Dodaj do ulubionych

Polski leopard dla króla Szwecji

12.12.05, 12:25
Nareszcie mamy nową syrenkę! Brawo!

_
Kfak, kfak
Obserwuj wątek
    • Gość: Chrobry Polski leopard dla króla Szwecji IP: *.upc.chello.be 12.12.05, 12:25
      Trzymam kciuki za sukcesy Leoparda.
      Polacy z "maluchów" do "Leopardów" życzę. :-)
      • Gość: M@ROL ALE CENY NIE PODADZĄ, ŻEBYM SE ZACZĄŁ ZBIERAĆ .. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.05, 13:41
        i Za milion lat wykupił te 1 rate ..tyrając po 12 godziń na ZuS
        i koLejne Ekipy Zawodowych Politycznych partaczy Ciemnego narodu
        ściemniaczy.. kraju Walonego w rogi jak rzadko który oprócz Rumuni
        ..Oni se po / za kadencji kupią - ja .. Se najwyżej błotem Dostane
        jak mnie będą po pijaku przejeżdżać .! Fajnie ! - być Polakiem ehehehehe
        .. CooL. Aby Chopin dzisiaj żył, Toby Dopiero Hip - Hop PisaŁ Cooo :d ehehehe
        • Gość: Adam Wtórny analfebtyzm? IP: *.torun.mm.pl 12.12.05, 19:04
          Bo pierwsze zdanie brzmi: "Leopard kosztuje 100 tys. euro."
          • Gość: M. Re: Wtórny analfebtyzm? IP: *.brda.net 12.12.05, 19:46
            I tylko na tyle Cię stać Adam? Koleś M@rol w dowcipny sposób skomentował
            artykulik a ty wydukałeś jedno zdanko i to z dwoma błędami w temacie? Kombinuj
            dalej jak tu zaistnieć na forum...
            • Gość: muka! Re: Wtórny analfebtyzm? IP: *.aster.pl 13.12.05, 09:03
              Jak uważasz wypociny M@rola za dowcipne to znaczy że masz bardzo poważny problem :P
              • Gość: TWÓJ ST@RY tOO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.05, 10:02
                WYPOCINY ..ANELFEBETOO. AlfaOmego ? Hyyy :P
                Lewą nogą to napisałem, AAA ty sie literować
                koleś najpierw naucz, a potem dukaj te swoje
                wstawki głodne kawałki, wąsatym Rumunkom na
                bazarach :]
        • Gość: kamil b Re: ALE CENY NIE PODADZĄ, ŻEBYM SE ZACZĄŁ ZBIERAĆ IP: 5.6.* / 213.131.238.* 13.12.05, 01:33
          oszczędź historii twojego życia..
          • Gość: donatelo a ty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.05, 09:56
            swojego .. nudziażu, malkontencie ty
    • Gość: ja :-) Polski leopard dla króla Szwecji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.05, 12:30
      to w pakiecie z samochodem powinno się znaleźć zaproszenie na kurs jazdy
      takim samochodem, Król Szwecji do najlepszych kierowców nie należy a szkodaby
      było, żeby Król na pierwszym ostrym zakręcie rozbił takie cacko....
    • Gość: studio Z tego co wiem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.05, 12:43
      Z tego co wiem a kręciłem reportaż na temat tego samochodu to on "wabi się"
      GEPARD
      • Gość: xxx Re: Z tego co wiem - wiesz niewiele IP: 213.86.33.* 12.12.05, 13:00
        Muszę Ciebie zmartwić, jeżeli kręciłeś program o Gepardzie to raczej nie o
        samochodzie a o jakimś większym kocie. Warto zanim sie coś walnie sprawdzić, a
        najlepiej u producenta mędrku!!!!!
        • Gość: ryjek Re: Z tego co wiem - wiesz niewiele IP: *.dmz.infor.pl / 195.205.179.* 12.12.05, 13:04
          Ten samochód kiedyś nazywal się GEPARD - jakieś takie 7 la t temu - w Szwecji
          istniał nawet fanclub Geparda. A potem Szwaja lekko zmodyfikował nadwozie,
          powyrzucał dodatki z fiata cinquecento i silnik z rovera - dał ekskluzywne
          wyposażenie, mnóstwo elektroniki i powstał Leopard...
          • Gość: Andrzej Polska myśl techniczna IP: 213.88.140.* 12.12.05, 13:07
            No rodacy na Leopardy może nie lepszy ale ładniejszy od Syrenki
          • Gość: xxx Re: Z tego co wiem - wiesz niewiele IP: 213.86.33.* 12.12.05, 13:09
            trochę nie tak, ale niech Ci będzie
            • Gość: mimi Re: Z tego co wiem - wiesz niewiele IP: *.54.91.22.tisdip.tiscali.de 12.12.05, 14:46
              W zeszlym tygodniu na VOX-ie wystepowal jako Leopard.
          • Gość: Maciek Re: Z tego co wiem - wiesz niewiele IP: *.waw1.cyber-cafe.pl 12.12.05, 14:46
            "..lekko zmodyfikował nadwozie.." chyba nie widziałes albo geparda albo
            leoparda, jezeli to sa dla Ciebie lekkie modyfikacje nadwozia. Dowiedz sie
            wiecej o tym, co komentujesz albo nie odzywaj sie.
            • Gość: maternal Re: Z tego co wiem - wiesz niewiele IP: *.chello.pl 12.12.05, 23:07
              Hm.. ja widziałem Geparda i... też uważam że "lekko zmodyfikował nadwozie".
              Więcej zaokrągleń tu i ówdzie, ale generalnie pomysł jest ten sam. Leopard od
              Geparda różni się zaawansowaniem technologicznym, wyposażeniem i silnikiem -
              ale z prostej linii wywodzi się właśnie od Geparda. - nie wiem zatem o co Ci
              chodzi.
      • Gość: Maciek Re: Z tego co wiem IP: *.waw1.cyber-cafe.pl 12.12.05, 14:43
        To chyba nie byl udany reportaż.. Gepard powstał pare lat wczesniej, a to jest
        kompletnie nowa konstrukcja. Co z Ciebie za reportażysta jak nie poznajesz
        przedmiotu swego materiału..
        • Gość: Gall Anonim Gepard a Leopard IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.05, 23:48
          Gepard poza ogolnym ksztaltem nadwozia chyba nie ma nic wspolnego z Leopardem, jesli myslimy o tym samym. Znajomy ma (mial??) Geparda, moge go zapytac. Gepard powstawal w Poznaniu, kosztowal wbrew pozorom umiarkowanie (nieco ponad 30 tysiecy zlotych, ale bylo to pare lat temu). Silnik pochodzil z Forda, w jego przypadku podrasowana dwulitrowka (jak na mala mase i jednoczesnie sztywnosc nadwozia to w zupelnosci starczylo), nie wiem z czego plyta podlogowa (ale chyba jakis "demobil").

PS Ciekawe jakie szanse polski Leopard mialby w starciu z tym niemieckim, z Rheinmetall AG :-)
          • Gość: kajot Re: Gepard a Leopard IP: *.cyf.gov.pl 14.12.05, 08:43
            Gepard i Leopard mają istotny element wspólny: pan Zbysław Szwaj jest
            konstruktorem obu samochodów
    • Gość: mega TOPGEAR niech dostano go do testów ale bedzie jazd IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.05, 15:09
    • Gość: jagadut@wp.pl Re: Polski leopard dla króla Szwecji IP: *.chello.pl 12.12.05, 15:51
      Jednego leoparda sprezentowac o.dyr.rydzykowi ale dopiero jak wyremontuja droge
      z torunia do wa-wy.
      • Gość: szwedka Re: Polski leopard dla króla Szwecji IP: *.ias.bredband.telia.com 12.12.05, 16:04
        Krol Szwecji jest znawca samochodow i ma ich wiele w swoim garazu.
        Ze wzgledu na bezpieczenstwo najczesciej jest wozony limuzyna.

TYCH SAMOCHODOW NIE DA SIE UZYWAC W SZWECJI, BO TAM NAJWYZSZA DOZWOLONA
        PREDKOSC na autostradzie JEST 110 km/h, w miescie 50 km/h,
        w poblizu szkol 30 km/h.
    • cobolt Wow ale samochodzik:) 12.12.05, 16:44
      troszke podobny do Brytyjskiej Cobry ale co tam wazne, ze jest:)
    • Gość: FreakyMisfit Re: Polski leopard dla króla Szwecji IP: *.dialog.net.pl / *.dialog.net.pl 12.12.05, 17:26
      Cholera, jednak samochod to prymitywny i prosty wynalazek - dwoch malo znanych kolesi skonstruowalo sobie b.drogi i luksusowy samochod, i bija na tym kabze. Dla porownania, teraz spróbujcie od podstaw (!) samodzielnie skonstruowac komputer, i zeby byl porownywalnej klasy z tym samochodem...
      • patinito Re: Polski leopard dla króla Szwecji 12.12.05, 18:04
        jeżeli już trzymac sie analogii do komputerów to skonstruowanie takiego
        samochodu porównywalne byłoby do złożenia komputera z ogolnie dostępnych
        komponentów i samodzielnego wykonania do niego jakiejś efektownej obudowy no i
        powiedzmy jeszcze przerobienie interfejsu systemu operacyjnego tak zeby
        wszystko wygladalo troszke inaczej.
        Wiecej dwie osoby przy ograniczeniu czasowym nie sa w stanie same zrobic. W
        leopardzie na bank wiekszość najbardziej zaawansowanych podzespołów (elementy
        zawieszenia, układ kierowniczy, silnik i elektronika do niego itd.) to części od
        dużych producentów. Wkład wlasny to skomponowanie wszystkiego i dołożeniu
        wlasnej koncepcji stylistycznej.
        Nie twierdze, ze to wszystko jest proste, a nawet wiecej, chciałbym wyrazic swoj
        szacunek dla tworców Leoparda
        Tak trzymac Panowie!!!
      • Gość: hang Re: Polski leopard dla króla Szwecji IP: *.solarnet.pl 12.12.05, 18:17
        Witam Cie serdecznie na poczatku, bo nizej nie bedzie juz serdecznie :)

po pierwsze samochod to nie prymitywny i prosty wynalazek.
        po drugie to nie jest dwoch malo znanych kolesi, proponuje poznac osobe p.
        Zbyslawa Szwaja (nie licznego z zyjacych Polakow widniejacych w Encyklopediach
        Techniki), proponuje takze przeczytac krotki wywiad i mysl jaka niesie, napewno
        odlegla "bicia na czyms kabzy" pod adresem
        www.motogazeta.mojeauto.pl/cms/?id=20785
        i mowie to ja informatyk, ktory zaznajomiony jest z budowa komputera oraz
        historia i zasada jego konkstruowania, to ogolnie dostepna wartosc budowana
        tysiacami mozgow i rak od lat, nie moze sie ten mrowczy kopiec rownac z
        pieknoscia i geniuszem inzynierskim i technicznym Leoparda.

Rzeszy niedoinformaowanych krytykantow roznej masci radze przyjrzec sie
        rozwojowi technologicznego krajom, ktore nas otaczaja i przemysleniu ile mamy
        marek samochodow, ile produkujemy aparatow fotograficznych, zegarkow, czy nawet
        w/w przez kolege komputerow i co powinno byc odpowiedzia na taka wiadomosc, ze
        mamy polskie godne auto. Jak dla mnie jedynie radosc i zachwyt!

Pozdrawiam,
        hang
        • Gość: Informatyk Re: Polski leopard dla króla Szwecji IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.12.05, 23:04
          Tez jestem informatykiem i twierdze, ze konstrukcja samchodu z podzespolow to
          pestka ze stworzeniem nowego komputera. Nie podwazam jednak zaslug tworcow,
          poniewaz samochod jest cudowny.
    • Gość: na zimno Re: Polski leopard dla króla Szwecji, a gramatyka IP: *.dip0.t-ipconnect.de 12.12.05, 19:04
      Jest:
      -----
      Od tego samochodu trudno oderwać wzroku.
      Powinno byc:
      -----
      Od tego samochodu trudno oderwać wzrok.

Jezyk polski ma takie drobne niuanse, redakcja spi.

• patinito Re: Polski leopard dla króla Szwecji 12.12.05, 19:41
      a w ogole to w tym artykule zamiast zdjecia króla Szwecji powinni dać zdjęcie
      głównego konstruktora Leoparda
    • olias prawdziwe cudeńko 12.12.05, 20:59
      propozycja dla wiecznie gderających (jak rodziny z wami wytrzymują?)
      no więc propozycja .... kliknij fotkę wozu - wpatrz się parę sekund w niego -
      wyobraź sobie siebie za kierownicą .... choleka! nie ma piękniejszego wozu na
      świecie!
    • Gość: adas Re: Polski leopard dla króla Szwecji IP: *.dip.t-dialin.net 12.12.05, 21:47
      Super ! no i silnik corvetty pasuje charakterem. piekne cacko !
    • hernandez To sa dobre informacje!! Trzeba popierac DOBRY 12.12.05, 22:25
      polski przemysl! Inwestowac nie w kopalnie ale nowe technologie bysmy byli
      znani z czegos innego niz: wodka, pijanstow, ogorki, papiez. RZecz jasna jest
      jeszcze ADAMITO MALYSZITO! ale jedna jaskolka to za malo!
      • Gość: Danner Re: To sa dobre informacje!! Trzeba popierac DOBR IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.05, 04:27
        Mimo tego, że spełnienie rygorów konstukcyjnych wymaga sporej wiedzy
        i doświadczenia w projektowaniu (uzyskanie homologacji) to produkcja
        jest raczej na poziomie technologicznym sprzed II wojny światowej i
        odbywa się ręcznie przy użyciu prostych i nieskomplikowanych narzędzi:
        www.motogazeta.mojeauto.pl/cms/content/repository/images/zdjecia2005/08-29/leo1_d.jpg
        www.motogazeta.mojeauto.pl/cms/content/repository/images/zdjecia2005/06-13/PimLe_d.JPG
        Nie ma mowy tu o automatycznej lini produkcyjnej czy robotach.
        Powszechne na zachodzie jest hobbystyczne tworzenie takich replik
        na małą skalę na zamówienie przez zespoły zapaleńców i fascynatów
        samochodowych. Silniki i zespoły napędowe kupuje się gotowe. Od
        światowych potentatów.

14 osób zatrudnionych przy montowaniu, trudno tu mówić o jakimś
        przemyśle czy nawet o inwestowaniu w badania i wysokie technologie.
        Raczej mówimy tu o manufakturze.
    • Gość: caranddriver Re: Polski leopard dla króla Szwecji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.05, 00:22
      Kiedy Gepard dopiero powstawał, a pan Zbysław Sz. projektował statywy
      fotograficzne w Libelli, silnik miał być z Mercedesa, bodajże 2 litrowego.A tu
      nagle jakieś rovery, fordy, teraz znowu corvette ?. Ale takich producentów
      superaut na zamówienie składanych z różnych podzespołow jest chyba w Anglii i
      Włoszech kilkudziesięciu. Tak czy owak gratulacje !
    • Gość: zyga Re: Polski leopard dla króla Szwecji IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 13.12.05, 02:47
      z gepardem nie wyszło - jest leopard
    • Gość: Danner Re: Polski leopard dla króla Szwecji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.05, 04:50
      Obserwowane są podejmowane zakrojane działania PR o doskonały stanie
      gospodarki, szkolnictwa i przedsiębiorczości w Polsce. Elementem tych
      działań jest niniejszy arykuł i takie akcje w prasie oraz w telewizji,
      nioficjalnie mówi się, że nie są przypadkowe, związane są z PR sukcesu
      gospodarczego rządu Leszka Millera/Marka Belki. Jednak po ostatnim
      liście tzw. przecieku kontrolowanym ambasadroa Wielkiej Brytanii w
      Polsce, prawda jest nieco inna: "Wielka Brytania stworzyła więcej miejsc
      pracy dla Polaków w Brytanii niż rząd Polski od czasu wejścia 10 nowych
      państw do UE w zeszłym roku." To stwierdzienie warto odnotować dotyczy
      poprzedniego rządu i jest oceną realnych efektów jego działalności.

Po drugie odsłaniając kulisy rzeczywistego stanu Polski i wartości
      kształconych w Polsce inżynierów, "Rzeczpospolita" informuje, że Polska
      jako całe 38 mln państwo, na wszystkie uczelnie techniczne, wydaje mniej
      pieniędzy niż na badania i rozwój jeden niemiecki koncern BASF. A na
      przykład 5 krotnie mniej niż inny niemiecki koncern Siemens. Skutek,
      to technologiczny skansen i archaiczne kwalifikacje absolwetnów
      opuszczających techniczne uczelnie w Polsce w porównaniu z absolwetnami
      uczelni techniczych innych krajów Unii Europejskiej. Oraz nieprzydatność
      tego wykształcenia i mającego się nijak do potrzeb i znalezienia się rynku
      pracy.

Dlatego pojawiają się w mediach artykuły, są zatrudnione specjalne zespoły
      wyszukujące tematy, dla realizowania gospodarczo-politycznych zadań PR.

Teraz fakty. Spółka Leopard Automobile nie jest polską firmą, a spółką
      polsko-szwedzką. Spółka powstałą z inicjatywy Szwajów, jak zapisano w
      artykule, ale oprócz tego przesiębiorcy Alfa Naslunda ze Szwecji oraz
      innych szwedzkich udziałowców. Związane jest to ze specjalną strefą
      ekonomiczną, w której ulokowana jest montownia. W Mielcu.

Oprócz tego spółka wraz ze szwedzkim odłamem firmy Leopard Automobile AB
      w Trelleborg produkuje elektryczne wózki dla niepełnosprawnych. Wózek
      jest także sprzedawany w funkcji rekreacyjnej.

Jak powstawał samochód. Konstruktor samochodu Leopard - Maksymilian Szwaj,
      ukończył Uniwerstyet Techniczny w Irlandii - Wydział Samochodowy
      Uniwersytetu w Dablinie. Oraz ukończył Academy Art. Wcześniej pracował
      i zodbywał kwalifkacje w ośrodkach stylistycznych Porsche i Rovera.

Kulisy powstania samochodu Leopard pokazuja pewną polską rzeczywistość:
      o bezrobociu (Wielka Brytania stworzyła więcej miejsc pracy dla Polaków
      niż polski rząd) o kwalifikacjach po ukończeniu polskich uczelni (w Polsce
      nie istnieje przemysł samochodowy) samochód stworzył absolwent, ale po
      studiach w Irlandii, a artykuł PR ma za zadanie odwrócić uwagę od realnych
      kwesitii (nakłady na nauke na mieszkańca są niższe od jednego niemieckiego
      koncernu), i kreować przez to nastroje społeczne do sukcesów gospodarczych.
    • ciagciulaciag Wypchany Lepper dla króla Szwecji ! 13.12.05, 05:15
      • Gość: greg2111 Leopard do poprawki - do autora karoserii IP: 217.17.37.* 13.12.05, 08:22
        Patrząc na fotkę zamieszczoną przy artykule wydaje mi się że jeden element w
        nadwoziu psuje harmonię tj. kształt hłodnicy. Hłodnica jest za duża i dziwnie
        wtopiona w karoserię. Jej kształt powinien wynikać z obłych form błotników i
        wpisywać się w geometrię przodu, niejako być przedłużeniem lini konstruujących
        formę karoserii. Gdyby poprowadzić linię po grzbietach i dolnych krawędziach
        błotników i przeciągnąć ją na przód maski to wykreślona została by elipsa. I
        taka moim zdaniem powinna być forma hłodnicy. Eliptyczna forma nadawałaby
        dynamiki i drapieżności, obrazowo można powiedzieć - łapczywie zasysałaby
        powietrze. Samochód ma proste, klasyczne formy i dlatego jego kształt powinien
        być tak skonstruowany aby mozna było odnaeźć w nim logiczną zasadę.
    • brezly "Od tego samochodu trudno oderwać wzroku" 13.12.05, 10:15
      Autor i korekta do kata!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka