Gość: poz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.04.07, 15:44 Nareszcie coś co może wymusić na pracodawcach poszanowanie praw pracownika. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: bartek Bat na pracodawcę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.04.07, 15:53 p.Derewecki z firmy "Witaker" tłumaczy się że może płacić dopiero wtedy gdy wpłyną pieniądze, a czy mnie ktoś rozgrzeszy gdy z tego powodu nie opłacę w terminie różnych płatności. Muszę zapłacić karne odsetki, dlatego popieram tą ustawę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pit Re: Bat na pracodawcę IP: *.ssp.dialog.net.pl 10.04.07, 18:04 Popieram, teraz było bezprawie a tak przynajmniej będzie się opłacało sądzić. Ludzi nikt nie pyta czy mają na czynsz czy nie. Od razu sprawa do sądu komornik itd. Tak więc pracodawcy tak samo powinni odpowiadać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marco Re: Bat na pracodawcę IP: *.magma-net.pl 16.04.07, 02:11 A myslisz, ze pracodawca nie płaci odsetek, jak sie opóźni w banku, ZUSie itp? Jak sprzedaję bułeczki za gotówkę, to problemu być nie powinno, ale jak sprzedaję np. coś dla państwowych szpitali, to nie wiem kiedy dostanę pieniądze. Dodatkowa kara finansowa wtedy może rzeczywiście załatwić firmę (i jej pracowników) Odpowiedz Link Zgłoś
zuzur Re: Bat na pracodawcę 26.04.07, 07:52 To niech się postara (pracodawca). W końcu to jego obowiązek. Jak ktoś sobie nie radzi ze sprzedażą dla szpitali, to niech uprawia pietruszkę, a nie niszczy rynek. Takich "pracodawców" zlicytowałbym w pierwszej kolejności. Co to w ogóle za tłumaczenie? Jak nie potrafisz sprzedawać na przedpłaty, to nie sprzedawaj. I jeszcze wciągasz w to pracowników. Przecież to pracownicy, a nie wspólnicy. Ciekawe, czy zyskami też się podzielisz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inwalida Re: Bat na pracodawcę IP: 88.156.63.* 26.04.07, 10:24 proszę o sprawdzenie Zakładów Pracy chronionej na Jarotach -tam dopiero są przekręty Odpowiedz Link Zgłoś
palestina1 Polak to z zasady 16.04.07, 08:03 mściwa i zawistna bestia.Pracownik doniesie,pracodawca zredukuje etat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: black Re: Bat na pracodawcę IP: 82.139.30.* 10.04.07, 20:36 Sama ustawa sprawy nie załatwi - potrzebni są jeszcze ludzie wyposażeni w odpowiednie uprawnienia. Ci ludzie to inspektorzy pracy, którym ta ustawa odbiera przymiot organu. Decyzje ma podejmować w I intancji Okręgowy Inspektor Pracy a w II instancji - Główny Inspektor Pracy. Życzę powodzenia i już współczuję pracownikom i ... pracodawcom też.-:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomas Re: Bat na pracodawcę IP: 212.76.37.* 11.04.07, 09:44 daj Boze zeby ta ustawa weszla w zycie bo kazdy z nas ma dosc nie uczciwych pracodawcow zanizanie skladek ZUS to nagminna praktyka kazdy na tym traci i panstwo i my... "jednak pracodawcy nie są zachwyceni i twierdzą, że tak wysokie kary są nieuzasadnione i doprowadzą do upadłości wielu firm" Odpowiedz Link Zgłoś
pyzz Re: Bat na pracodawcę 11.04.07, 12:25 W tym miejscu domagam się, aby zwrócić podobną uwagę na wykorzystywanie w Polsce doktorantów. Są to ludzie, którzy są oficjalnie na etacie "tego co się uczy", a w praktyce to pracownicy, którzy co gorsza są tak naprawdę głównym źródłem nielicznych i tak innowacji. Odpowiedz Link Zgłoś
p.m Re: Bat na pracodawcę 12.04.07, 14:22 To i tak g.. da. Inspektorzy PIP wezmą tylko większą kasę od pracodawców i nic sie poza tym nie zmieni. Znam interwencje PIP z autopsji. Skarga ustna > Pan inspektor PIP mówi: Tak oczywiście bardzo źle robią >skarga piemna> pan inspektor jedzie na kontrolę>(ma 30 dni na odpowiedź)> odpowiedź wysłana po 40 dniach, a w liście data ostatniego dnia terminu jaki go obowiązywał >a w odpowiedzi wymijająco że z jednej strony źle ale jednak był jakiś wyrok SN (co nie stanowi prawa w odróżnieniu od Orzeczenia Sędziów SN) i d**a. W sądzie pani sędzina oddaliła pozew bo jak napisała w uzasadnieniu wyroku "pracodawca miał dobre intencje (zwalniając moją żonę po wypadku przy pracy i z dniem urodzenia dziecka) Na sądzie nie zrobilo żadnego wrażenia ewidentne składanie fałszywych zeznań przez pracodawcę.POLSKIE SĄDOWNICTWO TO JESCZE WIĘKSZA KORUPCJA NIŻ POLITYKA. Tu już mogą tylko pomóc siły wyższe.( co interesujące ok pół roku po zakończeniu sprawy u adwokata pracodawcy stwiedzono nowotwór i bardzo szybko przeniósł się na tamten świat) Odpowiedz Link Zgłoś
mcozio no to pojade po ustawie 12.04.07, 16:20 1 - jesli pracownik podpisuje umowe na najnizsza place,min zus itp a dostaje polowe kasy pod stołem to jego wina a nie pracodawcy, nie da sie tego udowodnic. 2 - zmiejszczy koszty a pensje wzrosna i nie bedzie trzeba na lewo zatrudnia albo na min umowy 3 - pensja w ratach - jak UK - przynajmniej nie przepija w pare dni całosc 4 - bezrobocie 14% tylko w liczbach, ja stawiam na mniej niz 10% a resza kurowniowe ciagne na lewo.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: daro Re: no to pojade po ustawie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.04.07, 17:17 Bardzo dobrze że w końcu będzie bat na pracodawców , to co się dzieje w tej chwili to jest zwyczajne niewolnictwo .Pracodawca który łamie przepisy zasługuje na więzienie .Jak straci firmę i pójdzie do pracy u kogoś to się przekona jak się pracuje w wolne i święta bez zapłaty za nadgodziny.Do tej pory sami jeździli na wakacje korzystali z pieniędzy które się należały pracownikom ,ale mam nadzieje że niedługo sami będą musieli zakasać rękawy i pracować w wolne niedziele ,po godzinach bez urlopów .Bo jak się chce dorabiać to z pracy własnych rąk lub należycie wynagradzać pracowników .Co ja zrobię ze swoją ciężko zarobioną pensją to jest moja sprawa a nie pracodawcy .Jak podzielić najniższą pensje na tygodniówki ? Koń by się uśmiał. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: barnabiszon Re: no to pojade po ustawie IP: *.aster.pl 16.04.07, 07:24 Niestety sam sobie zaprzeczasz. Nie tylko pozwalasz pracodawcom okradać skarb państwa to jeszcze uważasz że pracownicy mają prawo wyboru. A przecież w internecie ciągle można przeczytać o tych bezrobotnych nierobach, nie chcących pracować za 900 PLN. Zmniejszenie kosztów pracy ? A może po prostu napisz co należy pracownikom i ich rodzinom odebrać ! Pensja w ratach :~>>> Napisz że w trzecim tygodniu kwietna zapłacę za 2-gi tydzień marca. Bo nie mam złudzeń, że wynagrodzenia były by wypłacane tak samo terminowo jak w UK - nie między Odrą i Bugiem !!! Wysokość bezrobocia jest faktycznie dyskusyjna, z jednej strony pracujący na czarno ale zarejestrowani jako bezrobotni a z drugiej strony bezrobotni wykreśleni z list ze względu na nieterminowe zgłoszenie się do UP lub odmowę podjęcia pracy ( np: w sortowni odpadów). I zapominasz że kuroniówka to historia - przecież 86% bezrobotnych nie ma do niej prawa! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gm Re: no to pojade po ustawie IP: 194.150.250.* 16.04.07, 09:26 Koszty pracy to nie tylko płace ale inne haracze ściagane przez panstwo a związane z pracą. Zatrudnienie pierwszego pracownika to dopust Bozy i ściągnięcie sobie na kark licznych kontroli .Kuroniówki być może nie ma ale ubezpieczenie zdrowotne kosztuje 254 zł www.nfz.gov.pl/new/index.php?katnr=2&dzialnr=1&artnr=1443 . Państwo niestety jest tak pazerne , że zabierze wszystko co może nie oferując nic w zamian ( no może mocno obłożony pensjonat i igrzyska w Sejmie). Moze nie wszyscy jeszcze zauważyli ale nadchodzi dyktat pracownika a nie pracodawcy i takie rozwiazania sa tylko zagrywka polityczna i pretekstem do nasilenia kontroli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WEZYR Bat na pracodawcę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.04.07, 21:11 Jak to "kary nie uzasadnione" a brak wypłaty jest uzasadniony niemożność zakupu jedzenia dla rodziny???? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kafka Re: Bat na pracodawcę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.04.07, 08:52 a może by tak Wyborcza zajęła się również solidnością PRACOWNIKóW??! Bo osobiście mam wielki problem,żeby znależć w tym kraju młodą osobę UCZCIWą I CHęTNą DO PRACY!! Biedni, ciemiężeni pracownicy!! ojejej, jak mi przykro! Ludzie w tym kraju dzielą się na dwie grupy: pierwsza to pracownicy Biedronek i im podobni:dają się wykorzystywać na potęgę, najczęściej przez wielkie korporacje (np.Biedronka). Ci ludzie niestety nie czytają GW. Jest też druga grupa: śWIęTE KROWY, które jeszcze zanim pokazą CV żądają komórki, laptopa i niebotycznej pensji! no i oczywiście niesamowicie znają swoje PRAWA, szkoda tylko,że nie widzą swoich OBOWIąZKóW!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ieen Re: Bat na pracodawcę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.04.07, 10:18 To powiedz, proszę, do czego szukasz tej osoby, jakie masz wymagania i ile chcesz jej zapłacić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mreck Re: Bat na pracodawcę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.04.07, 15:02 a ja właśnie zwalniam ostatniego pracwnika i teraz będe musiał trzymać jego akta osobowe 50 lat. życie. moja rada dla poczatkujacych przedsiebiorców: zanim zatrudnisz pierwszego pracownika -powies sie. będzie łatwiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pracodawca Re: Bat na pracodawcę - spójrzmy na to tak..... IP: *.torun.mm.pl 14.04.07, 10:01 Super że ktoś dostrzega ten ujmijmy to "malutki" problemik - w tym kraju kto chce pracować to pracuje, kto jest specjalistą - dobrze zarabia.. no a nie ukrywajmy, że większa cześć naszego społeczeństwa - którą wymaga owych komórek, laptopów itp to mierni pracownicy.... Szkoda, że nikt nie wpadł na pomysł żeby np obniżyć stawki ZUS i skorygować koszty utrzymania firmy.... Ale po co prawda??? Przecież wszyscy pracodawcy to złodzieje i tylko żerują na biednym państwie i BIEdnych pracownikach........ A tak na marginesie - bardzo bym chciała pracować w firmie pomysłodawcy tej nowatorskiej ustawy - czy ktoś wie, gdzie mogę się u niego zatrudnić??? chętnie złożę CV - zobaczymy czy mnie przyjmie.. i na jakich warunkach???? pozdrawiam wszystkich - pracodawców i mądrych pracowników Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gm Re: Bat na pracodawcę - spójrzmy na to tak..... IP: 194.150.250.* 16.04.07, 09:50 To chyba trzeba sie zgłosić do Prezydenta RP Odpowiedz Link Zgłoś
gazetaaapl Re: Bat na pracodawcę 14.04.07, 12:26 Gość portalu: kafka napisał(a): > a może by tak Wyborcza zajęła się również solidnością PRACOWNIKóW??! Bo > osobiście mam wielki problem,żeby znależć w tym kraju młodą osobę UCZCIWą I > CHęTNą DO PRACY!! Biedni, ciemiężeni pracownicy!! ojejej, jak mi przykro! Ludzi > e > w tym kraju dzielą się na dwie grupy: pierwsza to pracownicy Biedronek i im > podobni:dają się wykorzystywać na potęgę, najczęściej przez wielkie korporacje > (np.Biedronka). Ci ludzie niestety nie czytają GW. > Jest też druga grupa: śWIęTE KROWY, które jeszcze zanim pokazą CV żądają > komórki, laptopa i niebotycznej pensji! no i oczywiście niesamowicie znają swoj > e > PRAWA, szkoda tylko,że nie widzą swoich OBOWIąZKóW!!! Ja mam inaczej! Moge sie rowniez u Pana/Pani zatrudnic. Ma II przce i szczesliwie nie jestem mloda absolwentka czegokolwiek. Im akurat we lbach sie poprzewracalo. Natychmiast zwalniac i dalej szukac, bo czesc jeszcze ma olej, takt, wyczucie i checi. Pozdrawiam.Ssssss Odpowiedz Link Zgłoś
xaliemorph Bat na pracodawcę 13.04.07, 15:07 Ja trochę poidealizuję/pofilozofuję inaczej. Skoro pracodawca miga się od wypłaty, i nie dał mi jej w wyznaczonym terminie to po prostu mnie okradł. Okradł mnie z odpowiedniego wynagrodzenia, gdyż ja mu sprzedałem swój produkt-pracę w odpowiedniej umowie. On za nią nie zapłacił więc ukradł mi wartość mojej pracy. Wobec tego dobra byłaby możliwość oskarżenia takiego nieuczciwego pracodawcy z powództwa cywilnego o kradzież, tak by zagrozić mu nawet 2 letnią odsiadką w sądzie. Ale gratuluję zmian, i oby surowe kary dla nieugiętych szuji były często stosowane (zawsze może okazać skruchę, ale są też tacy co idą w zaparte do upadłego). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek Re: Bat na pracodawcę IP: *.ipslin.dsl-w.verizon.net 16.04.07, 03:06 > Ja trochę poidealizuję/pofilozofuję inaczej. Skoro pracodawca miga się od > wypłaty, i nie dał mi jej w wyznaczonym terminie to po prostu mnie okradł. Nie do końca. Nie spłacił długu w terminie. To co innego niż kradzież. To tak jak nieopłacenie czynszu za mieszkanie właścicielowi, który to mieszkanie wynajmuje. On też może żyć z tego dochodu, tak samo jak pracownik. Za to jednak nie ma 3 lat więzienia. Powinny być tylko karne odsetki. Zresztą normalnie z długami jest tak, że nie zawsze trzeba je spłacać, bo można np. zbankrutować. Ustalanie olbrzymich kar (m.in. więzienia) wyjątkowo dla pracodawców to chwyt czysto populistyczny, w stylu leninowskim - pracodawcę można traktować źle bo to przecież burżuj. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek Re: Bat na pracodawcę IP: *.ipslin.dsl-w.verizon.net 16.04.07, 03:12 Oczywiście nie tylko karne odsetki, ale też działalność komornika, który z firmy ściąga długi. Ale nie kara więzienia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maniek Re: Bat na pracodawcę IP: *.who.vectranet.pl 16.04.07, 09:13 Dług powiadasz? To w takim razie czemu nie ma odsetek karnych? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek Re: Bat na pracodawcę IP: *.ipslin.dsl-w.verizon.net 16.04.07, 09:17 Nie wiem. Powinny być. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arek Re: Bat na pracodawcę IP: 80.48.49.* 24.04.07, 21:34 Aeż są!!!!!!!!!!!! Tak własnie znają wszyscy przepisy prawa pracy. Kazdy chce nowych batów na przesiębiorcę, a starych przepisów jeden z drugim nie potrafi wyegzekwować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pracodawca ofermy, załóżcie swoje firmy IP: 80.54.5.* 13.04.07, 19:44 pokażcie co potraficie:) Odpowiedz Link Zgłoś
antal Re: ofermy, załóżcie swoje firmy 14.04.07, 22:23 Gość portalu: pracodawca napisał(a): > pokażcie co potraficie:) W UE jakoś nie każdy zakłada własną firmę, skoro na przykład nie umie jej poprowadzić. Istnieją pracownicy najemni i jakoś z tej najemnej pracy dobrze żyją. Więc nie ściemniaj, proszę, że aby NORMALNIE żyć trzeba od zakładać własny interes. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pracodawca niestet Bat na pracodawcę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.07, 15:44 Pomijam kwestię ustawy, ale gdy czytam takie brednie jak w tym artykule to mam ochotę wyemigrować natychmiast a to, że zostawię 20 pracowników na lodzie przestaje mnie obchodzić (Gdybym nawet przepisał im firmę i zostawił samych to beze mnie i żony splajtowaliby po paru miesiącach). Polski pracodawca w Polsce jest najbardziej poniżanym i pogardzanym obywatelem. To że wszyscy "twórcy" mediów to byli UB-cy już zostało ustalone, ale skoro czerwoni władcy uwłaszczyli już prawie całą gospodarkę to może niech dadzą w końcu temu społeczeństwu spokój i lepiej niech zamilkną na zawsze. Niech ktoś mi wytłumaczy dlaczego pracodawca jest w mediach przedstawiany tak, że mam nieodparte wrażenie, że słyszę Lenina. U nas nawet jeśli prawo stanowi na korzyść pracodawcy to i tak sąd orzeknie na korzyść pracownika - to po co ta cała maskarada. Ludzie wyleczcie się z komuny bo niestety nie znalazł się u nas Pinochet, który by to zło zdusił w zarodku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DARO Re: Bat na pracodawcę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.04.07, 17:37 Wyjeżdżaj jak najprędzej i może właśnie do Chile bo tam mógłbyś maksymalnie wykorzystywać ludzi.Pakuj walizki spadaj stąd nie chcemy takich złodzieji którzy dorabiają się na krzywdzie innych ludzi.Przez takich ludzi jak ty dużo młodych musiało wyjechać za granicę bo tu za ciężką pracę otrzymywali nędzne pieniądze , bez urlopów i nadgodzin bo ich "Pan" musiał dwa razy w roku musiał spędzić wakacje za granicą lub kupić sobie w bardzo krótkim czasie dom i ekstra samochód .GOOD BY. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek Re: Bat na pracodawcę IP: *.ipslin.dsl-w.verizon.net 16.04.07, 03:27 > Wyjeżdżaj jak najprędzej [...] Przez takich ludzi jak ty dużo > młodych musiało wyjechać za granicę bo tu za ciężką pracę otrzymywali nędzne > pieniądze Czyli twierdzisz, że możliwość pracy za nędzne pieniądze jest gorsza niż brak tej możliwości. Bzdury prawisz, kolego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leppiej Good co??? IP: 87.223.237.* 16.04.07, 09:00 Widzisz, roznica miedzy pracownikiem a pracodawca jest taka: Jezeli interes nie idzie, to co grozi: 1. Pracownikowi. Grozi mu to, ze pensji NIE DOSTANIE, ale oznacza to rowniez, ze NIC NIE STRACI, czyli jego dotychczasowy majatek nie ucierpi. Oczywiscie moze sie sadzic i najpewniej sprawe wygra. 2. Pracodawcy. Grozi mu to, ze go zlicytuja. A to oznacza, ze mu ZABIORA, czyli zmniejsza dotychczasowy majatek. Pracownik nie ponosi wiec ryzyka, a do tego ma ochrone panstwa. Pracodawca ryzykuje, a panstwo go na kazdym kroku probuje ugryzc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: franek Daro+Lenin= Bat na pracodawcę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.07, 10:41 Dlaczego jest 14% bezrobocia? Bo za mało jest pracodawcóew i stąd część pracowników nie ma gdzie pracować. Wniosek: zróbmy coś aby było łatwiej byc pracodawcą. A tylko straszymy pracodawców dodatkowymi kłopotami. Gdy będzie wiecej miejsc pracy niż chetnych do roboty to zaraz przywileje dla pracowników wymyślą pracodawcy. Wymyslanie przywilejów przez polityków jest obiecywaniem gruszek na wierzbie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mate Re: Bat na pracodawcę IP: *.quest-net.pl 16.04.07, 03:11 Porażająca komuna we łbach dominuje na tym forum i w kraju jak za najciemniejszych czasów PRLu. To wyzywanie przedsiębiorców od złodziei, ręce opadają. Niestety w komentowaniu zmian do ustawy media Wyborczej nie są lepsze. Lewactwo. Odpowiedz Link Zgłoś
banita.pl Bat na pracodawcę 15.04.07, 17:03 Tworzony jest kolejny, nowy przepis do obejścia. I do stworzenia kolejnych etatów. A gdzie w tym wszystkim jest miejsce na związki zawodowe. O tym, do czego służą (związki), nasi pseudozwiązkowcy, mogą się dowiedzieć od kolegów, (co prawda inna liga) z Irlandii. Potrafili oni wywalczyć branżowe płace minimalne, uwarunkowane kwalifikacjami i doświadczeniem. A skuteczni są, potwierdzam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: daro Bat na pracodawcę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.04.07, 17:25 Uczciwy pracodawca nie powinien się bać, a nieuczciwy powinien się bać jak każdy przestępca .Jak jest różnica między złodziejem a pracodawcą który przywłaszcza sobie pieniądze należne pracownikom?Żadna.To jest zwyczajna kradzież która powinna być karana jak zwyczajne przestępstwo.Kodeks pracy jest nie tylko dla pracowników ale także dla pracodawców o czym często zapominają i z którego wyciągają tylko obowiązki pracowników . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek Re: Bat na pracodawcę IP: *.ipslin.dsl-w.verizon.net 16.04.07, 03:24 To nie jest kradzież, według prawa. Tak samo jak nie jest kradzieżą opóźnienie w opłaceniu czynszu za mieszkanie. Chyba nie postulujesz więzienia za nieopłacenie telefonu w terminie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pracodawca Re: Bat na pracodawcę IP: *.toya.net.pl 16.04.07, 07:43 Bardzo dobra ustawa. Jak na razie z uwagi na podobne ustawy w naszej gospodarce sprowadzam półprodukty i surowce do produkcji z Chin zamiast kupować krajowe jak do tej pory. Następne co zrobie to pewnie przeniosę tam całą produkcję albo zatrudnie pracowników z Ukrainy, którzy nie mają tak wygórowanych oczekiwań. Przecież nie mogę żyć cały czas w przeświadczeniu, że jestem szują i wypoczywam za pieniądze moich pracowników. Tylko pytam grzecznie,kto na tym straci bo napewno nie ja? pozdro i myślcie czasami co piszecie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek Re: Bat na pracodawcę IP: *.ipslin.dsl-w.verizon.net 16.04.07, 08:47 Właśnie. Ja w mojej pracy wakacyjnej nie raz zostawałem po "oficjalnych" godzinach aby jeszcze zrobić to czy tamto. Mój pracodawca mi nic za to nie zapłacił. I bardzo dobrze! Gdyby miał obowiązek mi płacić, to pewnie firma musiałaby postawić strażnika w drzwiach, żebym tylko przypadkiem nie pracował nigdy zbyt długo. Przecież nikt ludzi nie zaciąga z domu do pracy "po godzinach" siłą. Jeśli ktoś zostaje bez zapłaty, to widocznie uważa że warto. Jeśli tak nie uważa, to może wyjść. Ktoś powie, jak zawsze - ale pracodawca go "zmusza", bo jak ktoś wyjdzie po pracy to go "za karę" zwolni. Ależ nie proszę państwa. Pracodawca do niczego nie zmusza (chyba że używa przemocy). Jeśli ma prawo Cię zwolnić, to ma prawo. Zależy od umowy. Jeśli pracodawcy mnie zatrudni (albo przedłuży umowę) tylko pod warunkiem, że ja będę codziennie rano robił 30 przysiadów, to nie oznacza to, że ten pan mnie "zmusza" do robienia przysiadów. Jego pieniądze, więc on decyduje czy chce ze mną robić interesy czy nie. A niech i pracodawca wymaga siedzenia w biurzy 24 godziny dziennie - jego sprawa, ja z nim nie będę pracował! Jeśli ja jadam tylko w restauracjach, które serwują pączki na deser, to nie znaczy, że kogoś "zmuszam" do serwowania mi pączków na deser. Moje pieniądze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: perez Jakie bezrobocie? IP: 194.204.151.* 16.04.07, 09:26 W Polsce w dużych aglomeracjach praktycznie nie ma bezrobocia. Spróbujcie znaleźć wykwalifikowanego pracownika (i nie mówię tu o nie wiadomo kim, tylko np. kierowcę ciężarówki). Ostatnio takiego wziąłem po wielkich prośbach za 200 zł za kurs na odległość 12 kilometrów. I narzekał, że mu się nie opłaca. Z moich wyliczeń wyszło jakieś 1500 czystego zysku bez podatku. Piep*** o bezrobociu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lewak O co ten krzyk?? IP: 83.175.186.* 16.04.07, 09:36 Ze strony pracodawców?? Przecież te przepisy dotyczą tylko tych nieuczciwych... Uczciwym nic nie grozi. No, ale skoro się podniósł, to najlepszy dowód, jak bardzo taka zmiana jest potrzebna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maciej Bat na pracodawcę IP: *.dip.t-dialin.net 16.04.07, 09:51 To glupota w najwyzszym wymiarze aby kryminalizowac pracodawcow.Jesli sa problemy to pracownik powinien sobie znalezc sobie cos innego.W takim samym stopniu narazeni sa pracodawscy na nierobow i zlodziei i kto im zaplaci. Odpowiedz Link Zgłoś
matrek Re: Bat na pracodawcę 21.04.07, 06:05 Tych ostatnich po prostu sie zwalnia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pm76 Re: Bat na pracodawcę IP: 62.148.94.* 16.04.07, 10:13 Czym wiecej pracodawcy prostestują przciwko tym przepisom, tym bardziej utwierdzają mnie, w przekonaniu że są one słuszne i potrzebne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Capone Re: Bat na pracodawcę IP: *.171.152.101.crowley.pl 20.04.07, 00:19 Najwyższy czas próbuje ktoś z nieuczciwymi pracodawcami zrobić porzadek. Jeżeli ktoś nie daje mi pieniędzy które uczciwie zarobiłem jest złodziejem. Jeżeli pracodawca stwierdza że procownik nie załużył na wypłatę bo źle pracował to zawsze może go zwolnić. Zabawne są tu wypowiedzi pracodawców że tacy biedni i uciemiężeni, tylko jak oni się zachowują gdy wykonają dla kogoś zleconą pracę i ktoś nie chce im zapłacić. Różnica jest taka że zatrudniając pracownika pracodawca powinien być świdomy że pracownikowi trzeba zapłacić jeżeli nie to dostanie co mu się nalezy. Najważniejsze w tym wszystkim jest jednak to że pracodawca-oszust który wie że pracownikowi nie zapłaci może zaniżyć cenę usługi co skutkuje likwidowaniem uczciwych firm. Pracownik jest od tego żeby pracował, a pracodawca jest od tego żeby szukać takich kontrahentów którzy mu zapłacą. Zarówno jedni i drudzy powinni wykonywać swoje zadania jak najlepiej i będzie ok. A jak pracodawca nie chce zapłacić to niech sam pracownikowi pokaże jak się utrzymuje rodzinę bez pieniędzy. Gospodarka nie lubi próżni, jak zamkną jednego nieuczciwego pracodawcę to na jego miejsce znajdzie się uczciwy. Odpowiedz Link Zgłoś
matrek Zenujace 21.04.07, 06:01 "Nie zgadzamy sie na to, bo wymuszenie przestrzegania prawa doprowadzi do upadlosci wielu firm..." Federacjom pracodawcow cos sie chyba w glowach poprzestawialo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maczupiczu Bat na pracodawcę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.04.07, 14:04 Warunki pracy może poprawić jedynie niskie bezrobocie. Żadne przepisy i kontrole przeróżnych PIPów nic tu nie zmienią. A niskie bezrobocie osiąga się w bardzo prosty sposób: obniżając podatki do niezbędnego minimum. Ot i cała filozofia! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Laura Głupoty urzędnicze IP: *.derbynet.pl 23.04.07, 18:11 Państwo powinno sprzyjać dającym pracę. Kto zaradniejszy ucieka za granicę. Odważni, którzy zostają, poddawani są policyjnemu nadzorowi. Urzędnicy sami się wyżywią? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maliku Bat na pracodawcę IP: *.torun.mm.pl 24.04.07, 08:33 "że tak wysokie kary są nieuzasadnione i doprowadzą do upadłości wielu firm" no proszę, oto Polska właśnie... nie doprowadziłyby do upadłości jeśli pracodawcy nie kręciliby na lewo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kit Wam w UCHO! Bat na pracodawcę IP: *.dolsat.pl 24.04.07, 09:09 Bez obrazy dla uczciwych, ale sam pracuję u... za przeproszeniem.. DZIADA, na umowie zlecenie. Co 5 minut drze się, drapie się po tyłku, po "przodzie".. wyzywa ludzi od CH.. itp , narzuca obowiązki innych stanowisk, innych ludzi, ludzie pracują w "nieprzepisowym magazynie", itd itd. Lista jest bardzo długa. Jeśli takie przepisy wejdą w życie - może to się zmieni. Też jestem w sytuacji, że boję się o tą pracę, o siebie. Bo nie wiadomo z kim się ma do czynienia. A ja mimo, że się obawiam to tak mnie korci by zgosic ten zakład pracy do PIP... Nie wiesz człowieku czy jak doniesiesz do Państwowej Inspekcji Pracy na niego to czy za kilka godzin na mieście nie spotkasz kilku "bramkarzy" i nie połamią ci rąk. Mam nadzieję, że takie przepisy wejdą w życie i że dobiorą się prywaciarzom do tyłków. Liczę na to. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zadowolona Re: Bat na pracodawcę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.04.07, 10:34 no, nareszcie, może zaczniecie od tych co powinni świecic przykładem tj. sądy, policja, prokuratury- zobaczycie ile ludzie mają zaległych urlopów! To jest państwo prawa w obecnym wydaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
qnnek Bat na pracodawcę 25.04.07, 10:09 A nasze wczasy po gruszą ?? Mało kto dostaje te pieniądze, a przecież są nasze :( Odpowiedz Link Zgłoś
neoart żałosne 25.04.07, 12:03 Witam. nie mam jeszcze kłopotów z płynnaścią finansową ale i mi się zdażyć może, czytając wcześniejsze komentarze powinienem chyba pomyśleć o możliwości zamknięcia firmy zwolnieniu pracowników itd w związku z takim "batem". cóż chciałbym, co niektórych forumowiczów, zaprosić aby sami pozakładali firmy i poopowiadali później o swoich 8 godzinnych dniach pracy... ludzie Wy nie macie pojęcia ile czasu pochałnia działanie na własny rachunek, terminy o których jako pracownicy nie chcecie czasem słyszeć. Skońćzyły się czasy hasła czy się stoi czy się leży.... POLECAM STWÓRZCIE MIEJSCA PRACY , później porozmawiamy bo będzie o czym:) miłego dnia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dotka Re: żałosne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.04.07, 21:23 tak... a wy pracodawcy to takie boroczki... piach w oczka... ludzie! podjeliscie sie dzialalnosci gosp. to bierzcie tego z tego zarowno korzysci jak i trudnosci! chcesz pracowac po 20 h na dobe to pracuj bo pracujesz tak jak bylo powiedziane NA WLASNY RACHUNEK ale nie zmuszaj innych by pracowali tak jak ty - NA TWOJ RACHUNEK. poza tym ktos tu zapomina o tym ze ustawa ma dotyczyc pracownikow a nie osoby zakladajace swoja dzialanosc! jesli chcesz zeby ktos harowal po kilkanascie godzin na dobe to ok - ale mu zaplac tak, jak na to zasluguje! czy to duzo oczekiwac zaplaty za prace? twoj pracownik nie chce kasy za darmo tylko za prace - swoj wklad i poswiecenie. i uprzedzajac napasci o leniwych pracownikach... wiem ze takowi sa (gdzie nie ma czarnych owiec?) ale czy to znaczy ze nalezy odebrac prawa pracownika wszystkim??? poza tym czy prawo do urlopu, zaplaty za prace, zaplaty za nadgodziny i stworzenie bezp. warunkow pracy to naprawde wygorowane rzadania?????? czym innym jest chwilowy brak plynnosci, nagly wypadek zdarzajacy sie sporadycznie a czym innym celowy wyzysk, nagminne darmowe nadgodziny, brak urlopow itd... a to przed tym ma bronic ustawa!!! podsumowujac ja tez prosze o chwile zastanowienia pracodawcow! szlachetne to i chwalebne ze zalozyles swoj biznes - gratulacje. racja jest ze nie jest to latwe... dlatego respekt tymbardziej. ale trud ten nie usprawiedliwia lamania praw pracownika... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mikki Re: żałosne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.04.07, 20:02 A Ciebie pieniaczu, kto zmusza do pracowania u złego pracodawcy? Nikt, tak jak pracodawct nikt ni ezmusza do prowadzenia działalności. Nie odpowiadają warunki lub kasa, znajdź inną pracę. Bezrobocie było 2-3 lata temu, Teraz to jakis smieszny mit. Daje ogłoszenie o zatrudnienie, spływają 3-4 CV, do tego takie, że się chce płakać. W Polsce brakuje pracowników!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pracodawca Bat na pracodawcę - wolne żarty IP: *.devs.futuro.pl 25.04.07, 14:00 Polecam wszystkim popierajacym kolejne restrykcje otwarcie własnej działalności, by się mogli przekonac jak prosto jest w polsce prowadzić jaki kolwiek biznes!!! A bezrobocie to fikcja, jak ktoś chce pracować to pracę znajdzie, problemem bezrobotnego są chęci, a nie możliości. Najbardziej znienawidzona grupa społeczna polskich przedsiębiorców napędza w tym kraju gospodarkę, która to w nagrode sterowana przez nieudolnych polityków bije ish po kraku i raczy kolejnymi karami. Tak dalej trzymać rodacy. Odpowiedz Link Zgłoś