Dodaj do ulubionych

który wybrac

25.10.16, 20:33
Mam dylemat który z tych hoteli jest lepszy Blue Star czy Antique Roman Palace oba znajdują się w Alanyi
Obserwuj wątek
    • Gość: jacky Re: który wybrac IP: *.noc.fibertech.net.pl 26.10.16, 08:21
      Jeżeli zależy Ci na dobrej plaży, a nie zraża odległość od niej (ok. 600 metrów), to raczej Blue Star, gdyż leży po stronie Plaży Kleopatry. Mocną stroną Blue Stara jest również bardzo dobra kuchnia.
    • Gość: Kas Re: który wybrac IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.10.16, 08:51
      Moim zdaniem zdecydowanie Antique Roman Palace. Ma o wiele lepsze opinie niż Blue Star, własna plaża właściwie przy hotelu (przejście tylko przez ulicę), leżaki na plaży gratis (w Blue Star płatne). Wifi gratis w całym hotelu (w Blue Star tylko w lobby), minibar gratis (w Blue Star płatny). do tego bardzo dobre jedzenie i fajne animacje
      Jeżeli cena jest porównywalna to więcej atutów jest po stronie Antique Roman Palace.
    • Gość: Ania Re: który wybrac IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.16, 18:23
      Byłam rok temu w maju w Blue Star i leżaki były bezpłatne i bar rownież w ramach all na plaży. Mam bardzo dobre zdanie o tym hotelu. Na plus kuchnia, położenie i atmosfera. Drugiego hotelu nie znam, ale powiem tak, dookoła hotelu panuje cisza a do centrum dosłownie 5 mińut spacerem. Hotel Blue Star ma poza tym piekną plażę, jak nie chce się przejść tych kilkuset metrów to co chwilę jeżdżą busy hotelowe. Blue star znajduje się na pewnym wzniesieniu więc z hotelu rownież widok piękny na Alanię jak jeszcze pokój na wyższym pietrze to jeszcze lepiej.Bardzo dobrze karmią, w sumie na okrągło, całe mnóstwo zielska jak ktoś lubi warzywa, mięsa, lody, desery i codziennie ryby. Przy basenie bar sałatkowy ale rownież dania mięsne i frytki, tak więc nawet nie trzeba chodzić na lunch. Fajne animacje i przyznam jak nie jestem fanką takiej rozrywki, to w Blue Star były sympatyczne, zwłaszcza za dnia przy basenie. Przy drugim basenie spokój i cisza, jak ktoś woli. Przy hotelu sklep i postój taxi. Przy hotelu również biuro "wycieczkowe" w którym Turek mówi po polsku. Jedna rzecz rownież zasługuje na pochwalenie to dobrej jakości alkohole. Wieczorem wystawiane kolorowe drinki. Rewelacyjna kawa z ekspresu, a nawet herbata po turecku cały dzień dostępna na terenie basenów i stołówki.
      • Gość: gość Re: który wybrac IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.10.16, 07:26
        Blue Star ma ocenę 4,9 a Antique Roman Palace 5,3 (holidaycheck), gastronomia 4,9 (Blue Star) do 5,2 (Antique). Dla mnie wybór jest oczywisty, lepszy hotel to Antique Roman Palace, (nie mówiąc już o bliskości plaży), ale ktoś inny może wybrać inaczej.
    • Gość: jacky Re: który wybrac IP: *.noc.fibertech.net.pl 27.10.16, 08:00
      Przestrzegałbym przed podchodzeniem ze zbyt dużym nabożeństwem do procentów na holidaycheck-u. Przykład: Hotel OZ Side Premium - ledwie 79% rekomendacji, średnia ocen 5, a proszę przeczytać kilkadziesiąt komentarzy osób z tego roku - same ochy, achy ! Często nie ma rozwiązań zero-jedynkowych - zależy od osobistych preferencji, jednemu coś przeszkadza, dla drugiego to nieistotne.
      • werkaem Re: który wybrac 27.10.16, 08:37
        Ty wybieraj sobie nawet hotel z 30% rekomendacji jak Ci pasuje, ale dla mnie hotel, który ma wyższą ocenę ogólną i za poszczególnie składniki jest na pewno lepszy niż niż ten, który ma oceny gorsze. Zawsze znajdą się osoby, którym konkretny (nawet słabszy) hotel się podoba, bywa też odwrotnie - słaba ocena hotelu generalnie ocenianego bardzo dobrze. Ważna jest wypadkowa różnych ocen. a średnia ocena jest wyciągana jest na podstawie opinii gości z różnych krajów (wielu Polaków zachwyca się hotelami przeciętnymi, bo ma niewielkie porównanie). Mam znajomego, który prawie co roku lata do bardzo przeciętnego hotelu i uważa go za super hotel, tylko że nie był w żadnym innym, więc nie ma pojęcia jaki standard jest w innych hotelach.

> .....Przykład: Hotel OZ Side Premium - ledwie 79% rekomendacji, śred
        > nia ocen 5, a proszę przeczytać kilkadziesiąt komentarzy osób z tego roku - sam
        > e ochy, achy ! .....

Przecież te opinie też wpływają na średnią ocenę tego hotelu. Ale pomimo tych ochów i achów jak piszesz, nie wszyscy oceniają go tak dobrze, bo wtedy rekomendacja byłaby wyższa. Poza tym jeżeli opinie nadal będą bardzo dobre średnia ocena wzrośnie i hotel będzie miał wyższą rekomendację (może poprawił się standard w tym hotelu, jest nowy właściciel lub menadżer, poprawiła się kuchnia itp). Może być też odwrotnie - hotel do tej pory oceniany bardzo dobrze obniżył z różnych względów standard, wiec jego ocena będzie się obniżała. Jednak zawsze lepiej wybrać hotel z średnią ocen wyższą niż niższą (z uwzględnieniem ocen z ostatniego roku).
    • Gość: jacky Re: który wybrac IP: *.noc.fibertech.net.pl 27.10.16, 09:15
      Żona Iksińskiego zdradziła męża w tym roku 6 razy, Igrekowskiego wcale - średnio obie puszczają się 3 razy w roku - tyle warta jest średnia statystyczna. A reasumując temat: każdy musi wyrobić sobie własne zdanie na podstawie dostępnych materiałów, a pojęcie "lepszy", "gorszy" - bardzo relatywne.
      • Gość: Ania Re: który wybrac IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.16, 10:03
        Pisałam o jednym hotelu Blue Star, bo z tych dwóch byłam tylko tam. Pan Kas nie napisał czy był w jakimkolwiek, a że podał nieprwdę jeżeli chodzi o płatne leżaki to po prostu zdementowała informację i dodałam pozytywne aspekty tego hotelu. Oczywiście jak pisaliście, wszystko zależy od preferencji. Ja osobiście nie chciałabym mieszkać przy głównej ulicy, gdzie gwar jest non stop i czasem w nocy trudno spać. Również korzystam z opinii innych na rożnych forach co do hotelu i miejsca wypoczynku, ale jak to w życiu bywa na miejscu sama weryfikuje wszystkie oceny. Kiedyś już mi sie zdarzyło przeczytać, że śniadania monotonne. Jak zobaczyłam ile hotel serwuje różności na śniadanie to zastanawiam się co ludzie w domach jadają na śniadanie? Bo u mnie nie ma trzydziestu rodzaju bułeczek kilkunastu rodzajów serów o warzywach czy o omletach nie wspomnę. Jedni wola kameralną atmosferę na końcu kurortu inni epicentrum z maleńkim basenikiem ...osobiście, nawet jak hotel jest super nie jeżdzę do niego co roku, lubię zmiany, nowe miejsca. W przyszłym roku Turcja Egejska. Mam nadzieję, że będzie można spokojnie planować urlop i bedzie bezpiecznie, czego wszystkim nam życzę, bo to ważniejsze od wielkości łóżka hotelowego i od rekomendacji innych podróżujących.
        • Gość: Kas Re: który wybrac IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.10.16, 12:04
          : Ania napisał(a):

> Pisałam o jednym hotelu Blue Star, bo z tych dwóch byłam tylko tam. Pan Kas nie
          > napisał czy był w jakimkolwiek, a że podał nieprwdę jeżeli chodzi o płatne leż
          > aki to po prostu zdementowała informację ....

W hotelu Blue Star korzystaliśmy z plaży hotelowej, leżaki i parasole płatne 5 TL za 1 leżak lub 1 parasol na cały dzień (pobyt lipiec 2015). I nie rozumiem zachwytów nad jedzeniem, hotel duży a tylko jedna restauracja, do której tworzyły się ogromne kolejki. Obiady były tragiczne, nieraz zdarzało się, że po przejściu całej restauracji zostawaliśmy z pustym talerzem. Nie było żadnego wyboru, jeżeli trafiło się mięso, którego ktoś nie lubił lub mu nie smakowało, to pozostało mu zjeść warzywa, ponieważ nic innego nie mógł wybrać. Na kolacje 2 rodzaje mięsa (lub mięso i ryba) nie najlepszej jakości, wyjątek stanowił czwartek (Tureckie święto) kiedy pojawiał się kebab z kurczaka lub pieczony indyk. Do śniadań nie mam zastrzeżeń. Bardzo słabe all, po colę, fantę, sprite trzeba było odstać swoje w kolejce aby je dostać, nawet ze zwykłą wodą był problem (na stołach podczas obiadu i kolacji stały otwarte butelki), do pokoju można było zabrać tylko wodę w szklance. Czystość w barach na poziomie tragicznym. Można było przykleić się do blatów, na których przez cały dzień były rozlane słodkie napoje. Internet - dramat, miał działać w lobby, ale najczęściej nie można było załadować nawet jednej strony, my korzystaliśmy z wifi w sklepiku obok, gdzie bardzo mili sprzedawcy udzielali gościom swojego łącza.
          Generalnie hotel przereklamowany, polecać go mogą tylko osoby, które nigdy nie były w Turcji w hotelach 4*, za tę cenę nie warto.
          ps. transfer miał trwać ok. 2 godzin my jechaliśmy prawie 3.

Ja osobiście nie
          > chciałabym mieszkać przy głównej ulicy, gdzie gwar jest non stop i czasem w noc
          > y trudno spać....

Antique Roman Palace jest położony w spokojnym miejscu przy promenadzie (ok. 2 km od centrum Alanyi, dolmuszem - 10 minut), ale w okolicy są bazary i restauracje. Jedzenie o niebo lepsze, smaczne i duży wybór, drinki bardzo dobre, warto wziąć pokój z pięknym widokiem na morze.
          • Gość: Ania Re: który wybrac IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.16, 13:22
            Kas, mniej emocji wiecej empatii, piszę tak jak było w maju, być może w lipcu więcej ludzi, choć moim zdaniem w maju (długi weekend) było sporo ludzi, byłam dwa tygodnie w Blue Star i nie zaobserwowałam tego co ty piszesz. Obsługa rewelacyjna, czysto, nigdy nie stałam za niczym w kolejkach, wręcz przeciwnie, przy basenie kiedy kelnerzy zbierali szklanki po drinkach klientów leżących na leżakach, pytali czy nie przynieść następnego drinka. Nigdy nie brakowało jedzenia, jeżeli siadało sie do stolika zaraz pytano o napoje jakie chciało sie wypić do posiłku. Nie brakowało wody butelkowanej. Miałeś pecha? Co do wifi, korzystałam dwa razy w lobby. Staram się po prostu nie korzystać z internetu w tym czasie kiedy mam urlop. Ale moja koleżanka była zmuszona więc codziennie korzystała. Na balkonie pokojowym rowniez miała zasięg. Moja babcia powtarzała taka maksymę: pamiętaj, miłych ludzi spotykają miłe rzeczy. Owszem, byłam w swoim życiu w kilku lepszych hotelach w rożnych częściach świata, jednak, sam fakt taki, że hotel ma full obłożenie też świadczy na jego korzyść. Tylko przykre, że ciebie spotkały brudne stoły i głód w tym hotelu.
      • Gość: gość Re: który wybrac IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.10.16, 10:14
        jacky napisał(a):

> Żona Iksińskiego zdradziła męża w tym roku 6 razy, Igrekowskiego wcale - średn
        > io obie puszczają się 3 razy w roku - tyle warta jest średnia statystyczna.....

Idiotyczne porównanie na poziomie mało rozgarniętego gimnazjalisty, ale trzymaj się tego, kolego. Tylko potem żebyś nie płakał,że trafisz do badziewiastego hotelu, bo średnią np. 3,5 uznałaś za lepszą niż 5,5 (to przecież takie relatywne)
        Niby na podstawie czego masz sobie wyrobić swoje zdanie, jeżeli jeszcze nie byłeś w konkretnym hotelu, a nie chcesz trafić do syfu??? Może jednak na podstawie opinii osób, które już tam były??? A średnia ich ocen jest jak najbardziej miarodajną opinią (dużo ocen wysokich - średnia wysoka i odwrotnie)
        Możesz oczywiście wyrobić sobie zdanie na podstawie fotek z hotelu i opisu w katalogu (najczęściej podkolorowanych) lub innych "dostępnych materiałów", ale bardzo wątpię, czy to podstawa bardziej wiarygodna.
        • Gość: jacky Re: który wybrac IP: *.noc.fibertech.net.pl 27.10.16, 11:11
          Nie chce mi się z Tobą człowieku dyskutować na tym poziomie. Trywializujesz sądząc, że wybrałbym hotel z dużo niższą średnią zamiast dużo wyższą. Chcę tylko zaznaczyć, że średnia ocen jest tylko jednym z wielu aspektów i wcale nie najważniejszym, które należy wziąć pod uwagę przy wyborze hotelu. A oceny "lepszy", "gorszy" - są naprawdę relatywne, przykład: ktoś może negatywnie oceniać hotel bo: podają "słabe drinki", albo, że jest "za mały basen", albo kelnerzy się "za słabo uśmiechają", "fugi w łazience są krzywe" itp., a dla innych to nie ma kompletnie znaczenia. Dlatego trzeba patrzyć na aspekty, które mają znaczenie dla wybierającego. A ja znam swoje preferencje i moje dotychczasowe wybory od kilkunastu lat z wyjazdów zagranicznych na razie nie były powodem do płaczu z powodu "syfu", ale skoro dla niektórych różnica w ocenie hotelu rzędu 0.3-0.4 w skali szkolnej "to wybór oczywisty", pozostaje mi życzyć tylko trafnych wyborów.
          • Gość: Ania Re: który wybrac IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.16, 13:30
            Jacky, powiedz mi jak to możliwe, by Kas, człowiek wiedzący jak wybrać hotel, obcykany w tych procentach i rekomendacjach, trafił do takiego syfu w Blue Star? Czyżby zawiodły go " kłamliwie rekomendacje?" Jak mógł sie tak pomylić?
            • Gość: Kas Re: który wybrac IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.10.16, 13:51
              Niestety w miarę pozytywne opinie mnie zwiodły, dlatego twierdzę, że hotel przereklamowany, po doświadczeniach z Blue Star nie latam w Turcji do hoteli z oceną poniżej 5.0, a najchętniej do co najmniej 5,3-5,4.
              A Blue Star nie polecam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka