Dodaj do ulubionych

Problem z wizą

IP: *.cable-modem.tkk.net.pl 04.04.15, 08:34
Witam.

Czy po wypełnieniu wniosku o wizę otrzymuję się na mail jakąś wiadomość.
Ja takiej nie dostałem i teraz po upływie niemal tygodnia wysłałem o to zapytanie poprzez stronę, na której kupuje się wizę.
Po podaniu numeru paszportu dostałem odpowiedź, że nie mają takiego w systemie i tak 3 razy.
Spróbowałem złożyć nowy wniosek i wyskakuje błąd numeru dowodu i miejsca zamieszkania.

Zaraz mnie szlag trafi.

Proszę o jakieś podpowiedzi :(
Obserwuj wątek
    • jac.64 Re: Problem z wizą 04.04.15, 09:51
      Zwrotnie - jak wszystko jest Ok dostajesz na maila dokument pdf do wydrukowania = To jest Twoja wiza.Poczekaj na poŚwiętach i sprawdź w swoim Wydz.Paszportów UW co z Twoim paszportem jest nie tak.Ma on jeszcze termin ważności ?
    • Gość: Asia Re: Problem z wizą IP: *.dynamic.chello.pl 04.04.15, 20:27
      Po złożeniu wniosku i zapłacie kartą e-maila z wizą do wydrukowania dostaje się natychmiast (kilkanaście sekund), nie ma sensu czekać tydzień na odpowiedź. Więc może jest jakaś pomyłka w danych (niezgodne z paszportem) albo z zapłatą.
      Bo jeżeli zapłaciłeś i wszystkie dane są prawidłowe to nie nie powinno być żadnego problemu.
    • pavvka Re: Problem z wizą 14.04.15, 12:47
      A płatność z karty poszła?
    • a.kudla5 Re: Problem z wizą 24.04.15, 10:45
      Prosze napisac jak zostal zalatwiony problem z wiza.W moim biurze wystapily podobne niedogodnosci .
      • sandra00 Re: Problem z wizą 27.04.15, 07:56
        ja kupowałam w biurze i najpierw otrzymałam wizę wydrukowaną a po zaakceptowaniu że wszystko się zgadza zapłaciłam za nią gotówką PLN.
        • Gość: Andy Re: Problem z wizą IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.04.15, 08:58
          No dobrze, ale najpierw biuro musiało zapłacić za wizę kartą (inaczej nie byłoby wizy do wydruku), a potem po prostu obciążyli Cię równowartością (niektóre biura pobierają też prowizję za taką usługę, więc jest jeszcze drożej).
          System e-wiza nie wymaga żeby za wizę płacić kartą na swoje nazwisko, można zapłacić dowolną kartą - kogoś z rodziny lub znajomego, a potem mu zwrócić kasę. Zlecanie zakupu wizy przez biuro to naprawdę przegięcie, każdy średnio rozgarnięty człowiek da sobie z tym radę, bo procedura jest banalna i szybka.
          • a.kudla5 Re: Problem z wizą 27.04.15, 12:16
            Wiza juz jest.Dzieki.
            • sandra00 Re: Problem z wizą 27.04.15, 13:13
              a co to z problem skoro jestem już w biurze na miejscu i wykupuję rezerwację to od razu mogę wizę załatwić , tak samo jak transfer na lotnisko czy parking.
              • Gość: Andy Re: Problem z wizą IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.04.15, 13:36
                sandra00 napisała:

> a co to z problem skoro jestem już w biurze na miejscu i wykupuję rezerwację to
                > od razu mogę wizę załatwić , tak samo jak transfer na lotnisko czy parking.

Ty może kupujesz w biurze, ale większość ludzi rezerwuje wakacje przez internet, podobnie wizę. I nie każdy chodzi do biura z paszportami rezerwować wakacje. A jak płacisz za wizę przy rezerwacji wakacji to też bez sensu (chyba, że to last minut i za chwilę wylatujesz), bo wiza jest ważna od momentu zakupu przez 180 dni, więc sobie traci ważność od czasu rezerwacji do wyjazdu. Normalnie każdy kupuje wizę internetowo kilka dni przed wylotem.

ps. transfer na lotnisko to raczej jest już wliczony w cenę wyjazdu, a parking to rezerwują tylko nieliczni, nie jest obowiązkowy jak wiza.
                • pavvka Re: Problem z wizą 27.04.15, 15:38
                  Gość portalu: Andy napisał(a):

> A jak płacisz za wizę przy rezerwacji wakacji to też bez sensu (chyba, że to la
                  > st minut i za chwilę wylatujesz), bo wiza jest ważna od momentu zakupu przez 18
                  > 0 dni, więc sobie traci ważność od czasu rezerwacji do wyjazdu.

No właśnie że nie. Wiza jest ważna od dnia, który podasz przy wypełnianiu wniosku jako planowany termin wjazdu. Z tym że faktycznie nie można podać terminu odleglejszego niż 3 miesiące od dziś.
              • pietusza Re: Problem z wizą 27.04.15, 13:39
                sandra00 napisała:

> a co to z problem skoro jestem już w biurze na miejscu i wykupuję rezerwację to
                > od razu mogę wizę załatwić ,...

Wizę lepiej wykupować niedługo przed wylotem, a co by było gdyby okazało się, że znoszą wizy do Turcji (już dawno była taka zapowiedź), wtedy straciłabyś kasę wydaną na wizy przy rezerwacji.
                • sandra00 Re: Problem z wizą 27.04.15, 15:12
                  oczywiście że parking czy transfer są wliczone w cenę , zaplanowane dłuższe pobyty wykupuję na więcej niż pół roku przed wylotem , krótsze biorę z last minute , za wizę płacę w momencie całkowitej zapłaty za wczasy więc 30 dni przed wylotem ryzyko jest zawsze że anulują wizy ale trudno ! wczasy wykupuję w biurze obsługującym różne biura a czemu nie przez internet ? owszem najpierw przeglądam oferty a potem ponieważ cena taka sama niech sobie biuro zarobi !

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka