Dodaj do ulubionych

Azs, alergia, czy grzyb lub ????

26.08.10, 18:56
Mam dwoje dzieci. Starsza ma 3 lata i od dawna męczy sie z azs (do konca nie
jest to pewne). Ma suche swędzące plamy (czasami białe w środku z różową
obwódką). wielu lekarzy widziało i nic nie pomaga.

drugi chlopak ma 4 mies i teraz z nim zaczynają sie problemy. tzn zaczeło sie
od szyi. cała czerwona, na początku wyglądało to na normalne odparzenie, ale
nie mija. dostał pimafucort. mineło na tydzień. teraz rozsiało sie to już na
tułów, w postaci małych kropek i plamek. skóra robi sie podobna do starszej.
alergolog cos mówiła o wspólnym zarażaniu sie, czyli wtedy to raczej nie
byłoby azs.

czy to może być grzybica u starszej i zarażenie sie nią przez te młodsze? jak
w ogóle odróżnić grzybicę od azs?
czy robić wymaz ze skóry dzieci w kierunku bakterii i grzybów?
Obserwuj wątek
    • anakkena Re: Azs, alergia, czy grzyb lub ???? 31.08.10, 17:45
      W takich niepewnych przypadkach jest jeszcze jedna opcja: łojotokowe
      zapalenie skóry. U małych dzieci trudno czasem odróżnic je od azs. U
      mojej 3-miesięcznej córki pojawiła sie wysypka na twarzy i szyi,
      potem zeszła na tułów, nogi i ręce. To były takie suche, czerwone
      placki, a na twarzy i szyi zlewające się czerwone krostki. Alergolog
      stwierdził azs (szczególnie, że mąż jest alergikiem więc zadziałały
      geny) i zaczęliśmy nawilżać wysypke jak szaleni a ja przeszłam na
      restrykcyjną dietę. Na wszelki wypadek poszliśmy jednak też do
      dermatologa dziecięcego, który orzekł ze jest to łzs i nakazał
      osuszanie.. Po 4 dniach stosowania jakiegos mazidła z cynkiem, stan
      skóry sie poprawia.. Ja jednak ciągle jestem na diecie, bo lekarz
      powiedział że nie można wykluczyć, że nie pojawią sie u małej też
      zmiany alergiczne. I bądź tu mądry..
      • biedronka-net Re: Azs, alergia, czy grzyb lub ???? 06.09.10, 13:33
        moje starsze dziecko, które ma już osiem lat ma okresowo też takie problemy- dermatologów i alergologów nie potrafię już zliczyć ( 2x miała robione testy - nic nie wykazały) ale długoletnia obserwacją pozwoliła mi na wypracowanie pewnego schematu dziwałania; 1. pożywienie - z czasem można zauważy co uczula i pilnować nie koniecznie wyrzucić z jadłospisu ale ograniczać i 2.bardzo waże staranna pielęgnacja skóry ;żadnych kosmetyków perfumowanych i natłuszczanie nawet 2-3 razy dziennie skórę , bo jak jest sucha to jest podatna na łapanie wszystkiego My stosujemy Tylko emolienty do kupienia w aptece ;Ambilan bardzo fajnie natluszcza stosujemy na noc a w ciągu dnia takie lżejsze Aqualan lub Hydrolan
        • mamapoli3 Re: Azs, alergia, czy grzyb lub ???? 10.09.10, 11:38
          a nie podejrzewasz co może być alergenem u Twoich dzieci? najlepiej chyba zacząć od idnetyfikacji "wroga" a później go wyeliminować.U mojej córki było to białko mleka krowiego-więc przeszłam na dietę zupełnie bezmleczną i problemy zniknęły.Co do azs to myślę że skóra z atopowym zapaleniem może być bardziej podatna na infekcje grzybicze.To może być zatem i jedno i drugie.Ale diagnozę powinien postawić alergolog.Zapytaj jeszcze może lekarza o Latopic-to probiotyk który wspomaga leczenie atopii. Moja batowa stosowała go u swojej córki i skóra wyleczyła się bardzo ładnie, oczywiście odstawiła tez mleko krowie.Powodzenia
          • mamunia-x2toja Re: Azs, alergia, czy grzyb lub ???? 16.11.10, 23:00
            pasożyty jeszcze weźcie pod uwagę.
            Moje dzieci były leczone na alergię i AZS przez 1,5 roku. Z kału nic nam nie wychodziło. Po przeleczeniu na robaki w ciemno - oboje zdrowiusieńcy i z piękną skórą!!!
            • dzidziunia_1 Re: Azs, alergia, czy grzyb lub ???? 03.01.11, 12:59
              Także podpisuje się pod możliwością zakażenia pasożytami !!!! Nasz synek / 2 latka miał wysypki, liszaje...chodziliśmy od lekarza do lekarza...w kale i krwi nic nie wychodziło. W końcu pediatra przepisała zawiesinę Pyrantelum Medana przeciwko pasożytom za bagatela 4zł i POMOGŁO !!! Skóra czysta, gładka, koniec z pseudo alergiami, azs itd. Lek NA PEWNO nie zaszkodzi, jedynie może pomóc smile)) Podchodziłam do tego sceptycznie, zapewne jak większość mam...robaki-moje dziecko-nie !!! myliłam się, nie wiedziałam, że tak łatwo można załapać to paskudztwo. Pozdrawiam
              • hanah.vic Re: Azs, alergia, czy grzyb lub ???? 21.12.11, 21:53
                Ja leczę swoja córke już 2 lata na AZS, niestety jak na razie bez większego powodzenia. Raz nam mówią że to alergia pokarmowa raz że wziewna. lekarzy tez nie zliczę..Dziś odebrałam wyniki padań ; Candida. Więc teraz kolejne leczenie. Dziewczyny, czy w takim przypadku robić jeszcze lambie, owsiki ? dodam że poza grzybami, zrobiłam tez badanie pod kątem "innych pasożytów" i nic nie wyszło. A może po prostu odrobaczyć zapobiegawczo ? ( jak pisała jedna z mam?)
    • k.plata-nazar Re: Azs, alergia, czy grzyb lub ???? 26.02.12, 15:17
      czy widział dziecko dermatolog?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka