IP: *.cable.ziggo.nl 25.07.10, 12:53
Efez - cyz ktoś był może?
Warto tam jechać?
Lepiej z wycieczką fakultatywną czy samodzielnie?
Ja mam niezbyt daleko od Efezu (20kM.) dlatego zastanawiam sie czy
nie wyruszyc jakims dolmuszem, czy nie wyjdzie taniej niz wycieczka
fakultatywna nawet z miejscowego biura a nie od rezydenta.

Co to w ogole jest, czy placi sie jakies wyejściówki, czy potrzebny
przewodnik, a jesli tak to mozna go wynajac na miejscu?

Ogolnie Wasze wrazenia po Efezie?
Obserwuj wątek
    • kasia_p45 Re: Efez 25.07.10, 13:08

turcjawsandalach.pl/content/Efez
      Byłam, warto, wrażenia super :))
      • kasia_p45 Re: Efez 25.07.10, 13:11
        A tu znajdziesz opis mojej podróży i m.in. wycieczki do Efezu:
        turcjawsandalach.pl/content/turgutreis-i-nie-tylko
        • Gość: monika Re: Efez IP: *.cable.ziggo.nl 25.07.10, 19:44
          Dzieki
    • mart74 Re: Efez 26.07.10, 06:54
      Ja w czerwcu bylem w Efezie, hotel mialem niedaleko Kusadasi wiec jedyna rozumna opcja byla wycieczka na wlasna reke. W kusadasi bierzesz dolmusza za 4TL do Selcuku a stamtad za 2 TL pod sama polnocna (dolna) brame Efezu, w Selcuku warto najpierw zwiedzic Muzeum Efeskie (koszt 5TL). W samym Efezie warto wiedziec o 2 sprawach; mianowicie koszt wstepu to 20TL i nie ma mozliwosci zaplaty w Euro, jedyna opcja jest wtedy wymienic Euro na liry u sprzedawcow pod brama po lekko polsmiesznym kursie. A druga sprawa jest taka ze zwiedzanie zaczynamy "od dołu do gory" nastepnie wracamy z powrotem co w upalnym sloncu moze byc dla niektorych troche meczace. Aby tego uniknac mozna w Selcuku zamiast dolmusza wziac taxi do gornej bramy, ewentualnie bedac na dole mozna skorzystac z bryczki ktora podwozi na sama gore. W razie pytan sluze. Mariusz
      • cieplanata Re: Efez 26.07.10, 07:13
        na górę w Selcuku, czyli do domu Marii?
        • mart74 Re: Efez 26.07.10, 07:21
          A jesli chodzi o Dom Marii to troche inna sprawa bo od gornej bramy Efezu to jest jescze jakies 8km, wiec w gre wchodzi albo spacer (wspolczuje) albo taxi. Taxi mozna zabrac z Selcuku do samego Meryemana tam pozwiedzac domek, pomodlic sie taksowkarz na ciebie czeka i z powrotem ci zabiera pod Efez albo do Selcuku. W kazdym razie do meryemana nie dojezdza dolmusz, a nawet niektore biura podrozy np.: Scan Holiday.
          • Gość: Andy Re: Efez IP: 109.243.106.* 05.08.10, 18:48
            Do Efesu lepiej jednak wybrać się z jakimś lokalnym biurem ponieważ autobus zawiezie Cię na górną bramę i odbierze na dolnej (co w tym upale nie jest bez znaczenia)a następnie w programach takich wycieczek jest domek Maryi,który jest wysoko na górze ,samodzielna wyprawa też jest rozwiązaniem ale po co się męczyć a różnica w kosztach niewielka.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka