Dodaj do ulubionych

Gimnazjum - proszę o pomoc

17.02.14, 13:31
Szukam dobrego, bezpiecznego, z wysokim poziomem języka polskiego – gimnazjum dla córki.
Córka uczy się b dobrze. Średnia będzie około 5,6. Liczę, że z egazminu będzie miała 36-38 punktów.
Mieszkamy przy stacji metra Imielin.
Zastanawiam się nad gimnazjami: Lokajskiego, Kajakowa i Szolc Rogozińskiego.
Rozważam także gimnazjum na Podbipięty (Mokotów).
Czy znacie może te szkoły? Czy którąś polecacie?
Obserwuj wątek
    • marek.dumle Re: Gimnazjum - proszę o pomoc 18.02.14, 14:45
      Lokajskiego polecam. Ale nie wiem czy mieszkasz w rejonie...
      • cebulino Re: Gimnazjum - proszę o pomoc 27.02.14, 12:54
        a czy na Lokajskiego nie da się spoza rejonu?
        • marek.dumle Re: Gimnazjum - proszę o pomoc 27.02.14, 23:03
          cebulino napisała:

> a czy na Lokajskiego nie da się spoza rejonu?

Da się, ale z dobrymi ocenami. W tym roku kryteria dla spozarejonowych były dość wysokie.
          • cebulino Re: Gimnazjum - proszę o pomoc 01.03.14, 08:28
            A czy poza rejonu można się dostać do klas integracyjnych? Chyba nie wszystkie na Lokajskiego są integracyjne? Czy średnia powyżej 5 wystarczy?
            • marek.dumle Re: Gimnazjum - proszę o pomoc 01.03.14, 19:22
              cebulino napisała:

> A czy poza rejonu można się dostać do klas integracyjnych? Chyba nie wszystkie
              > na Lokajskiego są integracyjne?

Z klasą integracyjną jest chyba mniejszy problem, bo nie każdy tam się chce dostać.

> Czy średnia powyżej 5 wystarczy?

To nie takie proste. Liczy się średnia, wynik egzaminu i wyniki z premiowanych przedmiotów (nie pamiętam których). Przypominam, że obecnie kandydatów kwalifikuje system komputerowy, a nie rada pedagogiczna.
              • cebulino Re: Gimnazjum - proszę o pomoc 02.03.14, 09:34
                Zastanawiam się nad integracyjną, bo wiem że tam klasy są nie duże. Myślałam też o prywatnej na Stryjeńskich. Czy ktoś coś wie o tej szkole?
      • nutx33 Zdecydowanie Szolc 05.04.14, 18:37
        Serdecznie polecam to gimnazjum, ja właśnie je kończę ;)
        Jest tam wspaniała atmosfera, przede wszystkim bardzo bezpiecznie.
        Jeśli chodzi o poziom języka polskiego: jak córka trafi na panią D. to będzie w siódmym niebie, ta nauczycielka sprawiła, że naprawdę polubiłam polski. Jest to nauczyciel który nie tylko uczy danego przedmiotu, ale także rozwija ucznia, wychowuje, otwiera na świat.
        • mary_74 Re: nutx33 07.04.14, 15:33
          Nutx napisz coś więcej.
          Jaka atmosfera w szkole? Czy nauczyciele zaangazowani?
          Kończysz może klasę dwujęzyczną?
          • nutx33 Re: nutx33 09.04.14, 15:08
            Nauczyciele-zalezy na jakich się trafi, wiadomo ;) Ja trafiłam na takich, że marzyć mogę o podobnych w liceum, i nie przesadzam. Polski jest super, do fizyki też miałam szczęście (w szkole jest chyba trzech nauczycieli od fizyki, dwóch z nich naprawdę dobrze uczy). Klasa dwujezyczna niestety pojawiła się dopiero rok po moim przyjściu, bardzo żałuję. Mimo to, angielski mam 3x w tygodniu, niemiecki 2x, i są to lekcje na poziomie, istnieją grupy (Angielski 4grupy <w zależności od zaawansowania>, niemiecki dwie grupy) W szkole jest wiele imprez tematycznych, istnieją też reguły ubierania się (proszę nie brać ich zbyt poważnie, fakt zakazania jasnych kolorów jest mocno przesadzony. W szkole zakazane są krótkie spódniczki, duże dekolty czy odsłonięty brzuch, jednak ja uważam to za duży plus :) )
            • mary_74 Re: nutx33 09.04.14, 15:32
              DZiękuję.
              Napisz proszę na priva, pani D, od polskiego, jak brzmi Jej pełne nazwisko?
              mary_74@gazeta.pl
    • 9-x-2 Re: Gimnazjum - proszę o pomoc 25.02.14, 19:07
      Spróbowałabym do Rejtana - Mokotów przy metrze Racławicka... bardzo wysoki poziom - najwyższy na Mokotowie
      • iljusza Re: Gimnazjum - proszę o pomoc 02.03.14, 16:11
        Córka kończy właśnie "Gim na Lokaju", jak mawia młodzież. W próbnych testach końcowych wypada słabo, przy średniej semestralnej 4,95. Nie mam przekonania do tej szkoły, zwłaszcza jeśli chodzi o polonistów. W ciągu 2 lat nauki nauczyciel zmienił się 3 razy; nie widzę córki z lekturą, pisze średnio w mojej ocenie a na semestr 6. Fajnie, tylko czy aby adekwatnie do zdobytej wiedzy...?
        • mary_74 Re: Gimnazjum - proszę o pomoc 03.03.14, 14:23
          Dziękuję za komentarze.
          Iljusza, zmartwiłaś mnie tym polskim..no i ogólnie opinią o gimnazjum.
          Masz może rozeznanie w gimnazjach na Ursynowie?
          Jeśli nie "Lokaj" to co?
          • marek.dumle Re: Gimnazjum - proszę o pomoc 03.03.14, 21:56
            Na Ursynowie nic lepszego (moim zdaniem). Chyba że Mokotów czy Śródmieście.
            Trudno jest generalizować o nauczaniu poszczególnych przedmiotów bo każdy nauczyciel jest inny. Co do lektur - wydaje mi się, że wszędzie są trochę w odwrocie...
            • malinowykrzak Re: Gimnazjum - proszę o pomoc 04.03.14, 09:13
              a co na Mokotowie bardziej humanistycznego niż Rejtan ?
              • arwena_11 Re: Gimnazjum - proszę o pomoc 10.03.14, 09:00
                Rejtan jest humanistyczny? Kiedyś jako liceum to było wybitny mat-fiz. Na 9 klas w roczniku była 1 humana,2 biolchemy i reszta matfizy.
      • mary_74 Re: Gimnazjum - proszę o pomoc 03.03.14, 14:24
        Rejtan - słyszałam o wysokim poziomie.
        Chyba za wysoko, jak dla mojej Córki.
    • mama_gimnazjalistki Re: Gimnazjum - proszę o pomoc 06.03.14, 08:48
      Ja mam podobny problem z wyborem gimnazjum. Moja córka dobrze się uczy - średnia 5,5; z polskiego, przyrody, historii, angielskiego miała 5 na semestr, z matematyki 6, sprawdzian po szkole podstawowej napisze na około 36-38 pkt. W konkursach z matematyki dochodzi zawsze do II etapu. Ale dalej już nie.

Niestety nasze rejonowe gimnazjum to to Na Uboczu, czym nie jestem zachwycona.
      Wszyscy moi znajomi na potęgę przemeldowują dzieci, aby dostały się do dobrego gimnazjum. Ja niestety nie mam takiej mozliwości.

Córka chciałaby pójść do gimnazjum Curie-Skłodowskiej w śródmieściu, ale obawiam się, ze jako osoba spoza rejonu się nie dostanie, bo okaże się, że dostanie za mało punktów. Nie ma punktów za konkurs.
      Do gimnazjum na Lokajskiego, jako osoba spoza rejonu, też może się nie dostać, bo na np. 8 wolnych miejsc może się okazać, że otrzyma za mało punktów w rekrutacji.
      Więc pozostanie albo ją wysłać na Hawajską (egzaminy uważam, ze zda i płacić 1000 zł miesięcznie i mieć wysoki poziom), albo do rejonowego (które w rankingach jest na szarym końcu).

Czy ktoś z doświadczeniem w tych sprawach mógłby mi coś doradzić?
      Z góry serdecznie dziękuję za wszelkie wskazówki
      • mary_74 Re: Gimnazjum - proszę o pomoc 06.03.14, 10:07
        Mamo gimnazjalistki, my także brałyśmy pod uwagę gimnazjum na Świętokrzyskiej, ale tam się trudno dostać, więc chyba odpuścimy.
        Rozważamy jeszcze gimnazjum Staszica na Nowowiejskiej (dojazd metro+2 przystanki tramwajem) no i gimnazjum na Podbipięty (metro).
        A z tych na Ursynowie, przyglądamy się szkołom na: Lokajskiego, Koncertowej i Szolc Rogozińskiego.
        A może ktoś coś słyszał o klasach dwujęzycznych na Szolc Rogozińskiego?
    • molik28 Re: Gimnazjum - proszę o pomoc 06.03.14, 11:07
      Moja córka chodzi do klasy dwujęzycznej na Szolc-Rogozińskiego. Jestem bardzo zadowolona. Nie potrafię ocenić na ile rowinęła sie językowo. Słyszałam, że w innych gimnazjach w klasach dwujęzycznych więcej zdecydowanie wymagają. Córka lubi gimnazjum. W kółko są klasówki, ale z małych partii materiału. Dziecko musi uczyć się na bieżąco. Bardzo dobrze działa dziennik ekektroniczny. Klasa dwujęzyczna to dzieci wyselekcjonowane, dla jednych to wada dla innych zaleta. Dla mnie zaleta bo jako rodzic cenię sobie święty spokój. W klasie nie ma żadych afer. Dzieciaki się uczą. Nie wiem jak jest w innych gimnazjach, bo może to o czym piszę to standard, nie mam porównania. Szkoła jak szkoła ale dla mnie to że nie musze jako rodzic zawracać sobie nią głowy to juz dużo. Wystarczy że zaglądam do elektronicznego dziennika + rozmowy z córką i mniej więcej wszystko wiem na bieżąco.
      • cebulino Re: Gimnazjum - proszę o pomoc 17.03.14, 19:31
        Mam pytanie dot. klas/klasy dwujęzycznej. Czy jest jedna czy więcej? Rozumiem, że jest/ są najbardziej oblegane i najtrudniej się tam dostać spoza rejonu? A ile jest dzieci w takiej klasie? I jakie przedmioty są po angielsku?
        • molik28 Re: Gimnazjum - proszę o pomoc 18.03.14, 08:32
          Liczba klas dwujęzycznych sie zmienia. Dwa lata temu była tworzona jedna (angielski), w zeszłym roku dwie (jedna angielski, druga hiszpański). Liczba ucznióww klasie normalna (wg wytycznych kuratorium) czyli 28, zawsze jest pełna klasa. W maju jest test predyspozycji językowych tak jak dla wszystkich klas dwujęzycznych w gimnazjach. Zdecydowanie trudniej się dostać, dostają się raczej naprawdę dobrzy uczniowie. W obcym języku sa tylko fragmanty przedmiotów, wybrane zagadnienia z mat, WF i czyba historii. Więcej jest godzin języka po prostu. Normalnie są 3, w klasie dwujęzycznej 5/tyg.
    • belcano Re: Gimnazjum - proszę o pomoc 09.03.14, 22:56
      W sobotę 15 marca (10-13) w Gimnazjum na Koncertowej odbędzie się giełda gimnazjów publicznych i niepublicznych, warto się wybrać, można się dużo dowiedzieć o szkołach. A jeśli chodzi o Podbipięty to już jakiś czas temu straciło dobrą markę wraz z odejściem poprzedniej dyrektorki.
      • arwena_11 Ranging gimnazjów 2013 10.03.14, 09:06
        Może wam ułatwi sprawę

egzaminy.edu.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=968
        Ja ze swojej strony napiszę, że nie tylko wysokość w rankingu sie liczy, bo to zależy od rocznika. Ale również to jak szkoła radzi sobie z przemocą zarówno fizyczną jak i tzw "cyberprzemocą" oraz mobbingiem. Bo z tym jest duży problem nawet w topowych gimnazjach czy to prywatnych czy państwowych
        • mary_74 Re: Lokajskiego 18.03.14, 20:59
          Byłam dziś na Dniu Otwartym w gim na Lokajskiego. W nowym roku szkolnym powstanie 10! klas pierwszych. Nieco dużo....W tej chwili Pani Dyrektor ma już obsadzone 9 klas dziećmi z rejonu.
          Szkoła jest olbrzymia. Pani Dyrektor wydaje się być w porządku.
          Rozmawiałam z uczniami gimnazjum - zadowoleni ze szkoły. Rozmawiałam z rodzicami (akurat było zebranie lub dzień otwarty) - również nie narzekali.
          czy ktoś z Was był jeszcze na Dniu Otwartym? Jak wrażenia?
          • ja9996 gimnazjum 19.03.14, 14:29
            Polecam Reytana , moje dzieci skończyły i dobrze się mają, miło wspominają . Do Orłów nigdy nie należały, uczenie się to nie było najważniejsze zajęcie po szkole w latach gimnazjalnych :-) Był czas na sport, przyjaciół i nic-nie-robienie też.
            Bardzo nierówna jest kadra nauczycielska, można trafić fantastycznie ( przykładowo j.polski - prof Falkowski), a można tak sobie. Język angielski na dobrym poziomie i w ciągu 3 lat można zaobserwować znaczne postępy u ucznia. Jedynym szokiem dla uczniów szóstkowych z podstawówek, gdzie rozpieszcza się dzieci a piątkę/szóstkę stawia się b często może być fakt, że w Reytanie bardzo surowy jest system oceniania. Było kilka ( dosłownie kilka) takich dzieciaków, co zrezygnowały z reytana i rzeniosły się do innych gimnazjów, bo nie mogły pogodzić się z tym, że za 75% poprawnie napisanej klasówki dostajesz tylko "3", a szóstka praktycznie nie pojawia się w dzienniczkach. Moim Latoroślom to nie przeszkadzało, podobało im się "dorosłe" traktowanie przez nauczycieli.
            Powodzenia!
          • theaneczka120 Re: Lokajskiego 25.03.14, 21:20
            Jestem uczennica 3 klasy w tym gimnazjum. Domyslam sie ze na dniu otwartym uslyszala pani same dobre rzeczy, bo pomimo ze mnie na nim nie bylo, koledzy opowiadali mi jaka mieli polewke z oprowadzania rodzicow. Zapewniam pania ze mniej wiecej 80% tego co pani uslyszala to klamstwa. Pani dyrektor pomimo ze wydaje sie mila, wcale taka nie jest. Jest na tym stanowisku juz drugi rok, a my z teskota wspominamy gdy dyrektorka byla jej poprzedniczka. Tak naprawde, przez te dwa lata szkola ma tendencje spadkowa. Dyrektorka nie ma zbyt dobrej koncepcji na prowadzenie szkoly. Prawde mowiac nie wiem czy ma jaka kolwiek koncepcje.
            Co do grona nauczycielskiego to jest naprawde zmiennie. Niestety ja nie trafilam zbyt dobrze np. Na matematyczke (na moje nieszczecie jest tez moja wychowawczynia). Pani A. wydaje sie mila starsza pania, ale tak naprawde NICZEGO mnie nie nauczyla. Lekcja wyglada mniej wiecej tak: prosze bardzo, otwieramy podrecznik na stronie takiej i takiej i robimy zadania od 1. Cale wiedze wynioslam z podstawowki (od cudownego pana S., jezeli pani dziecko na niego trafi-bo uczy takze w gimnazjum-to bedzie mialo prawdziwe szczescie). Tak samo z nauka polskiego. W 1 klasie, pani byla niereformowalna, nic z nia nie przerabialismy. W drugiej klasie, po protestach rodzicow polonoska odeszla. Na jej miejsce przyszla pani swiezo po studiach. Nie powiem, w sumie byla niezla (nie jakas wybitna, ale po pierwszej klasie kazdy inny polonista byl dla mnie idealny), ale w pazdzierniku tego roku szkolnego odeszla bo zaszla w ciaze. Na jej miejsce przyszla jej kolezanka z roku, ktore nie za bardzo wie co ma z nami robic. Przez kilka lekcji mowimy o tym samym, i teraz jest wielkie zdziwienie, bo nie zdarzymy przerobic obowiazkowych lektur przed egzaminem. Pomimo ze jestem bardzo dobra z polskiego to musze brac korepetycje, bo jednak chcialabym ten egzamin jako tako napisac. Ale jest pani dziecko trafi na pania S. to na pewno nie bedzie mialo takich problemow (moja nauczycielka z polskiego, najlepsza poloniskta jaka mialam). Co do innych nauczycieli to jest naprawde roznie (jedna z anglistek pani K. jest wprost cudowna). Co do atmosfery w szkole to bywa roznie, w ostatnim czasie uaktywnil sie samorzad, i sa naprawde ciekawe akcje. Niestety uczniowiie dziela sie na tych fajnych (ktorzy pila, pala itd) i tych nie fajnych czyli normalnych.
            • mary_74 Re: Theaneczko 26.03.14, 06:37
              Dziękuję za cenną odpowiedź.
              Mam do Ciebie kilka pytań. Mogłabym na priva napisać? Na jaki adres?
              • molik28 Re: Theaneczko 26.03.14, 08:51
                Podaj swój adres to sie skontaktuję.
                • mary_74 Re: Theaneczko 26.03.14, 09:27
                  Pisz na: mary_74@gazeta.pl
                  • magda0 Re: Theaneczko 26.03.14, 10:43
                    A piszesz o Reytanie czy Lokayskiego bo nie załapałam jakoś z kontekstu...m
                    • theaneczka120 Re: Theaneczko 26.03.14, 20:12
                      Pisalam o Lokajskim. Wszystkich zainteresowanych opinia o szkole itp, zapraszam na maila (majkuc4@wp.pl)
                • theaneczka120 Re: Theaneczko 26.03.14, 20:10
                  Pisz na email majkuc4@wp.pl
                  • magda0 Re: Theaneczko 27.03.14, 08:32
                    Dzięki, zastanawiam się czemu tak zazwyczaj jest, że w zwykłym państwowym gimnazjum nie może być dobrze, że nauczyciele nie wywiązują się ze swoich obowiązków, gdyby te Pani pracowały w prywatnej firmie, już przestałyby pracować, pozdrawiam, magda
                    • arwena_11 Re: Theaneczko 05.04.14, 20:24
                      bo jest karta nauczyciela, która sprawia, ze nauczyciel to święta krowa:(. Jak już dostał najwyższy stopień to go żadna siła nie ruszy, nie musi się już nic starać.
                      W szkołach prywatnych pracują na zwykłych umowach c-p, nie podlegają pod ten relikt jakim jest KN, a na ich miejsce jest kilku chętnych, więc muszą sie starać.
                • mary_ann Molik, 22.04.14, 17:15
                  Molik, a czy mnie też mogłabyś odpowiedzieć na kilka pytań o Szolca?
                  Mój adres to:
                  mary_ann@gazeta.pl

Wielkie dzięki z góry.
              • jacy.kow Re: Theaneczko 09.04.14, 14:12
                Niestety muszę potwierdzić negatywne opinie o Lokjaskiego. Pani dyrektor wywodzi się z kadry nauczycielskiej. W związku z tym jest perspektywa, że kiedyś może znowu wrócić na ten poziom, bo powołanie na stanowisko dyrektora nie jest na zawsze. Oznacza to, że dzieci sa na drugim planie a najwazniejsze jest grono pedagogiczne oraz krycie ich przypadłości. Współpraca zerowa zarówno z rodzicami jak i ich przedstawicielami. Dyrekcja nie potrafi nawet napisać pisma do Urzędu Dzielnicy o cokolwiek, pomimo, że jest to w jej kompetencjach. Czeka aż pismo samo się napisze. Kadra - zróżnicowana. Od fantastycznych nauczycieli których w tej szkole nie brakuje i całym sercem wykonują swoją misję, po całkowitą porażkę (histeria, złośliwość). Jak się trafi ktoś, kto choć raz podpadnie czymkolwiek (bo się wyróżnia z tłumu) - nie ma życia w tym gimnazjum. Biada tym, dla których to gimnazjum rejonowe. Ci co chcą tu spoza rejonu - gratuluję odwagi.
                • mary_74 Re: jacy.kow 09.04.14, 14:20
                  Jacy_kow dziękuję za Twoją opinię.
                  Daje dużo do myślenia.
                  A znasz może na Ursynowie/Mokotowie gimnazjum godne polecenia?
                  Masz może opinie o Koncertowej, Podbipięty lub Szolcu?
                  • jacy.kow Re: jacy.kow 09.04.14, 14:46
                    Niestety nie znam opinii o innych gimnazjach. Od dzieci tylko wiem, że chwalone jest gimnazjum na Koncertowej. Osobiście zastanawiam się nad zmianą gimnazjum z Lokaja na inne i zaczynam robić przegląd. Jak cos ciekawego uda mi się namierzyć, to dam znać. Poszukiwania rozpoczynam od Mokotowa, bo jest dobra komunikacja z Ursynowa. Na Koncertową też zamierzam zajrzeć.
                    • mary_74 Re: jacy.kow 09.04.14, 15:00
                      Czekam z niecierpliwością.
                      Możesz pisać na adres: mary_74@gazeta.pl

Koncertowa miała niedawno Dzień Otwarty. Żałuję, że nie poszłam.
    • jacy.kow Re: Gimnazjum - proszę o pomoc 09.04.14, 14:31
      Tu ciekawe komentarze na temat Lokaja:
      twoja-stolica.pl/gimnazjum-nr-95-/22408/obiekt.html
      • mary_74 Re: Gimnazjum - proszę o pomoc 09.04.14, 14:39
        No to słabiutko :(
      • mirrys Re: Gimnazjum - proszę o pomoc 10.04.14, 10:06
        jacy.kow napisał:

> Tu ciekawe komentarze na temat Lokaja:
        twoja-stolica.pl/gimnazjum-nr-95-/22408/obiekt.html

Jak się czyta te opinie (zresztą jednej osoby) to wniosek mógłby wynikać tylko jeden. Dno i metry mułu.
        TYLKO. Jakim cudem gimnazjum ma dobre nawet jak na Ursynów wyniki egzaminów gimnazjalnych np. 2013.
        Dla mnie opinia mówiąca, że wszystko jest źle nie jest wiarygodna.
        Dlatego warto szukać wielu źródeł.

Mirek
        PS. Jest to mój rejon a syn w tym roku zacznie naukę w gimnazjum (jeszcze ma możliwość wyboru), dlatego też jestem zainteresowany opiniami (ale wiarygodnymi)
        • jacy.kow Re: Gimnazjum - proszę o pomoc 11.04.14, 08:23
          Nie zamierzam sprawdzać wiarygodności tej opinii .... szczególnie na swoim dziecku. Przykre, że wogóle taka opinia pojawiła się w sieci. Mam nadzieję, że to nie dotyczy czasu teraźniejszego. Złe jest to, że ktoś był tak bardzo zdesperowany, że musiał coś takiego napisać. To niestety oznacza, że jakieś dziecko musiało się bardzo źle czuć się w tej szkole a nie powinno. Niestety martwi mnie też opinia obecnego ucznia kończącego to gimnazjum, jaka pojawiła się powyżej na tym forum. Dzieci powinny czuć się dobrze w szkołach. Ranking polegający na zdawalności egzaminów nie oddaje całego obrazu szkoły. Pytanie tylko - jak pozmieniać polskie szkoły, żeby ani rodzice, ani uczniowie nie musieli pisać tego typu opinii.
    • mary_ann Re: Gimnazjum - proszę o pomoc 22.04.14, 17:29
      Dołączam się do prośby o opinie. Mam już zasadniczo swoją (a razcej córki) listę, obejmującą także gimnazja spoza Ursynowa.

Czuję jednak w dalszym ciągu niedosyt opinii na temat trzech ursynowskich szkół:

-Szolc-Rogozińskiego - jak wypadają klasy dwujęzyczne na tle innych oddziałów (wyniki szkoły jako całości marniutkie, za to zdaje się, że atmosfera ok);

- Lokajskiego - najlepszy poziom w rankingach w dzielnicy, a zaskakująco dużo informacji niepochlebnych; BTW, czy szkoła nadal pracuje na zmiany?

- Kajakowa - niby dobre wyniki na tle dzielnicy, a trudno znaleźć jakiekolwiek aktualne opinie, te nieliczne mówią o "dresiarstwie", co nie bardzo składa się do kupy z wynikami szkoły;

Będę b. wdzięczna za informacje, które pomogą nam ustawić w odpowiedniej kolejności te trzy gimnazja (z których żadne nie jest naszym rejonowym).
      • mirrys Re: Gimnazjum - proszę o pomoc 23.04.14, 09:59
        Gimnazjum na Lokajskiego nie pracuje na dwie zmiany. Przynajmniej tak wynika z planów lekcji
        www.gimnazjum95.internetdsl.pl/index.php/dokumenty/plan-lekcji
        Pozdrawiam
        Mirek
        • mary_ann Re: Gimnazjum - proszę o pomoc 23.04.14, 17:21
          Dzięki!
      • kasiaaniatomek Re: Gimnazjum - proszę o pomoc 16.06.14, 13:08
        Moje dziecko chodzi do Gimnazjum nr 93.
        Klasy dwujęzyczne, to elita - dzieciaki dobrze się uczące, nie sprawiające problemów. Inne klasy - no cóż, żenujące żarty, niszczenie kurtek, plecaków. Szkoła sprawia wrażenie otwartej, dbającej o bezpieczeństwo, jednak to raczej pozory. Nauczyciele "trzymają sztamę" i w sprawach spornych mozna usłyszeć od na pozór cudownej Pani Dyrektor "są inne szkoły". To smutne, zwłaszcza gdy chodzi o dobre, uczące się dziecko, a nie jakiegoś tam łobuza. Nauczyciele - jak wszędzie - różni. Są cudowni, ale są i z problemami, np. pani od biologii, pan od informatyki (przenoszą swoje problemy na dzieci, karne kartkówki to codzienność, nawet z bieżącej lekcji). Dziwny i absorbujący jest WF, bo dzieci mają w planie 2 godziny, a pozostałe 2 muszą wybrać fakultety, które odbywają się nawet do 21.00. Jeśli ktoś mieszka blisko - to nie problem, jeśli zaś dalej - można mieć obawy o bezpieczny powrót. Fakultety opuszczone trzeba "odrobić", chyba że dziecko ma zwolnienie lekarskie. Plusem są czytelne regulaminy ocen i zachowania. Minusem częste postępowanie wbrew kodeksowi ucznia. Dzieci nie mogą też otwarcie dyskutować i przedstawiać swoich racji - najlepiej sprawdza się metoda "buzia na kłódkę". Szatnia szkolna jak za komuny - boksy z hakami, rzeczy mimo "ochrony" i monitoringu często giną, więc gdy ktoś zostawia buty na zmianę, to ryzykuje. Szkolny strój egzekwowany czasem do przesady, np. chłopcy cofani w koszulach eleganckich, ale za kratkę!!!
        W szkole sporo koncertów i akcji.
        • mary_74 Re: Gimnazjum - proszę o pomoc 18.06.14, 22:26
          Kasiu, ale generalnie polecasz, czy raczej nie?
          Ja ostatnio więcej negatywnych opinii o tym gimnazjum słyszałam. Że nieciekawie jednak się tam dzieje.... już sama nie wiem...
          • nutx33 Re: Gimnazjum - proszę o pomoc 19.06.14, 05:31
            Przepraszam, ale które fakultety odbywają się niby do 21? Właśnie to gimnazjum kończę, i żadnych tak późnych zajęć sobie nie przypominam. Co do karnych kartkówek z biologii-prosze uwierzyć, też miałam, i dobrze wiem, że zawsze były zasłużone, a pytania nie są z nieba i jeśli ktoś uważał na lekcji to dostawał 5 spokojnie. Incydent z koszulą to chyba żart, od paru lat nauczyciele coraz mniej przestrzegają ubioru, szczególnie jeśli chodzi o kolory.
          • kasiaaniatomek Re: Gimnazjum - proszę o pomoc 19.06.14, 19:58
            Szkoła jak każda inna - jak jedno Ci się podoba, to inne nie. W myśl powiedzenia - wszędzie dobrze, gdzie nas nie ma!
            Dzieciaki raczej tu nie lubią się uczyć!!! Chyba, że te z klasy dwujęzycznej! W szkole są papierosy, alkohol. O narkotykach nie wiem. Jeśli ufasz dziecku - to je tu puść. Nie jest tragicznie, ale i nie różowo. Fakultety z WF, o których mowa i ich godziny zależą od wybranych zajęć. Są takie, które kończą się późno, albo na odwrót są na 7.10 (zimą to dość trudne, o czym trzeba pamiętać).Warto jednak wybrać to, co się lubi, bo aktywność na nich wpływa na ocenę z WF!!!
            Co do stroju komentowanego przez ucznia (podobno), to jest absolutną prawdą, że koszula w kratę nie spodobała się wychowawcy i chłopiec musiał się rozebrać do T-shirtu, bo ten był akurat w przepisowym kolorze. Dzień kolorowy to piątek. Tu też pewna trudność dla rodzica, bo jeśli dziecko nie ma przepisowych kolorów, to czeka Cię wymiana garderoby, albo leżenie w szafie na ferie (a potem ciuch za mały). Oczywiście jestem za ograniczeniami w stroju - dziewczynki mają odpowiednią długość spódnic, zero legginsów, gołych brzuchów, dekoltów, dresów (naprawdę są zabronione). System oceniania jest za to sprawiedliwy i czytelny. Często jednak naruszany jest Kodeks ucznia, np. więcej niż 3 sprawdziany tygodniowo, oceny wystawiane podczas nieobecności ucznia (np. za zeszyt) lub zbiorowe uwagi (wpływają na ocenę z zachowania!). Nauczyciele z reguły rzadko pytają, za to uwielbiają kartkówki, praktycznie nie ma dnia bez kartkówki - to świetny sposób za zbiorową "przepytkę". Są cudowni nauczyciele - można by ich wielu wymienić, ale możesz też trafić kiepsko.
            Trudna decyzja, ale to Ty i Twoje dziecko musicie wybrać. Jedno wiem na pewno -nie ma szkoły idealnej!
            • mary_74 Re: Gimnazjum - proszę o pomoc 20.06.14, 22:26
              Kasiu, piszę do Ciebie na priva.
              Na gazetowy?
              • kasiaaniatomek Re: Gimnazjum - proszę o pomoc 04.12.14, 17:23
                Hej Mar - jaką szkołę wybrałaś? Mam nadzieję, że nie Szolc-Rogozińskiego.....
                Jeśli jednak tak, to napisz jakie są Twoje odczucia

• martaxxx0 Re: Gimnazjum - proszę o pomoc 21.12.15, 13:55
      Jeżeli dziecko chce popełnić samobójstwo to lokaj jest idealnym wyborem a jeszcze lepszym klasa p. Małgorzaty Ta kobieta jest na tyle niereformowalna i negatywnie nastawiona do uczniów że przebywanie z nią to prawdziwa katorga. Nie wspomnę o tym że niczego nie nauczyłem poza dziwnymi i hamskimi tekstami którymi cały czas obraża uczniów. Mało tego uczy ona dwóch przedmiotów: matmy i fizyki. Jedna z pań od biologii p. Bożena nie prowadzi lekcji bo jak sama stwierdziła nie jest zainteresowana biologią. Dyktuje bezsensowne punkty z podręcznika i każe robić ćwiczenia na lekcji. Sama siedzi na zapleczu i pije kawę i pisze SMS-y lub czyta dziennik. Angielski wygląda tak gdy się trafi na p Bożene to nic się nie zrobi przez 3 lata bo ta pani nie jest w stanie ogarnąć klasy. Gdy się trafi na panią Magdalene to ona będzie sobie wychodzić i jeść zapiekanki czy hamburgery. Ale nie tylko negatywne strony ma ta szkoła. Musze pochwalić historię bo z 3 nauczycielek wszystkie są świetne ja miałam z panią A.U i nauczyła świetnie. To samo mogę powiedzieć o polskim. Trafiłam na panią bardzo wymagającą, ale taką która bardzo dobrze uczy. Z tego co wiem niestety z polonistkami nie jest tak kolorowo, bo zależy na kogo się trafi. Reszta nauczycieli jest przeciętna. Szkoła jest bezpieczna, i to jej trzeba przyznać , natomiast uczniowie są w niej traktowani jak nic nieznaczące osoby, które nie mają nic do powiedzenia. Z kadrą ciężko się dogadać właściwie ona tam jest i tyle. Niektórym nie chce się [prowadzić lekcji inni nie umieją więc ogromną zagadką po spędzeniu 3 lat w tej szkole są jej wyniki z egzaminów. Nie wiem czy jest sens się męczyć 3 lata...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka