Gość: susu IP: 193.109.212.* 11.07.07, 08:37 nie mówi sie ubierać sztormiak, tylko ubierac SIĘ w sztormiak albo zakładać sztormiak. żenada. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Gmo Deszcz zalał urlopy IP: 193.201.167.* 11.07.07, 08:41 Dziekuje za ten komentarz, mialam zamiescic identyczny :). Jak widze "ubierac sztormiak", to musze stosowac relaksacyjne techniki oddechowe, zeby sie uspokoic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: brzydki Re: Deszcz zalał urlopy IP: *.pan.pl 11.07.07, 08:48 Też się cały czas zastanawiałem, w co oni muszą ubierać tę zimową kurtkę, ale odpowiedzi w tekście nie znalazlem. :) No cóż, jednak "metro" to dziennikarski top... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mzb No wiecie, nie wszyscy pochodzą z miast IP: *.crowley.pl 11.07.07, 09:11 Ale to przecież żaden wstyd :) Odpowiedz Link Zgłoś
tetlian Re: No wiecie, nie wszyscy pochodzą z miast 11.07.07, 18:33 No w tym roku popluskać się nie da. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polok ależ sama Jola Kwaśniewska nie zna czasowników IP: 80.54.5.* 11.07.07, 22:01 zwrotnych. I wiele innch vipów. Wstyd, hańba , poruta, obciach. To są własnie wykształciuchy- myślą ,że są wykształceni. Odpowiedz Link Zgłoś
mike-great Was chyba pojarało ??? 11.07.07, 09:36 Was chyba pojarało ??? Gość portalu: Gmo napisał(a): > Dziekuje za ten komentarz, mialam zamiescic identyczny :). Jak widze "ubierac > sztormiak", to musze stosowac relaksacyjne techniki oddechowe, zeby sie > uspokoic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pips Re: Deszcz zalał urlopy IP: *.edipresse.pl 11.07.07, 08:59 Wyluzujcie :) Dziennikarka najwyraźniej za dużo przesiaduje na forum "Moda". Dobrze, że nie było mowy o "dekoldach". :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktosiek Deszcz zalał urlopy IP: *.magma-net.pl 11.07.07, 09:08 Zgadza sie, ale jest szansa, że dziennikarka po d wpływem forumowiczów wzbogaci swoją wiedze i nie będzi erozpowszachniać błędu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gramic Jak widać efekt cieplarniany ma sie dobrze... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.07, 12:55 j.w. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vatzi Deszcz zalał urlopy IP: 194.181.0.* 11.07.07, 09:32 Ależ w tym tekście co zdanie, to błąd!„- A u nas kilka osób nawet zrezygnowało z zarezerwowanych pokoi, choć wcześniej wpłaciły spore zaliczki.” Kilka osób wpłaciło, a nie wpłaciły. A jak nie błąd, to dyskwalifikujący osobę piszącą w mediach kolokwializm. „…pogoda się poprawi, ale góra na trzy dni.” Góra się poprawi? „Tylko nieliczne miejscowości organizuję choćby koncerty.” Tego zdania w ogóle nie pojmuję. „Zagląda do niej co najmniej dwa razy więcej osób, co w poprzednich latach. „ Nie co w poprzednich latach, tylko niż w poprzednich latach. „niebo praktycznie cały czas jest zachmurzone”. A teoretycznie? „Na brak zwiedzających nie narzeka też Chata Rybacka w Jastarni.” Już widzę narzekającą chatę. „dramatyczne wypatrywanie słońca w oddalonym od świata małym kurorcie...” - grafomania. Żenujący poziom całego tekstu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: youthman Re: Deszcz zalał urlopy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.07, 10:31 10/10. punktowac chamstwo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aster Re: Deszcz zalał urlopy IP: *.srv.volvo.com 11.07.07, 10:37 Może by zważyć, iż niektore teksty co cytaty? Chyba nie wypada zmieniać wypowiedzi? Natomiast wypowiedź o małych kurortach oddalonych od świata ma wielki sens i nie widzę tu grafomanii (ponownie cytat - nie wypowiedź dziennikarza). Sam jestem zdania, iż wypoczynek na odludziu to nieporozumienie, w razie niepogody - nuda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leppiej Re: Deszcz zalał urlopy IP: *.ija.csic.es 11.07.07, 10:56 >> Sam jestem zdania, iż wypoczynek na odludziu to nieporozumienie, w razie niepogody - nuda. Aaa to juz zalezy wylacznie od "wypoczywacza", ze tak sie podloze forumowym purystom jezykowym. Dla mnie im wieksze odludzie tym lepiej, a na nude to chyba moge narzekac tylko gdy spie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: youthman Re: Deszcz zalał urlopy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.07, 11:15 rola dziennikarza jest tak zredagowac wypowiedzi, zeby nie zmieniajac ich przeslania uczynic je przystepnymi dla czytelnika. poprawiac byki stylistyczne, jezykowe.w tym wypadku autorka nie kiwnela palcem. artykul razi niepoprawna polszczyzna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: otw Re: Deszcz zalał urlopy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.07, 12:27 Dokladnie tak jest. Sam sie zdziwilem jak pierwszy raz przeczytalem w gazecie "swoja" wypowiedz. W zasadzie byla to jej esencja :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: firlej Re: Deszcz zalał urlopy IP: 81.26.13.* 11.07.07, 15:22 A gdzie Ci "miszczu" duże litery wpier.do.li.ło? Co to znaczy "byki stylistyczne"? Bądź konsekwentny, skoro wymagasz od innych, wymagaj również od siebie. I nie ma znaczenia fakt, że forum jest tylko niezobowiązującą wymianą poglądów. Skoro sam jesteś niedbały nie pouczaj innych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: daj se siana Za to ty mówisz i piszesz wszędzie i zawsze dobrze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.07, 12:51 dosłownie Tylko kompletnemu tumanowi trzeba pisać kawę na ławę co do słowa bo ludzie o jakimś minimum inteligencji rozumieją o co chodzi. Gdyby było np. "pogoda się poprawi ale najwyżej na 3 dni" to byś zapytał a jak się poprawi najniżej? Czepiasz się słów, podjąłeś dyskusję idiotyczną i aż mi się nie chcę tego pisać ale po prostu mnie trzęsie gdy widzę takich pieprzonych purystów językowych. "Tylko nieliczne miejscowości organizują choćby koncerty" to oznacza, że tylko w nielicznych miastach odbywają się jakiekolwiek przedstawienia czy w ogóle atrakcje dla turystów takie jak np. koncerty. Jeśli ty tego zdania nie rozumiesz to cofnij się do podstawówki. A to zdanie z zaliczkami jest zupełnie poprawne - nie wiem gdzie tam się błędu doszukałeś. Słowo "praktycznie" ma też sens inny niż antonim słowa "teoretycznie" i tego też nie wiesz? Każdy człowiek o IQ>=80 wie, że budynek nie potrafi odczuwać czy wyrażać emocji a więc np. narzekać. Jeśli powiem, że inteligencją nie grzeszysz to też mnie zapytasz czy inteligencja to grzech? Skąd się takie tępaki jak ty się biorą? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zz Re: Za to ty mówisz i piszesz wszędzie i zawsze d IP: *.crowley.pl 11.07.07, 15:01 O moj Boze! Dziecko, skoncz szkole! Co za smieszny odzew! Nie widzisz bledu? No pewnie, ze nie - prezentujesz jeszcze nizszy poziom niz autorka artykulu. "pisac kawe na lawe" - :-)))))))))))))) fantastyczny poczatek. I tak dalej, az do konca. Jak na osobe, ktorej nie chce sie pisac to piszesz dosc sporo. Odpowiedz Link Zgłoś
mike-great Się mówi co się mówi, i jak mówi się - he, he, he! 11.07.07, 09:35 Się mówi co się mówi, i jak mówi się - he, he, he! Gość portalu: susu napisał(a): > nie mówi sie ubierać sztormiak, tylko ubierac SIĘ w sztormiak albo zakładać > sztormiak. > żenada. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jak dobrze! Re: Deszcz zalał urlopy IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 11.07.07, 09:37 Kurczę... A myślałam, że się czepiam. Widzę jednak, że nie tylko mnie włos się jeży, kiedy czytam coś takiego. Jak to mówił Stanisław Tym (chyba): ubierz ubranko i obuj butki! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asd Re: Deszcz zalał urlopy IP: *.elgrom.laz.digi.pl 11.07.07, 09:41 a za ta same kase a moze i taniej mozna sobie zorganizowac wakacje w bulgarii, jedziemy w tym roku 10 noclegow cena 600 zloty (autokarem) .... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asia Re: Deszcz zalał urlopy IP: 213.25.120.* 11.07.07, 09:54 600 złotyCH CHyba :) Odpowiedz Link Zgłoś
mike-great To uważaj na sraczkę za te 600 zł... 11.07.07, 09:57 To uważaj na sraczkę za te 600 zł... Gość portalu: asd napisał(a): > a za ta same kase a moze i taniej mozna sobie zorganizowac wakacje w bulgarii, > jedziemy w tym roku 10 noclegow cena 600 zloty (autokarem) .... Odpowiedz Link Zgłoś
koczisss Re: Deszcz zalał urlopy 11.07.07, 10:14 Nie przesadzasz? Byłem dwa lata temu i zapłacić musiałem nieco więcej, a mając na względzie to, ze Bułgaria jest już w Unii, a i inflacja jakaś jest, to raczej mało realna jest ta cena którą podałeś! A gdzie noclegi, w namiocie? W takim razie, cena może i odpowiednia:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Witek Nudy na wczasach IP: *.sbs.de 11.07.07, 09:43 To nic nowego. Miejscowosci wczasowe nie inwestuja w atrakcje nie zwiazane z plaza. Ta krotkowzrocznosc jest niezrozumiala, bo pogoda nad Baltykiem jest wlsnie taka: raz jest zimno a raz goraco. Niech turysci opuszczaja te miejscowosci, to najlepsze lekarstwo na dotychczasowe jedyne atrakcje w postaci bud z ciuchami (jak np. w Mielnie). Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Nudy na wczasach 11.07.07, 16:45 A po co? Wystarczy pobierać opłaty klimatyczne i parkingowe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krzys Re: Deszcz zalał urlopy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.07.07, 09:56 Można powiedzieć "ubierać sztormiak", "ubierać buty" czy "ubierać kapelusz". Zależy w jakim kontekście. Np. ubierać sztormiak/buty/kapelusz we wstążki. Odpowiedz Link Zgłoś
mike-great Buty we wstążki ?!?!?!? 11.07.07, 09:58 Buty we wstążki ?!?!?!? Gość portalu: krzys napisał(a): > Można powiedzieć "ubierać sztormiak", "ubierać buty" czy "ubierać kapelusz". > Zależy w jakim kontekście. > Np. ubierać sztormiak/buty/kapelusz we wstążki. Odpowiedz Link Zgłoś
koczisss Re: Buty we wstążki ?!?!?!? 11.07.07, 10:16 mike-great napisał: > Buty we wstążki ?!?!?!? Jak ktoś lubi, to czemu nie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pawełek Re: Deszcz zalał urlopy IP: 194.205.246.* 11.07.07, 10:21 myślałem, że tylko mnie krew zalewa, gdy słyszę: ubierz czapkę, ubierz buty... :-) Język polski jest bardzo trudny nawet dla Polaków, jak widać i słychać... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: normalny człowiek Re: Deszcz zalał urlopy IP: *.chello.pl 11.07.07, 10:48 Ale jesteście powaleni... wielcy poloniści, śmiać mi się chce. Ciekawe ile to ja błędów zrobiłem w tym poście? Każdy popełnia błędy jak nie ortograficzne to życiowe itp. Jesteśmy tylko ludźmi a nie maszynami, ludzie dajcie sobie pas, też nie jesteście idealni. A gdzie tu dyskusja na temat pogody nad Bałtykiem? Odpowiedz Link Zgłoś
koczisss Re: Deszcz zalał urlopy 11.07.07, 10:52 Ale pisanie do gazety chyba do czegoś zobowiązuje, czyż nie tak? Jak można ubrać sztormiak, no jak? Tak jak choinkę w bombki i inne świecidełka? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pistacja Deszcz zalał urlopy IP: *.ssp.dialog.net.pl 11.07.07, 10:47 To wszystko prawda. Sama to widziałam i przezywałam na własne oczy.Tłumy w fokarium,smażalniach, knajpkach. Ale spacery plażą i widok wzburzonego morza jest też piękny...:) Odpowiedz Link Zgłoś
maria-anna Re: Deszcz zalał urlopy 11.07.07, 15:26 A Jastrzębia Góra w strugach deszczu jest przepiękna:) Odpowiedz Link Zgłoś
mmo Re: Deszcz zalał urlopy- willa rafia 24.07.07, 02:38 napewnoo nie byłeś w willi rafia - nie byłbyś taki zachwycony - pensjonat okropny Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SETH Re: Deszcz zalał urlopy IP: *.grunwald.pl 11.07.07, 10:47 A ja z Narzeczoną byłem we Władysławowie w okresie 2-9 czerwiec i jakkolwiek w pierwszym dniu morze powitało nas dużymi falami, a niebo zakryte było chmurami, natomiast w drugim dniu były jedynie tymczasowe przejaśnienia, tak już od poniedziałku do soboty pogoda była wyśmienita :) W końcu, albowiem zazwyczaj nie mieliśmy tyle szczęścia do pogody :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hehe Re: Deszcz zalał urlopy IP: *.4web.pl 11.07.07, 16:48 Jeśli już, to 2-9 czerwCA drogi narzeczony :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MAXX Re: Deszcz zalał urlopy IP: *.zgora.dialog.net.pl 11.07.07, 11:10 Nie rozumiem ludzi ,ktorzy jezdzą nad polskie morze -pogody na ogól brak a ceny uff ...... (horrendalne!!!!!!) ........za te same pieniadze mozna w lepszym standardzie obsługi spędzic wkacje w bułgarii,chorwacji czy nawet grecji.....moze tylko dojazd wychodzi odrobine drozej -ale tam naprawde jest inna jakosc obsługi turystycznej na kazdym kroku...... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: candence Re: Deszcz zalał urlopy IP: 167.127.24.* 11.07.07, 12:16 ja tez tego nie moge pojac, jak mozna tak marnowac wakacje? ale zauwazylam,ze jak ktos raz sie przelamie i pojedzie nad prawdziwe morze, to juz nad Arktyk nie wraca:) Odpowiedz Link Zgłoś
moofka Re: Deszcz zalał urlopy 11.07.07, 11:13 ale tak w ogóle to jeszcze bedzie pogoda czy juz nie ma nadziei? ja nie mam sztormiaka, co by go poubierac ;/ Odpowiedz Link Zgłoś
stara_dominikowa Re: Deszcz zalał urlopy 11.07.07, 11:16 hihi, właściciele pensjonatów stosują taktykę rządzących i odwracają uwagę od meritum:) brawo! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Deszcz zalał urlopy IP: *.228-244-81.adsl-dyn.isp.belgacom.be 11.07.07, 12:20 Właśnie! Jak "GW" moze drukowac takie bele-co?! Wstyd i hanba! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hehe Re: Deszcz zalał urlopy IP: *.4web.pl 11.07.07, 16:49 Taki niby inteligentny, a nie zauważyłeś, że ten tekst nie został napisany przez GW!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rodzinny Deszcz zalał urlopy Lubiatowo wujek Rysio i ciocia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.07, 12:42 Mój wujek Rysio i ciocia Ela z Warszawy są nad morzem ze swoimi znajomymi z Limanowej w Lubiatowie. Jeżdżą tam co roku w przyczepie campingowej na pole namiotowe. I napewno nie mają tam pogody. Nie lepiej byłoby pojechać na prawdziwe wczasy do domu wczasowego czy pensjonatu, tylko co roku męczyć się w przyczepie campingowej, gdzie nie ma warunków, ciepłej wody ? Lepiej byłoby spędzać urlop na działce w Ząbkach, gdzie można normalnie wypoczywać. Pozdrowienia z Warszawy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pytacz A jak jest z Zakopcu? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.07, 12:54 Można po Tatrach łazić? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prostak A czego byście chcieli? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.07, 13:08 Polskie wybrzeże leży na 53. równoleżniku północnym to raczej nie jest strefa silnych upałów a jak już to krótkotrwałych. Lećcie se do klimatu równikowego to będziecie mieli dzień w dzień plażową pogodę przez cały rok tumany. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sportif . IP: 195.149.4.* 11.07.07, 13:55 wiele osob tak mowi, zreszta w internecie wytykanie takich bledow i innych literowek to troche nie na miejscu. widac jestesta swiezaki w necie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: st Re: Deszcz zalał urlopy IP: 195.149.4.* 11.07.07, 13:57 w necie nie wytyka sie takich bledow i innych literowek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kuba Re: Deszcz zalał urlopy IP: 162.130.197.* 11.07.07, 13:59 Czy ta sama regula dotyczy swetra, kurtki, spodni? Pytam z ciekawosci, musze gdzies poszperac i to sprawdzic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anex Re: Deszcz zalał urlopy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.07, 14:46 Tak, zasada jest taka sama. Już ktoś napisał wyżej, że ubierać można np.choinkę i w tego typu kontekstach czasownik "ubierać" występuje bez "się". Ale powinno mówić się "ubieram się w..." tudzież "zakładam" i tym podobne. Popieram purystów językowych :] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mmena Re: Deszcz zalał urlopy IP: *.crowley.pl 11.07.07, 14:53 A w co pani wyksztalcona dziennikarka chce ubrac ten sztormiak? Moze w kurtke? Bedzie mu cieplej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: skorpion Deszcz zalał urlopy IP: *.dip.t-dialin.net 11.07.07, 14:57 Chorwacja troche dalej , ale zawsze cieplo i morze wspaniale Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kropek77 Re: Deszcz zalał urlopy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.07.07, 15:16 myśłałam że znajdę w komentarzach "przecieki" co do pogody nad naszym morzem na początku sierpnia a tu d... lubimy sie czepiać? ;) tak czy siak wybieramy sie z dzieciakami do Gdańska, zaliczymy i fokarium i oceanarium i nsze miejsca czy będzie pogoda czy nie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: Deszcz zalał urlopy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.07, 20:36 W tym roku byłam pierwszy raz w Chorwacji i byłosuperrrrr! Nad Bałtyk już raczej nie wrócę (chyba ze na kilkudniową wycieczkę) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś