xtrin Re: Becikowe reaktywacja 15.11.05, 14:44 Cóż, mamy jak widać niezwykle bogate państwo, jeżeli stać go na tak bezsensowne wydatki. A może po prostu łatwiej wprowadzić takie pozorne działania i "odznaczyć" pozycję na liście zadań, niż rzeczywiście zająć się sprawą? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mała Mi Re: Becikowe reaktywacja IP: *.aster.pl 15.11.05, 14:47 Oczywiście, że becikowe to bzdura. Do rozmnażania może zachęcić tylko osoby bez wyobraźni... albo takie, które zainkasują 800 zł, a dziecko zostawią w szpitalu. Żeby zachęcić do rozmnażania trzeba reaktywować dobre, darmowe żłobki i przedszkola (zlikwidowane pod hasłem, że to matki mają się opiekować dziećmi), przestać pod byle pozorem zwalniać z pracy matki po urlopach wychowawczych, nie dyskryminować na rynku pracy kobiet, które mają/zamierzają/potencjalnie mogą mieć dzieci, wreszcie - trzeba płacić ludziom adekwatnie do ich kwalifikacji i wykonywanej pracy, a nie jakieś absurdalne kwoty typu 700 zł miesięcznie, za które nie można utrzymać nawet siebie, a co dopiero dziecka. Warto pomyśleć o ulgach podatkowych na dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BOB Re: Becikowe reaktywacja IP: *.localnet / *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.05, 15:08 BYŁA już propozycja po 100 mln dla każdego więc poco się rozdrabniać dziecko kosztuje podobno tyle co dobry samochód proponuję więc DOBRY SAMOCHÓD dla każdego. KTO DA WIĘCEJ wygra przyszłe wybory które mogą być szybciej niż chcieliby tego niektórzy. A poważnie oczywiście patrząc od strony rodziców małego dziecka każda kwota którą otrzymają przyda się bo dziecko kosztuje, 800zł to może niedużo dla niektórych a dla innych bardzo dużo - może więc skoro ma to być pomoc to jakieś ograniczenie - otrzymają tylko Ci których dochód w rodzinie wynosi max. i tu należy ustalić tę kwotę (myślę że 2.000 brutto to max.) Patrząc od strony Państwa te 800zł jeżeli będzie wypłacone 356.000 to kwota 285 mln która jest już znacząca i napewno Polski na to niestać. Jak więc widać wszystko zależy od punktu siedzenia. RODZICE chcieli by jak najwięcej i ja to rozumię sam bym chciał dostać jak najwięcej i te 800zł to dlamnie dużo, natomiast z punktu widzenia POLSKIEGO BUDŻETU kwota którą będzie trzeba na to przeznaczyć czyli 285 mln to bardzo dużo - ale mam propozycję niech Partie które to zaproponowały wyłożą nato swoje pieniądze - niech posłowie tych parti zrezygnują z części swoich zarobków i przeznaczą je na te becikowe. - jak zaczeli by zarabiać tyle co przeciętny POLAK to może bardziej rozumieli by problemy nękające zwykłych ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bezrobotna mama Re: Becikowe nie !!!!! IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 15.11.05, 15:14 Jestem absolutnie przeciwna takiej formie pomocy rodzinie. Te 800 złotych jest niczym w stosunku do wydatków jakie ponosza rodzice aby zdecydować się, wychować i wykształcić dziecko. Te pieniądze nie zachęcą do urodzenia dziecka, no może jedynie rodziny patologiczne które będą miały na kolejną flaszkę. Smutne - coż, ale prawdziwe. A przecież nie o to chodzi, aby co chwile słyszeć komunikaty o kolejnym katowanym lub zaniedbanym, głodnym dziecku, a jeśli wprowadzicie becikowe to tak wlaśnie sie stanie. Te 800 złotych nie rozwiazuja problemu biedy w Polsce! Jesli ktoś dla takich pieniędzy zdecyduje sie na dziecko, to wolę nawet nie mysleć o konsekwencjach :( Uważam, że jedyna sensowną forma pomocy rodzinie, aby mogla zdecydowac sie na dziecko jest dać pracę, dac mozliwosć zarabiania. Nikt o zdrowych zmysłach, nie mając pracy, lub zarabiając takie pieniądze że nie starcza na podstawowe potrzeby nie zdecyduje się na dziecko. Kobiety, aby po 3 latach siedzenia na wychowawczym mogly wejsć ponownie na rynek pracy powinny mieć możliwość zatrudnienia taką jak mają absolwenci - czyli ulga dla pracodawcy . Po tych 3 latach jesteśmy skazane na wieczne szukanie pracy, bo kto nas zechce zatrudnić? Ulga podatkowa dla rodzin posiadających dzieci tez jest niezłym pomysłem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M Co za bzdury: gdzie zatrudnienie absolwenta IP: *.zicom.pl / *.zicom.pl 15.11.05, 16:07 daje ulgę dla pracodawcy?? Jesli masz na mysli staz, to jest on obwarowany tak wieloma warunkami (np. nie mozesz wczesniej pracowac dluzej niz 3 miesiace), ze zmniejsza tę możliwość. Nie wspominając o tym, ze np. ja czulam sie dyskryminowana, bedac na stazu absolwenckim (np. pracowalismy w Wielki Piątek i Wigilię, bo na stazu nie mozesz sobie wziac urlopu, a wszyscy 'normalni' pracownicy byli na urlopach, nie moglismy jest obiadow w stolowce - bo nie bylismy pracownikami, itd., nie wspominam oczywiscie o tym, ze przez 12 miesięcy stażu nie dostawalismy zadnych premii czy tez refundacji za dojazd do pracy, a reszta pracownikow je ma, bo nie wolno bylo, bo "nie bylismy pracownikami", itd.). Ale jesli mowisz o ulgach, to pewnie masz na mysli refundację części składek na wynagrodzenie dla bezrobotnych. A to dotyczy wszystkich bezrobotnych, a nie tylko absolwentow, a więc także ciebie, jesli jestes bezrobotna. Tak wiec pracodawca moze cie zatrudnic z tymi ulgami juz teraz, bycie absolwentem lub nie nie ma tu nic do rzeczy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mama bezrobotna Re: Co za bzdury: gdzie zatrudnienie absolwenta IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 15.11.05, 17:51 "UMOWY ABSOLWENCKIE to narzędzie tworzenia dodatkowych miejsc pracy stałej. Polegają one na zatrudnianiu przez pracodawcę bezrobotnego absolwenta, przez 12 lub 18 miesięcy, jeżeli zatrudnienie to nastąpi w wyniku zawarcia umowy między starostą a pracodawcą. Podczas takiego zatrudnienia starosta zwraca pracodawcy część poniesionych kosztów utworzenia miejsca pracy dla absolwenta." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mama bezrobotna Re: Co za bzdury: gdzie zatrudnienie absolwenta IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 15.11.05, 18:27 Korzystałam z tego przepisu który Ci zacytowałam powyżej. Ale to akurat szczegół, poniewaz sednem sprawy w mojej wypowiedzi miało byc to, żeby ułatwić kobietom które JUZ maja dzieci bądz za chwilę beda je miały powrót do pracy. W tej chwili jest tak, że jesli na rok czy dwa zejdziesz ze ścieżki zawodowej i poświęcisz sie wychowywaniu dziecka, to praktycznie nie ma szans powrotu. I o to mi chodziło, a te ulgi... no coż, może gdyby pracodawca nie musiał ponosić aż takich kosztów zatrudnienia to dawało by choć nadzieje na pracę. Dopóki jest tak jak jest, dzieci bedzie mało, a becikowe to wielka krzywda dla dzieci, ktore beda poczęte w rodzinach patologicznych tylko dla tych 800 zł, a potem będą bite i przymierac głodem. Dajcie pracę, a nie jałmużnę. Bo teraz to tylko pakowac walizki... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Majorka Re: Becikowe nie ?!!!!!??? IP: *.orange.pl 17.11.05, 16:29 Becikowe to dodatkowe wsparcie finansowe w momencie pojawienia sie maluszka w domu bo niestety to jest ogromny koszt na początek. Jednak to nie koniec uważam że regulacje prawne typu ulgi podatkowe dla rodzin z dziećmi mogły być dodatkowym i długoterminowym(np. do osiągniecia pełnoletności dziecka) rozwiązaniem kłopotów finansowych rodziców.Wykształcenie, dodatkowe zajęcia które maja zaowocowac na przyszłośc z korzyścią dla dziecka ułatwiajac start w dorosłe życie to ogromne koszty. Odpowiedz Link Zgłoś
gg1968 Re: Becikowe reaktywacja 15.11.05, 15:29 Niestety to becikowe nic nie da. Chodzi o to żeby ludzie wykształceni i pracujący mieli więcej dzieci, biedoty do rozmanżania zachęcać nie trzeba. Żadna kobieta nie zrezygnuje z kariery zawodowej za 800 złotych. Nie dziwię się, że ludzie krytykują ten pomysł bo to z ich podatków to becikowe będzie pokrywane. Jedynie prorodzinne ulgi podatkowe dla pracowników i pracodawców mają jakiś sens. Jak PiS chce wydłużać urlop macierzyński to niech obniży podatki dla pracodawców tytułem pracownika który jest na urlopie, wtedy to się będzie opłacać. Tyle że takie ulgi będą o wiele bardziej "kosztowne" dla budżetu, dlatego rząd daje ludziom ochłap - becikowe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Amoki Re: Becikowe reaktywacja IP: 193.30.160.* 15.11.05, 15:41 Widać, że socjaliści są u władzy. Dać 800 zł. Pięknie. Ale nikt nie mówi, że w podatkach zabierze 1000 zł. 800 na becikowe, 200 zł na opłacenie urzędników, którzy się będą tym zajmować. To się nazywa Polska solidarna w rozumieniu nowej formacji: Ligi Prawa i Samoobrony. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maly_borsuk Re: Becikowe reaktywacja IP: 59.57.202.* 15.11.05, 16:32 Zgadzam sie z wiekszoscia. Becikowemu mowie rowniez stanowcze nie! Taka forma ,,pomocy" nie sklonilaby mnie do powiekszenia rodziny, nawet gdydby byla to jednorazowa zaplata w wysokosci 3000 zl! Koszty wychowania dziecka sa przeciez o wiele wyzsze i zadna oplata jednorazowa od panstwa tego nie zrekompensuje. Dtatego wlasnie o wiele wazniejsza jest dlugofalowa pomoc (bede po was powtarzac, bo sie zgadzam z tymi propozycjami): - wydluzenie urlopow macierzynskich (ktos zaproponowal nawet 24 miesiace! troche dlugo, ale w sumie czemu nie, bo co to jest dla dziecka 6 miesiecy? W kazdym razie 6 miesiecy to absolutne minimum) - gwarancja powrotu do pracy - realna mozliwosc wykorzystania urlopu rowniez przez ojcow - zamiast becikowego, niech rzad zwroci sie do pracodawcow z rekompensata za pracownika przebywajacego na urlopie - ulgi podatkowe. Dlaczego obecny rzad nie odniesie sie do tych rozwiazan? Nie moge tego pojac. Z trwoga obserwuje to, co sie dzieje w Polsce ... (oczywiscie moj typ we wyborach byl inny, no cóż ;( Odpowiedz Link Zgłoś
gobi03 dzieci są bogactwem biednego człowieka 15.11.05, 16:04 mówiło się w czasach, gdy ZUS nie obdzierał nas ze skóry. Kto pragnął mieć szczęśliwą starość, ten musiał starać się o potomstwo, żeby mu zapewniło utrzymanie w jego niedołęstwie. Nasze systemy społeczne odrywają (alienują) ludzi starszych od rodzin i społeczeństwa przez centralną opiekę społeczną i Domy Starców. Ubezpieczenia społeczne są popierane jako potężny instrument koncentracji kapitału i wzmocnienia rynku, tylko że równocześnie powodują drastyczny wzrost kosztów pracy. Można koszty pracy obniżać importując dorosłych pracowników z innych krajów, ale to powoduje następne koszty... Jedyne wyjście to wprowadzenie poważnych ulg podatkowych "na dzieci". Do tego zapewnienie pokrycia "obowiązkowych" kosztów wychowania, np. podręczników, stroju gimnastycznego, opłat za dowód osobisty lub kurs prawa jazdy. Karmienie dzieci, zabieranie ich na wczasy lub do kina to prywatne wydatki rodziców, ale nie edukacja! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja78 Re: Becikowe reaktywacja IP: *.ghnet.pl 15.11.05, 16:12 a moze by zrobic tak jak jest w Finlandii... matka z dzieckiem w wozku ma przejazdy komunikacji miejskiej za darmo!! jednorazowa wypalta pieniedzy niczego nie rozwiaze, a w rodzinach patologicznych bedzie tylko dochodzilo do jeszcze wiekszych tragedii, bo kasa na tanie wino sie przyda Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomasso Re: Becikowe reaktywacja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.05, 16:16 800 zł becikowego, czemu nie? Oczywiście taka suma nie wpłynie na niczyją decyzję o urodzeniu dziecka, ale może stanowić realne, choć niewielkie, wsparcie w chwili gdy pieniądze są rodzicom najbardziej potrzebne. Natomiast o wiele ciekawiej brzmią dalsze propozycje nowego rządu a mianowicie: zapowiedź wydłużenia urlopów macierzyńskich do 6 miesięcy, oraz wprowadzenie ulg podatkowych na dzieci. W tym miejscu przypomnę, że w bardzo przecież liberalnej Wielkiej Brytanii urlop macierzyński wynosi 26 tygodni, a niedługo zostanie przedłużony do 9 miesięcy. Oczywiście istnieją tam również dodatki na dzieci (child benefit) oraz ulgi podatkowe z tego tytułu. Ponieważ spędziłem trochę czasu w UK, a moja żona pracuje obecnie w Szkocji mam pewne pojęcie jak wygląda tam stosunek pracodawcy do pracujących przyszłych matek. Otóż jest to coś zupełnie dla nas niewyobrażalnego. W brytyjskich firmach ciążę i macierzyństwo traktuje się jako sprawę najzupełniej naturalną i nikt nawet nie myśli o zwalnianiu pracownika z tego powodu, nie wiem nawet jak jest to uregulowane w tamtejszym prawie, ale w praktyce jest rewelacyjnie. Zdarzało się, że nauczone smutnym doświadczeniem w Polsce, będące w ciąży Polki ukrywały to jak długo się dało przed szefostwem. Gdy w końcu fakt ciąży wyszedł na jaw Szkoccy menadżerowie nie mogli wyjść ze zdumienia, czemu kobiety im wcześniej nie powiedziały, przecież wówczas skierowano by je do lżejszej pracy, o jakichkolwiek szykanach, czy dyskryminacji z tego powodu nawet mowy być nie mogło. Na własne oczy widziałem autentyczną radość właściciela firmy gdy jedna z moich znajomych poinformowała go że jest w ciąży, natychmiast zaproponował jej najlżejszą pracę (przy zachowaniu wcześniejszego wynagrodzenia), a potem niemal codziennie dopytywał się czy wszystko jest w porządku. Niewielu znałem w życiu ludzi tak skąpych jak ten człowiek, ale w stosunku do kobiety w ciąży zachowywał się lepiej niż 90% rodzimych biznesmenów. Między innymi ze względu na różnice w podejściu do ciąży i macierzyństwa w Polsce i Anglii poważnie rozważamy z żoną możliwość pozostania w UK co najmniej do czasu aż nasza (planowana jak na razie) pociecha przyjdzie na świat. A swoją drogą to trochę smutne, że obcy kraj bardziej troszczy się o naszą (przyszłą) pociechę niż własna ojczyzna. A już zupełnym kuriozum jest, że opieka nad matką i dzieckiem w UK jest powszechnie uważane za najgorsza w Europie, ciekawe co by powiedzieli o polskiej Odpowiedz Link Zgłoś
tersta Dla meneli tak:pieniądz przepiją w 2 dni,a dziecko 15.11.05, 16:20 utłuką i wywalą na śmietnik Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasiula Re: Dla meneli tak:pieniądz przepiją w 2 dni,a dz IP: *.crowley.pl 15.11.05, 16:31 zdecydowane NIE becikowemu, to nie rozwiąże problemu, a wręcz go nasili, bo częściej będziemy słyszeć o kolejnych skatowanych na śmieć maleństwach. Wydłużenie urlopu, może jakieś ulgi dla pracodawcy, żeby opłacało im się zatrudniać kobiety, ulgi podatkowe na nianie i przedszkola - to chyba lepsze rozwiązania, bo długofalowe, a nie jednorazowa zapomoga, która napewno w normalnej rodzinie nie będzie powodem tego, żeby zdecydowac się na dziecko Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jonek Chybiony pomysł IP: *.ip.nd.e-wro.net.pl 15.11.05, 16:22 Jednorazowa zapomoga nic nie da, 800 zł to sporo kasy ale w przeliczeniu na miesiąc, może dwa ale taka kwota z pewnością nie wystarczy na choćby jeden rok 'posiadania' dziecka a wiadomo że dziecko to (troszke nieładnie mówiąć) skarbonka bez dna. Trezba zauwazyć że mała ilość dzieci dotyczy rodzin zamoznych i w miare zamoznych. W biedocie rodzice sami nawet nie wiedzą ile maja dzieci a nawet te jednorazowe osiem stów to spory zastrzyk gotówki na wino i wódę. Raczej trzeba zadbac o naprawdę bezpłatne żłobki i przedszkola o stałą pomoc państwa dla dzieci a nie jednorazowa zapomogę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: plum Re: Becikowe reaktywacja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.11.05, 16:26 Czy dzieci biora sie z powietrza? Przy okazji takich tematow ciagle slysze, ze Polki nie chca rodzic dzieci. NINIEJSZYM OSWIADCZAM: O POWIEKSZENIU RODZINY ZAZWYCZAJ DECYDUJA OBOJE RODZICE!!! i przestancie powielac idiotyczne stereotypy, ze jest to problem Polek. Na to, czy bedziemy miec wiecej czy mniej dzieci nie wplywa ani becikowe, ani przedluzenie urlopu macierzynskiego. Zacznijmy mowic o urlopach rodzicow, co przyniesie korzysci nie tylko kobiecie, mezczyznie, ale przede wszystkim dziecku - w konsekwencji i panstwu. I przede wszystkim zlikwidujmy zakaz przychodzenia do pracy osobom przebywajacym na takich urlopach. Z badan rynku pracy wynika, ze osoba (niewazne czy kobieta czy mezczyzna), ktora "wypadnie" z rynku pracy na 4 miesiace ma okolo 60% mniej "wartosci rynkowej"(sorry za to sformulowanie). Wynika to z szybkosci rozwoju gospodarki, wiedzy, technologii i zmian w przepisach prawnych (zwlaszcza w naszym kraju:). Rozwiazmy te problemy, a przestaniemy miec problem z demografia. Pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sara Re: Becikowe reaktywacja IP: 62.172.72.* 15.11.05, 16:29 Nie rozumiem dlaczego panstwo nie chce rozwiazywac tego problemu tak jak to robia inne europejskie kraje. Jestem mama dwojki dzieci i mieszkam w Belgii. Wydaje mi sie, ze problem ten jest dosc dobrze rozwiazany w tym kraju. Oprocz tego, ze dostaje sie tutaj premie za urodzenie dziecka dochodzi tutaj jeszcze comiesieczny zasilek, ktore rosnie wraz z iloscia dzieci. Moze nie jest to wielka suma, ale wystarcza na pieluszki.Poza tym jedno z rodzicow placi mniejsze podatki. Generalnie zlobki w Belgi sa dosc drogie, ale suma jaka placisz jest uzalezniona od wielkosci twoich zarobkow. Istieje rowniez mozliwosc odciagniecia sobie od podatku kosztu zlobka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maly_borsuk Re: Becikowe reaktywacja IP: 59.57.202.* 15.11.05, 16:54 Nie zgadzam sie z Toba Tomasso, ze becikowe jest potrzebne, ale Twoj post zwrocil uwage na szalenie istotna sprawe (przeczytajcie kilka postow wyzej). Problem zaczyna sie w pracy, zanim kobieta (a wraz z nia jej partner) wogole osiagna jakas stabilizacje finansowa. Chodzi o zwyczajna niechec praodawcow do zatrudniania mlodych kobiet, zwlaszcza mlodych mezatek. Absolutnie niedopuszczalne sa pytania potencjalnych pracodawcow przy rekrutacji o plany rodzinne, macierzynskie, a nawet o stan cywilny. Wsrod moich znajomych zdarzyl sie nawet wypadek, gdy dziewczyna starajaca sie o prace zostala zapytana o to, jakie stosuje zabezpieczenia przed ciaza!!! To skandaliczne! Takie wlasnie sytuacje wraz z grozba utraty pracy i dlugiego pozostawania na bezrobociu zniechecaja do decyzji o zaplanowaniu dziecka. I jeszcze raz sie powtorze - becikowe nie rozwiaze tego problemu! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jonek Bo u nas głosuje sie na kaczki IP: *.ip.nd.e-wro.net.pl 15.11.05, 17:03 W Polsce zamiast głosowac na ludzi inteligentnych głosuje sie na kaczki. Ach żeby juz ta ptasia grypa doszła do Polski. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaza01@gazeta.pl Re: Becikowe reaktywacja IP: *.unregistered.net.telenergo.pl 15.11.05, 16:37 Jestem za,moze w koncu Jarus splodzi jakies dziecko.Byloby to bardzo wielkie swieto. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GOSĆ Re: Becikowe reaktywacja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.11.05, 16:41 BECIKOWE TO ŻAŁOSNY KROK NAWIEDZONYCH Z RADIA MARYJA I CAŁEGO PiSu I LIGI POLSKICH RODZIN, WTOPA I TO TOTALNA, TYLKO ROZWÓJ GOSPODARCZY, POZDRAWIAM Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GIERTYCH Re: RADIO MARYJA,PIS, LPR I STARE BABKI IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.11.05, 16:44 TOTALNA WTOPA, BEZNADZIEJNIE ŻAŁOSNY POMYSŁ SOCJALISTÓW KTÓRY NIC NIE DAJE, TYLKO ROZWÓJ GOSPODARCZY, POZDRAWIAM Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaza01@gazeta.pl Re: RADIO MARYJA,PIS, LPR I STARE BABKI IP: *.unregistered.net.telenergo.pl 15.11.05, 16:53 ktos tych durniow wybral,zeby wprowadzali swoje kretynskie pomysly.moze te moherowe babki zaczna rdzic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: noem25 jestem w 23tc.uwazam, ze becikowe to ZLY POMYSL IP: *.icpnet.pl 15.11.05, 16:55 Rodziny patologiczne beda sobie "robic" dziecko zeby dostac pieniadze. A potem...no coz...wiele ostatnio przypadkow maltretowanych dzieci. Pewnie, ze te pieniadze by sie przydaly, ale ja jestem w stanie odpuscic ten "prezent" jesli mialoby to jakies dziecko uratowac przed smiercia lub kalectwem. Noem 23tc Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Icchak Re: Nu, Noemi, ty mozesz sobie co chcesz uważać IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.05, 18:14 No, my tu w Polsce popieramy ideę becikowego. Szkoda tylko, że jest takie niewielkie. W Italii płacą 1000 Euro becikowego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktos za ulgami Re: Becikowe reaktywacja IP: *.t6.ds.pwr.wroc.pl 15.11.05, 17:00 Becikowe ? Jak najbardziej tak ale nie zeby to nie byla jedyne swiadczenie dla rodzicow ! W polaczeniu z ulgami podatkowymi czyli wprowadzenie ulg na wielu plaszczyznach moze sklonic przyszlych rodzicow do planowania dziecka. Do tych co nie chca zeby placilo sie za piep... ! Jesli jestes na tyle wygodny/a zeby piep... panienki/panow ale bez zadnych konsekwencji i nie daj boze zeby wyszlo z tego dziecko to prosze bardzo ! Taki jest Twoj styl zycia ! Ja uwazam ze rodzina bez dzieci nie zmusza czlowieka do zwiekszonego wysilku. Problemu takiego czlowieka sprowadzaja sie w ogolnych przypadkach do problemow a`la moda na sukces. Po co sie starac jak mi jest dobrze jak jest. Dzieci daj Ci energie do dzialania i wtedy nie masz juz dylematow czy cos zrobic czy nie. Dzieci moga nadac sens twojemu zyciu i jesli tak nie uwazasz posze bardzo, ale nie utrudnial zycia tym co chca zalozyc normala rodzine w pelnym znaczenia tego slowa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pol Re: Becikowe reaktywacja IP: *.stacje.agora.pl 15.11.05, 17:13 Becikowe to glupi pomysl,lepiej te pieniadze a jest tego sporo kupic do szpitali noworodkowych sprzet wiem co mowi bo zaraz rodzi mi sie dziecko te pieniadze wydam a kwota jest nic nie znaczaca w niczy mi nie pomoze moge sie bez nich obejsc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krychu Re: 800 zł??? Coś o wałach. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.05, 17:24 Ludzie, to na pieluchy nie wystarczy po 3 miesiącach. A kto będzie to dziecko żywił i edukował prze kolejne przynajmniej 429 miesięcy, czyli do pełnoletności??? Trzeba być wałem przeciwpowodziowym, żeby takie brednie wymyślać. Gospodarka, gospodarka i edukacja. I praca dla ewentualnych ojców i matek. Becikowe to i tak będzie od szczęśliwych dziadków! Pomysł godny pisuaru. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bobek Re: Becikowe reaktywacja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.05, 21:56 A czy nie możnaby pozwolić matce na urlopie macieżyńskim pracować w domu powiedzmy przez kilka godzin dziennie (oczywiśćie z zakresem obowiązków zmodyfikowanym tak, aby było to możłiwe)? Raz, że nie traciłaby kontaktu z miejscem pracy, dwa, że możnaby przedłużyć urlop powiedzmy do 9 miesięcy, ale pod koniec matka pracuje już w większym wymiarze godzin. Do tego przydałyby się dopłaty do opiekunek czy żłobków. Usunąłbym przerwy na karmienie, bo mogą obniżaćwartość matek na rynku pracy przyczyniająć siędo zwalniania ich oraz dałbym pracodawcom ulgi przy zatrudnianiu matki dziecka do 14 miesiąca życia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adam Re: Becikowe reaktywacja IP: *.penkom.pl / 195.117.182.* 15.11.05, 17:24 Totalne nieporozumienie jednorazowa pomoc wumysł LPE -rowców potrzebny jest stały system preferencji ulg na naukę a nie zapomoga trochę rozumu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zymis Re: Becikowe reaktywacja IP: 62.111.139.* 15.11.05, 17:35 Godziwe wynagrodzenie za pracę,w naszych realiach minimum 500 euro/m-c i nie potrzeba żadnej jednorazowej "jałmużny"."Becikowe" to żałosna propozycja dla biednych i naiwnych.~żymis Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wlodek31 Re: Becikowe - nędza w przyszłości IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.11.05, 17:35 Wprowadzenie tzw. becikowego to nic innego tylko spotęgowanie wiekszej nędzy w przyszłosci. Załużmy, że spowoduje to pożądany skutek. Będzie się rodzić więcej dzieci. Pytam się, kto zapewnie tym dzieciom dosadne życie gdy becikowe sie skończy. Rodziny które stać na urodzenie dzieci/ka/ i zapewnienia im egzystencji na odpowiednim poziomie według mnie nie potrzebują do tego żadnej zachęty w postaci daniny i to w dodatku jednorazowej. Rząd wychodzi z założenia : rozmnażajcie się a pożniej klepajcie biedę. Czy mało jest w Polsce dzieci biednych i niedożywionych. Komu zależy na tym, aby było ich wiecej. Uważam, że jeżeli państwo zapewni rodzinom pracę, lub przyczyni się do wzrostu dochodowego narodowego na jednego mieszkańca takiego jak np. w Austri, w ten czas nie trzeba będzie wymaślać bardziej durnych pomysłów. Sam jestem ojcem czternastolatka. Gdybym z żoną zdecydował się /zachęcony becikowym/ na drugie dziecko, to klepalibyśmy biedę. Na szczęcie Bozia mi po to dała rozum, aby do tego nie dopuścić. Rozważny i potrafiący myśleć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Arnold Re: Becikowe? - nędza dotychczas bez becikowego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.05, 18:07 Dlatego becikowe jest słusznym gestem wspomagającym rodzinę. Nędza w Polsce to rezultat rządów żydokomuny. Najpierw trzeba żydokomunę pozbawić władzy, walka z nędzą pójdzie łatwiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Małolat Re:BECIKOWE NIE - ZAPŁODNIENIE IN VITRO TAK! IP: *.crowley.pl 15.11.05, 19:04 Becikowe, to jak głodnemu raz na dwadzieścia lat dać najeść się do syta, a potem wegetacja. To nawet nie zaklajstruje problemu. Proponuję zamiast tego pieniądze z becikowego przeznaczyć na ZAPŁODNIENIA IN VITRO, jedno kosztuje 10.000 zł. Tu pieniądze będą dobrze spożytkowane, gdyż metodą tą są zainteresowane małżeństwa z kilkuletnim stażem, bez efektu poczęcia. Po tylu latach z pewnością zapewnią właściwą opiekę nad noworodkiem. Nie wyrzucą go na śmietnik! Część pieniędzy można także przeznaczyć na stworzenie porodów niechcianych dzieci i szybką ich adopcję. Media prowadzą niewłaściwą "negatywną" politykę, potępiającą młodociane matki porzucające dzieci. Należy propagować przychylny klimat dla dziewczyn ukrywających ciążę, aby spokojnie z zachowaniem dyskrecji mogły urodzić i oddać dziecko do adopcji bez z udziału kamer. Te dwie propozycje są skuteczniejszą droga zwiekszenia liczby ludności. Odpowiedz Link Zgłoś
moon_nick Re: Becikowe reaktywacja 15.11.05, 17:36 W żadnym razie nie należy wydłużać urlopów! To tylko pogorszy sytuację kobiet na rynku pracy. I żadnego rozdawnictwa pieniędzy, becikowych i tym podobnych zapomóg, które są bzdurą, bo zachetę do płodzenia dzieci mogą stanowić tylko dla najbiedniejszej, najmniej wykształconej i niezaradnej części społeczeństwa. Tylko preferencje dla firm przyjaznych kobietom w zaawansowanej ciąży i młodym matkom chcącym prędko wrócić do pracy. Choć to wbrew ideologii prawicy, więc pewnie przeforsowane zostaną pomysły ideologicznie słuszniejsze, choć społecznie fatalne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: victor Re: Ala ma kota ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.05, 17:40 Inaczej nie można sobie wytłumaczyć defektu myślenia "ali". Odpowiedz Link Zgłoś
klex1 Re: Becikowe reaktywacja 15.11.05, 17:49 Nie, becikowe to naturalnie "poroniony" pomysl. tak samo jak to, ze premier ma na imie Kazimierz, anie Jan, a ostatnia litera rzadzacej partii jest I, a nie O. Poza tym jesli premier powie, ze rok ma 12 miesiecy, to znaczy, ze zwariowal, Polska lezy na Uralu, a prawdziwa prawde znajdziesz w gaziecie w. ze te dziennikarzyny sie w koncu nie zbuntuja ??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grazka8 Re: Becikowe reaktywacja IP: *.centrum.gliwice.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 15.11.05, 18:01 To strasznie głupie ,poniewaz cześć matek urodzi dziecko,dostanie kase ,przechleje z tatusiem i oddawają dzieciaczka do domu dziecka.Wystarczy popatrzeć w akta opieki,które wypłacają becikowe. Odpowiedz Link Zgłoś
klex1 Re: Becikowe reaktywacja 15.11.05, 18:20 juz widze te zastepy kopulujacych matek z tatusiami zwabionymi "becikowym". naturalnie do czasu powolania rzadu chorego pana M. matki te nie chlaly z tatusiami i nie bylo w Polsce tego problemu. to jest rzeczywiscie strasznie glupie, szczegolnie, kiedy zaglada sie w akta opieki (???) wyplacajacej becikowe, ktorego jeszcze nie wyplacily. no, ale przeciez to strasznie glupie. ponadto wszystkim sie w Polsce przelewa i lepiej nie otrzymac 800 zl. niz je otrzymac, gdyz przeciez to strasznie glupie i wiekszosc matek natychmiast te pieniadze przechleje (z tatusiami). Odpowiedz Link Zgłoś