Dodaj do ulubionych

Waluta w Turcji

IP: *.dynamic.chello.pl 27.08.15, 14:36
Witam chcialbym sie dowiedziec jaka waluta najlepiej placic w Turcji (euro, dolar,lir) I gdzie najlepiej wymienic pieniadze w Polsce czy Juz na miejscu?
Obserwuj wątek
    • Gość: yeyo Re: Waluta w Turcji IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 27.08.15, 15:13
      Płaci się taką, którą najlepiej wychodzi przelicznik. Lirów w Polsce raczej nie kupisz od ręki. A jak kupisz to gdzieś po 1.4zł za 1 lira. W Turcji oczywiście stosują swoje własne :) przeliczniki. Wszystko zależy od sprzedającego więc nie ma odpowiedzi uniwersalnej. Lecę w niedzielę więc sprawdziłem jak to wychodzi np. w wypożyczalni samochodów. Przy ich kursie przeliczając (płacąc) czy to euro czy dolara za lirę zapłacę ok. 1.25zł.
      Wezmę perę lira z bankomatu i sprawdzę jak mi przeliczy bank. Przecież nie jadę do Turcji kupować auta ani samolotu.
      • Gość: Michal Re: Waluta w Turcji IP: *.dynamic.chello.pl 27.08.15, 15:31
        Dzięki za odp. Ja nie musze wymieniac euro bo aktualnie mam. Zastanawiam sie nad dolarami czy troche wymienic. Ja tez lece w niedziele o 6 rano z Wawy.
    • aseretka Re: Waluta w Turcji 27.08.15, 20:56
      Zgadzam się ze stwierdzeniem:
      > W Turcji oczywiście stosują swoje własne :) przeliczniki. Wszystko zależy od sprzedającego więc
      > nie ma odpowiedzi uniwersalnej.
      Dlatego najkorzystniej jest wymieniać euro lub dolary na liry w ichnich kantorach i dokonując zakupu płacić lirami. No i oczywiście w dobrym,tureckim guście jest targowanie się. :) Śmiało można zejść nawet do 30% tej ceny, która pierwotnie była proponowana. Oczywiście nie dotyczy to zakupu w marketach, ale w lokalnych sklepikach.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka