Gość: michal IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.14, 08:53 Polturk Tours co to za biuro, proszę o opinię Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: monia Re: Polturk Tours - opinie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.14, 08:54 dno!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michal Re: Polturk Tours - opinie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.14, 08:56 dlaczego? moze cos więcej napiszesz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jola Re: Polturk Tours - opinie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.14, 12:21 nikt inny nie był z tym biurem? my tez jesteśmy zainteresowani strone mają fajną ale co z rzetelnością, uczciwością, realizacją programu wycieczek. Program wycieczek jest opisany bardzo szczegółowo - czy jest realizowany w rzeczywistości proszę o opinię Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: artur Re: Polturk Tours - opinie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.14, 13:51 Bylismy w zeszłym roku w Pamukkale. Ok było Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Polturk Tours - opinie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.14, 19:40 Fajnie :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa Re: Polturk Tours - opinie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.14, 15:04 my byliśmy - ja to w Turcji - ciągłe opóźnienia ale wycieczka do Pamukkale bardzo udana pozdrawiam Ewa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: waldi Re: Polturk Tours - opinie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.14, 20:14 ceny wycieczek są Ok przewodnik mówi po polsku bardzo dobrze to duży plus bo z innych biur róznie bywa ale to słyszałem od znajomych. Ja bylem z Polturk i było Ok Waldek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zoska Re: Polturk Tours - opinie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.14, 20:07 super, super super - przewodnik cool turek, śmieszny taki niewyrośnięty ale po polsku śmiga jak nikt pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miki Re: Polturk Tours - opinie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.14, 18:46 my bilismy cała rodziną - z dwójką małych dzieci w Pamukkale było świetnie. Troche mieli problemów przez nas - tak bywa z maluchami ale podołali - podziwiam :) Andrzej i Monika Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Polturk Tours - opinie IP: 5.172.252.* 07.03.14, 15:17 Swietne biuro, przewodnik fantastyczny chociaz turek - życzliwy pomocny. Super bylo w zeszłym roku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Polturk Tours - opinie IP: *.jjs.pl 07.03.14, 17:42 Kolega zmienił zwoje IP odkąd go pewien "gość" na forum Turcja ujawnił:) Gość: artur IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.14, 13:51 Bylismy w zeszłym roku w Pamukkale. Ok było Gość: gość IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.14, 19:40 Fajnie :) Gość: ewa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.14, 15:04 my byliśmy - ja to w Turcji - ciągłe opóźnienia ale wycieczka do Pamukkale bardzo udana pozdrawiam Ewa adam76k 08.02.14, 18:25 A może chcielibyście podzielić się wrażeniami z podróży i pobytu z naszymi Czytelnikami i Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Polturk Tours - opinie IP: *.jjs.pl 07.03.14, 18:05 Jeszcze raz a elwira IP: 5.172.252.* 07.03.14, 15:13 z linkiem do watku Dodaj do ulubionych Skasujcie Odpowiedz Dno i jeszcze raz DNO. Co innego na stronie, co innego na wycieczkach. Co chwila każą doplacac za wszystko. Jak nie doplacisz to nie jesz nie zwiedzasz. Ceny na stronie to tylko za przejazd. odradzam Elwira forum.gazeta.pl/forum/w,660,126812727,149944148,Re_Metintour_biuro_podrozy_opinie.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: Polturk Tours - opinie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.14, 21:59 Nawiązując do tej pożal się boże oskarżeń pod adresem Polturk Tours. Drogi gościu Polturk nie bruździ. Bo Polturk to ja Agnieszka Filipek. Nie wiem kto i w jakim celu powstawiał te wpisy - widocznie miał na celu wywołanie tej żenującej dyskusji. Ja używam neostrady. Moje IP to *.neoplus.adsl.tpnet.pl - ale z tego co widzę nie tylko moje. Zawsze podpisuję się pod swoimi postami "aga" i zawsze wstawiam link do naszej strony. Bardzo proszę nie imputować oszustwa pod moim adresem. Co do dzisiejszych wpisów to rozumiem, że też mnie o to oskarżasz - powtarzam POLTURK to ja Agnieszka Filipek - chociaż nie wiem dlaczego do mnie mówisz "kolega". Od godziny 15:09 siedziałam w kolejce WKD i wracałam z pracy do domu - jeżeli chcesz zrobię skan biletu i ci prześlę na e-mail. Nie miałam możliwości napisać tych żenujących postów chociażby z tego prostego powodu, że neostrada to łącze stałe i w żaden sposób nie da się go podłączyć w kolejce WKD do komputera. pozdrawiam Agnieszka Filipek Polturk Tours www.polturk.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Polturk Tours - opinie IP: *.jjs.pl 08.03.14, 06:41 Pani Agnieszko, też nie wiem kto, ale ewidentnie na korzyść Pani bura się tu rozkrywa w sposób naiwny. Co ciekawe, osoba którą udzielała się wyłącznie w watkach dotyczących biur polsko-tureckich działających w Alanyi szkalując je w jednakowo prymitywny w swej wymowie i stylu sposób, ewidentnie zakłada wątek wychwalający Pani biuro, robi to na 9 nickach z jednego IP neoplus.adsl.tpnet.pl (żadne inne IP w tym wątku się nie pojawia, oprócz zalogowanego reklamującego swojego bloga), a gdy ujawniam, ten bardzo prosty zabieg na forum zmienia IP (ale nie styl wypowiedzi i nie metodę eliminowania konkrecji) o od wczoraj używa IP: 5.172.252.*. pojawiając się w wątku konkurencyjni (jako elwira) i pisząc o niej "Dno" itd, a za dwie minuty jako "gość" w założonym przez siebie wątku jeszcze z IP neoplus.adsl.tpnet.pl i wyrażając swoją opnie w sposób entuzjastyczny "Super". Niecałą godzinę po pani wpisach pojawia się kolejny raz IP: 5.172.252. w temacie dotyczącym konkrecji i pisze dość lakonicznie " Super biuro. Najlepsze!" Być może jakaś małoletnia osoba z najbliższej rodziny (styl i logika dziecka) próbowała reklamować i dyskredytować konkurencje. Co do przesłanek takiego działania chyba nie ma nikt wątpliwość, gdyby to było zwykły heit trolla to dostałoby się wszystkim po równo i nie zadałby sobie trudu aby 1 stycznia po sylwestrze przed 9 rano prowadzić pod kilkoma nickami z tego samego IP pochwalne pieśni na temat biura, które Pani reprezentuje. Ja zwracam uwagę na fakty, a "pożal się boże" to są działania forumowicza, który działa na niekorzyść konkurencyjnych biur lokalnych w Alanyi, a konsekwentnie piesze w superlatywach o Pani biurze. Tym razem jego/jej IP ma swoje jednostkowe numery i nie argument o zbiegu okoliczności nie zasieje już w nikim wątpliwości. Być może pani nawet o tym nie wie, że ktoś z bliskich robi Pani bliskich przysługę. Nie udziela się w innych tematach więc to nie przypadek. Każdy nick nie zalogowany ma wyświetlone IP, przy każdym wpisie pojawia się dzień i godzina wpisu, można wszystko zweryfikować, jeśli budzi nasze podejrzenia. Tylko komu się chce, kto na to zwraca uwagę ? Mało kto i na to właśnie liczą szkalujący konkurencje użytkownicy tego forum, a że dynamika aktywności na tym forum poza sezonem jest niemal zerowa, to dla wnikliwego obserwatora sprawa jest ewidentna.:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: Polturk Tours - opinie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.14, 15:33 Nie wiem kto to robi ale działa i na niekorzyść mojego biura jak i na niekorzyść innych biur. Na pewno to nie jest nikt z mojej rodziny. Wpisy są durne, prostackie i mam wrażenie, że zrobione są po to aby wprowadzić zamęt i skłócić wszystkich. Tylko osoba mało rozgarnięta mogłaby założyć wątek i umieścić na nim tyle wpisów z jednego i tego samego IP. Ktoś kto ma chociaż trochę rozumu w głowie w dobie obecnej techniki komputerowej może z łatwością zmienić IP - chociażby korzystając z licznych kawiarenek internetowych. Mam swoje podejrzenia bo to nie jest pierwszy raz - różnej treści wpisy przychodzą na maila firmowego, pojawiają się FB itd. Według mnie to są przemyślane działania konkurencji aby oczernić mnie i moją firmę. Wpisy tej treści mogła napisać osoba młodociana ale mogła też osoba słabo znająca język polski. Słowa "super biuro" jest łatwo napisać i dla Polaka i dla Turka. Po raz kolejny bardzo proszę nie szkalować ani mnie, ani mojej rodziny, ani mojego biura, ani mojego współpracownika. pozdrawiam Agnieszka Filipek Polturk Tours www.polturk.pl A swoją drogą gościu to pierwszy wpis na wątku "Polturk opinie" pojawił się 1 lutego a nie 1 stycznia więc nie dzień po Sylwestrze ale miesiąc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Polturk Tours - opinie IP: *.jjs.pl 08.03.14, 20:25 Pani Agnieszko, jedno jest pewne forumowicz, który pisze o Pani biurze wyłącznie dobrze, jednocześnie i w tym samym czasie pisze źle o konkurencji. I z pewnością jest to osoba, której rodzimym językiem rodzimym jest Polski, wystarczy prześledzić wszystkie wpisy. Polski nie jest na tyle łatwym językiem, żeby Turek nie popełnił, żadnego gramatycznego, stylistycznego błędu o ortografii nie wspominając (wystarczy przeczytać wpisy tylko w tym wątku) . Pozostawiam pod rozwagę innym użytkownikom to z jakiego powodu i kto zadaje sobie tyle trudu, aby dać 10 wpisów we własnym wątku po to aby zalecić do korzystania z właśnie Pani biura (to czy dzieje się to rano 1 stycznia czy 1 lutego de facto nie ma, aż tak istotnego znaczenia). W tym samym czasie odkopuje z archiwum watki o konkurencji i ją szkaluje. Pod rozwagę innym użytkownikom pozostawiam też fakt, że po złapaniu tej osoby na ewidentnej manipulacji w celu zareklamowania Pani biura, zmiana IP, ale nie styl nieuczciwej rywalizacji. Jeśli to Turek to, teksy ewidentnie pisze mu Polak i to korzystających z internetu w Polsce. Są to fakty na która zawracam innym użytkownikom uwagę, natomiast wnioski niech sobie każdy wysnuje sam. To, że Pani broni dobrego imienia swojego biura to raczej dla wszystkich zrozumiałe. To czy ktoś dokonuje tu agitacji na rzecz Pani Biura jest ewidentne, tak jak to, że ta sama osoba, ewidentnie robi czarny PR konkurencji posługując się poprawną polszczyzną choć prymitywną w stylu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abc Re: Polturk Tours - opinie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.14, 00:06 Ty pożal się boże gościu, latasz po wszystkich watkach i tylko wąchasz jak ten pies spuszczony ze smyczy czy ktoś z sieci neostrada napisał o biurze alany on line czy nie. a jesli ktokolwiek śmie napisać coś nieprzychlnego to już jest wichrzyciel i na pewno z konkurencji. Ludku, opamiętaj się. czy ci się to podoba czy nie, dość duża grupa ludzi korzysta z internetu oferowanego przez orange, bo jest to profesjonalny dostawca :), wiec ip jest jednakowe. Żyjemy w kraju gdzie istnieje demokracja, więc każdy ma prawo do swojej opinii. a Ty zachowujesz się jakbyś była na usługach biura P. Agaty - płaci Ci od postu?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Polturk Tours - opinie IP: *.jjs.pl 09.03.14, 07:09 > Ty pożal się boże gościu, "Pożal się boże" to zwrot używany przez pania Agnieszkę z Polturk Tours i użytkowniczki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl tak jak i ty użytkowniku abc. Proszę sobie darować personalne ataki w sytuacji gdy zabrakło racjonalnych argumentów na wyjaśnienie bezsprzecznych faktów, na które ja zwracam innym użytkownikom tego forum uwagę. Mamy chociażby ten wątek założony i prowadzony przez jedno i tylko jedno IP, w tym samym stylu, a w podpisie są nicki podpisujące się też na jedną modłę (mała litera, imię, żadnych ozdobników liczb czy spacji). Oczyściwszy, że użytkowników neostrady są rzesz. Tylko, że na tym forum, o tej porze roku pojawia się dżinie kilka wpisów, albo w ogóle, a w watkach nie pojawia więcej niż 5 użytkowników, chyba że są to wątki wyciągnięte z archiwum. Nie ma więc wątku który od początku do końca prowadzony byłby w charakterystycznym stylu pomiędzy 10 użytkownikami neostrady i nikim więcej. Tak jak mamy w tym wątku. Gość: artur IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.14, 13:51 Bylismy w zeszłym roku w Pamukkale. Ok było Gość: gość IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.14, 19:40 Fajnie :) Gość: ewa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.14, 15:04 my byliśmy - ja to w Turcji - ciągłe opóźnienia ale wycieczka do Pamukkale bardzo udana pozdrawiam Ewa Gość: waldi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.14, 20:14 przewodnik mówi po polsku bardzo dobrze to duży plus bo z innych biur róznie bywa ale to słyszałem od znajomych. Ja bylem z Polturk i było Ok Waldek Gość: zoska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.14, 20:07 super, super super - przewodnik cool turek, śmieszny taki niewyrośnięty ale po polsku śmiga jak nikt pozdr. Gość: miki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.14, 18:46 my bilismy cała rodziną - z dwójką małych dzieci w Pamukkale było świetnie. Troche mieli problemów przez nas - tak bywa z maluchami ale podołali - podziwiam :) Andrzej i Monika Po ujawnieniu w toczącym się równolegle wątku o loklanych biurach podróży w Alanyi (z kim do Kapadocji) ewidentnej manipulacji jaka ma miejsce w tym właśnie wątku. Użytkownik nie zmienia swojego stylu, ani metody ale zmienia IP na IP: 5.172.252.* Przy czym podpisuje się jak ja, bez ś i ć w słowie "gość". Gość: gosc IP: 5.172.252.* 07.03.14, 15:17 Swietne biuro, przewodnik fantastyczny chociaz turek - życzliwy pomocny. Super bylo w zeszłym roku. Pojawia się też w tych samych watkach ci poprzednio szkalując konkurencję, na co przykłady przytaczam w wątku o tym z kim i gdzie. Moje wpisy zawierają uzasadnienia moich osobistych wyborów i opinii, a moje uwagi co do niezdrowej konkurencji prowadzonej na forum od lat konkretne przykłady. Rozważny użytkownik się nad tym zastanowi, a emocjonalny jedynie zakatuje. Jeśli ktoś uzna jak ja, że coś tu jednak ewidentnie nie gra to jedno dobrze, jeśli zaś ktoś uzna, że moje podejrzenia są niedorzeczne, a dowody nie są bezsprzeczne to drugie dobrze. forum.gazeta.pl/forum/w,660,149735431,149793068,Re_Z_jakim_lokalnym_tureckim_biurem_do_Kapadocji.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kiciuś bury Re: Polturk Tours - opinie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.14, 18:11 biuro Polturk to najlepsze biuro jakie do tej pory spotkałam. Mam nadzieję, że nie spadnie tak nisko jak biuro Alanya on line, które zapowiadało się świetnie, niestety widać że współwłaścicielka się sturczyła i działa na zasadzie: jakoś to będzie. Na pewno pod tym postem zaraz odezwie się niedowartościowana osoba, zacznie przytaczać jakieś linki i pisać że to ja założyłam ten wątek, bo jak ktokolwiek śmie mieć neostradę i wchodzić poza sezonem na forum o turcji. Zresztą nie tylko w tym wątku ta niedowartościowana i sfrustrowana, co się nawet przyznaje że nigdy w Alanyi nie była, nie oglądała panoramy z Cale, nie odwiedziła pigalaka, itd itp, ale za to wie, co w trawie(palmie) piszczy. I wie to od wujka google, bo zacytuje wszystkie wpisy i w dodatku przeprowadzi analizę grafologiczną. Tak więc z utęsknieniem czekam na dalsze wywody gościa z IP jjs.pl sieci działającej na terenie Wesołej, tylko szkoda że mieszkancy nie zawsze są weseli i z poczuciem humoru, eh, a może ta frustracja to brak faceta (Turka)?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Statystyka tego wątku. IP: *.jjs.pl 09.03.14, 19:22 Na 21 wpisów łącznie z założycielskim 14 wpisów to wpisy promujące Polturk Tours napisane przez IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl Co ciekawe, oprócz neostrady, której również używa Pani Agnieszka z Polturk w wątku są tylko moje wpisy, i jeden wpis nie mający związku z tematem ale reklamującym swoja stronę turystyczną - nick zalogowany (stały). Zbieg okoliczność??? W końcu neostradę jest dość popularana? aż tak? Z jakiegoś powodu nie ma innych wątków, które od początku do końca zawiera wyłącznie pochlebne opinie w stosunku do jednego biura polsko-tureckiego działającego w Alanyi, a jednocześnie wpisy jednomyślnie pochwalne (innych w tym wątku brak) są dziwnym trafem wysyłane tylko z IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl. Nie zapominajmy też, że 17 użytkowników w wątku zimowym to niezwykła dynami aktywiści jak na ten okres, podczas gdy inne watki nie gromadzą nawet jednej 3 zainteresowanych danym tematem, a już na pewno nie są oni dziwnym trafem wyłącznie z IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl. Oczywiście wszytko to niebywały zbieg okoliczności i dla tego niezwykle interesujący z punktu widzenia statystki i dynamiki aktywności tego forum. Od taka ciekawostka:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: Statystyka tego wątku. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.14, 20:06 Szanowny "gosciu" przebrnęłam z trudem przez twoje elaboraty, trochę długo to trwało ale cóż ja pracuję a ty widać nie masz co robic poza sezonem, wiec siedzisz na forum i mącisz. Doskonale wiem kim jesteś. I jestem coraz bardziej pewna, że to ty i twoja rodzina jesteście autorami tej prowokacji - prowokacji grubymi nićmi szytej. Uknułeś całą tę intrygę aby zdyskredytować mnie i moją firmę Polturk Tours. Nie jest to pierwszy raz - w zeszłym roku też próbowałeś to samo zrobić na innym forum. Nie przewidziałeś tylko jednego. Mianowicie tego, że ja poza sezonem pracuję na uczelni od poniedziałku do soboty a często tez w niedzielę. I każdy mój krok mogę udowodnić. 1.02.2014 to była sobota i od godziny 8:00 miałam wykład dla studentów. W lutym przez 2 tygodnie byłam na nartach w Austrii - co też mogę ci udowodnić. Nie miałam więc fizycznej możliwości założenia wątku "Polturk Tours - opinie" i napisania tych wszystkich postów - bo powtarzam ci po raz n-ty neostrada to łącze stałe, używane w domu przez 50% a może i więcej % Polaków. No chyba że moje psy albo kot włączyły internet w domu i same zasiadły do komputera i napisały to wszystko. Inteligencji im odmówić nie mogę ale być może i do tego są zdolne. A Ty drogi "gosciu": - piszesz jako anonim - boisz się ujawnić? - piszesz wciąż to samo - czyżby ktoś ci napisał ten tekst? - wciąż siedzisz na forum - nie masz co robić no tak do początku sezonu jeszcze miesiąc - poniosły cię nerwy bo nie masz argumentów i tracisz grunt pod nogami Żyj dalej w swojej nieomylności. Prowadź dalej swoje statystyki. Pisz swoje żenujące teksty tylko bądź świadomy tego, że oczerniając i wyzywając moją firmę, oczerniasz i wyzywasz mnie - konkretną osobę, a to już podlega pod art. 216 kodeksu karnego pozdrawiam serdecznie Agnieszka Filipek Polturk Tours www.polturk.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Statystyka tego wątku. IP: *.jjs.pl 10.03.14, 22:54 Pani Agnieszko czemu się Pani tłumaczy ? Przecież to tylko zwykła ciekawostka, od zbieg okoliczności :) Jeśli i Pani wydaje się ta akacja na forum podejrzana, to znaczy, że ja poniekąd się Pani zgadza ze mną.:) Może warto przyjrzeć się więc temu kto mókłby taką akacje przeprowadzić i w jakim celu?. Ja nie mam pomysłu dlaczego ktoś, kto nie ma bezpośredniego interesu chciałby promować biuro X i jednocześnie ganić biuro Y,Z. Dlaczego używa jednego IP, aż do momentu gdy zostanie na tym przyłapany i wówczas idzie do kafejki internetowej (to Pani sugestia, zresztą bardzo trafna)? Nie ma też pomysłu dlaczego ktoś, kto udziela się na tym forum w przeróżnych wątkach dotyczących wszystkich destynacji Turcji jak również udzielając się również na forum Grecji i Cypru, korzystający z nietypowego IP miałby się przerzucać na neostradę zmieniać styl pisania i nagle wychwalać Pani biuro, o którym dowiaduje się dopiero co i to z tego forum od IP z neostrady. Dość to zawiłe, ale oczywiście całkowicie nie można i takiej hipotezy wykluczyć:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kamila prawda o poltuk IP: *.promax.media.pl 05.04.14, 21:41 Oto prawda o rzetelności firmy Pani Agnieszki 23.07.2013 dzwonię do Pani na numer w Polsce. Interesuje mnie wycieczka KAS. Pani zapewnia, że wystarczy wysłać sms na numer turecki i wszystko będzie załatwione jak należy. 25.07.2013 będąc już w Turcji wysyłam sms pod numer turecki. Na telefon hotelowy oddzwania Pan mówiący po polsku. Umawiamy się na wycieczkę KAS. Oczywiście zapewnienia,że wszystko będzie ok. Dzień przed wycieczką ok. godziny 23 zadzwonił ten sam Pan, że wycieczki nie będzie. Na pytanie dlaczego, odpowiada " tak wyszło" i proponuje Pamukkale w piątek. Mówię mu, że niestety nie skorzystam, bo w sobotę wylatuję do Polski. Pan nie mówiąc nawet " dobranoc" rzuca słuchawką. Ocenę pozostawiam czytelnikom forum. Kamila Odpowiedz Link Zgłoś