Dodaj do ulubionych

Palaczom już dziękujemy

IP: *.swidnica.mm.pl 15.10.10, 17:12
a co z e-papierosami?
Obserwuj wątek
    • the_rapist Powtorka z rozrywki 15.10.10, 17:33
      W UK i Irlandii chodniki przed pubami zapelnily sie palaczami, z uwagi na lagodniejsze zimy taki stan trwa przez okragly rok. Tylko, ze tam mozna wyjsc przed pub z drinkiem w dloni i palic papierosa popijajac piwo. W Polsce o ile wiem pic mozna tylko w ogrodkach piwnych, a juz przed wejsciem do lokalu nie. Mamy wiec pole do popisu dla Strazy Miejskiej i Policji - kasiory z mandatow wpadnie, a i statystyki sie poprawia. Drugi aspekt tego przepisu to niechec poprawnych eko-niepalaczy do ludzi palacych przed lokalami. Okazuje sie, ze im (niepalaczom) palacze zatruwaja rowniez powietrze miejskie i w zwiazku z tym niepalacze postuluja zakazanie palenia w ogole.
      • poborowy102 Re: Powtorka z rozrywki 15.10.10, 20:31
        a w Polsce Donkey Tusk wprowadza zakaz w ... listopadzie. No bardzo to mądre, nawet najgłupszy osioł nie wprowadziłby zakazu palenie tuż przed zimą - tylko Tusk się na to zdobył.... Gadałem ze znajomym, który ma knajpę z małym utargiem - zamyka interes - nie stać go na przebudowę. Gdyby w czerwcu był zakaz to zarabiałby na palaczach w "ogródku",, ale nie, trzeba zayebać takie firemki zakazem w listopadzie...
        A POtem co zrobi głupi tusek? VAT POdniesier, a wybiórcza znowu brawo będzie biła?
        • Gość: Mnietek Re: Powtorka z rozrywki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.10, 20:53
          Człowieku - w d. mam czy firma jakiemuś kolesiowi padnie czy też nie (kosztem mojego zdrowia). Nie można truć innych i tyle. A do knajpy każdy ma prawo iść, byle nie przeszkadzał innym (choćby swoim wydychanym na innych dymem). Pomyśl trochę, zanim cos głupiego napiszesz.
          • Gość: ja Re: Powtorka z rozrywki IP: 89.100.63.* 16.10.10, 00:23
            \mistrzu, w kazdym wiekszym miescie jest od wielu lat przynajmniej jeden lokal totalnie dla nie palacych? Ciekaw jestem czy uczeszczasz. A co z naszymi - palaczy - prawami?
            • Gość: tadek Re: Powtorka z rozrywki IP: *.ip.netia.com.pl 16.10.10, 09:29
              Nie widzialem, ze trucie innych jest Twoim prawem.
              • strikemaster Re: Powtorka z rozrywki 16.10.10, 10:58
                Nie ma nakazu chodzenia do lokali dla palących, chodzisz tam dla własnej przyjemności, a do tego postanowiłeś sterroryzować resztę bywalców.
                • hit.and.run Re: Powtorka z rozrywki 16.10.10, 16:51
                  strikemaster napisał:

> Nie ma nakazu chodzenia do lokali dla palących, chodzisz tam dla własnej przyje
                  > mności, a do tego postanowiłeś sterroryzować resztę bywalców.

Nie ma nakazu palenia. Nie jest to niezbedne do zycia. I to nie Ty bedziesz dyktowal gdzie ma chodzic czlowiek nieszkodzacy otoczeniu a gdzie nie.
                  To Ty wyciagajac faje naruszasz "status quo" przestrzeni nie nie-palacz.
                  Na szczescie zrozumieli to wreszcie politycy i nie dali sie zastraszyc panicznemu wrzaskowi nalogowych palaczy. Juz widze jak kopciuch zrezygnuje z wyjscia z domu. Zwyczajnie palac wyskoczy na dwor. I na tym sie skonczy wasza "rewolucja" ze "nie bedziecie chodzic" i ze "Panstwo zbankrutuje"
                  • Gość: infidentalkiler Re: Powtorka z rozrywki IP: *.as.kn.pl 16.10.10, 19:52
                    A czy to nie właściciel danego lokalu powinien zadecydować kogo chciałby u siebie widzieć? Toż to skandal jest bym jako palący był dyskryminowany przez władze, a przyjaźnie okiem patrzącym Pan Własciciel tylko machał mi kartonikiem z przekreśloną fajką przed ryłem, kiedy ja lubię zapalić papierosa przy piwie ze znajomymi przy świetnej muzyce, wchłaniając klimat wymieszany z nikotyną. Czy Wam niepalący mało jest non-smoking pubow w mieście? W moim jest ich przynajmniej 3-4, podejrzewam, ze więcej, ale nie znam wszystkch wrocławskich lokali. Osobiście proponuje wprowadzić zakaz picia alkoholu, bo jako, iż jestem samochodem denerwuje mnie obecność niepalącego delektującego się alkoholem w moim ulubionym, zadymionym pubie. Podczas gdy ja muszę pić wodę. Czy was przypadkiem nie połamało? Samouwielbienie na wysokim poziomie.
                    • Gość: AmoVitam Re: Powtorka z rozrywki IP: *.chello.pl 17.10.10, 22:19
                      Czy mało lokali dla nie palących? Właśnie że tak. W Krakowie nie ma klubu w centrum (ani z tego co wiem gdziekolwiek indziej) gdzie można by potańczyć i nie otruć się dymem. Zaraz powie mi ktoś o tym że taki jest lub z wydzieloną salą. Prawda jest taka że fikcja jest tu na porządku dziennym. A z restauracjami tez bywa ciężko. Podobnie sprawa ma się z hotelami w całym kraju; Jedna klimatyzacja dla wszystkich pomieszczeń i często brak zakazu powodują iż nawet w pokojach hotelowych gdzie nie w0olno palić czuć dym.

Zapytam tak: Czy w Polsce zabójstwo, trucie innych np. strychniną i znęcanie się jest legalne? Nie? To czemu palacze są górą i reszta ma siedzieć cicho wydechując trujące opary bo ma na wstępie już przechlapane?
                      Pomyślcie trochę! Chcesz się 'powiesić za płuca to się wieszaj' i umieraj ale daj żyć innym. Czyż nie tak mówi prawa człowieka i konstytucja: mamy wolność wyboru i nikt nie może nam szkodzić ani bezprawnie nam czegoś zakazać czy nakazać oraz że nie możemy szkodzić innym?
                      Tak, właśnie tak mówi: nie wolno nam się znęcać truć ani w żaden sposób szkodzić innym. A właśnie o tym warunku zapomina każdy palacz. Począwszy do własnej rodziny- dzieci żony/męża czy krewnych- na tych co chcą żyć i bawić się zdrowo skończywszy.

ps. śmieszą mnie dwa poglądy: "Wszyscy palą" oraz reakcja wielu na unikanie dymu "tego się nie uniknie"; Primo ja nie pale więc nie wszyscy a nawet nie większość. Secundo ponieważ tak naprawdę pali mniejszość społeczeństwa (ostatnie badania CEBOS i podobnych instytucji oraz samych koncernów tytoniowych mają zbliżone wyniki i podają właśnie taką zaleznosć) można tego uniknąć i przeciwdziałać.

• Gość: AmoVitam Re: Powtorka z rozrywki IP: *.chello.pl 17.10.10, 22:33
                        ps2. tylko 35% polaków pali.
                        • strikemaster Re: Powtorka z rozrywki 24.10.10, 14:37
                          I mimo wszystko nie opłaca się otwierać lokali dla 65% społeczeństwa? A moze większości niepalących jednak przebywanie w zadymionym lokalu nie przeszkadza? Może to tylko grupka krzykliwych faszystów i od-trzech-dni-niepalących próbuje sterroryzować całe społeczeństwo, bo wiedzą, co jest dla ludzi dobre i jak ich do tego dobrego zmusić, choćby po ich trupie?
                      • strikemaster Re: Powtorka z rozrywki 24.10.10, 14:35
                        Pretensje możecie mieć do niewidzialnej ręki rynku, że jakoś Was nie zauważa i nie tworzy dla Was lokali. Moze za mało Was jest?
                    • hit.and.run Re: Powtorka z rozrywki 18.10.10, 14:23
                      > A czy to nie właściciel danego lokalu powinien zadecydować kogo chciałby u sieb
                      > ie widzieć?

Nie. Dlatego, ze jego obowiazkiem jest dzialanie w zakresie prawa. A skoro 70% osob w tym kraju to nie palacym to obowiazkiem Panstwa jest zapewnic ochrone tym 70%-om a nie kopcacej mniejszosci.

>Toż to skandal jest bym jako palący był dyskryminowany

Lojejejej jakie wielkie slowa do malych rzeczy. Dyskryminowany to bylbys gdybys do takiego lokalu nie mogl wejsc. A wejsc mozesz, nie wolno ci tylko bezkarnie kopcic.

>Czy Wam
                      > niepalący mało jest non-smoking pubow w mieście?

A Wam czemu przeszkadza posiedzenie w domu ? Kupisz sobie fajki i piwo i bedziesz sie swietnie bawil (ot taka retoryka palaczy)

>Osobiśc
                      > ie proponuje wprowadzić zakaz picia alkoholu

Propozycja nie wystarczy. Jesli zbierzesz 100 tysiecy podpisow oraz przekonasz poslow to tak moze byc. Narazie mozesz sobie tylko pospekulowac.
          • Gość: dee Re: Powtorka z rozrywki IP: *.chello.pl 16.10.10, 00:30
            koles, o ile wiem papierosy sa legalnie dostepne w Polsce wiec moge je palic. Jakim prawem rzad zabrania prywatnym wlascicielom lokali zabraniac im tego co robia ich goscie? Jezeli nie chcesz miec towarzystwa palaczy w poblizu moja rada jest prosta: NIE IDZ TAM. Kto cie zmusza?
            • Gość: tadek Re: Powtorka z rozrywki IP: *.ip.netia.com.pl 16.10.10, 09:30
              Alez mozesz je nadal palic. Tylko nie mozesz puszczac rakotworczego dymu komus w nos...

Pal ile wlezie. W domu.
            • hit.and.run Re: Powtorka z rozrywki 16.10.10, 16:56
              >Jezeli nie chcesz miec towarzystwa palaczy w poblizu moja rada jest prosta: NIE IDZ TAM.

Od polowy listopada mozesz uslyszec to samo. Chcesz palic ? "SIEDZ W DOMU I PAL".

Rzecz w tym kopciuchu ze wlasciciele nie robia podzialu na palacych i nie palacych. Oni po prostu nie ruszaja sprawy wcale. Kiedys wlasciciele mogli nie wpuszczac kobiet. No bo dlaczego nie ? Przeciez to ich prywatny interes? W demokracji liczy sie wiekszkosc. A zdecydowana wiekszosc w Polasce NIE PALI. Jesli palisz i sie nie podoba to wyjedz. ( argument rodem z argumentow palaczy) Zaraz, zaraz ale gdzie ? PRzeciez w uni wiekszosc Panstw palenia w miejscach publicznych zabrania.... hmmm
          • Gość: MW Re: Powtorka z rozrywki IP: *.adsl.inetia.pl 16.10.10, 00:31
            W d. to można mieć Twoje fanaberie. Idź do knajpy, gdzie się nie pali i zostaw w spokoju innych.
            Proponuję NAKAZ jeżdżenia do knajp komunikacją miejską zamiast samochodem, żeby niektórzy później nie wsiadali do samochodu na bani.
            • hit.and.run Re: Powtorka z rozrywki 16.10.10, 16:58
              > Idź do knajpy, gdzie się nie pali i zostaw w spokoju innych.

W czym problem ? Zaloz zamkniety klub palaczy ? Zarobisz fortune i bedziesz mial tlumy.
          • enro_n Re: Powtorka z rozrywki 16.10.10, 08:51
            A co z moim zdrowiem. Jak złapię raka od wyziewów Twojego samochodu ?
          • Gość: bbq Re: Powtorka z rozrywki IP: 83.238.201.* 17.10.10, 13:29
            a mi Twoja twarz przeszkadza i nie życze sobei jej widzieć w żadnym klubie w którym ja będe
    • Gość: J23 Re: Palaczom już dziękujemy IP: *.home.aster.pl 15.10.10, 17:34
      Na to nie ma akcyzy a konkurencji nikt nie lubi - wiec spokojnie - rzadzacy cos wymysla zeby to zdelegalizowac :)
    • Gość: Waffel Re: Palaczom już dziękujemy IP: *.rev.pro-internet.pl 15.10.10, 18:14
      Czyli co, nie będę już walił fajami po wyjściu z knajpy? W pytę.
      Jeśli sam palisz, to nawet nie wiesz jak bardzo to przeszkadza.
      • Gość: Miki Re: Palaczom już dziękujemy IP: 80.72.44.* 15.10.10, 18:30
        Waffel, święta racja. Zawsze mnie wkurzało, że jeżeli chcę się napić z przyjaciółmi piwa, muszę w związku z tym wypalić biernie z paczkę papierosów (są jakieś badania, ile świństwa przyswaja się przez te kilka godzin w gęstym dymie?) i prać wszystko po jednym wyjściu. Zimą miałem specjalną kurtkę na wypady do knajp i drugą do chodzenia po mieście.

Najśmieszniejsze, że to dotknięci zakazem palacze niejednokrotnie czują się ofiarami "ograniczenia wolności".
        • Gość: ola Re: Palaczom już dziękujemy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.10.10, 20:42
          ja też się cieszę, ale mam nadzieję, że zakażą sprzedaży piwa też - ja chcę się napić z przyjaciółmi kawy a tam żłopią piwsko - śmierdzi tym piwskiem, pijani ludzie sikają obok klozetu, zaszczane kible, Zarzygane chodniki, bełkocząca młodzież - POWINNO SIĘ ZABRONIĆ SPRZEDAŻY PIWA W PUBACH, panioe Donaldzie - proszę wprowadzić zakaz sprzedaży piwa w pubach! JA sobie opijaków przy stoliku obok nie życzę!!!!!
          • Gość: M. Re: Palaczom już dziękujemy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.10, 21:07
            Spoko, że umiesz już stukać w klawiaturę, ale żeby się logicznie wypowiadać na forum trzeba jeszcze myśleć.

Widzisz, nie rozmawiamy o palarniach z możliwością wypicia kawy/piwa, tylko o kawiarniach/pubach gdzie się pali. To jest istotna różnica, która zamienia twój post w bezsensowny bełkot.

Ale może jesteś po prostu głupia, więc podpowiem: na kawę możesz iść do kawiarni, nie musisz do pubu.
            • wallenstein76 Re: Palaczom już dziękujemy 15.10.10, 23:48
              Czy słyszałeś kiedyś takie słowo jak ironia? Ja w ten sposób odebrałem post poprzedniczki. I wtedy ma jak najbardziej sens. Więcej luzu, mniej napinki.
              • Gość: M. Re: Palaczom już dziękujemy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.10, 23:59
                Tak, ironia. Też to złapałem.

Tylko o co chodziło w tej ironii, na co poprzedniczka odpowiadała i o co chodziło mnie? Czaisz?

Bo ona swoją wypowiedzią mogła powiedzieć jedno z dwóch - ale jej wypowiedź jest tragiczna, bo jakkolwiek jej nie interpretować jest głupia i nielogiczna.
                • taki_i_owaki Re: Palaczom już dziękujemy 16.10.10, 07:59
                  bredziesz, wypowiedz jak najbardziej logiczna, tylko trzeba ja zrozumiec i miec pewien dystans do sprawy. Glupota za to zablysnales sam, obrazajac w prostacki sposob drugiego uzytkownika forum.
                  • Gość: M. Re: Palaczom już dziękujemy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.10, 10:58
                    Człowieku, o czym ty mówisz? Znowu się zasłaniacie 'ironią'? A w którą stronę ta ironia była skierowana, a w którą stronę skierowany był mój post? Pomyśl.
                    • misiu-1 Re: Palaczom już dziękujemy 16.10.10, 12:28
                      Głupota przebija przede wszystkim z twojego postu. Twoja teoria oparta na nazewnictwie jest głupia jak torba na psią kupę. Dyskusja dotyczy wszystkich lokali publicznych, a nie piwiarni, więc uwaga przedmówczyni o zakazie picia piwa była celna, logiczna i każdy, kto nie jest zacietrzewionym burakiem, któremu dym z papierosów naprawdę musiał kiedyś przypadkiem wyżreć zawartość czaszki, jest w stanie zrozumieć analogię.
                      • Gość: M. Re: Palaczom już dziękujemy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.10, 17:16
                        No to dla tłumoków. Chodzi o logiczność postu.

Uwaga o piwiarni była celna? Przestań rżnąć głupa.

Jak analogia? Ta ironiczna uwaga o piwie, która nie wiąże się logicznie z tematem dyskusji?

Są dwie możliwości, albo jest przeciw zakazowi, albo jest za. W obu przypadkach jej wypowiedź jest łatwa do wyśmiania i chyba tylko takie tumany jak wy tego nie widzą.

Mam głęboko czy jest za czy przeciw, komentuje absurd jej komentarza. Może poćwicz więc logikę i zdania wynikowe. Bo to że coś z czegoś wynika nie jest równoznaczne z tym, że zdania się równoważą.
          • stereoclub Re: Palaczom już dziękujemy 15.10.10, 23:48
            Zalej se w domu rozpuszczalnej nie przegapisz przynajmniej plebani w telewizorze.
    • 0ffka Palaczom już dziękujemy 15.10.10, 18:50
      Śmierdziele nawet nie wiedzą, jak są upierdliwi dla otoczenia :( Ot ćpuny nikotynowe!
      • Gość: hehe Re: Palaczom już dziękujemy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.10.10, 20:48
        teraz będzie super - puste knajpy - a co chwila jakaś pada - to ci dopiero będzie super atrakcja:)
        • Gość: filip Re: Palaczom już dziękujemy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.10, 21:09
          jasne, puste knajpy, a ludzie będą siedzieć w domach albo pod mostami. Ludzie, myślenie nie boli.
          • strikemaster Re: Palaczom już dziękujemy 16.10.10, 11:01
            Ale politykom myślenie przychodzi z bardzo wielkim trudem. Nie przywykli są.
        • Gość: niespodzianka Re: Palaczom już dziękujemy IP: *.access.telenet.be 18.10.10, 14:54
          Ja tam zaczne chodzic do polskich knajp bo wczesniej przychodzilam smierdzaca jak popielniczka i musialam natychmiast isc pod prysznic i praca ubranie bo nawet biustonosz jechal fajkami. Wyjscie na kawe to tez raczej niemizle przezycie jesli polowa gosci lokalu musi do tej kawy wypalic minimum trzy faje. W Polsce jest duzo wiecej niepalacych niz palacy ale ta wiekszosc do tej pory nie miala sie gdzie podziac bo byli teroryzowani przez palaca mniejszosc. Wystarczy spojrzec jak jest na zachodzie - chcesz zapalic to wychodzisz na zewnatrz. Chociaz ja i tak wole lokale gdzie chodza niepalacy, po palacz po dymku przechodzi i psuje powietrze.
      • strikemaster Re: Palaczom już dziękujemy 16.10.10, 11:00
        Przypominam, ze artykuł jest o faszystowskim zakazie, nie o "upierdliwych śmierdzielach".
    • Gość: wiki Palaczom już dziękujemy IP: *.allegro.pl 15.10.10, 19:23
      W końcu! Nie mogę się już doczekać kiedy pójdę do knajpy i nie będę musiała z niej po godzinie wychodzić kaszląc i z załzawionymi oczami. Cudownie! Cieszę się, że wreszcie moje prawo do wolności od dymu tytoniowego będzie respektowane. Nie mówiąc już o kobietach w ciąży, które w końcu będą mogły spotkać się w pubie ze znajomymi i nie będą skazywane na dziewięciomiesięczną izolację.
      • poborowy102 Re: Palaczom już dziękujemy 15.10.10, 20:33
        weź pod uwagę, ze połowa knajp padnie.
        • Gość: filip Re: Palaczom już dziękujemy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.10, 21:11
          Nie padnie. Bo ja tak mówię. I co teraz?

Najmędrszy z filozofów nigdy nie wymyśli, skąd pojawiają się te brednie o upadku knajp. Nagle, przez zakaz palenia ludzie przestaną wychodzić z domu. Ewentualnie będą się spotykać w jaskiniach pod miastem.
          • Gość: jes Re: Palaczom już dziękujemy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.10.10, 09:10
            wcześniej zabroniono jednorękich - to był duży zarobek dla knajp, teraz palenia, co za tym idzie - traci sens sprzedaż papierosów tam, część ludzi przestanie przychodzić, bo piwo z papierosem najlepiej im smakuje, a jeśli nie wolno to napiją się w domu, a biorąc jeszcze pod uwagę ubożejące społeczeństwo to razem skumulowane powoduje, że knajpy się zwijają. Na moim osiedlu już jedną niedawno zamknęli, druga ma być za miesiąc zamknięta, po 10 latach funkcjonowania.
            • Gość: zoska Re: Palaczom już dziękujemy IP: *.ip.netia.com.pl 16.10.10, 09:35
              Teraz malo kto pali papierosy. Jakies 30% spoleczenstwa moze.

T wlasnie z papierosow jako uzywki rezygnuja ludzie zubozali. Nie stac ich na wydawanie 5 PLNow dziennie na paczke najbardziej syfiastych petow.

Na dodatek takie osoby tylko okazjonalnie zagladaja do pubow z tej samej przyczyny - sa biedni i wypad do pubu jest dla nich za drogi.

Tak wiec puby nie straca na tej klienteli.
            • Gość: F. Re: Palaczom już dziękujemy IP: 188.33.21.* 16.10.10, 10:01
              Tylko głupi polak mógł to wymyślić. W większości państw europejski taki zakaz został wprowadzony juz dawno i jakoś nikt nie skarżył się na upadek knajp. Jak knajpa jest dobra, to będzie miała klientów bez względu na to czy można tam zapalić czy nie.
              A co ciekawsze, np. we Francji taki zakaz naprawdę przyniósł efekty.
        • duch_mariana Re: Palaczom już dziękujemy 16.10.10, 09:48
          > weź pod uwagę, ze połowa knajp padnie.

Nie padnie. Klienci się dostosują. To chyba nie jest jakiś straszny problem żeby wyjść i zapalić na zewnątrz?
      • Gość: dee Re: Palaczom już dziękujemy IP: *.chello.pl 16.10.10, 00:37
        twoje prawo do wolnosci od dymu jest gowno warte poniewaz jest takie prawo jak prawo wlasnosci, gdzie wlasciciel decyduje o tym co wolno w jego lokalu a co nie. Jezeli nie podoba ci sie, ze w danym miejscu sie pali papierosy (przeciez legalne) to zawsze mozesz sobie pojsc w inne miejsce. Nikt sila ciebie nie ciagnie w takie miejsca.
        • Gość: zoska Re: Palaczom już dziękujemy IP: *.ip.netia.com.pl 16.10.10, 09:36
          Mimo, ze jest wlascicielem lokalu, to nie ma prawa tuc w nich swoich gosci i pracownikow.
      • strikemaster Re: Palaczom już dziękujemy 16.10.10, 11:02
        > W końcu! Nie mogę się już doczekać kiedy pójdę do knajpy i nie będę musiała z n
        > iej po godzinie wychodzić kaszląc i z załzawionymi oczami.

Knajpy dla niepalących istnieją od dawna, ciekawe czemu do nich nie chodzisz? Czyżby towarzystwo niepalących Ci nie odpowiadało? A może te twoje peany na cześć faszysmu to element odreagowania stresów codziennego życia poprzez terror?
        • nocarka Re: Palaczom już dziękujemy 17.10.10, 16:10
          Może dlatego, że knajp w mieście jest ok. 100 a tych tylko dla niepalących tylko 5-10? I nie ma się ochoty siedzieć tylko w jednej, albo w tej gdzie się pali są świetne drinki, boska kawa, pyszne jedzenie? Palacze najpierw się trują, a potem żądają, żeby leczyć ich z raka krtani i płuc. Podpisz papier, że będziesz leczyć się sam i pal we własnym domu, najlepiej w komórce 1x1x2 m, żeby Twojego cudownego i cennego dymu nie wdychał nikt za darmo, bo to świetnie pachnie i smakuje w ustach. Nie lubię śmierdzieć, nigdy w życiu nie wypaliłam czynnie jednego papierosa, dlaczego mam palić biernie? I dlaczego ktoś ma mnie zmuszać do chodzenia tylko do 5 pubów w mieście, gdy otwartych jest 100? Ja, jako niepalący jestem obywatelem niższej kategorii, nie mogę wejść bez szkody dla siebie do innego miejsca?

Co najlepsze, zakaz nie dotyczy tylko pubów, ale i miejsc rekreacji dla dzieci. Zawsze mnie rozwala, kiedy idę przez Park saski, biegają dzieci, bawią się na placu zabaw a dookoła tłumek rodziców z papieroskami. Od wiosny będę chodzić częściej i dzwonić na policję. Jak zapłącą trzy razy po 500 zł to może się opamiętają.

To samo z przystankami. Stanie taki palacz jesienią i dymi, bo deszcz to mu zaszkodzi. Jak zwróćiłam uwagę jednemu kolesiowi, że jest tu osoba z astmą i źle się czuje od dymu to stwierdził, ze "może spie*alać poza przystanek, nikt nie każe jej tu stać". Palacze się rozbestwili i bardzo się cieszę, że wreszcie ludzie, którzy chcą żyć zdrowo wygrywają.
    • jb_n A mi się pomysł nie podoba 15.10.10, 19:25
      A mi się pomysł nie podoba. I to nie dlatego, że lubię śmierdzieć po wyjściu z knajpy, ani nie dlatego że czuję się zmuszony palić i musiałbym wychodzić na papierosa. Nie podoba mi się dlatego, że nie pozwala właścicielowi lokalu wywiesić kartki "tu się pali" i zrobić lokalu przyjaznego dla palaczy. Kilka takich "przyjaznych palaczom" lokali jest i nie widzę powodu, by tego zabraniać.

A co do osób, które narzekają, że muszą nasiąknąć smrodem: nie ma obowiązku wchodzenia do lokali, w których właściciel nie zabronił palenia. Są lokale dla niepalących i można tam pójść.
      • Gość: wiki Re: A mi się pomysł nie podoba IP: *.allegro.pl 15.10.10, 19:38

No pewnie, zawsze można iść na kakao i szarlotkę. Gorzej, jeśli chcesz wypić drinka i potańczyć...
        • Gość: croaker Re: A mi się pomysł nie podoba IP: *.7.28.78.cable.dyn.petrus.com.pl 15.10.10, 20:21
          To sobie potańcz w domu. Wypić drinka tez tam możesz.
        • Gość: pedia Re: A mi się pomysł nie podoba IP: *.163.broadband3.iol.cz 15.10.10, 20:24
          @wiki: to mało masz ku__rwa lokali w miastach? dlaczego jesli masz 150 miejsc do których możesz pójść akurat chcesz się wbijać do TEGO jednego czy dwóch w których można byłoby palić? drinka się napijesz wszędzie nie musisz iść na szarlotkę.
          • Gość: filip Re: A mi się pomysł nie podoba IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.10, 21:16
            wyluzuj koleszko.

akurat prawda jest taka, że pali się wszędzie. taka kultura. na imprezę idzie 10 znajomych, 2ch pali. Pójdą do knajpy bez papierosa? Podpowiem Ci, nie.

Skąd Ci się te 2 knajpy wzięły? Z księżyca? Bo mowa była o sytuacji obecnej, a teraz jest tak, że na 150 miejsc pali się w 149, a w ostatnim jest sala dla niepalących. Żaden właściciel nie zaryzykuje knajpy bez papierosa właśnie przez przykład wyżej. Teraz wszędzie będzie po równo i wszyscy się przyzwyczają, tak jak się przyzwyczaili do palenia w lokalach.
            • zezowaty_cyklop Re: A mi się pomysł nie podoba 15.10.10, 22:58
              > Teraz wszędzie będzie po równo i wszyscy się przyzwyczają, tak ja
              > k się przyzwyczaili do palenia w lokalach.

Dokładnie tak! Było parę lat dla palaczy, teraz będzie parę lat (oby jak najwięcej) dla niepalących.
              • misiu-1 Re: A mi się pomysł nie podoba 16.10.10, 09:17
                Tylko, że potem okaże się, że było już kilka lat dla jedzących mięso, a teraz będzie parę lat dla wegetarian. Było już parę lat dla pijących Coca-colę, a teraz zrobi się parę lat dla wody mineralnej. I tak dalej. Wszystko dla dobra ludu pracującego miast i wsi. Wydaje ci się, że jak nie tobie odbierają kawałek wolności, to wszystko gra? Po twoją też w końcu przyjdą. Socjalizm jest jak złośliwy nowotwór - nigdy nie przestaje rosnąć i robić niespodziewanych przerzutów. Myślisz, że twoja chata z kraja, a ONI już stoją w sieni.
                • zezowaty_cyklop Re: A mi się pomysł nie podoba 21.10.10, 09:54
                  misiu-1 napisał:

> Tylko, że potem okaże się, że było już kilka lat dla jedzących mięso, a teraz b
                  > ędzie parę lat dla wegetarian. Było już parę lat dla pijących Coca-colę, a tera
                  > z zrobi się parę lat dla wody mineralnej.

Wegetarianin i pijący kolę nie ograniczają mojej wolności. Palący tak - zabiera mi świeże powietrze.
      • Gość: lulu Re: A mi się pomysł nie podoba IP: *.tmark99.revers.nsm.pl 15.10.10, 19:47
        A mnie się pomysł nie podoba bo..śmierdzi ale nie dymem tylko jak zwykle jakims przekrętem.
        No bo jak ktoś jest podatny na używki to w koncu po cos siegnie-sila wyzsza .A tą kampanie antytytoniową ktos finansuje,chciałabym uwierzyć,ze to w imie zdrowia społeczeństwa ale mi jakoś nie wychodzi.Obawiam sie ,ze to konkurencja producentów papierosów pokrywa lwia część kampanii przeciw palaczom.Rzucą palenie papierosów i siegną po...moze o to chodzi?
        • Gość: x Re: A mi się pomysł nie podoba IP: *.chello.pl 15.10.10, 20:21
          mnie też się to nie podoba, bo choć sama nie palę, to jakoś mi się jednak zapach tytoniu z piwem kojarzy i nie mam nic przeciwko:) przyznaję, że nie raz byłam wkurzona, że po wyjściu z knajpy śmierdzi mi nawet bielizna, ale od czego jest pralka? lubię kilka nieco speluniarskich knajpek w Wa-wie i nie wyobrażam sobie w nich zakazu palenia. Drink Bar bez papierosowego dymu? hmmm... dziwnie
          • duch_mariana Re: A mi się pomysł nie podoba 16.10.10, 09:43
            Przyznaj się że chciałaś się napalić za darmo :) Kilka głębszych wdechów i efekt jak po spaleniu połowy paczki :)
      • Gość: córka bronka Re: A mi się pomysł nie podoba IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.10.10, 20:37
        mi siem też ten POmysł POdoba - jeszcze, zeby tak alkoholu - w tym piwa - zakazali to byłoby bardzo doskonale - bo obecnie gdy chodzę do pubu to wracam pijana i nakurzona petami - gdyby jedno i drugie było zakazabne przychodziłabym do domu trzeźwa i nie obkurzona!
      • hit.and.run Re: A mi się pomysł nie podoba 15.10.10, 23:08
        Czyli wlasciciel moze decydowac co jest poprawne a co nie ?

A moze wywiesic kartke "wchodzac dostajesz w morde" i kartka ta automatycznie bedzie anulowala karalnosc za pobicie w klubie ? No wiesz, bo przeciez wlasciciel kartke wywiesil ?
        • wallenstein76 Re: A mi się pomysł nie podoba 15.10.10, 23:53
          I to by była prawdziwa wolność. Właściciel informował o specyfice lokalu. Masz taką informację, wchodzisz tam bo to lubisz. Nie lubisz - nie wchodzisz. Czemu wszystko musi być dla wszystkich.
          • Gość: M. Re: A mi się pomysł nie podoba IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.10, 00:13
            Znowu mieszamy pojęcie pubu/kawiarni z palarnią. Specyfika lokalu jest taka, że jest to pub/dyskoteka/kawiarnia - I TO NIE JEST SPECYFIKA PALARNI.

Więc mówisz, że lepszy jest absurd, w którym niepalący wydają ciche przyzwolenie na wszystkie lokale palące i tak naprawdę nie mają gdzie pójść? Bo do tego się to sprowadza - żaden lokal nie wprowadzi sam z siebie zakazu palenia, bo straci grupki klientów, w których pali 1-2 osoby.

Przestańcie płakać. Przyzwyczaicie się. Kilka miesięcy i zamiast kultury palarni będzie kultura niepalarni. Są przykłady, że świetnie się to sprawdza.
            • enro_n Re: A mi się pomysł nie podoba 16.10.10, 08:57
              Proponuję wprowadzić zakaz picia w lokalach publicznych. Alkohol zabija bezpośrednio i pośrednio znacznie więcej osób nie papierosy !
          • hit.and.run Re: A mi się pomysł nie podoba 16.10.10, 17:02

>I to by była prawdziwa wolność.

Nie wolnosc tylko anarchia. Co z ludzmi ktorzy nie umieja czytac ? Wolnosc mierzy sie w granicach istniejacego prawa.
    • poborowy102 Tusk - szkodnik 15.10.10, 20:27
      Tusk radośnie POzbywa się wpływów do budżetu: z jednorękich bandytów, z dopalaczy, teraz też lekką rękką doprowadza do upadku wielu małych knajp piwnych. Grtatulacje dla tego rudego szkodnika, dziura budżetowa dzięki jego nieudolnym rądom coraz większa, ale ten idiota ją ciągle POwiększa. Szkoda słów, debil-premierem... PO zniknie ze sceny niedługo, ale syf POzostawi na długie lata....
      • Gość: Matt Re: Tusk - szkodnik IP: *.ekspres.net.pl 15.10.10, 22:09
        za to odbije sobie na becikowym , uldze na dzieci , wspolnym opodatkowaniu i OFE
      • Gość: fruittella Re: Tusk - szkodnik IP: *.adsl.inetia.pl 15.10.10, 22:30
        Poborowy, jakbyś myślał tyle co krzyczał to wpadłbyś zapewne na taką myśl, że trzeba promować zdrowy tryb życia po to żeby kasa z budżetu nie uciekała na leczenie chorób spowodowanych paleniem. Poza tym na zachodzie jakoś nie spadły z tego powodu ani obroty w lokalach ani wpływy do budżetu więc dlaczego u nas miałoby się tak stać?
    • Gość: chemik Palaczom już dziękujemy IP: *.147.46.123.nat.umts.dynamic.eranet.pl 15.10.10, 20:55
      hipokryzja do setnej potęgi. Sam nie palę, bo swoje już wypaliłem i fajnie było. Dzisiaj od papierosów i alkoholu(tego prawdziwego), groźniejsze jest toksyczne jedzenie, nafaszerowane chemikaliami:utrwalaczami, polepszaczami, mutogenami, etc. etc. To, co dzisiaj spożywa przecietny Kowalski, jest większym zagrożeniem dla jego zdrowia i życia niż wybuch Wezuwiusza!!!!
    • Gość: conti Polacy lubia masochizm IP: 123.19.127.* 15.10.10, 21:08
      Polacy maja w genach uleglosc. Beda biadolic i narzekac, ale gdy sie im kaze ogolic glowy, jako warunek wejscia do, na przyklad, jakiegos urzedu - zrobia to. Totalitaryzm pociaga swymi zakazami i nakazami.
      Sam nie pale, ale nie mam nic przeciwko palaczom. Interesuje mnie tylko ta glupia i smieszna dyskusja wokol sprawy.
      Kiedys, dla zartu, moj znajomy w swoim barze w Hiszpanii odgrodzil wielka sale od malej, z 4 stolikami, i z duzej zrobil czesc dla palacych, a z malej, dla nie... W malej siedzialy przez dwie godziny dwie sine z wscieklosci dzialaczki "zakazowe", i cos warczaly miedzy soba, a w reszcie baru klebil sie tlum normalnych klientow.
      Dodam, ze w Hiszpanii dyskusje o zakazie byly rownie gorace, ale bez chamstwa i ostracyzmow. Bez "tym, to juz dziekujemy", "precz smierdzielu" (slyszane w pociagu w PRL),itd. Przyjeto unijne zakazy jako kolejny idiotyzm "tych z Brukseli". Wszystko mija, nawet najdluzsza zmija, jak mawial nostalgicznie moj znajomy.
      Ale ciekaw jestem, czy ktos wpadnie na pomysl zakazu oddychania w dni wyjatkowego zanieczyszczenia powietrza (ze wzgledow zdrowotnych, oczywiscie), albo, zeby "duze" damy mialy zakaz wstepu na plaze (ze wzgledow estetycznych, no i dzieci przeciez patrza!).
      Poza tym, jakos nikt z tych wrazliwych wechowo nie protestuje, kiedy smierdza polskie toalety.

• Gość: M. Re: Polacy lubia masochizm IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.10, 21:23
        No fajnie, że Polacy. Ale tylko Polacy? Czy może zapomniałeś, że jesteśmy 33 krajem który wprowadza ten zakaz.

Co do twojego przykładu. Jest nietrafiony. Właśnie z tego samego powodu nie ma teraz knajp bez papierosa. Bo jak 10 znajomych idzie na piwo, spośród nich 1 pali, to jak myślisz, gdzie pójdą? Tak to już jest, że przyzwyczailiśmy się do knajp z papierosem, to już jest jak jedno z przykazań. Tak samo przyzwyczaili się hiszpanie z twojego przykładu. i tak samo przyzwyczają się w polsce do nowych reguł. Tak jak przyzwyczaili się w innych krajach, gdzie francuzi, irlandczycy, anglicy, belgowie mają w genach uległość.
    • Gość: jsmas Co za bzdura z tymi 100 m IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.10, 21:13
      polecam panom dziennikarzom przeczytać ustawę przed pisaniem artykułu,
      nigdzie nie ma limitu 100 m2, wymagane jest w knajpie tylko posiadanie dwóch pomieszczeń z czego pomieszcenie dla palących musi być zamykane i wentytlowane.
    • Gość: Ania Nawet za Hitlera było lepiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.10, 21:20
      Rzadzacy nami kolejnymi przepisami faszyzuja nasz kraj. Moj lokal i ja mam prawo decydować, czy tam się pali, czy nie.

STOP FASZYZMOWI
      • hit.and.run Re: Nawet za Hitlera było lepiej 15.10.10, 23:04
        Gość portalu: Ania napisał(a):

> Rzadzacy nami kolejnymi przepisami faszyzuja nasz kraj. Moj lokal i ja mam praw
        > o decydować, czy tam się pali, czy nie.
        >
        > STOP FASZYZMOWI

pl.wikipedia.org/wiki/Prawo_Godwina
        i tyle w temacie
      • wacikowa Re: Nawet za Hitlera było lepiej 16.10.10, 07:51
        Gość portalu: Ania napisał(a):

> Rzadzacy nami kolejnymi przepisami faszyzuja nasz kraj. Moj lokal i ja mam praw
        > o decydować, czy tam się pali, czy nie.

Jeśli ktoś taki jak Ty prowadzi pub to nie ma się co dziwić,że padniecie jak muchy:)
        Dobry właściciel już ma alternatywę a Ty tylko płacz i zgrzytanie zębami.
    • Gość: zuwdzordz Palaczom już dziękujemy IP: 65.201.144.* 15.10.10, 21:59
      Nigdy nie palilem i uwazam, ze ten zakaz nie ma sensu. Powinna byc to tylko i wylacznie decyzja knajpy a nie ustawy. Knajpe kazdy wybiera jaka chce, wiec ci co chca sobie usiasc w knajpie w ktorej sie nie pali wybiora taka, a ci ktorzy chca palic wybiora inna. Nie lubie gdy w knajpie jest siekiera, ale niewyobrazam sobie, zeby osoba chcaca zapalic musiala opuszczac stolik w czasie dobrej dyskusji, zeby wyjsc zapalic, mysle, ze wiele krakowskich, wlasnie malych knajpek zatraci przez ten glupi zakaz klimat. Nie mowiac juz, ze skonczy sie to tym, ze w zimie masa ludzi chcacych zapalic bedzie marzla na zewnatrz.
      • hit.and.run Re: Palaczom już dziękujemy 15.10.10, 23:03
        Ja Ci odpowiem retoryka palaczy.

Nikt im nie bedzie bronil poszukac klubu zamknietego "tylko dla palaczy", przeciez skoro to taki swietny interes powinny ich powstac setki, a kazdy pub zmieniac swa forme na taki klub.
        • wallenstein76 Re: Palaczom już dziękujemy 15.10.10, 23:59
          Ale ustawa nie pozwala stworzyć klubu tylko dla palaczy.
          • Gość: M. Re: Palaczom już dziękujemy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.10, 00:14
            Bo tym sposobem zatoczylibyśmy koło i wrócilibyśmy do punktu wyjścia.
            • rlnd Re: Palaczom już dziękujemy 16.10.10, 06:55
              Nie. Tym sposobem bylyby kluby tylko dla palaczy i kluby dla niepalacych.
              Czyzby niepalacych bylo na tyle malo, ze nie oplaca sie dla nich otworzyc knajpy ?
              • Gość: M. Re: Palaczom już dziękujemy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.10, 11:03
                Niestety mam rację, bo wtedy wszystkie knajpy będą dla palaczy. Taka już u nas kultura, że mając palacza w grupie, grupa idzie do lokalu z dymkiem. Twoje retoryczne pytanie pozostawię bez komentarza.

Krótko mówiąc, zostawiając furtkę dla lokalów z papierosem, nie zmienilibyśmy obecnej sytuacji.
                • misiu-1 Re: Palaczom już dziękujemy 16.10.10, 12:18
                  Jeśli niepalący dobrowolnie idzie do knajpy, w której się pali, to volenti non fit iniuria.
        • rlnd Re: Palaczom już dziękujemy 16.10.10, 06:58
          Poczekaj, poczekaj. Przeciez jest to swietny interes. W tej chwili jest mnostwo pubow ze strefami dla palacych. Problem jest ze znalezieniem pubu tylko dla niepalacych (nie oplaca sie ?).
          A nowa ustawa zabiera wszelki wybor - nie bedzie mozna utworzyc pubu tylko dla palaczy. Niezle jak na partie z liberalizmem w tytule...
      • zezowaty_cyklop Re: Palaczom już dziękujemy 15.10.10, 23:06
        Gość portalu: zuwdzordz napisał(a):
        > nie wyobrazam sobie, zeby osoba chcaca zapalic musiala opuszczac stolik w czasie dobrej
        >dyskusji, zeby wyjsc zapalic

A wyobrażasz sobie, żeby osoba niepaląca musiała opuszczać stolik w czasie dobrej dyskusji, żeby nie wdychać dymu gdy ktoś zechciał sobie właśnie zapalić?

> Nie mowiac juz, ze skonczy sie to tym, ze
        > w zimie masa ludzi chcacych zapalic bedzie marzla na zewnatrz.

A teraz masa ludzi chcących nie wdychać dymu marznie na zewnątrz?
        Jak był dyktat palących to niepalący jakoś się przystosowali. Nadszedł czas na zmianę. Niech w końcu mniejszość przystosuje się do większości a nie na odwrót.
        • taki_i_owaki Re: Palaczom już dziękujemy 16.10.10, 08:03
          Niech w końcu mniejszość przystosuje się do większości a nie na odwrót.

a to tak nie bylo do tej pory ??? teraz sie zrobi przewrot. cyklopie przetrzyj oko i zobacz ile ludzi pali w knajpie a ile nie.
          • zezowaty_cyklop Re: Palaczom już dziękujemy 21.10.10, 09:52
            taki_i_owaki napisał:

> zobacz ile ludzi pali w knajpie a ile nie.

Nie patrzę ile osób pali w knajpie tylko w społeczeństwie i ile osób nie idzie do knajpy bo nie chce śmierdzieć dymem.
      • Gość: olo Re: Palaczom już dziękujemy IP: *.chello.pl 15.10.10, 23:17
        Nie lubisz zadymionych lokali i tak strasznie żałujesz tych biednych trucicieli (trujących siebie i innych) że aż NIEWYOBRAŻASZ sobie żeby mogli wyjść zapalić na zewnątrz? I dlaczego to Ty masz się podporządkować komuś dmuchającemu Ci w twarz? Niech ktoś taki wypali fajka na zewnątrz. A jak dyskusja jest dobra, to się gada a nie pali. Też często odwiedzam puby i też wśród moich znajomych są palacze. I też przyzwyczaiłem się że śmierdzę i tracę zdrowie przez ten dym, ale nigdy tego nie ZAAKCEPTOWAŁEM! Dlatego bardzo się cieszę że nareszcie idzie ku lepszemu :)
        • rlnd Re: Palaczom już dziękujemy 16.10.10, 07:00
          > Też często odwiedzam puby i też wśród moich znajomych są p
          > alacze. I też przyzwyczaiłem się że śmierdzę i tracę zdrowie przez ten dym, ale
          > nigdy tego nie ZAAKCEPTOWAŁEM!

A moze wystarczy pogadac ze znajomymi ? A nie uciekac sie az do pomocy panstwa polskiego ...
          • duch_mariana Re: Palaczom już dziękujemy 16.10.10, 10:10
            > A moze wystarczy pogadac ze znajomymi ? A nie uciekac sie az do pomocy panstwa
            > polskiego ...

Niestety palenie zamula mózg i dyskusja z takimi ludźmi na temat ich palenia jest najczęściej niemożliwa. Ja od znajomej (z rodziny z dziada, pradziada inteligenckiej) usłyszałem, że jak mi nie odpowiada, to mogę jej nie zapraszać. A tylko ją poprosiłem, żeby nie paliła mi w domu, bo małe dziecko. I oczywiście zapaliła papierosa. Ludzie kopcą na ulicach, przystankach, dmuchają innym w twarz i nie liczą się z nikim i z niczym. Zakaz palenia na przystankach nic dla nich nie znaczy. Chyba tylko mandat przemówi im do rozsądku. I jeszcze taki buc jeden z drugim nie dość że kopci na przystanku, to jeszcze jak przyjedzie autobus, to ciągnie, mało nie połknie tego peta, żeby napalić się jak najwięcej. Po czym wchodząc do autobusu ciska palącego peta komuś pod nogi, a dym wydmuchuje w środku innym pod nos i jeszcze śmierdzi całą drogę. Ale jak córka powiedziała mi żebyśmy odeszli od tego śmierdziucha, bo zaraz od tego smrodu pawia puści, to zaczął się cham rzucać że mam dziecko niewychowane. Prawdę mu powiedziała. Taką masz właśnie dyskusję z kopciuchami.
        • enro_n Re: Palaczom już dziękujemy 16.10.10, 09:02
          Mi przeszkadza zapach alkoholu. Skutki jego picia też gorsze niż papierosy. Zabronić ? Zakazać ? Ścigać ?
          • Gość: niepalny Re: Palaczom już dziękujemy IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 16.10.10, 10:24
            Większość opinii tego typu zakrawa na kompletny brak zrozumienia pojęcia "biernie narażać kogoś na". Wybaczcie moi mili, ale nie ma udowodnionego wpływu zapachu alkoholu na jednostki przyboczne. Niestety nie da się tego samego powiedzieć o biernym paleniu... I tyle w temacie.
            • Gość: lulu Re: Palaczom już dziękujemy IP: *.tmark99.revers.nsm.pl 16.10.10, 15:44
              Gość portalu: niepalny napisał(a):
              >Wybaczcie moi mili, ale nie ma udowodnionego wpływu zapac
              > hu alkoholu na jednostki przyboczne>
              ależ jest : ja mam odruch wymiotny jak mnie doleci zapach piwa albo wina w winiarni-czeste torsje moga doprowadzic do zaburzen funkcji ukladu pokarmowego.
              A poza tym od starozytnosci dym pelnil funkcje odkażajacą zwlaszcza podczas wszelkich zgromadzeń np w swiątyniach-jak myslicie skad sie wziela tradycja kadzidła?Z potrzeby likwidacji wolno fruwajacych zarazków w duzych skupiskach ludzi.
              Zawziętośc z jaką zwalcza sie ostatnio palaczy-jest co najmniej dziwna -są wazniejsze problemy :powodzianie bez domów,przemoc w rodzinach na tle ekonomicznym,niedozywione dzieci bezrobotnych a tu raptem dymek szkodzi-a moze o to chodzi zeby zamienic papierosa na inna uzywke i stad jest kasa na kampanie przeciw palaczom papierosów?
              • hit.and.run Re: Palaczom już dziękujemy 16.10.10, 17:06
                >A poza tym od starozytnosci dym pelnil funkcje odkażajacą zwlaszcza podczas wszelkich zgromadzeń np w swiątyniach-jak myslicie skad sie wziela tradycja kadzidła?

Prosze Panstwa - mamy kandytata na nobla w medycynie.
      • duch_mariana Re: Palaczom już dziękujemy 16.10.10, 09:55
        > Nie mowiac juz, ze skonczy sie to tym, ze w zimie masa ludzi chcacych zapalic bedzie
        > marzla na zewnatrz.

To już ich problem że tak powiem. Każe im ktoś marznąć? Mogą się powstrzymać od kopcenia. Ja ich uczyłem palić, wciskałem im papierosy na siłę? Jak byli na tyle głupi żeby dać się wciągnąć w nałóg to niech teraz ponoszą sami tego konsekwencje. Dlaczego ja mam się truć w gęstej i siwej atmosferze, bo ktoś ma nałóg?
    • javall Palaczom już dziękujemy 15.10.10, 22:00
      Tuskomatolki nie potrafia zalatwic spraw waznych,
      zajmuja sie wiec zakazami, to latwiej.
    • ciapajta Palaczom już dziękujemy 16.10.10, 02:10
      Wreszcie, nie mogłem się doczekać na tę chwilę
    • Gość: Maja Palaczom już dziękujemy IP: *.olsztyn.vectranet.pl 16.10.10, 07:47
      do knajpy kupuje e-papierosa. W domu hajcuje normalne. I mogę puuuufać w nos przeciwnikom papierosów. Nikotyna jest, a dym elektroniczny))))I byle kogo na niego nie stac!
      • taki_i_owaki Re: Palaczom już dziękujemy 16.10.10, 08:06
        e-papieros kosztuje 150 zl napelniacz ze 30zl = 180zl w pierwszym miesiacu, pozniej koszt spada bo kupujesz tylko napelniacz.
        paczka papierosow 10zl x 30 dni = 300zl.

byle kogo nie stac na e-papierosa ?? byle palacz wydaje 2 razy wiecej.
    • enro_n Palaczom już dziękujemy 16.10.10, 08:50
      Kolejny dowód, że polski nierząd do banda chciwych qrw i złodziei. Nie dość, że kasę z akcyzy ciągną, aż miło to teraz dojdą jeszcze mandaty za palenie. Swoją drogą rozważam jak będą załatwiać takie sytuacje. Palę sobie z 3 kumplami, przychodzi strażnik miejski i wlepia nam mandat. Idziemy do sądu i mamy 4 głosy vs 1.
      • hit.and.run Re: Palaczom już dziękujemy 16.10.10, 17:09
        enro_n napisał:

> Kolejny dowód, że polski nierząd do banda chciwych qrw i złodziei. Nie dość, że
        > kasę z akcyzy ciągną, aż miło to teraz dojdą jeszcze mandaty za palenie. Swoją
        > drogą rozważam jak będą załatwiać takie sytuacje. Palę sobie z 3 kumplami, prz
        > ychodzi strażnik miejski i wlepia nam mandat. Idziemy do sądu i mamy 4 głosy vs
        > 1.

Oho rewolucjonista. Straznicy nie chodza samotnie a i zdjecie moga cyknac. Do tego dochodzi jeszcze wezwanie policji w razie zadymy i zeznania wlasciciela i obslugi.

I tyle bedzie z waszego pohukiwania. Zamiast mandatu skonczycie na 24h w pace.
    • Gość: BiG_VaL papierosy w jednej cenie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.10, 08:54
      w zwiazku z ta ustawa wchodzi jeszcze jedna zmiana
      a mianowicie nie bedziesz mogl kupic wyrobow tytoniowych ponizej ani powyzej ceny bitej na paczce
      czyli padnie masa sklepow ktore sprzedaja papierosy ponizej ceny
      a co do barow w mojej miejscowosci tez sa dwa lokale gdzie sie nie pali i ludzie jakos nie maja problemu
      a ci niepalacy co im tak to palenie w lokalach przeszkadza niech po prostu do takich lokali nie chodza
      • Gość: ?? Re: papierosy w jednej cenie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.10.10, 09:35
        i na tym ten wolny rynek polega wg Tuska? Ceny urządowe?
        • Gość: gosc Re: papierosy w jednej cenie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.10, 11:08
          Ale ceny ustalają producenci, to cena na paczce :) Jeśli dobrze zrozumiałem, to chodzi o zakaz zmiany tej ceny, tak?
    • Gość: f Re: Palaczom już dziękujemy IP: 89.230.90.* 16.10.10, 10:26
      W końcu będzie można pójść normalnie do pubu, bez późniejszego prania całego ubrania od majtek począwszy na szaliku i czapce skończywszy.
    • Gość: Pokemon Bardzo dobrze!!! IP: 212.180.160.* 16.10.10, 10:47
      Koniec dyktatury śmierdzieli!!!
    • bolo-liberal Palaczom już dziękujemy 16.10.10, 10:47
      Jeśli jest duże zapotrzebowanie na lokale dla niepalących, to te zadymione powinny właśnie masowo bankrutować, a na ich miejsce powstawać setki nowych z zakazem. Prosta obserwacja rzeczywistości jednak temu przeczy, zatem mamy do czynienia ze zwykłym zakłamaniem posłów i dziennikarzy.
      • hit.and.run Re: Palaczom już dziękujemy 16.10.10, 17:10
        bolo-liberal napisał:

> Jeśli jest duże zapotrzebowanie na lokale dla niepalących, to te zadymione powi
        > nny właśnie masowo bankrutować, a na ich miejsce powstawać setki nowych z zakaz
        > em. Prosta obserwacja rzeczywistości jednak temu przeczy, zatem mamy do czynien
        > ia ze zwykłym zakłamaniem posłów i dziennikarzy.

Poczytaj sobie ten watek. Juz ktos to wyjasnial.
    • kkdg.2000 Palaczom już dziękujemy 16.10.10, 11:28
      Niepalący !
      Został Ci już tylko miesiąc niewoli w knajpce
    • Gość: McDoris teraz to Wy macie wybór IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.10.10, 01:22
      Szanowni ciskający się palacze, którzy jak mantrę powtarzacie "nie chcesz wąchać fajek to nie idź do knajpy", wreszcie to Wam ktoś daje wybór. Chcecie palić - nie chodźcie do knajpy. Przecież będą też lokale z palarniami, prawda? Podejrzewam, że będzie ich mimo wszystko więcej niż obecnie jest bez papierosa. Poza tym - Wy na fajkę zawsze możecie wyjść na te 5-7 minut, a nam niepalącym teraz pozostaje omijać wszystkie imprezy muzyczne, taneczne, kulturowe i kulturalne, jeśli chcemy uniknąć wdychania dymu.
      Problem polega na tym, że chcąc korzystać z dobrodziejstw kulturalnych dużego miasta jestem skazana na papierosy, które mimo Waszych najszczerszych chęci śmierdzą i są szkodliwe. Wprowadzony zakaz będzie skazaniem Was na palenie tak, żeby inne osoby przez to nie cierpiały. Czy to naprawdę tak wiele?
    • Gość: arczi Palaczom już dziękujemy IP: *.acn.waw.pl 17.10.10, 11:03
      co zaa głupota. Niedługo już nic nie będzie można robić, może niedługo zakażą sprzedaży alkoholu w pubach, restauracjach itp. Podobno to wolny kraj?
      • hit.and.run Re: Palaczom już dziękujemy 18.10.10, 14:25
        >Podobno to wolny kraj?

Pomyliles wolnosc z anarchia. Wolnosc nie oznacza robienie tego "comisiepodoba", zwlaszcza kosztem innych a zwlaszcza przewazajacej wiekszosci.
    • kaszebe12 Cywilizacja.... 17.10.10, 19:13
      Nie pal , nie pij,nie uprawiaj seksu ,ruszaj sie,nie jedz kwasnego,tlustego,slonego,slodkiego,jedz piec owocow dziennie.......................
      • nocarka Re: Cywilizacja.... 17.10.10, 20:38
        nie podoba się, to można wyjechać :P

jak to kiedyś koleżanka podsumowała - ale to życie to głupie jest, nic tylko samobójstwo popełnić :P

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka