vandikia 30.03.09, 17:03 ktory chce sensacją zaistniec w swiecie mediow i polityki a TFU Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gapuchna Re: 24letni szczyl, a nie historyk 30.03.09, 17:06 i to od razu w IPN znalazł zatrudnienie! Odpowiedz Link
thank_you Re: 24letni szczyl, a nie historyk 30.03.09, 17:06 Też mocno zdziwił mnie jego wiek. Odpowiedz Link
etwas-geheimnis Re: 24letni szczyl, a nie historyk 30.03.09, 17:20 William Bragg miał 25lat jak dostał Nobla.:-) Odpowiedz Link
thank_you Re: 24letni szczyl, a nie historyk 30.03.09, 17:26 Czyżbyś wróżył "naszemu historykowi" jakiś międzynarodowy sukces ? No chyba że w beletrystyce :D Odpowiedz Link
milleniusz Re: 24letni szczyl, a nie historyk 30.03.09, 17:07 A o czym to? Bo nie w temacie jestem. Ale kontekst pasuje mi do Wałęsy i IPNu. Odpowiedz Link
gapuchna Re: 24letni szczyl, a nie historyk 30.03.09, 17:09 a to nie wiesz, ze wyniuchali Wałęsie nieślubne dziecko - też. Odpowiedz Link
milleniusz Re: 24letni szczyl, a nie historyk 30.03.09, 17:11 gapuchna napisała: > a to nie wiesz, ze wyniuchali Wałęsie nieślubne dziecko - też. A nie wiem, doczytam później, albo dooglądam w Szkle Kontaktowym. Oraz uważam, że Instytut Polowań Naczarownice należałoby rozwiązać. Odpowiedz Link
gapuchna Re: 24letni szczyl, a nie historyk 30.03.09, 17:16 Kiedy go prof. Leon Kieres zakładał, to można było sądzić, ze posłuży naprawdę lepszej sprawie, niż sensacje pseudonaukowe. No ale jest tradycyjnie, jak to w Polsce... Odpowiedz Link
niski.oktan Re: 24letni szczyl, a nie historyk 30.03.09, 17:27 Już sposób, w jaki Kurtyka wygryzł Przewoźnika, nie pozostawiał złudzeń odnośnie tego, co będzie działo się w przyszłości. Odpowiedz Link
gapuchna Re: 24letni szczyl, a nie historyk 30.03.09, 17:47 A nie masz wrażenia, ze w pewnych sytuacjach Kraków się nie sprawdza? Odpowiedz Link
niski.oktan Re: 24letni szczyl, a nie historyk 30.03.09, 18:03 Sugerujesz, że jednak lepiej by było, gdyby wszędzie była Nowa Huta? Innymi słowy - że reakcjoniści powinni dążyć do wyniesienia Koniewa na ołtarze? :D Mówiąc poważnie - mam potężny problem z zaakceptowaniem pewnej wizji patriotyzmu, czy szerzej - pewnego rozumienia polskości. Mówiąc w skrócie - jeżeli właśnie o Polskę PiS-u walczyła AK, (a mniej więcej tego dowiedzieliśmy się w ostatnich latach od ostatnich pozostałych przy życiu weteranów), to ja naprawdę serdecznie dziękuję. Szkoda było fatygi. Odpowiedz Link
gapuchna Re: 24letni szczyl, a nie historyk 30.03.09, 18:11 Wiem. Sama się zastanawiam, czy nie myślę zbyt restrykcyjnie, ale tam same "stańczyki" chyba???? Jedyne, co się udało to Tygodnik Powszechny i Przekrój :) Pomijając piękno miasta, ale to oczywiste. Kiedyś śledziłam boje, które prowadzili spadkobiercy Karola Estreichera z jakimś logicznym wykorzystaniem spuścizny po nim. Normalnie żal... A Koniewowi to pomniczek na Plantach by się przydał - w sumie zbawiciel miasta :) Odpowiedz Link
niski.oktan Re: 24letni szczyl, a nie historyk 30.03.09, 19:36 Co wiesz? Przekrój niby się trzyma, ale jest wydmuszką, marką i niczym więcej. Tygodnik dogorywa. A za życia ani jeden, ani drugi tytuł zbyt wielu nie wychował. Przynajmniej nie w Krakowie, jak widać. Co ty opowiadasz?! Sowiet nie może być cacy, dlatego znaczenie manewru Koniewa też jest kwestionowana - zaminowane były tylko mosty, a Kraków to nie Breslau, Niemcy nie przerobili go na festung i nie broniliby tak zajadle. Odpowiedz Link
gapuchna Re: 24letni szczyl, a nie historyk 31.03.09, 00:24 Tygodnik za życia Turowicza, w komunie był CZYMŚ - i o tym myślałam. Przekrój za Eilego - podobnie. A co do kontynuatorów, to masz rację. Chociaż patrząc globalnie, to jednak wychował, takiego np. Pieronka :) Odpowiedz Link
niski.oktan Re: 24letni szczyl, a nie historyk 31.03.09, 00:26 Pieronka też bym nie typował do rzutu kamieniem... Odpowiedz Link
gapuchna Re: 24letni szczyl, a nie historyk 31.03.09, 00:29 a co ty dziś taki prędziutki jezdeś? :) Odpowiedz Link
gapuchna Re: 24letni szczyl, a nie historyk 31.03.09, 01:07 Zdecydowanie za wolno! (myć się poszłam ) :DDD Odpowiedz Link
niski.oktan Re: 24letni szczyl, a nie historyk 31.03.09, 01:22 I co, przyszłaś już? Czy dopiero przyjdziesz? :D Odpowiedz Link
gapuchna Re: 24letni szczyl, a nie historyk 31.03.09, 01:23 ja jak Wałęsa: i chciałabym i boje się:) Odpowiedz Link
niski.oktan Re: 24letni szczyl, a nie historyk 31.03.09, 01:30 Wałęsa też przyjdzie??? =O Odpowiedz Link
gapuchna Re: 24letni szczyl, a nie historyk 31.03.09, 01:33 ... wannę mam dużą i szeroką.... Odpowiedz Link
gapuchna Re: 24letni szczyl, a nie historyk 31.03.09, 01:35 Bzdury plotę, aż się sama zawstydziłam nad idiotyzmem. Przepraszam. Pójdę już spać, dobranoc :)))) Ty też wypocznij :) Odpowiedz Link
niski.oktan Re: 24letni szczyl, a nie historyk 31.03.09, 01:37 Próbowałem ostrzegać... Dobranoc. :) Odpowiedz Link
milleniusz Re: 24letni szczyl, a nie historyk 30.03.09, 17:30 gapuchna napisała: > No ale jest tradycyjnie, jak to w Polsce... Ojtam. Nie kalałbym*) od razu całego gniazda. IPN i CBA to przybudówki partyjne PISu i toczą jad wg ideologicznej linii nakreślonej przez małych, zakompleksionych, uwstecznionych odwetowców. *) Tu było inne słowo, ale nie chcę ranić Twej delikatności. Odpowiedz Link
gapuchna Re: 24letni szczyl, a nie historyk 30.03.09, 17:49 milleniusz napisał:. > *) Tu było inne słowo, ale nie chcę ranić Twej delikatności. Millusiu, kochany Millusiu, jesteś tak milutki, ze chyba na twoją cześć nazwę mojego kota Milleniuszem Wspaniałym (oczywiście, kiedy i o ile - się urodzi ) Odpowiedz Link
milleniusz Re: 24letni szczyl, a nie historyk 30.03.09, 18:11 > Millusiu, kochany Millusiu, jesteś tak milutki, ze chyba na twoją cześć nazwę > mojego kota Milleniuszem Wspaniałym (oczywiście, kiedy i o ile - się urodzi ) Ale czy rasowy będzie? :] Odpowiedz Link
gapuchna Re: 24letni szczyl, a nie historyk 30.03.09, 18:13 Niestety, zmartwię cię - czystej krwi dachowiec. Ale nie martw się, być może Maniusia nie jest w ciąży, a zastrzyk jednak zadziałał :) Odpowiedz Link
milleniusz Re: 24letni szczyl, a nie historyk 30.03.09, 18:25 gapuchna napisała: > Niestety, zmartwię cię - czystej krwi dachowiec. To dobrze. Mieszańce są zdrowsze i mądrzejsze. :) Odpowiedz Link
lupus76 Wandzia 30.03.09, 17:15 co Ty się przejmujesz debilem? Szkoda nerwów. Wiadomo, że IPN(C) (Instytut Polowań Na (Czarownice)) to twór stworzony do niszczenia opozycji, pomników, świadomości i społeczeństwa obywatelskiego. Mnie raczej dziwi nerwowa reakcja Lecha - moze mieć przecież tego dość, ale ucieczka tylko uprawomocni zarzuty, choćby nie wiem jak absurdalne były. Odpowiedz Link
vertigo5 IPN 31.03.09, 12:08 lupus76 napisał: > co Ty się przejmujesz debilem? Szkoda nerwów. Wiadomo, że IPN(C) (Instytut > Polowań Na (Czarownice)) to twór stworzony do niszczenia opozycji, pomników, > świadomości i społeczeństwa obywatelskiego. > Mnie raczej dziwi nerwowa reakcja Lecha - moze mieć przecież tego dość, ale > ucieczka tylko uprawomocni zarzuty, choćby nie wiem jak absurdalne były. Ciekawa myśl, ta o stworzeniu IPN-u do niszczenia opozycji... IPN powstał w 1999 roku. Opozycją wtedy było SLD i PSL, tylko, że o ile pamiętam PSL pomógł AWS-owi odrzucić weto Kwaśniewskiego. Idąc Twoim tropem myślenia PSL zagłosował za powołaniem instytucji która miała ich niszczyć... O co do pomników - niszczy się je i słusznie. Ale jakie pomniki ? Komunistów, agentów, zdrajców i wszelakiej czerwonej hołoty. A Wałęsa już dawno stał się zarazem groteskową jak i ponurą postacią. Niech wyjeżdża i nie wraca. W ten sposób przysłuży się ojczyźnie Odpowiedz Link
lupus76 Re: IPN 31.03.09, 12:48 Każdą opozycję. Jak zmienią Kieresa - to może być również PiS. Spójrz na słowo "opozycja" w sensie abstrakcyjnym, a nie konkretnym. Ot wynajdą jakiegoś szczeniaka, który zgodzi się napisać, że Kaczyńscy dilowali dragi w podstawówce i okradali staruszki. Bo pan Miecio stróż tak mówił, co prawda sam szczyl z nim nie rozmawiał, ale grono wiarygodnych osób mu ta wiedzę przekazało. Bo w tej chwili mniej więcej taki jest dorobek naukowy tej nieszacownej instytucji. Odpowiedz Link
vertigo5 Re: IPN 31.03.09, 12:54 Podaj tytuły przynajmniej trzech tego typu książek wydanych przez IPN, a tworzonych na zasadzie "wynajdą jakiegoś szczeniaka, który zgodzi się napisać, że Kaczyńscy dilowali dragi w podstawówce i okradali staruszki". IPN wydał kilkaset pozycji więc przy Twoim zdecydowanym na IPN poglądzie nie powinno to być zbyt trudne. Walenie w IPN jak w bęben przez przytaczania jakichkolwiek merytorycznych arugumentów jest żenujące. Odpowiedz Link
jaceks20 Re: IPN 31.03.09, 12:58 jaki sens dyskutowac z taka osoba ktora dalej te same klamstwa powtarza poczytaj pare postow wyzej lupus, jasno i klarownie napisano ze IPN nie wydal tej ksiazki, a na staz do IPN wzieto tego goscia juz po napisaniu tej pracy, a przyjal go facet wybrano w wyborach z listy PO gadasz naprawde zenujace rzeczy poczytaj sobie np ksiazke wydana przez IPN nt rotmistrza Pileckiego zakladajac ze wogole wiesz kto to byl Odpowiedz Link
vertigo5 Re: IPN 31.03.09, 13:15 Naprawdę nawet trzech nie potrafisz podać ???? A co do świetnych książek wydanych przez IPN to dla mnie najważniejsze, najciekawsze są choćby te: Paweł Machcewicz - "Monachijska menażeria. Walka z radiem Wolna Europa " Janusz Zabłocki, Dzienniki 1951–1965, t. 1 Agnieszka Pietrzak, Żołnierze Batalionu Armii Krajowej „Zośka” represjonowani w latach 1944–1956, Warszawa 2008 Sebastian Pilarski, Polskie ugrupowania polityczne wobec Czechosłowacji 1938–1939 Bożena Szaynok, Z historią i Moskwą w tle. Polska a Izrael 1944–1968 Odpowiedz Link
gapuchna Re: IPN 31.03.09, 14:59 Ale nie możesz zaprzeczyć, że IPN jakoś tak niezgrabnie postrzegany jest jako instytucja nie budząca publicznego uznania. Na samym początku - sprawa Jedwabnego. Pamiętasz, jaka fale sprzeciwu budziła publikacja Białej Księgi, czy jak to się tam nazywało. Upieram się przy swoim: ostatnim niezależnym szefem IPN był właśnie Kieres. Każdy kolejny, to obsada polityczna. Patrz: skład - ilu z nich ociera się lub wręcz nie ukrywa działalności w zasadzie politycznej? prof. Andrzej Chojnowski – wiceprzewodniczący prof. Jan Draus dr Barbara Fedyszak-Radziejowska Andrzej Gwiazda Jacek Niemir prof. Andrzej Paczkowski – przewodniczący prof. Bogusław Polak – wiceprzewodniczący dr hab. Mieczysław Ryba dr Sławomir Radoń – wiceprzewodniczący Andrzej Urbański dr Teofil Wojciechowski Odpowiedz Link
vertigo5 Re: IPN 31.03.09, 15:04 Każdego szefa IPN wybiera sejm, zatem każdy wybór jest "polityczny". Piszesz: "IPN jakoś tak niezgrabnie postrzegany jest jako instytucja nie budząca publicznego uznania". Wybacz, ale nie przyjmuję takiego argumentu. To, że IPN nie podoba się np. "Wyborczej" czy TVN-owi nie jest wyznacznikiem tego czy to instytucja dobra czy zła. Odpowiedz Link
gapuchna Re: IPN 31.03.09, 15:37 Verti :) znam odrobinę środowisko tegoż przybytku. nie jest różowo, uwierz. Odpowiedz Link
vertigo5 Re: IPN 31.03.09, 20:20 Ja też znam, nawet bardzo dobrze. Z niejednym z tego grona wódkę piłem :) Odpowiedz Link
gapuchna Re: IPN 31.03.09, 20:29 Wiesz co- noszę się z tym pytaniem, jak kura z jajkiem, ale widzę sporo podobieństw: ty jesteś polityk, czy historyk, czy socjolog? Hę??? :DDD Odpowiedz Link
vertigo5 Re: IPN 31.03.09, 20:30 No nie sądzisz chyba, że ja na forum będę odpowiadał na tak intymne pytania ;) Odpowiedz Link
gapuchna Re: IPN 31.03.09, 20:43 Intymne? Chcesz mi odpowiedzieć na intymne pytania, to biegiem idę na priva :))))))))) Nie daj Boże, jeszcze mi ciebie ktoś odłowi :)))) Ok, przepraszam, masz rację :) Ale od początku zaskakujesz mnie konkretami. I nie umiem dociec, czy to tylko zainteresowania, czy coś więcej :) Odpowiedz Link
vertigo5 Bobkowski 31.03.09, 21:34 gapuchna napisała: > Bo tak miało zabrzmieć, miłośniku Bobkowskiego :) Skoro już przywołałaś Bobkowskiego i skoro napisałaś, że J.T. Grossa mozna uznać za intelektualistę przypomniał mi się przepyszny cytat z listu Bobkowskiego do Tymona Terleckiego: "intelektualiści to są niestety w przeważającej ilości kurwy i nic pan na to nie poradzi. To to węszy tylko za poklaskiem i wszystko im jedno skąd przychodzi. Tylko chodzą i szukają, komu by się oddać" ;) Odpowiedz Link
justysialek Re: IPN 31.03.09, 13:58 vertigo5 napisał: > A Wałęsa już dawno stał się zarazem groteskową jak i ponurą > postacią. Niech wyjeżdża i nie wraca. W ten sposób przysłuży się > ojczyźnie No właśnie dlatego stał się postacią "ponurą", że ciągle ktoś go oczernia! I w ogóle się nie zgadzam! Przysłużył się ojczyźnie i nadal się przysłuża i nie chcę, żeby wyjeżdżał. Mało nam pozostało wielkich ludzi. Odpowiedz Link
vertigo5 Re: IPN 31.03.09, 14:05 justysialek napisała: > vertigo5 napisał: > > A Wałęsa już dawno stał się zarazem groteskową jak i ponurą > > postacią. Niech wyjeżdża i nie wraca. W ten sposób przysłuży się > > ojczyźnie > > No właśnie dlatego stał się postacią "ponurą", że ciągle ktoś go > oczernia! > I w ogóle się nie zgadzam! Przysłużył się ojczyźnie i nadal się > przysłuża i nie chcę, żeby wyjeżdżał. Mało nam pozostało wielkich > ludzi. > Tyle razy groził sądem owym oczerniaczom, telewizję miał skarżyć za emisję filmu G. Brauna i żądąć 20 mln odszkodowania... I co ? I nic... Gdyby wygrał parę spraw w sądach byłby górą. Ale on tylko straszy i grozi, tak jak z tym wyjazdem. Używając frazy z "Pana Twardowskiego" chciałoby się rzec o Wałęsie: "śmieszy, tumani, przestrasza"... Odpowiedz Link
justysialek Re: IPN 31.03.09, 16:23 Wiesz co? Wiele procesów o morderstwa czy gwałty zostaje umorzonych z powodu braku dowodów a tobie się wydaje, że procesy o zniesławienie będą szybko się kończyć i jednoznacznie określać winę? Dziwi taka naiwność w twoim wieku! Poza tym ja pozwałabym do sądu za pierwszym i drugim razem za 13, 31 i 57 już nie. Prawda jest taka, że wszyscy "jadą" po Wałęsie jak po łysej kobyle ale jakoś do tej pory nikt nie przedstawił dowodów, które naprawdę by go zdyskredytowały. Odpowiedz Link
vertigo5 Re: IPN 31.03.09, 20:21 Rozumiem, że książka Gontarczyka i Cenckiewicza jest Twoim zdaniem zwykłym stekiem pomówień... Odpowiedz Link
gapuchna Re: IPN 31.03.09, 20:41 Nie czytałam, więc nie udowodnię, czy jest, czy ie jest stronnicza - tu mogę tylko posłużyć się ocenami innych. Ale tak sobie myślę: co dobrego daje szkalowanie ludzi, których naród obdarował pewna wielkością i potęga ducha. Czy nie powinno upłynąć więcej czasu, by móc ze znacznie większą obiektywnością, oceniać? Czy odnosisz wrażenia, ze te prace powstają niejako na zamówienie. Bo widzisz, to, o czym mówię, to coś bardzo nieuchwytnego, to niuanse. Ja jestem słabiutka w najnowszej, ale posłużę się przykładem Poniatowskiego. W XIX wieku w zasadzie został tylko i wyłącznie skrzywdzony. Bo takie a nie inne było nastawienie do tej postaci. Zabory kładły pieczęć na ustach/piórach myślicieli. A pzrecież dziś wiadomo o nim na tyle dużo, ze widać, jak bardzo się miotał i jak niewiele mógł zrobić. A to, co czynił, obróciło się na nasza korzyść. A nawet gdybyśmy jakoś przebidowali do śmierci Katarzyny, w końcu to tylko rok po 1795 - może nasza rzeczywistość polityczna byłaby inna. Patrz - nawet w dwudziestoleciu nie doczekał sie realnego osądu, tylko potępienie. A dziś? A dziś żaden szanujący się historyk nie potępi króla za rozbiory. Więc może po prostu nie śpieszmy się z ferowaniem wyroków.? Odpowiedz Link
vertigo5 Re: IPN 31.03.09, 20:52 Zwróć uwagę na jedną ciekawą rzecz która jakoś nie jest w dyskursie publicznym podkreślana.Piszesz o książce "SB a Lech Wałęsa": "Nie czytałam, więc nie udowodnię, czy jest, czy nie jest stronnicza - tu mogę tylko posłużyć się ocenami innych". Zastanów się kim są ci "inni". Bo książka Cenckiewicza i Gontarczyka jest książką stricte naukową, napisaną przez fachowych historyków z tytułami naukowymi. A kto ich krytykuje ?? Publicyści, politycy którym akurat z Wałęsą teraz jest po drodze (pamiętasz jak choćby Michnik kiedyś opluwał Wałęsę ??). Ilu jest historyków którzy skrytykowali tę książkę ?? Ile powstało krytycznych recenzji w naukowych periodykach ?? O ile wiem takich nie ma. Teraz popatrz - kiedy taki Gross napisał ksiązkę o antysemityźmie, w której po prostu olał warsztat obiektywnego historyka - co robią ci sami publicyści, co robi "Wyborcza" ? Krytykuje, kpi, oskarża o manipulowanie ? Nie, bynajmniej. A Michnik tego bajkopisarza określa jako jednego z najświetniejszych polskich intelektualistów... Odpowiedz Link
gapuchna Re: IPN 31.03.09, 21:12 Czekaj czekaj - rozmowa staje się interesująca, bo rozmawiamy z kompletnie przeciwstawnych pozycji:) Ja nie oceniam Gontarczyka, bo nie czytałam. Mówię o czymś innym - czy warto się kusić o ocenę Wałęsy już. Teraz. Zaledwie kilka lat, jak odszedł z polityki. Problem dla mnie w tym, ze ja naprawdę Wałęsy nie lubiłam, nie głosowałam na niego i drażnił mi jego styl uprawiania polityki. Ale jako polityka - miałam prawo poddawać krytyce, gdyż startując w kolejnych wyborach, wystawił się na nią. Wałęsa - postać o wymiarze historycznym..... - ja tu widzę problem. Dla mnie za wcześnie. dziś wszystko kruszy się o jakąś tam poprawność polityczno-medialną, to fakt. Nie chcę powoływać się czy to na Wyborcza, czy na Dziennik. Żadna z gazet nie jest obiektywna. Kilka miesięcy temu bawiło mnie wyłapywanie zgrzytów między Wprostem a Newsweekiem. Nie ukrywam, blisko mi do Wyborczej. Michnik... o Michniku wiem kilka rzeczy z lat 70. Ale strasznie pozytywnych, niejako z jego domu rodzinnego. Cenię jego intelekt. A wolty polityczne? Hmmm.... nie mnie oceniać. Ale nie dorówna mu Wróbel nigdy i to jest też prawda. Książka Grossa Strach i Sąsiedzi - które czytałam - nie jest pozycją naukową. A on nie jest nawet historykiem. Ale z kolei jego zgodnych chórem krytykowali historycy, z Kurtyką na czele. Nie widzisz podobieństwa - tylko w odwrotnym kierunku? Intelektualistą Gross jest, tego odmówić mu nie możesz. A tak w ogóle to myślę, ze w takich sprawach polityka jest tak bardzo mocno obecna, ze teraz należy umieć dostrzegać właśnie niuanse. Mocna kreska chyba juz bezpowrotnie się skończyła. Odpowiedz Link
gapuchna Re: IPN 31.03.09, 21:24 Stop - do Wróbla nic nie mam, nauczyciel, całkiem fajny gość. O Michalskim myślałam (blondyn :D). Mam awersje już na sam dźwięk jego głosu. Nie mówiąc o poglądach.... Odpowiedz Link
vertigo5 Michalski 31.03.09, 21:38 Odkąd Michalski dostał posadzę w "Dzienniku" wyzbył się pogladów... Dziś trudno uwierzyć, że wywodzi się ze środowiska Frondy... Odpowiedz Link
gapuchna Re: Michalski 31.03.09, 21:46 Ja go nie lubię i nie polubię nigdy, za chiny ludowe. zapalczywy i potępiający w czambuł! Odpowiedz Link
vertigo5 Re: Michalski 31.03.09, 21:54 No, tu wyjątkowo mogę się z Tobą zgodzić ;) Znikam tymczasem, pa pa Odpowiedz Link
vertigo5 Re: IPN 31.03.09, 21:28 Skoro jest taka możliwość (dała ją ustawa o IPN), aby badać materiały archiwalne wytworzone przez SB to nie widzę powodu, aby z tego nie korzystać. Jeśli historyk odkrył coś co może być niezmiernie ważne i istotne to ja przynajmniej nie widzę przeszkód, i nie jestem za tym aby zabraniać zajmowania się tematem, jeśli przypadkiem tak się zdarzy, że naruszy jakieś tabu. Jakoś nie trafia mi do przekonanie Twoje podejście do sprawy Grossa. Fakt, że nie jest historykiem i że napisał kompletnego gniota nie zwalnia równiez historyków od opiniowania jego wypocin, bo to co on pisze niektóre środowiska podają jako fakty. Głos historyków jest zatem niezbędny, żeby ludzie mieli jasność, że ta rzecz napisana została po prostu przez amatora i wartość historyczna jest żadna. Nie wiem czy Grossa można nazwać intelektualistą, samo pojęcie jest zbyt niejasne. Mam wątpliwości... Napiszę Ci tylko o dwóch rzeczach ktore mnie zaszokowały w związku z jego ostatnią książką. Ogladałem z nim wywiad w jakiejś TV i prowadzący zapytał co sądzi o książce Marka Chodakiewicza (doktora historii) dotyczącej dokładnie tego samego tematu, czyli antysemityzmu w Polsce po wojnie. I co Gross odparł ?? Że po prostu tej książki nie przeczytał, nie zna jej ! Druga - Gross przytoczył fragmenty rzekomego dziennika Józefa Kurasia ("Ognia") i zapis jak to jego oddział obrabował iluś tam Żydów, kilkunastu zabił, a Żydówce która powiedziała mu pare nieprzyjemnych słów ucięto język. Tylko, ze dziennik "Ognia" nigdy nie istniał; jego autorem był Władysław Machejek, komunistyczny dziennikarz i publicysta, wyjątkowo służalczy; o fałszerstwie w historiografii wiadomo od dawna. Od lat 60-tych nawet już nie próbowano w PRL wydawać tego "dziennika" bo fałszerstwo było oczywiste. I teraz Gross to fałszerstwo jak gdyby nigdy nic wskrzesza... I to jest intelektualista ??? Odpowiedz Link
gapuchna Re: IPN 31.03.09, 21:41 Ty przytaczasz błędy Grossa. Ja próbuje ując problem ogólnie. Co do Żydów, to już sobie kiedyś chyba rozmawialiśmy, więc wiesz, ze ja mam podejście dość ortodoksyjne. Ja naprawdę siedzę w tym od 21 roku życia i grzebię w archiwach. W ten sposób dokopałam się swojego osądu, którego nic mi nie podważy. Nie rozpatrywałam grossa pod względem stuprocentowej dokładności archiwalno-warsztatowej. Do mnie pzremawia ogólna teza. Mało wygodna dla Polaków. Nigdy nie oskarżę en block, ale skala mnie poraziła. Majcherek nie jest źródłem, to oczywista. Ale czytałam jakieś wspomnienia Schaffa - dużo interesujących spraw, tylko że mało kto to podchwycił. Aha, od lat 40. i 50. upłynęło sporo czasu. I to chyba należy ruszyć. Gross tu zrobił dużą pracę swą odwagą. Wiem sama, jak o niektórych sprawach trudno jest cokolwiek wspomnieć głośno. Odpowiedz Link
vertigo5 Re: IPN 31.03.09, 21:51 Gross przyjął pewną tezę i pod jej kątem dobierał materiały. Jak coś jego tezę uzasadniało to natychmiast ją umieszczał. Czytałaś tę książkę zapewne. Przecież musiałaś uwagę na takie choćby metody - gość przytacza dwie sytuacje dot. wyborów jakichś delegatów w zakładach pracy; ktoś miał rzec na wiecu, że "nie chcemy tu Żydów". I na podstawie DWÓCH takich wzmianek znalezionych w jakichs papierach ŻIH Gross pisze uogólniając; "należy sądzić, że podobne sytuacje zdarzały się wówczas w innych fabrykach". Przecież musi Cię takie zachowanie żenować... A tu cała ksiązka jest taka. Znalazłem w niej jednak i jego przecudne okreslenie o polskim episkopacie; pisał mianowicie o "kanibaliźmie teologicznym większości episkopatu" ;) Odpowiedz Link
gapuchna Re: IPN 31.03.09, 21:54 A Gontarczyk to tezy nie przyjął? no bądź sprawiedliwy! Odpowiedz Link
gapuchna Re: IPN 31.03.09, 21:59 I na podstawie DWÓCH takich wzmianek znalezionych w jakichś papierach ŻIH Gross pisze uogólniając; "należy sądzić, że podobne sytuacje zdarzały się wówczas w innych fabrykach". = no bo się zdarzały! Kurcze blade, właśnie problem jest w tym, ze przeżyło ich 300 tys. do lat 50. wyjechało 3/4. I jeszcze zawadzali. Komuna mocno uaktywniła antysemickie ciągoty. I naprawdę w jakichś powiatowych pipidówach w 68' węszyli po nazwiskach lub po nosach. nie tylko w Warszawie. No właśnie! Odpowiedz Link
niski.oktan Vandzia. 30.03.09, 17:25 24 latek sam nie przebije się do mediów. Chyba, że umie śpiewać/tańczyć, albo, jeżeli jest dziewczyną, pokaże pizdę. Ktoś stoi za tym kolesiem. Książka jest rozwinięciem magisterki, ktoś zaakceptował temat, prowadził pracę, dał swoje nazwisko i profesorski tytuł na stronę tytułową, etc. Odpowiedz Link
vandikia Re: 24letni szczyl, a nie historyk 30.03.09, 17:38 wszyscy macie rację co do reakcji Wałęsy - ja się jej chyba nie dziwię, człowiek ma swoje lata i sporo przeżył, a teraz gdy wszystko jest na sprzedaż i walka jest bezpardonowa zupełnie jakiś gnój pluje na to, co wypracował przez lata co do tego kogoś, pana autora wielkiego.. to nawet jezeli ktos za tym stoi, to ten łepek zgodził się, zeby jego imie i nazwisko widnialo na okladce i oby gorzko za to nie zaplacil Odpowiedz Link
milleniusz Re: 24letni szczyl, a nie historyk 30.03.09, 17:43 Nie no, bez przesady. Walka to była kiedyś, teraz to każdy może sobie pi-ić co mu ślina na język przyniesie, tylko nie rozumiem, dlaczego za wspólne pieniądze i pod szyldem instytucji państwowej. A Wałęsa, jak to Wałęsa, z właściwą sobie delikatnością i wyczuciem sytuacji, chce wylać tę kąpiel wraz ze wszystkimi pławiącymi się w niej dziećmi. W sumie ma prawo, jego dzieci, ale nie uważam, że robi specjalnie dobrze tak się nadymając. Odpowiedz Link
gapuchna Re: 24letni szczyl, a nie historyk 30.03.09, 17:51 Ja jak Vandzia - ile można wytrzymać? nie dziwię się że nerwy puszczają. Odpowiedz Link
milleniusz Re: 24letni szczyl, a nie historyk 30.03.09, 18:05 gapuchna napisała: > Ja jak Vandzia - ile można wytrzymać? nie dziwię się że nerwy puszczają. Z jednej strony masz rację, zresztą, sam często się wnerwiam. Z drugiej strony Wałęsa znany jest z takich akcji, wojen na górze, podawania nóg, etc. To nie zawsze wychodzi nam na dobre. Ale OK. Ma do tego pełne prawo, szczególnie teraz jako prywatny obywatel. Choć symbol. Odpowiedz Link
hsirk Re: 24letni szczyl, a nie historyk 30.03.09, 23:34 Choć > symbol. tak na marginesie przypomne, ze stalin byl symbolem tez. autentycznym i dla milionow. wiec bycie symbolem jeszcze O NICZYM nie swiadczy. Odpowiedz Link
milleniusz Re: 24letni szczyl, a nie historyk 31.03.09, 12:08 > wiec bycie symbolem jeszcze O NICZYM nie swiadczy. No o czymś świadczy, ale może niekoniecznie o tym, by łykać bezkrytycznie wszystko to co symbol robi. Ja mam dużo krytycyzmu w stosunku do Wałęsy, ale to raczej za wczesne lata 90-te, niż za czas walki z komuną. Odpowiedz Link
liisa.valo Re: 24letni szczyl, a nie historyk 30.03.09, 17:51 Ech, i my 24-latkowie mamy przesrane właśnie dlatego, że jesteśmy rocznik '85. Często to jedyny powód tego, że nie mamy racji. Odpowiedz Link
gapuchna Re: 24letni szczyl, a nie historyk 30.03.09, 17:54 Liska, to nie tak. Ale sama przyznaj - ze swoim warsztatem wyniesionym li tylko ze studiów, poważyłabyś się szargać w swoim środowisku? No sama przyznaj... Odpowiedz Link
liisa.valo Re: 24letni szczyl, a nie historyk 30.03.09, 17:59 Ja przede wszystkim nie wiem, o co chodzi :P Mnie się tylko nie podoba używanie argumentu wiekowego jako argumentu głównego, bądź, co nie daj bądź, jedynego. A tu mam z tym do czynienia. A w końcu średnio ode mnie zależy, kiedy mnie rodzice zmajstrowali. W moim przypadku dziedzina nauki jest inna, mniej drażliwa, bo nie z historią i żywymi ludźmi związana, a takie historyczne sprawy zawsze są kontrowersyjne, ale mimo 24 lat nie boję się powiedzieć, że mi się coś nie podoba albo uważam inaczej. Odpowiedz Link
vandikia Re: 24letni szczyl, a nie historyk 30.03.09, 18:05 Lisa, to może się zapoznaj z tematem, a później się wypowiadaj? :) Ten argument, to taki powiedzmy skrót myślowy i motyw przewodni wszystkiego co napisano powyżej i poniżej. Odpowiedz Link
liisa.valo Re: 24letni szczyl, a nie historyk 30.03.09, 18:06 Bardzo chętnie się zapoznam, ale nie dałaś żadnego linka ani nic... Odpowiedz Link
vandikia Re: 24letni szczyl, a nie historyk 30.03.09, 18:09 jakikolwiek portal :) nawet premier zajął dość ostre stanowisko... i podejrzewam, że przez kilka dni, będzie to numer 1 na tapecie wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80271,6443766,Szef_IPN__do_kserowania_nie_potrzeba_kryteriow_naukowych.html www.tvn24.pl/-1,1593313,0,1,autor-ksiazki-o-walesie-pracuje-przy-ksero,wiadomosc.html www.tvn24.pl/-1,1593276,0,1,tusk-grozi-likwidacja-ipn--lewica-sie-cieszy,wiadomosc.html i wiele innych.. Odpowiedz Link
jaceks20 Re: 24letni szczyl, a nie historyk 31.03.09, 12:12 skoro wiele innych to rposze zaprezentuj inne niz tvn24 i wyborcza, nie dla wszystkich akurat te super obiektywne media sa wiarygodne co do istoty sprawy - najpierw na hlodno sprawdz fakty a potem pisz posty - gosc napisal prace magisterska - nie byl wtedy w IPN, praca zostala zaakceptowana przez UJ, na podstawie tej pracy zostala wydana przez Arcana ksiazka, mial prawo do napisania tego typu ksiazki gdyz mamy wolnosc slowa, czy zachowal w swojej pracy wszystkie standarty historyka - tu mozna dysklutowac, ale czy na podbnej zasazie nie zostala napisana np ksiazka Grossa?nie na dokumentach tylko np na przekazach usdtnych plotkach i wspomnieniach, dalej - jesli Prezydent Wałęsa czuje sie go opluwa to dlaczego do tej pory mimo zapowiedzi nie zlozyl zadnej sprayw do sadu przecikow gontarczykowi i cenckiewiczowi, dlaczego np nie pozywa do Sądu Walentynowicz? inna ciekawa sprawa ktorej tutaj nikt nie poruszyl jest fakt, ze ten gosc zostal przyjkety na staz do IPN nie przez fanatycznych przeciwnikow PO i Wałęsy tylko przez krakowski odział i tamtejszego szefa IPN, notabene randego miejskiego wybranego z listy... PO troche mniej emocji troche wiecej merytorycznej dyskusji Odpowiedz Link
milleniusz Re: 24letni szczyl, a nie historyk 31.03.09, 12:22 Jaką tu merytoryczną dyskusję można prowadzić z kimś snującym domysły i enuncjacje, z kimś, kto na nazwisku znanego człowiek chce zrobić karierę, przy okazji obrzucając tamtego gównem? Rzeczywiście, fakty co do relacji Zyzaka z IPNem są inne, niż podawano na początku, bo ta sprawa jest świeża. Nie rób z tego zarzutu, bo jakbym dziś wiedział, jakie jutro padną liczby w totolotku, to bym tu nie siedział, tylko pakował walizki na wycieczkę dookoła świata. Pewnie miał prawo koleś napisać taką książkę, ale nie miał prawa podpierać swoich enuncjacji autorytetem IPNu (a właściwie jego szczątkami). A co do ewentualnych procesów Wałęsy, to pewnie relacja zachodzi tu taka, jak między karawaną a psami. Czasem można któregoś kopnąć, ale generalnie szkoda energii. Chciałoby Ci się procesować z każdym, kto powie, że jesteś gówniarzem? Odpowiedz Link
jaceks20 Re: 24letni szczyl, a nie historyk 31.03.09, 12:32 drogi milleniuszu tylko ze te fakty zwiazane z relacjami autora z IPn byly podstawa obecnej nagonki na IPN - dlaczego premier, wielkie"autorytety" wypoiwadaja sie ze trzeba bedzie zlikwidowac IPN jesli tak dalej bedzie postepowal premier powinien wyjsc i przeprosic za swoje slowa przyznajac ze nie mial pelnej wiedzy Wałęsa jest jaki jest, mi nie poodba sie tylko to ze kreuje sie go na bohatera bez skazy, jesli masz ochote to zapodam ci link do tekstu 10 000 000 Kowalskich - Zborowskiego czy chcial zrobic kariere na obrzucaniu blotem?mysle ze jakies zacietrzewieeni z jego strony jest, jak juz pisalem nawet przeciwnicy Walesy przyznaja ze to nie jest do konca praca poprawnie historycznie napisana, ale na calym siwcie tak jest ze powstaja biografie pokazujace same zalety, plotki lub tez starajace sie pokazac czlowieka jakim byl, a Walesa na pewno nie byl tak wielkim boihaterem w latach 70 na jakiego sie kreuje co do procesow, to skoro w ten sposob podchodzisz do sprawy to po co sa te grozby wobec takich ludzi?skoro nie sa realizowane to niech Walesa bedzie pewien ze beda pojawialy sie nowe rzeczy ale znamiennym jest to co poczytalem w tym temacie , sczzegolnie wczorajsze wpisy, gdzie ludzie zobaczyli cos w tvn24, poczytali wyborcza, obejrzeli lisa i juz uwazali ze wszystko wiedza i mozna nawalac w IPN itd, zabraklo mi tylko wpisu ze to wina kaczorw, chociaz gdzies tam ktos cos o PiS oczywiscie zamiescil Odpowiedz Link
vertigo5 A Wałęsa znowu zmienił zdanie... 31.03.09, 12:43 ... ten to ma zdrowie ;) wiadomosci.onet.pl/1944056,11,item.html Odpowiedz Link
milleniusz Re: 24letni szczyl, a nie historyk 31.03.09, 13:21 Ech, Ty strasznie obrażalską opcję polityczną reprezentujesz. Nic tylko by Was przepraszać. A może mnie ktoś przeprosi za TVP, IPN i CBA? A co do wypowiedzi Tuska - być może przedwczesnej - to przecież dlatego tak się wypowiedział, bo IPN już dawno sobie nagrabił niekoniecznie bezstronnymi i niekoniecznie zgodnymi z prawdą historyczną publikacjami. Oni nie robią w publicystyce tylko w historii. Tam potrzeba spokoju, zadumy i refleksji, a nie młodych krwi żądnych aparatczyków. Ale geeneralnie uważam, iż to zmarnowane publiczne pieniądze. Tak jak już gdzieś wcześniej pisałem - Wałęsy bezkrytycznie nie wielbię. To że się go teraz tak czepiają też przecież z jakiś jego potknięć wynika. Ale budowanie na tym teorii spiskowej to aberracja. Odpowiedz Link
jaceks20 Re: 24letni szczyl, a nie historyk 31.03.09, 13:32 a za co konkretnie w zwiazku z IPN ma cie ktos przepraszac? piszesz w liczie mnogiem - publikacjami, wiec podaj mi kilka przykladow cba ma cie przepraszac?moze za Sawicka?sprawa Misiaka pokazala jak to PO umie lody robic i jakich to mlodych krwi zadnych aparatczykow zatrudniono w IPN - na razie ten gosc jest na stazu - przyjal go dzioalacz bliskiej twemu ser4cu PO Odpowiedz Link
milleniusz Re: 24letni szczyl, a nie historyk 31.03.09, 13:51 jaceks20 napisał: > a za co konkretnie w zwiazku z IPN ma cie ktos przepraszac? Za upolitycznienie historii i wykorzystywanie publicznych środków w bieżącej walce politycznej. O szarganiu autorytetów nie wspomnę. > cba ma cie przepraszac?moze za Sawicka?sprawa Misiaka pokazala jak > to PO umie lody robic Jakie lody, człowieku, opanuje się. Misiaka złożono na ołtarzu politycznej poprawności. Cośtam sobie nagrabił, ale na boga, te jego działania nie miały specjalnego związku z firmą w której ma udziały. Nie powinien zabierać dziewczyny na wycieczkę rządowym samolotem, ale przecież ona za to płaciła. A Tusek się zapędził w kacze sidła i chce żeby posłowie PO się pozbywali akcji. Tym sposobem zmierzamy do selekcji już całkiem negatywnej, kiedy to w polityce zostaną sami zakompleksieni nieudacznicy, który brak swojego życiowego sukcesu będą rekompensować zrównywaniem społeczeństwa do własnego miernego poziomu. A za co CBA ma przepraszać? A choćby za Sawicką, Krauzego, czy Garlickiego. > i jakich to mlodych krwi zadnych aparatczykow zatrudniono w IPN - na > razie ten gosc jest na stazu - przyjal go dzioalacz bliskiej twemu > ser4cu PO Nie jest istotne kto przyjmuje pracownika do archiwum. Istotna jest atmosfera która promuje takie rewindykacyjne postawy. Jak w TVP od jakiegoś czasu. To jest upadek instytucji państwowych. Innych książek oprócz tej poprzedniej o Wałęsie nie pamietam, a publikacji prasowych nie będę szukał - szkoda czasu, a i tak nie sądzę, abym Cię mógł przekonać. Odpowiedz Link
vertigo5 Re: 24letni szczyl, a nie historyk 31.03.09, 14:02 He, he, autorytetów nie wolno szargać... Jakich autorytetów ??? Kogo ? Kto ma oceniać co jest a co nie jest "szarganiem" ? Listę autorytetów nie podlegających "szarganiu" chciałbys stworzyć ? Jak można takie głupoty postulować... Odpowiedz Link
milleniusz Demagogia ostatecznym argumentem :D 31.03.09, 14:08 Wolno, wolno. Jak się ma czym. Uwielbiam taki rodzaj argumentacji, gdy ktoś z postu wybiera jeden wątek, stanowiący ułamek jego wartości merytorycznej, a i to podanej nie w kategorycznej formie i się do niego przyczepia, pomijając resztę. Z takim poziomem dyskusji to idź do swoich współbratów, bo organicznie nie znoszę demagogii. Część z nich już na Ciebie czeka w miejscu, które Wam historia wyznaczyła. I nie będzie to panteon sławy. Odpowiedz Link
vertigo5 Re: Demagogia ostatecznym argumentem :D 31.03.09, 14:15 Dzięki za odpowiedź na moje pytania. Rozmowa z Tobą rozjaśnia mi umysł. Odpowiedz Link
milleniusz Re: Demagogia ostatecznym argumentem :D 31.03.09, 14:22 vertigo5 napisał: > Dzięki za odpowiedź na moje pytania. Rozmowa z Tobą rozjaśnia mi umysł. Kłamiesz. Jesteś zamknięty na argumenty. Ubolewam nad tym tym bardziej, że jest to cecha powszechna wśród opcji politycznej, której zdajesz się bronić. Cóż. Musicie przeminąć lub zewoluować wraz ze wzrostem poziomu edukacji i otwartości społeczeństwa. To potrwa dziesięciolecia, ale mam nadzieję, że dożyję tych czasów. I nie mówię tu o jakiś etykietkach partyjnych z którymi być może się utożsamiasz w danym momencie, bo te nie przetrwają paru najbliższych lat. Mówię o ogólnym konserwatywnym koncepcie funkcjonowania państwa, który obecnie gra chyba głównie na ksenofobii, zaścianku i nieporadności dużej części społeczeństwa. Z bogiem! Odpowiedz Link
vertigo5 Re: Demagogia ostatecznym argumentem :D 31.03.09, 14:34 Może i jestem zamknięty na argumenty, ale to będzie można sprawdzić jak argumenty w dyskusji która tu się toczy padną (na razie były wyzwiska i obelgi pod adresem IPN) Czekam cierpliwie. Ale już wiem przynajmniej, że nie wolno szargać autorytetów. Nie zauważyłem, żebym bronił jakiejkolwiek opcji politycznej czy idei (odnosiłem się tylko do IPN i Wałęsy), ale obiecuję, że jeszcze raz przeczytam swoje posty bo może coś mi umknęło. Przecież nie pisałbyś o tym gdybyś czegoś takiego w moich postach nie przeczytał. Logiczne. Naprawdę rozmową z Tobą rozjaśnia mi umysł. Odpowiedz Link
jaceks20 Re: 24letni szczyl, a nie historyk 31.03.09, 14:24 po kolei odnoszac sie do twojej opini IPN jakie autorytety szarga za pieniadze?czy osoby bedace na swieczniku publicznym maja miec tylko laurki jesli ich biografia nie jest krysztalowa, a moze chodzi ci o Andrzeja Szczypiorskiego?ten autorytet IPN ci zszargal? hehe te jego dzialania nie mialy specjalnego zwiazku z firma - o dziwo dlaczego w mediach podawano informacje ze jeszcze przed ogloszeniem koniecznosci zlikwidowania stoczni ta firma robila wstepone badania wsrod stoczniowcow - pewnie przypadkiem zakladala jaka moze byc decyzja - mowisz ze pracowanie nad specjalna ustawa dotyczaca jednego tylko zkakladu ktorego pracownikow miala potem szkolic firma w ktorej ma 30 % to ot taka drobnostka, podobnie jak z kontraktami na obsluge pracownikow tymczasowych dla Poczty polskiej, gdzie przy przepisach regulujacych kwestie zatrudnianai takich pracownikow pracowal ten sam gosc - no rzeczywiscie male piwko kolejne zdania jak zwykle pokazuja sposob myslenia wyborcy Po - w jakie kacze sidla Tusk wpadl?czy to PiS sprawe Misiaka wynalazl?to nie PiS rzucil haslo aby robic listy z nazwiskami poslow ktorzy maja akcje proces sawickiej i garlickiego toczy sie i istnieje duza szansa ze pojda siedziec a Krauze to niby ze co? ostatnie zdanie jest najlepsze - skoro nie znasz publikacji to nie pisz w liczbie mnogiej - bo jakos nikt z twoich autorytetow nie kwestionowal metodologii ksiazki cenckiewicza a jedynie oopluwali badazczy za tezy w niej postawione Odpowiedz Link
milleniusz Nie przekonam Cię - to moja ostatnia tu wypowiedź 31.03.09, 14:41 O autorytetach wypowiadałem się wyżej. Poczytaj ewentualnie. Niech plują, jeśli mają czym, ale plują głównie jadem, za moje pieniądze. Ostatnie zdanie nie jest najlepsze, tylko najsłabiej udokumentowane. Ale wybacz, nie będę specjalnie dla Ciebie szukał artykułów szacownych "historyków" pracujących w IPN, podważających Okrągły Stół, czy kwestionujących całe dwie dekady przemian. Sawicka i Garlicki pewnie zostaną skazani. Tylko że przypuszczalnie Sawicka była do przestępstwa podżegana, a Garlickiemu zarzut z zabójstwa zmieniono na łapownictwo. Piersza sprawa zrobiona na ewidentne polityczne zamówienie, druga przypomina strzelanie z armaty do wróbla za którym stoi szkolna wycieczka. Ale cóż rewolucja musi miec swoje ofiary. Krauze w ogóle okazał się czysty. Kilkaset tysięcy złotych później. Drobiazg. Inkwizycja działa. Nie masz chyba pojęcia jak funkcjonuje prywatny biznes i dlaczego ta firma "kręciła" się koło stoczni. To że stocznie mogą upaść powszechnie wiadomo od dwóch lat prawie. Takie "kręcenie się" to sposób na zdobycie klienta, ale Pisowi aberranci ze wszystkiego potrafią zrobić aferę. A już kwestia z Pocztą Polską jest kuriozalna. Tam nie było żadnego związku, żadnego. Zresztą, za rok po zliberalizowaniu rynku najtańszych usług pocztowych listy będzie Ci dostarczał Deutche Post, może będziesz szczęśliwszy, że żadna firma związana z działaczami PO nie ma z tego zysku. Naprawdę nie mogę patrzeć jak rak mierności, bierności i nieudacznictwa toczy część tego kraju pod narodowo katolickimi barwami. Równajcie sobie w dół, ale siebie samych. Odpowiedz Link
jaceks20 Re: 24letni szczyl, a nie historyk 31.03.09, 14:27 a wracajac jeszcze do misiaka nieprawde piszesz milleniusz- najpierw [posprawdzaj informacje jak chcesz sie wypowiadac W pięciodniową podróż w towarzystwie Marszałka Bogdana Borusewicza Ewa Mandziou poleciała oficjalnie jako przedstawicielka firmy Work Service, w której sama pracuje i której współwłaścicielem jest jej narzeczony senator Misiak. DZIENNIK ustalił, że narzeczona senatora nie musiała płacić za przelot samolotem rządowym, bo została zgłoszona jako członek misji biznesowej wysłanej przez Krajową Izbę Gospodarczą. Odpowiedz Link
vandikia Re: 24letni szczyl, a nie historyk 31.03.09, 15:39 jaceks20 napisał: > skoro wiele innych to rposze zaprezentuj inne niz tvn24 i wyborcza, > nie dla wszystkich akurat te super obiektywne media sa wiarygodne > co do istoty sprawy - najpierw na hlodno sprawdz fakty a potem pisz > posty - gosc napisal prace magisterska - nie byl wtedy w IPN, praca > zostala zaakceptowana przez UJ, na podstawie tej pracy zostala > wydana przez Arcana ksiazka, mial prawo do napisania tego typu > ksiazki gdyz mamy wolnosc slowa, czy zachowal w swojej pracy > wszystkie standarty historyka - tu mozna dysklutowac, ale czy na > podbnej zasazie nie zostala napisana np ksiazka Grossa?nie na > dokumentach tylko np na przekazach usdtnych plotkach i > wspomnieniach, > dalej - jesli Prezydent Wałęsa czuje sie go opluwa to dlaczego do > tej pory mimo zapowiedzi nie zlozyl zadnej sprayw do sadu przecikow > gontarczykowi i cenckiewiczowi, dlaczego np nie pozywa do Sądu > Walentynowicz? > inna ciekawa sprawa ktorej tutaj nikt nie poruszyl jest fakt, ze ten > gosc zostal przyjkety na staz do IPN nie przez fanatycznych > przeciwnikow PO i Wałęsy tylko przez krakowski odział i tamtejszego > szefa IPN, notabene randego miejskiego wybranego z listy... PO > troche mniej emocji troche wiecej merytorycznej dyskusji odniosę się do tej części Twojej wypowiedzi, bo narazie nie mam czasu na więcej rączki każdy ma i sobie wygooglować moze, podałam przykłady stron jezeli chodzi o Grossa, to jednak nie porównywalabym tu jego ksiazek z tą, o ktorej mowa.. mozna porównac Grossa z Super Expresem - ktorego artykuly tez są budowane na opowiesciach..ale czy takie porownanie ma w ogole sens? Dlaczego Wałęsa nie zrobił czegoś, to może jego zapytaj, skąd mam wiedzieć? :D Jeżeli chodzi o merytoryczny poziom dyskusji.. poczytałam wczoraj jeszcze o autorze książki.. mam trochę inne zdanie.. nie jest szczylem, ale też schizolem i maniakiem jakimś.. poczytaj co popisał o homoseksualistach chociażby, jakich użył określeń.. jakich w ogóle w swoich wypocinach gdzieś drukowanych używa zwrotów... krótko mówiąc: szajba i nie ma w sumie o czym dyskutować na początku zmyliło mnie określenie "historyk", powinno być histeryk.. tyle Odpowiedz Link
lupus76 Re: 24letni szczyl, a nie historyk 31.03.09, 00:08 Liiska, pamietasz co wyprawiali Wieśpolacy przy okazji pogrzebu Miłosza? Nie nazwałabyś ich per "gówniarz", czy "szczyl", względnie "obszczymur"? Odpowiedz Link
cytrynka_ltd Re: 24letni szczyl, a nie historyk 30.03.09, 17:58 liisa.valo napisała: > Ech, i my 24-latkowie mamy przesrane właśnie dlatego, że jesteśmy rocznik '85. > Często to jedyny powód tego, że nie mamy racji. bzdury piszesz. uważasz, że on miał rację i prawo zrobić to? jak tak, to jesteś jeszcze zbyt młoda. a, on przez swoje ambicje i brak mądrości został najprawdopodobniej wykorzystany. Odpowiedz Link
liisa.valo Re: 24letni szczyl, a nie historyk 30.03.09, 18:01 cytrynka_ltd napisała: > bzdury piszesz. Powtarzam: nie wiem, o co chodzi. Nie ustosunkowuję się do sprawy, tylko do sposobu argumentacji. > jak tak, to jesteś jeszcze zbyt młoda. No, tak, wprost genialne. Masz inne argumenty, czy znów to jest jedyny? Odpowiedz Link
vandikia Re: 24letni szczyl, a nie historyk 30.03.09, 18:03 słuchaj, ja jestem niewiele starsza, a daleko mi od publicznego wystawiania ocen historii i konstruowania jej biegu wg własnych domysłów każdy wiek ma swoje prawa, ale ja akurat nie uważam, żeby młody praktykant medycyny miał prawo do publicznego krytykowania decyzji profesora, tylko dlatego że przeczytał w książce, że czegoś robić nie wolno i ma za sobą asystę przy 3 na krzyż zabiegach wycinania wyrostka, podczas gdy za profesorem stoi tysiąc wykonanych operacji przede wszystkim forma i powielanie plotek "godnych" Faktu.. i właściwie tylko jeden tekst sprawił (i w zupełności wystarcza), że nie wzięłabym i nie wezmę do ręki takiego szmatławego wydania.. Odpowiedz Link
hsirk Re: 24letni szczyl, a nie historyk 30.03.09, 23:37 tu chodzi o cos innego. koles jest pracownikiem IPN. i jesli tak, to czy MIAL DOSTEP do akt i to co napisal, tam znalazl, czy sa to jego wymysly? tego jak do tej pory wszyscy sie boja powiedziec... Odpowiedz Link
vandikia Re: 24letni szczyl, a nie historyk 31.03.09, 07:40 myślę, że byle stażysta, nawet jeśli pracuje przy xero nie ma wglądu do tajnych akt bo jeśliby miał i jeśliby wykorzystał to w książce, to powinien być w ciupie w momencie gdy wydanie ujrzało światło dzienne Odpowiedz Link
hsirk Re: 24letni szczyl, a nie historyk 31.03.09, 13:46 dlaczego? by tylko wybrani mogli wiedziec i decydowac co im pasuje a co nie do naglosnienia? i zeby michnik mogl sobie buszowac po archiwach jak to zrobil, a innym wara ? Odpowiedz Link
vandikia he he autor zasłynął 30.03.09, 19:04 tym, że "nie wiedział z ranmienia której partii kandydował" a był kandydatem PIS i taki uczony.. Odpowiedz Link
vandikia Re: he he autor zasłynął 30.03.09, 19:05 z ramienia jakies partii powinno byc no generalnie jestem tym podrażniona wielki historyk, chyba doswiadczenie zlapal kserując notatki innych :D gdzie jest mój prozac?? ;) Odpowiedz Link
lupus76 Re: he he autor zasłynął 31.03.09, 00:06 To jest cud polskiej chirurgii plastycznej. Członek przesunął się z ramienia na czoło... Odpowiedz Link
niski.oktan Re: he he autor zasłynął 31.03.09, 01:57 Abarotna - to raczej on chciał przeczołgać Lecha. :D Odpowiedz Link
kedrok1 Re: 24letni szczyl, a nie historyk 31.03.09, 08:57 Sprawa mnie totalnie nie rusza. Odpowiedz Link
niski.oktan Re: 24letni szczyl, a nie historyk 31.03.09, 10:20 Masz rację, pozostań przy analizie majtek Ibisza. A może nawet - jeny, jakie to ekscytujące - braku majtek! Odpowiedz Link
razzmatazzy Re: 24letni szczyl, a nie historyk 31.03.09, 12:59 Poczytałam sobie o poprzednich dokonaniach autora. Styl a la Cejrowski. Poważna instytucja (w założeniu) ośmiesza się poprzez powiązania z autorem. Szkoda może, że Wałęsa tak emocjonalnie zareagował, bo książkę pewnie lepiej by było pominąć milczeniem i skazać pana Zyzaka na kurz biblioteczny na półce pod hasłem 'zapomniani młodociani'. Odpowiedz Link
vertigo5 Re: 24letni szczyl, a nie historyk 31.03.09, 13:04 razzmatazzy napisała: > Poczytałam sobie o poprzednich dokonaniach autora. Styl a la Cejrowski. Poważna > instytucja (w założeniu) ośmiesza się poprzez powiązania z autorem. > Szkoda może, że Wałęsa tak emocjonalnie zareagował, bo książkę pewnie lepiej by > było pominąć milczeniem i skazać pana Zyzaka na kurz biblioteczny na półce pod > hasłem 'zapomniani młodociani'. A może Zyzaka - tak jak radził Frasyniuk w odniesieniu do Gontarczyka i Cenckiewicza - należy bić po twarzy a nie dyskutować z nim ? Odpowiedz Link
razzmatazzy Re: 24letni szczyl, a nie historyk 31.03.09, 13:06 Ignorować po prostu chyba. Ewentualnie wyśmiać. Bo faktycznie, dyskutować jakby ciężko. Odpowiedz Link
vertigo5 Re: 24letni szczyl, a nie historyk 31.03.09, 13:16 razzmatazzy napisała: > Ignorować po prostu chyba. Ewentualnie wyśmiać. Bo faktycznie, dyskutować jakby > ciężko. Tu się z Tobą zgadzam, jak się nie ma argumentów to ciężko dyskutować Odpowiedz Link
gapuchna Re: 24letni szczyl, a nie historyk 31.03.09, 15:11 Postuluję badanie dna u rzekomego syna wałęsa - oczywiście za nasze pieniądz, a jakże! Odpowiedz Link
thank_you Re: 24letni szczyl, a nie historyk 31.03.09, 17:17 Razz, ale czemu Wałęsa ma udawać, że deszcz pada, jeśli plują mu w twarz? Trzeba reagować, może niekoniecznie tak emocjonalnie jak on, chociaż w sumie mu się nie dziwię, na każdym kroku go szkalują :-( Nie dyskutować z idiotami, tylko wyśmiać ich. I zamknąć temat. "Anonimowi informatorzy" pfffff. Odpowiedz Link