prncesa 25.10.04, 11:42 Czy Turcy potrzebuja wiz żeby przyjechać do Polski? Jeśli ktoś wie prosze o informację. Z góry dziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dominikanaa Re: Wizy dla Turków 25.10.04, 11:53 Niestet potrzebuja i podobno nie jest to takie proste...potrzebuja takze zaproszenia z Polski. Odpowiedz Link Zgłoś
magwoj4 Re: Wizy dla Turków 25.10.04, 16:22 tak potrzebuja! dobrze jest wyslac im zaproszenie biznesowe. wowczas otrzymuja ja latwiej i na dluzej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dominikanaa Re: Wizy dla Turków IP: 193.110.99.* 26.10.04, 12:58 A jakie to jest zaproszenie biznesowe? i dlaczego wlasnie takie? co trzeba w nim napisac, jakie dokumenty przedstawic i na jaki czas moga to wize otrzymac? duzo pytan wiem ale wlasnie czeka mne to zadanie i nie wiem od czego zaczac...ile mniej wiecej trwaja te formalnosci od A do Z. To znaczy od wyslania zaproszenia do otrzymania wizy i przyjazdu? moze wiesz, bede bardzo wdzieczna Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Monika Re: Wizy dla Turków IP: 195.175.37.* 28.10.04, 16:24 Zaproszenie biznesowe - tzn wystawione przez jakas polska firme o tresci zapraszamy Pana .... do przyjazdu w celu omowienia zasad wspolpracy. Mozesz podac date przyjazdu. W Turcji z takim zaproszeniem trzeba udac sie do konsulatu, wypelnic jakis dodatkowy formularz i z reguly w przeciagu 3 dni wiza jest do odbioru. Wize przyznaja roznie - na miesiac, pol roku - to chyba w zaleznosci od widzimisie konsula. A - zaproszenie wystarczy wyslac faksem. Takze wszystko mozna dosyc szybko zalatwic. Zycze powodzenia i pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
leydee Re: Wizy dla Turków 28.10.04, 18:12 Hmm co do wiz to chyba zalezy... Moj obecny facet dostal ja w ciagu 2 (sic!) godzin w konsulacie w Ankarze, nawet ja nie wierzylam ze to moze sie udac :) I nie potrzebowal ZADNEGO zaproszenia ode mnie, ale... rok wczesniej moj byly facet tez Turek w Istanbule potrzebowal takiego zaproszenia. Najlepiej niech Twoj facet zadzwoni i spyta sie czy jest potrzebne czy nie... Jak widac to zalezy od urzedniczek lub szczescia ;) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
kraxa to rzeczywiscie dziwne 28.02.05, 15:42 bo moj przyszly szwagier musial zostac zaproszony przeze mnie, bo siostra ma wolny zawód bez umowy o prace. Sprawdzali zarobki, warunki mieszkaniowe, wszystko. Duzo ceregieli bylo Odpowiedz Link Zgłoś
leydee Re: to rzeczywiscie dziwne 07.03.05, 09:13 moze i dziwne ale widocznie to zalezy od wielu rzeczy. Moje Kochanie jest studentem a poza tym maja duza firme wiec moze dlatego nie bylo problemow, chociaz z tego co on mowil to nie pytali sie go o zarobki itp. ale wiedzieli ze jest studentem... moze to bylo powodem ze dostal wize tak szybko :) a swoja droga, pojechal po wize 2 dni przed wylotem - wariat ;))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: its me..... Re: Wizy dla Turków IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.03.05, 11:09 Hello czy możesz się ze mną skontaktować na gg .... chciałabym porozmawiac z tobą o związkach z Turkami... 1379874... proszę:)))) Odpowiedz Link Zgłoś
leydee Re: Wizy dla Turków 07.03.05, 09:18 ok, odezwe sie wkrotce - chyba to o mnie Ci chodzilo :) pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: patriota Re: Wizy dla Turków IP: *.dip0.t-ipconnect.de 18.10.13, 21:26 to już tylko śniadych szukasz. polaka szukaj albo kogos o normalnym kolorze. Odpowiedz Link Zgłoś
skylaar Re: Wizy dla Turków 19.10.13, 17:12 Turek nie musi mieć zaproszenia, żeby uzyskać wizę. Przede wszystkim musi mieć środki pozwalające na jego podróż do kraju UE i pobyt w nim i takie dokumenty, który potwierdzają że wybiera się do kraju zgodnie z deklarowanym powodem (np. biznes, odwiedziny, itp.) Wykaz wymaganych dokumentów jest podany na stronie Ambasady RP w Ankarze - nic prostszego niż tam zajrzeć - najlepiej niech to zrobi ta konkretne osoba, informacje są także po turecku. Aha, i gwoli ścisłości: konsul nie wydaje wiz "jakie ma widzimisię", tylko raczej w zależności od wiarygodności danej osoby... wizy wydawane przez Polską Ambasadę są ważne także w innych krajach Schengen, więc bywa czasami podejrzenie, że dany Turek jedzie do Europy by zatrzymać się trochę "dłużej". Stąd formalności i sprawdzania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: poliiii Re: Wizy dla Turków IP: *.coner.static.3s.pl 30.11.13, 22:10 i pobyt w nim i takie dokumenty, który potwierdzają że wybiera się do kraju zgodnie z deklarowanym powodem (np. biznes, odwiedziny, itp.) JAK zatwierdzic te dokumenty? Jak moj I. przyjezdza w odwiedziny to co zrobic? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: natali Re: Wizy dla Turków IP: *.adsl.inetia.pl 20.12.13, 12:40 Niestety muszę zmartwić osoby oczekujące na przyjazd gościa z Turcji, że nawet jeśli posiada zaproszenie wydane przez Wojewodę może on tej wizy nie otrzymać. Taką sytuację wraz z partnerem mieliśmy w tamtym roku na krótko przed świętami. Było zaproszenie na miesiąc, bilet lotniczy kupiony ale i tak coś się konsulowi nie spodobało i 'prosimy spróbować za rok'. Oczywiście konsul nie musi podawać powodu, więc do dzisiaj pozostało to zagadką. Także jakieś 2000zł poszło w błoto ale kogo to obchodzi? Odpowiedz Link Zgłoś
schwinn1 Re: Wizy dla Turków 21.12.13, 18:08 Decyzję odmawiającą wydania wizy konsul powinien wydać na specjalnym formularzu. Formularz ten powinien zawierać przyczyny odmowy wydania decyzji. Więcej informacji można tutaj poczytać: prawne-porady24.pl/prawocudzoziemcowiwizy/wizy/233-odmowa-wydania-wizy-do-polski Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość222 zaproszenie IP: *.adsl.inetia.pl 06.11.13, 01:54 mam pytanie, a jak wygląda takie "zaproszenie", żeby ułatwić dostanie wizy Turkowi? może ktos podesłać przykład/szablon takiego zaproszenia ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: zaproszenie IP: *.centertel.pl 12.11.13, 01:27 chcę w lato zaprosić Turka do Pl. jakie dokumenty będą potrzebne? Odpowiedz Link Zgłoś
ania123350 Re: zaproszenie 09.09.14, 16:31 Witam. Czy Turek potrzebuje zaproszenia żeby dostać wizę? Chodzi tu o nie długi pobyt (max 1 tydzień). Odpowiedz Link Zgłoś
safcia.1 Re: zaproszenie 10.09.14, 10:25 Tak potrzebuje zaproszenia do strefy Euro nawet jeśli chce przekroczyć granicę na jeden dzień. Może by tak poświęcić chwilę i się trochę dokształcić jak już się chce frenda z wakacji sprowadzać? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vvv Re: zaproszenie IP: *.ists.pl 10.09.14, 17:10 Pytająca pewnie z Polski, a nie ze strefy euro. Odpowiedz Link Zgłoś