Gość: misiek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.05, 11:05 tak samo jest z czekoladą i kawą niemiecka milka czy jakobs są bez porównania do ich polskich odpowiedników Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: moni Re: Dlaczego te same produkty są gorsze w Polsce IP: 213.77.101.* 06.05.05, 11:10 a Nutella! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iwo16 Re: Dlaczego te same produkty są gorsze w Polsce IP: *.nap.wideopenwest.com 07.05.05, 04:34 nareszcie to ktos glosno powiedzial,byla to tajemnica poniszynela od wielu lat. zawsze placilo sie za opakowanie a srodek byl zupelnie inny. Odpowiedz Link Zgłoś
pavloo Podział rynku na świecie. 16.05.05, 22:35 Z tego co dowiedziałem się, świat podzielony jest na 4 części: USA + Japonia - 1 region Europa Zachodnia - kraje tzw. starej UE -->2 region Europa Środkowo-Wschodnia - pozostałe kraje europejskie--> 3 region kraje azjatyckie - 4 region Producenci międzynarodowi najpierw wysyłają towar na region 1 , później po odpwiednim terminie do regionu 2 , z koleji do regionu 3 a na sam koniec 4. Przykładem są np. kolekcje obuwia znznych marek. W USA to co wyszło już z mody sezonowej wchodzi jako hit sezonu do Europy. To samo odnosi się do produktów... podział regionalny stanowi również podział względem dochodów i siły nabywczej waluty. Co za tym idzie... trzeba wyprodukować towar pod dany region i stąd różnice w składzie. Pamiętajmy więc, że nie dostaniecie dobrego produktu za niską cenę !!! Jaka cena - taka jakość. Powie to każdy producent... Nie można wyprodukować np. kurczaka za 3,99/kg, który byłby dobry, smakowity i bez chemii... wyklucza się to nawzajem. Producent produkuje towar, który znajdzie klienta. A, że największe dochody kreuje klient masowy to dla takiego klienta konstruuje się towar. A że w Polsce klientem masowym jest osoba, której roczne zarobki nie przekraczają najniższego progu podatkowego (ponad 90% osób płaci 19% podatku dochodowego) tak więc trzeba wyprodukować towar dla tej grupy społecznej. A taki towar ma być tani, ładny i efektowny... niekoniecznie dobry jakościowo. I taki towar też ma największą kampanię reklamową... Analogicznie możecie wytlumaczyć sobie dlaczego w pozostałych "bogatszych" krajach te towary są lepsze... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hellllooo Ciuchy z H&M w Polsce cienka jakosc a te same IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.05, 08:56 kupione w Niemczech czy w Wlk Brytanii sa duzo lepszej klasy, Wyroby polskie HM wygladaj marnie juz po paru praniach, dlaczgo tym kupionym na 'zachodzie' to sie tak latwo nie przydarza?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Uppsalka Re: Ciuchy z H&M w Polsce cienka jakosc a te same IP: *.ub.UU.SE 09.05.05, 18:27 Ciuchy z H&M nawet w Szwecji nie uchodza za dobrej jakosci.. ma sie szczescie trafic na i wybrac dobra (lepsza) jakosc, to fajnie. Wiekszosc to buble, ladnie wygladajace na retuszowanych reklamach. Nikt tu nie kupuje tych ciuchow dla jakosci! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :O Re: Ciuchy z H&M w Polsce cienka jakosc a te same IP: *.neuroinformatik.ruhr-uni-bochum.de 11.05.05, 13:41 Bo proszek w Polsce i pralka jest gorsza ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Faraon Ja znam odpowiedz !!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.qld.bigpond.net.au 06.05.05, 11:26 Odpowiedz jest bardzo prosta........ bo robia to polaczki !!!!! moge podac kilka przykladow...... Bedac w polsce jadlem w Mc Donald's , KFC, Pizza Hut..... nie moglem uwierzyc jak pod szyldem tych firm jedzenie moze byc tak rozne od tego jakie je sie na zachodzie... poprostu swinstwo !!!!! Od kiedy Ople robione sa w Gliwicach...... nikt tego nie chce dotykac !!!!!!!!!!! ot poprostu POLSKA !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WK Re: Ja znam odpowiedz - bzdurną IP: *.ig.pwr.wroc.pl 06.05.05, 12:39 1. Produkowany w Gliwicach Opel Agila ma akurat najlepsze oceny niezawodności wśród wszystkich Opli (dlatego m.in. firma przenosi tu produkcję Zafiry). 2. "Polaczki" pracujące w polskiej wytwórni zagranicznego koncernu nie mają żadnego wpływu np. na proporcje składników z których jest konfekcjonowany proszek do prania, dowolny kosmetyk lub hamburger - o recepturze decyduje kierownictwo produkcji. Na marginesie, skoro piszesz z dużej litery "Mc Donald's" to napisz też "Polska". Twój post to typowy popis zakompleksionego Polaka zmywającego gary na Zachodzie ale pełnego śmiesznego poczucia wyższości wobec "polaczków" w kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
jotembi Re: Ja znam odpowiedz - bzdurną 06.05.05, 13:33 brawo WK! nic dodać, nic ująć! Odpowiedz Link Zgłoś
dif2 Re: Ja znam odpowiedz - bzdurną 06.05.05, 14:59 Polacy zyja dalej w swojej iluzji wpojonej narodowi przez komune. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sloneczko Re: Ja znam odpowiedz - bzdurną IP: *.onlink.net 06.05.05, 21:21 Zgadzam sie z WK. 100% racji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewa Re: Ja znam odpowiedz - bzdurną. Do WK IP: *.vie.telering.at 07.05.05, 08:05 WK, nie powinienes sie az tak unosic. Jesli chodzi o Opla, to nie dlatego przenosi sie produkcje do Polski, bo jakosc jest taka duza (a jaka ma wyjsc po pelni zmechanizowanej linii produkcyjnej?), tylko place niskie a subwencje w ramach offestu jeszcze obnizaja koszty produkcji. Ja akurat pracuje w branzy spozywczej i to tzw. dostarczajacej polproduktow do dalszego przerobu. Wiec wiem, jakie produkty kupuje Polska i inne podobne kraje. Nie chce powiedziec, ze te rzeczy sa szkodliwe, ale stosowane w produktach, ktore pozniej sprzedawane sa jako duzo wyzej wartosciowe. Sprzedaje sie jako szynke mieso nizszej wartosci ale z dodatkiem smaku szynki. Jest to rzeczywistosc spowodowana kosztami wyrobu, dumpingowa metoda podbijania rynku, mniejsza sila nabywcza konsumenta i chyba jeszcze dlugo tak pozostanie. Problem jest w tym, ze konsument nie jest w stanie wykryc, jaki produkt kupuje. Oczywiscie pewne produkty dostosowywuje sie do smakow danego kraju, dlatego inaczej smakuje Cola w Polsce. a inaczej we Francji czy w Syrii. To jest normalne. Nie jestem zakompleksionym Polakiem zmywajacym gary. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karola Re: Ja znam odpowiedz !!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: 195.8.168.* 06.05.05, 13:49 Nie szgodze sie z toba zupelnie co do fast foodow, bo to wlasnie na zachodze, szczegolnie w anglii to jest taki syf ze szkoda gadac, o samych lokalach to juz wole nie wspominac, bo sa tak sprzatane ze maskara. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosc31Wawa Re: Ja znam odpowiedz !!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: 62.29.253.* 06.05.05, 15:42 Tak, zgadzam sie. Byłemm w KFC i w Polsce i w Londynie. I musze przyznac ze w naszm KFC produkty maja dużo lepszy smak niż te w Londynie. W Anglii w KFPC w ogole sie tego jeśc nie dało a niby był idnetyczny zestaw jak w Polsce. Moze powodem tego jest to, że Anglicy generalnie nie potrafią gotowac i nie mają gustu i zmysłu smaku, bo w Anglii każde zarcie to syf w porównaniu z Polskim. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa Re: Ja znam odpowiedz !!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: 195.173.16.* 06.05.05, 20:50 Racja! McDOnald w Polsce jest mniam;-)(wiadomo ze to syf tak czy siak ) ale w Anglii to zupelnie nie ma smaku.Chyba to skladniki z ktorych robia.Jedzenie w Anglii jest niejadalne!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: opik Re: Ja znam odpowiedz !!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 06.05.05, 14:03 To prawda! Jadłem pizze w Pizza Hut w Sopocie i 3 razy kazałem pizze wymieniać bo była stara, odgrzewana, zalana olejem z zaschniętymi kawałkami. Reklamacje nie przynosiły skutku, ciągle to samo przynosili więc zapłaciłem, zabrałem się i nigdy więcej tam nie pójdę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dif Re: Ja znam odpowiedz !!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: 62.95.90.* 06.05.05, 14:25 Jak mi Ciebie szkoda... Za kazdym razem gdy zwracales pizze, dodatkowo pluli i smarkali w nia przed podaniem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WC Re: Ja znam odpowiedz !!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.sympatico.ca 06.05.05, 15:12 Dalej wchrzniajcie fast food to zawal murowany, zyly juz sie zwezaja ... Wiecej warzyw i owocow!!! W Kanadzie i US to gowno odchodzi do lamusa a w Polsce nigdy tak naprawde sie nie przyjelo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mika rowniez nigdy wiecej IP: *.ugent.be 06.05.05, 15:10 wiele lat temu jadlam pizze w Pizza Hut w Sopocie: czekalam GODZINE, na szczescie w milym towarzystwie. Chcialam poinformowac szefa kuchni czy kogo tam, ze juz dziekuje i wyjsc, ale towarzystwo sie uparlo, zeby jednak zjesc ta pizze. Po kilku monitach i kolejnych 15 minutach przyszla. I byla paskudna. Potem slyszalam legendy od osob, ktore kiedys tam pracowaly na temat jakosci i swiezosci produktow. I nigdy wiecej juz sie tam nie pojawilam.. Odpowiedz Link Zgłoś
mameja2 Parę lat temu 06.05.05, 14:26 w Rotterdamie chcielismy cos szybko zjeść i weszliśmy do KFC. Wiedziałam,co to jest, lubie kurczaka tam podawanego. W środku smród, brud, jedzenie beznadziejne. Szok! Nie wiem, czy to była jakaś słaba dzielnica tego miasta, czy w ogóle tam fastfoody się tak traktuje. U nas w porównaniu z tym jest super! Aha, ceny nieco wyższe niż w Warszawie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ahym Re: Parę lat temu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.05, 15:39 hej mameja2. nie dziwię się. ja wstąpiłam do McDonald's w Nowym Jorku, do tego położonego po drugiej stronie ulicy od Empire State. To był szok. Wydawało mi się,że w takim miejscu będzie czyściutko. Restauracja jest ciemna, brudna. Przy stolikach jacyś niedomyci goście, ale to jeszcze luz - no bo kupić jedzenie i zjeść może każdy, nawet bezdomny. Ale jak weszłam do toalety, to myślałam że umrę. Buty kleiły mi się do podłogi! Nawet nie chcę wiedzieć dlaczego ;-) kompromitacja totalna ze strony MCDonaldsa. Ale w innych częscich USA, w takich przydrożnych McD było już ok. Czysto i miła obsługa, ale to chyba zależy od tego kto proacuje i nadzoruje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kozi Re: Ja znam odpowiedz !!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.05, 14:31 A powiem ci gościu że z pzred epoki że g... prawda. jedzenie w polskim Mc jest ch... ale jek jadłem w niemczech w Mc to zmieniłem zdanie. A pzrykladowo opel agila zjał 3 miejsce w tescie zorganizowanym pzrez jakas tam organizacje europejską na najbardziej niezawodne auta. A suzuki wagon R czyli to samo auto produkowane pod inna tylko marka i w innym kraju było w drugiej piędziesiątce.... No i co? To nie polaczki tylko rąbane koncerny które pzryjmują że wystarczy ich znana marka i każde g.. co nam dają się spzreda!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rewia Re: Ja znam odpowiedz !!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.krasnystaw.net 06.05.05, 15:11 "polska" z małej litery a KFC+ Pizza Hut z dużej? smutne:( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kwadrat Re: Ja znam odpowiedz !!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.tokyo.ocn.ne.jp 06.05.05, 15:14 Nie zwalalbym na Polakow. Jak juz wiele osob zauwazylo, to nie my decydujemy, w jakich proporcjach sa mieszane skladniki. Niesamowicie mnie to denerwuje, ze firma moze inaczej podchodzic do klientow z roznych krajow - tak samo jak denerwuje mnie, kiedy wchodze na strone www i od razu na wstepie sie mnie pytaja, gdzie mieszkam (zwykle podaje, ze USA, bo moge wtedy ogladac pelna wersje strony). Firmy w 21 wieku powinny byc, wg mnie, nastawione globalnie, tzn. nie interesowac sie za bardzo tym gdzie cos sprzedaja, jak sie otwiera dzialalnosc w jakims panstwie to sie to robi na 100% albo w ogole. A co do McDonald's... Jestem teraz na wymianie i rozmawialem z roznymi ludzmi, ktorzy podrozowali po swiecie. Panuje opinia, ze najgorsze, absolutnie obrzydliwe i nie trzymajace zadnych norm jakosci sa Maki w ... USA :) Odpowiedz Link Zgłoś
minia1000 Re: Ja znam odpowiedz !!!!!!!!!!!!!!!!!! 06.05.05, 15:34 zapomniałeś dodać jeszcze cztwrdziestu wykrzykników.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: camel FARAONIE PLECIESZ IP: 81.19.200.* 06.05.05, 15:45 mcdonald jest wszedzie obrzydliwy.- Odpowiedz Link Zgłoś
minia1000 Re: Ja znam odpowiedz !!!!!!!!!!!!!!!!!! 06.05.05, 15:49 I gdzie ty się człowieku stołujesz? KFC? McDonald's, Pizza Hut? "POD TAKIM SZYLDEM?" czyli pod jakim? Szyldem najgorszego żarcia na świecie?? Poza tym daj sobie spokój człowieku z obrażaniem ludzi. Polaczki? A ty niby kto jesteś? Austriaczek? Czy zakompleksiony polaczek który poczuł się lepszy z jakiegoś niewiadomego powodu.. współczuję. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cyk Re: Ja znam odpowiedz !!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.05, 19:35 A internet nie gorszy od tego na kolonialnej wyspie ? Spadaj smieciu . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hematemesis Re: Ja znam odpowiedz IP: *.mgh.harvard.edu 06.05.05, 23:03 Jestes duren i tyle. Akurat polske Mc sa o wiele lepszej jakosci niz w krajach europy zachodniej nie mowiac juz oi stanach. NAjwyrazniej twoje poczycie smaku jest kiepskie. A co do oplow z Gliwic to akurat ne juz kilka razy dostaly certyfikaty jakosci i uznawane sa za najlepiej robione w calym koncernie. Widocznie bedac za granica niewiele sledzisz tego co sie w polsce dzieje. I jeszcze jedno. Jesli uzywasz okreslen typu polaczki to obrazasz nie tylko Polakow ale i siebie a poza tym zrownujesz sie tym samym z poziomem tych do ktorych chcialbys skierowc te slowa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zorro Re: Ja znam odpowiedz !!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.hsd1.fl.comcast.net 07.05.05, 00:31 ASSHOLE Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek Re: Ja znam odpowiedz !!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.marketscore.com / 170.224.224.* 07.05.05, 05:07 do szmaty, czarnuchu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Qt Paliak z Australiej IP: *.icpnet.pl 08.05.05, 18:21 > ot poprostu POLSKA !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Co ty możesz wiedzieć o oplach produkowanych w Gliwicach, skoro mieszkasz w Australii i piszesz z wyraźnym akcentem rosyjskim? Według Ciebie "ot" to jest polski wyraz? A może ople agila sprzedawane są w Australii? Wot i Paliak: nie mieszka w Europie, a wypowiada się na temat Polszy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Athina Jestes w blędzie!! IP: *.77.classcom.pl 13.05.05, 20:25 Moja siostra mieszka w stanach zjednoczonych i miala okazje zjesc hamburgera z tamtejszego mc'donalds'a i mowi ze takie swinstwo!! w Polsce 100% lepsze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zyd Re: Dlaczego te same produkty są gorsze w Polsce IP: *.static.bbeyond.nl 06.05.05, 11:31 Tak robia nie tylko zagraniczne koncerny. W holenderskim supermarkecie kupilem Wyborowa (nb - cena powalajaca). Jakosc wodki byla bez porownania wyzsza niz tej, ktora kupowalem w Polsce, roznica bylem zaskoczony. I znajomemu Holendrowi smakowala, pil i tylko sie oblizywal ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wicurpix Re: Dlaczego te same produkty są gorsze w Polsce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.05, 13:37 Holendrzy zawsze się oblizują i czekają na więcej jeśli ktoś kupi... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Proste rozwiązanie Re: Dlaczego te same produkty są gorsze w Polsce IP: *.ae.poznan.pl 06.05.05, 11:31 Karać firmy za podrabianie własnych produktów - tak jak tych co podrabiają cudze wyroby. Zaniechać ochrony marek firm które podrabiają swoje produkty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxxxxxxxxxxxxxxx Re: Dlaczego te same produkty są gorsze w Polsce IP: *.home / *.internetdsl.tpnet.pl 06.05.05, 11:39 To, ze sa gorsze nie ulega watpliwosci,ale to w Polsce sa pakowane, nalewane, przelewane,dozowane i dlatego takie roznice. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dude_like_a_lady Re: Dlaczego te same produkty są gorsze w Polsce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.05, 11:38 nie wiem jak jest z proszkami do prania ale plyny do mycia naczyn, prania i plukania to w hurtowniach rozcieczaja. 1/5 butelki plynu idzie do sloika i do domu znajomy pracowal w hutowni chemii gospodarczej i opowadal co tam sie robi. polecil tez zeby kupowac produkty w saszetkach - tego nie moga rozienczyc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fi Dziwne, A reklamy takie same IP: *.chello.pl 06.05.05, 11:49 Dziwne, A reklamy takie same Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alienor Re: Dlaczego te same produkty są gorsze w Polsce IP: *.crowley.pl 06.05.05, 11:51 ?????????????? Cholera, co za kraj... Podobno tak samo jest z kosmetykami: kremy, szampony, balsamy itp. Nie wiem, czy cos z nimi chachmeca nasi rodacy, ale jakosc tych kupowanych na zachodzie Europy jest podobno wyzsza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Re: Dlaczego te same produkty są gorsze w Polsce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.05, 12:18 Jaki Ty durny jesteś, to się w pale nie mieści. Jak Twój znajomy jest debilem i kradł płyny do naczyń, to nie opowiadaj teraz, że tak jest wszędzie. Nie ma na to czasu, nie ma to sensu i się nie opłaca. Odlanie chocby kieliszka płynu do naczyń z butelki i dolanie tam wody może zmienić jego kolor i konsystencję i taki towar prawie natychmiast wraca ze sklepu do hurtowni. I ile tych kieliszków musiałbyś odlać, rozdzierając kartony, zgrzewki, ażeby uzyskać butelkę płyny do naczyń za 5 zeta? I ilu ludzi do tego zatrudnić i zapłacić im ZUS? Dude, jesteś baran do kwadratu! Saszetkę też mozna rozcieńczyć! Wystarczy zainwestować w zgrzewarkę! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miki Re: Dlaczego te same produkty są gorsze w Polsce IP: *.dip.t-dialin.net 06.05.05, 14:17 Nie tylko durny.Gorzej bezmyslny.Nawet gdyby jego koles ukradl 10 litrow plynu,to i tak jest to ilosc nieuchwytna przy masowej produkcji wynoszacej setki tysiecy ton.P drugie chcialbym zobaczyc kolesia ktory lapie pedzaca kilko metrow na sekunde na tasmie butelke i odlewa troche plynu.Trzeba byc kompletnym glabem aby cos takiego wymyslec. Zdumiewajace ze cos tak prymitywnego jak Dude potrafi pisac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacenty Bida & brak pomysłu, a o ile wiem .. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.05.05, 11:52 ...to w gospodarce wolnorynkowej PONOĆ najważniejszy jest konsument ale jak widać jeszcze nie w PL. KONSUMENCIE skoro "MARKI" robią cię w konia, kupuj produkty "GARAŻOWE", bo te są chociaż tańsze ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: turb Re: Bida & brak pomysłu, a o ile wiem .. IP: *.c151.petrotel.pl 06.05.05, 13:39 W gospodarce wolnorynkowej tak, w Polsce jeszcze takowej nie ma, i cos czuje ze jeszcze jakis czas nie bedzie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a jajaj Dopiero teraz się przyznali, a jeszcze .... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.05.05, 11:54 ...dwa miesiace temu szli w zaparte, ze nie ma róznic. I nic im nie można zrobic. Graja sobie na nosie Urzędowi Ochrony Praw Konsumenta, bo on faktycznie nie jest w stanie im nic zrobic. Wystarczy troche lepsze prawo wykonawcze i pare dużych kar, aby wyrównać jakość. Ale musi to zrobić sejm, który do jesieni będzie sobie tylko leżał na plecach. A my co mamy zrobić??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: autor Re: Dlaczego te same produkty są gorsze w Polsce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.05, 11:55 Niestety tak w Polsce jest i co tu na to zaradzić?:( Proszki, szampony, czekolady, cukierki... Dlatego uważam że najlepiej to się u nas działo przez kilka lat po 1989, kiedy towary zachodnie były szeroko dostepne u wszelakich prywaciarzy. A były to własnie ORYGINAŁY, sprowadzane na wlasną rekę. "Dziekuję" koncernom za "wejście" do Polski i spieprzenie własnych marek... ps. milka alpine milk z Polski to <rzyg>! Odpowiedz Link Zgłoś
coitusik wciskanie ciemnoty..... 06.05.05, 11:56 gusta i przyzwyczajenia konsumentow:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JCK Re: wciskanie ciemnoty..... IP: *.biol.us.edu.pl 06.05.05, 11:59 Przyklad NIZORAL w butelce a w saszetce, roznica juz w samym kolorze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piotr Re: Dlaczego te same produkty są gorsze w Polsce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.05, 11:59 NIESTETY ALE TO PRAWDA SAM TEZ KUPUJE W NIEMCZECH I TO JEST PRAWDA NATOMIAST CHCIELM SIE JESCZE ODNIES DO SPRWY PIWA ,JAK NIE DAWNO PODAŁA GAETA WYBORCZA ZE POLSKIE PIWO PODBJA EUROPE TO ŚMIALEM SIE PRZEZ TYDZIEN CO CIEKAWE WILEU MOICH ZNAJOMYCH KTORZY NIE PODRÓZUJE PO EUROPIE W TO UWIEZRZYŁO A JEST TO BDZDURA NIGEDZIE W SKLEPIE NIE KUPISZ POLSKIEGO PIWA POPROSTU ONO JEST OCHYNDE PATRZ WODA I TEK KIEPSKI KONCETRAT Z KTOERGO JEST ONO ROBIONE ,NATOMIAT CZESKIE SIE POKAZAŁO W NIENCZECH NP PILSNER URqEL I TERAZ KRUSZEWEC !!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kosynier09 Sluszna uwaga co do piwa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.05, 12:24 masz racje, piotr. polskie piwo z zagranicznymi markami moze konkurowac jedynie zawartoscia alkoholu. niech nikt nie wierzy w to, ze jest robione wedlug "starozytnych receptur" bo oznaczaloby to, ze dobrze stoi u nas archeologia piwna - pamietam jescze piwko z poczatku lat 90 - fakt, niepasteryzowane gatunki czasami kwasnialy na zapleczu, ale smak byl o wiele lepszy. i to pomimo tego, ze mialy: a) mniej alkoholu (srednio o punkt procentowy) b)mniej obrzydliwego gazu. co do a) swiadczy to o naszej kulturze piwnej, o ktorej z takim uznaniem wypowiadaja sie piwowarzy. a przeciez produkujac mocne odmiany zwyklych marek - to polski ewenement, nigdzie na swiecie nie kusi sie piwosza procentami - zaprzeczaja sami sobie: polak nadal pije po to, zeby sie uwalic. ma do tego swiete prawo, ale z kultura picia nadal niewiele ma to wspolnego. ps. polski a czeski urquell... hańba dla kompanii piwowarskiej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marian Re: Dlaczego te same produkty są gorsze w Polsce IP: *.ip.nd.e-wro.net.pl 06.05.05, 12:11 Zgadzam się z tym, że odpowiedniki produktów zachodnich sprzedawanych w Polsce są o wiele gorsze. To prawda i można to zauważyć na każdym kroku. Największa różnica występuje w proszkach do prania. Te nasze nadają sie jedynie do prania czystych ubrań a ich konsystencja jest podejrzana. Zapewnienia, że powinno się używać wiekszej ilosci produktu jest lekko śmiesznym usprawiedliwieniem! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: e Re: Dlaczego te same produkty są gorsze w Polsce IP: *.icpnet.pl 06.05.05, 12:13 Potwierdzam, są gorsze. Przetestowane na szamponach Gliss Kur, pastach do zębów i innych kosmetykach, także kolorowych. Niestety żeruje się na niewybredności i chudym portfelu polskiego konsumenta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rteret Re: Dlaczego te same produkty są gorsze w Polsce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.05, 12:32 Oczywiście Ople z Gliwic są tak słabe że Agila zdobyła 2 miejsce za Audi A2 w rankingu TUV (na najmniej usterkowe auta). Pamiętam jak pewien holenderski producent frytek skarżył się że na wschodzie nie chcą kupować frytek z polskiej fabryki. Woleli holenderskie mimo że były robione z ziemniaków gorszej jakości, linie produkcyjne mieli tam przestarzałe itd. Odpowiedz Link Zgłoś
ferein Re: Dlaczego te same produkty są gorsze w Polsce 06.05.05, 12:36 >- W Europie Zachodniej norma proszku na jedno pranie wynosi 109 gram. W Polsce >ustalono je na kilkadziesiąt gram więcej, dlatego u nas proszki są mniej >skoncentrowane. głupi argument, może to wynikać z przyzwyczajenia ale równie dobrze z tego, że proszek jest gorszy i trzeba go sypac więcej. A co im można zrobić? Nie kupować markowych produktów, ewentualnie Polskie markowe produkty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ma Dlaczego redaktorzy w Polsce nie znają polskiego? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.05, 12:38 Aleksander Krzyżowski, (...), także broni KONCERNY Co robi???? Broni się kogo/czego a nie kogo/co, Aleksander Krzyżowski broni KONCERNÓW, to jest skandaliczne, gdzie jest korektor? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: Dlaczego redaktorzy w Polsce nie znają polski IP: 5.5.* / 80.58.36.* 06.05.05, 12:57 bo moze slowo KONCERN jako ze wyraz obcy jest po prostu niedomienny ? uczmy sie jezykow obcych ale moze najpierw zacznijmy od wlasnego Odpowiedz Link Zgłoś
robertw18 Dlaczego redaktorzy w Polsce nie znają "polski" 06.05.05, 13:12 M niech się nauczy języka ojczystego, zamiast domyślać się głupot. Mógłby też nauczyć się języka angielskiego, żeby wiedzieć, że po angielsku jest "concern", nie przez "k". (A jeśli miałoby to słowo być z innego języka, to z jakiego?) Jak ktoś nie zna języka, to niech nie zabiera głosu. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: j Re: Dlaczego redaktorzy w Polsce nie znają polski IP: *.chello.pl 06.05.05, 23:55 > bo moze slowo KONCERN jako ze wyraz obcy jest po prostu nieDOmienny ? poważnie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aska Re: Dlaczego redaktorzy w Polsce nie znają polski IP: *.arcor-ip.net 06.05.05, 13:34 Nie ma. Juz od dawna. Strach czytac GW. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: swierczkowata Re: Dlaczego redaktorzy w Polsce nie znają polski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.05, 15:57 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: misia Re: Dlaczego redaktorzy w Polsce nie znają polski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.05, 15:59 W Polsce generalnie wszyscy mylą dopełniacz z biernikiem i nikt nie zwraca na to uwagi!!!! Uważam że to jest skandaliczne i żenujące. Zwłaszcz w GW aspirującej do roli gazety inteligencji i w TVP która zatrudnia jakichś buroli i płaci im z naszych pieniędzy z abonamentu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: laszlo uważajcie na kawę IP: *.intermedia.com.pl 06.05.05, 12:42 W polskim sklepie np Lavazza kosztuje około 16-18zł za 250g,we Włoszech niby ta sama kawa kosztuje około 12zł za 500g!! Smak polskiej wersji jest fatalny,prawdopodobnie jest to przepakowana zwietrzała kawa z zachodnich rynków. Podobnnie jest z Tchibo,smak polskiej i niemieckiej nie ma ze sobą nic wspólnego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pav Re: uważajcie na kawę IP: 212.160.172.* 06.05.05, 12:46 Niestety świadomość konsumentów jest u nas słabo rozwinięta. Większość ludzi w ogóle nie patrzy lub nie jest w stanie docenić jakości i kupują to co najtańsze. Zachodnie koncerny nie są głupie. Gdyby Polacy zwracali uwagę na jakość, toby im ją zaoferowały, ale skoro nie muszą i i tak wszystko się sprzedaje, to po co się starać? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aska Re: uważajcie na kawę IP: *.arcor-ip.net 06.05.05, 13:36 Masz racje. Ogromna wiekszosc kupuje tylko NAJTANSZE produkty, nie patrzac na jakosc. Przeciez mamy tez dostep (fakt, ograniczony) do dobrych produktow, chociaz drozszych. Tylko nieliczni je kupuja... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: über Re: Dlaczego te same produkty są gorsze w Polsce IP: *.ito.uni-stuttgart.de 06.05.05, 12:46 100% racji. Dokladnie kazdy produkt jaki mialem okazje porownac jest w Polsce gorszy. Te produkowane w PL i sprzedawane w DE tak samo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WK Re: Dlaczego te same produkty są gorsze w Polsce IP: *.ig.pwr.wroc.pl 06.05.05, 12:47 Przyczyną lekceważenia naszego rynku jest stan polskiego sądownictwa. Firmy dobrze wiedzą, że ewentualny proces będzie trwać latami a i łapówkami można sporo załatwić. Sprzedawanie produktów o tej samej marce i oznaczeniu ale innej zawartości jest oczywistym oszustwem. Podobno mamy jakąś Państwową Inspekcję Handlową. Wystarczyłoby trochę dobrej woli tego PIH-u, kilka testów laboratoryjnych i pozwy do sądu. Żaden klient tego sam nie zrobi bo nie ma na to warunków. Właśnie po to - wydawałoby się - utrzymywane są z naszych podatków państwowe urzędy kontrolne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zatroskany Re: Dlaczego te same produkty są gorsze w Polsce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.05, 13:29 Kolego PIH,Sanepid,PIP ochoczo sprawdzą stragan z warzywami a już na kontrolę zachodniego koncernu to oni są za mali.Przykład idzie z góry kolejne sprzedajne i niekompetentne rządy ale przeciez ktoś tych ludzi wybrał.Trzeba brać przykład z niemiaszków właśnie w dzisiejszej Rzeczpospolitej można przeczytać jak to niemieckie służby kontrolne w obecnośc naszych służb dołują Polaków. / Zwierzęta w ogrodzie patrzyły to na świnię, to na człowieka, potem znów na świnię i na człowieka, ale nikt już nie mógł rozpoznać, kto jest kim.../ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mentor To jest prawda IP: 194.23.138.* 06.05.05, 13:14 Np proszki ktore maja byc te same sa inne tak jest w szwecji jak porownalem szwedzki i polski proszek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mentor To jest prawda IP: 194.23.138.* 06.05.05, 13:14 Np proszki ktore maja byc te same sa inne tak jest w szwecji jak porownalem szwedzki i polski proszek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: titt niestety prawda IP: *.botany.gu.se 06.05.05, 13:50 A ja sie zastanawialam czemu wlosy przestaly mi sie przetluszczac skoro nie zmienilam ani wody ani szamponu, ani niczego innego...Otoz zmienilam wlasnie szampon, tej samej firmy, niby taki sam, ale poprzednie opakowania byly z Polski, a to jest szwedzkie....kurcze, a do tej pory myslalam ze to narzekanie na jakos to wyraz kompleksow Polakow... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chemik_technolog Re: niestety prawda IP: *.wh12.tu / *.wh12.tu-dresden.de 06.05.05, 14:24 Hehe pakowane w Polsce,ale sprowadzone ze Szwecji? A moze do tego zjadlas cos innego i to tak wplynelo na Twoje wlosy? hehe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: titt Re: niestety prawda IP: *.botany.gu.se 06.05.05, 16:09 Nie, zwykle kupowalam odwiedzajac Polske, bo taniej. Chcaialm patryjotycznie wydawac pieniadze zarobione za granica w Polsce. Ale juz nie bede. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: s.kępa/mich Re: Dlaczego te same produkty są gorsze w Polsce IP: *.wprost.pl / *.wprost.pl 06.05.05, 13:20 nawet na bazarze na Polnej w warszawie, obok perliczek, dziczyzny z n.zelandii. czy węgorzy ze szwecji itp delikatesow stoja na polkach herbaty lipton, kawy nescafe, czy kostki Knorra - sprowadzane z Niemiec. Wlascicielki tych sklepikow twierdza, ze te produkty istotnie sa nieporownywalnie lepsze od polskich odpowiednikow! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Dlaczego te same produkty są gorsze w Polsce IP: *.radom.sdi.tpnet.pl 06.05.05, 14:31 Prawda - bulion warzywny Knorra polski i ten sam - niemiecki, kupowany na Polnej jest nieporownywalnie lepszy. Teraz zastanawiam sie, czy Cillit BANG byl nieskuteczny (plamy z rdzy jak byly, tak sa) bo kupowany w Polsce.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: milusia Re: Dlaczego te same produkty są gorsze w Polsce IP: *.opole.sdi.tpnet.pl 06.05.05, 13:23 od dawna piorę w proszku Persil, ostatnio zauważyłam, że proszek w praniu nie rozpuszcza się do konca, na ubraniach zostają białe smugi. Czy ktoś jeszcze ma takie spostrzeżenia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chemik Re: Dlaczego te same produkty są gorsze w Polsce IP: *.wh12.tu / *.wh12.tu-dresden.de 06.05.05, 14:29 Moze jakosc wody sie pogorszyla? Odpowiedz Link Zgłoś
legs Re: Dlaczego te same produkty są gorsze w Polsce 06.05.05, 13:29 przecież myśmy się na to zgodzili! Ileś tam lat temu zapytano ludzi, jak wolą - dobrą jakość drożej, czy gorszą taniej. Od razu wykrzyknęliśmy że taniej. To czemu teraz marudzimy i złorzeczymy? Poza tym ten artykuł był już tu dawo temu, co to za odgrzewanie? Brak pomysłów? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewka tak jest ze wszystkim - jesteśmy dla nich nikim... IP: *.toya.net.pl 06.05.05, 13:31 cokolwiek kupimy u nas jest gorsze, kosmetyki, środki higieny a szczególnie buty i odzież. Po prostu doszli do wniosku że dla takich jak my to wystarczy co nam dają, to wygodne i tanie a że poniżające nas i krzywdzące - to akurat mają w nosie. Odpowiedz Link Zgłoś