Dodaj do ulubionych

konakli zapytanie

IP: *.192-178.cust.bluewin.ch 21.09.11, 09:50
Witam!bede 07.10 w hotelu rheme beach w Konakli,to moj pierwszy raz w Turcji,mam pytanie czy sa busy do Alanyi i ile kosztuja?czy jest cos w tym miasteczku lub w poblizu warte zwiedzenia,jakies ciekawe sklepy co warto kupic i jakie ceny,pytam z ciekawosci poniewaz wiem ze trzeba sie targowac i chce byc przygotowana,chodzi mi tez o to co warto z Turcji przywiezc.dzieki za pomoc
Obserwuj wątek
    • anetakarpik Re: konakli zapytanie 21.09.11, 10:56
      dolmusz do Alanyi kosztuje 2,5 lira,samo Konakli Ok
      • Gość: GTI_Travel_Poland Re: konakli zapytanie IP: *.iry.warszawa.supermedia.pl 21.09.11, 11:30
        Z Konakli do Alanyi dostać się jest łatwo, dolmus kosztuje tak jak pisała poprzedniczka około 2,5 lity. Konakli jest nieduża mieścinką i raczej na jakieś większe zakupy trzeba się udać do Alanyi. Jest kilka knajpek czy sklepików więc jest gdzie wyjść wieczorem.

www.gtitravel.pl
        0-801-484-444
        produkt_info@gtitravel.pl
        • Gość: daga28 Re: konakli zapytanie IP: *.192-178.cust.bluewin.ch 21.09.11, 13:18
          Dzieki super za odpowiedzi:)mam jeszcze pytanie jakie pamiatki warto przywiezc i nie drogo,widzialam tez w pewnym programie o Turcjii ze mozna tam kupic piekne lampiony ceramiczne orientujecie sie ile kosztuja mniej wiecej,bo nie chce przeplacic.dzieki
          • Gość: Andy Re: konakli zapytanie IP: *.play-internet.pl 21.09.11, 15:17
            Hotel Rheme Beach jest akurat na takim peryferium Konakli centrum tej mieściny jest oddalone o ok.4 km (taki charakterystyczny punkt to wieża z zegarem) żeby tam dojechać dolmuszem trzeba się pofatygować do głównej drogi gdzie one jeżdżą, odbywa się tam również raz w tygodniu targ (gdy ja tam byłem była to środa) do Alanii 3 razy dziennie kursował dolmusz spod hotelu,jakieś 5 minut drogi od tego hotelu jest takie małe centrum z kilkoma sklepikami i restauracjami , niedaleko malutki park kultury ale ogólnie spokój a hotel naprawdę bardzo przyjemny.
          • Gość: GTI_Travel_Poland Re: konakli zapytanie IP: *.iry.warszawa.supermedia.pl 21.09.11, 16:41
            ceny to zależą od wielkości lampy i tego jak jest dokładnie wykonana. Są też lampy z tykwy z takimi kolorowymi koralikami. Popytaj rezydenta na miejscu, będzie bardziej zorientowany w cenach tym bardziej, że w październiku ceny lepsze niż w sezonie i więcej można utargować. Z kulinarnych specjałów polecam przywieźć miód (pycha!), oczywiście chałwę i mój ulubiony sos z granatów (taki słodko-kwaśny mniam mniam) :)

www.gtitravel.pl
            0-801-484-444
            produkt_info@gtitravel.pl
            • Gość: daga28 Re: konakli zapytanie IP: *.192-178.cust.bluewin.ch 22.09.11, 15:38
              Dzieki za informacje:)a ten sos hmmm chetnie sprobuje.dzieki milego dnia
              • Gość: G Re: konakli zapytanie IP: 91.208.72.* 02.12.11, 12:31
                daga28 opisz swoje wrażenia z pobytu w tym hotelu, ja go zarezerwowałąm na lipiec 2012, co widziałś z jakim biurem zwiedziałaś ( ja jade pierwszy raz do Turcji), jak okolica i co ci przyjdzie do głowy
                • Gość: gość55 Re: konakli zapytanie IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 08.12.11, 10:26
                  Szkoda że, daga28 po powrocie nic nie pisze. Też wybieramy się do tego hotelu na przełomie czerwiec/lipiec 2012. Opinie ma nawet ok. Oby do lata nic się nie zmieniło. To jest nasz 2 wyjazd do Turcji, poprzedni też okolice Alanii (Obagol, hotel Bic Blu).Ja osobiście wolę mniejsze miejscowości, jechać na wypoczynek z miasta do miasta trochę mi nie pasuje.Poruszanie się dolmuszami po okolicy jest dosyć atrakcyjne. W Alanii obok targowiska jest "dolmuszowy" dworzec (w podobie naszych dawnych dworców PKS) podając nazwę hotelu i dzielnicę kierowca pokazał że, można wsiadać. Dosyć szybko zorientowaliśmy się że, jedzie nie w tym kierunku. Zatrzymał się na dwupasmowej dosyć ruchliwej drodze , zatrzymał dolmusz jadący w kierunku naszego hotelu wsadził nas do niego i odjechał. Co w tym dziwnego, niby nic ale zapłaciliśmy za jazdę dwa razy. W pierwszym dolmuszu (wykiwał nas bo oni mają ustalone rewiry jazdy a i tak zarobił)i w 2 do którego nas wsadził też musieliśmy zapłacić wprawdzie tylko 2Lt . Potem byliśmy ostrożniejsi i pytaliśmy po kila razy ( najbardziej pomocny był chlopiec który za 1 LT za rękę zaprowadził nas do odpowiednigo "busa". Przygód było więcej ale to nie ten temat na forum.
                  • Gość: G Re: konakli zapytanie IP: 91.208.72.* 08.12.11, 11:29
                    A gdzie byłąs tzn co zoabczyłaś? na co warto pojechac, my przylatujemy do hotelu 4 lipca mzoe sie spotkamy to poradzisz nam co warto zoabczyc i jak tam sie doatsać. Chciałąbym siedowiedzieć jak jest z morzem tzn czy w okolicy jest ładna plaża i czy można poogladac żyjątka w wodzia z maska i rurką? czy fale nei pozwalająna takei pływanie?
                    • Gość: gość55 Re: konakli zapytanie IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 09.12.11, 10:55
                      "Uwielbiam to najbardziej" - piszę, piszę, staram się dokładnie opisć ....... wysyłam a odpowieź wędruje w wirtualną przestrzeń tzn. znika.
                      Jadąc do jakiegoś państawa pierwszy raz staramy się zobaczyć to co uważamy za najciekawsze. W Turcji byliśmy w Kapadocji i Pamukalle - miejsca piękne i osobliwe. Warto je zwiedzić z dobrym przewodnikiem bo samo oglądanie może być nudne. "Bawełniane tarasy" przez "złą" gospodarkę wysychają, może to ostatni dzwonek żeby je zobaczyć. Kapadocja to inny świat, jednocześnie kolebka europejskiego chrześcijaństwa. To polecam dla umysłu a dla ciała :hammam szczególnie dla pań i rafting - dla panów. Ja polecam z własnego doświadczenia bo te przyjemności ze względu na brak funduszy zostały podzielone. Jest jeszcze w Turcji kilka miejsc które chciałabym zobaczyć ale na wybór mam jeszcze sporo czasu. tj. do 28.06.2012 na ten termin mamy zarezerwowany wyjazd.
                      Pływanie, nurkowanie - w tym temacie mam niwiele do powiedzenia gdyż w czasie naszego pobytu panowały tak wysokie temperarury że dojście przez plażę do wody graniczyło czasem z cudem . Stopy w butach byly poprzypiekane. Lubimy z mężem spacerować i oglądać różne zakamarki, podczs takiego spaceru " dziwnie" było nam bardzo goraco - pobliski miejski termomert pokazał nam 54 stopnie. Znoszę dobrze wysokie temp. ale to była przesada.
                      Tureckie plaże mają to do siebie że zaczynaja się głazami (chyba dla wzmocnienia brzegów) ale w miejscu do ktorego się wybieramy jest tajemniczy zakatek pozwalający na normalne wejście do wody. Czy coś jeszcze Was ciekawi ??????
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka