Dodaj do ulubionych

First minute z TUI

IP: *.wco.pl 26.04.17, 11:21
First Minute z TUI.
Trzeci raz rzędu first minute z TUI jest czystą iluzją, domkiem na piasku. Kupiłem we wrześniu zeszłego roku w dobrej cenie Voque Bodrum Hotel 15-22.06. wylot z Poznania z dziećmi, jak zwykle w first minute super godziny lotów. Właśnie dostałem wiadomość, że mogą mi oddać pieniążki albo lecę z W-wy wylot 21.30-1.30 (w hotelu 3 rano), a powrót 02-06 w nocy!!! Trzeci rok to samo, mój ostatni raz. Nie byłoby najgorzej gdyby TUI skoordynowało dojazd do Warszawy i w związku z nocnymi godzinami lotu ustaliła z "Hotelem" co z wydłużonym pobytem. Panie w TUI radzą radź sobie sam i pisz reklamację. Planowałem wyjazd ze szczegółami, wziąłem urlop. Teraz mam problem, dodatkowe koszty, jazda przez połowę Polski i problem w Hotelu tj., wymeldowanie o 12, a transfer o 23. Czy Hotel udostępni możliwość korzystania z obiektu oczywiście za opłatą (w pobliżu nie ma Biedronki czy McD) nawet tego TUI nie wie. W końcu kupiłem u nich lot z transferem i pobytem czyli kompletną usługę turystyczną. Moje ostatnie first minute z TUI miało być pięknie wyszło jak co roku.. PZdr
Obserwuj wątek
    • Gość: Paweł Re: First minute z TUI IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.04.17, 12:06
      To naiwność przywiązywać się do godzin przelotów gdy rezerwujesz we wrześniu wyjazd czerwcowy. Żaden przewoźnik nie ma ustalonej wtedy siatki przelotów na sezon letni, bo ten ustalony jest najczęściej w marcu- kwietniu w zależności od kierunku. W tym sezonie Turcja nie ma korzystnych godzin przelotów chyba z żadnego miasta, ale nie bardzo rozumiem po co ci Biedronka w pobliżu hotelu. Nawet jeżeli opuścisz pokój o 12 to cały czas korzystasz z całej infrastruktury hotelu - baseny, plaża, jedzenie, picie, więc czas w hotelu możecie sobie zorganizować aż do samego transferu z hotelu, przerabiałem taki scenariusz już wielokrotnie, bo doba hotelowa bardzo rzadko pokrywa się z godzinami przelotów, osobiście wolę zostać w hotelu po opuszczeniu pokoju niż wylatywać bladym świtem ostatniego dnia nawet nez śniadania. Biuro podróży nic nie może załatwić z hotelem z związku z niedogodnymi godzinami przelotów, możesz co najwyżej sam załatwić sobie przedłużenie doby hotelowej (odpłatnie oczywiście) jeżeli zależy ci na zatrzymaniu pokoju (ja w nim właściwie tylko śpię, cały dzień jestem poza pokojem) i jeżeli w ogóle jest taka możliwość, bo na zwolnienie twojego pokoju nie czekają już kolejni goście.
      • Gość: Marco Re: First minute z TUI IP: *.echostar.pl 26.04.17, 18:30
        Ciągle słyszę Biuro podróży nie może nie wie nie ma pojęcia. To po co sprzedaje First minutę Art 14 ust 2 ustawa o usługach turystycznych określa co jest istotne dla klienta i biura. To jest tak jakby ci sprzedali dom w Warszawie dostalbys kredyt a oni by ci zapropnowali Piaseczno za tą samą kasę. Jaja sobie robią. Ok nie wiedzieli to teraz się starać powinni zapewnić mi dojazd i pobyt odpowiedni tak się buduje markę firmy
        • Gość: gość Re: First minute z TUI IP: *.dynamic.chello.pl 26.04.17, 21:24
          To po co rezerwujesz first minute??? Czy ktoś cię zmusza? trzeba było rezerwować teraz albo w ogóle lasta, chociaż wtedy też godziny przelotów nie są pewne na 100% (mnie Itaka zmieniła godziny z rannych na późno wieczorne na 2 dni przed wylotem).
          A wiadomo, że godziny przelotów podczas tak wczesnej rezerwacji nie są znane i ostatecznie można trafić różnie.
          A jeżeli chodzi o wyloty z mniejszych lotnisk (tylko Warszawa i Katowice to raczej pewny wylot) szczególnie przed szczytem sezonu to też mogą być zmienione jak w twoim przypadku. Jeśli nie będzie chętnych na konkretny termin to możesz się wkurzać, ale jak biuro podróży ma rezerwacje na 20-25% samolotu (albo mniej) to skasuje lot, bo nie będzie dokładać do interesu i tak zrobi każde biuro, nie tylko TUI.
          First minute to się opłaca rezerwować, ale tylko na wyloty w szczycie sezonu, a nie przed sezonem kiedy nie ma problemu z atrakcyjnym hotelem w dobrej cenie. Ja od wielu lat rezerwuję FM, ale zawsze na okres wakacji szkolnych i zawsze świetnie na tym wychodzę, mam najtańszą cenę i hotel taki jak wybiorę, a nie taki, który wcześniej się nie sprzedał i za cenę znacznie wyższą niż w FM
      • Gość: Balian z Ibelinu Re: First minute z TUI IP: *.toya.net.pl 26.04.17, 21:10
        Nieprawda, Itaka z Warszawy na riwierę, zwłaszcza na 12 dni i 14 dni, wylot w sobotę. wezyr z Warszawy na 15 dni lub 8 dni. Wylot w sobotę, powrót w niedzielę. Na ten czas oczywiście.
        • Gość: Ada Re: First minute z TUI IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.04.17, 08:09
          Ja lecę z TUI do Belek na 5 lipca (na 10 dni) i mam bardzo dobre godziny przelotów - wylot 6.15 rano, a powrót 15.40 ostatniego dnia, więc z tymi godzinami zależy jak się trafi, ja jestem oczywiście zadowolona, a zdarzało mi się latać w nocy (np. do Egiptu) i czekać na odlot na obskurnym lotnisku. Czartery mają to do siebie, że godziny nie zawsze są idealne i biuro rzadko ma na nie bezpośredni wpływ, nie da się żeby wszyscy lecieli rano, a wracali wieczorem, bo czartery latają całą dobę.
    • gladi3 Re: First minute z TUI 26.04.17, 17:49
      wlasnie mam to samo wylot o 21,30 z warszawy a hotel w kusadasi panie z tui radz sobie sam wiec szukam w reibow bo leca do izmir i o normalnej godzinie juz ostatni raz z tui robi sie straszne badziewne biuro!! w hotelu bede ok godz 5 rano a wylot wieczorem o 2 w nocy pokoj do 12 panie z biura prosze pisac reklamacje nawet nie bylo rozmowy czy zalatwia nam pokoj do 18 wiec czeka mnie recepcja coz ja rezygnuje z bolem z TUI i mam nadzieje ze po takim traktowaniu klienta padniecie na pysk bankruci!!
      • werkaem Re: First minute z TUI 26.04.17, 21:38
        A znasz jakieś biuro, które załatwi ci pokój do 18, jeżeli doba hotelowa kończy się o 12?? Zresztą po co ci pokój do 18?? Będziesz w nim siedział? do 18 to czas spędzasz na basenie czy na plaży, potem idziesz na kolację, po kolacji do baru, a potem masz transfer. Nawet jak nasz lot o 2 w nocy to na lotnisku musisz być o północy, transfer trwa ok 1,5-2h, więc pewnie przez 22 zbiorą cię z hotelu, jak kolację skończysz o 21 to znowu tak bardzo nie nasiedzisz się na tej recepcji.
        Już ktoś wcześniej pisał, że godziny przelotów mogą się trafić różne, ale najlepiej swoją frustrację wylać na biuro podróży, bo specjalnie na złość załatwiło mi kijowe godziny przelotów.
        A jak dla kogoś godziny przelotów to priorytet to nie rezerwuje first minut tylko czeka na ostateczne godziny przelotów i dopiero wtedy rezerwuje wyjazd (a najlepiej w last minute).
        • gladi3 Re: First minute z TUI 26.04.17, 22:58
          skoro mam wylot o 21,30 i jestem w hotelu dnia nastepnego to jestem mega stratny bo transfer z bodrum do kusadasi to ok 3 godz biuro woogole nie zaczelo rozmowy o jakis suvenirze tylko bierz lub rezygnuj pokoj to dom! nie pilnuje walizek mam gdzie sie polozyc jak jestem zmeczony chce sie przespac umyc nie musze kogos prosic a jak ktos ma male dzieci lub ktos jest starszy to co musi siedziec na basenie plazy?
          • Gość: Ada Re: First minute z TUI IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.04.17, 08:27
            Zdarzało mi się mieć późnowieczorne czy nocne godziny wylotów i wiem, że nie jest to sytuacja komfortowa, ale wszystko da się przeżyć (nawet w dwójką małych dzieci). Twoja postawa jest wybitnie roszczeniowa, bo ja nigdy nie spotkałam się żeby jakiekolwiek biuro fundowało swoim klientom gratis dodatkową dobę z związku z godzinami przelotów, jeżeli chcesz to możesz sobie ją dokupić indywidualnie. I chyba ździebko przesadzasz z tym zmęczeniem po południu, na wakacje nie leci się żeby siedzieć w pokoju, ja nie robię tego podczas całego pobytu, to po co miałabym siedzieć w nim ostatniego dnia, nie chcesz siedzieć na basenie to możesz siedzieć na plaży albo pojechać na jakieś zakupy, rozwiązań jest wiele, ale najłatwiej nakręcać się i mieć pretensję do biura podróży. Nawet jak miałam małe dzieci, a musieliśmy opuścić pokój to kładłam je na leżakach w cieniu w jakimś bardziej odosobnionym miejscu i mogły sobie odpocząć, walizek nie musisz pilnować, bo albo hotel ma specjalny pokój do przechowywania bagaży albo zostawia się je na recepcji i nikt na pewno nie połaszczy się na twoją walizkę.
            A jeżeli transfer trwa 3 godziny,to wyjazd z hotelu będziesz miał najpóźniej o 21 (zakładając, że na lotnisku musisz być o północy), więc te kilka godzin bez pokoju to naprawdę nie jakiś armageddon. Ale jeżeli dla ciebie ten pokój to sprawa życia i śmierci to możesz oczywiście zrezygnować szukać sobie wyjazdu z godzinami bardziej ci pasującymi.
            • Gość: marco Re: First minute z TUI IP: *.wco.pl 27.04.17, 10:12
              Podsumuję dyskusje ze swojej strony bo albo Polacy są wyjątkowo tolerancyjni wobec BP albo do dyskysji dołączają się ich przedstawiciele.
              1. Moje roszczenie wynika tylko i wyłącznie z umowy, umowa rzecz świeta, cena, godziny lotu i miejsce wylotu zgodnie z art. 14 ustawy o usługach turystycznych to istotne jej elementy.
              2. Nie oczekuję niczego więcej niż to co zamówiłem, zaplanowałem urlop i budżet, teraz muszę dopłacić do transportu. którego i tak nie mogę zaplanować bo jeszcze wszystko może się zmienić,
              3. Nie jestem emerytem mam zobowiązania nie mogę wyjechac dzień wcześniej wrócic dzień później.
              4. Zmiana BP wynika tylko z maksymalizacji zysku i minmalizacji kosztów nie z winy przewoźnika warunków pogodowych itd.
              5. TUI straci tylko albo aż na wizerunku jak zrezygnuję, ja kupiłem tanio teraz ktoś kupi drożej.
              6. Nie mówcie mi że zmiana wyloty o 500 km i wyloty powroty w innych dniach to nic, na wakacje czeka się cały rok organizuje się w czasie i miejscu dla własnej nie czyjejś wygody, gdybyscie wynajeli lokal zaprosili gosci i nagle telfon impreza 50 km dalej zamiast soboty niedziela no przecież nic się nie stało bądzcie bardziej elastyczni.
              7. Tabela frankfurcka określa co jest nie istotne to do 4 godzin zmiana terminu odlotu nie zmiana 500 km i 20 godzin
              8. Dopóki BP nie bedą ponosiły konsekwencji w postaci wysokich kar za nie dotrzymywanie umów będą robiły co będą chciały zbiorą tysiąc ofert potem kalkulacja opłaca się czy nie i tyle.
              9. Kiedyś wczesna rezerwacja oznaczała jakośc lasty bylejakośc ale to juz historia, oczywiści zdarzały sie przesunięcia wylotów o kilka godzin ale aktualne budowanie strategii sprzedaży docelowej usługii na podstawie już zebranych ofert jest colowym działaniem nie wypadkiem losowym.
              10. Gdyby TUI zależało na kliencie zaczęło by od przedstawienia alternatywnych ofert ale to trzeba się trochę wysilić, ja czekam na taką ofertę.
              11. W moim przypadku będę musiał zrezygnować inny dzień powrotu nie wchodzi w rachubę.
              12. Zmiany wylotów do Turcji Egejskiej dotyczą całego okresu od czerwca do września zatem nawet Pan Paweł który rezerwuje tylko w najwyższym sezonie mógłby się rozczarować.
              13. W Polskim prawie obok pojęcia straty rzeczywistej istnieje jeszcze pojęcie korzyści utraconej, a to choćby uśmiech dziecka na twarzy.
              Pzdr
              • Gość: Moniś Re: First minute z TUI IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.04.17, 10:25
                Hej, miałam z TUI podobną sytuację dwa lata temu, odwołali mi wylot z Gdańska i lecieliśmy z Warszawy, też byłam wkurzona, bo to jednak komplikuje wyjazd.
                Ale po powrocie napisaliśmy reklamację (za sugestią pani na infolinii) i bez problemu dostaliśmy zwrot kosztów dojazdu do Warszawy, my jechaliśmy samochodem i zostawiliśmy go na parkingu przy lotnisku. Wystąpiliśmy o zwrot za paliwo (przeliczone po kosztach jak w kilometrówce) i parking. O dziwo bez żadnych problemów dostaliśmy zwrot kast na konto zgodnie z naszym wyliczeniem (załączyliśmy też potwierdzenie opłaty za parking), wiem, że ludzie, których poznaliśmy i którym też zmienili Gdańsk na Warszawę dostali zwrot, tylko oni za pociąg (podstawą były bilety, więc lepiej ich nie wyrzucać).
                Więc nie martw się na zapas i pisz reklamację to przynajmniej dostaniesz zwrot kasy za dojazd, musisz to tylko udokumentować.
    • pavvka Re: First minute z TUI 27.04.17, 13:45
      Gość portalu: Marco napisał(a):

> First Minute z TUI.
      > Trzeci raz rzędu first minute z TUI jest czystą iluzją, domkiem na piasku. Kupi
      > łem we wrześniu zeszłego roku w dobrej cenie Voque Bodrum Hotel 15-22.06. wylot
      > z Poznania z dziećmi, jak zwykle w first minute super godziny lotów. Właśnie d
      > ostałem wiadomość, że mogą mi oddać pieniążki albo lecę z W-wy wylot 21.30-1.30
      > (w hotelu 3 rano), a powrót 02-06 w nocy!!! Trzeci rok to samo, mój ostatni ra
      > z.

Czyli dwa razy z rzędu miałeś z nimi problemy i poszedłeś kupić u nich wczasy trzeci raz? Brzmi jakoś mało logicznie.
      • Gość: Marco Re: First minute z TUI IP: *.wco.pl 27.04.17, 15:35
        Korzystałem z TUI wcześniej było ok. zresztą byłem elastyczny jak mi polecano wyżej nie roszczeniowy. Wrzesień 2015 remont lotniska na Ławicy planowany od stycznia TUI sprzedawało oferty do sierpnia inny wstrzymali wcześniej Nici z wylotu. Czerwiec 2016 lot do Dalamanu zmiana z 7.30 na 23.30 też byłem elastyczny jak radzicie. W tym roku nie mogę niestety byc taki elastyczny jak radzicie kupiłem swietny Hotel (stąd moja frustracja) niestety powrót dzień później o 6 nad ranem nie wchodzi w grę, koliduje z innymi planami, no jeszcze kilka stówek za kółkiem z powodu zmiany lotniska. Pragnę dodać, że do tej pory obiekty w których byłem spełniały moje oczekiwania i były zgodny opisem czyli TUI pod tym względem było ok dlatego będąc elastyczny godziłem się na kilkunastogodzinne zmiany w odlotach. Pzdr
        • gladi3 Re: First minute z TUI 27.04.17, 15:52
          widac ze trolle TUI dotarly do forum mi zmiane z godz 7,30 na 21,30 przedstawili ze moge zrezygmowac lub po powrocie napisac reklamacje a powrot o 2,30 w nocy gdzie pokoj do 12 i tez moze pan dokupic nic w zamian ze jakis vouczer na fakulteta ze trace caly dzien ze lece do innego miasta tak wiec szanowne TUI ja z was rezygnuje moi znajomi tez i to sie powiela powiela a klienci to byt firmy!!!
    • Gość: Megi Re: First minute z TUI IP: *.dynamic.chello.pl 03.05.17, 15:19
      A mnie TUI zmieniło godziny przelotu na bardziej korzystne Mieliśmy lecieć 22 lipca (Riwiera) o 18.40, więc w hotelu bylibyśmy w nocy. Teraz mamy lecieć o 14.30, a powrót o 19.15 zamiast wcześniejszego o 15.40, więc jesteśmy zadowoleni i mam nadzieję, że to będą ostateczne godziny :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka