Dodaj do ulubionych

Szpital na Ursynowie !!!

21.03.06, 23:10
DZIAŁANIA NA RZECZ NASZEGO URSYNOWA

Czy zależy Ci na bezpieczeństwu Twoich bliskich?

Ursynów nie ma szpitala. Czas to zmienić.
Zarówno mi jak i moim znajomym bardzo na tym zależy.
Dlatego w dniach 27-30 na Ursynowie przeprowadzamy akcję: Chcemy szpitala.
Będziemy namawiali nasze rodziny , sąsiadów bliskich - mieszkańców Ursynowa do
podpisania się pod listą osób opowiadających się za budową nowego naszego
szpitala.

Całej akcji patronuje Passa.

Zwracam się do Was o pomoc. Jeżeli w tych dniach masz czas
ok 4h miedzy 15 - 19 i chcesz zrobic cos dla swojej dzielnicy prosze o kontakt.

ZRÓBMY COŚ WSPÓLNIE DLA NASZEJ DZIELNICY !!!!
Obserwuj wątek
    • tulpan Re: Szpital na Ursynowie !!! 22.03.06, 08:39
      20 lat temu przeznaczono pod budowę szpitala ursynowskiego działkę na rogu ul.
      Ghandi i Rosoła (przy górce). Teren ten nadal ma przeznaczenie na usługi
      medyczne, ale spółka zagraniczna, która go kupiła, zamierza wybudować tam
      szpital prywatny dla klientów, którzy wykupili prywatne ubeszpieczenia. W tej
      chwili nie ma więc nawet terenu pod budowę szpitala publicznego, za to na prawo
      i na lewo rozdaje się tereny kościołowi ( patrz Kopa Cwila)
    • tulpan Re: Szpital na Ursynowie !!! 22.03.06, 08:55
      www.gazetaprawna.pl/?action=showNews&dok=1676.2.292.2.18.1.0.1.htm
      • nieue Re: Szpital na Ursynowie !!! 22.03.06, 10:25
        Wiem o tym doskonale dlatego 2 tyg temu byłem współorganizatorem spotkania w NOK
        na ten temat, natomiast kwestia szpitala jest równie ważna i dlatego
        przeprowadzamy wspomniana już akcję.
    • lightdriver Re: Szpital na Ursynowie !!! 22.03.06, 11:21
      Jestem ZA. Ale rzeczywiście, nawet nie ma jakiejś "wstępnej" lokalizacji dla
      szpitala. Chyba trzeba najpierw wymóc to na władzach, bo ziemi ubywa!
      Tom
    • jan-w Wklejony post nieue 22.03.06, 11:48

• Szpital na Ursynowie spotkanie z władzami
      nieue 22.03.06, 11:00 + odpowiedz

Spotkanie mieszkańców, władz i środowiska lekarskiego na temat budowy naszego
      Szpitala na Ursynowie odbędzie się w NOK o g. 18 w dn. 30.03.2006.
      Będą radni , autorytety i my mieszkańcy.
      Organizatorem spotkania jest Inicjatywa mieszkańców Nasz Ursynów.
      Zapraszamy

• zakosio hucpa wyborcza 22.03.06, 17:12
        a ja to sobie mysle, że wywołanie tematu szpitala przed wyborami samorzadowymi
        to hucpa przedwyborcza. zamydlą oczy a i tak nic nie zbudują. gdzie konkrety
        ludzie?? kasa, termin, lokalizacja?? koncepcja działki na rogu ghandi i rosoła
        jest poroniona bo tam sie juz osiedli nabudowało w okolicy. jesli juz to ja to
        widze obok geanta albo za tesco. dobry dojazd i by nikomu nie wadziło. zreszta
        kosciół tez bym tam postawił :)
        • nieue hucpa wyborcza 22.03.06, 22:53
          Jeżeli hucpa wyborcza nazywa sie chec posiadania normalnej dzielnicy ze
          szpitalem to tak masz racje to hucpa wyborcza jak najbardziej , chce rowniez
          normalnych drog, bezpieczenstwa i parku dla moich dzieci.
    • aeromonas Re: Szpital na Ursynowie !!! 23.03.06, 21:12
      W Warszawie jest sporo szpitali i od dawna nie ma przecież żadnej rejonizacji.
      Każdy może sobie wybrać szpital - nawet na Dolnym Śląsku, gdzie ich jest za
      dużo. Po cholerę (i za jakie pieniądze?) budować jeszcze jeden, kiedy w innych
      szpitalach likwiduje się łóżka? A wyposażenie? Przecież to są niewyobrażalne
      koszty - a potem NFZ zakontraktuje tyle świadczeń, że szpital (tak, jak inne)
      będzie pracować na ćwierć gwizdka. Moim zdaniem pomysł bez sensu.
      • jan-w Re: Szpital na Ursynowie !!! 23.03.06, 22:26
        A wiesz jakie korki są przy wyjeździe z Ursynowa ?
        A wiesz jakie znaczenie ma każda minuta w zawale serca ?
        A wiesz jak przepełnione są warszawskie szpitale i jak odsyłają chorych ?
        Gdybyś wiedział, nie pisałbyś takich tekstów.
        • silvio1970 Siskom najlepszą receptą na kłopoty zdrowotne 24.03.06, 08:50
          jan-w napisał:

> A wiesz jakie korki są przy wyjeździe z Ursynowa ?

tak, Siskom najlepszą receptą na kłopoty zdrowtne mieszkańców Ursynowa.

Jasiu, ty cierpisz na zboczenie zawodowe!!!!!!!!!!!!
        • aeromonas Re: Szpital na Ursynowie !!! 27.03.06, 09:08
          Korki są jak wszędzie. Jeśli chodzi o zawał serca - radzę się wobec tego może
          przeprowadzić w bezpośrednie sąsiedztwo jakiegoś szpitala. Szpitale są średnio
          zatłoczone, a to, że wyznaczają czasem pacjentom odległe terminy nie wynika z
          braku miejsc, ale raczej z liczby zakontraktowanych przez NFZ świadczeń, która
          jest zawsze mniejsza, niż "moce przerobowe" szpitala. Jeśli powstanie szpital
          na Ursynowie, to ta sama liczba świadczeń po prostu rozłoży się na większą
          liczbę świadczeniodawców (tzn. NFZ zmniejszy limity dla innych szpitali). Poza
          tym nie masz żadnej gwarancji, że jako mieszkaniec Ursynowa będziesz tam miał
          jakiekolwiek pierwszeństwo - szpital będzie dla wszystkich.
          • jan-w Re: Szpital na Ursynowie !!! 27.03.06, 09:57
            Właśnie o to chodzi. Korki są i jescze długo będą.
            Nie chodzi o gwarancje dostania się do lokalnego szpitala, ani o zwiększenie
            limitów NFZ, a o łatwy i szybki dojazd w kryzysowej sytuacji. Może ona się
            zdarzyć każdemu, w każdej chwili.
            Propozycję aby wszyscy mieszkańcy Ursynowa, przenieśli się w okolicę szpitala,
            traktuję jako wypadek przy pracy ;-)
            • aeromonas Re: Szpital na Ursynowie !!! 27.03.06, 13:32
              Propozycja przeniesienia się bliżej szpitala nie była skierowana do wszystkich,
              tylko do Ciebie - jakoś nie zauważyłam, żeby wszyscy bali się nagłego zawału.
              Myślę, że więcej zrobilibysmy dla naszych serc (tudzież kręgosłupów), gdybyśmy
              jeszcze ze 2 baseny wybudowali. Co do budowy szpitali - niedawno rozwalono
              niedokończone skrzydło szpitala na Wołoskiej - po prostu nie potrzeba w Wawie
              więcej szpitali, tylko bardziej racjonalnego wykorzystania istniejących.
              • jan-w Re: Szpital na Ursynowie !!! 27.03.06, 14:36
                Mi zawał serca nie zagraża. Wielu innym tak.
                Czy sądzisz że każdy popiera tylko te inicjatywy które są bezpośrednio z nim
                związane ? Wyobraź sobie że nie!
                A zostać rannym np w wypadku może każdy.
                Ciekaw jestem co na temat szpitala na Ursynowie będziesz myśleć (czego ci nie
                życzę), towarzysząc krewnemu w karetce pogotowia, stojącej w korku na Puławskiej
                i obserwując jak stopniowo traci szansę na przeżycie ?
                A propozycja: budujmy baseny zamiast szpitali ? Niedawno ukończone remizę
                strażacką, kolejny basen nie jest potrzebny ;-)
                • aeromonas Re: Szpital na Ursynowie !!! 27.03.06, 15:20
                  Ja tylko próbuję powiedzieć, że budowa jeszcze jednego szpitala nie poprawi
                  opieki zdrowotnej i to będą tylko kolejne wyrzucone w błoto pieniądze, bo na
                  kontraktowanie świadczeń przez NFZ nie mamy żadnego wpływu, a bliskie
                  sąsiedztwo szpitala nie ustawia nas wcale bliżej w ewentualnej do niego
                  kolejce. Chyba, że wybudujemy sobie ten szpital za nasze pieniądze (dobrowolne
                  opodatkowanie mieszkańców Ursynowa - już kiedyś był taki pomysł), wyposażymy i
                  będziemy utrzymywać oraz stworzymy własną ursynowską kasę chorych - wtedy on
                  będzie nasz. A chorych spoza Ursynowa będzie się przyjmować odpłatnie. Tyle, że
                  ja sobie takiej społecznej akcji nie wyobrażam. Może zacznijmy od sadzenia
                  drzewek...
                  Oczywiście, że każdy popiera inicjatywy jakoś z nim związane, a nie związanych -
                  nie. Ja np. jestem zdecydowanie przeciw budowie kościołów i absolutnie za
                  budową ogólnodostępnych obiektów sportowych, i nie widzę w tym nic zdrożnego.
                  • jan-w Re: Szpital na Ursynowie !!! 27.03.06, 15:41
                    Cały czas się nie rozumiemy.
                    Nigdy nie pisałem o uprzwilejowaniu mieszkańców Ursynowa w dostępie do szpitala,
                    ani zwiększenia ilości usług z NFZ.

Chodzi o +łatwiejszy+ i +szybszy+ dojazd do szpitala, zwłaszcza w sparaliżowanej
                    korkami Warszawie.
                    Największ dzielnica nie ma szpitala, a w godzinach szczytu jest odcięta od
                    reszty miasta.

Oczywiście że masa ludzi popiera inicjatywy dla dobra ogólnego, a nie tylko w
                    swoim interesie. Ja na przykład nie mam nic wspólnego Białorusią, a z całego
                    serca serca popieram jej walkę o wolność.
                    I na koniec: kiedy ostatni raz badałaś serce ?
                    Tylko nie pisz że tobie nic grozi, bo uprawiasz sport...
                    • aeromonas Re: Szpital na Ursynowie !!! 27.03.06, 15:53
                      Bez przesadyzmu - na Wołoską jest rzut beretem! Ludziska w takim np. Beskidzie
                      Niskim mają dalej do przychodni, nie mówiąc już o szpitalu i żyją.
                      Serca nie badałam nigdy, grozi mi jak każdemu. W ogóle "wymiaru zdrowia" unikam
                      jak ognia (z wyjątkiem dentysty - prywatnego, rzecz jasna).
                      Skąd proponujesz wziąć pieniądze na budowę szpitala, jeśli na remont dziurawych
                      ulic nie starcza? Kwiatek do kożucha.
    • silvio1970 MY i o NAS 24.03.06, 08:56
      nieue napisał:

> DZIAŁANIA NA RZECZ NASZEGO URSYNOWA
      >
      > Czy zależy Ci na bezpieczeństwu Twoich bliskich?
      >
      > Ursynów nie ma szpitala. Czas to zmienić.
      > Zarówno mi jak i moim znajomym bardzo na tym zależy.
      > Dlatego w dniach 27-30 na Ursynowie przeprowadzamy akcję: Chcemy szpitala.
      > Będziemy namawiali nasze rodziny , sąsiadów bliskich - mieszkańców Ursynowa do
      > podpisania się pod listą osób opowiadających się za budową nowego naszego
      > szpitala.
      >
      > Całej akcji patronuje Passa.
      >
      > Zwracam się do Was o pomoc. Jeżeli w tych dniach masz czas
      > ok 4h miedzy 15 - 19 i chcesz zrobic cos dla swojej dzielnicy prosze o
      kontakt.
      >
      > ZRÓBMY COŚ WSPÓLNIE DLA NASZEJ DZIELNICY !!!!

Brawo, brawo. Zgadzam sie. naszej dzielnicy brakuje szpitala. w ogóle
      brakuje przychodni i lekarzy. poza tym mało tu przedszkoli i obiketów
      sportowych. o katastrofalnym braku obwodnic nie wspomnę.

ZróbMy coś. najlepiej nie mówiąc kim MY jesteśmy, bo jak się do NAS przyłaczą
      do będzie NAS więcej. A najlepeij jak na czele naszego komitetu stanie jakiś
      kandydat na rajcę.

A nojgorsi sa oczywiście ci, którzy we wszystki widza OKREŚLONE siły. I
      OKREŚLONYCH ludzi. A przecież wiadomo, że MY to MY.
      • silvio1970 [...] 24.03.06, 09:00
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
        • silvio1970 [...] 24.03.06, 09:37
          Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
          • zakosio silvio 1970 to dopiero hucpa 24.03.06, 14:12
            gościu ty chyba nie za bardzo kumasz o co wogóle chodzi w społeczeństwie
            obywatelskim. nie pasi ci że ktoś sie wypromuje przy okazji robienia dobrze
            ludzkości? tak, ty to klasyczne polactwo. nienawidź taką osobę, która sie
            promuje. bo jeszcze nie daj boże skorzysta. lepiej niech kazdy w domu siedzi,
            wódę chleje i zonę leje. po co stowarzyszenia, fundacje, inicjatywy, komitety
            lokalne. a radnych to niech w teczkach z wiejskiej przynoszą. najlepiej żeby
            jeszce byli z zewnatrz, np suwałk, bo ludzie ursynowscy jeszcze by sasiadów
            rozdrażnili ze się załapali
            • silvio1970a Re: silvio 1970 to dopiero hucpa 24.03.06, 15:06
              zakosio napisał:

>po co stowarzyszenia, fundacje, inicjatywy, komitety
              > lokalne. a radnych to niech w teczkach z wiejskiej przynoszą.

najlepiej jak nam wzystko w teczkach przynoszą, łasznie z NASZYMI inicjatywami.
              o moderatorach nie wspomnę.

moją inicjatywą jest żeby psy nie srały. ale modeartorowi bardzo sie ie podoba
              żebym przy tej okazji się wypromował.

nie mów mi co jest NASZE. I co leży w moim interesie. Bo ja wiem to lepiej.

A jaka to fundackja czy stowarzyszenie? Dlaczego nie napiszą kto zacz? A może
              chodzi tylko o to żeby nalazło sie kuopa ludzi i podpisało jakąs listę.

• nieue Kto nie chce szpitala niech trzyma sie z dala 25.03.06, 08:53
                Jeżeli powstanie ursynowska placowka to w przypadku gdyby czego nie zycze cos
                sie stalo ktorejs z osob sceptycznie nastawionych beda mialy blizej i to dla
                Was tez te podpisy bede zbieral :). Wiecej pogody ducha i checi dzialania.
                • urban_legend mam wrażenie że akurat silvio potrzebuje szpitala 26.03.06, 07:52
                  Ale taki w Warszawie jest już, na Sobieskiego chyba.
                  • nieue Dzis juz dzialamy 27.03.06, 16:08
                    Na Ursynowie ruszyla akcja zbierania podpisow pod budowe szpitala.
                    Ludzie sa zadowoleni i przychlnie nastawieni.
                    Jak masz chwile to podejdz na najblizsza stacje i podpisz sie pod akcja.
                    Dostaniesz nasza naklejke mieszkancow Ursynowa.
                    Mamy juz dosc przdluzajacego sie stanu rzeczy.
                    Dlatego jako mieszkancy mamy swoja Inicjatywe Nasz Ursynow i dzialamy a nie
                    krytykujemy.
                    • nieue 30.03.2006 NOK 28.03.06, 21:53
                      30.03.2006 spotkanie wladz i mieszkancow w NOK o g.18 zapraszam
                      • jan-w Szpital w Wilanowie 29.03.06, 17:47
                        serwisy.gazeta.pl/kraj/1,34309,3244481.html
                        Będzie. Dla mieszkańców Ursynowa. Trzeba tylko:
                        1. Zaczekać kilka lat
                        2. Doczekać się połączenia z Wilanowem
                        3. Mieć odpowiednią ilość pieniędzy

Niespełniającym ostatniego warunku, proponuję poprzeć inicjatywę założyciela wątku.
                        • nieue DZIS !!! 30.03.06, 12:50
                          Dzis tj. czwartek spotkanie o godzinie 18 w Natolinskim Osrodku Kultury w
                          sprawie Szpitala na Ursynowie.

Serdecznie zapraszam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka