Gość: damianBSc IP: *.as1.snd.dublin.eircom.net 04.04.07, 13:02 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: damianBSc Anglicy: oddajcie nam pracę IP: *.as1.snd.dublin.eircom.net 04.04.07, 13:04 e tam- niech sie pocaluja i jada do PL angielskiego uczyc- zaszkodzila im ODROBINA konkurencji - ksiazenta nie chce taki za 6£ pracowac jako pakowacz - a co niby kwalifikacje ma debil- POlak chetnie przyjdzie :-) pozdrowienia z IRL ...chyba zaczne zaraz pracowac, bo mnie tez jakis inny POlak wygryzie :-) hahahaha Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: racjonalista Re: Anglicy: oddajcie nam pracę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.07, 13:13 warto chyba w czuć się w ich sytuacje. gdyby to w Polsce się działo, a tymi odbierającymi pracę byliby ukraińcy też byśmy się mocno burzyli Odpowiedz Link Zgłoś
zbychowiec to niech oni sie wczuja w NASZA sytuacje 04.04.07, 21:39 300% wzrost cen nieruchomosci w duzych miastach glownie na skutek naplywu spekuly z anglii niech blokuja prace naszym, wtedy kaczory zablokuja im mozliwosc handlu naszymi nieruchomosciami (czemu przyklasne) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chucherko Re: Anglicy: oddajcie nam pracę IP: *.agora.pl 04.04.07, 13:17 Nie dziwię im się: też nie chciałabym pracować za pieniądze, który u nas z pocałowaniem w rękę biorą Ukraińcy, bo nie dałoby się z nich żyć na poziomie. Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia, Polacy powinni pracować za te same pensje, przynajmniej w zawodach, które są popularne też wśród Anglików. Inaczej mogą narazić się na zarzut, że pracują, bo są tani, a nie - dobrzy. --- polonijny.blox.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niusia Re: Anglicy: oddajcie nam pracę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.07, 13:52 prawda, w mojej branży - tłumaczenia jezykowe i nauka języka - panoszyli się przez lata Angole bez kwalifikacji lub równej Kevinowi Ayston - ale minęły te czasy ... Teraz wielu Polskich nauczycieli ma nieporównywalnie lepsze kwalifikacje w zakresie metodyki nauczania oraz dobrą wymowę i nie jest im łatwo. Ogólnie rzecz biorąc, ten naród nie bardzo lubi się uczyć i pracować ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kate Re: Anglicy: oddajcie nam pracę IP: *.dsl.bell.ca 04.04.07, 17:21 Ja nie twierdze ze nie ma dobrych nauczycieli angielskiego czy jakiegokolwiek innego jezyka, ale nie wmowisz mi ze tzw native speaker jest gorszy niz wyuczony chocby najlepiej Polak.No nie uwierze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asd Re: Anglicy: oddajcie nam pracę IP: *.chello.pl 04.04.07, 23:04 nie trzeba wmawiac, taka jest prawda, moze byc, wbrew pozorom zdarzaja sie Polacy z dobrym akcentem, nabytym zagranica ;p Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Polak a co to kogo obchodzi?są u siebie i nie musza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.07, 17:49 konkurowac z nami!Ja popieram ich w 100 %!uważam że źle zrobili wpuszczając nas tam w takich ilościach i powinni nas wyrzucać na zbity pysk. Co innego gdy ktoś zakłada firmę, robi cos sensownego, ewentualnie ma niezłe kwalifikacje i robi karierę ale te hordy z wąsami i reklamówkami to podludzie, taka Polska C. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marta Belfast Re: a co to kogo obchodzi?są u siebie i nie musza IP: *.belf.cable.ntl.com 11.04.07, 23:44 Troszke przesadzasz nie kazdy Polak Chodzi z reklamowka jak nasza pierwsza dama ...wiekszosc jednka chodzi z plecakami i po tym poznasz polaka zagranica Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antymarcin4 A moze zatrudnic Chinczykow w Polsce IP: 194.176.105.* 04.04.07, 13:54 wlasnie slyszalem ze ludzie we Wroclawiu oburzaja sie na to ze Koreanczycy chca zatrudnic Chinczykow po minimalnych stawkach.Cos ci to przypomina????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bubu Re: A moze zatrudnic Chinczykow w Polsce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.07, 15:33 Chińczycy nie są w UE. Nie mam nic przeciwko zatrudnieniu we Wrocławiu po minimalnych stawkach Anglików, Szwedów, Hiszpanów, Greków, Słowaków etc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: radek Re: A moze zatrudnic Chinczykow w Polsce IP: *.plus.com 07.04.07, 14:13 koreanczycy dostali miliony dotacji zwolnienia z podatkow i sterte innych ulatwien, teraz chca sie wymigac bo sie okazuje ze nie nabija portfeli tak jakby mogli. zolta zaraza, nic wiecej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: max Re: Anglicy: oddajcie nam pracę IP: 212.122.214.* 04.04.07, 14:11 Ano nie chcą pracować za 6 funtów, bo sie cenią i ich związki zawodowe dbają o robotników, a Polacy biorą każdą gó..aną robotę i dają sobą pomiatać jak psy. Nie o to chodzi, panowie, ale Polacy są za głupi, żeby zrozumieć zachodni rynek pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
lambert77 Re: Anglicy: oddajcie nam pracę 04.04.07, 14:46 :) fakt trzeba się cenić zawsze można w Polsce pracować za 1 funta i całować jaśnie pana po rękach za to że dał możliwość pracy ;) To też pewnie jest głupie?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Anglicy: oddajcie nam pracę IP: *.u.itsa.pl 04.04.07, 14:49 Damian, a może by tak w Polsce otworzyć rynek dla Ukraińców i Kazachów. ODROBINA konkurencji nie zaszkodzi :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Angol Re: Anglicy: oddajcie nam pracę IP: *.proxy.aol.com 04.04.07, 15:39 "...ksiazENta..." buhhhhaahahahhaaaa - Nic dziwnego, ze damianBSc musial do Irlandii jechac w poszukiwaniu pracy; w Polsce nikt go nie chcial z taka znajomoscia polskiego zatrudnic! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rodak Re: Anglicy: oddajcie nam pracę IP: *.bchsia.telus.net 04.04.07, 16:29 W Polsce polacy tez sie skarzyli ze TESCO otwiera swoje sklepy i powoduje ze rodzime firmy traca klientow i musza bankrutowac... I co ??? i nic. Wolna konkurencja sprawila ze w Polsce sa angielskie sklepy a w Angli pracuja polscy bezrobotni sklepikarze. Kazdy kij dwa konce ma... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jakub s Re: Anglicy: oddajcie nam pracę IP: *.in-addr.btopenworld.com 05.04.07, 00:38 trudno sa leniwi chca wiecej od polaka za ta sama prace a sa mniej wydajni - to powody - kazdy pracodawca zrobi tak samo jesli liczy na zysk - nikt nie patrzy na to czy zatrudnia rodaka - liczy sie zysk Polacy ciezko wywalczyli miejsce na obcym rynku i radza sobie (gratuluje) coraz lepiej - panika "angoli"? Niech sie wezma za robote - i wydaje mi sie ze to rodowici anglicy maja ten problem ale "przyszywani" ci ktorzy przyjechali z indii albo z afryki (maja paszporty UK) ale nie sa "prawdziwymi anglikami" ;> ja pracuje w firmie gdzie jest Nas Polakow najwiecej - nie raz juz firma "przejechala" sie na wlochach czy hiszpanach - polak jest na czas zrobi co ma zrobic jak trzeba to wiecej i nie marudzi. Oby tak dalej !! pozdrawiam ciezko pracujacych Polakow Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rty Anglicy: oddajcie nam pracę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.07, 13:13 Globalizacja - do nas zaczynają wpadac ukraińcy. Świat będzie komiczny, każdy będzie pracował gdzie indziej, myślac o tym, że jak wróci, to będzie mu lepiej u siebie :))) buahhaa pzdr zobacz.glt.pl Odpowiedz Link Zgłoś
raveness1 Re: Anglicy: oddajcie nam pracę 04.04.07, 13:16 To w koncu wina pracodawcy, ze tak nie fair postapil. Ale na miejscu tych Polakow, ja by sam sie teraz zwolnil, bo wyobrazam sobie jaka tam teraz musiala sie wytworzyc toksyczna atmosfera wokol calej tej sprawy. Co to za zycie, kiedy jest sie postrzeganym jako intruz. Odpowiedz Link Zgłoś
drzejms-buond Re: Anglicy: oddajcie nam pracę 04.04.07, 13:22 też bym się wkurzył! :-[ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tapeciarzpoSGHu Re: a w Ulsterze (Irl. pln.).. IP: *.b-ras1.srl.dublin.eircom.net 04.04.07, 13:41 .. miejscowi wyparci przez Polakow, nie zastanawiali sie dlugo i zlozyli w weeknd wieczorem swoja propozycje- albo sie.. przeprowadzacie, albo zrobimy Wam krzywde.. Byla to banda protestanckich bojowkarzy, na ktorych dzwiek najwieksze "polskie drechy", trzesa portkami. Ale to w pln Irlandii, gdzie w niektorych srodowiskach jestesmy baardzo nielubiani (mowie tu o miejscowych burakach, nie przedsiebiorcach). Wkrotce moze to wystapic w Anglii i odpukac w Irlandii.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marta Belfast Re: a w Ulsterze (Irl. pln.).. IP: *.belf.cable.ntl.com 11.04.07, 23:40 To musieli im strasznie zajsc za skóre Ja mieszka na Shankil w Belfascie gdZie jak wiadomo protestanckie bpjowki sa w kazdym domu i mam dobry kontakt...ale czasem jak widze jak sie polaczi zachowuja to wstyd mi ze jestem polka i mowie po polsku !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Koza513 Anglicy: oddajcie nam pracę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.07, 17:06 raveness1 napisał: > To w koncu wina pracodawcy, ze tak nie fair postapil. > Ale na miejscu tych Polakow, ja by sam sie teraz zwolnil, bo wyobrazam sobie > jaka tam teraz musiala sie wytworzyc toksyczna atmosfera wokol calej tej sprawy > . > Co to za zycie, kiedy jest sie postrzeganym jako intruz. No to po co w ogole byś przychodził do tej roboty skoro miałbyś się niedługo po zatrunieniu zwalniać? Chyba że jesteś taki wrażliwy na tą TOKSYCZNĄ ATOMOSWERĘ. Mi by to nie przeszkadzało. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Koza513 Re: Anglicy: oddajcie nam pracę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.07, 17:07 * ATMOSFERĘ :-) Odpowiedz Link Zgłoś
raveness1 Re: Anglicy: oddajcie nam pracę 12.04.07, 05:55 No coz, jestem. Ale nie uwazam tego za wade. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michael polacy w angli IP: *.dyn.iinet.net.au 04.04.07, 13:48 macie wspaniale artykuly ,wszystko by obzydzic wyjazdy na zachod. Tak bylo za czasow komuny i trybuny ludu , gratulacje gazeto. Czy naprawde ktos w to wierzy? Wspaniala propaganda antyemigracyjna tak dalej i zostana w Polsce sami emeryci i sluchacze radia maryja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Obserwator statystyka to jescze nie rzczywistosc IP: *.ioo.ucl.ac.uk 04.04.07, 13:49 Na wyspach jest tez ok. 300.000 franzuzow i 500.000 rosjan ale nikt o nich nic nie mowi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mwaruwari Re: statystyka to jescze nie rzczywistosc IP: *.autocom.pl 04.04.07, 13:56 W życiu nie ma tam 500 000 Rosjan. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Londyn oddac prace IP: *.zeto.opole.pl 04.04.07, 13:56 A w Polsce zwalnia sie Polaków bez żadnego tłumaczenia albo traktuje sie jak przedmiot.Niech anglicy nie przesadzają bo przecież od lat pełno u nich cudzoziemców mieszka na stałe a nie tylko na jakiś czas.Tylko Polacy sa dobrymi pracownikami niestety nie docenionymi we własnym kraju więc cieszyć sie powinni,że pracownicy z Polski dobrze wykonuja prace i podwajaja ich majątek.Tak jest w każdym kraju oczywiście bez Polski.nikt juz nie chce tu być !!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dorsai Re: oddac prace IP: *.aster.pl 04.04.07, 14:04 Nie chcą Anglicy Polaków - będą mieli burnusiarzy. I zobaczymy czy bedzie im z nimi tak słodko. Bo burnusiarz pracować nie chce, a zwolnić go - będzie im strach... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Polak Niech nauczą się polskiego i przyjadą do PL IP: *.kur.kolornet.pl 04.04.07, 14:07 zdobędziemy i przejmiemy wyspę ilością ludności i pracowitością. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gize Polacy w UK IP: *.ipt.aol.com 04.04.07, 14:15 Polacy czesto nie musza pracowac za mniejsze niz minimalne stawki, tylko za nizsze stawki niz rodowici, w wiekszosci rozleniwieni Angole. W budowlance Anglicy brali i £25 za godzine, ateraz sie to wszystko na szczescie zawala! nie mowiac o marnej jakosci prac wykonywanych przez anglikow. przeciez angielskie domy w wiekszosci sie rozpadaja i sa przezarte przez wilgoc. dobrze ze polacy przyjechali i buduja, naprawiaja i to za £10 za godzine a nie 25.anglicy powinni sie nauczyc pracowac a nie tylko narzekac, bo zaden z nich nie wezmie sie do pracy typu opieka nad osobami starszymi czy psychicznie chorymi, do takiej pracy obcokrajowcy sa jak najmilej widziani! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elibre Re: Polacy w UK IP: *.leed.cable.ntl.com 04.04.07, 16:52 w podobnym tonie wypowiadaja sie wyksztalceni i/lub rozsadni Brytyjczycy. Odpowiedz Link Zgłoś
potomar Re: Polacy w UK 05.04.07, 09:56 "przeciez angielskie > domy w wiekszosci sie rozpadaja i sa przezarte przez wilgoc. dobrze ze polacy > przyjechali i buduja" Pewnie. A w razie czego możemy, wzorem pomysłu Urbana z lat 80ych jeszcze im posyłać śpiwory, coby mieli gdzie spać, jak im się te wszystkie chałupy pozawalają. Mogliśmy wysyłać śpiwory kiedyś do USA to możemy teraz do UK. Odpowiedz Link Zgłoś
abhaod smutna kapitalistyczna rzeczywistosc, 04.04.07, 14:19 dlatego Niemcy wprowadzili siedmioletni okres przejsciowy, w tym czasie maja sie wyrownac koszty utrzymania w obu krajach, a zarobki? - kazdy wie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z uk 600 000???Chyba ze w czesci Londynu,bo w calym to IP: *.lei3.cable.ntl.com 04.04.07, 14:23 600 000???Chyba ze w czesci Londynu,bo w calym to grubo ponad milion a w calej UK to kilka milionow!!!Licze tych co przyjechali w ciagu ok.5-8lat.600 000to spokojnie przyjedzie w tylko w tym roku,a roboty juz dawno nima zadnej:/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janusz K. Europejczycy oddajcie nam banki i fabryki IP: *.z064220066.chi-il.dsl.cnc.net 04.04.07, 14:25 To co nam zabrali za marne pieniądze , to niech nam zwrócą ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacus Re: Europejczycy oddajcie nam banki i fabryki IP: *.dip.t-dialin.net 04.04.07, 14:49 Rozwin ta swoja mysl bo nie wiem o co ci chodzi !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janusz K. Re: Europejczycy oddajcie nam banki i fabryki IP: *.z064220066.chi-il.dsl.cnc.net 04.04.07, 18:03 Jeżeli przeszło 80 procent banków jest własnoscią kapitału obcego, jeżeli podstawowy wielki przemysł jest własnocią kapitału obcego, jeżeli przetwórnie żywnosci są własnoscią kapiatłu obcego, jeżeli media są własnoscią kap[itału obcego . To co jest polskie ? Trzeba oddać Polakom to co jest ich i będzie zgoda w Europie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacus Re: Europejczycy oddajcie nam banki i fabryki IP: *.dip.t-dialin.net 05.04.07, 10:06 Janusz!! przeciez te banki, fabryki, media i diabli jeszcze wiedza co, zostal przez kapital zagraniczny WYKUPIONY. Jezeli Polska jest przeciwko wolnemu przeplywowi kapitalu to niech wystapi z klubu i wzdluz granic wybuduje wysokie mury. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Koniczyna Anglicy traca zaufanie do Polakow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.07, 14:39 Pracuje w firmie rekrutacyjnej w WB. Coraz rzadziej przedsiebiorcy zatrudniaja Polakow. Winni sa nasi rodacy, ktorzy utracili opinie ,,dobrego pracownika''. Chetniej zatrudniani sa Slowacy i Czesi, niz jak sie ostatnio mowi ,, rozleniwieni, aroganccy Polacy''. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mamosz Re: Anglicy traca zaufanie do Polakow IP: *.dyn.optonline.net 04.04.07, 14:50 Biedniejszy i bardziej zdesperowany zawsze psuje rynek pracy .W Warszawie zepsuli go zdesperowani prowincjusze pracujacy z zapamietaniem za gowniane pieniadze i gniezdzacy sie po 4 osoby w wynajetych kawalerkach oraz gotowi spedzac w pracy nieograniczona ilosc godzin co zaskutkowalo "pokoleniem 1200",w Anglii,Irlandii i innych krajach UE gdzie trafiaja nasi zdesperowani ,slabo wyksztalceni rodacy przeliczajacy nieustannie funty na zlotowki co im wychodzi ze pracujac byle gdzie za byle jakie pieniadze i tak bedzie lepiej niz w Polsce na bezrobociu,albo w pracy za owe 1200.No i kolko sie zamyka.Poki nie pojmiemy na czym polega prawdziwa praca za normalne pieniadze i jakimi prawami rzadzi sie rynek -bedzie tak jak jest.W Polsce nadal pokutuje postawa wyjazdu na "saksy" niestety Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mantra Re: Anglicy traca zaufanie do Polakow IP: *.net.upc.cz 04.04.07, 15:39 a Ty mamosz ile zarabiasz jako opiekunka do dzieci w Stanach? Też pewnie ichnie minimum. Pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mamosz Re: Anglicy traca zaufanie do Polakow -do Mantra(y IP: *.dyn.optonline.net 05.04.07, 05:21 Nie zarabiam ichniego minimum nie martw sie o mnie . Zarabiam dokladnie tyle samo ile niania -amerykanka u rodziny w sasiedztwie bo sobie to WYNEGOCJOWALAM- przyznam ze na poczatku oczywiscie tak nie bylo musialam poznac rynek.Ale wiesz zeby zarabiac przyzwoicie trzeba miec po pierwsze KWALIFIKACJE,po drugie super znac jezyk po trzecie nie byc cwiercinteligentem ,znac swoja wartosc i przynajmniej udawac brak desperacji Odpowiedz Link Zgłoś
1europejczyk A "na czym polega prawdziwa praca za normalne 04.04.07, 18:20 pieniadze" ? Co to jest "prawdziwa praca" i czym sie rozni od pracy ? Co to sa "normalne pieniadze" i czym sie roznia od pieniedzy ? Jako, ze w Polsce nie ma wolnego rynku "pojmowanie jakimi prawami rzadzi sie rynek" jest zupelnie bezcelowe. Rynek rzadzi sie takimi prawami jakimi rzadza sie ludzie. A Polakom daleko jest, i nie jest to krytyka, do uznawania rynku, jak ma to miejsce w wielu krajach z tymi najbardziej rozwinietymi wlacznie, za jedyne kryterium w swoich ocenach i decyzjach. Stad nasza odrebnosc i trudnosci w adaptacji do nowej (od 18 lat) rzeczywistosci.. Re: Anglicy traca zaufanie do Polakow Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mops poczekamy na fachowców ze wschodu.... IP: 194.183.57.* 04.04.07, 14:46 i tez będzie narzekanie.pracodawcy zamiast np. stawki 10 pln za godz będą im płacić 4 pln. ta sytuacja już wkrótce... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niepoprawny Zgadzam się z nimi absolutnie... IP: *.server.ntli.net 04.04.07, 14:47 powinni walczyć o swoje. Wyślijmy im Wałęsę, Geremka, Kaczki Dziwaczki i niech im założą Solidarność. Za 10 lat Angole przyjadą szukać pracy do Polski, ale będą jaja!!! Jakby założyć Solidarność w Algierii (na przykład) to za 5 lat piasek z pustyni byłby bezrobotny. Ale tak poważnie, to oni nie poznali się na typowym angielskim humorze... klepaniu po plecach: are you good man! Thank you for your hard work! etc, etc. Kupili to!! Szkoda mi ich, widzę to, tu na miejscu i wiem że to nic dobrego nie wróży, nawet jeżeli jesteśmy, my Polacy, lepsi, bardziej multi-skilled. Szkoda mi Angoli, bo to sa bardzo mili, sympatyczni ludzie (takich spotykam) czego nie mogę powiedzieć o czarnych, są pełni pretensji, leniwi i naprawdę (często) śmierdzą, chyba się nie myją i nie piorą ciuchów. To jest obrzydliwe. I jeszcze przy przyjęciu do pracy mają preferencje. Jestem rasistą? Nie, absolutnie, mam sąsiadów czarnych i to są zupełnie normalni ludzie. Ja jestem tylko "politycznie niepoprawny" i mówię że nie muszę kochać wszystkich czarnuchów i przepraszać ich za niewolnictwo. To nie moja wina że ich pradziadowie woleli leżeć pod palmą niż byc kreatywnymi i budować statki aby opanować nowe ziemie. Dziesięć tysięcy lat temu nikt ich nie prześladował, przyszedł czas i przegrali bitwę. Trudno. Polaków jest w UK podobno 600 tys. może więcej a czy ten wielki doradca lord koziej dupy zliczył ilu jest czarnych (nielegalnych) w UK którzy pracuja na czarno i odbieraja pracę Angolom? My płacimy podatki, także na tego lorda koziej dupy, a oni? Jeszcze dostają tax benefit, bo on jest czarny i dyskryminowany!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacus Re: Zgadzam się z nimi absolutnie... IP: *.dip.t-dialin.net 04.04.07, 14:55 "czy ten wielki doradca lord koziej dupy zliczył ilu jest czarnych (nielegalnych) w UK którzy pracuja na czarno i odbieraja pracę Angolom" Pamietaj ze oni Anglicy sa u SIEBIE i to oni decyduja jak ICH kraj ma wygladac. Polacy i inni przybysze sa tylko goscmi. !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karruma Re: Zgadzam się z nimi absolutnie... IP: *.181.219.81.magma-net.pl 04.04.07, 20:52 Masz racje, ze to ich kraj i mogą decydować o tym jak ma wyglądać. Polacy nie są jedynie gośćmi ale pracownikami/przedsiębiorcami płacącymi podatki w UK i mają takie samo prawo decydowania jak ma wyglądać tamten kraj jak i rodowici anglicy. Pozdrawiam karruma Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Zgadzam się z nimi absolutnie... IP: *.dsl.chcgil.sbcglobal.net 04.04.07, 22:20 Ja bardzo przepraszam, ale samo płacenie podatków Anglikiem nie czyni. Polacy w Anglii nie są u siebie póki nie mają obywatelstwa UK. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacus Re: Zgadzam się z nimi absolutnie... IP: *.dip.t-dialin.net 05.04.07, 10:13 karruma! placenie podatku nie oznacza wcale ze polak pracujacy w Anglii nagle nabywa "prawa miejscowych". Oprocz tego pragne przypomniec, ze wiekszoc mieszkancow "starej Europy" byla i nadal jest przeciwko niedemokratycznemu sposobowi w jakim rozszerzono Unie Europejska o kraje Europy Wschodniej. ("starzy euopejczycy" nie mieli zadnych referendow !!!!) Swoj protest pokazali francuzi i holdenrzy (ktorzy byli wyraznie przeciwko rozszerzeniu Unii) m.in. odrzucajac Traktat Konstytucyjny UE. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: meer Re: Zgadzam się z nimi absolutnie... IP: *.range81-158.btcentralplus.com 04.04.07, 16:48 ZGADZAM SIE Z TOBA W 100%. Wlasnie siedze w Londynie w biurze i siedzi kolo mnie taki jeden czarnoskory mezczyzna (zeby nie powiedziec tak jak Ty bialy bracie) i nie dosc, ze olewa prace, przychodzi kiedy chce, jest podejrzany o zdefraudowanie kasy, giba sie jak rezus itd itd to dalej tu jest, z oczywistych wzgledow-zeby nie pozwal firmy o odszkodowanie za domniemana dyskryminacje rasowa...Tak naprawde, z tego co ja obserwuje i odczuwam tu na codzien to czarni sa najwiekszymi rasistami i niesamowicie dyskryminuja bialych - oskarzajac nas o swoje niedole :/ Zaraz pewnie ktos mnie skrytykuje, ale ktos kto tu czy w stanach nie mieszkal, to nie ma pojecia co to sa za "ludzie". Oczywiscie nie mowie, ze wszyscy tacy sa, ale wiekszosc owszem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: backthebid Anglicy: oddajcie nam pracę IP: 193.98.108.* 04.04.07, 14:54 co za bzdury. po pierwsze my, polacy na wyspach nie zabieramy anglikom (przy okazji o ktorych "anglikach" rozmawiamy;) pracy, bo w wiekszosci przypadkow to sa zawody, w ktorych oni sami nie chca pracowac. oczywiscie sa obszary (jak budownictwo), ze tak, ale szlag mnie trafia jak widze anglikow mowiacych "oddajcie nam prace", ktorzy nie beda pracowac na 5 funtow przy rozbiorce miesa albo sortowaniu smieci. po drugie co to za gadanie, ze wiekszosc pracuje ponizej placy minimalnej - kolejny bezsens. margines - tak, ale nie wiekszosc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: The_quick Re: Anglicy: oddajcie nam pracę IP: *.segfl.ifl.net 04.04.07, 16:13 Kolejny artykul pisany zeby zniechecic polakow do wyjazdu. Ze w PL jest rozowo i zeby wracac bo tam jest dobrze. Jestem tu 2 lata i jakos nikt nigdy nie powiedzial ze zabieram komus prace. Jasne, ze jak ja dostalem prace a nie angol to od razu powiedzial bloody pole, ale prawda jest taka ze wygral lepszy bo za taka sama kase pracuja jaka by dostal angol - zarobki podane juz w ogloszeniu. A ci co pracuje ponizej minimum - to juz rzad brytyjski powinien sie zajac. Moze jestesmy goscmi ale bardzo pozytecznymi. Wielu polakow pracuje tam gdzie nie chcieli angole, albi gdzie po porstu brakuje fachowcow. A kazdy legalnie pracujacy placi podatek i ubezpieczenie zdrowotne. Tu wydajemu wiekoszosc zariobionych pieniedzy - bo cos trzeba jesc i gdzies trzeba mieszkac, a przeciez tez nie samym chlebem czlowiek zyje. Artykuly w "gazecie" sa coraz gorsze i czesciej informacje albo sa przestarzale albo dane nie sprawdzone. A moze dziennikarze tez juz wyjechali?? :D Odpowiedz Link Zgłoś
miroslaw.grabietz Jacek Rozalski znowu popelnil artykulik..... 04.04.07, 14:55 Smieszne jest jak to czytam. Pan Rozalski nie wie o czym pisze; to jest juz standard. Gdy czytam cokolwiek napisanego przez tego "dziennikarza" usmiech cisnie sie na usta. Gdyby Pan Rozalski poduczyl sie troszeczke to wiedzialby ze taki wyrok niczego juz nie zmieni. Wielka Brytania jest czlonkiem Unii Europejskiej i zgodnie z podpisanymi umowami miedzynarodowymi zezwala na przeplyw pracownikow. Znowu kiepsciutka pisanina kiepsciutkiego dziennikarzyny Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacus Re: Jacek Rozalski znowu popelnil artykulik..... IP: *.dip.t-dialin.net 04.04.07, 15:02 Wielka Brytania jest czlonkiem Unii Europejskiej i zgodnie z podpisanymi umowami miedzynarodowymi zezwala na przeplyw pracownikow. Znowu kiepsciutka pisanina kiepsciutkiego dziennikarzyny To nie jest cala prawda. Anglia i kilka innych krajow otworzylo swoje rynki pracy dla pracownikow z Europy Wschodniej. I moga je ponownie zamknac. Kazdy kraj ma prawo do takich krokow jezeli uwaza to za konieczne. W obszarze Szengen moga byc np. wprowadzone ponownie kontrole paszportowe na granicach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mirko vucincic Re: Jacek Rozalski znowu popelnil artykulik..... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.07, 00:49 oboje komplikujecie rzecz prostą, nie chodzi o swobodę przepływu osób która jest jedną z podstawowych zasad UE, chodzi o coś innego, jeżeli wyrok będzie korzystny dla pracowników, cześć pracodawców zastanowi się zanim zwolni angielskich pracowników aby na ich miejsce zatrudnić Polaków (aaby nie wikłać się w długotrwałe i kosztowne procesy) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rodaczka USA-podobny proces IP: 74.213.70.* 04.04.07, 14:58 To sam sie dzieje w USA od lat, najmuje sie imigrantow lub mlodych absolwentow, szkola ich zatrudnieni wczesniej, i potem za mniejsze pieniadze pracuje ci nowi , a starszych sie firmy pozbywaja pod jakims pretekstem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rrr maja racje anglicy, jak Ksiaze Mazowicki wposcil IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.04.07, 15:28 Krzyzakow taki sam byl: po prostu glupi!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: as Ja bym wszystkich Polakow, ktorzy robia za mniej IP: 80.169.141.* 04.04.07, 15:33 Ja bym wszystkich Polakow, ktorzy robia za mniej niz minimalna stawke deportowal do Polski. Wywalic bydlo na zbity pysk!! Psuja rynek pracy nie tylko Anglikom ale takze innym Polakom ktorzy nie chca byc murzynami. Odpowiedz Link Zgłoś
poglodzio No niedługo 04.04.07, 15:34 naszych z Anglii wykopią i będą musieli pracować w Polsce Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: myszka gdyby to sie w polsce stalo... IP: *.251-131-66.mc.videotron.ca 04.04.07, 15:45 ze duza firma zwolnila polakow i wziela rumunow ,to by polacy im domy podpalili i zlinczowali Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rym to znaczy w tekście jest Anglicy:Anglicy oddajcie IP: *.aster.pl 04.04.07, 16:03 ale oczywiście taki tytuł jest ciekawszy więc gratuluje tytułu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciekawy Anglia-Polska IP: *.dsl.bell.ca 04.04.07, 16:10 a moze by ci anglicy pojechali do Polski popracowac troche ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SEBB bezrobocie w UK wrocilo do poziomu z konca 2002r IP: *.bloomberg.com 04.04.07, 16:44 a od listopada 2006 wykazuje tendencje spadkowa. G|DP w tym samym okresie wzroslo 0 28.3% CPI jst na podobnym poziomie z tym ze od jakiegos czasu wztoslo jego volatility (mowie o tym MoM) Produkcja przemyslowa utrzymuje sie na tym samym poziomie. Angole gorzej pracuja i tyle a trudno im sie z tym pogodzic Odpowiedz Link Zgłoś
jens79 PRACA 04.04.07, 17:38 Mieszkam w Londynie od 8 lat. Mieszkam w dzielnicy Belgravia wiec Polakow tu nei ma duzo. Ale mam znajomych we wschodnim Londynie, zawsze gdy u nich jestem czyje sie jak na granicy litewsko-polskiej. Jesli sa Polacy, ktorzy pracuja za 5/6£na godz to ich podziwiam i zastanawiam sie jak mozna z tego wyzyc. Jesli jednak ktos zgadza sie na taka stawke to automatycznie psuje sytuacja innym ktorych firma tez bedzie zatrudniac za taka sama stawke. Troche szacunku PROSZE Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: brumm Re: PRACA IP: *.cdif.cable.ntl.com 04.04.07, 17:51 Szanowna Publiko. Ja bardzo chetnie Popracuje z a 15#/h albo wiecej, ale jest taka rzeczywistosc i tyle.A że oni sa leniwi to prawda, a ze Polak np budowlaniec jest wszechstronny to tez prawda, a ze potrafi zrezygnowac z meczu ligi mistrzów czy ligi angielskiej, czy tez tradycyjnej weekendowej popijawy i przyjsc do roboty to tez prawda. a ze zrobi czasem cos ponad jego obowiazki i szybciej to tez prawda, a ze im sie to niepodoba to trudno, oni powoli zaczynaja zauwazac,ze np hindusi i arabowie przed którymi zamykano droge awansu w firmach, poszli we wlasny biznes(restauracje, nieruchomosci, itp,itd, zaczynaja miec konkretny pieniadz, sile nabywcza, pomagaja sobie i maja szanownych brytoli w $literach, a to ich juz pobolewa. Tak samo jak kiedys i teraz gada sie o Zydach, bo oni charuja i mysla, a nie grzeja browary, gapiac sie w tv na pile albo rugby czy cricket.PA Odpowiedz Link Zgłoś