sarna73 17.02.05, 16:16 Lekarz zalecił smarowanie dwuipółletniego dziecka kremem Hydrocortisonum 1%. Wcześniej alergolog stwierdził AZS. Jak długo mogę stosować H i czy on jest bezpieczny dla tak małego dziecka? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ewa.m.kaminska Re: hydrocortisonum 17.02.05, 16:45 Hydrokortyzon stosowany na skórę wywiera łagodne działanie przeciwzapalne. W porównaniu z innymi sterydami jego działanie uboczne jest mniejsze, jednak nie należy go stosować u dorosłych dłużej niż przez 14 dni (w przypadku skóry twarzy - 3 dni). U dzieci ten okres powinien być jeszcze krótszy (to ustala lekarz), nie radzę też leku stosować na twarz, gdyż sterydy powodują trwałe rozszerzenie naczynek krwionośnych. Na pewno 0,5% lub 1% krem (lub maść) z hydrokortyzonem to są sterydy, od których powinno się zaczynać leczenie azs w przypadku, gdy podanie leków z tej grupy lekarz uzna za niezbędne. Niestety, często bywa tak, że tymi pierwszymi sterydami są znacznie mocniejsze leki, np. Elocom. Proszę też pod koniec leczenia nie odstawiać hydrokortyzonu gwałtownie, tylko stopniowo zmniejszać liczbę aplikacji w ciągu dnia, jednocześnie zastępując "ominiętą" dawkę podłożem maściowym (np. lipobaza, cutibaza, itp.). Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
sarna73 Re: hydrocortisonum 17.02.05, 21:01 Bardzo dziękuję za odpowiedź, jeśli moge zająć jeszcze chwilkę - jeśli lekarz zalecił stosowanie H tylko raz dziennie, to odstawienie będzie raczej gwałtowne. Prosze mnie poprawić jeśli myślę źle - okres stosowania dotyczy całości skóry a nie poszczególnych ognisk, czyli po wyznaczonym terminie odstawiam H mimo, iż np. pojawiły sie nowe ogniska? Agnieszka Odpowiedz Link Zgłoś
ewa.m.kaminska Re: hydrocortisonum 17.02.05, 21:21 No tak, przy stosowaniu raz dziennie trudno jest mówić o stopniowym odstawianiu. Łączny czas stosowania leku to okres od rozpoczęcia kuracji do jej zakończenia, czyli - o ile lekarz nie zleci inaczej - lek należy odstawić, nawet jeśli w innych miejscach pojawią się nowe zmniany. Nie wiem, jakich kosmetyków używa Pani u dziecka, ale dobrze byłoby kąpać malucha co 2-3 dni w płynach z fazą tłuszczową na zmianę z kąpielą w krochmalu, chyba że lekarz widzi do tego jakieś przeziwwskazania. Dobre efekty dają też kosmetyki z serii Topialyse, Aderma, Avene, itp. Odpowiedz Link Zgłoś
sarna73 Re: hydrocortisonum 18.02.05, 11:22 Pani Doktor, kończąc wątek, ponieważ u lekarza bedę dopiero za 1,5 tyg, czy mogę teraz po Hydrocortisonum zastosować Locoid Lipocrem - wcześniej zapisany przez innego lekarza, nie znam jego składu, mam tylko receptę. Mikołaja kąpię w krochmalu i otrębach pszennych, natłuszczam zrobioną maścią z wit. A oraz w ciągu dnia Nivea mleczko pielęgnacyjne. Bardzo dziękuję za pomoc, możliwość zadania pytania ekspertowi tą drogą jest nieoceniona. pozdrawiam Agnieszka Odpowiedz Link Zgłoś
ewa.m.kaminska Re: hydrocortisonum 18.02.05, 15:55 Locoid Lipocream to znacznie silniejsza postać hydrokortyzonu. Nie stosowałabym go u dziecka, szczególnie że przecież teraz smaruje go Pani także sterydem. Odpowiedz Link Zgłoś