lupus76 Re: Muzyka poważna 19.03.09, 21:41 Oprócz przywołanych przez Stedo Chóru więźniów hebrajskich z Nabucco i prze Razzmatazy Fugi i Toccaty d-mol, uwielbiam "Lot trzmiela" Rimskiego-Korsakowa: www.youtube.com/watch?v=y41DykcpgRg&feature=PlayList&p=FEE3EA8DA8F886DA&playnext=1&playnext_from=PL&index=22 również w mniej klasycznym, ale rewelacyjnym wykonaniu: www.youtube.com/watch?v=MgIC6KOFySk Odpowiedz Link
forumowicz_pospolity Wiosna 21.03.09, 12:04 sonata Wiosenna na szczypce i klawisze www.youtube.com/watch?v=mAcWGVC4Nqc Odpowiedz Link
cola1978 Re: Muzyka poważna 22.03.09, 20:51 witam proponuje www.youtube.com/watch?v=nFcz7VvBcUA polecam......ta muzyka to dreszcz............ dziękuje:) Odpowiedz Link
forumowicz_pospolity Re: Muzyka poważna 22.03.09, 21:01 cola1978 napisała: > witam > proponuje > www.youtube.com/watch?v=nFcz7VvBcUA polecam......ta muzyka to > dreszcz............ > dziękuje:) ładne Lucek często wystepował z popowymi artystami a to z Eltonem znasz? świetne, Lucek ma zabójcze wejscie dobre do płoszenia sąsiadów;) www.youtube.com/watch?v=-q-S3ky7UFQ Odpowiedz Link
cola1978 Re: Muzyka poważna 22.03.09, 21:07 hahahhahaa sąsiadów to ja płosze tym: www.youtube.com/watch?v=JqkFgeBFTWU po 2 minutach pukają:) sprawdzone:) Odpowiedz Link
bertrada A propos wątku o walcach 23.03.09, 10:02 Andre Rieu - Shostakovich' Second Waltz lavanda.wrzuta.pl/audio/n64h7Cid0T/andre_rieu_-_russian_waltz Aram Khachaturyan Waltz "Masquerade" andre82.wrzuta.pl/audio/9pLktpOwvH/aram_chaczaturian_-_walc_z_filmu_maskarada Odpowiedz Link
niski.oktan Właśnie zauważyłem ten wątek na szpilce. 18.04.09, 01:35 I na tę okoliczność przeszpila się niniejszym tutej: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=64121&w=88479791&a=90944496 Odpowiedz Link
niski.oktan Muzyka poważna 18.04.09, 01:39 a nie jakaś tam czajkowszczyzna vids.myspace.com/index.cfm?fuseaction=vids.individual&VideoID=26637662 Odpowiedz Link
forumowicz_pospolity Re: Muzyka poważna 18.04.09, 11:31 Czajka jest spoko,przystępny, dobry do tańca a to co ty dajesz to wyzsza szkoła jazdy, dla bardziej osłuchanych uszu a jacy pianisci interpretują tamten utwór? Odpowiedz Link
niski.oktan Re: Muzyka poważna 19.04.09, 01:56 Oczywiście, że Cz. dobry do tańca - szczególnie walc z "Patetycznej" :D A w temacie poziomu szkoły jazdy niezbadane są ścieżki; choćby taka: awangarda rockowa -> współczesna muzyka improwizowana (celowo nie piszę 'jazz', bo nie chodzi o jazz) -> Xenakis czy inny Stockhausen. W dzisiejszych czasach taka ewolucja upodobań to nic nadzwyczajnego. Myślę, że jest udziałem sporej części skutecznie zapełnionych przez Wieleckiego widowni Warszawskich Jesieni. Co ciekawe, wielu takich zawodników zaczynających od końca w ogóle nie ma ochoty zapuszczać się w przeszłość. Jakiś Mahler? Jakiś Mozart?? - Nuda, ramotki! I jacy pianiści to który utwór, zasadniczo? Odpowiedz Link
forumowicz_pospolity Re: Muzyka poważna 19.04.09, 10:13 niski.oktan napisał: > Oczywiście, że Cz. dobry do tańca - szczególnie walc z "Patetycznej" :D > akurat tego nie pamietam , tylko ponury klarnet albo fagot raczej, z poczatku i porażające w kontekscie ówczesnego etapu życia Czajkowskiego Adagio lamentoso > A w temacie poziomu szkoły jazdy niezbadane są ścieżki; choćby taka: > awangarda rockowa -> współczesna muzyka improwizowana (celowo nie piszę 'ja > zz', bo nie chodzi o jazz) -> Xenakis czy inny Stockhausen. > W dzisiejszych czasach taka ewolucja upodobań to nic nadzwyczajnego. Myślę, że > jest udziałem sporej części skutecznie zapełnionych przez Wieleckiego widowni W > arszawskich Jesieni. Co ciekawe, wielu takich zawodników zaczynających od końca > w ogóle nie ma ochoty zapuszczać się w przeszłość. Jakiś Mahler? Jakiś Mozart? > ? - Nuda, ramotki! > dziwne:) myslałem ze trzeba zaczynac od 4 pór roku i lotu trzmiela i potem stopniowo sie zagłebiac w te mocno wyrafinowane utwory współczesne to tak jakby przygode z motoryzacja zaczynac od Formuły 1 no ale rózne moga byc sciezki dojscia do klasycznej w sumie > I jacy pianiści to który utwór, zasadniczo? > ten podwojny,Ligetiego Odpowiedz Link
niski.oktan Re: Muzyka poważna 20.04.09, 01:36 > akurat tego nie pamietam , ... Jak wiadomo, Czajkowski dobrze wiedział, jak się robi dobrego walca. Ten w Patetycznej też oczywiście jest udany, tyle, że napisany na 5/4. Czyli do tańca, delikatnie mówiąc, jakby nie najłatwiejszy... A wykonania Ligetiego są podpisane tam, gdzie grają, czyli na wrzucie. Pierwsze to trochę NN-ka, tzw. pianista internetowy (może Erika Haase, a może i nie?). W każdym razie po wysłuchaniu nagrania przeraziłem się, że brzmi nie dość diaboliczne. Co w przypadku tego akurat kawałka jest zasadniczą wadą. Dlatego drugie wykonanie to już nie przypadek - Pierre-Laurent Aimard. Innymi słowy - mucha nie siada. :) Odpowiedz Link
forumowicz_pospolity Re: Muzyka poważna 20.04.09, 21:35 niski.oktan napisał: > > akurat tego nie pamietam , ... > Jak wiadomo, Czajkowski dobrze wiedział, jak się robi dobrego walca. > Ten w Patetycznej też oczywiście jest udany, tyle, że napisany na 5/4. > Czyli do tańca, delikatnie mówiąc, jakby nie najłatwiejszy... > przesłuchałem, nie jest, tzn chyba nie jest ew. jest ale do tanca improwizowanego po 3 piwach > > A wykonania Ligetiego są podpisane tam, gdzie grają, czyli na wrzucie. > Pierwsze to trochę NN-ka, tzw. pianista internetowy (może Erika Haase, a może i > nie?). W każdym razie po wysłuchaniu nagrania przeraziłem się, że brzmi nie doś > ć > diaboliczne. Co w przypadku tego akurat kawałka jest zasadniczą wadą. > Dlatego drugie wykonanie to już nie przypadek - Pierre-Laurent Aimard. Innymi > słowy - mucha nie siada. :) > ee, myslalem ze to jacys tytani fortepianu:P nazwiska sa mi znane ze słyszenia bardziej niz ze słuchania spece od wspólczesnej, tez ładnie Odpowiedz Link
niski.oktan Muzyka poważna 19.04.09, 01:40 ale już nie tak radykalna jak Webern Paweł Szymański - Dwie etiudy na fortepian wyk. Maciej Grzybowski w231.wrzuta.pl/audio/7SplGIrCAmO/ Odpowiedz Link
niski.oktan Zażądano tu ode mnie... 21.04.09, 02:42 ... tytanów fortepianu. Proszę uprzejmie: Artur Rubinstein w swojej legendarnej popisówce Manuel de Falla, Rytualny Taniec Ognia z baletu El Amor Brujo www.youtube.com/watch?v=Wj6_5qWZCDY Odpowiedz Link
forumowicz_pospolity Re: Zażądano tu ode mnie... 21.04.09, 11:49 niski.oktan napisał: > ... tytanów fortepianu. Proszę uprzejmie: > > Artur Rubinstein w swojej legendarnej popisówce > > Manuel de Falla, Rytualny Taniec Ognia z baletu El Amor Brujo > > www.youtube.com/watch?v=Wj6_5qWZCDY o , bardziej strawne:) dziekuje w imieniu swoich oraz tłumu forumowiczów odwiedzających ten wątek Odpowiedz Link
forumowicz_pospolity dla tow. Milleniusza 24.04.09, 10:44 oczywiście Appassionata a nie Patetyczna, jak zapodałem poniżej, była ulubionym utworem Lenina Horowitz www.youtube.com/watch?v=zVMJTQpQ0FA&feature=related www.youtube.com/watch?v=_V5FgdizE8w&feature=PlayList&p=F5BFC653874DC6AF&index=0&playnext=1 www.youtube.com/watch?v=FqeTFgFuVQs Odpowiedz Link