Dodaj do ulubionych

Referendum odwoławcze Burmistrza Guziała

16.10.13, 09:53
REFERENDUM ODWOŁAWCZE BURMISTRZA PIOTRA GUZIAŁA

W związku z wypowiedziami burmistrza Ursynowa, które pozwalają sądzić, że stracił on zdolność do kierowania sprawami naszej dzielnicy (link poniżej) oraz w związku z dezaprobatą dla poczynań Burmistrza wyrażoną przez mieszkańców Ursynowa (najmniejsza frekwencja w Warszawie) proponuję przeprowadzić na forum Ursynowa " referendum odwoławcze" Burmistrza Guziała. Poniżej dwa wątki:

1. "TAK jestem za odwołaniem p. Guziała"
2. "NIE - chcę, żeby pozostał"

Proszę o oddawanie głosów (wystarczy TAK lub NIE)

wawalove.pl/Warszawa-to-jestem-ja-WYWIAD-sl11416

Wybrane cytaty:

1. "Moja babcia jest słoikiem"
2. " O seksie mógłbym godzinami ..., z przerwami"
3. "Rano nie pamiętam, co wpisałem na portalach wieczorem"
4. "Warszawa to jestem JA"
Obserwuj wątek
    • sd-6 TAK jestem za odwołaniem p. Guziała 16.10.13, 09:54
      • sd-6 TAK 16.10.13, 10:16
        TAK
      • mk5126 Re: TAK jestem za odwołaniem p. Guziała 16.10.13, 10:45
        Tak jestem za odwołaniem p. Guziała
    • sd-6 NIE - chcę, żeby pozostał 16.10.13, 09:54
      • mk5126 Re: NIE - chcę, żeby pozostał 16.10.13, 10:05
        TAK
    • sd-6 Wskazówka do głosowania 16.10.13, 10:15
      Wskazówka do głosowania:
      Proszę o oddawanie głosów pod odpowiedziami:

TAK jestem za odwołaniem p. Guziała
      lub
      NIE - chcę, żeby pozostał

tak, żeby łatwo było zliczyć głosy.
      Rozumiem, że pierwszy głos (mk...) na TAK był za odwołaniem?
      • mk5126 Re: Wskazówka do głosowania 16.10.13, 10:18
        Zgadza się. Potwierdzam. TAK, jestem za odwołaniem burmistrza Guziałą
        • sd-6 Re: Wskazówka do głosowania 16.10.13, 10:26
          Proszę zagłosować jeszcze raz. Myślę, że dalej uda się już uniknąć pomyłek. Dziękuję za oddanie głosu.

W końcu to i tak nie jest prawdziwe referendum tylko tak sobie sonda wśród użytkowników forum. Niestety ;)
          • lewa_piers Re: Wskazówka do głosowania 16.10.13, 10:52
            Jasne, że TAK, niech spada.
            Niestety odwołać może go tylko rada, w której większość mają jego koledzy.
            Niemniej mam nadzieję, że w wyborach wyborcy ich stosownie podsumują...
            • sd-6 Głosy oddajemy pod odpowiedziami TAK lub NIE 16.10.13, 11:06
              Proszę o oddanie głosu pod jedną z odpowiedzi. Dziękuję
              • wobo1704 Re: Głosy oddajemy pod odpowiedziami TAK lub NIE 16.10.13, 11:24
                Nie żartujcie.
                P. Guział nie był wybierany przez mieszkańców i nie oni mają prawo go odwoływać.

• gebhard Re: Referendum odwoławcze Burmistrza Guziała 16.10.13, 11:59
      sd-6 napisał:

" w związku z dezaprobatą dla poczynań Burmistrza wyrażoną przez mieszkańców Ursynowa
      (najmniejsza frekwencja w Warszawie)"

A skąd ta informacja? - wg PKW 24,64%, gdy tymczasem na Wilanowie 20,57%

www.kadencja.pkw.gov.pl/aw/pl/20131013-146501-RFM/index.html
      • sd-6 Re: Referendum odwoławcze Burmistrza Guziała 16.10.13, 12:12
        No faktycznie

W każdym razie frekwencja i tak niższa niż dla całego miasta.
        W dzielnicy zarządzanej wzorowo przez burmistrza Guziała należałoby się jednak spodziewać raczej rekordowej frekwencji, prawda?

Stwierdzenie o dezaprobacie mieszkańców jest więc zdecydowanie prawdziwe !
        • dziedzicznacytadelafinansjery Re: Referendum odwoławcze Burmistrza Guziała 16.10.13, 16:51
          Wydaje mi się, że przedmiotem referendum było odwołanie prezydent Gronkiewicz-Waltz. Nie bardzo rozumiem, w jaki sposób się to wszystko ma łączyć. Czy gdyby burmistrz Guział był wybitnym i popularnym samorządowcem, to by oznaczało, ze HGW nie jest wybitna, bo Ursynów z miłości do swojego burmistrza poszedł do urn?

Ursynów zawsze słynął z popierania "partii ludzi rozumnych", więc i w tym przypadku karnie posłuchał nawoływań pana premiera, natomiast cała kariera burmistrza Guziała opierała się nie na jego arcywybitności, tylko na trzech rzeczach: jatce, jaką urządził wspólnie z GW ws. kościoła obok parku im.Kozłowskiego, zmasowanej promocji jego osoby w lokalnych mediach warszawskich - jeszcze w czasach opozycyjnych i na beznadziejnych rządach PO na Ursynowie.

Kompletnie natomiast nie widzę związku między stopniem poparcia dla Guziała a poziomem frekwencji - zresztą jak się przyjrzeć wynikom w komisjach obowodowych-widać wyraźnie: starsze bloki - wyższa frekwencja, nowsze - niższa.
          • vinga_wu Re: Referendum odwoławcze Burmistrza Guziała 17.10.13, 21:04
            Może dlatego, że mieszkańcy nowszych bloków wyjechali do rodziców na weekend (poza Warszawę)... to nie prowokacja, tylko tak chyba jest. Mieszkam w bloku wybudowanym w 1979 r, rodzice przeprowadzili się wtedy ze Śródmieścia (bo urodziłam się ja :-)). Sąsiedzi (też mieszkający tu ponad 30 lat) i młodsi i starsi bojkotowali to oszołomstwo Guziała. Widocznie jednak nie wszyscy. W każdym razie zapewniam, że są mieszkańcy wielkiej płyty na Ursynowie, którzy nie uczestniczyli w tej farsie :-)
            Pozdrawiam serdecznie:-)
            Ursynowianka od urodzenia :-)
      • dziedzicznacytadelafinansjery Re: Referendum odwoławcze Burmistrza Guziała 16.10.13, 16:17
        gebhard napisał:

> sd-6 napisał:
        >
        > " w związku z dezaprobatą dla poczynań Burmistrza wyrażoną przez mieszkańców Ur
        > synowa
        > (najmniejsza frekwencja w Warszawie)"
        >
        > A skąd ta informacja? - wg PKW 24,64%, gdy tymczasem na Wilanowie 20,57%
        >
        > www.kadencja.pkw.gov.pl/aw/pl/20131013-146501-RFM/index.html

Ja tam się nie znam, ale chyba wobec tego trzeba by tego burgermajstra WIlanowa odwołac, no nie?
    • yebiemieto Re: Referendum odwoławcze Burmistrza Guziała 16.10.13, 13:08
      to chyba nie dałoby rady to tak zorganizować tereferendum- burmistrz Guział został powołany przez Radę Dzielnicy, i do czasu utrzymania przez jego popleczników większości w owej Radzie..

..możemy panu majstrowi skoczyć tam, gdzie Pan może pana majstra w **** pocałować.
      A jako radny, to albo może się zrzec, albo sąd mu wygasi za prawomocne orzeczenie wyroku w procesie karnym.
    • danuta-n Re: Referendum odwoławcze Burmistrza Guziała 16.10.13, 13:47
      TAK - jestem za odwołaniem p. Guziała ze wszelkich stanowisk.
    • dziedzicznacytadelafinansjery Referendum odwoławcze sekretarza Ban Ki Moona 16.10.13, 16:14
      1. TAK, jestem za odwołaniem
      2. NIE, jestem za tym, żeby pozostał
    • dziedzicznacytadelafinansjery Referendum odwoławcze bp. Desmonda Tutu 16.10.13, 16:15
      "TAK jestem za odwołaniem bp.Desmonda"
      "NIE - chcę, żeby pozostał"
    • dziedzicznacytadelafinansjery Referendum odwoławcze Świnki Peppy 16.10.13, 16:16
      1, "TAK jestem za odwołaniem Świnki Peppy z funkcji przewodniczącej samorządu klasowego
      2. "NIE - chcę, żeby pozostała"
      • bogucjusz Zażyj coś na biegunkę. n/t 17.10.13, 13:14
        • dziedzicznacytadelafinansjery To nie ja latam naokoło i odwołuję Guziała n/t 19.10.13, 15:11

• bogucjusz Defekujesz na tym forum. Zażyłeś coś na biegunkę? 19.10.13, 18:29
            n/t
            • dziedzicznacytadelafinansjery Dawniej funkcjonariusze mieli bogatszy repertuar 19.10.13, 21:58

• bogucjusz Cóż za aposterioryczna pewność. Długo w resorcie? 20.10.13, 20:34
                n/t
    • tommen Re: Referendum odwoławcze Burmistrza Guziała 17.10.13, 13:59
      "...żeby nie było bandyctwa, żeby nie było złodziejstwa, żeby nie było niczego..."
    • vinga_wu Re: Referendum odwoławcze Burmistrza Guziała 17.10.13, 21:07
      TAK jestem za odwołaniem Guziała :-)
    • world_cup111 Re: Referendum odwoławcze Burmistrza Guziała 18.10.13, 11:49
      Za rok wybory - wtedy Ursynów będzie mógł wyrazić swoje zdanie :) Wierzę, że postawi na osoby "świeże" i prawdziwie lokalne, nie traktujące pracy w radzie jako trampoliny do zyskiwania popularności.
      • jotka001 Re: Referendum odwoławcze Burmistrza Guziała 19.10.13, 23:03
        world_cup111 napisał:
        > Za rok wybory - wtedy Ursynów będzie mógł wyrazić swoje zdanie :) Wierzę, że postawi na osoby "świeże" i prawdziwie lokalne, nie traktujące pracy w radzie jako trampoliny do zyskiwania popularności

Guział podobno właśnie taki był (albo takiego grał) zanim został burmistrzem. Woda sodowa uderza niektórym za bardzo. Znam sporo osób, które na niego głosowały i są za to bardzo na siebie złe. Już dawno temu niejaki Tomek Lipiński śpiewał: nie wierzę politykom (inna sprawa, że potem publicznie uwierzył Platformie). Nie należy więc też wierzyć artystom.
        • dziedzicznacytadelafinansjery Re: Referendum odwoławcze Burmistrza Guziała 20.10.13, 09:12
          jotka001 napisała:

> world_cup111 napisał:
          > > Za rok wybory - wtedy Ursynów będzie mógł wyrazić swoje zdanie :) Wierzę,
          > że postawi na osoby "świeże" i prawdziwie lokalne, nie traktujące pracy w radz
          > ie jako trampoliny do zyskiwania popularności
          >
          > Guział podobno właśnie taki był (albo takiego grał) zanim został burmistrzem. W
          > oda sodowa uderza niektórym za bardzo. Znam sporo osób, które na niego głosował
          > y i są za to bardzo na siebie złe. Już dawno temu niejaki Tomek Lipiński śpiewa
          > ł: nie wierzę politykom (inna sprawa, że potem publicznie uwierzył Platformie).
          > Nie należy więc też wierzyć artystom.

Guziała przeciez wyhodowała Paltforma na spólkę z Gazetą Stołeczną. Wystarczyło połomotać przeciwko kościołowi, wykazać nieudolność PO na Ursynowie a potem wykorzystać jej głupotę po wyborach ("w Warszawie nigdy z PiS-em" (cyt. za HGW z 2006, katualny do dziś) i "na Ursynowie nigdy z Guziałem" (mimo wygranych wyborów w 2010) i mamy burmistrza Guziała.
          Czy Państwo krytycy burmistrza Guziała nie macie czasem wrażenia, że dla Ursynowa lepszy od PO i Guziało-PiS-u - które ćwiczyliśmy i ćwiczymy - byłby dzielnicowy PO-PiS?
        • tommen Re: Referendum odwoławcze Burmistrza Guziała 20.10.13, 17:06
          W ferworze drugoplanowych dyskusji o frekwencji wyborczej i grzybobraniu umknęła Państwa uwadze rzecz najistotniejsza, którą zawdzięczamy Panu G. - otóż dzięki referendum doprowadził do tego,że po raz pierwszy od dawien dawna w Polsce władza nie czuje się już bezkarna między wyborami i zaczyna słuchać zdania obywateli i to jest zwycięstwo nas wszystkich normalnych ludzi którzy uważają,że od władzy oczekujemy służebnej wobec nas postawy jak to jest w każdym cywilizowanym kraju na zachód od Odry a nie rządzenia nami jak stadem baranów.
          • jotka001 Re: Referendum odwoławcze Burmistrza Guziała 21.10.13, 00:10
            @tommen
            Moim skromnym zdaniem nic takiego nie zawdzięczamy G. Takie referenda były wcześniej w innych miastach, często zakończone powodzeniem (w sensie, że odwołali kogo tam chcieli). To nie on to wymyślił. Co do stada baranów to zależy kto jak na to patrzy. Dla mnie stadem baranów byli niektórzy (niektórzy podkreślam, nie wszyscy) zwolennicy referendum, którzy bezmyślnie, bezrefleksyjnie szli, bo wszędziebędący pan kazał i straszył.
    • isabelle Re: Referendum odwoławcze Burmistrza Guziała 01.11.13, 08:33
      tak!!!!
      • gt4 Re: Referendum odwoławcze Burmistrza Guziała 01.11.13, 12:00
        Podzielam zadanie tommena - referendum wytworzyło pewien na nacisk na władzę, czego efektem były poczynania Pani Prezydent, była bardziej aktywna i pojawiło się więcej pomysłów (np. zmiana związana z biletami komunikacji miejskiej). Takiego oddziaływania do tej pory nie było w W-wie, która jest kolebką PO i w moim odczuciu rządząca partia otrzymała żółtą kartę (ilość podpisów ws. referendum)...czy nauka nie pójdzie w las, zobaczymy.
        Co do Pana Guziała, to niestety, nie mogę go ocenić, bo nie wiem co, a czego nie zrobił dla Ursynowa, natomiast nie podoba mi się antagonizm między Urzędem Miasta a Urzędem Gminy.
        Stratna jest nasza dzielnica, a inne na tym korzystają, to uderza już bezpośrednio w nas:-(

• wobo1704 Re: Referendum odwoławcze Burmistrza Guziała 01.11.13, 13:06
          Powtarzam:
          "Nie żartujcie.
          P. Guział nie był wybierany przez mieszkańców i nie oni mają prawo go odwoływać."

Odwoływać może go Rada Dzielnicy bo to ona go wybrała.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka