Dodaj do ulubionych

Poznań: Księżą nie mogą żądać opłat za ślub

• ala.l Re: Poznań: Księżą nie mogą żądać opłat za ślub 18.12.06, 12:52
      w koncu..
      tylko czy rzeczywiscie "co laska" sie skonczy?
      • plorg Re: Poznań: Księżą nie mogą żądać opłat za ślub 18.12.06, 15:45
        > w koncu..
        -----------------------------------------
        Dlaczego w koncu? Slub bierze sie tylko raz w zyciu. Czyzby raz w zyciu
        zaplacic 'co laska', to jest az tak wiele?
    • Gość: BioBuster Re: Poznań: Księżą nie mogą żądać opłat za ślub IP: *.tpi.pl 18.12.06, 12:53
      Dziwne, jakoś jak ja brałem ślub, to proboszcz powiedział właśnie "co łaska" i
      dodał, że jak jest ciężka sytuacja finansowa, to "co łaska" może być "nic".
      • Gość: Delfina Re: Poznań: Księżą nie mogą żądać opłat za ślub IP: *.zaodrze.punkt.pl 18.12.06, 17:00
        U mnie było dokładnie tak samo - i tak powinien zachować się prawdziwy ksiądz. A
        i tak większość osób coś da w tak ważną uroczystość, niech tylko to będzie
        dobrowolne
    • Gość: przemyslaw.zawilin Poznań: Księżą nie mogą żądać opłat za ślub IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.12.06, 13:37
    • Gość: mizinke Re: Poznań: Księżą nie mogą żądać opłat za ślub IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.12.06, 13:39
      W mojej parafii w Rzeszowie NIGDY, a jestem tam 30 lat nie żądano ode mnie
      jakichkolwiek pieniędzy, a nawet miałam dwukrotnie przy okazji pogrzebu utaczki
      z księdzem, który nie chciał przyjąć ode mnie zbyt dużej, jego zdaniem ofiary.
      A ostatnio, po nabożeństwie pogrzebowym mojego dzieciątka ksiądz w ogóle nie
      chciał nic wziąść i kłóciłam się z nim, że to nie dla niego tylko na kościół. W
      każdej instytucji, także parafii sa ludzie przyzwoici i nieprzyzwoici, a
      kościół to przecież grzesznicy, a nie aniołowie. Do aniołów Jezus nie
      fatygowłby się 2000 lat temu... ;-)))
    • karola1008 Poznań: Księżą nie mogą żądać opłat za ślub 18.12.06, 13:40
      Brałam ślub 4 lata temu u Pallotynów w Ożarowie Maz. Gdy zapytaliśmy o wysokość
      ofiary, usłyszelismy:"To jest dobrowlone, jak państwo nie mają, to nie ma
      sprawy". My na to, że do ślubu się szykowaliśmy prawie rok i na ten cel mamy
      odłożonę pieniądze. Ksiądz: ale jak nie macie, to naprawdę nie ma sprawy. No i
      nie wziął. W końcu poszliśmy do kancelarii parafialnej, i tam od milej pani
      uslyszeliśmy to samo, w końcu, po przekonywaniach z naszej strony, że naprawdę
      jesteśmy przygotowani na taki wydatek, przyjeła od nas 300 zł. Ale gdybyśmy
      tych pieniędzy nie mieli, to ślub dostalibyśmy bez datku. A w parafii męża w
      Sierpcu za samo wygłoszenie zapowiedzi musieliśmy dać 250 zł. Półślubek tak
      zwany, jak powiedział proboszcz.
      • Gość: mirella66 Re: Poznań: Księżą nie mogą żądać opłat za ślub IP: *.jgora.dialog.net.pl 18.12.06, 13:55
        Moja mama umarła prawie 11 lat temu.Z wiarą i kosciołem jestem na bakier.Stałam
        sie ateistką,ale moja mama do konca swoich dni była wierząca.Gdy załatwiałam
        pogrzeb u księdza i zapytałam o kwotę jaka mam zapłacic ,to ksiadż
        powiedział,ze co łaska,ale proboszcz ustanowił kwotę 100 zł,bo uwaza,ze osoba
        zmarła ma rodzine i ta rodzina otrzymuje zwrot kosztów pogrzebu,więc wprowadził
        cennik ktory rodzina chowajaca zmarlego powinna przestrzegac.Gdy zapytałam czy
        mógłby mi kwit wystawic ,to powiedział,ze kościoł nie jest instytucją ,wiec
        kwitow sie nie wystawia.Do tego jeszcze poddana byłam szntazowi ,ale jemu nie
        uległam.Ksiadz nakazywał mi aby kazda z uczestniczacych w pogrzebie osob była u
        spowiedzi i to ja miałam wszytkich do tej spowiedzi nakłaniac.Dopiero wtedy
        ksiadz pochowamoja mame.Ale na szczescie po paru min. dosc kulturalnej rozmowy
        ksiadz odstąpił od tego "nakazu" spowiedzi wszyskich uczestnikow.
    • Gość: Przemek Poznań: Księżą nie mogą żądać opłat za ślub IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.12.06, 13:41
      Moim zdaniem jest to bardzo dobre rozwiązanie. Ja brałem ślub z moją żoną u
      Dominikanów na Freta w kościele św. Jacka(Warszawa).Tam nie pobiera się żadnych
      obowiązkowych opłat-można złożyć dobrowolną ofiarę. I to jest bardzo dobre
      podejście.
    • Gość: wnerwiony Re: Poznań: Księżą nie mogą żądać opłat za ślub IP: 213.94.179.* 18.12.06, 13:45
      jak ja bralem slub to co prawda o "co laska" nie bylo mowy bo przez dlugie lata
      udzielalem sie w kosciele jako ministrant, pozniej jako lektor i oddzwierny. za
      to z organista byl problem. chcial 300 zl, ja na to ze nie, dziekuje, ze mam
      swojego grajka, na co on - 150 albo nie dam kluczy do organow.
      proboszcz wode w usta, kasy sam z tego nie mial, wiec kumplowi od flaszki kasy
      nie chcial zabierac.

wlos sie jezy za kazdym razem jak przypomne sobie czerwony od chlania ryj tego
      klechy.
      • Gość: mańka Onanista dyktuje ceny? IP: *.catv.net.pl 18.12.06, 14:16
        To zamiazd onanisty poproszę rzeby mi dysko polo puździli z hajfaj ;)

mańka z Kurejwek
    • rudy_rudolf komercyjny kościół 18.12.06, 13:56
      skoro w kościołach wiszą cenniki posług kapłańskich to niech się księżulkowie
      nie dziwią, że ludzie się od nich odwracają.

szukasz pomysłu na oryginalny prezent? kliknij www.asiaq.pl
    • piwi77 Chyba już łatwiej uwierzyć w samego Chrystusa, a 18.12.06, 13:59
      nawet Matkę Boską, niż w to, że księża zrezygnują z opłat za usługi. Nie po to
      wybrali ten zawód, aby teraz tyrać za darmo.
    • Gość: ciamajda Poznań: Księżą nie mogą żądać opłat za ślub IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.12.06, 14:20
      a kiedy kościół przestanie kasować za pogrzeby,to jest ostatnia posługa
      • plorg Re: Poznań: Księżą nie mogą żądać opłat za ślub 18.12.06, 15:59
        > a kiedy kościół przestanie kasować za pogrzeby,to jest ostatnia posługa
        A kto kogo zmusza do ciagania ksiedza na pogrzeb? Ksiadz pomoze umrlemu tyle co
        kadzidlo :-)
    • edi54 Poznań: Księżą nie mogą żądać opłat za ślub 18.12.06, 14:25

To krok Kosciola we wlasciwym kierunku.Jesli Kosciol w Polsce ma byc
      Kosciolem Chrystusowym to musi sie zdecydowanie przeorientowac z instytucji-
      przedsiebiorcy na rzecz poslugi kazdemu Czlowiekowi , ktorej fundamentem
      stac sie powinna Milosc i Milosierdzie dla Czlowieka.Bo jak na razie
      to polski kler wyrosl na panow ,rzadcow osiadlych w rezydencjach
      i oplywajacych w bogactwie...z Bogiem w tle.
    • milo_1 HEhehehehe____hihihiHipokryzja i fałsz KK......... 18.12.06, 14:29
      Ponoć takie rzeczy nie mają miejsca i są wymysłem czerwonych ateistów i
      przeciwników KK a zwłaszca ich łasej na kase części kleru........
      _____
      ...."Za pieniądze Świat się podli ,za pieniądze ksiądz sie modli......"
      jakże aktualny temat powracający jak bumerang.........
      _____

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=902&w=51728987&wv.x=2&a=51868470
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=902&w=53295307&a=53295910
      • tiresias !!! 18.12.06, 14:38
        TAX the Churches
        TAX the businesses owned by the Churches!
        dobranoc
    • kornaccy 80% księży to "przypadki",bo nie dostali sie na... 18.12.06, 14:35
      normalne studia...
      • Gość: xiondz Re: 80% księży to "przypadki",bo nie dostali sie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.12.06, 17:28
        A ja sie dostalem, i to nawet dobre (nie bede sie chwalil ;) ), ale z nich
        zrezygnowalem po dwoch latach i zostalem ksiedzem. I nie zaluje, choc z wielu
        rzeczy musze caly czas rezygnowac, i to pomimo to, ze co chwila ktos mnie
        obrzuca blotem.
    • kornaccy 10% to homo... 18.12.06, 14:36
      ..
    • kornaccy Pozostały procent to księża z powołania. 18.12.06, 14:36
      .
    • Gość: cieshka Poznań: Księżą nie mogą żądać opłat za ślub IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.12.06, 14:40
      Tak powinno być już od dawna. Jestem za zniesieniem opłat. Od 100 do 300 zł, to
      i tak mało, słyszałam o stawkach ok.1000zł. Czy to nie przesada? Co łaska nie
      powinna mieć cennika, ale trochę ma, np. za mszę płaci się ok. 40-50zł.
      Organiści też sobie nie źle liczą.
      • plorg Re: Poznań: Księżą nie mogą żądać opłat za ślub 18.12.06, 16:20
        > Organiści też sobie nie źle liczą.
        Organisci tez maja zyc powolaniem i powietrzem?
      • Gość: beex Re: Poznań: Księżą nie mogą żądać opłat za ślub IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.12.06, 10:52
        Ja brałam ślub w ubiegłym roku w poznańskiej Farze, jak pewnie wiecie jest to
        jeden z najpiękniejszych kościołów w Poznaniu (może w Polsce). Byłam
        baaarrrrdzooo mile zaskoczona gdy pani prowadząca biuro parafialne na pytanie
        ile mamy zapłacić powiedziała: "co łaska"... czekaliśmy chwilę na dokończenie
        zdania... i cisza. Nie było żadnego 100, 200, 300, 500... Pani nawet nie
        zajrzała przy nas do koperty. Wybraliśmy sobie nawet księdza, który całą
        ceremonię odprawił...
        Jakież to było miłe zaskoczenie, szczególnie po kilku wizytach w mojej parafii,
        w której księdz trzy razy wymuszał złożenie ofiary na kościół, za zapowiedzi i
        wystawienie papierka...
    • Gość: podatnik Poznań: Księżą nie mogą żądać opłat za ślub IP: *.tktelekom.pl 18.12.06, 14:48
      Co wy za bzdury piszecie?Przecież do tej pory było i jest co łaska!Nikt nie
      zmuszał nikogo do płacenia.Rozwiązaniem problemu byłoby opodatkowanie tej
      szacownej instytucji tak jak wszystkich, a nie ,jest tak ,że funkcjonuje państwo
      w państwie.Co trzecie polskie dziecko idzie głodne do szkoły, a hrabia Jankowski
      wyprawia urodziny na 1500 osób.
      • Gość: kaka Re: Poznań: Księżą nie mogą żądać opłat za ślub IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.12.06, 14:53
        z Jankowskim to fakt, ale co z parafiami z 500 wiernymi? z czegoksiadz ma
        opłacić światło, organistę, grabarza itp.kto mu na toda jak nie wierni
    • kornaccy A propos utrzymania kościołów...Kliknij... 18.12.06, 14:51
      Zabawne jest gadanie o utrzymaniu kościołów... remont przeprowadza sie raz na
      kilka lat. Pozostaje kwestia ogrzania w zimie, jedzenia dla księdza i rachunków
      za prąd, wodę. No tak, ale większosc z nich nie je byle czego, byle jakim autem
      nie jeżdzi itp... I nawet o koloratkach p[od szyją zapominają. Chodzą bez, bo
      się wstydzą... Znam jeden przykład z zycia, gdy klecha odmówił kobiecie chrztu
      dziecka, bo rodzice nie mieli ślubu a poza tym drogo chciał. Powiedziała mężowi,
      a ten poszedł i po mszy czekał na kleche az ten wyjdzie z kościoła. "Maż" rzucił
      komentarz przy wiernych, że klecha powinien boso po świecie zapier****ć a nie na
      kasę dybać, bo o ile go pamięć nie myli to Jezus uczył skromności... Reasumując
      - księża to cwaniaki, którzy nie liczą się z innymi. Ale jedno mnie cieszy...
      Ktoś kiedyś powiedział (jakis autorytet), że gdy Jezus zejdzie na ziemię to
      kościół katolicki ominie !!!
      • akami21 Liczba mnoga 18.12.06, 14:54
        Synu. Są tacy którzy stąpają boso. Szukajcie a znajdziecie.
    • Gość: Ateista A ja to pie.. bo jestem ateista IP: *.mottmac.com 18.12.06, 15:00
      Popatrzcie, oprocz tego ze ludzie wierza w bajki to musza jeszcze za to placic.
      PARANOJA
    • Gość: Mario Re: Poznań: Księżą nie mogą żądać opłat za ślub IP: *.zapis.net.pl 18.12.06, 15:01
      Jeśli chodzi o pogrzeb to wszyscy poczekają na pieniądze: zakład pogrzebowy,
      grabarz. Wszyscy oprócz księży. Słudzy Boży... tylko jakiego?!
    • Gość: kan-kan A co z podatkiem kościelnym? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.12.06, 15:03
      W krajach zachodnich wierni zwolnieni są z opłat za usługi religijne, jeśli
      uiszczaja tzw. podatek parafialny stanowiący około 1% dochodów podlegajacych
      opodatkowaniu. U nas biskupi obawiają się jego wprowadzenia, gdyz nie są pewni
      reakcji wiernych, których pewna część mogłaby wystapić z kościoła. Tak więc
      dochody księży w wyniku tego rozporządzenia ulegną uszczupleniu, co wielu z
      nich z pewnością przyjmie z niezadowoleniem. Oby się to nie odbiło kościołowi
      czkawką...
    • 11tadeusz11 Ciekawe 18.12.06, 15:14
      ile zapłacę jak się wycofam ? Szczęść Boże ! Dopłacą ?!
    • patolini bez łaski 18.12.06, 15:14
      może zamiast "co łaska" niech określą, ile to jest "mała łaska", "wielka łaska"
      i "bez łaski"
    • Gość: krystyna Poznań: Księżą nie mogą żądać opłat za ślub IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.12.06, 15:50
      Z CAłYM PRZEKONANIEM PODPISUJę SIę POD TYM TEKSTEM O NIEODPłATNYM śLUBIE NIE
      WSZYSTKICH STAć NA TAKIE "KOSZTY" PRZECIEż Są TACY KTóRZY MUSZą CAłY MIESIąC
      PRACOWAć ABY ZAPłACIć ZA GODZINKą W KOśCIELE.MóJ Mąż MUSIAł DWA RAZY ZAPłACIć ZA
      NASZ śLUB,BO SIę OKAZAłO żE PROBOSZCZ NASZEJ PARAFII WYJECHAł ZA GRANICę I NIC
      NIE PRZEKAZAł ZASTęPCY O NASZYM SLUBIE.MY CZEKALIśMY W KOśCIELE NA KSIęDZA A
      JEGO NIE BYłO WIęC MóJ TEść POSZEDł NA PLEBANIE Z ZAPYTANIE "KTO UDZIELI NAM
      śLUBU" ZASTęPCA BYł ZASKOCZONY BO O NICZYM NIE WIEDZIAł.I W TAKI OTO SPOSóB NASZ
      śLUB ZOSTAł OPłACONY DWA RAZY
      • plorg Re: Poznań: Księżą nie mogą żądać opłat za ślub 18.12.06, 16:42
        I poco wam to bylo? Trzeba bylo wziac cywilny i po krzyku.
    • Gość: loquito Poznań: Księżą nie mogą żądać opłat za ślub IP: *.Red-83-59-147.dynamicIP.rima-tde.net 18.12.06, 15:53
      wystarczy spojrzec na zrodlo (metro) aby wyrobic sobie poglad na wiarygodnosc
      tych opowiesci. Szkoda ze Gazeta rowna w dol zamieszczajac tego typu ploteczki.
      Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka