pochmurna 13.03.08, 17:35 Wielki człowiek, mój Mistrz Dzieciństwa. Oby żył wiecznie! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
deerzet tłumaczenie/ wzorzec TV-mana "na trUpach zwierząt" 17.03.08, 11:40 tłumaczenie [...napływało więcej aplikacji od kandydatów na studia] Nie ma polskich słów? Czy musi być ta trendowata 'aplikacja'? więcej podań; więcej wniosków; więcej próśb; więcej chętnych. Nieee! - więcej aplikowania medykamentów, aplikowania indoktyrynacji egzaltacji idustrializacją design'u dokładnie. *** Dawidzie - niepowtarzalnyś! Inni Twoi naśladowcy potrafią ginąć w paszczy kajmana, czy zabici pod wodą - jak ten USAńczyk niedawno. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eptesicus Re: tłumaczenie/ wzorzec TV-mana "na trUpach zwie IP: *.chello.pl 24.03.08, 11:02 > Dawidzie - niepowtarzalnyś! > Inni Twoi naśladowcy potrafią ginąć w paszczy kajmana, czy zabici > pod wodą - jak ten USAńczyk niedawno. tylko że ci naśladowcy nie pokazują niczego ciekawego. Pokazują pospolite i dobrze znane gatunki Odpowiedz Link Zgłoś
sniperslaststand Skoro goTalLubimy to czemu tak zasrywujemy naturę? 24.03.08, 13:20 Ludzka gó..ana hipokryzja nie zna granic. Tu niby umiłowanie zwierzątek, najlepszy filmowie przyrodniczy takim ideałem, a później wstajemy sprzed TV i SRAMY wszędzie, gdzie się da, centralnie w przyrodę. Każdy musi wozić dupę autem zatruwając środowisko i zużywając nieodnawialne paliwa i wpływając na zmiany klimatu (tramwajem nie uchodzi przeca), nikt nie chce sortować śmieci, władze mają ekologię gdzieś (no chyba że na pokaz), nikt nie chce płacić więcej za opakowania nadające się do recyklingu, ludzie śmiecą wszędzie a miasta produkują kilometry sześcienne śmieci każdego dnia. Co za żałosna hipokryzja i podwójne standardy. Odpowiedz Link Zgłoś
pszeszczep666 Re: tłumaczenie/ wzorzec TV-mana "na trUpach zwie 24.03.08, 14:42 dżizas, jak zobaczyłem ten nagłówek, to się przestraszyłem, że zmarł. uf, co za ulga. jak w latach osiemdziesiątych pokazywali w tv life on earth, to po prostu zwariowałem i odtąd już zawsze na pytanie kim chcesz być jak dorośniesz bez zastanowienia odpowiadałem: attenboroughem. niestety david attenborough może być tylko jeden Odpowiedz Link Zgłoś
pszeszczep666 Re: tłumaczenie/ wzorzec TV-mana "na trUpach zwie 24.03.08, 14:59 a na rozgrzewkę polecam filmik Great attenborough moments, gdzie rózne znane osoby, w tym bjork, prezentuja swoje ulubione fragmenty z filmów mistrza. postaram się ten fim wrzucić na chomikuj.pl/pszeszczep666, gdzi mozna znaleźć inne filmy BBC Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wolf Re: tłumaczenie/ wzorzec TV-mana "na trUpach zwie IP: *.chelmnet.pl 24.03.08, 15:42 "widziałeś wczoraj wieczorem w telewizji tego wieloryba-zabójcę" Wieloryb-zabójca, czyli killer whale, to po naszemu orka. Taki czarny delfin z białymi plamami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eRKa David Attenborough - fenomen natury IP: *.helnet.pl 24.03.08, 07:52 Jedyny mistrz pośród wielu narcyzowatych "łowców krokodyli". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pszeszczep666 Re: David Attenborough - fenomen natury IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.08, 14:36 jak ktoś chce to mam dużą kolekcję jego filmów, łacznie z mało znanymi z wczesnych lat (np. tribal eye). dostępne na chomikuj.pl/pszeszczep666 w formacie rmvb, niestety bez polskiego tłumaczenia. jak ktos dysponuje jego filmami z serii zoo quest to zrobiłby wielu osobom dużą niespodziankę, gdyby wrzucił je na chomikuj.pl/pszeszczep666 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maciek_r10 Re: tłumaczenie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.03.08, 08:15 Następna wpadka tłumaczeniowa to ten "wieloryb-zabójca". Tymczasem "killer whale" to po polsku orka (Orcinus orca). Ja wiem, że po trylogii "Władca pierścieni" orki kojarzą się z czym innym, ale właśnie dlatego tłumaczenia powinny być robione staranniej. Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Re: tłumaczenie 24.03.08, 08:29 :) wygląda na to że portalowi gazeta.pl przydał by się osobny kanał informowania o wszelkich wpadkach językowych. Nie raz widziałem że 'ktoś' czyta forum i poprawia co większe głupoty. Tylko szkoda że to powoduje odejście od głównego tematu wątku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: noel Wyjątkowo nieporadne tłumaczenie IP: *.icpnet.pl 24.03.08, 10:20 I jeszcze raz sprawdza się zasada, że z przekładami jest jak z kobietami, wierne tłumaczenie zwykle jest brzydkie... Odpowiedz Link Zgłoś
zuzamed David Attenborough - fenomen natury 24.03.08, 08:21 Mam teraz 40 lat- moja przygoda z Jego filmami rozpoczęła się w VII klasie szkołu podstawowej, kiedy mieliśmy zadane oglądanie i opisywanie kolejnych odcinków "Zycia na ziemi"- pokochałam Go wówczas i przez całe lata marka "Attenborough" w filmie lub książce była najlepszą rekomedacją! Jest mistrzem! Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Polecam informacje z wiki 24.03.08, 08:32 en.wikipedia.org/wiki/Frederick_Attenborough en.wikipedia.org/wiki/David_Attenborough en.wikipedia.org/wiki/Richard_Attenborough Sympatyczna rodzina nieprawdaż? I nawet jest pewien związek powiedzmy że z Polską. Odpowiedz Link Zgłoś
gadolinn David Attenborough - fenomen natury 24.03.08, 08:37 Od kiedy grzechotniki zyja w dzunglii? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eptesicus Re: David Attenborough - fenomen natury IP: *.chello.pl 24.03.08, 11:01 Niektóre gatunki Crotalidae istotnie żyją w dżungli Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gg Re: David Attenborough - fenomen natury IP: *.e-wro.net.pl 25.03.08, 01:21 gadolinn napisała: > Od kiedy grzechotniki zyja w dzunglii? Właściwie wszystkie azjatyckie gatunki grzechotników sa związane z lasami. Grzechotnik to nie tylko ten waż z pustyń Teksasu :). Odpowiedz Link Zgłoś
qasz David Attenborough - fenomen natury 24.03.08, 09:04 To z powodu emisji jego programów w TVP kupiłem magnetowid. David Attenborough jest niedościgłym mistrzem - popularyzatorem wiedzy, nauczycielem wrażliwości i piękna, humanistą, naszym sumieniem jeśli można tak powiedzieć. Dzięki niemu jesteśmy lepsi. Odpowiedz Link Zgłoś
morgen_stern Re: David Attenborough - fenomen natury 24.03.08, 09:13 "Zycie ptaków" nagrywałam na video i oglądałam bez końca, a motyw z lirogonem należy do moich ulubionych ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Old Horse David Attenborough - fenomen natury/Przestańcie ch IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.08, 10:04 Przestańcie chrzanić i mącic w głowie młodym ludziom !!!! Co to za fenomen natury który to robi tylko po to by żyć na odpowiednio wysokim poziomie i po to by zaspokoić swoje niepochamowane ego o publicity !!!!! Dla mnie dużo większym fenomenem natury jest ,,zwyczajny- normalny,,, który w dzisiejszym świecie goniacych Szczurów potrafi odnalężć siebie w otaczającej nas przyrodzie i mieć jeszcze czas i chęci do pielęgnowania takich miejsc bez których życie nie ma sensu !!!!! Zyczajny acz normalny Old Horse !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eptesicus to ty przestań chrzanić IP: *.chello.pl 24.03.08, 10:59 jak się ma kompleksiki, trzeba je leczyć. Potrafisz zrobić takie filmy jak David A.? Wiesz o przyrodzie jedną setną tego co on? Bo facet nie był tylko filmowcem, był też wykształconym biologiem. Chodzi o to, że facet robił BARDZO DOBRE filmy. Filmy o gatunkach i ekosystemach, o których 99% ludzi słyszała pierwszy raz w życiu w momencie oglądania. I do tego ta wysoka poprzeczka jaką postawił już na zawsze BBC w kwestii pokazywania przyrody. To istny klejnot, niestety zasypywany przez TONY SZAJSU serwowanego przez Animal Planet czy National Geographic, przez kolejne setki nie wnoszących niczego filmów o "lwach na sawannie", "lampartach na sawannie", "surykatkach", "słoniach" i znowu "lwach na sawannie", pewnie dlatego że kręcenie filmów przyrodniczych na sawannie jest dla idiotów, zaś słonie może nakręcić każdy turysta z dachu landrowera (pomijając to, że mózgi widzów mogłyby się zmęczyć, gdyby pokazano im jakiekolwiek zwierze inne, niż te cztery które znają). No i filmy BBC mają megatreściwy i interesujący komentarz, który niesie zawsze jakąś treść. Nie da się tego powiedzieć o shitach z Animal Planet czy NG, w którym połowę wypowiedzianych słów można opisać jako: "Widziałeś to?" "To niezwykłe, jestem wzruszony, całe życie o tym marzyłem". David robił cudowne wprost przeglądy różnych zagadnień, czy typów ekosystemów - w tym najstrudniej dostępnych, jak lasy deszczowe z ich okapem 60 m nad ziemią, a także nie gardził przyrodą naszej strefy umiarkowanej, którą tak rzadko można obejrzeć w telewizji (a lud sam sie do lasu nie wybierze). Nie zanudzał ludzi setnym filmem o przygodach rodziny hien - za to jako pierwszy filmowiec pokazywał im szczekuszkę zbierającą siano na zimę, pokazywał jak od spodu zbudowany jest kopiec termitów, rój meduz w jeziorze na wyspie Palau, jeśli słonie to nie idące do wodopoju, ale w nocy idące do lizawki z solą w jaskinii w górach, wolał łuskowca albo polatuchę od geparda i lwa Jak ktoś pokazuje to całe piękno i RÓŻNORODNOŚĆ ludziom w profesjonalny sposób, edukuje ich i zachęca do działań na rzecz jego ochrony. Co do profesjonalizmu - właśnie owe interesujące filmy z BBC są najlepszymi filmami przyrodniczymi dostępnymi (z rzadka) w Polsce. A że są serwowane w telewizji publicznej (zwykle w dwójce), mają też PROFESJONALNE TŁUMACZENIE, z konsultacją NAUKOWĄ, dzięki czemu nazwy gatunkowe zwierząt są poprawne (no a głos Czubówny - bajka!). Na National Geographic POlska czy w Animal Planet NIKT nie przejmuje się profesjonalizmem tłumaczeń i NAGMINNIE tłumacz wymyśla swoje nazwy polskie w oparciu o nazwę angielską, mimo że przynajmniej wszystkie gatunki ptaków świata mają już wymyślone nazwy polskie, zestawione w jednym tomie. > Dla mnie dużo większym fenomenem natury jest ,,zwyczajny- > normalny,,, który w dzisiejszym świecie goniacych Szczurów > potrafi odnalężć siebie w otaczającej nas przyrodzie i mieć > jeszcze czas i chęci do pielęgnowania takich miejsc bez których > życie nie ma sensu !!!!! tzw. zwyczajny normalny to zwykle cienias, który nie ma woli do osiągnięcia czegoś cennego, co będzie miało jakąś wartość dla innych. O zachowanie dziedzictwa przyrodniczego świata trzeba profesjonalnie walczyć i się na tym znać Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: titta Re: David Attenborough - fenomen natury/Przestańc IP: *.botany.gu.se 24.03.08, 11:27 Co w tym zlego, ze ktos potrafi zapewnic sobie zycie na wysokim poziomie, robiac to co lubi i realizujac swaja pasje? Za spelnienie marzen nalezy mu sie szacunek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wąsik Re: David Attenborough - fenomen natury/Przestańc IP: *.adsl.inetia.pl 24.03.08, 12:01 Czemu nawet w święta głupoty wypisujesz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eles Re: David Attenborough - fenomen natury/Przestańc IP: *.nat.tvk.wroc.pl 24.03.08, 14:10 Zdychaj stary koniu !!! Może z padliny po tobie będzie jakiś pożytek . . . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: misiek Tony Halik - fenomen natury IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.08, 10:14 polski odróżnik Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jazzowa czytala Krystyna Czubówna IP: *.adsl.inetia.pl 24.03.08, 11:07 przy niedzielnym obiedzie o 14 czasem obrzydzaly mnie te Jego robale ale przyciagal uwage, obiad stygl, czytala Krystyna Czubowna...teraz koncze biologie...szkoda ze na studiach malo ktory z wykladowcow opowiadal tak o przyrodzie...moja fascynacja Natura nadal opiera sie na niedzielnych obiadach z robalami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eptesicus Re: czytala Krystyna Czubówna IP: *.chello.pl 24.03.08, 23:19 > przyciagal uwage, obiad stygl, czytala Krystyna Czubowna...teraz koncze > biologie...szkoda ze na studiach malo ktory z wykladowcow opowiadal tak o > przyrodzie... Boże, gdzie można studiować biologię, nie ucząc się o przyrodzie? Nawet jak ktoś robi specjalizację z molekuł, zawsze na początku przejdzie przez botanikę, zoologię, ekologię, ma zajęcia terenowe i roślin i z robali i z ptaków i z chgw czego tam jeszcze, może jest tego za mało, ale stanowi to integralną część studiów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eptesicus sorry, nie doczytałem ;-)) IP: *.chello.pl 24.03.08, 23:20 jazzowa napisała >> biologie...szkoda ze na studiach malo ktory z wykladowcow opowiadal TAK o > przyrodzie... nie dostrzegłem tego "tak" ;-)) No fakt, co chwila się drugi David A. niestety nie rodzi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: titta David Attenborough - fenomen natury IP: *.botany.gu.se 24.03.08, 11:23 Mnie majbardziej podobaly sie jego "zwierzenia" na BBC 4 o udzwiekowieniu filmow. Np. skrzypiacy pod butami snieg to byl tak naprawde budyn (maka ziemniaczana) w studiu, do "trzepotu skrzydel" uzywano skrzydel ptakow ktore zginely w roznych wypadkach albo (ze znacznie lepszym skutkiem) pary gumowych rekawiczek itd. Niemniej jednak jego filmy sa najwspanialsze... Odpowiedz Link Zgłoś
wioslarka David Attenborough - fenomen natury 24.03.08, 11:26 Wychowałam się na jego filmach. Wszędzie nosiłam ze sobą "Prywatne życie roślin", książkę jego autorstwa. Zaszczepił we mnie bezgraniczną miłość do przyrody. Będę mu zawsze za to wdzięczna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grzegorz David Attenborough - fenomen natury IP: *.ssp.dialog.net.pl 24.03.08, 11:26 Te filmy powinny być wyświatlane w szkołach zamiast lekcji biologii. Chciałbym, aby były dostępne na płytach DVD - oczywiście w wersji polskiej ze spikerką panią Krystyną. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacek David Attenborough - fenomen natury IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.08, 11:44 Wielka szkoda, że sir David zakończył swoją działalność. Inni nie dorastają mu do pięt Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ukaszu David Attenborough - fenomen natury IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.08, 12:20 mistrz i . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: s Re: David Attenborough - fenomen natury IP: 64.208.49.* 24.03.08, 12:39 Ogladalem go przez cala podstawowke, liceum. Ostatnio znowu wrocilem. Mistrz. Odpowiedz Link Zgłoś
hatifnat88 Re: David Attenborough - fenomen natury 24.03.08, 12:45 a kto to jest? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fan Re: David Attenborough - fenomen natury IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.08, 12:57 Jest wiellki !! Jego programy są niepowtarzalne i zawsze przeze mnie oglądane z jednakowym entuzjazmem ( nawet wielokrotnie ). Szkoda, że nie ukazało się w Polsce zbiorcze wydanie jego dzieł ( to był by KOLOS! ) np. na DVD, bo myślę że wzięcie by było. Kocham przyrodę i takich ludzi jak sir David który potrafi ukazać ukazać piękno otaczającego nas świata. Wszystkiego najlepszego Panie Attenborough !!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: trochę starszy Re: David Attenborough - fenomen natury IP: *.tktelekom.pl 24.03.08, 14:28 > Ogladalem go przez cala podstawowke, liceum. To od jakiego czasu oglądałeś? Sądzę, że od niedawna. Mało widziałeś w swoim życiu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: muka! Re: David Attenborough - fenomen natury IP: *.aster.pl 24.03.08, 18:49 Ale czego się czepiasz? Ja też kojarzę Attenborough z czasami podstawówki i liceum. I podejrzewam, że podobnie ma całe pokolenie dzisiejszych trzydziestoparolatków. "Życie na ziemi" to rok 1979. "Żyjąca planeta" - 1984. Te dwa programy zapadły mi w pamięć najbardziej, choć dużo później oglądałem też "Na tropach życia" i "Życie ptaków". I co, mi też napiszesz że mało w swoim życiu widziałem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: slarwar David Attenborough - fenomen natury IP: *.nat.tvk.wroc.pl 24.03.08, 13:59 A b s o l u t n y g e n i u s z. Moje - pożal się Boże - nauczycielki w szkole podstawowej i średniej obrzydzały, jak mogły, moje zainteresowanie dla przyrody i biologii. Ten facet od mniej więcej 30 lat wyprowadził mnie z błędu - nikt mu nie dorasta do pięt. Na tytuł szlachecki zasłużył. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: natura Fenomen Boga IP: *.eranet.pl 24.03.08, 14:28 trzeba być bardzo wierzącym w bajki, żeby uwierzyć w brednie o ewolucji Odpowiedz Link Zgłoś
piesior666 Chwala Davidowi :-) 24.03.08, 14:32 Zawsze czekalem na kolejne odcinki roznych jego serii.Dobrze,ze dostal 54 lata temu te robote :-D tinyurl.com/2pdmgf pl.youtube.com/watch?v=z6KyA_KabNM Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eptesicus Re: Fenomen Boga IP: *.chello.pl 24.03.08, 22:17 > trzeba być bardzo wierzącym w bajki, żeby uwierzyć w brednie o ewolucji trzeba mieć bardzo ograniczoną wiedzę na temat biologii, żeby odrzucać teorię ewolucji. Dlatego teorię tę odrzucają albo humaniści, albo też naukowcy spoza mainstreamu, których dziedzina badań nie ma zbyt silnego związku z całą sprawą a teorii naukowych nie przyjmuje się w oparciu o wiarę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michał David Attenborough - fenomen natury IP: *.chello.pl 24.03.08, 14:34 Ptak jest niesamowity! Odpowiedz Link Zgłoś
scythe_sharpening_stone Sir David Frederick Attenborough - fenomen natury 24.03.08, 15:04 Sir David Frederick Attenborough, człowiek bardziej wartościowy niż przeklamowany J.P.II. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andrzej Re: Sir David Frederick Attenborough - fenomen na IP: *.89-161.tel.tkb.net.pl 24.03.08, 16:38 Dobrze, że to serwis Michnika, bo na onet i wp taki tekst by ocenzurowano. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pszeszczep333 Re: Sir David Frederick Attenborough - fenomen na IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.08, 19:09 to zalezy czym się mierzy wartość człowieka. ja w kazdym razie mam takie kryterium: davidem attenborough chciałbym być a jp2 nie chciałbym mimo całego szacunku jaki mam dla niego. słowo daje, gdyby dawali mi do wyboru; możesz zostać papieżem albo attenboroughem, to nie wahałbym sie nawet przez moment. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mika David Attenborough - fenomen natury IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.08, 06:54 Pogratulować Anglikom takiego rodaka ! jego filmy są wspaniałe !!!! Odpowiedz Link Zgłoś