Dodaj do ulubionych

Deszcz zalał urlopy

IP: 193.109.212.* 11.07.07, 08:37
nie mówi sie ubierać sztormiak, tylko ubierac SIĘ w sztormiak albo zakładać
sztormiak.
żenada.
Obserwuj wątek
    • Gość: Gmo Deszcz zalał urlopy IP: 193.201.167.* 11.07.07, 08:41
      Dziekuje za ten komentarz, mialam zamiescic identyczny :). Jak widze "ubierac
      sztormiak", to musze stosowac relaksacyjne techniki oddechowe, zeby sie
      uspokoic.
      • Gość: brzydki Re: Deszcz zalał urlopy IP: *.pan.pl 11.07.07, 08:48
        Też się cały czas zastanawiałem, w co oni muszą ubierać tę zimową kurtkę, ale
        odpowiedzi w tekście nie znalazlem. :) No cóż, jednak "metro" to dziennikarski
        top...
        • Gość: mzb No wiecie, nie wszyscy pochodzą z miast IP: *.crowley.pl 11.07.07, 09:11
          Ale to przecież żaden wstyd :)
          • tetlian Re: No wiecie, nie wszyscy pochodzą z miast 11.07.07, 18:33
            No w tym roku popluskać się nie da.
        • Gość: polok ależ sama Jola Kwaśniewska nie zna czasowników IP: 80.54.5.* 11.07.07, 22:01
          zwrotnych. I wiele innch vipów. Wstyd, hańba , poruta, obciach. To są własnie
          wykształciuchy- myślą ,że są wykształceni.
      • mike-great Was chyba pojarało ??? 11.07.07, 09:36
        Was chyba pojarało ???

Gość portalu: Gmo napisał(a):

> Dziekuje za ten komentarz, mialam zamiescic identyczny :). Jak widze "ubierac
        > sztormiak", to musze stosowac relaksacyjne techniki oddechowe, zeby sie
        > uspokoic.
    • Gość: pips Re: Deszcz zalał urlopy IP: *.edipresse.pl 11.07.07, 08:59
      Wyluzujcie :) Dziennikarka najwyraźniej za dużo przesiaduje na forum "Moda".
      Dobrze, że nie było mowy o "dekoldach". :P
    • Gość: ktosiek Deszcz zalał urlopy IP: *.magma-net.pl 11.07.07, 09:08
      Zgadza sie, ale jest szansa, że dziennikarka po d wpływem forumowiczów wzbogaci
      swoją wiedze i nie będzi erozpowszachniać błędu.
      • Gość: Gramic Jak widać efekt cieplarniany ma sie dobrze... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.07, 12:55
        j.w.
    • Gość: vatzi Deszcz zalał urlopy IP: 194.181.0.* 11.07.07, 09:32
      Ależ w tym tekście co zdanie, to błąd!„- A u nas kilka osób nawet zrezygnowało
      z zarezerwowanych pokoi, choć wcześniej wpłaciły spore zaliczki.” Kilka osób
      wpłaciło, a nie wpłaciły. A jak nie błąd, to dyskwalifikujący osobę piszącą w
      mediach kolokwializm. „…pogoda się poprawi, ale góra na trzy dni.” Góra się
      poprawi? „Tylko nieliczne miejscowości organizuję choćby koncerty.” Tego
      zdania w ogóle nie pojmuję. „Zagląda do niej co najmniej dwa razy więcej osób,
      co w poprzednich latach. „ Nie co w poprzednich latach, tylko niż w poprzednich
      latach. „niebo praktycznie cały czas jest zachmurzone”. A teoretycznie? „Na
      brak zwiedzających nie narzeka też Chata Rybacka w Jastarni.” Już widzę
      narzekającą chatę. „dramatyczne wypatrywanie słońca w oddalonym od świata małym
      kurorcie...” - grafomania. Żenujący poziom całego tekstu.
      • Gość: youthman Re: Deszcz zalał urlopy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.07, 10:31
        10/10. punktowac chamstwo
      • Gość: Aster Re: Deszcz zalał urlopy IP: *.srv.volvo.com 11.07.07, 10:37
        Może by zważyć, iż niektore teksty co cytaty? Chyba nie wypada zmieniać
        wypowiedzi? Natomiast wypowiedź o małych kurortach oddalonych od świata ma
        wielki sens i nie widzę tu grafomanii (ponownie cytat - nie wypowiedź
        dziennikarza). Sam jestem zdania, iż wypoczynek na odludziu to nieporozumienie,
        w razie niepogody - nuda.
        • Gość: Leppiej Re: Deszcz zalał urlopy IP: *.ija.csic.es 11.07.07, 10:56
          >> Sam jestem zdania, iż wypoczynek na odludziu to nieporozumienie, w razie niepogody - nuda.

Aaa to juz zalezy wylacznie od "wypoczywacza", ze tak sie podloze forumowym purystom jezykowym. Dla mnie im wieksze odludzie tym lepiej, a na nude to chyba moge narzekac tylko gdy spie.
        • Gość: youthman Re: Deszcz zalał urlopy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.07, 11:15
          rola dziennikarza jest tak zredagowac wypowiedzi, zeby nie zmieniajac ich
          przeslania uczynic je przystepnymi dla czytelnika. poprawiac byki stylistyczne,
          jezykowe.w tym wypadku autorka nie kiwnela palcem. artykul razi niepoprawna
          polszczyzna.
          • Gość: otw Re: Deszcz zalał urlopy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.07, 12:27
            Dokladnie tak jest. Sam sie zdziwilem jak pierwszy raz przeczytalem w gazecie
            "swoja" wypowiedz. W zasadzie byla to jej esencja :)
          • Gość: firlej Re: Deszcz zalał urlopy IP: 81.26.13.* 11.07.07, 15:22
            A gdzie Ci "miszczu" duże litery wpier.do.li.ło? Co to znaczy "byki
            stylistyczne"? Bądź konsekwentny, skoro wymagasz od innych, wymagaj również od
            siebie. I nie ma znaczenia fakt, że forum jest tylko niezobowiązującą wymianą
            poglądów. Skoro sam jesteś niedbały nie pouczaj innych.
      • Gość: daj se siana Za to ty mówisz i piszesz wszędzie i zawsze dobrze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.07, 12:51
        dosłownie
        Tylko kompletnemu tumanowi trzeba pisać kawę na ławę co do słowa bo ludzie o
        jakimś minimum inteligencji rozumieją o co chodzi.
        Gdyby było np. "pogoda się poprawi ale najwyżej na 3 dni" to byś zapytał a jak
        się poprawi najniżej? Czepiasz się słów, podjąłeś dyskusję idiotyczną i aż mi
        się nie chcę tego pisać ale po prostu mnie trzęsie gdy widzę takich pieprzonych
        purystów językowych.
        "Tylko nieliczne miejscowości organizują choćby koncerty" to oznacza, że tylko w
        nielicznych miastach odbywają się jakiekolwiek przedstawienia czy w ogóle
        atrakcje dla turystów takie jak np. koncerty. Jeśli ty tego zdania nie rozumiesz
        to cofnij się do podstawówki.
        A to zdanie z zaliczkami jest zupełnie poprawne - nie wiem gdzie tam się błędu
        doszukałeś.
        Słowo "praktycznie" ma też sens inny niż antonim słowa "teoretycznie" i tego też
        nie wiesz?
        Każdy człowiek o IQ>=80 wie, że budynek nie potrafi odczuwać czy wyrażać emocji
        a więc np. narzekać.
        Jeśli powiem, że inteligencją nie grzeszysz to też mnie zapytasz czy
        inteligencja to grzech?
        Skąd się takie tępaki jak ty się biorą?
        • Gość: zz Re: Za to ty mówisz i piszesz wszędzie i zawsze d IP: *.crowley.pl 11.07.07, 15:01
          O moj Boze! Dziecko, skoncz szkole! Co za smieszny odzew! Nie widzisz bledu? No
          pewnie, ze nie - prezentujesz jeszcze nizszy poziom niz autorka artykulu.
          "pisac kawe na lawe" - :-)))))))))))))) fantastyczny poczatek. I tak dalej, az
          do konca.
          Jak na osobe, ktorej nie chce sie pisac to piszesz dosc sporo.
    • mike-great Się mówi co się mówi, i jak mówi się - he, he, he! 11.07.07, 09:35
      Się mówi co się mówi, i jak mówi się - he, he, he!

Gość portalu: susu napisał(a):

> nie mówi sie ubierać sztormiak, tylko ubierac SIĘ w sztormiak albo zakładać
      > sztormiak.
      > żenada.
    • Gość: Jak dobrze! Re: Deszcz zalał urlopy IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 11.07.07, 09:37
      Kurczę... A myślałam, że się czepiam. Widzę jednak, że nie tylko mnie włos się
      jeży, kiedy czytam coś takiego. Jak to mówił Stanisław Tym (chyba): ubierz
      ubranko i obuj butki!
    • Gość: asd Re: Deszcz zalał urlopy IP: *.elgrom.laz.digi.pl 11.07.07, 09:41
      a za ta same kase a moze i taniej mozna sobie zorganizowac wakacje w bulgarii,
      jedziemy w tym roku 10 noclegow cena 600 zloty (autokarem) ....
      • Gość: asia Re: Deszcz zalał urlopy IP: 213.25.120.* 11.07.07, 09:54
        600 złotyCH CHyba :)
      • mike-great To uważaj na sraczkę za te 600 zł... 11.07.07, 09:57
        To uważaj na sraczkę za te 600 zł...

Gość portalu: asd napisał(a):

> a za ta same kase a moze i taniej mozna sobie zorganizowac wakacje w bulgarii,
        > jedziemy w tym roku 10 noclegow cena 600 zloty (autokarem) ....
      • koczisss Re: Deszcz zalał urlopy 11.07.07, 10:14
        Nie przesadzasz?
        Byłem dwa lata temu i zapłacić musiałem nieco więcej, a mając na względzie to,
        ze Bułgaria jest już w Unii, a i inflacja jakaś jest, to raczej mało realna jest
        ta cena którą podałeś!
        A gdzie noclegi, w namiocie?
        W takim razie, cena może i odpowiednia:)
    • Gość: Witek Nudy na wczasach IP: *.sbs.de 11.07.07, 09:43
      To nic nowego. Miejscowosci wczasowe nie inwestuja w atrakcje nie zwiazane z
      plaza. Ta krotkowzrocznosc jest niezrozumiala, bo pogoda nad Baltykiem jest
      wlsnie taka: raz jest zimno a raz goraco.
      Niech turysci opuszczaja te miejscowosci, to najlepsze lekarstwo na
      dotychczasowe jedyne atrakcje w postaci bud z ciuchami (jak np. w Mielnie).
      • zigzaur Re: Nudy na wczasach 11.07.07, 16:45
        A po co?
        Wystarczy pobierać opłaty klimatyczne i parkingowe.
    • Gość: krzys Re: Deszcz zalał urlopy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.07.07, 09:56
      Można powiedzieć "ubierać sztormiak", "ubierać buty" czy "ubierać kapelusz".
      Zależy w jakim kontekście.
      Np. ubierać sztormiak/buty/kapelusz we wstążki.
      • mike-great Buty we wstążki ?!?!?!? 11.07.07, 09:58
        Buty we wstążki ?!?!?!?

Gość portalu: krzys napisał(a):

> Można powiedzieć "ubierać sztormiak", "ubierać buty" czy "ubierać kapelusz".
        > Zależy w jakim kontekście.
        > Np. ubierać sztormiak/buty/kapelusz we wstążki.
        • koczisss Re: Buty we wstążki ?!?!?!? 11.07.07, 10:16
          mike-great napisał:

> Buty we wstążki ?!?!?!?

Jak ktoś lubi, to czemu nie?
    • Gość: Pawełek Re: Deszcz zalał urlopy IP: 194.205.246.* 11.07.07, 10:21
      myślałem, że tylko mnie krew zalewa, gdy słyszę: ubierz czapkę, ubierz buty...
      :-)
      Język polski jest bardzo trudny nawet dla Polaków, jak widać i słychać...
      • Gość: normalny człowiek Re: Deszcz zalał urlopy IP: *.chello.pl 11.07.07, 10:48
        Ale jesteście powaleni... wielcy poloniści, śmiać mi się chce. Ciekawe ile to ja
        błędów zrobiłem w tym poście? Każdy popełnia błędy jak nie ortograficzne to
        życiowe itp. Jesteśmy tylko ludźmi a nie maszynami, ludzie dajcie sobie pas, też
        nie jesteście idealni. A gdzie tu dyskusja na temat pogody nad Bałtykiem?
        • koczisss Re: Deszcz zalał urlopy 11.07.07, 10:52
          Ale pisanie do gazety chyba do czegoś zobowiązuje, czyż nie tak?
          Jak można ubrać sztormiak, no jak? Tak jak choinkę w bombki i inne świecidełka?
    • Gość: Pistacja Deszcz zalał urlopy IP: *.ssp.dialog.net.pl 11.07.07, 10:47
      To wszystko prawda. Sama to widziałam i przezywałam na własne oczy.Tłumy
      w fokarium,smażalniach, knajpkach. Ale spacery plażą i widok wzburzonego morza
      jest też piękny...:)
      • maria-anna Re: Deszcz zalał urlopy 11.07.07, 15:26
        A Jastrzębia Góra w strugach deszczu jest przepiękna:)
        • mmo Re: Deszcz zalał urlopy- willa rafia 24.07.07, 02:38
          napewnoo nie byłeś w willi rafia - nie byłbyś taki zachwycony - pensjonat
          okropny
    • Gość: SETH Re: Deszcz zalał urlopy IP: *.grunwald.pl 11.07.07, 10:47
      A ja z Narzeczoną byłem we Władysławowie w okresie 2-9 czerwiec i jakkolwiek w pierwszym dniu morze powitało nas dużymi falami, a niebo zakryte było chmurami, natomiast w drugim dniu były jedynie tymczasowe przejaśnienia, tak już od poniedziałku do soboty pogoda była wyśmienita :)

W końcu, albowiem zazwyczaj nie mieliśmy tyle szczęścia do pogody :)
      • Gość: Hehe Re: Deszcz zalał urlopy IP: *.4web.pl 11.07.07, 16:48
        Jeśli już, to 2-9 czerwCA drogi narzeczony :)))
    • Gość: MAXX Re: Deszcz zalał urlopy IP: *.zgora.dialog.net.pl 11.07.07, 11:10
      Nie rozumiem ludzi ,ktorzy jezdzą nad polskie morze -pogody na ogól brak a ceny
      uff ...... (horrendalne!!!!!!) ........za te same pieniadze mozna w lepszym
      standardzie obsługi spędzic wkacje w bułgarii,chorwacji czy nawet
      grecji.....moze tylko dojazd wychodzi odrobine drozej -ale tam naprawde jest
      inna jakosc obsługi turystycznej na kazdym kroku......
      • Gość: candence Re: Deszcz zalał urlopy IP: 167.127.24.* 11.07.07, 12:16
        ja tez tego nie moge pojac, jak mozna tak marnowac wakacje?
        ale zauwazylam,ze jak ktos raz sie przelamie i pojedzie nad prawdziwe morze, to
        juz nad Arktyk nie wraca:)
    • moofka Re: Deszcz zalał urlopy 11.07.07, 11:13
      ale tak w ogóle to jeszcze bedzie pogoda czy juz nie ma nadziei?
      ja nie mam sztormiaka, co by go poubierac ;/
    • stara_dominikowa Re: Deszcz zalał urlopy 11.07.07, 11:16
      hihi, właściciele pensjonatów stosują taktykę rządzących i odwracają uwagę od
      meritum:) brawo!
    • Gość: gość Deszcz zalał urlopy IP: *.228-244-81.adsl-dyn.isp.belgacom.be 11.07.07, 12:20
      Właśnie! Jak "GW" moze drukowac takie bele-co?! Wstyd i hanba!
      • Gość: Hehe Re: Deszcz zalał urlopy IP: *.4web.pl 11.07.07, 16:49
        Taki niby inteligentny, a nie zauważyłeś, że ten tekst nie został napisany
        przez GW!!!
    • Gość: Rodzinny Deszcz zalał urlopy Lubiatowo wujek Rysio i ciocia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.07, 12:42
      Mój wujek Rysio i ciocia Ela z Warszawy są nad morzem ze swoimi znajomymi z
      Limanowej w Lubiatowie. Jeżdżą tam co roku w przyczepie campingowej na pole
      namiotowe. I napewno nie mają tam pogody. Nie lepiej byłoby pojechać na
      prawdziwe wczasy do domu wczasowego czy pensjonatu, tylko co roku męczyć się w
      przyczepie campingowej, gdzie nie ma warunków, ciepłej wody ? Lepiej byłoby
      spędzać urlop na działce w Ząbkach, gdzie można normalnie wypoczywać.

Pozdrowienia z Warszawy
    • Gość: pytacz A jak jest z Zakopcu? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.07, 12:54
      Można po Tatrach łazić?
    • Gość: prostak A czego byście chcieli? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.07, 13:08
      Polskie wybrzeże leży na 53. równoleżniku północnym to raczej nie jest strefa
      silnych upałów a jak już to krótkotrwałych. Lećcie se do klimatu równikowego to
      będziecie mieli dzień w dzień plażową pogodę przez cały rok tumany.
    • Gość: sportif . IP: 195.149.4.* 11.07.07, 13:55
      wiele osob tak mowi, zreszta w internecie wytykanie takich bledow i innych
      literowek to troche nie na miejscu. widac jestesta swiezaki w necie.
    • Gość: st Re: Deszcz zalał urlopy IP: 195.149.4.* 11.07.07, 13:57
      w necie nie wytyka sie takich bledow i innych literowek
    • Gość: kuba Re: Deszcz zalał urlopy IP: 162.130.197.* 11.07.07, 13:59
      Czy ta sama regula dotyczy swetra, kurtki, spodni? Pytam z ciekawosci, musze
      gdzies poszperac i to sprawdzic.
      • Gość: anex Re: Deszcz zalał urlopy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.07, 14:46
        Tak, zasada jest taka sama.
        Już ktoś napisał wyżej, że ubierać można np.choinkę i w tego typu kontekstach
        czasownik "ubierać" występuje bez "się". Ale powinno mówić się "ubieram się
        w..." tudzież "zakładam" i tym podobne.

Popieram purystów językowych :]
    • Gość: mmena Re: Deszcz zalał urlopy IP: *.crowley.pl 11.07.07, 14:53
      A w co pani wyksztalcona dziennikarka chce ubrac ten sztormiak? Moze w kurtke?
      Bedzie mu cieplej.
    • Gość: skorpion Deszcz zalał urlopy IP: *.dip.t-dialin.net 11.07.07, 14:57
      Chorwacja troche dalej , ale zawsze cieplo i morze wspaniale
      • Gość: kropek77 Re: Deszcz zalał urlopy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.07.07, 15:16
        myśłałam że znajdę w komentarzach "przecieki" co do pogody nad naszym morzem na
        początku sierpnia a tu d... lubimy sie czepiać? ;)
        tak czy siak wybieramy sie z dzieciakami do Gdańska, zaliczymy i fokarium i
        oceanarium i nsze miejsca czy będzie pogoda czy nie
      • Gość: aga Re: Deszcz zalał urlopy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.07, 20:36
        W tym roku byłam pierwszy raz w Chorwacji i byłosuperrrrr! Nad Bałtyk już raczej
        nie wrócę (chyba ze na kilkudniową wycieczkę)
        Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka