurki. Ja tam w każdym razie blokuję.

Conena - Granny square (czyli ten kwadrat, to najbardziej pojemna i najprostsza forma szydełkowa :) Też lubię. Na bazie tego jednego kwadratu zrobiłam ostatnio kocyk dla malucha koleżanki

https://4.bp.blogspot.com/-fz0ziIImyuA/Tre5jo79VCI/AAAAAAAABR8/owVK_F5x9YI/s1600/IMG_2829.JPG

A z lekko skomplikowańszych, ale też kwadratów/motywów machnęłam też taki:

https://2.bp.blogspot.com/-PZLZ8UHgFnk/TloEM1_TbTI/AAAAAAAABQE/-ugpnY0OxxU/s1600/DSCN4879.JPG

No i narzuty na fotele w Pluszowozie mam Granny Square :D

Ogólnie to bardzo przyjemna rzecz jest :)

Thank. Nauczyłam już parę osób, dwie z nich po jednej lekcji osobistej (około 1 godziny)i wglądzie w net zrobiły chusty :)
        • wilowka Re: Wilówka! 23.11.11, 09:52
          Ale se pierdykłam zdjęcie dyskretne...
          • conena Re: Wilówka! 23.11.11, 11:52
            tak, tak, tak, kocyk Babuni Jagódki mam od dawna na liście do zrobienia.
            Twój z królikiem piękny, dla jakiegoś szczęśliwego bobasa powstał?
            jeszcze bym chciała lalkę zrobić, taką jak tu: blogasek
            a póki co robię misia na drutach. do świąt muszę zdanżyć.
            • stedo Re: Wilówka! 25.11.11, 16:42
              Ona w tym blogu prowadzi nawet działalność usługową i to w skali europejskiej.;)) Nawet cennik wystawiła:
              "Chcesz żeby szydełkowy cudak zamieszkał w Twoim domu ? chętnie wykonam go dla Ciebie.
              Lalka (duża ok. 40cm) - 18 euro (ok. 70zł.)
              Lalka ( mała ok.30-35cm) - 13 euro ( ok. 50zł.)
              Misie, kroliki i inne stworki ( duże ok. 35-40 cm) - 14 euro (ok. 56zł.)
              Pacynki na paluszka - 2 euro /sztuka ( ok. 8zł. )
              Zapraszam :) "
        • stedo Re: Wilówka! 23.11.11, 11:41
          Cóś Ci róg odgryzło/spaliło w tym białym dziele?;))
          Kiedy Ty masz czas to robić?? Od czasu do czasu jakąś serwetkę to da radę, ale tyle??? Musisz to wybitnie lubić:))
          • wilowka Re: Wilówka! 23.11.11, 12:50
            Stedo - faktycznie coś użarło róg :D

Kiedy mam czas robić? Jak siedzę w poczekalni u lekarza, jak oglądam film, w pubie ze znajomymi, ze dwa chociaż rządki przed snem itp. Generalnie dorywczo z doskoku, bo na pełny dzień szydełkowania raczej nie mogę sobie pozwolić.

Swoją drogą (to absolutnie nie do Ciebie) :) coraz częściej słyszę "Kiedy ty masz czas to robić? Dziewczyno, ja nie mam czasu na takie rzeczy..." Wypowiadane tonem który jednoznacznie sugeruje że NIEKTÓRZY to mają czas na głupoty, a INNI żyją prawdziwym życiem, z prawdziwymi problemami. i wkurwia mnie to, bo moja doba też ma 24 h, dojeżdżam sporo do pracy, gotuję, kupuję, piorę jak wszyscy. I wybieram coś zamiast czegoś :)

Żałuję tylko, że nie mogę jednocześnie czytać i szydełkować. Za to ostatnio "odkryłam" audiobooki, więc siedziałam z szydełkową robótką, Audiobookiem w słuchawkach oglądając jednocześnie TVN24. Było nieźle. Choć Maleństwo nieusatysfakcjonowany pytał, czy nie mogłabym jednocześnie jeszcze pedałować, jakieś dynamo do żyrandola, czy cuś... :D
            • stedo Re: Wilówka! 23.11.11, 13:34
              Nooo, dobra jesteś niczym urządzenie wielofunkcyjne;))) Zawsze mi się wydawało że takie publiczne dzierganie to tylko leciwym babciom przystoi. Nie wzbudzasz zdziwienia, taka młoda osoba, gdy tak dziergasz w miejscu publicznym.? Już widzę Cię w tej przychodni, a szczególnie w pubie jak siedzisz w miniówie, a obok kłębki, a Ty ruszasz rękami.;)) Bardzo egzotyczne to wg mnie;)). W czasach gdy była szalona moda na dzierganie chodziła taka fama, że żona znanego aktora Stanisława Zaczyka, była miss polonia, popadła w to szaleństwo.On nie mógł tego znieść, bo dziergała dosłownie wszędzie. Chowała się przed nim np w toalecie i tam uprawiała ten nałóg. Kiedyś podobno nie wytrzymał i doszło do rękoczynów.
              • wilowka Re: Wilówka! 23.11.11, 13:58
                A właśnie Babć publicznie dziergających nie widuję, za to jak już jakieś wyrażają zainteresowanie to spoglądają zazdrośnie i przebąkują coś o tym, że nie pomyślały, żeby robótkę zabrać i teraz się nudzą. No i obowiązkowo wspominają, że teraz to już mało kto to robi bo się nie opłaca. :)

W pubach jak na przykład spotykamy się z większą grupką np na jakiegoś meczu oglądanie, to normalnie na legalu siedzę i wygląda to tak, jak opisałaś. :D Miniówa, kłębki, piwko i ...przyrasta szalika :) Mam takie zdjęcia z paru imprez gdzie w czasie nocnych rozmów polaków dziabię jakieś chusty :)

Z Maleństwem póki co problemów nie mam. Przeciwnie - lubi się pochwalić że "Moja żona szydełkuje!" I zawsze mnie tym rozkłada, bo wypowiada to takim tonem jak by oznajmiał:

"Moja żona pasjami chodzi po linie z kiełbasą w zębach grając stopami na ukulele!"

:D
                • redundant Zasadniczo 24.11.11, 01:10
                  to coś Mleczką tu powiewa. Coraz jakby mocniej... :|
                  • wilowka Re: Zasadniczo 25.11.11, 16:17

redundant napisał:

> to coś Mleczką tu powiewa. Coraz jakby mocniej... :|

Ke?

:)
                    • redundant Re: Zasadniczo 26.11.11, 01:30
                      No taki gośció jest, z Krakowa, co do śmichu obrazki rysuje. Mleczko się nazywa.

I właśnie nierozstająca się z robótką żona jest jednym z najważniejszych toposów świata rysunków Andrzeja Mleczki (czy też - jak powiedziałby sam Jacek Kurski - Andrzeja Mleczko).

• redundant Re: Wilówka! 24.11.11, 01:23
        conena napisała:

> i muszę zrobić dla Łucji taki kocyk.

Owóż miałem zapodać, że to jakaś wiocha ta krateczka, oraz, że biedne dziecko.
        Ale że jednak jest może dla niej szansa, gdyż może zdąży wyrosnąć z kocykowania, zanim jej mamusia perfekcjonistka nauczy się dziergać na tyle równo, coby prezentować swe wytwory szerokiej publiczności, z rozmaitymi szwagierkami włącznie, w nadziei oglądania oczu zbielałych. :P

Ale w zw. z pojawieniem się zachwytów nad kocykiem wywrzaskiwanych przez osoby trzecie nie zapodam powyższego jednakowoż. :|
        • conena Re: Wilówka! 24.11.11, 09:01
          ja zawsze piszę, że jestem z prowincji. a wiocha jest git, ino tera sie nazywa szabi szik:-)

natomiast to co napisałeś, dowodzi, że jesteś po prostu mężczyzną. p-h-i.
          • redundant Re: Wilówka! 26.11.11, 01:33
            Że co, że niby Czarnków tera szabi szik??? =O Ty dzioucha mniej gorzołka pij, ty masz dziecko małe! :>
            • stedo Re: Wilówka! 26.11.11, 01:49
              Nie że Czarnków to wiocha, tylko "wiocha" to taki styl, który teraz został nazwany szabi szik.
              • conena Re: Wilówka! 28.11.11, 13:26
                to Czarnków nie wiocha? ale rozbrojenie...
    • sru_karka Re: Wilówka! 23.11.11, 12:50
      O, wątek chujenkowy :P Jesteś pierwsza :)
      Powiem Wam dziewczyny, że tymi zdjęciami narobiłyście mi smaka na takie cudeńka. Może i ja się nauczę?
    • thank_you Re: Wilówka! 01.12.11, 23:23
      Poległam. Pokazywała mi i babcia i jej siostra. Może jutro mama się nade mną zlituje. Dobrze, że chwilowo do rodzinnego miasta przyjechałam, to mam wsparcie. :-)

Wilowka, a Ty co teraz dziergasz?
      • wilowka Re: Wilówka! 02.12.11, 10:49
        Kilka śnieżyn zrobiłam, zdjecia kiepskie, ale może później wkleję. Torbę uszyłam, ale nie sfocona jeszcze, lalki jakieś bez głowy mam na wykończeniu, takie tam rozgrzebanie. Ostatnio tak w pełni szydełkowo to se beretkę pierdykłam, mitenki i lada dzień udziubię chustoszal pewnie do tego :)

Walcz, nie poddawaj się! :)
      • berta-death Re: Wilówka! 02.12.11, 13:33
        Babcia, siostra babci, mama i jeszcze Wilowka. 4 nauczycielki na jedną uczennicę. Toż to nawet w szkołach specjalnych, ups, elitarnych chciałam napisać, tak dobrze nie mają. Nie ma szans, żebyś samodzielnie nie tylko ozdabianek ale i całej chujenki nie wydziergała do świąt.
        • thank_you Re: Wilówka! 02.12.11, 16:56
          Bo ja wymagam specjalnej troski i szczególnego wsparcia. :P Bez specjalnego dopingu, to nawet butów nie zakładam. ;-)
          • wilowka Re: Wilówka! 04.12.11, 15:39
            W ramach dopingu CI podsyłam lineczkę :)

szydełkowanie
    • conena Re: Wilówka! 02.01.12, 10:22
      a ja już umię szydełkować!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
      wczoraj wieczorem siadłam z moją matką, szydełkiem i starą włóczką wygrzebaną z kąta i zrobiłam początek granny square, HA!
      i to jest łatwiejsze niż na drutach, jednak to prawda.

tym samym w wieczór noworoczny odwaliłam postanowienie noworoczne, jedyne moje, więc skuteczność 100%, więc proszę mnie zanotować jako podnoszącą statystyki krajowe nie tylko w czytaniu książek. nie potrzebować oklaski.
      • kitek_maly Re: Wilówka! 02.01.12, 12:37
        Najważniejsze to dobrze zacząć. :P
        Oraz - masz maila. ;)
        • wilowka Re: Wilówka! 02.01.12, 14:56
          Nooo to brawo jeszcze dwieście kwadratów i blanket tudzież afghan gotowy :) i co jeszcze będziesz robiła?
          • conena Re: Wilówka! 09.01.12, 11:49
            na razie zrobię blanket, potem czapeczkę na wiosnę dla córeczki mej, potem jakiś milią innych rzeczy, bo tak mi się podoba ta robota, żeszok. będę jak Eugeniusz Bodo, który znajomym na siłę wciskał własnoręczne kilimy albo makatki, nie pamiętam szczegółowo.
            Wilowka, a Ty panimajesz anglojęzyczne instrukcje szydełkowania albo drutowania? ja mam w jednej książce jakiś słowniczek, ale póki co mnie to przerasta. heh, polskie instrukcje mnie lekko obezwładniają, ale ambitnie biorę się za lekturę zagranicznych blogów:D
            • wilowka Re: Wilówka! 09.01.12, 13:42
              No czaję ale nie wiem czego chcesz, bo niektórych mi się nie chce zgłębiać i na oko trzaskam, to byś mi musiała podesłać co Cię interesuje. Może pomogę :)

Ale wciąga, co? ;)
              • conena Re: Wilówka! 10.01.12, 09:38
                wciąga???
                kobieto, mi to mózg zassało:D

dojdę do tych zagramanicznych tematów to się odezwę, póki co mam na warsztacie granny square i jestem cała dumna i blada;-) póki co rzucam nieśmiało hasło owl hat, pani matka powiedziała tak jak Ty, że na oko to zrobimy.
                • conena Re: Wilówka! 10.01.12, 10:04
                  o takom:

https://farm5.static.flickr.com/4148/5004830475_df25574bf4.jpg
                  • wilowka Re: Wilówka! 10.01.12, 21:18
                    Dasz radę :) Tylko może byś spróbowała pomacać włóczkę bawełna + akryl, będzie milsza niż sama bawełna, ew bawełna merceryzowana, ale patrzaj czy miękka, żeby łebka nie odgniatała, no i weź poprawkę że się wywlecze nieco. Czapę robisz od góry, najlepiej na 6 czyli. 3 oczka w kółko, na tym 6 oczek (półsłupków) , na nich 12, (czyli w każdym po 2) potem 1 półsłupek w jednym oczku, w następnym 2 półsłupki i to 6 x, potem w 2 półsłupach po jednym półsł. a w trzecim 2. i to 6 x. Tym sposobem ciągniesz chwilę i jak na głowine pacholęciu przymierzysz a tu się zwężać zaczyna to regularnie po trochu odejmujesz oczka. Jak masz już formę nocnika do góry dnem dowiązujesz na wysokości uszu nitke i lecisz ucha w rządkach. Na koniec obrobić rakowymi (czyli półsłupkami od lewej do prawej) nitką w innym kolorze i git :)
                    • berta-death Re: Wilówka! 10.01.12, 23:25
                      > Dasz radę :) Tylko może byś spróbowała pomacać włóczkę bawełna + akryl, będzie
                      > milsza niż sama bawełna, ew bawełna merceryzowana, ale patrzaj czy miękka, żeby
                      > łebka nie odgniatała, no i weź poprawkę że się wywlecze nieco. Czapę robisz od
                      > góry, najlepiej na 6 czyli. 3 oczka w kółko, na tym 6 oczek (półsłupków) , na
                      > nich 12, (czyli w każdym po 2) potem 1 półsłupek w jednym oczku, w następnym 2
                      > półsłupki i to 6 x, potem w 2 półsłupach po jednym półsł. a w trzecim 2. i to 6
                      > x. Tym sposobem ciągniesz chwilę i jak na głowine pacholęciu przymierzysz a tu
                      > się zwężać zaczyna to regularnie po trochu odejmujesz oczka. Jak masz już form
                      > ę nocnika do góry dnem dowiązujesz na wysokości uszu nitke i lecisz ucha w rząd
                      > kach. Na koniec obrobić rakowymi (czyli półsłupkami od lewej do prawej) nitką w
                      > innym kolorze i git :)

Brzmi jak szyfr. ;)
                      • wilowka Re: Wilówka! 15.01.12, 20:18
                        berta-death napisała:

> Brzmi jak szyfr. ;)

ii tam , nie bardziej niż "koń na E7 " ;)
                    • conena Re: Wilówka! 11.01.12, 10:28
                      kochana jesteś, dzięki:)
                      zrozumiałam, ale nie zapamiętam więc se wydrukuję:D
                      jak stworzę dzieło wiekopomne to nie omięszkam się pochwalić.
                      • wilowka Re: Wilówka! 12.03.12, 22:52
                        tutOWLrial :D

o tutaj
                        • wilowka Re: Wilówka! 12.03.12, 23:00
                          Pokażta wytwory swoje :)
                          Poproszę :)
                          • conena Re: Wilówka! 13.03.12, 08:45
                            https://lh5.googleusercontent.com/-myzgezf8cZg/TyfS-18a5QI/AAAAAAAAAOU/jdqQNip-kdc/s720/100_5581.JPG
                            • redundant No! 13.03.12, 18:34
                              Nareszcie się towarzycho deczko odkuło.
                              Przypomina się, że jeszcze niedawno wnętrze lokalu mieszkalnego wyglądało tak:

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/6/gd/fd/b1km/OUaRZIsBozIzNLD0WB.jpg
                              • conena Re: No! 14.03.12, 11:59
                                panie, to było w 64 roku, w akademiku Zbyszko. dawno i nieprawda.
                            • wilowka Re: Wilówka! 13.03.12, 20:52
                              Brawo! :) Dla Kota i Twojego zacięcia. Fajne kolorki. Jak byś chciała wzorków na inne kocyki to pisaj :)

na zachętę tutek kocyka lego

Wciągnęło Cię?
                              • conena Re: Wilówka! 14.03.12, 12:15
                                dzięki:* z Twojej klawiatury takie słowa to ach i och dla mnie! właśnie ja kompletnie kolorów nie umiem dobierać, to robiłam z tego co mi wlazło na szydełko i nie do końca mi to gra, ale niech se już jest. podpatruję kolory na blogach, dziewczyny mają takie wyczucie, że mi szczena opada.

rżnęłam kocyk babuni w kąt, bo mię znudził, ale wrócę do niego, bo muszę mieć czym się chwalić. kolejnym wiekopomnym dziełem jest poduszka:D ale taka kolorowa na maksa! musze ją zrobić w ciągu kilku najbliższych dni, żeby moja Mama po powrocie z wojaży omdlała z wrażenia, więc niedługo ją zaprezentuję.
                                mam taką książkę i chcę z niej zrobić taki pled. no.
                                ten lego też fajny, myślałam, że takie groszki to tylko na drutach idzie zrobić.
                                wciągło, zassało, przeżarło na wylot. frajdę mam na maksa, tylko mąż ma przerąbane, bo musi ciągle się zachwycać:D
                                • wilowka Re: Wilówka! 14.03.12, 18:55
                                  conena napisała:

> dzięki:* z Twojej klawiatury takie słowa to ach i och dla mnie! właśnie ja komp
                                  > letnie kolorów nie umiem dobierać, to robiłam z tego co mi wlazło na szydełko i
                                  > nie do końca mi to gra, ale niech se już jest. podpatruję kolory na blogach, d
                                  > ziewczyny mają takie wyczucie, że mi szczena opada.

Kobieto dyć one pokazują po piątym pruciu najczęściej bo im pół paska w danym odcieniu nie pasowało... :D

> rżnęłam kocyk babuni w kąt, bo mię znudził, ale wrócę do niego, bo muszę mieć c
                                  > zym się chwalić. kolejnym wiekopomnym dziełem jest poduszka:D ale taka kolorowa
                                  > na maksa! musze ją zrobić w ciągu kilku najbliższych dni, żeby moja Mama po po
                                  > wrocie z wojaży omdlała z wrażenia, więc niedługo ją zaprezentuję.
                                  pokaż pokaż koniecznie :) Z książek tę co pokazujesz mam, ale właściwie służy mi jako inspiracja obrazkowa, bo nie lubię czytać i robić z samego tylko opisu - odgapiam i zasuwam po swojemu albo sam schemat wystarcza.

Te książki są fajne jeśli interesują CIę motywy (czyli kawałki do zszywania lub łączenia

motywy szydełkowe nie tylko kwadratowe

tę mam - ma opisy i schematy i kolorowe zdjęcia każdego motywu

126 motywów

Tę oglądałam - tez jest fajna, można śmiało brać :)

Ta jest jeszcze fajna jak masz konto na szomę, to zajrzyj, bo można ściągnąć

chomik

> ten lego też fajny, myślałam, że takie groszki to tylko na drutach idzie zrobić

otóż i nie :) Na moim kocyku tym kremowym co tu pokazywałam są takie groszki (fachowo: popcorn :D)

odjechana tęczowa poducha

osłonki na nibydoniczki

Na tym blogu, to w ogóle masz odjazd kolorów :)
                                  > .
                                  > wciągło, zassało, przeżarło na wylot. frajdę mam na maksa, tylko mąż ma przerąb
                                  > ane, bo musi ciągle się zachwycać:D

No i fajnie. Niech się facet cieszy, że jeszcze mu krawatu, czy papuci nie udziubałaś :)
                                  • conena Re: Wilówka! 15.03.12, 10:01
                                    ojesu - dziękuję odpiszę Ci szczegółowiej później, ale na gorąco tylko chciałam napisać, że jesteś wiedźma i czytasz w moich myślach jakoś, bo mam dwie puszki metalowe zachomikowane i chcę je ubrać w szydełko i ubarwić nimi powstający ogródek:D:D:D:D
                                    i jeszcze - ta dziewczyna tam na zdjęciu w profilu trzyma w objęciach taką poduszkę kwiata z wielu warstw, piękna ta poduszka jest i taką też zrobię kiedyś:)

zawrota głowy od tych linków mam...
                                    • conena Re: Wilówka! 15.03.12, 10:03
                                      no, właśnie, tego, vivat uważne czytanie:D tęczowa poducha to jest to! DZIĘĘĘĘĘĘĘĘĘKI:*
                                      • wilowka Bo ja mam ksywkę "wiedźma" ;) 15.03.12, 10:27
                                        No! :) I tak się szybko zorientowałaś, że tutek do poduchy Ci dałam :D
                                  • conena Re: Wilówka! 16.03.12, 09:39
                                    ochłonęłam.
                                    1. wiem, że one po piątym pruciu, ale ulegam tej magii i chcę tak jak one;-) lubię jak jest kolorowo i wesoło, ale sama nie umiem.
                                    2. książki są fajne, ale nie wiem do końca co o nich myśleć. moja Madre twierdzi, że w nich jest sporo błędów, co mnie deczko zniechęca, ale znowuż wzory mi się podobają, więc póki co mam kolekcję książek, jak przystąpię do realizacji to ocenię.
                                    3. to już napisałam wczoraj.
                                    4. mężu zrobię kardigan :] na drutach, tylko jakiś maczo wzór dorwę, bo póki co wszystkie są traktowane pogardliwym prychnięciem.
                                    • wilowka Re: Wilówka! 16.03.12, 10:21
                                      conena napisała:

> ochłonęłam.
                                      > 1. wiem, że one po piątym pruciu, ale ulegam tej magii i chcę tak jak one;-) lu
                                      > bię jak jest kolorowo i wesoło, ale sama nie umiem.

To weź odgap gotowe kolory i siup! :) Gdzieś tam w necie widziałam programy do zestawiania pasków, zeby obaczyć ja się będą prezentować :)

> 2. książki są fajne, ale nie wiem do końca co o nich myśleć. moja Madre twierdz
                                      > i, że w nich jest sporo błędów, co mnie deczko zniechęca, ale znowuż wzory mi s
                                      > ię podobają, więc póki co mam kolekcję książek, jak przystąpię do realizacji to
                                      > ocenię.

Jak początkujesz - musisz sobie każdą w łapę wziąć i zobaczyć, czy trafia do Ciebie opis i schemat. Jak trafia, to brać.

Ta ma fajne zdjęcia i projekty, ale beznadziejne nazewnictwo i opisy z błędamihttps://i-ksiazka.pl/foto/pelne/7/7967.jpg

https://2.bp.blogspot.com/-JsDaczKw4pw/TtNbQRgR7PI/AAAAAAAAAEI/da54_grt8sk/s320/duzyp_2464_szydelkowe_stworki.jpg

Tu są fajne stworki, ale opisy po chińsku, schematy od czapy i robię tylko z obrazków.

Dlatego ich nie polecam.

> 3. to już napisałam wczoraj.
                                      > 4. mężu zrobię kardigan :] na drutach, tylko jakiś maczo wzór dorwę, bo póki co
                                      > wszystkie są traktowane pogardliwym prychnięciem.

O jaaa! CHCĘ to zobaczyć :)
                                • redundant Re: Wilówka! 15.03.12, 13:16
                                  conena napisała:

> rżnęłam kocyk babuni w kąt, bo mię znudził,

Czymś takim zaleciało mnię tutej. Nie przymierzając. :>
                                  • conena Re: Wilówka! 16.03.12, 09:26
                                    https://komixxy.pl/uimages/201006/1276628850_by_mysska_500.jpg
                          • thank_you Re: Wilówka! 17.03.12, 09:30
                            Ja się przyznaję, że zabrakło mi cierpliwości, ale bardziej chyba dobrego samopoczucia. Generalnie orzeczono, że do niczego się nie nadaję. ;/ Cóż, zawsze miałam dwie lewe ręce.
                            Dostałam wydziergany (chyba??) kocyk i jest obłędnie piękny. Jak będę miała okazję, to wrzucę zdjęcie. :-)
                            • wilowka Re: Wilówka! 17.03.12, 09:54
                              Wiesz, może rzeczywiście nie wszystko dla wszystkich. Ja tam przy tym odpoczywam i się cieszę jak coś powstaje, ale w sumie tylu ludzi uwielbia ogródkowanie, zaś gdyby mnie przyszło na przykład pielić i obkopywać, podlewać, to bym z wściekłości i nudów zeszła.
                              Mimo, że lubię roślinki, ale już gotowe.
                              Może jeszcze kiedyś Cię najdzie :)

A kocyk pokaż koniecznie :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka