lewa_piers 09.07.17, 15:09 Czy wiza rodzinna ma jakieś plusy? Domyślam, że w przypadku 4 osób wystawiany jest 1 dokument, a nie 4 dokumenty, zgadza się? Na cenę chyba nie ma to wpływu, więc tu koniec plusów? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: colin Re: Wiza rodzinna IP: *.dynamic.chello.pl 09.07.17, 18:30 Po co Ci dokument ? Wiza jest już w systemie na lotnisku i nic nie musisz drukować jak większość naszych rodaków . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: Wiza rodzinna IP: *.dynamic.chello.pl 09.07.17, 21:22 a co to jest wiza rodzinna? Odpowiedz Link Zgłoś
sveiser Re: Wiza rodzinna 09.07.17, 23:47 Opłacasz e-wizę a koleś na lotnisku np. w Antaly biorąc paszporty sprawdza na kompie czy wiza ( a więc opłaty) są wniesione. Nie ma sensu ich drukować. A kupując e-wizę lepiej ( czyli taniej) jest zrobić to za jednorazową opłatą dla całej rodziny niż kupowac każdą ewizę osobno bo wówczas zaoszczędzisz po kilka euro z tytułu opłaty prowizyjnej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Re: Wiza rodzinna IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.07.17, 07:45 Jeżeli masz na myśli wizy zakupione jednorazowo dla całej rodziny to nie jest to żaden jeden dokument, każdy ma swoją wizę. Oszczędza się jedynie na opłacie manipulacyjnej w wysokości 0,70 usd, bo jest ona wtedy naliczana jeden raz, a nie każdorazowo przy każdej wizie jeżeli kupowane są one oddzielnie. Oczywiście w ten sposób można kupować wizy nie tylko dla rodziny, ale np. też dla znajomych, którzy wyjeżdżają razem. A jeżeli chodzi o wydruk to na wszelki wypadek lepiej go mieć, jest on sprawdzany bardzo sporadycznie, ale wyjątkowo się to zdarza, więc warto go mieć i wyciągnąć, ale tylko na życzenie. Odpowiedz Link Zgłoś
1gunia1 Re: Wiza rodzinna 10.07.17, 08:38 Paweł, Twój komentarz wyjaśnił w 100% wątpliwości słyszane nt. wiz rodzinnych:) jeśli mógłbyś podpowiedzieć może jeszcze bo mam wątpliwość, czy jest duża szansa że będą czepiać się w przypadku nie podania drugiego imienia. We wniosku wpisałam tylko pierwsze, ale w paszporcie mam dwa, reszta danych jest w porządku i nie wiem, czy jest sens kupić koleją wizę na wszelki wypadek:( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Re: Wiza rodzinna IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.07.17, 09:19 Nie ma to żadnego znaczenia, najważniejsze jest prawidłowe podanie numeru paszportu, bo jeżeli kontrolujący widzi w systemie wizę przypisaną do konkretnego paszportu to jest to wystarczające, nikt nie czyta szczegółowych danych osobowych z każdej wizy. Nie ma sensu kupować kolejnej wizy, a gdyby pojawił się jakiś problem (prawie na pewno go nie będzie), to zawsze wizę można dokupić na lotnisku,tylko że drożej (30usd) Odpowiedz Link Zgłoś
1gunia1 Re: Wiza rodzinna 10.07.17, 10:05 dzięki za utwierdzenie w przekonaniu;) miłego dnia! Odpowiedz Link Zgłoś