Gość: agat_d Polski w Czechach IP: *.net.upc.cz 06.08.07, 21:39 Tak się składa, że uczę polskiego w Czeskiej Republice. Wśród uczniów mam - rzecz jasna - Czechów i Słowaków, ale nie sądziłam, że na kursie pojawią się... Węgrzy! Twierdzą, że polski jest jeszcze trudniejszy od węgierskiego, a to, moim zdaniem, duży komplement! Dla Czechów i Słowaków największym problemem są słowa brzmiące tak samo, ale znaczące co innego (polskie "poprawić" to czeskie "zabić" itd.), zaś Węgrom nie podobają się nasze "szeleszcząco-sepleniące" głoski. Ale zainteresowanie naszym językiem rzeczywiście jest ogromne, zwłaszcza wśród czeskich firm IT i paliwowych, mających klientów na polskim rynku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aldente Re: Polski w Czechach IP: *.fastres.net 07.08.07, 14:01 To prawda! W czeskim wiele slow tak samo brzmi , jak w polskim,a co innego znaczy! A ile jest przy tym zabawy ! Ja kiedys szukalam szczotki i powiedzialam to glosno przy Czechach....pokladali sie ze smiechu. Czasem mysle, ze rozmawiac po czesku , to tak jakby sie cofnac i mowic jezykiem dziecka w wieku trzech lat ale i tak kocham ten jezyk! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia Re: Polski w Czechach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.08.07, 16:58 a ja się właśnie uczę czeskiego. Póki co sama z jakiegoś samouczka a od października planuję kurs językowy. Fakt jest sporo takich językowych pułapek, ale przez to się chyba zabawniej uczy języka. dla mnie najtrudniejsze w czeskim jest to... ze w jakiś sposób jest podobny do polskiego... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZiomisławPaliblant Ot, chwilowa fanaberia. To minie. IP: *.e-wro.net.pl 06.08.07, 21:52 Ot, chwilowa fanaberia angoli, którzy mając chyba za dużo czasu i kasy się nudzą. To minie. Nie mam bladego pojęcia, po co komu język totalnie bez znaczenia w świecie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kmioty! nowy layout jest do dupy IP: *.hsd1.or.comcast.net 06.08.07, 22:11 wasz nowy layout do komentarzy jest wku..ajacy, czcionka jest za duza i za cienka, ku..aaa!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wloski krolik obcych ucza sie polskiego bo polki sa puszcalskie IP: *.dsl.club-internet.fr 06.08.07, 22:20 i najladniejsze w europie i o to chodzi !!maja gdzies jakas "kultura polska" tylko jedyna to kultura TO sex z polakmi ,i zdobycia "polskie naivne dziurki "!! wiadomo polki sa najladniejsze kobiety UNI EUROPEJSKIEJ,NAJLATWIEJSZE i NAJPUSZCALSKIE !!! i kazdy facet chce miec taka kobiete,ladna ,zgrabna i puszcalska dla siebie !! polki rozkladaja nogi kazdemu i calem swiatem i dlatego taka maja opinie jak maja czyli polki BRUDASKI!!!moje wzystkie dziewczyny byly "czyste polki" i dalej tak bedzie bo ja chodze tylko Z LADNE ,ZGRABNE kobiety!!znam polskiego tak dobze ze kazda na mnie leci bo 80 % POLEK to urodzonne puszcalskie kobitki,ZADNA KOBIETA NA ZACHODZIE NIE ZACHOWUJE SIE JAK POLKI!!wystarczy troche wygladu,piwo,pieniadze i jest twoja!! ROSJANKI SA TRUDNIEJSZE DO ZDOBYCIA OD POLEK BO MOZE MAJA WIECEJ W GLOWIE !!! wlosi to zrozumieli i w warszawie ,wlosi zaliczaja polki co dziennie jak zwykle prostitutki ale NIE PLACA ZA USLUGI SEXUALNY tylko sama polka sie pra do lozka zeby dostac od nich !!!przykre ,takie juz jestescie ,naivne ,glupiutkie i najgorsze puszcalskie !!tylko BOG MOZE WAS URATOWAC !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aldente Re: Do wloskiego , pozal sie Boze, krolika! IP: *.fastres.net 07.08.07, 14:39 Ales rabnal chlopie , jak krowa na asfalt!!! Potwierdziles wlasnie opinie , jaka maja o Wlochach, ludzie na calym niemal swiecie. Nie bez powodu nie wpuszczaja Was do restauracji i dyskotek w wielu krajach Europy. Mieszkam we Wloszech juz ladnych pare lat i widze , ze Wloszki w puszczaniu sie i przyprawianiu mezom rogow bija na glowe jakikolwiek gatunek rodzaju zenskiego na calym globie(kroliki wlacznie).Zwlaszcza te z polnocy sa bardziej wyemancypowane. Nie jezdza przeciez na Kube albo do Brazylii , zeby podziwiac widoki. Na ulicach i w tv tez wiecej kobiet rozebranych niz ubranych. Moze wiec trzeba bylo zostac w slonecznej Italii, tobys sobie wiecej pouzywal, tym bardziej ze , jak mowisz masz troche wygladu, pieniedzy i gest zeby piwo postawic.Phi! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aldente Re: Do wloskiego , pozal sie Boze, krolika! IP: *.fastres.net 07.08.07, 14:58 A! Jeszcze jedno! Nie bez przyczyny chyba po wlosku krolik - coniglio, brzmi bardzo podobnie do Coglione- FRAJER! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kmioty michnika nikt niczego nie wkuwa tepe kmioty IP: *.hsd1.or.comcast.net 07.08.07, 00:23 propaganda sukcesu kmiotow michnika, jest zenada ze polskie dziadostwo nie potrafi sie nauczyc obcego jezyka, bo jest ciagle pijane i za glupie, zenada nie sukces tepe glaby! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dzidek To zwykla propaganda IP: *.dhcp.stls.mo.charter.com 07.08.07, 01:32 Prawda jest taka, ze malo Anglikow chce sie uczyc polskiego i wcale sie im nie dziwie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: loko "Ę" i "Ą" nad Tamizą IP: *.telia.com 07.08.07, 02:42 a moze tak zagonic tez polakow do nauki jezyka. wystarczy porozgladac sie w wypowiedziach na forum Odpowiedz Link Zgłoś
vip-22 "Ę" i "Ą" nad Tamizą 07.08.07, 08:40 W końcu doczekałem się!!! Teraz niech Anglicy męczą się z naszym językiem, mnie męczyli w szkołach językiem angielskim, teraz niech język polski zamęczy Anglików swoją zawiłością, gramatyką, wieloznacznością wyrazów. Jestem zdania, że jeżeli ktoś chce robić długofalowe inwestycje (a taką inwestycją jest zatrudnianie pracowników) z Nami, to powinien w równym stopniu porozumiewać się językiem polskim tak jak językiem angielskim. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mysz "Ę" i "Ą" nad Tamizą IP: 194.0.181.* 07.08.07, 09:27 no to chyba jakieś żarty są, megalomania autora bije po oczach, założe się ze autor w UK nie był i nie ma pojęcia jak tam wygląda życie polaków. no ale czego sie spodziewać po darmowej gazecie-chłamu !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pytanie mam Dlaczego niby IP: 157.25.204.* 07.08.07, 11:45 Anglicy zupełnie nie potrafią zrozumieć różnicy między czasem dokonanym a niedokonanym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leon Ci Anglicy Polek jacys tacy ciemni:-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.08.07, 12:49 fakty.interia.pl/swiat/news/Mamo_powiedz_mu_że_ja_też_go_kocham,787054,4 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leon Re: Ci Anglicy Polek jacys tacy ciemni:-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.08.07, 12:51 "Fenomenem jest, że co drugi londyńczyk, z którym rozmawiam, zna kilka polskich słów. Kiedy pytam skąd, to słyszę, że był albo obecnie jest w związku z Polką. Marcin, 26-letni sprzedawca z centralnego Londynu, nie owija w bawełnę. "Polki i wódka to nasze najlepsze produkty eksportowe" - stwierdza, a reszta wypowiedzi nie nadaje się do publikacji. To kolejny fenomen - dziewięć dziesiątych Polaków ma złą opinię o Polkach w Anglii"? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: witek Re: Ci Anglicy Polek jacys tacy ciemni:-) IP: *.sbs.de 07.08.07, 13:19 Zla opinie o krajanach maja rowniez Polacy mieszkajacy w innych krajach. Widza po prostu ta ciemnote kulturalna! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: Ci Anglicy Polek jacys tacy ciemni:-) IP: *.pp.htv.fi 07.08.07, 17:28 Polacy maja zla opinie o Polkach w Wielkiej Brytanii, bo sami tam maja kiepskie branie. I to u urodziwych, *cough*, Brytyjek... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kora "Ę" i "Ą" nad Tamizą IP: *.dsl.bell.ca 07.08.07, 15:31 A moze sprawdza sie przewodnia,ktora czytalam kilkanascie lat temu.Polska ozdoba bedzie Europy , a inne narody beda uczyc sie polskiego.Tu wlasnie ma rozpoczac sie odrodzenie swiata oraz nadzieja dla udreczonej ludzkosci..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: witek Re: "Ę" i "Ą" nad Tamizą IP: *.sbs.de 07.08.07, 16:10 Tak, chyba sie posikam ze smiechu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Obser Wator Polskiego najtrudniej nauczyć się jest Arabom IP: 209.183.16.* 07.08.07, 22:56 Chiba przebolejemy... Swietna wiadomosc o tym, ze obcy ucza sie polskiego. Odpadnie odwieczna bolaczka narodu znad Wisly i Odry (Luzyckiej) - tepota do jezykow obcych. Odpowiedz Link Zgłoś
krekora Re: Polskiego najtrudniej nauczyć się jest Arabom 08.08.07, 00:21 Znajomość takiego angielskiego wśród Polaków, zwłaszcza młodych polaków nie odbiega normą od innych krajów, angielski jest zresztą banalnie prosty, co niektórym znad Wisły i Odry przydałyby się raczej lekcje języka ojczystego. Wiele na tym forum bezmózgich stereotypów i przekonań się prezentuje. Że Polki są puszczalskie, że Polacy tępi itd. Ale prawdą jest jedynie to, że Świat szybko się zmienia i że jest tak skomplikowany, że aby go pojąć, chcąc nie chcąc musimy go upraszczać za pomocą stereotypów. Ale wolałbym rozsądne stereotypy. A frustracje powinny być leczone u psychiatry a nie na forum. I niech nikt mi nie próbuje wmówić, że Polacy to niedomyta horda barbarzyńców:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nick "Ę" i "Ą" nad Tamizą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.08.07, 14:12 Ciekawe skad wziely sie te wloskie powiedzenia typu polacca putana czy tez Polka za cappucino:-) "W krajach turystycznych istnieje stereotyp Polki jako kobiety "łatwej". Wynika to między innymi z różnic kulturowych. Polacy nie są tak otwarci, rzadko prawią komplementy, więc spotkanie z przystojnym południowcem, w dodatku zachwycającym się urodą "wybranki" sprzyja wakacyjnym flirtom. Takie zachowanie mężczyzn nie wynika jednak z ich szczerości, czy też wyrachowania. To po prostu gra. Polki rzadko znają jej zasady. A w takiej sytuacji uśmiech, taniec, czy też rozmowa, stanowią zaproszenie dla mężczyzny... " turystyka.wp.pl/artykul.html?wid=8398554&katn=2:0&lok=&ticaid=14073 Odpowiedz Link Zgłoś