mikams75 Re: Odwalacie się w Święto Zmarłych? ;) 31.10.06, 17:39 ubieram sie cieplo i wygodnie, najczesciej klade jakies stare buty, bo zawsze sie ublocea na dodatek ludziska tak sie pchaja, ze mi depcza po stopach. Nie stroje sie, nie mam takiej potrzeby, nie musze rodzinie i swiata informowac w tym dniu, ze mi sie lepiej powodzi. Rodzine mam mala, wiec spotkanie przy grobach nie jest czyms nadzwyczajnym i przez nikogo nie bede oceniana. "uwielbiam" za to roztaczajacy sie wokolo zapach formaliny... W tym roku ominie mnie ta atrakcja. Odpowiedz Link Zgłoś
shangrila Re: Odwalacie się w Święto Zmarłych? ;) 31.10.06, 18:27 ja ubieram sie tak, zeby bez uszczerbku na zdrowiu przetrwac calodniowe tournee po cmentarzach trojmiasta;) ale co sie napatrze to moje;) nie wazne ze mroz, nie wazne ze wieje i bloto, sa priorytety np pepek na wierzchu. w ogole to jakis odpust sie z tego zrobil. nie wiem jak w innych miastach ale w gdansku jarmarkiem traci, budki z hot dogami, jakies dziwne gadzety... Odpowiedz Link Zgłoś
ryssio Gustowna dębowa jesionka jest najlepsza 31.10.06, 17:42 W tym sezonie koniecznie ze złoceniami :-) Odpowiedz Link Zgłoś
nieobca Re: Odwalacie się w Święto Zmarłych? ;) 31.10.06, 18:00 Dziwi mnie to, że zwracacie uwagę na takie szczegóły (choć niekiedy trudno ich nie dostrzec;-). Na cmentarz nie chodzimy po to, by patrzeć, jak są ubrani inni, lecz w innym, ważniejszym celu. Dlatego powinniśmy się skupić na modlitwie/rozmowie z naszymi zmarłymi bliskimi. A ludzie niech ubierają się, jak tylko chcą, bo przecież mają do tego prawo. Odpowiedz Link Zgłoś
mononoke70 Re: Odwalacie się w Święto Zmarłych? ;) 31.10.06, 18:22 Powiem jedno Napewno powinno się umyć lub wykąpać Ubranie powinno być czyste a czy jest modne to ch*j kogo powinno interesować Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
titta Re: Odwalacie się w Święto Zmarłych? ;) 31.10.06, 18:30 Mysle, ze nie chodzi o "odwalenie sie" -jak to "uroczo" ujela ex_oriente - na cmentarz. Wszystkich swietych to zwykle wyjazd i spotkanie z rodzina. 1 listopada to tez czesto magiczna granica od ktorej zaczyna sie nosic ubrania zimowe. U mnie bylo (kiedys, bo stary swiat niestety przeminal) tak, ze trzeba bylo sie przed tym swietem wyposarzyc w nowe kozaki i plaszcze itp. Wszystko uwaznie, bo odwiedzalismy dziadziusia, ktory prowadzil sklep z damskimi ubraniami i usilowal byc rodzinna wyrocznia w sprawach mody ;) Odpowiedz Link Zgłoś
nemezis555 Re: Odwalacie się w Święto Zmarłych? ;) 31.10.06, 18:47 Jak widzę cmentarne lansiarstwo to mi się nóż w kieszeni otwiera. Dzień Wszystkich Świętych powinien być dniem refleksji i zadumy nad przemijaniem, wspomnieniem tych, którzy odeszli. Wkurzają mnie grupki tipsiar i ogolonych łbów, którzy cmentarz traktują jako miejsce spotkań towarzyskich. Amen :) Odpowiedz Link Zgłoś
aor [...] 31.10.06, 19:05 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
go_to_hell Re: Jak się ubrać? 31.10.06, 19:27 Mam w rodzinie kobietke, która na 1 listopada wyciąga z szafy futro, do tego (ZAWSZE) ubiera letnie szpilki, nakłada ladna PERUCZKE i obowiązkowo maluje usta krwisto czerwona pomadka :)Poprostu fantastycznie... Mój stroj jest jest napewno bardziej elegancki, ale mało rożni się od tego co ubieram na codzień. Jest coś co mnie badziej denerwuje niż rewia cmentarna.. a mianowicie makijaże...wszytskich ciotek i babek... muszą Cię wycałować a Ty potem stoisz z lusterkiem i husteczka i zmywasz te czerwono-rózowe plamy z twarzy... Sama rozkosz :/ Odpowiedz Link Zgłoś
earlyyears Re: Jak się ubrać? 31.10.06, 19:32 żeby się ubrać, należy nałożyć na siebie ubranie. chyba. Odpowiedz Link Zgłoś
nessuno Re: Odwalacie się w Święto Zmarłych? ;) 31.10.06, 22:07 nemezis555 napisała: > Jak widzę cmentarne lansiarstwo to mi się nóż w kieszeni otwiera. Dzień > Wszystkich Świętych powinien być dniem refleksji i zadumy nad przemijaniem, > wspomnieniem tych, którzy odeszli. Wkurzają mnie grupki tipsiar i ogolonych > łbów, którzy cmentarz traktują jako miejsce spotkań towarzyskich. Amen :) Mam podobne zdanie.Zapomniałaś dodać, że ogolone łby nierzadko wybierają się na cmentarz ubrani w najnowszy topowy model dresów i do tego oczywiście obowiązkowo gruby łańcuch na spasionym,dresiarskim karczychu.O tipsiarach nie wspominam, bo te plastikowe i durnowate lale są żałosne. Jak większość normalnych ludzi na cmentarz ubieram się tak, aby było ciepło, praktycznie i schludnie.Przez szacunek dla bliskich, których odwiedzam. Odpowiedz Link Zgłoś
foamclene Re: Odwalacie się w Święto Zmarłych? ;) 01.11.06, 10:52 tipsiary powinny miec zakaz wstepu na cmantarz 1 listopada, zeby blibliotekarki w jesionkach mogly sie skupic na dumaniu :) Odpowiedz Link Zgłoś
dziewice Re: Odwalacie się w Święto Zmarłych? ;) 31.10.06, 19:46 bez sensu jest odwiedzanie grobow pierwszego jak i cala gala, zenada Odpowiedz Link Zgłoś
kalimera64 Re: Odwalacie się w Święto Zmarłych? ;) 31.10.06, 20:20 zróbcie co uważacie, uszanujcie zmarłych, odziejcie co uważacie i tak najważniejsze jest Twoje małe światełko Odpowiedz Link Zgłoś
wiktoria53 Ubierzcie się ciepło bo ...... 31.10.06, 23:22 wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,3713081.html Odpowiedz Link Zgłoś
foamclene Re: Odwalacie się w Święto Zmarłych? ;) 01.11.06, 10:50 koniecznie za 3 zl :) swiatelka w oczach sie nie licza ;) Odpowiedz Link Zgłoś
lukasbo ja zakładam strój baletnicy... 01.11.06, 00:58 ...i czasami podwiązki...ale czerwone ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
foamclene Re: ja zakładam strój baletnicy... 01.11.06, 10:49 hmmm... co na to Twoja zona ;)? Odpowiedz Link Zgłoś
lukasbo Re: Ona przebiera się za hasyda 01.11.06, 11:31 ...będziemy malowniczo wyglądać ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
foamclene Re: Ona przebiera się za hasyda 01.11.06, 13:52 to na pewno :) nawet nie chce myslec jak przebieracie sie w sypilani ;) pod oslona nocy :) Odpowiedz Link Zgłoś
flo05 Kobiety,jaką bieliznę zakładacie na cmentarz? 01.11.06, 02:29 stringi,czy ciepłe reformy? Odpowiedz Link Zgłoś
foamclene Re: Kobiety,jaką bieliznę zakładacie na cmentarz? 01.11.06, 10:48 nigdy na cmantarz nie zakladmay bielizny to przynosi pecha... Odpowiedz Link Zgłoś
naprawdetrzezwy Nie, zakładam (jak codzień) czyste ubranie. 01.11.06, 07:10 Ale rewia mody trwa w każdej mentalnej wsi. I w Pcimiu i w Warszawie. Takie skutki wędrówki ludów. Odpowiedz Link Zgłoś
foamclene Re: Nie, zakładam (jak codzień) czyste ubranie. 01.11.06, 10:46 jak wzdluz marszalkowskiej pod galeria centrum w dzien powszedni :) Odpowiedz Link Zgłoś
cioccolato_bianco Re: Nie, zakładam (jak codzień) czyste ubranie. 01.11.06, 10:47 heh, ja tam kiedys stane i bede zdjecia robic ;) Odpowiedz Link Zgłoś
kasiunia62 Re: Nie, zakładam (jak codzień) czyste ubranie. 01.11.06, 12:23 No ja zakładam wysokie kozaki, bo innych butów nie mam :( Sportowe czerwone kozaki nie pasują. Odpowiedz Link Zgłoś
sterben Re: Nie, zakładam (jak codzień) czyste ubranie. 01.11.06, 12:28 ja przedewszystkim ubieram sie ciepło, wyskokie buty(akurat wojskowe) na kałuże i błoto, i raczej używam ciemniejszych barw, w końcu chyba w Dzień Wszystkich Świętych ktoś nie ubierze się w jasną czerwień. Odpowiedz Link Zgłoś
stokrotka_00 Re: Odwalacie się w Święto Zmarłych? ;) 01.11.06, 13:38 na Boga to dzien zmarłych, dzien zadumy i modlitwy a nie rewia mody..... ktora baba ładniej ubrana ja osobiscie mam to gdzies aczkolwiek nie poszłabym ubrana np. w dresie....... trzeba byc ładnie ubranym ale bez przesady nie kupowac specjalnie kreacji na 1 listopada... Odpowiedz Link Zgłoś
foamclene Re: Odwalacie się w Święto Zmarłych? ;) 01.11.06, 13:51 jak to nie? dzieki temu handel kwitnie :) gdyby nie swieto zmarlych i caly ten sped kupowalybysmy dopiero w lutym w czasie wyprzedazy :) Odpowiedz Link Zgłoś
fasola23 Re: Odwalacie się w Święto Zmarłych? ;) 01.11.06, 14:19 Gdzies czytalam ze mial byc zakaz pisania WSZYSTKICH SWIETYCH. Raz ze zwyczaj przywedrowal ze wschodu. Po wtore nie kazdy jest katolikiem i nie musi miec tych samych swietych! Co do rewii mody - to sie zgadzam - odwalic sie trzeba jak stroz na Boze Cialo. Bo jak cie widza tak cie pisza:-) Odpowiedz Link Zgłoś
nataki Re: Odwalacie się w Święto Zmarłych? ;) 01.11.06, 16:16 A moja ciotka specjalnie na swieto 1 listopada kupila sobie jesionke za 550zl buahaha wszyscy sie z niej smiejemy. Ogolnie co roku sobie kupuje. Niezla wiocha. Wkurza mnie takie cos. Odpowiedz Link Zgłoś
naels Re: Odwalacie się w Święto Zmarłych? ;) 01.11.06, 16:30 Ja sie w to wspaniale swieto "odwalilam" w dzinsy, koszule w krate i gruby sweter, i od siedmiu godzin siedze w pracy, w planach jeszcze ze 2-3. Nigdy nie lubilam 1-go listopada; z dziecinstwa zamiast zadumy nad przemijaniem i wspominaniem bliskich zapamietalam nude w podrozy, korki, wypadki drogowe, kilkudziesieciominutowe rundki wokol cmentarza w poszukiwaniu miejsca na parkingu, przenikliwy ziab i deszcz, kiedy trzeba bylo murem stac nad grobem i udawac, ze sie czlowiek w skupieniu modli, chmury mdlacego smrodu palonych zniczy (do dzis mi niedobrze na samo wspomnienie tego zapachu) oraz gryzace rajstopki i newygodna spodniczke, w ktora sie koniecznie trzeba bylo ubrac, bo "przeciez cala rodzina cie bedzie ogladac, musisz wygladac jak czlowiek". Nie zrozumcie mnie zle, ja naprawde tesknie za tymi, ktorzy odeszli, ale cale to polskie "swieto zmarlych" to dla mnie bezsensowna pompatyczna szopka. Odpowiedz Link Zgłoś
eluch_a Re: Odwalacie się w Święto Zmarłych? ;) 01.11.06, 16:33 Nie ma się co odwalać. Tyle że u mnie na cmentarzu strasznie wieje, więc martwię się, co włożyć, żeby ciepło było. Zwłaszcza w nogi, bo od ziemi ciągnie. Odpowiedz Link Zgłoś