Dodaj do ulubionych

klimatyzatory

11.08.15, 20:59
Witam,mam pytanie ponieważ ostatnie upały spowodowały bardzo złe samopoczucie moje i rodziny,chciałabym uzyskać kilka informacji......Czy chcąc założyć klimatyzator taki na elewacji ,czy muszę mięć zgodę Spóldzielni?czy o ile chciałabym założyć tylko jeden klimatyzator np na balkonie,a balkon mam zabudowany i wiecznie w lecie na balkonie mam zasłonięte rolety,też muszę to zgłosić?co będzie o ile Spółdzielnia się nie zgodzi?na moim budynku kilka osób na balkonach mają zainstalowane anteny satelitarne to też chyba musieli ewentualnie dostać pozwolenie od Spółdzielni czy ktoś z Was miał podobne wątpliwości?Czy macie może klimatyzatory ,z jakich firm zaufanych korzystaliście?jaki to był koszt?bardzo proszę o pomoc,dziękuję
Obserwuj wątek
    • acegi135 Re: klimatyzatory 13.08.15, 13:59
      w południowych krajach stosuje sie zewnetrzne okiennice,
      obecnie u nas pojawiły sie zewnetrzne materiałowe rolety
      chronia one skutecznie przed przegrzaniem pomieszczeń

klimatyzatory służyły głównie do osuszania powietrza
      w sytuacji gdy nie ma mozliwosci zamontowania klimatyzatora
      w sposób nie widoczny z zewnątrz np na dachu, balkonie,

nalezy wybrac klimatyzator bez jednostki zewnetrznej
      montowany wewnatrz na scianie zewnetrznej z wykonaniem otworu w ścianie
      klimatyzator taki jest porównywalny w parametrach i kosztach z tradycyjnie
      widzianymi klimatyzatorami, stanowiącymi przeważnie problem estetyczny,
      akustyczny itd (gołębie, zacieki, a po iluś latach zagrożenie dla bezpieczeństwa)

chyba ze sie mylę
      • yes2mike Re: klimatyzatory 16.08.15, 13:18
        W obrębie balkonu (ścianach) problemu zazwyczaj nie ma. Problem pojawia się wtedy, kiedy chcesz taki klimatyzator powiesić na przykład pod oknem. Rzecz jasna wszystko zależy od spółdzielni. Jedni kładą pod nogi kłody, a inni nawet tego nie zauważą.
    • mnich82 Re: klimatyzatory 20.08.15, 10:59
      ja również rozważam montaż klimatyzacji, rozmawiałem z kilkoma firmami, zdecyduję się na Clima Polska, mają siedzibę na KENie. Są pomocni i mają konkurencyjne ceny. Ogólnie przelicznik mocy klimatyzatora wynosi 0,1kW na m2n pomieszczenia do schłodzenia, ale trzeba to skorygować np o nasłonecznienie, piętro, ilość okien itp.
      • yes2mike Re: klimatyzatory 30.08.15, 14:26
        Dlatego warto przy okazji zainwestować w sensowne rolety - Temat zdążyłem przerobić. Bez nich w nasłonecznionym pomieszczeniu klimatyzator jest bezsensem pożerającym pieniądze.
        • jefferson2 Re: klimatyzatory 30.08.15, 21:34
          sensowne rolety ,mogłabyn dowiedzieć się więcej .....Czy mają być robione na zamowienie?,czy mogą być kupione np w Obi?czy powinny być zewnętrzne ,czy wewnętrzne? zrezygnowałam z zakupu klimatyzatora,ale warto w przyszlym roku może zakupić dobre rolety ,ale jakie najlepiej?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka