Dodaj do ulubionych

wybory ????

09.07.06, 09:35
może to głupi wątek ale chciałabym zagłosować w wyborach lokalnych na kogoś
pozbieranego do kupy i godnego mojego głosu. no i nie mam konepcji..

nie chcę tworzyć wątku który będzie agitacją wyborczą, ale jak ktoś wie, że
jest ktoś na kogo warto itd... to moze na maila gazetowego taką agitację
przeprowadzić. a już na pewno info kogo unikać i dlacego.

gośka

ps rubeus nie zechciałbyś kandydować? wygladasz mi na wielkiego kabatoluba,
może dasz się namówić?
Obserwuj wątek
    • jaromir_gazy Dobry pomysł! 09.07.06, 12:54
      martinimartini czyli chyba Goska ma bardzo dobry pomysł - tez o tym myślałem,
      bo w zasadzie jestesmy skazani zawsze przy wyborach na kogoś mniej lub bardziej
      narzucanego zzewnatrz, przezz komitetey wyborcze róznych partii. A potem.
      w "praniu" czyli po wyborach okazuje się zbyt często, że nasz wybór był niezbyt
      udany tj zagłosowaliśmy na osobę, która po wyborach okazuje się być zupełnie
      inna od tej, za jaka nam się podawała. Często nie wiadomo, jakimi motywami
      kierują się ludzie chcąc być wybrani do różnych oragnów władzy. Co ciekawsze,
      sa osoby, niby nasi przedstawiciele, ktorzy w trakcie całej kadencji nawet nie
      próbowali poznać głębiej pewne zagadnienia i coś konkretnego zrobić dla swoich
      wyborców i wobec tego nie powinni znaleźć się drugi raz w organach władzy. W
      związku z tym warto, abyście się zapoznali z mniej lub bardziej konkretnymi
      osiągnięciami naszych radnych tj. z Ursynowa w radach różnych szczebli w
      Warszawie - Pasmo opublikowalo do tej pory dwa takie sprawozdania: dla PiS-u i
      PO. Ja czytając te publikacje mam osobiście bardzo mieszane uczucia.

jak pisalem, pomysl hjest bardzo dobry, tylko jak go praktyczne zrealizować -
      może warto spotkać się i podyskutować, bo czasu jest bardzo mało a problemów na
      naszym Ursynowie bardzo wiele, od lat nie rozwiązywanych i nadal czekających
      rozwiązanie.
      • zakosio w lokalnych na lokalnych 09.07.06, 17:10
        myślę że wyborach lokalnych trzeba głosować na komitty lokalne. radni partyjni
        sa niestety uwikłani w politykę. jeśli jakaś partia walczy z druga w kraju to
        się to przekłada i na samorząd a tak być niepowinno. radni partyjni stanowią
        magmę która głosuje tak jak władze karzą. jestem za większym indywidualzmem.
        choć oczywiscie są radni partyjni którzy maja naprawde łeb na karku i sa
        społecznikami. ja osobicie zgłosuje na kogoś kogo poznałem lub wiem że coś
        zrobił jako mieszkaniec dla innych. w każdym bloku jest taki człowiek. nie
        wszyscy jednak chcą startować
        • panikochana Re: w lokalnych na lokalnych 09.07.06, 17:36
          Poruszyliście bardzo trudny problem. Ja nie zagłosuję ani na partyjnych
          kandydatów ani na żaden komitet lokalny jeżeli w tym komitecie znajdą się
          partyjne osoby. Wiem co piszę. Na Ursynowie zawiązał się tzw. "Nasz Ursynów" I
          kogo tam mamy? Ano, Piotr Guział - były SLD-owiec, ma parcie na mandat, Leszek
          Lenarczyk- wybrany z listy Metropolii a potem z PO. Dziś nie wiadomo do czwego
          należy. Wiadomo, że przed wyborami zapuka do każdych drzwi na tzw. Zielonym
          Ursynowie. Są tam jeszcze zwariowani tzw. zieloni, czyli pseudo ekolodzy.
          Nazwisko, które tu pojawiło się - p. Gazy też kojarzy mi się nie najlepiej i to
          ze spółdzielnią mieszkaniową.
          Co do sprawozdania PIS w lokalnych gazetach jako płatnych reklam to śmiało mogę
          skomentować: ubrali się w cudze piórka i łabędzie udają.
          Nie ma to jak Ursynów gdy był gminą.
          • jaromir_gazy Rzecz gustu 09.07.06, 20:45
            Oczywiście stosunek do jakiejs osobyu to rzecz gustu i tak jest w przypadku
            chyba panikochanej. Mogę jej się źle kojarzyć ze spółdzielnią mieszkaniową, bo
            jestm jej czlonkiem. Zapewne dużo lepiej kojarzą jej się inni członkowie mojej
            spółdzielni mieszkaniowej np. pan Ryszard Sołtysiak, Mirosław Nizielski(
            równocześnie członek spółdzielni Ursynów) itp, żeby nie wymieniać wielu innych.
            A tu na naszym gruncie trudno będzie znaleźć osoby, ktore nie kojarzą sie jakoś
            ze spółdzielnia, bo Ursynów to przecież potężny konglomerat spółdzielni

Zabrałem głos wcześniej w związku z postem martinimartini, której pomysł
            uznałem za jak najbardziej na miejscu. Ciekawa, jaka byłaby reakcja na mój post
            Panikochanej gdybym nie podpisał się pełnym imieniem i nazwiskiem ale jakimś
            tajemniczym nickiem.
    • rubeus Re: wybory ???? 09.07.06, 23:03
      > ps rubeus nie zechciałbyś kandydować? wygladasz mi na wielkiego kabatoluba,
      > może dasz się namówić?

Nie dziękuję...
    • marek.dumle Re: wybory ???? 10.07.06, 08:30
      Byle nie PiS...
      Zresztą jak wiadomo władza wypacza ludzi.
      Głosujesz na uczciwego człowieka a potem masz korupcję i "dziwne decyzje" nie
      wiadomo w czyim interesie.
      Więc żaden Twój wybór nie gwarantuje satysfakcji typu: "Wreszcie wybrałem
      porządnych radnych"
      Ja z jednej strony wolę komitety niż partie bo wolę inicjatywy obywatelskie niż
      rozpolitykowane partie, ale z drugiej strony radni partyjni przynajmniej
      odpowiadają za to co robią przed władzami partyjnymi, a radni komitetowi
      najczęściej już tylko przed Bogiem, historią i wyborcami, czyli mogą wszystko i
      wszystkich olewać.
      • leonard-leonardo Re: wybory ???? 13.07.06, 13:04
        Czy istnieje na Ursynowie jakieś Stowarzyszenie lub inna organizacja, która
        działa dłużej a nie jest zawiązywana tylko do wyborów? Te skrzyknięte w
        ostatniej chwili są mało wiarygodne, bo na pewno uzależnione od czyichś tam
        interesów. Pamiętajcie, wybory kosztują, tak poszczególnych kandydatów jak i
        samą organizację.
        Z listy stowarzyszeń wykluczam UNTSK, bo tam pozapisywali się począwszy od
        byłego burmistrza przez licznych byłych radnych z wielu opcji politycznych do
        wielu robiących w tzw.small biznesie.
    • silvio1970 Tylko Jan-W 11.07.06, 14:21
      Janie! Prosimy zgódź się!
      • belkot_belkot_belkot Nie ze mną te sztuczki silvio!! 11.07.06, 17:01
        Każdy byle nie jakiś żałosny trol...
    • dziedzicznacytadelafinansjery Re: wybory ???? 11.07.06, 15:17
      Tak na marginesie dyskusji... A może zmiana powinna być systemowa? A może
      kadencja nie 4-letnia, a 2-letnia, czy roczna - i rada dzielnicy składająca się
      z 60 osób? I diety odpowiednio niższe, tak, aby nie było to dorżej i diety nie
      przyciągały łasych na apanaże? I wtedy dużo więcej ludzi będzie miao okazję brać
      udział w życiu lokalnej społeczności?
      Lansowane z uporem maniaka ograniczanie liczby przedstawicieli (jak zrobiono
      przed poprzednią kadencją z radnymi) sprawia tylko tyle, że samorządy lokalne
      stają się bardziej zamknięte dla zwykłych ludzi, prawdziwych społeczników. Bo
      jak miejsc nie starcza nawet dla wszystkich chętnych działaczy partyjnych, to
      skad się mają tam brac społecznicy (oczywiście nie neguję faktu, że z list
      pratyjnych mogą startować również osoby bezinteresownie chcące słuzyć lokalnej
      społecznosci)
    • tulpan Re: wybory ???? 12.07.06, 23:26
      bardzo dobry wątek. czy jesteście zdania,że prezydentem Warszawy powinien być
      ktoś spoza Warszawy. I na którą partię będzie tym razem głosował Ursynów.
      CZy Ursynów ma kandydatów od lat tu mieszkających, którzy rzeczywiście będą
      repezentowali jego interesy?
      • silvio1970 Re: wybory ???? 13.07.06, 08:19
        > CZy Ursynów ma kandydatów od lat tu mieszkających, którzy rzeczywiście będą
        > repezentowali jego interesy?

a watpisz w to? choćby nasz moderator. Jeśli poświęci się pracy samorządowej
        z takim samym oddaniem jak prowadzonej tu w czynie społecznym moderacji - to
        bedziemy mieli swietnego rajcę, a w przyszłości, ho ho nie bójmy się tego
        napisać- może pierwszego, prawdziwie niezależnego prezydenta stolicy. A
        stamtąd na Nowy Świat juz niedaleko.
        • zakosio Re: wybory ???? 13.07.06, 11:49
          wydaje mi się że wszyscy obecni radni a napewno zdecydowana większość to
          mieszkańcy ursynowa. natomiast fakt, że przynależą do partii mocno zawęża ich
          pole działania, bo partia to hierarchia i jesli coś co dobre dla ursynowa nie
          jest akceptowane przez szczebel partyjny ogólnomiejski lub wojewódzki bo
          narusza interesy tamtych to poprostu wprowada się dyscypline klubową i już. ja
          obstaje przy komitetach lokalnych. na 2,5 tys gmin w Polsce w 2 tys nie ma
          wogóle radnych partyjnych a w dalszych kilkuset współrządzą partie z lokalnymi
          organizacjami. dlaczego tak nie może być na ursynowie?
          • leonard-leonardo Re: wybory ???? 13.07.06, 12:54
            Oj, panie Gazy, na Ursynowie to wszyscy należą do jakiejś spółdzielni, boć to
            dzielnica spółdzielcza. Pan nie jesteś z mojej paczki i mojej spółdzielni, ale
            popularność pańska dotarła i w inne okolice naszej dzielnicy.
            Wracając do meritum: nie uśmiechają mi się kandydaci partyjni ani na potrzeby
            wyborów tworzone niby bezpartyjne komitety. Przypatrzcie się na sponsorów tych
            komitecików.
            Dlaczego nie można wybierać kandydatów w systemie jednomandatowych okręgów
            wyborczych? Kto uzyskałby największą ilość głosów ten przechodzi.Takiego
            radnego czy posła możnaby rozliczyć a nawet odwołać jeżeli nie spełniłby swoich
            przedwyborczych obietnic.
            Dlaczego partie polityczne tak boją się takiego systemu? Wiadomo. Bo to
            spowoduje, że skończą się partyjne manipulacje. Skoro PiS tak nie chce JOW to
            znaczy, że intencje tej partii też nie są uczciwe, bo ograniczają interes
            elektoratu czyli wyborców i przedkładają nade wszystko partyjny interes.
            • tulpan Re: wybory ???? 14.07.06, 10:10
              Przeczytałem w ostatniej Passie (nie oceniam gazety), że PIS nie chce Parku
              Wyżyny pod Lasem Kabackim i chce przekazać to miejsce deweloperonm pod
              intensywną zabudowę, co doprowadzi do wyschnięcia lasu.
              Przekazali też wbrew woli mieszkańców Ursynowa część parku pod Kopą Cwila pod
              budowę Kościoła.
              Uważam,że ta partia szkodzi Ursynowianom. Ale wolno Wam głosować, na kogo
              chcecie.
              • oja Re: wybory ???? 14.07.06, 10:43
                Na razie mogę zapewnić, że artykuł w Passie jest zwykłą manipulacją opartą na
                stanowisku PO, które już zaczęło negatywną kampanię wyborczą. PiS jest jak
                najbardziej za utworzeniem Parku Wyżyny i uznaje tę sprawę za jeden z
                priorytetów na Ursynowie w najbliższych. Uchwała dotyczyła odrzucenia protestu
                jednego z właścicieli gruntów na przyszłym terenie parku, do której to sprawy
                Rada Dzielnicy już dwukrotnie się odnosiła zgłaszając uwagi do Studium
                Uwarunkowań i Zagospodarowania Przestrzennego. Wtedy zasadność tego protestu
                nie budziła wątpliwości radnych PO, ale teraz jest już bliżej do wyborów. Mam
                nadzieję, że Passa zamieści szczegółową odpowiedź PiS w tej sprawie w następnym
                numerze.
                • jaromir_gazy Wybory ???? 14.07.06, 12:07
                  Zbliża się rzeczywiście kampania wyborcza i pojawiają się coraz częściej
                  prawdziwe lub nie informacje. Niektórzy próbują je korygować, ale uważam, że
                  jeśli to ma być wiarygodne, to nie kto inny ale oficjalny komitet wyborczy
                  partii powinien to czynić a nie osoby indywidualne, ukryte pod nic nie mówiącym
                  nikomu nickiem.
                  • dawidow10 Re: Wybory ???? 23.07.06, 17:57
                    jeśli chodzi o Kope Cwila to od dawna inicjatywa mieszkańców "nasz ursynów" walczyła i zbierała podpisy żeby powstał tam park a nie kościół (zresztą oddalony od sąsiedniego o kilkaset metrów).Mam nadzieje ze im sie uda bo pomysl z kościołem wydaje sie totalnie bez sensu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka