Dodaj do ulubionych

pierwsza wizyta w Turcji błagam pomóżcie...

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.05.15, 10:31
witam serdecznie,

wiem, że zapewne takich pytań na forum było już milion, ale bardzo proszę osoby, które znają, odwiedzają Turcję o pomoc.
Na tegoroczne wakacje wybraliśmy ten kraj, od dwóch miesięcy czytam i czytam i już kompletnie zgłupiałam, nie mam pojęcia, który region Turcji wybrać na pierwszy wyjazd, jaką miejscowość...
Jeżeli chodzi o moje wymagania to zdecydowanie mi i mojemu chłopakowi zależy na pięknych niezapomnianych widokach, klimatycznym miejscu z piękną plażą i czystym morzem, w miejscu w którym jest gdzie pospacerować. Być może będziemy korzystać z wycieczek fakultatywnych, jednak chcemy, żeby miejscowość do której się udamy chociaż w minimalnym stopniu również miała nam coś do zaoferowania, po prostu, żeby było tam ładnie i magicznie. Ważny jest dla nas również klimat, nie chcemy jechać w region Turcji gdzie wilgotność powietrza jest duża, raczej wybierzemy miejsce gdzie jest sucho i gorąco bo nie chcemy się męczyć. Wyjazd planujemy na wrzesień. I o raczej tyle, chociaż wiem, że to pewnie i tak dużo. Jeżeli jest tu ktoś kto zna Turcję, był w jej wielu regionach i coś może nam podpowiedzieć bardzo proszę o odpowiedź, będziemy bardzo wdzięczni bo naprawdę mamy mętlik w głowie. Pozdrawiam ciepło.
Obserwuj wątek
    • Gość: skrót Re: pierwsza wizyta w Turcji błagam pomóżcie... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.15, 11:06
      Bodrum - Turcja Egejska, Kemer - Riwiera Turecka.
      Pozdrawiam
      • Gość: ewuuu Re: pierwsza wizyta w Turcji błagam pomóżcie... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.05.15, 11:15
        dziękuję za odpowiedź. Ktoś jeszcze coś poleci? może konkretne miejsce jakiś hotel, zależy nam na ładnej plaży a czytałam, że w Bodrum z tym ciężko...
      • simon_r Re: pierwsza wizyta w Turcji błagam pomóżcie... 19.05.15, 11:18
        Kemer stanowczo odradzam.. ani tam pięknie ani ciekawie, typowe hotelowisko z kamieniamizamiast plaży i na dodatek zwane małą Moskwą z uwagi na ogromną ilość Rosjan. Dobre jedynie jako baza wypadowa do jeżdżenia po okolicy.
        Jeśli miałbym wskazać miejscowość, która sama w sobie jest klimatyczna i na dodatek jeszcze ma coś do zaoferowania w bliskiej okolicy to zdecydowanie stawiam na Fethyie.
        O różnych miejscach z wybrzeża Likijskiego możesz poczytać tutaj -> www.simons.pl/nasze-podroze/30-azja
        • Gość: ewuuu Re: pierwsza wizyta w Turcji błagam pomóżcie... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.05.15, 11:33
          dziękuję za podpowiedź. Szczerze mówiąc myślałam bardzo poważnie o tym regionie a mianowicie o Oludeniz, ale troszkę zwątpiłam bo nie wiem sama czy to nie przereklamowane miejsce i czy nie będzie tam tłumu ludzi jeden na drugim i tylko ta laguna i nic poza tym, żeby pochodzić i pozwiedzać. Był tam może Pan/Pani?
          • simon_r Re: pierwsza wizyta w Turcji błagam pomóżcie... 20.05.15, 11:17
            Dałem linkę do poczytania... opisałem tam całe wybrzeże Likijskie i większość "riviery"..
        • Gość: ewuuu Re: pierwsza wizyta w Turcji błagam pomóżcie... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.05.15, 11:36
          dziękuję za podpowiedź. Szczerze mówiąc myślałam bardzo poważnie o tym regionie a mianowicie o Oludeniz, ale troszkę zwątpiłam bo nie wiem sama czy to nie przereklamowane miejsce i czy nie będzie tam tłumu ludzi jeden na drugim i tylko ta laguna i nic poza tym, żeby pochodzić i pozwiedzać. Był tam może Pan?
        • Gość: turek Re: pierwsza wizyta w Turcji błagam pomóżcie... IP: 194.11.254.* 19.05.15, 11:37
          Side jest dobrym wyborem sporo dobrych hoteli :
          Siec Crystal
          Turquoise
          Siec Royal
          Club calimera
          • Gość: gtw Side nie IP: *.calcit.fastwebserver.de 19.05.15, 13:07
            Side to Riwiera Turecka, więc wspomniany wcześniej parszywy klimat latem, upał i duchota jak w saunie, nawet w nocy,megakombinat w Alanyi pozostawiam w ogóle poza rozważaniami

już bardziej Kemer, niby plaże żwirkowo-kamieniste, ale dzięki temu ładna przejrzysta woda, widokowo też nieźle - góry schodzące prawie do morza

Oludeniz piękne, ale malutkie, więc w sezonie zapchane milionem ludzi, warto, ale np. we wrześniu albo hotel z własną plażą jak Lykia, w Fetihye-Calis plaża taka sobie

tak więc zostaje wybrzeże egejskie - okolice Bodrum, np. Yalikavak albo Turgutreis, samo Bodrum też bardzo tloczne i męczące

Marmaris - widokowo piekne, ale mało plaż

chyba najsensowniejsze jest Kusadasi - na południe od miasta długa ładna plaża i dużo hoteli, na pólnoc hotele z wlasnymi zatoczkami, np. Pine Bay

ponoć fajne jest także Cesme, ale tam nie byłem
            • Gość: ewuuu Re: Side nie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.05.15, 13:17
              właśnie miałam napisać , że Side zdecydowanie nie ze względu na klimat Riwiera Turecka odpada.
              Co według własnego uznania i opinii Pan by polecił? Może jakieś konkretne miejsce? Planujemy wyjazd w pierwszym tygodniu września. Plaża nie musi być piaszczysta, ważne żeby była ładna, w miarę duża i czysta woda...
              • Gość: gtw Re: Side nie IP: *.calcit.fastwebserver.de 19.05.15, 13:33
                Pine Bay w Kusadasi, Turunc w Marmaris albo Babaylon w Cesme

hotele na dość wysokim poziomie, z własnymi plażami

z Kusadasi albo Cesme masz też rzut beretem na Samos i Chis

ale jeśli planujecie wyjazd we wrześniu to pomyślcie o Oludeniz, np. Lykia
                • Gość: ewuuu Re: Side nie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.05.15, 13:37
                  a jeśli miałby Pan wybierać między Oludeniz a Kusadasi ?
                  • Gość: Ola Re: Side nie IP: *.dynamic.chello.pl 19.05.15, 18:31
                    ewuuu napisał(a):

> a jeśli miałby Pan wybierać między Oludeniz a Kusadasi ?

Nie jestem Panem i może niepotrzebnie się wcinam, ale ja bez wahania wybrałabym Oludeniz, tak urokliwego, wręcz bajkowego miejsca to chyba nie ma gdzie indziej w całej Turcji
                    Kusadasi to duży hałaśliwy i raczej drogi kurort, nie twierdzę, że nie można tam pojechać, ale w nie ma porównania do Oludeniz przynajmniej moim zdaniem
                    • Gość: ewuuu Re: Side nie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.15, 20:40
                      dziękuję Pani za odpowiedź... Oludeniz to było pierwsze miejsce na które zwróciłam uwagę, chyba jednak pozostanę przy tym wyborze, mam nadzieję, że się nie rozczaruję, ale czytając opinie na temat tej miejscowości wydaję mi się, że nie ma takiej opcji w ogóle ;) Mogłaby mi Pani coś więcej napisać o tym miejscu? Co można tam robić, jakie miejsce odwiedzić? Czy jest tam gdzie pospacerować? Gdzie można wybrać się bez wykupowania wycieczek , po prostu lokalnym busem? I jaki hotel Pani poleca? może coś co jest w ofertach polskich biur podróży? Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedź!
                      • Gość: gtw Re: Side nie IP: *.calcit.fastwebserver.de 19.05.15, 21:08
                        uściślając, hotele nie są w samym Kusadasi, tylko pod miastem, więc argument tłumu upada

to samo co Oludeniz i Fethiye, do Fethiye kursują dolmusze

blisko Kusadasi jest Efez, stosunkowo blisko do Pamukkkale

ale Oludeniz rzeczywiście piękne

[img]https://c2.staticflickr.com/8/7362/8999645704_ff0421eed4_z.jpg[/img]
    • Gość: Ania Re: pierwsza wizyta w Turcji błagam pomóżcie... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.05.15, 12:24
      Polecam hotel Casa de Maris w Marmaris
      • Gość: ewuuu Re: pierwsza wizyta w Turcji błagam pomóżcie... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.05.15, 12:58
        ktoś , coś jeszcze doradzi? bardzo proszę o pomoc...
    • x5656 Re: pierwsza wizyta w Turcji błagam pomóżcie... 19.05.15, 19:18
      Nauczony pierwszym wyjazdem do Side na przełomie czerwca i lipca następne wyjazdy były tylko we wrześniu i wtedy już wszystko było ok . Było czym oddychać, ciepełko a wilgotność jak w Polsce.Bywało ,że czasami trzeba było wieczorem ubrać koszulę z długim bo wieczorkiem przy drinku czasami powiewało od morza.
      • Gość: gtw Re: pierwsza wizyta w Turcji błagam pomóżcie... IP: *.calcit.fastwebserver.de 19.05.15, 21:09
        pod sam koniec września owszem, bo na początku sauna
        • x5656 Re: pierwsza wizyta w Turcji błagam pomóżcie... 19.05.15, 21:20
          Może i tak bo zawsze jadę po 10 września -taki termin podpowiedziała nam polka mieszkajaca na stałe w Turcji -była pilotem wycieczek w czasie mojego pierwszego pobytu w Turcji ,kiedy nie chcieliśmy wysiadać z klimatyzowanego autobusu....a na zewnątrz 45st i wilgotność 95% -idealne warunki do wypoczynku...
          • Gość: stefan Re: pierwsza wizyta w Turcji błagam pomóżcie... IP: *.interblock.pl 19.05.15, 22:41
            Oj to jest jest troche szukanie dziury w calosci Turcja to piekny kraj, gdzies bys nie pojechala bedziesz zadowolona czy to riwiera czy turcja Egejska. Jedziesz pierwszy raz nie zastanawiaj sie za wiele bo wyglada na to ze za bardzo kombinujesz chcesz piekne plaze ale nie bo goraco na riwierze, a tu za duzo turystow a tu za duzo halasu. Licz sie z tym ze duze kompleksy hotelowe nie sa w centrum miasta .

• mariu-sh73 Re: pierwsza wizyta w Turcji błagam pomóżcie... 19.05.15, 23:41
              ja właśnie dzisuaj kupiłem wyjazd do oludeniz, byłem tam parę lat temu i teraz chce pokazać rodzinie..jedziemy w połowie czerwca - Marcan Resort, tak jak inni odradzam Alanyę i Side, Bodrum super, ale trochę europejskie i mocno rozrywkowe..
            • Gość: Marta Re: pierwsza wizyta w Turcji błagam pomóżcie... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.05.15, 07:35
              stefan napisał(a):

> Oj to jest jest troche szukanie dziury w calosci Turcja to piekny kraj, gdzies
              > bys nie pojechala bedziesz zadowolona czy to riwiera czy turcja Egejska.....

Dokładnie, zgadzam się w 100%, każdy rejon Turcji ma swoje zalety i wszędzie będzie dobrze to olbrzymi kraj. Ja byłam w Turcji 7 razy i za każdym razem wracam zadowolona czy to Riwiera czy wybrzeże Egejskie, nie warto zakładać ,ze w Turcji będzie się jeden jedyny raz i trzeba zobaczyć najładniejszy widokowo rejon (Oludeniz faktycznie jest przepiękne, ale już plaże to nie wszędzie takie super).
              Ktoś tu pisał że do Kemer nie warto, a mnie się tam też bardzo podobało, z jednej strony morze z drugiej góry Taurus, piękne widoki a hotele przeważnie położone w lasach piniowych.
              A jeżeli chodzi o plaże to ja najładniejsze, szerokie z jasnym piaskiem widziałam w Sarigerme.
              Więc moim zdaniem nie ma potrzeby nastawiać się wyłącznie na jakiś konkretny rejon, w tym roku można pojechać w jedno miejsce, a za rok czy dwa później gdzie indziej. Ważne żeby znaleźć dobry hotel spełniający wszystkie oczekiwania
              I z tym klimatem to też trochę przesada, w sezonie klimat na Riwierze czy w Turcji Egejskiej jest bardzo zbliżony, ja zawsze wyjeżdżam w szczycie sezonu (dzieci w wieku szkolnym) i nie widziałam jakiejś wyraźnej różnicy np. rok temu jak byliśmy w okolicy Marmaris (polecam świetny hotel Club Turban) to temperatury cały czas przekraczały 35 stopni, ale jak hotel nie jest na patelni (ten w którym byliśmy był w lasku piniowym), a od morza wieje wiatr to spokojnie da radę wytrzymać
              • Gość: ewuuu Re: pierwsza wizyta w Turcji błagam pomóżcie... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.05.15, 08:34
                wbrew pozorom ja nie jestem za bardzo wymagająca, właśnie wiem, że ile ludzi tyle opinii a ja szukam po prostu czegoś co można polecić na pierwszą wizytę w Turcji ;) parę razy byłam w Chorwacji, kocham ten kraj, piękne uliczki, cudowna roślinność... odwiedziłam też Hiszpanię i wszędzie mi się podobało, byłam zadowolona, zawsze to piękne przeżycie odwiedzić nieznany kraj i zobaczyć coś nowego. Po prostu chcę wiedzieć gdzie najlepiej wyruszyć w pierwszą podróż, żeby poczuć klimat Turcji nie musząc jeździć na całodniowe wycieczki fakultatywne i tylko tyle :) dlatego pytam ludzi, którzy z tym krajem mają coś wspólnego i są w stanie coś doradzić. Pozdrawiam!
                • Gość: Justa Re: pierwsza wizyta w Turcji błagam pomóżcie... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.05.15, 10:48
                  Ja z chłopakiem byliśmy już kila razy w Turcji, wybieramy zawsze dobre hotele o średnim standardzie i myślę, że na pierwszy wyjazd lepsza byłaby Turcja Egejska gdzie plaże nie są może jakieś powalające, ale można znaleźć urokliwe zatoczki i fajne miasteczka oraz ciekawe zabytki straożytności (jeżeli kogoś interesują). Na Riwierze to głównie są duże turystyczne miejscowości z mnóstwem hoteli, a właściwie całych olbrzymich resortów, z których można nie wychodzić i z tydzień , bo wszystko jest w zasięgu ręki - jedzenie i picie non-stop, plaża, olbrzymie baseny ze zjeżdżalniami czy całymi aquaparkami, zajęcia sportowe, rozrywka (animacje) cały dzień, a potem wieczorne przedstawienia.
                  Hotele w Turcji Egejskiej są bardziej kameralne, ale są też te w stylu Riwiery.

Ja osobiście mogłabym polecić kameralne hotele, w których byłam i z których byliśmy zadowoleni. Jeden to Mersoy Exclusive Aqua Resort w Icmeler, bardzo blisko plaży i centrum miasta z dobrym jedzeniem, jest też kilka zjeżdżalni w oddzielnym basenie, do centrum większego Marmaris można dojechać dolmuszem w kilkanaście minut.
                  Drugi to hotel Faustina na obrzeżach Kusadasi położony bezpośrednio przy ładnej plaży obok Parku Narodowego Dilek, piękne widoki na morze i bardzo dobre wyżywienie, tylko do miasta dalej, do Kusadasi ok. 20 km, ale jest wygodny dojazd dolmuszem.
                  • Gość: ewuuu Re: pierwsza wizyta w Turcji błagam pomóżcie... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.05.15, 13:00
                    a co powiesz o Kusadasi? podobało się Wam tam? gdzie Tobie najbardziej się podobało? :)
                    • Gość: Gonia Re: pierwsza wizyta w Turcji błagam pomóżcie... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.05.15, 14:07
                      Tak naprawdę to mnie się podobało wszędzie w Turcji :)
                      Na Riwierze najbardziej w Side i Kemer, w Turcji Egejskiej - Marmaris, Kusadasi i Bodrum - tylko tam byliśmy, czyli wszędzie :)
                      A Kusadasi to dość duże, bardzo ładnie położone malownicze miasto z ładną promenadą i portem, gdzie wpływają olbrzymie statki. Ogromna masa najróżniejszych sklepów, sklepików i lokali, w środy jest cotygodniowy bazar z ciuchami, w piątki bazar spożywczy z mnóstwem lokalnych specjałów - słodyczy, owoców, serów (na bazarach koniecznie trzeba się targować).
                      Wieczorem wylewają się na miasto tłumy turystów z pobliskich hoteli, ale jest uroczo i przyjemnie
                      Atrakcją Kusadasi jest olbrzymi park wodny Adaland.
                      Warto zobaczyć też Ptasią Wyspę, bardzo ciekawa jest też wycieczka do starożytnego Efezu, który jest położony w pobliżu.
                      • Gość: ewuuu Re: pierwsza wizyta w Turcji błagam pomóżcie... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.05.15, 14:17
                        a gdzie by Pani jeszcze raz najchętniej wróciła - Marmaris, Bodrum czy Kasudasi? :)
                        • wtop.ek troll 20.05.15, 15:01
                          "Pan/Pani"

pytania rodem z ankiety

rżnięcie głupa poprzez pomijanie oczywistego faktu, że jeden lubi smrodek a inny miodek...

musi pisać pracę licencjacką :D
                          • Gość: ewuuu Re: troll IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.05.15, 15:15
                            uwielbiam takie komentarze, nie chcesz pomoc to nie pomagaj, trollować nie musisz. Ja nie pytam kto co lubi, tylko pytam jak gdzie jest, nie byłam, więc nie wiem, chyba warto przed wyjazdem wiedzieć coś więcej o danym miejscu, żeby mieć jakiekolwiek rozeznanie. Zakładam, że wszyscy jesteśmy estetami i potrafimy ocenić gdzie plaże nie są śmierdzące, brzydkie niewarte odwiedzenia to samo tyczy się hoteli, które są godne polecenia, gdzie jedzenie jest smaczne i miła, pomocna obsługa. A moja kultura osobista jest na tyle wysoka, że do ludzi zwracam się z szacunkiem na per Pan/Pani, tak mnie rodzice wychowali a studia już dawno skończyłam, więc daruj sobie.
    • mysimpleworld Re: pierwsza wizyta w Turcji błagam pomóżcie... 20.05.15, 08:31
      Cześć, biorąc pod uwagę to że piszesz "z chłopakiem" to pewnie jesteście młodzi :)
      my byliśmy w hotelu Banana Beach (w części przy plaży - więc odległość do morza to jakieś 20 m) w Alanii i wybór był na 100% udany. W hotelu jest dyskoteka, jest blisko do miasta a widoki obłędne... plaża czysta i sam piach, a woda we wrześniu ciepła i turkusowa. Hotel jest tani, ale serwują naprawdę pyszne posiłki i całkiem niezłe drinki ;) w razie pytań pisz.
      • Gość: ewuuu Re: pierwsza wizyta w Turcji błagam pomóżcie... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.05.15, 10:39
        dziękuję za odpowiedź :)
        no pierwszej młodości nie jesteśmy, ale poniżej 30 lat mamy jeszcze ;P
        mam pytanie, czy był Pan gdzieś jeszcze w Turcji i może opisać jak tam jest ? :) gdzieś na wybrzeżu egejskim? pozdrawiam
        • x5656 Re: pierwsza wizyta w Turcji błagam pomóżcie... 20.05.15, 11:12
          www.holidaycheck.pl/hm/d0eb6d47-772a-3a78-b7d7-0700e2d34ad7/-/m/video/mediaId/1c99ebe1-afa1-3a13-9021-63975bb6daf1?mediaOrder=4 ta plaża nie powala na kolana..
          • mysimpleworld Re: pierwsza wizyta w Turcji błagam pomóżcie... 20.05.15, 11:46
            My byliśmy w 2012 roku, wtedy było czysto - owszem zdarzały się kamienie większe i mniejsze, ale zależy w którym miejscu i na pewno nie była to plaża żwirowa ani nic z tych rzeczy. Sam piach. Butów nie trzeba było nosić. A kilka kamieni przy brzegu to i nad Bałtykiem się trafiają ;) a podobno mamy najpiękniejszy piasek. Blisko hotelu po lewej stronie plaża była piaszczysta, po prawej, przy brzegu były takie jakby kamieniste płyty, ale miało to swój urok, bo można było "cupnąć" na płyciźnie i się opalać.
        • mysimpleworld Re: pierwsza wizyta w Turcji błagam pomóżcie... 20.05.15, 11:37
          Nie Pan ;)
          my też pon. 30 lat ;)
          w tym roku wybieramy się do Marmaris, więc ocenię dopiero jak wrócę :)
          zależy jeszcze czego oczekujecie - wypoczynku, czy zwiedzania i dobrej zabawy?
        • Gość: gość Re: pierwsza wizyta w Turcji błagam pomóżcie... IP: *.icpnet.pl 20.05.15, 19:50
          cześć
          my z mężem mieliśmy taki sam dylemat.Po dłuuuugim namyśle wybraliśmy wybrzeże egejskie i hotel Liberty Lykia który nam polecili znajomi-byli zachwyceni.Lecimy w czerwcu :)
          • Gość: Asia Re: pierwsza wizyta w Turcji błagam pomóżcie... IP: *.dynamic.chello.pl 20.05.15, 20:16
            LIberty Lykia to faktycznie super hotel, ale nie dla wszystkich dostępny z powodu wysokiej ceny (szczególnie w sezonie)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka