Dodaj do ulubionych

Dolmuszem do Demre? (Miry) z Side

IP: *.adsl.inetia.pl 24.06.11, 09:39
Pytanie do "tureckich ekspertów".Czy jest taka możliwość? Z góry dziękuję! m
Obserwuj wątek
    • alanyaonline.pl Re: Dolmuszem do Demre? (Miry) z Side 24.06.11, 10:27
      Mozliwość jest zawsze; w Turcji połączenia busowe są bardzo dobre. Najszybszą opcję polecam taką:
      Z Side dolmuszem na Otogar (dworzec autobusowy). Stamtąd dużym autokarem do Antalyi na dworzec (ok.1,5 h). Na dworcu przesiadasz się na bus w kierunku do Fethiye i wysiadasz po drodze w Demre. Cała wyprawa to takie kilka godzin, więc cierpliwość zalecam :)
      • Gość: rumianek Re: Dolmuszem do Demre? (Miry) z Side IP: *.jjs-isp.pl 24.06.11, 20:02
        pani Agato jest Pani jak zwykle nieoceniona:)

Czytałam, że również z Side w podobny sposób można dostać się do Anamur (czyli autokarem rejsowym). Biura z Alanii nie organizują wycieczek do Anamuru dla turystów z Side, wydaje się więc to jedyna możliwość, bo samochodem to ta droga jest podobno nie łatwa do pokonania. Jednak to ok 200 km, a w samym Anamur tez trzeba jeszcze złapać dolmusz z dworca i jeszcze dobry kawal dojść pieszo. Nie wiem jak najwcześniej korzystając z dolmsza i potem autobusu można dojechać do Alanii, aby skorzystać z wycieczki zorganizowanej przez Państwa buro czyli dojechać na 8:30. Czy takie rozwiązanie jest możliwe do zrealizowania?
        • agata-alanya Re: Dolmuszem do Demre? (Miry) z Side 24.06.11, 22:20
          Rumianek, odpisuję spod bardziej "prywatnego" nicka, ale to ja ;)
          Z Anamur jest problem, bo miejsce piękne, ale grupy rzadko się zbierają - jeśli byłaby na to szansa to jest za małą dopłatą możliwość zorganizować Anamur z Side (czyli odbiór z hotelu). Proszę najwyżej o kontakt na @

Jeśli się nie uda, to znów: dostać się w Side na Otogar i brać z dworca autobus na Anamur (kierunek Adana, Mersin). Jedzie przez Alanyę do samego Anamuru - ba, autobusem nie wysiadać na dworcu tylko przejechać miasto i poprosić o wysadzenie przy Mamure Kalesi. Potem po zwiedzeniu zamku złapać dolmusza w drogę powrotną i wysiąść za miastem a stamtąd mały spacer do Anamurionu (miasto antyczne i plaża). Potem już tylko dostać się z powrotem na Otogar i powrót do Alanyi ;)
          • Gość: rumianek Re: Dolmuszem do Demre? (Miry) z Side IP: *.jjs-isp.pl 27.06.11, 00:00
            Bardzo dziękuję :). Jak zwykle można na Ciebie liczyć. Z bloga Twojej wspólniczki dowiedziałam się, że ma ukazać się książka waszego autorstwa o Turcji. Już nie mogę się doczekać:)
            Życzę wszelkich sukcesów i jeszcze raz dziękuję, za Twoją bezcenne informacje:)
    • wojtek33 Re: Dolmuszem do Demre? (Miry) z Side 24.06.11, 20:20
      A musi być Demre i dolmusze? Zdecydowanie bliżej masz do Termessos, tylko tam chyba nie do końca dojedziesz dolmuszem, jak będę miał pod ręką 'holy bible' to sprawdzę, może też odpowiedzą eksperci.
      • isabeau Re: Dolmuszem do Demre? (Miry) z Side 24.06.11, 20:42
        Zdecydowanie zgadzam się z Wojtkiem - Termessos to jedno z najciekawszych miejsc w regionie. Co do dojazdu to moja 'holy bible' twierdzi, że trzeba tam dojechać autokarem z Antalyi (czyli wcześniej dojazd z Side) w kierunku na Korkuteli i wysiąść przy wejściu na teren parku narodowego. Stamtąd niestety jest jeszcze 9 km do przejścia lub podjechania taksówką.
        • Gość: mika Re: Dolmuszem do Demre? (Miry) z Side IP: *.adsl.inetia.pl 26.06.11, 20:34
          ależ Wasza "holy bible" chyba nie wie,że moja "holy bible' mówi ,że Mira to jedno z najciekawszych miejsc dla mnie i mojej rodziny do odwiedzenia -
          podpisano: Mama Mikołajka:)

dziękuje za sugestię miejsca na "T" who knows?
          W planach mamy: Efez, Pammukale, Kapadocję, Mirę.

Ale też Konstantynopol:)), Troję, Halikarnas, Pergamon... aczkolwiek rozważam,czy nie zostawić tej części na następny raz, gdy pojedziemy do Turcji Egejskiej..??
          • isabeau Re: Dolmuszem do Demre? (Miry) z Side 26.06.11, 21:08
            No, jeżeli syn to Mikołaj to wiadomo - Myra jest obowiązkowa :)
            Jeżeli planujesz jeszcze wrócić do Turcji, to Stambuł, Troję, itd. sugeruję jednak przełożyć na następny wyjazd - odległości Was wykończą, Turcja to ogromny kraj.
    • Gość: mika Re: Dolmuszem do Demre? (Miry) z Side IP: *.adsl.inetia.pl 26.06.11, 20:26
      zapisałam.
      Bardzo serdecznie dziękuję! I szczerze wyznam,że zrobiłam też plan wycieczek Pani Agato. I wybieram się z Pani firmą. Podoba mi się Wasza strona internetowa. I to ,że nie promujecie w sposób nachalny swoich usług, ale zawsze doradzacie opcjonalne rozwiązania.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka