mania59 30.12.09, 18:07 Chętnie segreguję śmieci, ale ręce mi opadają, gdy widzę, jak podjeżdża śmieciara i wszystko razem miesza.... :( Po co więc segregować? A jak jest u Was? Segregujecie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jan-w Re: Segregowanie śmieci 30.12.09, 20:31 1. Często tylko pozornie miesza, a naprawdę wsypuje do różnych części ciężarówki. 2. Nawet jeżeli w danym rejonie miesza, istotne jest to że otrzymujemy śmieci tzw "presegregowane". Czyli osobno do sortowni papier, szkło itd, osobno organiczne. To ułatwia pracę sortowni i obniża koszt zagospodarowania odpadów. 3. A gdyby nawet mieszali wszystkie śmieci, to ty przynajmniej masz świadomość że jesteś nowoczesna, ekologiczna, zielona, pro-, anty- i aktywnie walczysz z globalnym ociepleniem, entropią etc. ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
baglady Re: Segregowanie śmieci 30.12.09, 20:42 tam w srodku sa 3 komory , wiem bo mieszkam na dziesiątym pietrze i sprawdzilam:), wiec nie ma co sie martwic Odpowiedz Link Zgłoś
olaj Re: Segregowanie śmieci 31.12.09, 09:12 U nas poszli po rozum do głowy i zrobili jeden kontenery na śmieci (zielone) i drugie na wszystkie rzeczy do recyclingu (czerwone) - i to tych wrzucamy wszystko zmiksowane, a segreguje sobie firma wywożąca śmieci u siebie na taśmie. POzdr Ola Odpowiedz Link Zgłoś
0golone_jajka Re: Segregowanie śmieci 04.01.10, 10:01 U nas też początkowo były 4 pojemniki (szkło biały, kolorowe, papier i plastik) + zwykły śmietnik, ale po jakimś czasie zmieniono to na jeden pojemnik na odpady do powtórnego przetworzenia + zwykły śmietnik. Dla mnie jest to bardzo wygodne, bo wrzucam wszystko do przetworzenia do jednego zbiornika i nie muszę mieć w domu PIĘCIU oddzielnych śmietników,a jedynie dwa. Sądzę, że większość ludzi nie ma zwyczajnie miejsca na 5 pojemników i w efekcie oddzielania odpadów od wymieszanych rzeczy do przetworzenia jest skuteczniejsze, niż sortowanie wszystkiego już w domu. I tak to potem trzeba w sortowni sprawdzić, bo wiele osób wrzuca np. do papierów kartony po mleku i sokach. Odpowiedz Link Zgłoś