cookie_monsterzyca 18.10.08, 23:18 wykształcenia wyższego mam szanse na jakąś pracę lepszą niż jazda wózkiem widłowym (nie żeby mi się to nie podobało, fajna zabawa ale ile tak można )? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gapuchna Re: czy ja bez 18.10.08, 23:21 Kochanie, ja mam wyższe i dość podobne stwierdzenie, co ty..... Odpowiedz Link
cookie_monsterzyca Re: czy ja bez 18.10.08, 23:27 ehhh, ale to wkurza. wszędzie w ogłoszeniach jest napisane że np doświadczenie na stanowisku min ileś tam czasu, no to ja się pytam gdzie ja bym miała je zdobyć skoro wszędzie powinnam mieć już je zdobyte ? Odpowiedz Link
gapuchna Re: czy ja bez 18.10.08, 23:30 Nie wiem, nie wiem, wiem tylko, ze mnie to czeka. Bo zwariuje tu, gdzie jestem cały czas. Tylko muszę coś dokończyć, żeby mieć jakikolwiek atut w ręku. Odpowiedz Link
nexstartelescope Re: czy ja bez 18.10.08, 23:50 To chyba specjalnoc polskich pracodawców, wymagania z kosmosu, a płaca zwykle do doopy. Przeglądałam tysiące ogłoszeń w Polsce i tysiące w UK, w tych drugich konkretne wykształcenie potrzebne jest tylko w przypadkach pracy z nim związanych, jakby ktoś napisał, ze na stanowisko asystentki czy recepcjonistki wymaga wyższego i dwóch języków, nikt by go nie wziął na poważnie ;) W ogłoszeniach pisze sie przede wszystkim o pożądanych cechach osobowości, a nie wymaganych szkołach i kursach. O językach nie wspomnę, bo chyba nigdy jeszcze (poza stanowiskiem tłumacza czy związanym ściśle ze współpracą z obcokrajowcami) nie widziałam, zeby ktoś wymagał ich znajomości. Nie chcę koloryzowac, ale tutaj rozgarnięci, młodzi ludzie z inicjatywą mają naprawdę duże szanse na dobrą pracę. POlscy pracodawcy naprawdę zwykle przesadzają, zwłaszcza, że w zamian za spełnienie tych wszystkich warunków oferują śmieszne wynagrodzenie. Przykład pierwszej z brzegu strony z angielskimi ogłoszeniami: tiny.pl/s9ml i polskimi: tiny.pl/s9m4 a teraz, młodzieży, pomyślcie, jakie macie skille i porównajcie swoje szanse w zdobyciu dobrej pracy ;) Odpowiedz Link
funny_game Re: czy ja bez 18.10.08, 23:33 Sensowny pracodawca oleje papierek, a zatrudni kogoś z wymaganymi cechami i umiejętnościami. Tak było w przypadku mojego Brata onegdaj. Tylko trochę trudno o takiego pracodawcę... Odpowiedz Link
gapuchna Re: czy ja bez 18.10.08, 23:35 Ja chce się przebranżowić kompletnie. Jak nie zrobię tego w ciągu roku - dwóch, to będzie po ptakach..... Odpowiedz Link
gapuchna Re: czy ja bez 18.10.08, 23:43 No moze nie tak do końca, bo pozostanę w humanistyce, ale ciągnie mnie cos innego. A i logistyka mnie ciekawi. Kurcze, żebym miała leżakującą forsę, to bym podyplomówkę w tym kierunku zrobiła. Odpowiedz Link
funny_game Re: czy ja bez 18.10.08, 23:51 Podziwiam, logistyka to czarna magia dla mnie. Mocny wpływ Urana chyba :D Odpowiedz Link
gapuchna Re: czy ja bez 18.10.08, 23:55 Nie...:DDD, znajomy skończył, a też humanista. Więc jakby przykład dał, że mozna. Tylko wezmę się w garść.... Odpowiedz Link
funny_game Re: czy ja bez 18.10.08, 23:59 A własna działalność? Polki są w czołówce, jeśli nawet nie na pierwszym miejscu w Europie, jeśli chodzi o samozatrudnienie. Odpowiedz Link
gapuchna Re: czy ja bez 19.10.08, 00:09 Och nie, zero pomysłu, umiejętności, kompetencji i możliwości finansowych. Ja chyba umiem odnaleźć się tylko w budżetówce:(. Tylko moze wskoczę piętro wyżej? Jak się uda.... Odpowiedz Link
funny_game Re: czy ja bez 19.10.08, 00:13 Życzę :) Za jakiś czas może wymienimy się doświadczeniami z zupełnie innych planet. Ech, moja praca w budżetówce to była moja ukochana robota... Odpowiedz Link
avital84 Re: czy ja bez 18.10.08, 23:35 A myślałaś o tym by podjąć studia? Tak naprawdę bardzo chętnie zatrudniają ludzi bez wykształcenia wyższego, ale podczas studiów, bo wtedy pracodawca płaci niższe składki. Praca w banku na sprzedaży, tzw. doradca finansowy, no i wiele różnych stanowisk jest obsadzanych przez studentów. Jeżeli nie planujesz studiów to może właśnie praca asystentki. Często jest napisane w ogłoszeniach, że wykształcenie średnie wystarczy. Z tego co pamiętam wykształcenia wyższego nie wymagano zazwyczaj w pracach typu doradca ubezpieczeniowy, doradca finansowy, wszelkie prace związane ze sprzedażą na przykład produktów bankowych. Tylko nie wiem właśnie czy to nie oznacza właśnie, że chętnie zatrudniają studentów po prostu. Mogę tylko Cię pocieszyć, że z wykształceniem wyższym jest równie trudno o pracę. A jak jest to zazwyczaj właśnie taka, na której paradoksalnie nie jest potrzebne wykształcenie. Odpowiedz Link
cookie_monsterzyca Re: czy ja bez 18.10.08, 23:55 no Avi właśnie o to się rozchodzi, że ja w Gdańsku chcę stusia zacząć od pażdziernika następnego dopiero. a praca, hmm no właśnie przeglądam oferty dla asystentek/sekretarek bo chciałabym tego spróbować. i bywają oferty gdzie wymagane jest tylko średnie ale to cholerne doświadczenie na takim stanowisku. a ja takowego nie posiadam. mam za to doświadczenie w kontaktach z klientami, jakieś umiejętności sprzedażowe itp bo pracowałam kiedyś w tp na błękitnej linii a to jest niezła szkoła ... i się zastanawiam, czy to doświadczenie jest wymagane naprawdę czy to wpisali tak dla picu Odpowiedz Link
liisa.valo Re: czy ja bez 19.10.08, 00:22 Cookie, ale nie zaszkodzi złożyć papiery. Ja dostałam robotę, do której teoretycznie nie miałam kwalifikacji, m. in. nie znam niemieckiego, a powinnam wg ogłoszenia. Odpowiedz Link
cookie_monsterzyca Re: czy ja bez 19.10.08, 00:38 nie no ja złożę i tak, nic nie mam do stracenia, póki co muszę sobie angielski odświeżyć i MS office i czekać czy mnei tu zwolnią czy nie. a tak z innej beczki, CV rozsyłać nawet do tych firm, które np ogłoszeń nigdzie nie wystawiały? Odpowiedz Link
liisa.valo Mnie bardziej wkurza co innego 18.10.08, 23:36 Co najmniej 5 letnie doświadczenie na stanowisku takim a takim... Kurnaaaaaaaaa, gdzie ja mam je zdobyć, jak mnie nikt bez doświadczenia nie chceeeeeeee.......... Odpowiedz Link
cookie_monsterzyca Re: Mnie bardziej wkurza co innego 19.10.08, 00:07 nooo o tym mówię właśnie... Odpowiedz Link
iberia.pl Re: czy ja bez 19.10.08, 11:47 naprawde jezdzisz widlakiem??? A moge zapytac jakim? Jaki udzwig?Jakie zasilanie, jakie podnoszenie?:-) Odpowiedz Link
cookie_monsterzyca Re: czy ja bez 19.10.08, 15:59 no:) zazwyczaj taki Still RX 20-20 , elektryczny, udźwig hmmm on ma do 2 ton zdaje się , ładny jest :) Odpowiedz Link
cookie_monsterzyca Re: czy ja bez 19.10.08, 16:51 nie białe. a wózek jest czarno-szaro-pomarańczowy :) ja nie wiem, ja tylko z tymi stillami do czynienia miałam i z takimi spalinówkami starymi Odpowiedz Link
iberia.pl Re: czy ja bez 19.10.08, 17:47 przepraszam, ze tak dopytuje, ile kosztuje kurs na wozek widlowy? Moze tez zrobie? :-) Odpowiedz Link
cookie_monsterzyca Re: czy ja bez 19.10.08, 17:55 wiesz, ja robiłam w firmie więc miałam za darmo, ale prywatnie to chyba gdzieś tak 400-500 zł Odpowiedz Link