Dodaj do ulubionych

Dlaczego te same produkty są gorsze w Polsce ni...

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.05, 11:05
tak samo jest z czekoladą i kawą
niemiecka milka czy jakobs są bez porównania do ich polskich odpowiedników
Obserwuj wątek
    • Gość: moni Re: Dlaczego te same produkty są gorsze w Polsce IP: 213.77.101.* 06.05.05, 11:10
      a Nutella!
      • Gość: iwo16 Re: Dlaczego te same produkty są gorsze w Polsce IP: *.nap.wideopenwest.com 07.05.05, 04:34
        nareszcie to ktos glosno powiedzial,byla to tajemnica poniszynela od wielu lat.
        zawsze placilo sie za opakowanie a srodek byl zupelnie inny.
        • pavloo Podział rynku na świecie. 16.05.05, 22:35
          Z tego co dowiedziałem się, świat podzielony jest na 4 części:

USA + Japonia - 1 region
          Europa Zachodnia - kraje tzw. starej UE -->2 region
          Europa Środkowo-Wschodnia - pozostałe kraje europejskie--> 3 region
          kraje azjatyckie - 4 region

Producenci międzynarodowi najpierw wysyłają towar na region 1 , później po
          odpwiednim terminie do regionu 2 , z koleji do regionu 3 a na sam koniec 4.

Przykładem są np. kolekcje obuwia znznych marek. W USA to co wyszło już z mody
          sezonowej wchodzi jako hit sezonu do Europy.

To samo odnosi się do produktów... podział regionalny stanowi również podział
          względem dochodów i siły nabywczej waluty. Co za tym idzie... trzeba
          wyprodukować towar pod dany region i stąd różnice w składzie.
          Pamiętajmy więc, że nie dostaniecie dobrego produktu za niską cenę !!!
          Jaka cena - taka jakość. Powie to każdy producent... Nie można wyprodukować np.
          kurczaka za 3,99/kg, który byłby dobry, smakowity i bez chemii... wyklucza się
          to nawzajem.

Producent produkuje towar, który znajdzie klienta. A, że największe dochody
          kreuje klient masowy to dla takiego klienta konstruuje się towar. A że w Polsce
          klientem masowym jest osoba, której roczne zarobki nie przekraczają najniższego
          progu podatkowego (ponad 90% osób płaci 19% podatku dochodowego) tak więc trzeba
          wyprodukować towar dla tej grupy społecznej.

A taki towar ma być tani, ładny i efektowny... niekoniecznie dobry jakościowo. I
          taki towar też ma największą kampanię reklamową...

Analogicznie możecie wytlumaczyć sobie dlaczego w pozostałych "bogatszych"
          krajach te towary są lepsze...

• Gość: hellllooo Ciuchy z H&M w Polsce cienka jakosc a te same IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.05, 08:56
        kupione w Niemczech czy w Wlk Brytanii
        sa duzo lepszej klasy,

Wyroby polskie HM wygladaj marnie juz po paru praniach,
        dlaczgo tym kupionym na 'zachodzie' to sie tak latwo
        nie przydarza??
        • Gość: Uppsalka Re: Ciuchy z H&M w Polsce cienka jakosc a te same IP: *.ub.UU.SE 09.05.05, 18:27
          Ciuchy z H&M nawet w Szwecji nie uchodza za dobrej jakosci.. ma sie szczescie
          trafic na i wybrac dobra (lepsza) jakosc, to fajnie. Wiekszosc to buble,
          ladnie wygladajace na retuszowanych reklamach. Nikt tu nie kupuje tych ciuchow
          dla jakosci!
        • Gość: :O Re: Ciuchy z H&M w Polsce cienka jakosc a te same IP: *.neuroinformatik.ruhr-uni-bochum.de 11.05.05, 13:41
          Bo proszek w Polsce i pralka jest gorsza ;-)
    • Gość: Faraon Ja znam odpowiedz !!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.qld.bigpond.net.au 06.05.05, 11:26
      Odpowiedz jest bardzo prosta........ bo robia to polaczki !!!!! moge podac
      kilka przykladow...... Bedac w polsce jadlem w Mc Donald's , KFC, Pizza
      Hut..... nie moglem uwierzyc jak pod szyldem tych firm jedzenie moze byc tak
      rozne od tego jakie je sie na zachodzie... poprostu swinstwo !!!!! Od kiedy
      Ople robione sa w Gliwicach...... nikt tego nie chce dotykac !!!!!!!!!!! ot
      poprostu POLSKA !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
      • Gość: WK Re: Ja znam odpowiedz - bzdurną IP: *.ig.pwr.wroc.pl 06.05.05, 12:39
        1. Produkowany w Gliwicach Opel Agila ma akurat najlepsze oceny niezawodności
        wśród wszystkich Opli (dlatego m.in. firma przenosi tu produkcję Zafiry).
        2. "Polaczki" pracujące w polskiej wytwórni zagranicznego koncernu nie mają
        żadnego wpływu np. na proporcje składników z których jest konfekcjonowany
        proszek do prania, dowolny kosmetyk lub hamburger - o recepturze decyduje
        kierownictwo produkcji.
        Na marginesie, skoro piszesz z dużej litery "Mc Donald's" to napisz
        też "Polska".
        Twój post to typowy popis zakompleksionego Polaka zmywającego gary na Zachodzie
        ale pełnego śmiesznego poczucia wyższości wobec "polaczków" w kraju.
        • jotembi Re: Ja znam odpowiedz - bzdurną 06.05.05, 13:33
          brawo WK! nic dodać, nic ująć!
        • dif2 Re: Ja znam odpowiedz - bzdurną 06.05.05, 14:59
          Polacy zyja dalej w swojej iluzji wpojonej narodowi przez komune.
        • Gość: Sloneczko Re: Ja znam odpowiedz - bzdurną IP: *.onlink.net 06.05.05, 21:21
          Zgadzam sie z WK. 100% racji.
        • Gość: Ewa Re: Ja znam odpowiedz - bzdurną. Do WK IP: *.vie.telering.at 07.05.05, 08:05
          WK, nie powinienes sie az tak unosic. Jesli chodzi o Opla, to nie dlatego
          przenosi sie produkcje do Polski, bo jakosc jest taka duza (a jaka ma wyjsc po
          pelni zmechanizowanej linii produkcyjnej?), tylko place niskie a subwencje w
          ramach offestu jeszcze obnizaja koszty produkcji.

Ja akurat pracuje w branzy spozywczej i to tzw. dostarczajacej polproduktow do
          dalszego przerobu. Wiec wiem, jakie produkty kupuje Polska i inne podobne
          kraje. Nie chce powiedziec, ze te rzeczy sa szkodliwe, ale stosowane w
          produktach, ktore pozniej sprzedawane sa jako duzo wyzej wartosciowe. Sprzedaje
          sie jako szynke mieso nizszej wartosci ale z dodatkiem smaku szynki. Jest to
          rzeczywistosc spowodowana kosztami wyrobu, dumpingowa metoda podbijania rynku,
          mniejsza sila nabywcza konsumenta i chyba jeszcze dlugo tak pozostanie.

Problem jest w tym, ze konsument nie jest w stanie wykryc, jaki produkt
          kupuje.
          Oczywiscie pewne produkty dostosowywuje sie do smakow danego kraju, dlatego
          inaczej smakuje Cola w Polsce. a inaczej we Francji czy w Syrii. To jest
          normalne.
          Nie jestem zakompleksionym Polakiem zmywajacym gary.
      • Gość: karola Re: Ja znam odpowiedz !!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: 195.8.168.* 06.05.05, 13:49
        Nie szgodze sie z toba zupelnie co do fast foodow, bo to wlasnie na zachodze,
        szczegolnie w anglii to jest taki syf ze szkoda gadac, o samych lokalach to juz
        wole nie wspominac, bo sa tak sprzatane ze maskara.
        • Gość: Gosc31Wawa Re: Ja znam odpowiedz !!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: 62.29.253.* 06.05.05, 15:42
          Tak, zgadzam sie. Byłemm w KFC i w Polsce i w Londynie. I musze przyznac ze w
          naszm KFC produkty maja dużo lepszy smak niż te w Londynie. W Anglii w KFPC w
          ogole sie tego jeśc nie dało a niby był idnetyczny zestaw jak w Polsce.
          Moze powodem tego jest to, że Anglicy generalnie nie potrafią gotowac i nie
          mają gustu i zmysłu smaku, bo w Anglii każde zarcie to syf w porównaniu z
          Polskim.
          • Gość: ewa Re: Ja znam odpowiedz !!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: 195.173.16.* 06.05.05, 20:50
            Racja! McDOnald w Polsce jest mniam;-)(wiadomo ze to syf tak czy siak ) ale w
            Anglii to zupelnie nie ma smaku.Chyba to skladniki z ktorych robia.Jedzenie w
            Anglii jest niejadalne!!
      • Gość: opik Re: Ja znam odpowiedz !!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 06.05.05, 14:03
        To prawda! Jadłem pizze w Pizza Hut w Sopocie i 3 razy kazałem pizze wymieniać
        bo była stara, odgrzewana, zalana olejem z zaschniętymi kawałkami. Reklamacje
        nie przynosiły skutku, ciągle to samo przynosili więc zapłaciłem, zabrałem się
        i nigdy więcej tam nie pójdę.
        • Gość: dif Re: Ja znam odpowiedz !!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: 62.95.90.* 06.05.05, 14:25
          Jak mi Ciebie szkoda... Za kazdym razem gdy zwracales pizze, dodatkowo pluli i
          smarkali w nia przed podaniem.
          • Gość: WC Re: Ja znam odpowiedz !!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.sympatico.ca 06.05.05, 15:12
            Dalej wchrzniajcie fast food to zawal murowany, zyly juz sie zwezaja ... Wiecej
            warzyw i owocow!!!
            W Kanadzie i US to gowno odchodzi do lamusa a w Polsce nigdy tak naprawde sie
            nie przyjelo.
        • Gość: mika rowniez nigdy wiecej IP: *.ugent.be 06.05.05, 15:10
          wiele lat temu jadlam pizze w Pizza Hut w Sopocie: czekalam GODZINE, na
          szczescie w milym towarzystwie. Chcialam poinformowac szefa kuchni czy kogo
          tam, ze juz dziekuje i wyjsc, ale towarzystwo sie uparlo, zeby jednak zjesc ta
          pizze. Po kilku monitach i kolejnych 15 minutach przyszla. I byla paskudna.
          Potem slyszalam legendy od osob, ktore kiedys tam pracowaly na temat jakosci i
          swiezosci produktow. I nigdy wiecej juz sie tam nie pojawilam..
      • mameja2 Parę lat temu 06.05.05, 14:26
        w Rotterdamie chcielismy cos szybko zjeść i weszliśmy do KFC. Wiedziałam,co to
        jest, lubie kurczaka tam podawanego. W środku smród, brud, jedzenie
        beznadziejne. Szok! Nie wiem, czy to była jakaś słaba dzielnica tego miasta,
        czy w ogóle tam fastfoody się tak traktuje. U nas w porównaniu z tym jest
        super! Aha, ceny nieco wyższe niż w Warszawie.
        • Gość: ahym Re: Parę lat temu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.05, 15:39
          hej mameja2. nie dziwię się. ja wstąpiłam do McDonald's w Nowym Jorku, do tego
          położonego po drugiej stronie ulicy od Empire State. To był szok. Wydawało mi
          się,że w takim miejscu będzie czyściutko. Restauracja jest ciemna, brudna. Przy
          stolikach jacyś niedomyci goście, ale to jeszcze luz - no bo kupić jedzenie i
          zjeść może każdy, nawet bezdomny. Ale jak weszłam do toalety, to myślałam że
          umrę. Buty kleiły mi się do podłogi! Nawet nie chcę wiedzieć dlaczego ;-)
          kompromitacja totalna ze strony MCDonaldsa. Ale w innych częscich USA, w takich
          przydrożnych McD było już ok. Czysto i miła obsługa, ale to chyba zależy od
          tego kto proacuje i nadzoruje.
      • Gość: kozi Re: Ja znam odpowiedz !!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.05, 14:31
        A powiem ci gościu że z pzred epoki że g... prawda.
        jedzenie w polskim Mc jest ch... ale jek jadłem w niemczech w Mc to zmieniłem zdanie. A pzrykladowo opel agila zjał 3 miejsce w tescie zorganizowanym pzrez jakas tam organizacje europejską na najbardziej niezawodne auta. A suzuki wagon R czyli to samo auto produkowane pod inna tylko marka i w innym kraju było w drugiej piędziesiątce.... No i co? To nie polaczki tylko rąbane koncerny które pzryjmują że wystarczy ich znana marka i każde g.. co nam dają się spzreda!!!!!
      • Gość: rewia Re: Ja znam odpowiedz !!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.krasnystaw.net 06.05.05, 15:11
        "polska" z małej litery a KFC+ Pizza Hut z dużej? smutne:(
      • Gość: kwadrat Re: Ja znam odpowiedz !!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.tokyo.ocn.ne.jp 06.05.05, 15:14
        Nie zwalalbym na Polakow. Jak juz wiele osob zauwazylo, to nie my decydujemy, w jakich proporcjach sa mieszane skladniki. Niesamowicie mnie to denerwuje, ze firma moze inaczej podchodzic do klientow z roznych krajow - tak samo jak denerwuje mnie, kiedy wchodze na strone www i od razu na wstepie sie mnie pytaja, gdzie mieszkam (zwykle podaje, ze USA, bo moge wtedy ogladac pelna wersje strony). Firmy w 21 wieku powinny byc, wg mnie, nastawione globalnie, tzn. nie interesowac sie za bardzo tym gdzie cos sprzedaja, jak sie otwiera dzialalnosc w jakims panstwie to sie to robi na 100% albo w ogole.

A co do McDonald's... Jestem teraz na wymianie i rozmawialem z roznymi ludzmi, ktorzy podrozowali po swiecie. Panuje opinia, ze najgorsze, absolutnie obrzydliwe i nie trzymajace zadnych norm jakosci sa Maki w ... USA :)
      • minia1000 Re: Ja znam odpowiedz !!!!!!!!!!!!!!!!!! 06.05.05, 15:34
        zapomniałeś dodać jeszcze cztwrdziestu wykrzykników....
      • Gość: camel FARAONIE PLECIESZ IP: 81.19.200.* 06.05.05, 15:45
        mcdonald jest wszedzie obrzydliwy.-
      • minia1000 Re: Ja znam odpowiedz !!!!!!!!!!!!!!!!!! 06.05.05, 15:49
        I gdzie ty się człowieku stołujesz? KFC? McDonald's, Pizza Hut?
        "POD TAKIM SZYLDEM?" czyli pod jakim? Szyldem najgorszego żarcia na świecie??

Poza tym daj sobie spokój człowieku z obrażaniem ludzi. Polaczki? A ty niby kto
        jesteś? Austriaczek? Czy zakompleksiony polaczek który poczuł się lepszy z
        jakiegoś niewiadomego powodu.. współczuję.
      • Gość: cyk Re: Ja znam odpowiedz !!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.05, 19:35
        A internet nie gorszy od tego na kolonialnej wyspie ?

Spadaj smieciu .
      • Gość: hematemesis Re: Ja znam odpowiedz IP: *.mgh.harvard.edu 06.05.05, 23:03
        Jestes duren i tyle. Akurat polske Mc sa o wiele lepszej jakosci niz w krajach europy zachodniej nie mowiac juz oi stanach. NAjwyrazniej twoje poczycie smaku jest kiepskie. A co do oplow z Gliwic to akurat ne juz kilka razy dostaly certyfikaty jakosci i uznawane sa za najlepiej robione w calym koncernie.
        Widocznie bedac za granica niewiele sledzisz tego co sie w polsce dzieje.
        I jeszcze jedno. Jesli uzywasz okreslen typu polaczki to obrazasz nie tylko Polakow ale i siebie a poza tym zrownujesz sie tym samym z poziomem tych do ktorych chcialbys skierowc te slowa.
      • Gość: zorro Re: Ja znam odpowiedz !!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.hsd1.fl.comcast.net 07.05.05, 00:31
        ASSHOLE
      • Gość: jacek Re: Ja znam odpowiedz !!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.marketscore.com / 170.224.224.* 07.05.05, 05:07
        do szmaty, czarnuchu
      • Gość: Qt Paliak z Australiej IP: *.icpnet.pl 08.05.05, 18:21
        > ot poprostu POLSKA !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Co ty możesz wiedzieć o oplach produkowanych w Gliwicach, skoro mieszkasz w
        Australii i piszesz z wyraźnym akcentem rosyjskim? Według Ciebie "ot" to jest
        polski wyraz? A może ople agila sprzedawane są w Australii?

Wot i Paliak: nie mieszka w Europie, a wypowiada się na temat Polszy.
      • Gość: Athina Jestes w blędzie!! IP: *.77.classcom.pl 13.05.05, 20:25
        Moja siostra mieszka w stanach zjednoczonych i miala okazje zjesc hamburgera z
        tamtejszego mc'donalds'a i mowi ze takie swinstwo!! w Polsce 100% lepsze.
    • Gość: zyd Re: Dlaczego te same produkty są gorsze w Polsce IP: *.static.bbeyond.nl 06.05.05, 11:31
      Tak robia nie tylko zagraniczne koncerny. W holenderskim supermarkecie kupilem
      Wyborowa (nb - cena powalajaca). Jakosc wodki byla bez porownania wyzsza niz
      tej, ktora kupowalem w Polsce, roznica bylem zaskoczony. I znajomemu Holendrowi
      smakowala, pil i tylko sie oblizywal ;-)
      • Gość: wicurpix Re: Dlaczego te same produkty są gorsze w Polsce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.05, 13:37
        Holendrzy zawsze się oblizują i czekają na więcej jeśli ktoś kupi...
    • Gość: Proste rozwiązanie Re: Dlaczego te same produkty są gorsze w Polsce IP: *.ae.poznan.pl 06.05.05, 11:31
      Karać firmy za podrabianie własnych produktów - tak jak tych co podrabiają cudze
      wyroby.
      Zaniechać ochrony marek firm które podrabiają swoje produkty.
      • Gość: xxxxxxxxxxxxxxxx Re: Dlaczego te same produkty są gorsze w Polsce IP: *.home / *.internetdsl.tpnet.pl 06.05.05, 11:39

To, ze sa gorsze nie ulega watpliwosci,ale to w Polsce sa pakowane, nalewane,
        przelewane,dozowane i dlatego takie roznice.
    • Gość: dude_like_a_lady Re: Dlaczego te same produkty są gorsze w Polsce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.05, 11:38
      nie wiem jak jest z proszkami do prania
      ale plyny do mycia naczyn, prania i plukania to w hurtowniach rozcieczaja.
      1/5 butelki plynu idzie do sloika i do domu
      znajomy pracowal w hutowni chemii gospodarczej i opowadal co tam sie robi.
      polecil tez zeby kupowac produkty w saszetkach - tego nie moga rozienczyc.
      • Gość: fi Dziwne, A reklamy takie same IP: *.chello.pl 06.05.05, 11:49
        Dziwne, A reklamy takie same
      • Gość: alienor Re: Dlaczego te same produkty są gorsze w Polsce IP: *.crowley.pl 06.05.05, 11:51
        ?????????????? Cholera, co za kraj... Podobno tak samo jest z kosmetykami:
        kremy, szampony, balsamy itp. Nie wiem, czy cos z nimi chachmeca nasi rodacy,
        ale jakosc tych kupowanych na zachodzie Europy jest podobno wyzsza.
      • Gość: Paweł Re: Dlaczego te same produkty są gorsze w Polsce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.05, 12:18
        Jaki Ty durny jesteś, to się w pale nie mieści. Jak Twój znajomy
        jest debilem i kradł płyny do naczyń, to nie opowiadaj teraz,
        że tak jest wszędzie. Nie ma na to czasu, nie ma to sensu i się nie
        opłaca. Odlanie chocby kieliszka płynu do naczyń z butelki
        i dolanie tam wody może zmienić
        jego kolor i konsystencję i taki towar prawie natychmiast wraca
        ze sklepu do hurtowni. I ile tych kieliszków musiałbyś odlać, rozdzierając
        kartony, zgrzewki, ażeby uzyskać butelkę płyny do naczyń za 5 zeta?
        I ilu ludzi do tego zatrudnić i zapłacić im ZUS?
        Dude, jesteś baran do kwadratu!
        Saszetkę też mozna rozcieńczyć! Wystarczy zainwestować w zgrzewarkę!
        • Gość: miki Re: Dlaczego te same produkty są gorsze w Polsce IP: *.dip.t-dialin.net 06.05.05, 14:17
          Nie tylko durny.Gorzej bezmyslny.Nawet gdyby jego koles ukradl 10 litrow
          plynu,to i tak jest to ilosc nieuchwytna przy masowej produkcji wynoszacej setki
          tysiecy ton.P drugie chcialbym zobaczyc kolesia ktory lapie pedzaca kilko metrow
          na sekunde na tasmie butelke i odlewa troche plynu.Trzeba byc kompletnym glabem
          aby cos takiego wymyslec.
          Zdumiewajace ze cos tak prymitywnego jak Dude potrafi pisac.
    • Gość: Jacenty Bida & brak pomysłu, a o ile wiem .. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.05.05, 11:52
      ...to w gospodarce wolnorynkowej PONOĆ najważniejszy jest konsument ale jak widać jeszcze nie w PL.
      KONSUMENCIE skoro "MARKI" robią cię w konia, kupuj produkty "GARAŻOWE", bo te są chociaż tańsze !
      • Gość: turb Re: Bida & brak pomysłu, a o ile wiem .. IP: *.c151.petrotel.pl 06.05.05, 13:39
        W gospodarce wolnorynkowej tak, w Polsce jeszcze takowej nie ma, i cos czuje ze
        jeszcze jakis czas nie bedzie
    • Gość: a jajaj Dopiero teraz się przyznali, a jeszcze .... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.05.05, 11:54
      ...dwa miesiace temu szli w zaparte, ze nie ma róznic. I nic im nie można
      zrobic. Graja sobie na nosie Urzędowi Ochrony Praw Konsumenta, bo on faktycznie
      nie jest w stanie im nic zrobic. Wystarczy troche lepsze prawo wykonawcze i pare
      dużych kar, aby wyrównać jakość. Ale musi to zrobić sejm, który do jesieni
      będzie sobie tylko leżał na plecach. A my co mamy zrobić???
    • Gość: autor Re: Dlaczego te same produkty są gorsze w Polsce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.05, 11:55
      Niestety tak w Polsce jest i co tu na to zaradzić?:( Proszki, szampony,
      czekolady, cukierki... Dlatego uważam że najlepiej to się u nas działo przez
      kilka lat po 1989, kiedy towary zachodnie były szeroko dostepne u wszelakich
      prywaciarzy. A były to własnie ORYGINAŁY, sprowadzane na wlasną rekę. "Dziekuję"
      koncernom za "wejście" do Polski i spieprzenie własnych marek...

ps. milka alpine milk z Polski to <rzyg>!
    • coitusik wciskanie ciemnoty..... 06.05.05, 11:56
      gusta i przyzwyczajenia konsumentow:)
      • Gość: JCK Re: wciskanie ciemnoty..... IP: *.biol.us.edu.pl 06.05.05, 11:59
        Przyklad NIZORAL w butelce a w saszetce, roznica juz w samym kolorze.
    • Gość: piotr Re: Dlaczego te same produkty są gorsze w Polsce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.05, 11:59
      NIESTETY ALE TO PRAWDA SAM TEZ KUPUJE W NIEMCZECH I TO JEST PRAWDA
      NATOMIAST CHCIELM SIE JESCZE ODNIES DO SPRWY PIWA ,JAK NIE DAWNO PODAŁA GAETA
      WYBORCZA ZE POLSKIE PIWO PODBJA EUROPE TO ŚMIALEM SIE PRZEZ TYDZIEN CO CIEKAWE
      WILEU MOICH ZNAJOMYCH KTORZY NIE PODRÓZUJE PO EUROPIE W TO UWIEZRZYŁO A JEST TO
      BDZDURA NIGEDZIE W SKLEPIE NIE KUPISZ POLSKIEGO PIWA POPROSTU ONO JEST OCHYNDE
      PATRZ WODA I TEK KIEPSKI KONCETRAT Z KTOERGO JEST ONO ROBIONE ,NATOMIAT CZESKIE
      SIE POKAZAŁO W NIENCZECH NP PILSNER URqEL I TERAZ KRUSZEWEC !!!!!!
      • Gość: kosynier09 Sluszna uwaga co do piwa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.05, 12:24
        masz racje, piotr. polskie piwo z zagranicznymi markami moze konkurowac jedynie
        zawartoscia alkoholu. niech nikt nie wierzy w to, ze jest robione
        wedlug "starozytnych receptur" bo oznaczaloby to, ze dobrze stoi u nas
        archeologia piwna - pamietam jescze piwko z poczatku lat 90 - fakt,
        niepasteryzowane gatunki czasami kwasnialy na zapleczu, ale smak byl o wiele
        lepszy. i to pomimo tego, ze mialy: a) mniej alkoholu (srednio o punkt
        procentowy) b)mniej obrzydliwego gazu. co do a) swiadczy to o naszej kulturze
        piwnej, o ktorej z takim uznaniem wypowiadaja sie piwowarzy. a przeciez
        produkujac mocne odmiany zwyklych marek - to polski ewenement, nigdzie na
        swiecie nie kusi sie piwosza procentami - zaprzeczaja sami sobie: polak nadal
        pije po to, zeby sie uwalic. ma do tego swiete prawo, ale z kultura picia nadal
        niewiele ma to wspolnego.
        ps. polski a czeski urquell... hańba dla kompanii piwowarskiej
    • Gość: marian Re: Dlaczego te same produkty są gorsze w Polsce IP: *.ip.nd.e-wro.net.pl 06.05.05, 12:11
      Zgadzam się z tym, że odpowiedniki produktów zachodnich sprzedawanych w Polsce
      są o wiele gorsze. To prawda i można to zauważyć na każdym kroku. Największa
      różnica występuje w proszkach do prania. Te nasze nadają sie jedynie do prania
      czystych ubrań a ich konsystencja jest podejrzana. Zapewnienia, że powinno się
      używać wiekszej ilosci produktu jest lekko śmiesznym usprawiedliwieniem!
    • Gość: e Re: Dlaczego te same produkty są gorsze w Polsce IP: *.icpnet.pl 06.05.05, 12:13
      Potwierdzam, są gorsze. Przetestowane na szamponach Gliss Kur, pastach do zębów
      i innych kosmetykach, także kolorowych. Niestety żeruje się na niewybredności i
      chudym portfelu polskiego konsumenta.
    • Gość: rteret Re: Dlaczego te same produkty są gorsze w Polsce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.05, 12:32
      Oczywiście Ople z Gliwic są tak słabe że Agila zdobyła 2 miejsce za Audi A2 w
      rankingu TUV (na najmniej usterkowe auta). Pamiętam jak pewien holenderski
      producent frytek skarżył się że na wschodzie nie chcą kupować frytek z polskiej
      fabryki. Woleli holenderskie mimo że były robione z ziemniaków gorszej jakości,
      linie produkcyjne mieli tam przestarzałe itd.
    • ferein Re: Dlaczego te same produkty są gorsze w Polsce 06.05.05, 12:36
      >- W Europie Zachodniej norma proszku na jedno pranie wynosi 109 gram. W Polsce
      >ustalono je na kilkadziesiąt gram więcej, dlatego u nas proszki są mniej
      >skoncentrowane.

głupi argument, może to wynikać z przyzwyczajenia ale równie dobrze z tego, że
      proszek jest gorszy i trzeba go sypac więcej.
      A co im można zrobić?
      Nie kupować markowych produktów, ewentualnie Polskie markowe produkty.
    • Gość: ma Dlaczego redaktorzy w Polsce nie znają polskiego? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.05, 12:38
      Aleksander Krzyżowski, (...), także broni KONCERNY

Co robi???? Broni się kogo/czego a nie kogo/co, Aleksander Krzyżowski broni
      KONCERNÓW, to jest skandaliczne, gdzie jest korektor?
      • Gość: m Re: Dlaczego redaktorzy w Polsce nie znają polski IP: 5.5.* / 80.58.36.* 06.05.05, 12:57
        bo moze slowo KONCERN jako ze wyraz obcy jest po prostu niedomienny ?

uczmy sie jezykow obcych ale moze najpierw zacznijmy od wlasnego
        • robertw18 Dlaczego redaktorzy w Polsce nie znają "polski" 06.05.05, 13:12
          M niech się nauczy języka ojczystego, zamiast domyślać się głupot. Mógłby też
          nauczyć się języka angielskiego, żeby wiedzieć, że po angielsku jest "concern",
          nie przez "k". (A jeśli miałoby to słowo być z innego języka, to z jakiego?)
          Jak ktoś nie zna języka, to niech nie zabiera głosu.
          Pozdr.
        • Gość: j Re: Dlaczego redaktorzy w Polsce nie znają polski IP: *.chello.pl 06.05.05, 23:55
          > bo moze slowo KONCERN jako ze wyraz obcy jest po prostu nieDOmienny ?

poważnie?
      • Gość: Aska Re: Dlaczego redaktorzy w Polsce nie znają polski IP: *.arcor-ip.net 06.05.05, 13:34
        Nie ma. Juz od dawna. Strach czytac GW.
        • Gość: swierczkowata Re: Dlaczego redaktorzy w Polsce nie znają polski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.05, 15:57
          • Gość: misia Re: Dlaczego redaktorzy w Polsce nie znają polski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.05, 15:59
            W Polsce generalnie wszyscy mylą dopełniacz z biernikiem i nikt nie zwraca na
            to uwagi!!!! Uważam że to jest skandaliczne i żenujące. Zwłaszcz w GW
            aspirującej do roli gazety inteligencji i w TVP która zatrudnia jakichś buroli
            i płaci im z naszych pieniędzy z abonamentu.
    • Gość: laszlo uważajcie na kawę IP: *.intermedia.com.pl 06.05.05, 12:42
      W polskim sklepie np Lavazza kosztuje około 16-18zł za 250g,we Włoszech niby ta sama kawa kosztuje około 12zł za 500g!! Smak polskiej wersji jest fatalny,prawdopodobnie jest to przepakowana zwietrzała kawa z zachodnich rynków. Podobnnie jest z Tchibo,smak polskiej i niemieckiej nie ma ze sobą nic wspólnego.
      • Gość: pav Re: uważajcie na kawę IP: 212.160.172.* 06.05.05, 12:46
        Niestety świadomość konsumentów jest u nas słabo rozwinięta. Większość ludzi w
        ogóle nie patrzy lub nie jest w stanie docenić jakości i kupują to co
        najtańsze. Zachodnie koncerny nie są głupie. Gdyby Polacy zwracali uwagę na
        jakość, toby im ją zaoferowały, ale skoro nie muszą i i tak wszystko się
        sprzedaje, to po co się starać?
        • Gość: Aska Re: uważajcie na kawę IP: *.arcor-ip.net 06.05.05, 13:36
          Masz racje. Ogromna wiekszosc kupuje tylko NAJTANSZE produkty, nie patrzac na
          jakosc. Przeciez mamy tez dostep (fakt, ograniczony) do dobrych produktow,
          chociaz drozszych. Tylko nieliczni je kupuja...
    • Gość: über Re: Dlaczego te same produkty są gorsze w Polsce IP: *.ito.uni-stuttgart.de 06.05.05, 12:46
      100% racji. Dokladnie kazdy produkt jaki mialem okazje porownac jest w Polsce
      gorszy. Te produkowane w PL i sprzedawane w DE tak samo.
    • Gość: WK Re: Dlaczego te same produkty są gorsze w Polsce IP: *.ig.pwr.wroc.pl 06.05.05, 12:47
      Przyczyną lekceważenia naszego rynku jest stan polskiego sądownictwa. Firmy
      dobrze wiedzą, że ewentualny proces będzie trwać latami a i łapówkami można
      sporo załatwić. Sprzedawanie produktów o tej samej marce i oznaczeniu ale innej
      zawartości jest oczywistym oszustwem. Podobno mamy jakąś Państwową Inspekcję
      Handlową. Wystarczyłoby trochę dobrej woli tego PIH-u, kilka testów
      laboratoryjnych i pozwy do sądu. Żaden klient tego sam nie zrobi bo nie ma na
      to warunków. Właśnie po to - wydawałoby się - utrzymywane są z naszych podatków
      państwowe urzędy kontrolne.
      • Gość: zatroskany Re: Dlaczego te same produkty są gorsze w Polsce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.05, 13:29
        Kolego PIH,Sanepid,PIP ochoczo sprawdzą stragan z warzywami a już na kontrolę
        zachodniego koncernu to oni są za mali.Przykład idzie z góry kolejne
        sprzedajne i niekompetentne rządy ale przeciez ktoś tych ludzi wybrał.Trzeba
        brać przykład z niemiaszków właśnie w dzisiejszej Rzeczpospolitej można
        przeczytać jak to niemieckie służby kontrolne w obecnośc naszych służb dołują
        Polaków. / Zwierzęta w ogrodzie patrzyły to na świnię,
        to na człowieka, potem znów na świnię i na człowieka,
        ale nikt już nie mógł rozpoznać, kto jest kim.../

• Gość: mentor To jest prawda IP: 194.23.138.* 06.05.05, 13:14
      Np proszki ktore maja byc te same sa inne tak jest w szwecji jak porownalem
      szwedzki i polski proszek.
    • Gość: mentor To jest prawda IP: 194.23.138.* 06.05.05, 13:14
      Np proszki ktore maja byc te same sa inne tak jest w szwecji jak porownalem
      szwedzki i polski proszek.
      • Gość: titt niestety prawda IP: *.botany.gu.se 06.05.05, 13:50
        A ja sie zastanawialam czemu wlosy przestaly mi sie przetluszczac skoro nie
        zmienilam ani wody ani szamponu, ani niczego innego...Otoz zmienilam wlasnie
        szampon, tej samej firmy, niby taki sam, ale poprzednie opakowania byly z
        Polski, a to jest szwedzkie....kurcze, a do tej pory myslalam ze to narzekanie
        na jakos to wyraz kompleksow Polakow...
        • Gość: chemik_technolog Re: niestety prawda IP: *.wh12.tu / *.wh12.tu-dresden.de 06.05.05, 14:24
          Hehe pakowane w Polsce,ale sprowadzone ze Szwecji? A moze do tego zjadlas cos
          innego i to tak wplynelo na Twoje wlosy? hehe
          • Gość: titt Re: niestety prawda IP: *.botany.gu.se 06.05.05, 16:09
            Nie, zwykle kupowalam odwiedzajac Polske, bo taniej. Chcaialm patryjotycznie
            wydawac pieniadze zarobione za granica w Polsce. Ale juz nie bede.
    • Gość: s.kępa/mich Re: Dlaczego te same produkty są gorsze w Polsce IP: *.wprost.pl / *.wprost.pl 06.05.05, 13:20
      nawet na bazarze na Polnej w warszawie, obok perliczek, dziczyzny z n.zelandii.
      czy węgorzy ze szwecji itp delikatesow stoja na polkach herbaty lipton, kawy
      nescafe, czy kostki Knorra - sprowadzane z Niemiec. Wlascicielki tych sklepikow
      twierdza, ze te produkty istotnie sa nieporownywalnie lepsze od polskich
      odpowiednikow!
      • Gość: ja Re: Dlaczego te same produkty są gorsze w Polsce IP: *.radom.sdi.tpnet.pl 06.05.05, 14:31
        Prawda - bulion warzywny Knorra polski i ten sam - niemiecki, kupowany na
        Polnej jest nieporownywalnie lepszy. Teraz zastanawiam sie, czy Cillit BANG byl
        nieskuteczny (plamy z rdzy jak byly, tak sa) bo kupowany w Polsce....
    • Gość: milusia Re: Dlaczego te same produkty są gorsze w Polsce IP: *.opole.sdi.tpnet.pl 06.05.05, 13:23
      od dawna piorę w proszku Persil, ostatnio zauważyłam, że proszek w praniu nie
      rozpuszcza się do konca, na ubraniach zostają białe smugi. Czy ktoś jeszcze ma
      takie spostrzeżenia
      • Gość: chemik Re: Dlaczego te same produkty są gorsze w Polsce IP: *.wh12.tu / *.wh12.tu-dresden.de 06.05.05, 14:29
        Moze jakosc wody sie pogorszyla?
    • legs Re: Dlaczego te same produkty są gorsze w Polsce 06.05.05, 13:29
      przecież myśmy się na to zgodzili! Ileś tam lat temu zapytano ludzi, jak wolą - dobrą jakość drożej, czy gorszą taniej. Od razu wykrzyknęliśmy że taniej. To czemu teraz marudzimy i złorzeczymy?

Poza tym ten artykuł był już tu dawo temu, co to za odgrzewanie? Brak pomysłów?
    • Gość: ewka tak jest ze wszystkim - jesteśmy dla nich nikim... IP: *.toya.net.pl 06.05.05, 13:31
      cokolwiek kupimy u nas jest gorsze, kosmetyki, środki higieny a szczególnie
      buty i odzież. Po prostu doszli do wniosku że dla takich jak my to wystarczy co
      nam dają, to wygodne i tanie a że poniżające nas i krzywdzące - to akurat mają
      w nosie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka