Gość: darek IP: 217.17.35.* 25.08.04, 07:45 czy ktoś będąc w stambule płynął promem przez Bosfor, jakie ceny, wrażenia, jak często pływają Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: beata Re: BOSFOR IP: *.speed.planet.nl 25.08.04, 21:47 Przeprawa przez Bosfor to dla miejsowych zadna rewelacja-codzienny srodek transportu.Sa rozne srodki transportu:vapury(chyba najpopularniejszy),deniz otobusu(autobus morski,szybszy od vapura) no i prywatne stateczki.Ceny sa zroznicowane,tzn.zaleza skad i dokoad sie udajesz.Ze strony azjatyckiej na europejska jest to cena 1500000tureckich lirow w jedna strone.Kupujesz zeton za te sume i wrzucasz go do bramki.1.5mln to cena za vapur.Statek morski ktory jest szybszy i przebywa dluzsze dystanse kosztuje 3mln.Moge Ci podac strone z rozkladem jazdy ale ona jest po turecku.Vapury sa mniejwiecej co 20-30 minut.Np.7.45,8.15,8.45 itd.zalezy jaka przystan i dokad.sluze pomoca.ja osobiscie uwielbiam przejazdzki po bosforze.istnieja tez przejazdzki w gore bosforu,typowo wycieczkowe.polecam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SYSIA Re: BOSFOR IP: *.lodz.mm.pl 12.09.04, 20:13 Ja będąc na wycieczce w Turcji byłam na rejsie po Bosforze za 10$ ale to była cena jaka płaciliśmy pilotowi i on wynajął dla całej naszej grupy mały stateczek na którym byliśmy tylko my.Rejs to bardzo fajna sprawa bo można szybko obejrzec sobie Stambuł jeśli np jest się w nim tylko jeden dzień. Zanim jednak wsiądziesz na statek polecam zwiedzenie Błękitnego meczetu(wejście za darmo) i Hagia Sofia oraz Pałac Topkapi(cen nie znam dokładnie ale dość wysokie jeśli zwiedzanie ma obejmować wszystkie "atrakcje")pozdrawiam... Odpowiedz Link Zgłoś