Gość: biała_1985 IP: 94.254.196.* 11.05.10, 15:39 Witam nie wiem czy był już taki post,jeżeli tak to przepraszam... Jestem ciekawa ile mniej-więcej co kosztuje w Turcji...np.cola,piwo,obiadek w tawernie... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: gość Re: Co z ile... IP: 109.243.160.* 11.05.10, 17:49 Tanio,taniej niż nad polskim morzem.W ubiegłym roku cola kosztowała 2liry,dobry kebab "Iskender" 10lira w portowej knajpce,naprawdę opłaca się jechać do Turcji. Odpowiedz Link Zgłoś
sandra00 Re: Co z ile... 11.05.10, 19:30 riwiera turecka jest dużo droższa od egejskej więc cen nie da się porównać , pamiętam że red bull 5 euro , duży sok cappy 1 litr 4 euro , drink w knajpie od 5 euro - nie pamiętam dokładnie bo zawsze jeżdżę na All !!! Odpowiedz Link Zgłoś
croatia_croatia Re: Co z ile... 11.05.10, 20:10 No moim zdaniem to dużo. I tez jadę z all :) Odpowiedz Link Zgłoś
grazynanowa Re: Co z ile... 12.05.10, 10:02 Te rozbieznosci , uzaleznione sa , od uczciwosci wlasciciela lokalu ;) sok Cappy kosztuje w sklepie 0,85 € , 4€ w restauracji...to czyste zdzierstwo :( Odpowiedz Link Zgłoś
malgonia1985 Re: Co za ile... 12.05.10, 10:35 moim zdaniem Turcja jest naprawde droga.. za fajnego drinka za jakiego tu w Wawie zapłace jakieś 20-30 zł tam płaciłam 20 euro!!! za obiadek ok 20 lirow z cola.. woda kosztowala kolo 1 lira a sok - a własciwie nektar koło 4 (w sklepie hotelowym)... generalnie all trzeba miec bo inaczej sie zbankrutuje a i taksowki sa bardzo drogie!!! nie wiem jak jest w ciagu dnia bo wtedy jezdzilam dolmuszem ale za nocny kurs 3 km zaplacilam kolo 10 euro :( dobrze jest sie ze wszystkim bardzo dokladnie rozejrzec bo czasem w jednym sklepie zaplacisz za cos jakas cene a 5 metrow dalej będzie 3 razy tansze ;) Odpowiedz Link Zgłoś
grazynanowa Re: Co za ile... 12.05.10, 11:07 Malagonia 20 € za drinka .... ;) czasami mam wrazenie ,ze celowo prowokujesz . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kejsii Re: Co za ile... IP: *.icpnet.pl 12.05.10, 11:21 Nie wydaje mi się by była to prowokacja na dyskotekach jest bardzo drogo ja za drinka zapłaciłam 25$ i było to 3 lata temu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: biala_ Re: Co za ile... IP: 109.243.210.* 13.05.10, 11:35 Grażynowa z tego co widzę ty tam mieszkasz wiec pewnie się orientujesz najlepiej mozesz cos napisać na ten temat?? Odpowiedz Link Zgłoś
niewidzialny77 Re: Co za ile... 12.05.10, 16:44 Nie wiem jak na dyskotece ale w knajpce w centrum Marmaris dostalismy drinki w przeliczeniu po 30 zł i do tego 2 gratis.Co do kebabu ,,iskender'' to jadłem za 18L a sok ze świeżych wyciskanych owoców na ulicy mozna dostac juz za 4L Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gtw na odwrót IP: *.pl 12.05.10, 12:01 wszelkie źródła twierdzą, że riwiera turacka jest najtańsza i na logikę powinno tak być, jest to bowiem główna destynacja dla masówki, ceny hoteli tak samo niższe na riwierze jestem pod wrażeniem info, ze zawsze jeździsz AI Odpowiedz Link Zgłoś
sandra00 Re: na odwrót 12.05.10, 12:17 Te ALL było tylko stwierdzeniem , ponadto opinie na temat droższej Riwiery Turekiej niż Turcji Egejskiej była oparta na własnych obserwacjach zeszłego roku 2009 , oczywiście nie chodziło o cenę wczasów lub hoteli ale o pobyt na miejscu : picie , jedzenie na konkretnych produktach spożywczych . Odpowiedz Link Zgłoś
malgonia1985 Re: na odwrót 12.05.10, 13:40 drink była naprawde wypasny ale drogi jak diabli i nie zapomne go do konca życia co nie zmiena faktu że o ile rzeczywiscie same wyjazdy do Turcji są chyba najtańsze to na miejscu już tak tanio nie jest... choc i tak wole to niż ceny w Hiszpanii ;) za to warto wydawać kase na ciuszki... moze najtańsze nie są ale niezłe gatunkowo :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gtw Re: na odwrót IP: *.pl 12.05.10, 13:42 kilo sera w Migrosie w Fethiye i kilo sera w Migrosie w Alanyi...jaka jest rożnica? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ormianin Re: Co z ile... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.05.10, 14:31 W Turcji jest drogo i na ogół nieprzyjemnie... W knajpach nie ma nigdzie cen i trzeba się targować ostro. All inclusive jest w tym kraju jedynym wyjściem. ------- Turcja last minute i all inclusive oczywiście Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nuta Re: Co z ile... IP: *.chello.pl 13.05.10, 14:56 Drogo to jest nad polskim morzem np. na Helu gdzie za obiadek w byle barze zapłacisz 100 za dwie osoby. W knajpkach w Turcji zawsze widziałam ceny, nawet na zewnątrz i to w dwu albo w trzech językach. I nie były to jakieś super eleganckie lokale, a i w takich wystarczyło menu - i o cenę dań nikt się nie targuje, pomyliłeś knajpę z bazarem Odpowiedz Link Zgłoś
malgonia1985 Re: Co z ile... 13.05.10, 15:31 fajne i niefrogie knajpki da sie znalezc wszedzie i nad polskim i nad tureckim morzem ale wydaje mi się że jakoś w kraju w którym się mieszka to jest latwiej... generalnie Turcja jest bardzo droga a mając dwa tygodnie na wypoczynek zwiedzanie itd ciezko poswiecac cale dnie na poszukiwaniu lokalu gdzie zje sie kolacyjke 2 euro taniej ;P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nuta Re: Co z ile... IP: *.chello.pl 13.05.10, 19:35 Turcja nie jest bardzo droga, porównując z południem Hiszpanii czy Francją - to jest kraj, gdzie stać mnie na knajpkę. No i euro jest dla nas droższe niż lir turecki. Nie licz, że w kraju żyjącym z turystów, w turystycznych miejscowościach nie będą chcieli zedrzeć skóry z kogoś, kto w ich mniemaniu jest bogaty, bo przybywa na wypasione wakacje. Nie musisz od razu szastać forsą, ale rzeczy zwyczajne, cola, ajran, lody - nie są drogie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zbynek Re: Co z ile... IP: *.plock.mm.pl 13.05.10, 19:40 pomijając kluby, dyskoteki i wszystko to co sprzedają rezydenci TURCJA JEST TANIA.Po za tym ,że wszędzie naiwnych wykorzystyją cwaniacy. Odpowiedz Link Zgłoś
grazynanowa Re: Co z ile... 14.05.10, 08:43 Turcja nie jest droga :) w wiekszosci lokalow sa karty menu , nawet jesli nie ma, to wystarczy zapytac o cene przed zamowieniem ,wiekszosc turystow robi odwrotnie i jesli trafia na naciagacza ,to zaplaca 20 € za koktajl , jak Malagonia ;) ale ogolnie jest tanio . Odpowiedz Link Zgłoś
rask Re: Co z ile... 14.05.10, 08:58 Jako, że wybieram się do turcji w czerwcu, prosze o wpisywanie cen produktów i usług. Jestem przekonany, że wielu z nas zaciekawia takie fakty. Odpowiedz Link Zgłoś
rask Re: Co z ile... 14.05.10, 09:17 Usługi - lot spadachronem, motorówka, banan, quad Produkty : kawa w knajpce, jakies prawdziwe tureckie danie, pamiatki ( typu magnesy na lodówkę, ęczniki plazowe ), lody hahah włoskie, pucharek lodowy itp. Bardzo prosze i dziekuję. KANGOOR Odpowiedz Link Zgłoś
malgonia1985 Re: Co z ile... 14.05.10, 10:11 to prawda ze dalam sie naciągnąć... pierwszego dnia wydałam 200 euro i byłam przekonana że zrobiłam interes życia ;P ale co mnie chyba najbardziej zdziwilo to że w sklepach są nizsze ceny niz na bazarkach :) Odpowiedz Link Zgłoś
niewidzialny77 Re: Co z ile... 14.05.10, 11:15 Bedąc w Iczmeler zauważyłem że knajpki nastawione sa na Brytyjczyków których tam jest najwiecej.Bary stylizowane sa na angielskie menu jakieś tosty z jajkiem i bekonem (no moze tu akurat z innym miesem:))Herbata którą mi tam zaoferowali to zwykły lipton w przeliczeniu 8zł.Troszke sie zagotowałem poszedłem po rozum do głowy i zagadałem starszego Turka który sprzedawał kebaby gdzie wypije oryginalnie parzoną kawe po turecku i herbate.Okazało sie ze 2 min drogi od głównej ulicy jest lokal gdzie przesiaduja sami Turcy przy telewizorze sprawdzaja zaklady ichniejszego lotka czytaja gazety i pija herbate.Zapłaciłem tam za herbate 1zł a kawe 2zł:).Od tego dnia bylem tam czestym gosciem:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Go ść Re: Co z ile... IP: 89.228.2.* 16.05.10, 20:01 Hop do góry, jeżeli ktos wrócił juz w tym roku z Turcji to proszę o info Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nuta Re: Co z ile... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.05.10, 10:19 Jeszcze nie byłąm w tym roku, ale dam dobrą radę - otóż niektórzy kelnerzy w tureckich lokalach mają kłopoty z liczeniem, delikatnie mówiąć- zaglądajcie do menu- policzcie sami ile was to kosztuje i jak usłyszycie cnę z kosmosu - to bierzcie menu do ręki - wtedy nagle kelner odzyskuje świadomość, co ile kosztuje...ja tak miałam, napiwek owszem daje, ale tym, co mnie nie chca oszukać Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ala Re: Co z ile... IP: 188.33.169.* 17.05.10, 10:56 My jedziemy w lipcu, mamy all, ale też jestem ciekawa ile kosztować może np. kebab, kawa na mieście, lody, napoje w supermarkecie itp Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WŁAŚNIE WRÓCIŁEM Re: Co z ile... IP: *.adsl.inetia.pl 22.05.10, 11:28 Jak się ma all to naprawdę nie trzeba za dużo wydawać:) Piwo w dyskotece kosztuje 5$, jakiś niezbyt wymyślny drink 10$...w markecie byłem, ale tylko po to żeby kupić chałwę 5,5 lira 0,5 kg - taniej 1 lira niż na straganie:) jeansy kosztują ok. 25$, koszulki 5-20$. POJEDŹ NA WAKACJE Odpowiedz Link Zgłoś
rask Re: Co z ile... 22.05.10, 12:15 Pamietasz może ceny pamiatek turystycznych?? Typu ręczniki, magnesy na lodówkę itp.?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WŁAŚNIE WRÓCIŁEM Re: Co z ile... IP: *.adsl.inetia.pl 22.05.10, 19:19 Z pamiątek turystycznych mogę podać to co kupowałem sam lub moi znajomi: kubek 7-10$ breloczki 1-2$ magnesy 1$ bransoletki 1-3 $ ale były tez takie po 1EUR za 10 szt. wisiorek 5-30$ malutkie oko proroka w złotej otoczce u jubilera 10 EUR turecka czapeczka 3-10$ miseczka kolorowa 5-10$ Wszystko zależy od jakości, wielkości, niektórych miejscach od siły targowania się:) POJEDŹ NA WAKACJE Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JJ Re: Co z ile... IP: *.fsmw.math.uni.wroc.pl 27.05.10, 09:15 Jak się nazywa chałwa po turecku, czy są mniejsze opakowania niż półkilowe? Odpowiedz Link Zgłoś
rask Re: Co z ile... 19.05.10, 10:57 Prosze osoby, które wróciły o podawanie cen , róznorakich zakupów. Ja ze swojej strony obiecuję jak wrócimy 16.06 to podamy ceny, ponieważ chcemy troche powydawać na "rózne różności" Odpowiedz Link Zgłoś
malgonia1985 Re: Co z ile... 19.05.10, 11:11 problem polega na tym ze w promieniu 100 metrow za ta sama rzecz mozesz zaplacic 3 razy drozej lub taniej ;) ja jade dzis i obiecuje ze dam wam znac :) Odpowiedz Link Zgłoś
rask Re: Co z ile... 19.05.10, 11:16 W taki razie prosze o wyciągnięcie sredniej;))))) Odpowiedz Link Zgłoś
rask Re: Co z ile... 20.05.10, 18:58 Prosze osoby, które wróciły w tym roku o podawanie cen. Odpowiedz Link Zgłoś
caprio22 Re: Co z ile... 23.05.10, 10:00 Alanya (w knajpce) Kebab z frytkami (+ chleb, sosy) - 5 lirów drink (cuba libre) - 15 lirów cola - 3 liry A do tego miła obsługa, talerz z owocami i miska pop - cornu od firmy i propozycja napicia się kawy - również od firmy - na koniec. Rachunek zgodnie z cenami w karcie. Odpowiedz Link Zgłoś
rask Re: Co z ile... 25.05.10, 19:44 Hop do góry, powracajacych proszę o info. Ile kosztuje np. lot za motowrówka na spadochronie?? I w dalszym ciagu proszę o ifo o cenach pamiatek. A ubrania?? Czy dla dzieci można kupic rzeczy typu : jakies skarpetki, koszulki majtki z postaciami z bajek?? Odpowiedz Link Zgłoś
malgonia1985 Re: Co z ile... 26.05.10, 13:41 w Alany rok temu było drogo ale teraz to już jest poprostu masakra a ceny ponoć stale rosną bo znajomi którzy przyjechali tydzień wcześniej mówili że koło 50 % w tydzień.. a wiec piwo w knajpie 6 lira jakiś drink koło 15 za pucharek lodów zapłaciłam 12... sok z pomarańczy od 2 do 15 zależy gdzie trafisz... ciuchy podrożały strasznie zwłaszcza w samej Alany na obrzeżach jest ciut taniej ale bez rewelacji... kremy do opalania od 15 do lirów w zależności od firmy i wysokości filtra jedyne co pozostało w miarę niedrogie to chałwa :) ale jeśli nie odpowiada Ci cena to chodz i szukaj nam się zdarzyło jedną rzecz targować pół godziny i facet poniżej 22 euro zejść nei chciał a to samo 3 sklepy dalej bez wielkich problemów kupiliśmy po 5... a i co do jedzenia to ja kebabów za 5 lira nie widziałam... obiadek na mieście koło 20 lirów plus napój a jak chcesz coś bardziej wyszukanego to i 50!!! cieszyliśmy się że mamy dobry all bo byśmy z głodu wymarli... :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niobe Re: Co z ile... IP: *.chello.pl 26.05.10, 19:33 Trochę "straszą" te ceny... Czy nie wie ktoś jak kształtują się koszty wypożyczenia leżaków, parasoli i materaców w hotelu 5*. Wybieram się do obiektu fortuna i nie mogę sprawdzić opisu konkretnego hotelu. Dzienks. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: supersiua Re: Co z ile... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.05.10, 09:45 Dziwne że w hotelu 5* płacisz za leżaki.... upewnij się bo raczej takie hotele mają to w cenie Odpowiedz Link Zgłoś
malgonia1985 Re: Co z ile... 27.05.10, 12:44 z tego co słyszałam to podobno na zakupy najlepiej jest jezdzic na koniec sezonu bo wtedy wyprzedaja wszystko :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niobe Re: Co z ile... IP: *.chello.pl 27.05.10, 16:39 Ja nie wiem czy będę płacić za leżak, bo to różnie bywa w tego typu obiektach. Wolę jednak się na to przygotować. Przy ofercie fortuna nie mogę sprawdzić oferty konkretnego hotelu. Pytam bo nie chcę się zdziwić, gdy ktoś mi "zaśpiewa" pięciogwiazdkową cenę za parasol i materac. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
grazynanowa Re: Co z ile... 27.05.10, 18:02 W hotelu 5 gwiazdkowym ,lezaki , parasol lub zadaszenie sa gratis ,w niektorych hotelach wymagana jest kaucja za recznik plazowy ,dostajesz zwrot pieniedzy przy wyjezdzie , dlatego nie nalezy zostawiac recznika na plazy. Odpowiedz Link Zgłoś
grazynanowa Re: Co z ile... 27.05.10, 17:58 To moze ja podam konkretny przyklad ''normalnych cen'' ,restauracja w Kumköy wczoraj...1 turecka kawa,1 nescafe,woda mineralna (mala butelka) 2 soki ze swiezych pomaranczy i jeden pucharek lodow (truskawkowy+czekoladowy+waniliowy) zaplacilam za wszystko 17 TL ,dodam ,ze nie rozmawialam po turecku ,potraktowano mnie jak potencjalna turystke :) Odpowiedz Link Zgłoś
malgonia1985 Re: Co z ile... 28.05.10, 08:10 problem jest wówczas kiedy nie masz czasu chodzić po całym mieście i szukać knajpy gdzie można taniej zjeść.. natomiast to ci mi się podobało to happy hour ktore było w ałkiem przyzwoitych porach (widziałam sporo knajp które miały je w okolicy 21) więc jeśli ktoś jest w samej Alany i nie musi się nigdzie spieszyć to też jest rozwiązanie :) a i jeszcze jedno nie zamawiajcie nic w ciemno jesli nie dostaniecie karty z cenami napojow to nie zamawiajcie nic przed jej dostaniem bo wtedy możecie naprawde się zdiwić jak dostaniecie rachunek ;) a i tak dla porownania bo tu akurat ceny najlatwiej jest porównać to w burger kingu zestaw kosztuje koło 17 lirów.. przeliczcie sobie to na polskie pieniążki zobaczcie ile się placi u nas za taki zesta i bedziecie mieli powrównanie ile są wyższe ceny ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bhp Re: Co z ile... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.10, 16:38 zawsze mozna nigdzie nie jezdzic, Po co pisac takie bzdety...a u nas w miejscowosciach turystycznych to darmo daja???Ja mieszkam w warszawie gdzie w knajpach jest dosc drogo wiec szoku nie mam ale ludzie z mniejszych miast czesto tez opowiadaja,ze drozyzna straszna. Mysle,ze warto poszukac w necie info o kraju do ktorego chce sie jechac a dopiero pozniej rezerwowac wczasy.Inaczej mozna sie niezle zdziwic. Polecam strone tureckiego marketu internetowego migros. w zeszlym roku bylam w Marmaris w markecie w centrum miasta...ceny zblizone do marketow warszawskich. tu jest link do sklepu www.kangurum.com.tr/kangurum3-web/browseShopCatalog.do?shopCategoryId=9308 Odpowiedz Link Zgłoś