Dodaj do ulubionych

Tureckie plaże - zbieram wrażenia, fakty i mity

06.09.10, 14:57
Sezon wakacyjnych wypraw do Turcji powoli dobiega końca, więc nadszedł czas wspomnień i dzielenia się przeżyciami, zarówno tymi miłymi, jak i rozczarowującymi. Nie da się ukryć, że celem wyjazdów tureckich jest nie tylko poznawanie przebogatej historii i kultury tego kraju, lecz również, a w wielu przypadkach - przede wszystkim - plażowanie i kąpiele morskie.

Aby przyszłorocznym podróżnikom ułatwić wybór odpowiedniego miejsca, gdzie woda czysta, a piasek "jak nad Bałtykiem", postanowiłam ulepszyć dawno nie odświeżany artykuł o plażach w Turcji. Potrzebuję jednak do tego celu Waszej, drodzy Forumowicze, pomocy. Jeżeli posiadacie informacje z pierwszej ręki o jakiejś tureckiej plaży, podzielcie się nią z innymi. Podeślijcie mi wiadomości, wrażenia czy też zdjęcia, najlepiej na adres gazetowy, a ja postaram się je zebrać w spójną formę i opublikować. Oczywiście uwzględnię przy tym wszystkich współautorów.
Obserwuj wątek
    • Gość: Kora Re: Tureckie plaże - zbieram wrażenia, fakty i mi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.09.10, 09:11
      Icmeler i Marimaris okropne waskie żwirowe plaże. Wiecej tam nie wróce. Side ładna plaża jednak plaża Kleopatryw Alanya lepsza. Bodrum tez bez rewelacji. Najladniejsza plaża to Oludeniz i Didim (do tej drugiej miejscowosci oprocz Almaturu zadne biuro nie organizuje wycieczek a powinno jest tam swietnie) Mój ranking od najlepszej do najgorszej plazy.
      1. Oludeniz
      2. Didim
      3. Fethey
      4. Kusadasi
      5. Alanya ale tylko Kleopatra
      6. Side
      7. Bodrum
      8. Icmeler
      9. Marimaris
    • niemamweny2 Re: Tureckie plaże - zbieram wrażenia, fakty i mi 07.09.10, 09:58
      Najlepsze plaże to te o których się tu w ogóle nie pisze- bo nie można do nich dolecieć samolotem z biurem pordróży np. na Gokceada, na zachód od Assos- Berhamkale, Gideros, 24km na zachód od Ineboulu- okno/brama skalna i piaszczysta laguna otoczona górami -nazywało się to Kayran. Koseli koło Cide też było niezłe.
      • isabeau Re: Tureckie plaże - zbieram wrażenia, fakty i mi 07.09.10, 11:40
        Dzięki za odzew, czy możecie podać więcej szczegółów o wspomnianych plażach - dojazd, rodzaj plaży, jaka woda, ewentualne atrakcje czy sporty wodne?
        • Gość: Kora Re: Tureckie plaże - zbieram wrażenia, fakty i mi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.09.10, 14:10
          Wybrzeże Alany (riwiera Turecka) nie ma fajnej lokalizacji gdyż od plaży jest tylko z 500 m do drogi szybkiego ruchu w niektórych rejonach droga przebiega bardzo blisko plaży. Sporty wodne występują tam takie jak? skuter, banan paraceililng. W Didim koło plaży publiczej jest świetna promenada gdzie wieczorem w tamtejszych pubach odbywaja sie świetne imprezy (byłam w wielu miejscach w Turcji ale Didim-Altinkum jest najlepsze) lepsza plaża w tej miejscowości jest nieco dalej o centrum miasteczka z piękną laguną (sporty wodne od wyboru do koloru). Oludeniz również posiada przepiekną lagunę ale jest to dosyc mala miejscowością nie tak rozrywkowa jak Didim. Plaza w Icmeler naprawde mi sie nie podobała troche przypomina plaże z jeziora. Przy plaży jest tez tam promenada. Bodrum jest takim. miasteczkiem typowo portowym. Plaze brzydkie lepiej siedzieć przy basenie. Sporty wodne w tych miejscowościach są raczej wszędzie jednakowe (bana, skuter, paraceiling)
        • pastik Re: Tureckie plaże - zbieram wrażenia, fakty i mi 16.12.10, 01:28
          Witam
          jeżeli chodzi o rejon Kusadasi to polecam 3 plaże
          1. National Park Milli Park dojazd busikiem z centrum oznaczenie Milli Park ok 25km od Kusadasi woda jak na pocztówkach plaze kamieniste i piaszczyste widokiem na grecką wyspe Samos
          2. okolicach hotelu www.grandbelish.com/ dojazd dolmuszem opis Long Bech czyste piaszczyste
          3. jesczcze jedna po przeciwnej stronie miasta nie znam nazwy tylko pamietam jak jechałem sam. Ze wzgórza widać w oddali linie brzegową i 3 duże niedokończone Hotele poniżej znajduja sie zjeżdżalnia nie pamietam nazwy taki mini Adaland może ktoś kojarzy
          na plaży widziałem przystanek wycieczki jeepami ogolnie transport publiczny tam chyba nie dociera ,ale jak ktoś wypożyczy samochód to warto podjechać turysty tam raczej nie uświadczy tylko Turcy piknikują.Wjazd jest za tymi niedokończonymi hotelami
          więcej info tutaj
          www.kusadasi.biz/info/around/national-park
    • Gość: niuniuska Re: Tureckie plaże - zbieram wrażenia, fakty i mi IP: *.netcologne.de 07.09.10, 15:27
      Mahmutlar- kamienisto- skalista... nienajlepsza, choc kamienie gladkie i nie rania stop to nie za przyjemne, skaly.... wpadaja do morza lub w morzu wystaja... wchodzi sie po piasku a tu nagle zonk... skala.... trzeba uwazac jak sa fale bo morze "rzucic" na skalisty! uskok itp. dla dzieci niestety mega odradzam, maluchy to jeszcze posiedza przy brzegu gdzie fale rzucaja wode w skaliste szczeliny tworzac blotka dobre do pluskania sie dzieci ale kolo 6 lat i wiecej gdy dzieci chca poszalec to plaza odpada... mozna sie skaleczyc, obic kolana, zlamac palec u nogi :(
      • Gość: nuta Re: Tureckie plaże - zbieram wrażenia, fakty i mi IP: *.chello.pl 07.09.10, 16:26
        Dobry wątek...dołaczam opis 2 miejsc -
        plaża w Ortakent - wąska, przy promenadzie piasek jak ziarnka maku, wszędzie tylko płatne leżaki o koniec - wejście do wody kamieniste, ale ułożone są worki z piaskiem - nieco dalej piasek - woda czysta
        plaża w Camyuva - zamiast piasku malutkie szare kamyki, przy brzegu kamyki duże otoczaki, wejście do wody niezbyt miłe, za to woda cudownie czysta - od brzegu szybko robi się głęboko

• sandra00 Re: Tureckie plaże - zbieram wrażenia, fakty i mi 08.09.10, 07:58
          Ogólnie powiem tak - plaże Tureckie na których byłam " na kolana nie rzucają " - daleko im np.do tych które zwiedziłam w Grecji !!! ale artykuł jest o Tureckich więc tak byłam w :
          Turunc - brzydkie wąskie plaże , mały żwirek z piaskiem , w morzu kamienie
          Marmaris - brudna i brzydka
          Side Titeryengol - szeroka plaża , piasek trochę grubszy niż nad bałtykiem , czyste morze - jak dla mnie bardzo ładna plaża , jedyny minus co widać nawet z lotu balonem , w niektórych miejscach , wylano beton , może miało to na celu , zrobić płytsze dno dla wczasowiczów , mnie to denerwuje !
          Side - Manavgat dzika plaża - piękny piasek , piękne morze , szkoda ze można tam tylko dopłynąć statkiem !
          Co do barów leżaków itp. zawsze mam hotel z all na plaży , więc nie wiem co ile kosztuje !
    • Gość: plamcia-0 Re: Tureckie plaże - zbieram wrażenia, fakty i mi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.09.10, 15:47
      Witam
      polecam plaże w Kizkalesi, 60km od Mersin..Mowi sie ze Turcy buduja kurorty dla cudzoziemców na kiepskich plazach by te najlepsze zachowac dla siebie..i tak właśnie jest z plażą w Kizkalesi.
      wspanialy piasek na calej dlugosci..zero kamieni i skał..ale najciekwasze sa dwa bajeczne zamki..jeden Korysoks na lądzie z czasów Bizancjum i drugi 200m od ladu na wyspce z XIIw.zwany zamkiem Panny..kiedys były połączone groblą..nigdy nie pływalem w tak magicznym miejscu..polecam
      • Gość: farta Re: Tureckie plaże - zbieram wrażenia, fakty i mi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.10, 20:33
        Najładniejsza plaża moim zdaniem jest w Icmeler- piaszczysta i łagodne zejście do morza. I wcale nie jest wąska, jak ktoś napisał. Wąska, zatłoczona i brudna jest plaża w Marmaris. Natomiast plaża w Oludeniz jest owszem piękna ale tylko z lotu ptaka. Jest piaszczysto-żwirowa, z przewagą żwiru i kamieni im bliżej brzegu. Zejście do wody okropne- kamienie i głazy i od razu głęboko. Buty nieodzowne. Natomiast na samej lagunie na końcu cypla trochę lepiej ale potwornie ciasno, po prostu człowiek na człowieku zarówno w wodzie jak i na plaży.Jak poszliśmy tam rano i zajęliśmy miejsca w pierwszej linii brzegowej, to w okolicach południa nie mogliśmy się wydostać bez kontaktu cielesnego z plażującymi ludźmi.
        • Gość: ochra Re: Tureckie plaże - zbieram wrażenia, fakty i mi IP: *.aster.pl 21.09.10, 16:19
          Nie wierzę w to co czytam! Plaża w Icmeler jest bardzo kiepska, brązowy brudny piach, nie umywa się do Oludeniz.
          • brrrrelok Re: Tureckie plaże - zbieram wrażenia, fakty i mi 23.09.10, 00:21
            racja plaża w Icmeler to żadna rewelacja ale żeby była aż tak brzydka ????? czy aż tak ważne jest czy piasek na plaży jest brązowy, żółty czy jeszcze "jakiś" tam ???
            • masheni Re: Tureckie plaże - zbieram wrażenia, fakty i mi 23.09.10, 15:36
              brrrrelok napisał:

> racja plaża w Icmeler to żadna rewelacja ale żeby była aż tak brzydka ????? czy
              > aż tak ważne jest czy piasek na plaży jest brązowy, żółty czy jeszcze "jakiś"
              > tam ???

bo pojęcia "ładna" i "brzydka" są względne. każdy ma prawo mieć własny gust i chwała za to, że tak jest! coś co się podoba jednemu nie musi podobać się innemu. dzięki temu na świecie nie jest nudno, jednakowo i sztampowo!
        • Gość: betttttti Re: Tureckie plaże - zbieram wrażenia, fakty i mi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.09.10, 14:33
          Pod tym opisem Oludeniz podpisuję się rękami i nogami.. Z lotu ptaka wygląda bosko, ale rzeczywistość jest byle jaka. Byłam bardzo zawiedziona..

Podobała mi się plaża w Dalyanie. Dojeżdża się do niej dolmuszem lub łódką. Jest szeroka. Może piasek nie jest idealny. Ale na pewno podobała mi się bardziej niż w Oludeniz.
    • isabeau Re: Tureckie plaże - zbieram wrażenia, fakty i mi 12.09.10, 11:43
      Od siebie dodam:
      plaże w okolicach Bodrum - słabe, kamieniste, czasami wybetonowane, woda mętna aż dna nie widać, wodorosty i niezbyt przyjemny "rybny" zapach;
      plaże w okolicach Anamuru - piaszczyste, woda czysta i ciepła, dno z łagodnym zejściem, życie podwodne bardzo ubogie, jakieś małe rybki, kilka krabów.
    • culiacan Re: Tureckie plaże - zbieram wrażenia, fakty i mi 12.09.10, 15:18
      Plaża w Incekum wzdłuż hoteli TTH Pegasos Resort, Royal i Club otrzymała błękitną flagę. Super czysta i piaszczysta. Polecam wszystkim
    • isabeau Plaża w Colakli 14.09.10, 07:52
      forum.gazeta.pl/forum/w,660,116429283,,plaza_w_Colakli.html?v=2
    • Gość: Ziutka Re: Tureckie plaże - zbieram wrażenia, fakty i mi IP: *.wtt.altkom.pl 14.09.10, 13:57
      Plaża long beach, szeroka, piaszczysta, ciągnie się przez 22 km. Osobiście byłam 5 km od Kusadasi polecam.
    • Gość: _erkut Re: Tureckie plaże - zbieram wrażenia, fakty i mi IP: 193.164.157.* 14.09.10, 14:23
      Najfajniejsza plaża ta w okolicach tego miasta na A. Alantaya czy coś podobnego. A najfajniejsza, bo moje trzy koleżanki jeżdżą tam od ponad roku, średnio raz na kwartał, ponieważ - jak się ostatnio okazało - mają tam najzajefajnieszych chłopców hotelowych. Taki to walizkę wniesie, parasol na plaży rozstawi, obolałe plecy wymasuje, a jak jest potrzeba to i... W każdym razie prawdziwe ALL inclusive.
      Turcja, w mordę kopane...
    • Gość: Lenkam Re: Tureckie plaże - zbieram wrażenia, fakty i mi IP: 195.150.18.* 14.09.10, 15:03
      INCEKUM
      • isabeau Re: Tureckie plaże - zbieram wrażenia, fakty i mi 14.09.10, 15:40
        Incekum co? Ładne, brzydkie, czy to jedyna nazwa plaży w Turcji, jaką znasz?
    • Gość: aaa Re: Tureckie plaże - zbieram wrażenia, fakty i mi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.09.10, 20:43
      Byliśmy obok miasta Alanya gdzieś między Avsallar a Turkler.
      Plaża była odpychająca ze względu na kolor pisaku - szary, do złudzenia przypominał mi błoto którym bawiliśmy się jako dzieci mieszając piasek ziemie i wodę, w dodatku była wąska i w drugą stronę nie było ciekawego widoku (brakowało mi wydm, lasu sosnowego). Leżałam tylko przy basenie.
      Byliśmy w październiku, w przedostatnim tygodniu sezonu letniego, mało ludzi, atmosfera świetna, masę owoców, można było swobodnie zwiedzać, podróźować ichszejszym transportem ;).

Ale ja może nie jestem najlepszym oceniającym, bo w morzu kompałam się tylko raz, po wyjściu zabiła mnie sól wgryzająca się w moje wydepilowane i ogolone ciało - myślałam, że nie dam rady dojść do prysznica plażowego ;)
    • Gość: gość Re: Tureckie plaże - zbieram wrażenia, fakty i mi IP: *.adsl.inetia.pl 14.09.10, 22:20
      zdecydowanie najlepsza turecka plaża to Dalyan (Morze Śródziemne, pomiędzy Fethyie a Marmaris): 4 km długości, 500 m szerokości, piękny piaseczek, morze ciepłe, czyste i (dla nie umiejących pływać) dość długo płytkie, a z powodów opisanych poniżej za wielkiego tłoku nie ma (oczywiście w porównaniu do naszych plaż ;)

Dodatkowe atrakcje: wielkie żółwie i kąpiele błotno - siarczynowe (w okolicy) oraz możliwość zjedzenia smażonego kraba prosto z wody (i patelni) za jedyne 10 TL (ok. 21 zł. tak tanio nie ma nigdzie na świecie)

to zalety, a wady?

- brak zorganizowanych wycieczek - trzeba sobie samemu hotel zamówić (np: www.booking.com po wpisaniu Dalyan, Turkey pokaże 21 hoteli - znacznie tańszych niż te w popularnych miejscowościach)
      - na plażę z Dalyan trzeba dopływać stateczkiem (inaczej się nie da). Niektóre hotele mają to w cenie, inne nie
      - plaża jest płatna (bodajże 2 TL czyli 4 zł) , ale sprawdzają tylko tych leżących pod parasolami na leżakach, jeśli leżysz nie pod parasolem, i na wlasnym ręczniku - pies z kulawą nogą się nie przyczepi.
      - plaża tylko dla zwolenników pływania, moczenia i opalania się. Nie ma skuterów, bananów, pływających kanap, parasajlingów, nart wodnych, motorówek itp. kretyństw (bo to rezerwat)
      - Żarcie tureckie jest genialne. Wszędzie - tylko nie w Dalyan (ani w hotelu - wiem wybrałem najtańszy, ani w 2 knajpach, też tanich, które zwiedziłem. Nie wiem, może miałem pecha. Zwłaszcza, że tych knajp jest w mieścince ze 30, więc może gdzie indziej lepiej karmią)
      • Gość: beciak Re: Tureckie plaże - zbieram wrażenia, fakty i mi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.09.10, 14:37
        Jak ja byłam to na plażę jeździły dolmusze ale od drugiej strony :) Atrakcji wodnych rzeczywiście nie ma, ale mi to np odpowiadało. W Dalyanie w jednej knajpie zjadłam przepysznego kebaba, ale już nie pamiętam nazwy. Wyjazd do Dalyanu był właśnie najlepszym z moich wyjazdów do Turcji :)
    • minasz spal sie na plazy w turcji to wygladasz 20 lat 15.09.10, 09:11
      starzej - miłego opalania hehe
    • tanit_ab Re: Tureckie plaże - zbieram wrażenia, fakty i mi 15.09.10, 13:52
      Witam i dodaję swoje obserwacje z pobytu w sierpniu br.!

Plaża w Tasucu (przepraszam za brak tureckich liter) - przepiękna!, czysta plaża i woda, plaża piaszczysto-kamienista (małe kamyki), wejście do morza łagodne i piaszczyste, niewielkie pensjonaty wokoło, plażowicze (niewielu) to przede wszystkim okoliczni mieszkańcy.

Plaża w Atakent - trzy słowa: BRUD!!! BRUD!!! BRUD!!! Zobaczyliśmy całą plażę w śmieciach, w wodzie, na odległość do 2 metrów w głąb morza, pływało istne wysypisko śmieci, ale nie brakowało kąpiących się ochotników. Po 10 minutach rozglądania się za czystym miejscem zrezygnowaliśmy z plażowania. Odradzam wizytę, szkoda czasu i nerwów.
    • Gość: bella Re: Tureckie plaże - zbieram wrażenia, fakty i mi IP: *.toya.net.pl 15.09.10, 20:43
      Plaża w Belek-piaszczysta, miejscami żwirek, ale o drobnej frakcji, po sztormie czasami powstaje pas grubszych otoczaków. Wejście do wody - trochę żwiru, po ok 3 m spadek o ok.80 cm gwałtowny, dalej żwir i na głębokości ok 150 cm piasek.
      Znam też plażę w Side-Sorgun. W sumie podobna, ale jednak w Belek zdecydowanie mniej kamieni.
    • Gość: ganski Re: Tureckie plaże - zbieram wrażenia, fakty i mi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.10, 09:14
      Side a dokładnie Kumoky wrzesień 2010- plaża beznadziejna- doczytałem się że na 2010 ma błękitną flagę - dla mnie to dowcip roku.
      Ludzi od groma - piasek szary i brudny - ale morze bardzo ciepłe.
      Ale ja na to troszku inaczej patrzę- ze Szczecina na morze to bliziutko.
      Ale wszystkie plaże w Polsce w porównaniu z Side mają 5 błękitnych flag na raz - jeśli tam przyznano jedną
      • mart74 Re: Tureckie plaże - zbieram wrażenia, fakty i mi 20.09.10, 09:48
        Po kolei:
        - Side Colakli, super plaza dla dzieci, piasek i lagodne zejscie do morza choc niekiedy trzeba uwazac bo w morzu nawet tuz przy brzegu mozna sie natknac na niewielkie skalki
        - Beldibi, plaza kamienisto zwirkowa, nie byloby tak zle gdyby na plazy i w morzu bylo czysto, w morzu mozna spotkac plywajace resztki jedzenia, worki foliowe, opakowania, podpaski itp. Prawdopodobnie sa to smieci wypuszczane z hoteli wprost do morza. Zycie podwodne nawet dosc bogate, mozna zobaczyc jakies kolorowe rybki, kraby a ja widzialem nawet osmiornice calkiem slusznych rozmiarow. Ale bez przesady - Egiptu pod woda nie ma sie co spodziewac
        - Long Beach w Kusadasi Davutlar, dluga ciagnaca sie na kilkanascie kilometrow plaza z drobiutenkim "baltyckim" piaskiem, w morzu dosyc daleko zaczyna sie glebia wiec bezpiecznie dla dzieciakow, przy wejsciu do morza rosna jakies trawy wiec samo wejscie nie wyglada zbyt zachecajaco (szkoda ze tego nie wycinaja i nie sprzataja)
        - Ladies Beach w Kusadasi, ta plaza to po prostu kombinat, lezak na lezaku pomiedzy nimi koce, parasolki itp. Tuz przy plazy rzad hoteli, knajp, dyskotek. Dla szukajacych halasliwych rozrywkowych miejsc polecam, dla rodzin z dziecmi nie.
        - Plaze w Parku Narodowym na polwyspie Dilek. O, i to jest to co misie lubia najbardziej. Cztery plaze, z ktorych tylko pierwsza Icmeler najblizej wejscia do Parku jest piaszczysta, pozostale czyli Aydinlik, Kavakli i Karasu kamienisto zwirkowe. Krystalicznie czyste morze, cisza, spokoj i widok na grecka wyspe Samos. Mozna dojechac dolmuszem az do plazy Kavakli, a do ostatniej z nich czyli Karasu trzeba kilka kilometrow dojsc piechotka albo liczyc na "stopa", rzecz w tym ze wlasnie ta ostatnia z nich jest wg mnie najpiekniejsza z tych plaz i naprawde jak ktos kondycyjnie nie wymieka to warto sie przejsc. :)

Pozdrav Mariusz
        • Gość: A Re: Tureckie plaże - zbieram wrażenia, fakty i mi IP: *.chello.pl 20.09.10, 12:43
          a jak z plażą w Colakli w okolicach hotelu Club Vera Lindita - z Google Earth wynika, że jest bardzo szeroka i piasczysta?
    • masheni Re: Tureckie plaże - zbieram wrażenia, fakty i mi 20.09.10, 16:36
      Bitez- plaża wąska, żwirkowo-piaskowa, zejście do morza łagodne (tzn. spory kawałek nie robi się głęboko) ale z kamyczkami, które kłują w stopy. dno dość mulaste.
      plaże czyściutkie, sprzątane kilka razy w ciągu dnia przez bechboyów. miejsc na leżakach nie brakuje. każda plaża należy do jakiejś knajpki, która serwuje odpłatne napoje. ciekawostką plaż w Bitez jest jej niespotykana infrastruktura- mnóstwo miejsc do odpoczynku, poleżenia, jak na przykład te:
      sułtanki
      poduchy
      fajnych miejsc było dużo więcej, ale nie mam zdjęć bezosobowych :) fotki robione o świcie, dlatego jest tam bezludnie i szaro
      • masheni Re: Tureckie plaże - zbieram wrażenia, fakty i mi 20.09.10, 16:37
        na odwrót podpisałam linki :) sorki
        • Gość: gagat Re: Tureckie plaże - zbieram wrażenia, fakty i mi IP: 82.160.51.* 23.09.10, 15:47
          Plaża w Oludeniz jest przereklamowana. Co z tego, że jest szeroka, skoro jest złe zejście do morza- kamieniste i od razu głęboko. A na samym cyplu straszny tłok. Za to pięknie wygląda z góry. Ale to tylko moja skromna opinia.
    • Gość: mika Re: Tureckie plaże - zbieram wrażenia, fakty i mi IP: *.142.138.21.static.telsat.wroc.pl 18.01.11, 13:48
      A teraz moja subiektywna opinia odnośnie plaż któe widziałam:
      - Alanya tak pod warunkiem ze jest to odcinek słynnej plazy Kleopatry!! piaseczek drobniutki, jasny.... super !! jak juz ktoś wspomniał przy hotelu Joy pod Alanią tez jest piękna plaża bez kamieni nie pamiętam tylko nazwy miejscowości...
      - Side plaże piaszczyste ale wejscie i przy brzegu zwirkowe..bywa kamieniste
      - Belek podobnie jak w Side
      - Kemer żwir, ale woda czysta
      - Marmaris i Bodrum zatoki więc woda nie zawsze czysta, plaże wąski i żwirowo-kamieniste... region przepięny plaze fatalne
      - Kusadasi i Didim plaże wąskie ale piaszczyste
      - Oludeniz PRZEREKLAMOWANA

• Gość: Turopol Okolice Marmaris IP: *.dynamic.chello.pl 21.01.11, 00:05
      Z tych mniej znanych w okolicach Marmaris:

Datca - plaża miejska, a czysta, uroczo położona jakby po środku kurortu. Restauratorzy zapraszają na darmowe leżaki. W ramach rewanżu poszliśmy na rybę - była świeża i pyszna. Pływało się cudownie.

Ciftlik Koyu - równie piękna, choć przeszkadza trochę marina. Wynagrodzeniem jest fantastyczny krajobraz wysokich, stromych wzniesień schodzących pięknie aż do morza. Tam też jedliśmy, ale widać nie było aż tak smacznie, bo umknęło menu.

Serce Limani - jechaliśmy, jechaliśmy, droga była piękna, ale sama plaża bardzo średnia. Kamienista i zabudowana mariną. Strasznie wiało.

ps A poza tematem okolic Marmaris - najładniejsza miejska promenada nadmorska to zdecydowanie Mersin.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka