Dodaj do ulubionych

Turcja - niemoralne

22.07.16, 07:38
Czy nie czujecie choćby małego dyskomfortu jadać do Turcji?
Kraju gdzie ludzie są prześladowani, mordowani. Niszczona jest demokracja. Nauczyciele, sędziowie wsadzani są do więzień bez wyroków. Kraju który rozważa przywrócenie kary śmierci?
Czy po prostu wizja kiepskich drinków w AI przesłania wam to wszystko?
Obserwuj wątek
    • zosok Re: Turcja - niemoralne 22.07.16, 07:41
      Już od zeszłego roku odpuścił am Turcję. Współpraca z ISIS, bombardowanie Kurdow..a teraz jeszcze ten pseudo - pucz.
    • Gość: Asia Re: Turcja - niemoralne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.07.16, 08:08
      A co to ma wspólnego z turystami??
      Ludzie podróżują do Chin, Rosji czy na Kubę, gdzie władze trudno uznać za demokratyczne.

W Turcji na odpływie turystów straci nie Erdogan i jego władza, ale właśnie to tureckie społeczeństwo terroryzowane przez Ergodana, któremu tak współczujesz (ja zresztą też). To ludzie utrzymujący się z turystyki i dziedzin pokrewnych jak np. transport stracą pracę i znajdą się w jeszcze gorszej sytuacji.
      Oczywiście Erdogan ma poparcie części Turków, co widzimy w mediach, inaczej nie odważyłby się na tak radykalne działania "w imię demokracji", więc istnieje realne ryzyko, że Turcja będzie zmieniała się w złym kierunku (z naszego punktu widzenia).
      Natomiast takie wpisy jak twoje, które próbują wywołać jakieś poczucie winy u turystów, tylko dlatego, że chcą spędzić urlop w Turcji są nie na miejscu. Żaden bojkot Turcji przez turystów nie zmieni działań władzy, a najwyżej negatywie odbije się na życiu zwykłych Turków.
      • organista_pl Re: Turcja - niemoralne 22.07.16, 08:28
        Asia wypisują te brednie bo zazdroszczą wyjazdu innych na wakacje a sami pewni siedzą w domu
        • Gość: addad Re: Turcja - niemoralne IP: *.tktelekom.pl 22.07.16, 08:49
          Byłem 2 razy w Turcji. Spróbowaliśmy Alanyi i Oludeniz. Nic szczególnego. Bardzo dobre hotele, niezła infrastruktura turystyczna i koniec. Chcę kiedyś zobaczyć Stambuł i tym koniec. Przede wszystkim szkoda mojego czasu. Brak tych szczególnych wakacyjnych klimatów, które są np. w Toskanii, Prowansji czy Andaluzji. Oczywiście w żadnym wypadku nie zazdroszczę nikomu wakacji. Bo pobyt w Turcji jest niestety tylko swojego rodzaju wakacjami. Patrząc kategoriami muzycznymi to takie disco polo i właśnie wyznawcy tej muzyki najczęściej tam bywają. Myślę, że właśnie dlatego nie rozumieją podstawowych zasad. Mówicie o zwykłych Turkach, którzy żyją z turystyki, ale to właśnie oni poparli pamiętnej nocy tydzień temu dyktatora, który miedzy innymi zabija Kurdów. Tak Turcja to jest niemoralne.
    • garwena Re: Turcja - niemoralne 22.07.16, 08:40
      To twój komentarz jest niemoralny. Próbujesz przerzucić odpowiedzialność za to co się dzieje w Turcji na turystów??
      Turyści mają mieć jakieś wyrzuty sumienia, bo Erdogan robi to co robi? Chyba pomyliło Ci się kto jest jest tu ofiarą a kto zbrodniarzem.
      W Turcji właścicielami hoteli, sklepów, restauracji, knajpek autokarów, dolmuszy itd nie jest władza tylko osoby prywatne. Zgadzam się z Asią, że to tylko oni stracą na braku turystów lub znacznym ograniczeniu ich liczby.
      Wielu turystów odpuszcza sobie Turcję z powodu niestabilnej sytuacji, chociaż Turcy robią wszystko, żeby zapewnić spokój i bezpieczeństwo w kurortach, bo wiedzą, że turystyka to podstawowe źródło utrzymania milionów ludzi.
      Twój tekst o kiepskich drinkach jest żałosny i obraża ludzi, którzy nadal chcą spędzać swoje wakacje w tym pięknym kraju.
    • lajtwaga Re: Turcja - niemoralne 22.07.16, 08:45
      Czytając dwie odpowiedzi utwierdzam się w przekonaiu, że te rozwodnione drinki jednak rozmywają wasze człowieczeństwo jeśli kiedykolwiek coś takiego posiadaliście.
      Ważne żeby była wódka, grill i zabawa. Gdzieś niedlaeko ludzie gniją w więzieniach.
      • garwena Re: Turcja - niemoralne 22.07.16, 09:05
        Nie dość, że jesteś żałosna to na dodatek chamska i prymitywna (i ty afiszujesz się swoim pokrętnym człowieczeństwem?)
        Ja w Turcji spędzam wakacje z dziećmi, które uwielbiają ten kraj, wódki nie piję nigdy, drinki sporadycznie, bo nie dla nich latam do Turcji.
        Nie mam ŻADNEGO wpływu na to czy ktoś będzie w Turcji gnił w więzieniu, to tylko dla takich "uczłowieczonych" istot jak ty urlop w Turcji oznacza poparcie dla reżimu Erdogana, przyklejać innym łątkę jest przecież tak łatwo, nic to nie kosztuje, gdy można kogoś opluć jadem.
        Szkoda tylko,że nie jesteś w stanie odpowiedzieć merytorycznie na komentarze, które tak nie przypadły ci do gustu. Twój argument o drinkach jest na poziomie mało rozgarniętego przedszkolaka i nie zamierzam więcej polemizować na tym poziomie.
        • lajtwaga Re: Turcja - niemoralne 22.07.16, 09:08
          Nic nowego. Każdy próbuje jakoś tam racjonalizować swoje zachowania. Nawet takie jak wakację w bandyckim kraju.
      • Gość: Marco Re: Turcja - niemoralne IP: *.wco.pl 22.07.16, 09:05
        Zgadzam się z Tobą. Byłem w Turcji kilka razy piękny Kraj, fajne hotele, mili ludzie i właśnie dlatego w tym roku zrezygnowałem z drugiego wyjazdy (byłem w czerwcu). Nie kierował mną strach zamachy są wszędzie, a np. muzułmańską Francję uważam za mniej bezpieczną. Jednak gdy pomyślałem że tam giną ludzie, demokratyczne Państwo zamienia się w dygtaturę poczułem jakiś niesmak. Choć innych nie zamierzam krytykować sam nie polecę. Pomyślcie o Polsce lat 80, Kubie, Rosji, Korei Pólnocnej. Z wakacjami to jak z ropą, USA walczy o demokracje tam gdzie ona jest w innych krajach reżim nie przeszkadza. My podobnie krytykujemy reżimy ale już tam gdzie tani al dyktatura nie przeszkadza i nabijamy jej sakwę. Pzdr
        • garwena Re: Turcja - niemoralne 22.07.16, 09:21
          Ja w tym roku byłam już w Turcji na przełomie czerwca i lipca, pozostałą część urlopu spędzimy w sierpniu na Majorce. Ale nie przyszłoby mi do głowy potępiać turystów, którzy są tam teraz lub planują wylot wkrótce i jeszcze pisać głupoty, że jakoby głównym powodem wyjazdu do Turcji jest chęć wypicia tam drinka.
          • lajtwaga Re: Turcja - niemoralne 22.07.16, 09:29
            No widzisz. Ten drink to symboliczne przestawienie pewnego sposobu spędzania wakacji. Tak jak nie potrafisz wykrzesać w sobie refleksji na temat prześladowań ludzi w Turcji tak nie potrafisz odczytać języka symboli. No, ale dzieciom się podoba... Może zwiedzą kaazamaty gdzie przetrzymują sędziów bez ywroku.
            • l-a Re: Turcja - niemoralne 22.07.16, 09:48
              Kobieto, co cię upoważnia do oceniania innych???
              Jesteś chyba z siebie strasznie dumna, że ty nie spędzasz wakacji w tej reżimowej Turcji (i tak pewnie nie miałaś takiego zamiaru, więc nic cię to nie kosztuje), ale śmiesz krytykować ludzi, których zupełnie nie znasz i uważać się za lepszego człowieka, tylko dlatego, że nie lecisz do Turcji??
              Twoje teksty są żenujące i po prostu głupie (a to o zwiedzaniu kazamatów przez dzieci to już zupełne dno)
              Dobra rada - nie brnij, bo się ośmieszasz.
              • krejzimama Re: Turcja - niemoralne 22.07.16, 09:50
                >Kobieto, co cię upoważnia do oceniania innych???
                Wolność do wyrażania swoich opinii.
                Turcy np nie mogą tego robić, ale ważne że dzieci dobrze się bawią na plaży a sok z granata w drinku nie przypomina krwi zabitych ludzi.
                • l-a Re: Turcja - niemoralne 22.07.16, 10:08
                  Mowa była o moralności, więc moje pytanie dotyczyło oceny moralnej innych ludzi. Jak można oceniać kogoś kogo się nie zna?? Szkoda, że nie widzisz różnicy między opinią w jakiejś sprawie a ocenianiem innej osoby na podstawie tak groteskowej przesłanki jak podróż do Turcji.
                  Ci latający do Turcji nie robią nikomu żadnej krzywdy, nie popełnili żadnego przestępstwa, więc odbieranie im prawa do człowieczeństwa to kuriozum. Tylko dlatego, że wakacje spędzają w Turcji są gorszymi ludźmi bez uczuć i empatii??
                  Irytujące są osoby, które uważają się za lepszych od innych tylko z tego powodu, że poużalają się nad losem Turków, w końcu pisanina to żaden wysiłek, a można komuś dowalić.
                • Gość: Asia Re: Turcja - niemoralne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.07.16, 10:36
                  Jestem całym sercem z terroryzowaną przez Erdogana częścią społeczeństwa, uważam, że prowadzi on Turcję w bardzo złym kierunku, a poparcia udziela mu fanatyczna cześć społeczeństwa (skąd my to znamy).
                  Ale to czy ktoś wyjedzie do Turcji czy nie ma najmniejszego wpływu na to co się w Turcji wydarzy, nie mają na to wpływu także przywódcy światowi, którzy tylko mogą potępiać to co się dzieje w Turcji - ja też to potępiam i bardzo współczuję represjonowanym obywatelom.
                  Ale dla mnie współczucie dla tych ludzi nie kłóci się z wyjazdem na wakacje do Turcji. Wokół nas dzieje się mnóstwo strasznych rzeczy, ale czy to znaczy, że mamy zrezygnować ze swojego normalnego życia, ciągle płakać i się umartwiać. Dlaczego moje dzieci mają rezygnować z fantastycznych wakacji w Turcji (dla nich jakiś Erdogan i więzienia to abstrakcja), jak mam im wytłumaczyć, że Turcja stacza się w stronę dyktatury i cierpią z tego powodu ludzie? W imię współczucia dla represjonowanych ludzi mam patrzeć na cierpienie moich własnych dzieci, które nie potrafią zrozumieć dlaczego mają stracić wakacje, na które czekały wiele miesięcy. Wybieram własną rodzinę, bo moja rezygnacja z wyjazdu nie uratuje nikogo w Turcji, a wyłącznie narazi na rozczarowanie i rozpacz moje dzieci.
                  I to tyle, mam gdzieś czy to się komuś podoba czy nie. Nie interesują mnie oceny/opinie żadnych świętoszkowatych moralizatorów.
                  Lepiej gdyby każdy pilnował własnego nosa, a nie wtrącał się w życie innych i je oceniał.
                  • Gość: adadk Re: Turcja - niemoralne IP: *.tktelekom.pl 22.07.16, 11:20
                    Przeczytaj sama co napisałaś. Jakoby robisz to dla dobra Twoich dzieci. Gdyby nawet udało się pominąć kwestie bezpieczeństwa to i tak cała reszta jest nie do przyjęcia. Uważaj bo czasami Twoje własne dziecko może być mądrzejsze od Ciebie, i mieć inne zdanie na temat pysznego jedzonka w opcji al i super basenów, może dla niego jest coś więcej.
                    • Gość: Asia Re: Turcja - niemoralne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.07.16, 11:42
                      Napisałam, że nie życzę sobie pouczania przez takich "mądrali" jak ty.
                      I chyba nie uważasz, że lepiej znasz moje dzieci niż ja (twoja impertynencja jest porażająca), naprawdę nie jesteś dla mnie żadnym autorytetem. Dla ciebie pewne rzeczy są nie do przyjęcia, a dla mnie jak najbardziej tak. Ty decydujesz o swojej rodzinie, a ja w porozumieniu z mężem o swojej. To ja oceniam co jest dobre dla moje rodziny, a nie ty. I tak zostanie.
                      • Gość: adadk Re: Turcja - niemoralne IP: *.tktelekom.pl 22.07.16, 13:03
                        Problem w tym, że nie jest ważne czego Ty sobie życzysz i jak interpretujesz rzeczywistość. Złe postępowanie jest złym i koniec. Nie ważne, że uważasz inaczej. Wiem, że trudno się z tym pogodzić, tym bardziej jak niewiele się z tej rzeczywistości rozumie. Denerwowanie się i obrażanie innych nic nie pomoże!
                        • Gość: Asia Re: Turcja - niemoralne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.07.16, 13:22
                          No właśnie, tacy jak ty w swojej arogancji uważają, że tylko ich interpretacja rzeczywistości jest OK, nie mam pojęcia na jakiej podstawie rościsz sobie prawo do decydowania czy czyjeś postępowanie jest złe czy dobre?? Mogę tylko się uśmiechnąć na twierdzenie, że wakacyjny wyjazd do Turcji to przestępstwo albo co najmniej jakieś zachowanie nieetyczne. Wybrałam Turcję i już niedługo tam polecę, nawet jeżeli tobie się to bardzo nie podoba.
                          A ty zajmij się sobą i swoim życiem, bo tylko o nim możesz decydować.
                          I nie zamierzam dłużej prowadzić tej bezsensownej polemiki, bo do niczego nie prowadzi, już wcześniej wyraziłam się chyba jasno, że guzik mnie interesuje zdanie twoje i tobie podobnych.
                          • Gość: adadk Re: Turcja - niemoralne IP: *.tktelekom.pl 22.07.16, 13:43
                            Myślę, że jednak Ciebie moje zdanie interesuje. To akurat pocieszające. Coś tam jednak każe Tobie dyskutować. Czyżby wewnętrzna sprzeczność?
    • joanna_poz Re: Turcja - niemoralne 22.07.16, 11:56
      niemoralne to sa Twoje oceny, insynuacje i obrażanie innych.
    • Gość: demokrata Re: Turcja - niemoralne IP: *.dynamic.chello.pl 22.07.16, 12:37
      Heh, jakbym słyszał jakiegoś żałosnego KODdziarza, forum agory wiele tłumaczy. Demokrację naruszają ci, którzy podnoszą łapy na demokratycznie wybrane władze, nie ważne, czy to w Polsce, czy Turcji, kara taka powinna być taka sama - u nas strasznie się pieszczą z rebelią.
      • Gość: antypiskodpo Re: Turcja - niemoralne IP: *.echostar.pl 22.07.16, 16:30
        Janukowicza też wybrali demokratycznie i co Pisiory kodziarze i popaprancy byli za Majdanem. Więc pisiorku wyluzuj
    • steczkowscy Re: Turcja - niemoralne 22.07.16, 13:52
      trudno zrozumieć ludzi którzy wchodzą na to forum dyskusyjne- to jest forum dla ludzi którzy chcą jechać na wakacje do turcji i wpisują się tutaj aby dowiedzieć się kto i kiedy leci bo jest wtedy razniej, weselej można nawiązać nowe znajomości albo dowiedzieć się czegoś o hotelu bądz miejscowości do której lecimy od kogoś kto już tam był po to własnie jest to forum, ale zawsze musi się znaleść jakiś mąciciel lub dwoje jak w tym przypadku którym sprawia przyjemność obrażania innych i bezdyskusyjnego wywierania swoich racji ( a piszecie że to w turcji jest terror i tyrania ) a co do opcji drinków i jedzenia all to przecież nie tylko w turcji tak jest grecja,hiszpania, cypr, czy nawet chorwacja a nawet te egzotyczne kraje wymienione przez jednego z was które jak domniemam znacie tylko z nazwy też mają taką opcje all to dlaczego tak atakujecie i drwicie z ludzi jadących do turcji, bo co bo sami wolicie siedzieć przed telewizorem i sączyć rodzime sikacze
      • Gość: cela Re: Turcja - niemoralne IP: *.tktelekom.pl 22.07.16, 14:40
        No właśnie - dlaczego?
      • werkaem Re: Turcja - niemoralne 22.07.16, 14:58
        Na każdym forum trafiają się sfrustrowani pieniacze, którzy uwielbiają obrażać każdego kto ma inne zdanie, udowadniać wszystkim swoją "wyższość" i pić pianę bez sensu. Ja też nie wiem dlaczego ludzie, którzy nie zamierzają wyjeżdżać do Turcji próbują wszystkim, którzy tam lecą, udowodnić, że są nieodpowiedzialnymi idiotami, którzy jeszcze wiozą na rzeź swoje dzieci, teraz jeszcze doszły wątki ideologiczne, co już robi się zupełnie niestrawne.
        Moim zdaniem najlepiej ignorować tych trolli to może w końcu odpiszczą
        • Gość: gość hotel La Blanche w Turgutreis 2015 IP: *.pulseservers.com 22.07.16, 19:26
          Grubo było, krejziwaga?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka