Forum Kobieta Moda
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Londyn- zakupy

27.02.11, 18:40
    Wybieram się do Londynu. Poszukuję oryginalnych sklepików lokalnych projektantów.
    Znacie takie? najlepiej centrum...
    Obserwuj wątek
      • beesok Re: Londyn- zakupy 27.02.11, 19:43
        "Centrum" musisz okreslic bo w Londynie to bardzo szerokie pojecie ;)

co do oryginalnych butikow - sa wszedzie ale jezeli chcesz tzw edgy i trendy etc to raczej nie w "centrum" turystycznym (Oxford Street/Regent Street) tylko Shoreditch, Hoxton, Islington - niby tez Centrum i pierwsz strefa ale jednak troche dalej

Gdzie sie zatrzymujesz?

W bardzo uproszczonej wersji "shopping" w Londynie podzielilabym na:
        - high street czyli wszelkie Zary, Topshopy, Next etc - te sa rozsiane po calym miescie ale Oxford i Regent strt sa glownym skupiskami sporo ich tez jest na High Street Kensington
        - designer - czyli glownie Bond Street i okolice (Bruton, Mount Strt etc) Sloane Street, Knightsbridge, Old Brompton Road, troche King's Road
        - domy handlowe Selfridges, Fenwick, Harbey Nichols i Harrods (innych nie polecam ;)
        - butiki (z wyzszej polki typu Matches, Diverse, Browns) i nizszej/sredniej typu Start, KJ Laundry etc tez porozrzucane po calym miescie

mam nadzieje, ze troche pomoglam ;)
        • beesok Re: Londyn- zakupy 27.02.11, 19:43
          Harvey oczywiscie nie Harbey ;)
      • beesok Re: Londyn- zakupy 27.02.11, 19:49
        koniecznie Dover Street Market (ale drogi!), butik Margieli zawsze ciekawy i nowo otwarty Vanessa Bruno - niby nie sa to "oryginalni" projektanci ale selekcja dobra i raczej w PL nie trafisz na ich kolekcji, dobry jest Joseph (na Bond strt i Westbourne Grove),

Troche nowych butikow otwarto ostatnio na Carnaby Street (rownolegla do Regent Street)

aha i na pewno Liberty's - chocby dla samych wnetrz ;)

Zadig &Voltaire jest ciekawy jezeli lubisz ten styl tak samo Feathers w Notting Hill

Wszytkie te butiki moze sprawdzic w sieci wiec mozesz sie zorientowac co do kolekcji i cen zanim zaczniesz latac po calym miescie

wejdzie sobie na strone farfetch.com i przeszukaj londynskie butiki maja strony wiekszosci malych sklepow

powodzenia!
      • verona0 Re: Londyn- zakupy 27.02.11, 20:57
        Ally, ja ostatnio będąc w L szukałam głównie butów, ale oglądałam też ciuchy ;-)
        Przejrzałam forum pod kątem zakupowym i zrobiłam sobie mapę. Jest kilka wątków, w których dziewczyny podały ciekawe miejsca/ulice/butiki.Odwiedzałam już tylko te miejsca, które miałam na trasie wycieczki ;-)
        Browns spenetrowałam w sumie, bo byłam w ich trzech butikach: na 24-27 South Molton St., w Browns Shoes (Brook St.) i w Browns Label for less (też Soth Molton, tylko no. 50). Mają dużo dobrych marek, ale wg mnie nie za duży wybór - sama nie wiem, może akurat wtedy tylko było tak pustawo... Ciekawszy jak dla mnie był Matches - byłam w tym na Marylebone HS. Były akurat świetne żakiety i topy.
        Ja ominęłam całą Oxford St.
        Ponieważ jednak chciałam kupić trochę bawełnianych topów, to sklepy typu GAP, UniQLO i COS zaliczyłam, będąc jednego wieczoru w Westfield. To jest czynne długo i można wtedy w pigułce, w jednym miejscu te sklepy odwiedzić.
        Polecam też All Saints i Liberty.
        Baw się dobrze!
      • ewagrab39 Re: Londyn- zakupy 27.02.11, 21:23
        A ja polecam Camden Town. Na pewno znajdziesz cos dla siebie :)
        Powodzenia :)
        • glebo-gryzarka Re: Londyn- zakupy 03.03.11, 10:57
          :)) o tak!
      • hotally Re: Londyn- zakupy 27.02.11, 22:00
        dzieki dziewczyny :))) tez mam zamiar stworzyc sobie mapke zakupową ;)))
        Zatrzymam się w okolicy Picadilly...
        • beesok Re: Londyn- zakupy 27.02.11, 22:17
          Z piccadilly masz rzut beretem na mayfair, regent's street w tym Liberty's, carnaby street etc
          i piccadilly line metrem masz latwy dojazd do Angel (czyli zakupy w Islington i Old street) no i w druga strone - czyli Knightsbridge: Harrods, Harvey Nics i Sloane Street :)

widzisz - juz masz trase :)
          • hotally Re: Londyn- zakupy 27.02.11, 23:18
            dziękować :D
            • jaleo Re: Londyn- zakupy 03.03.11, 11:36
              Oprocz tych wyzej wymienionych, warto jeszcze zajrzec do Koh Samui w Covent Garden, mam nadzieje, ze jeszcze istnieje :-)
              No i Vivienne Westwood, w Mayfair, jesli lubisz te stylistyke.

Z tanszych sklepow - AllSaints (jest pare w Londynie, bo to sieciowka), z tym, ze tez specyficzna stylistyka, nie kazdemu pasuje - ja bardzo lubie, ale np. moja przyjaciolka twierdzi, ze ten sklep to trupiarnia i nawet sie tam brzydzi wchodzic ;-)
              • beesok Re: Londyn- zakupy 03.03.11, 13:49
                Niestety Jaleo - Koh Samui juz dawno nie istnieje :( za to Poste Mistress nadal jest obok (dobre buty choc tez jakosc i asortyment nieco sie pogorszyly ostatnio!)

Z innych tanszych warto tez wpasc do COS - sa na Regent street, Covent Garden i HSK

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka