Dodaj do ulubionych

PIT 2K do ulgi odsetkowej

24.02.05, 08:34
Witam,

Che wypelnic pit 2K, przy korzystaniu z ulgi odsetkowej. Zgubilam przy
pozycji 32. Nalezy tam wpisac "poniosłam łacznie wydatki w wysokości (poz.
32.............), w tym udokumentowane fakturami wystawionymi przez
podatnikow podatku od towarow i usług, niekorzystających ze zwolnienia od
tego podatku w kwocie(poz. 33.............)
Czy w pozycji 32 mam wpisac cala wartosc mieszkania i udzialu w gruncie, czy
tylko sama wartosc mieszkania, czy moze razem z wydatkami na zakup materialow
wykonczeniowych.
jesli ktos wypelnial juz taki PIT - bardzo prosze o pomoc

Bardzo dziekuje

Obserwuj wątek
    • aqsia1 Re: PIT 2K do ulgi odsetkowej 25.02.05, 11:04
      Ja tez musze wypelnic PIT-2K i od dluzszego czasu szukam na roznych forach
      informacji jaka kwote nalezy wpisac w poz 32. Z tego co sie zorientowalam, nie
      można w nią wliczyc wydatkow na wykonczenie mieszkania. Te wydatki mozna
      odliczyc w ramach ulgi remontowej (wydatki poniesione po odbiorze mieszkania,
      jesli jest tytul prawny do mieszkania). Pozdrawiam...
      • jetdoale1 Re: PIT 2K do ulgi odsetkowej 25.02.05, 12:59
        Dziekuje bardzo,
        Tez szukalam i nigdzie nie moglam znalezc odpowedniej informacji.
        Wpisze lepiej wartosc faktury od dewelopera - 233.000 w jednym i drugim polu

Dzieki i pozdrawiam
        • vampi_r Re: PIT 2K do ulgi odsetkowej 25.02.05, 19:46
          Hej.
          Zajrzałem własnie do opisu wypełniania formularza PIT-D.

Co tam napisali:
          "do zeznania podatkowego składanego za rok, w którym po raz pierwszy dokonuje się odliczeń z tytułu poniesienia wydatków na spłatę odsetek od kredytów mieszkaniowych podatnik dołącza oświadczenie, według określonego wzoru, o wysokości wszystkich poniesionych wydatków związanych z daną inwestycją, w tym o wysokości wydatków udokumentowanych fakturami wystawionymi przez podatników podatku od towarów i usług niekorzystających ze zwolnienia od tego podatku - tzw. oświadczenie PIT-2K.
          W oświadczeniu tym podatnik (a w przypadku małżonków – zarówno mąż jak i żona) jest zobowiązany do podania, oprócz danych identyfikacyjnych, również:
          − roku, w którym uzyskał kredyt (pożyczkę) mieszkaniowy,
          − kwoty uzyskanego kredytu (pożyczki),
          − roku rozpoczęcia i zakończenia inwestycji mieszkaniowej, na sfinansowanie której podatnik zaciągnął kredyt (pożyczkę),
          − rodzaju prowadzonej inwestycji,
          − łącznej kwoty poniesionych wydatków związanych z daną inwestycją,
          − kwoty wydatków udokumentowanych fakturami wystawionymi przez podatników podatku od towarów i usług niekorzystających ze zwolnienia od tego podatku.

Uwaga! Wyżej przytoczone informacje nie odzwierciedlają pełnego brzmienia art. 26b ustawy. Dlatego też przed dokonaniem odliczenia w zeznaniu podatkowym wskazane jest zapoznanie się z wszelkimi regulacjami dotyczącymi przedmiotowej ulgi, zawartymi w powołanym przepisie."

**********************************************************************

Nie jest to napisane jasno, niestety i nie dziwię sie Wam, że macie problemy jaką kwote wpisać.
          Ja zaznaczam, że nie jestem pewny, ale wynika z tego wszystkiego, że wpisuje się w polu 32 łączne wydatki związane z inwestycją. Tzn. kwoty wpłacane developerowi + koszty notarialne + koszty wykończeniowe + wszystko, co wiazało się z inwestycją.
          Ja tak rozumiem zdanie "łączna kwota poniesionych wydatków związanych z daną inwestycją"

Natomiast w polu 33 wpisałbym te wydatki, na które mam faktury.

Na pocieszenie napiszę,że w zasadzie nie ma wielkiego znaczenia, co tam się wpisze. Nie tą kwotę się przecież odlicza, a jedynie odsetki od kredytu.
          Ważne natomiast, by kwota wziętego kredytu była mniejsza-równa kwocie z pozycji 33.

Zaznaczam jednak, że piszę powyzsze na podstawie analizy i rozumienia objaśnień do PIT-D. Nie dam se uciąć, że mam rację.
          • aqsia1 Re: PIT 2K do ulgi odsetkowej 28.02.05, 10:35
            Niestety nikt nie wie jaką kwotę wpisać....w całej sieci żadnych konkretnych
            wypowiedzi, jakby nikt jeszcze nigdy nie wypełniał PIT-2K :-(.
            A kwota ta ma jednak wpływ na wysokość odliczenia w przypadku, gdy kredyt
            został przeznaczony na zakup mieszkania i gruntu (trzeba wtedy obliczyć część
            odsetek przypadającą na zakup gruntu, która nie podlega odliczeniu). Tak
            twierdzę na podstawie analizy i rozumienia ustawy (art 26b):
            ust 3 pkt 6
            "(..) odliczeniu nie podlegają odsetki od części kredytu ustalonej w takiej
            proporcji, w jakiej pozostają wydatki na nabycie gruntu albo prawa wieczystego
            użytkowania gruntu w łącznych wydatkach, o których mowa w ust. 2 pkt 5".
            ust 2 pkt 5
            "do zeznania, o którym mowa w art. 45, składanego za rok, w którym po raz
            pierwszy dokonuje się odliczenia, o którym mowa w ust. 1, podatnik dołączy
            oświadczenie, według określonego wzoru, o wysokości wszystkih poniesionych
            wydatków związanych z daną inwestycją, w tym o wysokości wydatków
            udokumentowanych fakturami wystawionymi przez podatników podatku od towarów i
            usług nie korzystających ze zwolnienia od tego podatku."

• mroofka_zet czyli dalej nic nie wiemy 28.02.05, 18:03
              idę jutro do US po odpowiedź, trzymajcie kciuki, jak cos będę wiedziała, to dam
              znać
              pozdrawiam
              • vampi_r Re: czyli dalej nic nie wiemy 01.03.05, 00:51
                mroofka_zet napisała:

> idę jutro do US po odpowiedź, trzymajcie kciuki, jak cos będę wiedziała, to dam
                >
                > znać
                > pozdrawiam

O!!!
                Wreszcie jakiś dobry pomysł.
                Pamiętajcie tylko,że panienka z okienka w US może nieraz głupoty gadać.
                Ja starałem się cos znaleźć w internecie na temat tych kwot. Ale oczywiście nic nie znalazłem.
    • mroofka_zet Re: PIT 2K do ulgi odsetkowej 01.03.05, 08:57
      oto informacje z US z Krakowa:
      napiszę na swoim przykładzie
      wpłaciłam 20% developerowi na zakup mieszkania, pozostałą część wpłacił bank
      (mój kredyt mieszkaniowy), dostałam na to faktury i kwoty tych faktur wpisuję
      do poz.32, poza tym notariusz i również roboty wykończeniowe
      poz.33 to roboty wykończeniowe udokumentowane fakturami, kwoty z faktur od
      developera bez kwoty za grunt( nie podlega opodatkowaniu) i to tyle, bo na
      notariusza nie mam faktury
      mam nadzieję, że komuś pomogłam
      co do Krakowa można odliczać okap i kuchenkę elektryczną
      pozdrawiam serdecznie
      • aqsia1 Re: PIT 2K do ulgi odsetkowej 01.03.05, 10:54
        Dzięki za chec pomocy, ale o co chodzi z ta kwota za grunt??? Co z tego, że nie
        podlega opodatkowaniu? :-0 Zreszta jesli wplaty byly po 01.05 to juz
        podlegal... Czy to nie jest nadinterpretacja zapisu w PIT-2K dotyczącego
        faktur wystawionych przez podatnikow VAT "nie korzystajacych ze zwolnienia od
        tego podatku" ? Cos mi sie wydaje, ze Vampir ma racje - w US wymyslaja na
        poczekaniu takie interpretacje i tak naprawde nikt nie wie co tam trzeba
        wpisac.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka