Dodaj do ulubionych

Stanislaw Bareja

20.01.05, 21:07
Witam!
Ja mam takie pytanie. Czy w Warszawie znajduje sie ulica Stanislawa Bareji?
Jesli nie to ja mam taka propozycje. Jesli zadna ulica w Warszawie nie nosi
nazwy Stanislawa Bareji to moze czas to zmienic. Ta wyjatkowa osoba, ktora
miala swoja tworczoscia wplyw na wiele pokolen polakow zasluguje na ulice.
Idealnym miejscem byl by do tego warszawski ursynow.

Co sadzicie o tym??
Obserwuj wątek
    • tarantula01 Na Barei proszę 20.01.05, 22:31
      Stanisław Bareja, twórca tak znakomitych komedii jak "Nie ma róży bez
      ognia", "Brunet wieczorową porą" lub "Co mi zrobisz jak mnie złapiesz" być może
      będzie miał niedługo swoją ulicę na Białołęce.

Wspominają już na ten temat uczestnicy forum internetowego "Echa". Zapewne za
      sprawą artykułu, który pojawił się niedawno na ten temat w "Życiu Warszawy". To
      jednak na razie jedynie luźne przymiarki. Nie ma bowiem uchwały rady dzielnicy
      na ten temat. - Żeby wystąpić z wnioskiem o nadanie nazwy ulicy potrzebne jest
      zgodne stanowisko trzech radnych lub 15 mieszkańców - poinformowała nas Monika
      Walczak z biura rady.
      Dowiedzieliśmy się również, że zwolennikiem nadania jednej z nowych
      białołęckich ulic imienia Stanisława Barei jest Dariusz Ostrowski,
      przewodniczący rady dzielnicy. - Pomysł narodził się prawdopodobnie w
      redakcji "Życia Warszawy". Uważam, że jest bardzo dobry. Stanisław Bareja, to
      postać kochana przez miliony kinomanów i byłoby nobilitacją dla Białołęki,
      gdyby to w naszej dzielnicy powstała ulica tego reżysera - powiedział "Echu"
      Dariusz Ostrowski.

Zapewne nie będzie żadnych przeszkód, by ulica Barei niebawem na Białołęce się
      pojawiła. Jak ustaliliśmy propozycja nadania nowej nazwy dotyczy ulicy
      równoległej do Grzymalitów, na południe od niej .

Sprawę warto by załatwić szybko, najlepiej na najbliższej sesji. Słychać bowiem
      o tym, że na Ursynowie też ktoś wpadł na podobny pomysł. A dwóch ulic Barei w
      Warszawie raczej nie będzie, choć byłby to żart w stylu mistrza polskiej
      komedii.
      Grzegorz Cielecki
      www.echo.3w.pl/cgi-bin/echo/echo/echo/B-2004-07_30-1oraz

Barei i nie tylko
      Na ostatniej sesji radni podjęli decyzję o nadaniu nazw trzem nowym ulicom na
      Białołęce. Wkrótce na planie dzielnicy pojawi się ulica Stanisława Barei, Leśny
      Potok oraz Graffiti. O pierwszej z nich już kilka razy na łamach "Echa"
      pisaliśmy.

Reżyser kultowych polskich komedii, takich jak "Miś", "Brunet wieczorową porą"
      czy serialu "Alternatywy 4" będzie miał ulicę swego imienia na Nowodworach.
      Barei ma przebiegać równolegle do ul. Grzymalitów - Od Odkrytej do Światowida.
      Z wnioskiem w sprawie nadania nazwy wystąpili mieszkańcy Warszawy. Sprawy
      ciągną się kilka miesięcy, gdyż nie wszystkie działki leżące przy tej ulicy są
      własnością dzielnicy i trzeba było występować z zapytaniami do poszczególnych
      właścicieli. Całe szczęście udało się przebrnąć przez wszystkie procedury.
      Za jednym zamachem - poza ulicą Barei, uchwalono również dwie inne nazwy. Ulica
      Leśny Potok będzie odchodziła na południe od ul. Kobiałka. Z wnioskiem o
      nadanie nazwy wystąpili okoliczni mieszkańcy.

Trzecia z uchwalonych nazw to ul. Graffiti, która będzie przebiegała na
      północny wschód od ul. Czeremchowej. Tu z kolei z propozycją wyszedł społeczny
      komitet osiedla. Nazwa, trzeba przyznać, bardzo współczesna, wykorzystująca
      modne w ostatnich latach słowo. Pozostaje tylko zapytać, czy komitet
      zaproponuje młodzieży jakieś ściany na potrzeby dzieł z zakresu artystycznego
      graffiti.

Zanim wybrane nazwy zaistnieją w rzeczywistości musi je jeszcze zatwierdzić
      rada Warszawy, ale tu nie powinno być żadnych problemów. Podstawą do
      kwestionowania decyzji władz lokalnych mogłaby być tylko sytuacja, kiedy
      propozycja nazwy jest niezrozumiała lub też dana ulica istnieje już gdzieś w
      Warszawie.
      Grzegorz Cielecki
      www.echo.3w.pl/cgi-bin/echo/echo/echo/B-2004-12_03-3

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka