annaaa 07.08.05, 23:17 Poszukuje dokladnej mapy Calis -Fethiye. Jesli ktos jest w posiadaniu bede bardzo wdzieczna. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
des4 Re: Mapy Calis -Fethiye i okolic 08.08.05, 08:32 Mapkę centrum Fethiye dostaniesz w hotelu, poza tym nie widziałem tam mapek Calis, okolica jest tak mała, że trudno się zgubić... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yayaya Re: Mapy Calis -Fethiye i okolic IP: *.ciechanow.sdi.tpnet.pl 08.08.05, 10:05 a kiedy ja dostaje od razu jak przyjade?czy jak odjezdzasm musze ja oddawac?ile egzemplarzy dostaje na 3os rodzine? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leah Re: Mapy Calis -Fethiye i okolic IP: *.such.nat.hnet.pl 08.08.05, 16:52 Własnie wróciłam z pobytu w Fethiye. Mój hotel znajdował się własnie w turystycznej częsci tego miasta - w Calis. Mapka Calis jest właśniwie nie potrzebna- jest to zbiór hoteli stojących jeden przy drugim, promenada nadmorska i kilkanascie budek okolicznych handlarzy (ubrania, obuwie, owoce, usługi turystyczne), zaś samo Fethiye oddalone o jakieś kilkanascie kilometrów od Calis (zresztą plaża Calis i miasto Fethiye leżą w zatoce po przeciwnych stronach-z Calis widać miasto) nie jest skomplikowane. Jeżeli chcesz uzyskać mapkę, a także informacje o interesujących miejscach w pobliżu, to proponuję udać sie z Calis minibusem (dolmusz, za 1 lira, na przedniej szybie trzeba wypatrywać nazwy "Fethiye") lub tzw. tramwajem wodnym (łódki, które za 2,5 lita przewiozą Cię przez zatokę) do informacji turystycznej (stojąc na nabrzeżu portowym, twarzą do miasta, nalezy iść w prawą stronę, informacja jest widoczna z nabrzeża). W miarę moich możliwości, mogę służyć innymi informacjami, na temat okolicy. Odpowiedz Link Zgłoś
annaaa Re: Mapy Calis -Fethiye i okolic 08.08.05, 21:01 Witaj, dziekuje serdecznie za informacje-chetnie dowiem sie cos wiecej na temat Calis a w szczegolnosci na temat hoteli tzn hotelu do ktorego sie wybieram - Tugay...i jak daleko jest od hotelu Taurus. wlasciwie kazda informacja jest cenna wiec jesli masz jeszcze ochote sie poudzielac spolecznie to byłoby super:) W koncu wypoczeta wrocilas z urlopu wiec pewnie masz wiele sily i ochoty na pomoc blizniemu:) Pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leah Re: Mapy Calis -Fethiye i okolic IP: *.such.nat.hnet.pl 09.08.05, 10:48 Niestety nie wiem nic a temat hotelu Tugay, czy Taurus. Ja byłam zakwaterowana w Simsek, z którego restauracji wychodziło się wprost na plaże, poza tym nie spędzałam w Calis całych dni. Plaża jest żwirowa, płate i to osobno są leżaki i parasole. Ale sama plaża nie jest zbyt zatłoczona. W związku z tym, że nie jechałam tam z myślą o lezeniu plackiem na plaży, własciwie kazdy dzień zaczynalam od pobytu w mieście. Tam tez najlepiej zaopatrywac się w butelkowaną wodę (kolo 0,75 lira) lub w Calis, ale z dala od głównej promenady. Z miasta, z okolic meczetu, obok jest też kładka dla pieszych. ochodzi mnóstwo minibusów (wystarczy podac nazwę docelową lub odczytać ją z wywieszek na przedniej szybie), dzięki którym można się samodzielnie wypuścić poza miasto (np do wąwozu Saklikent, do opuszczonego mista greckiego Kayakoy, do innego nadmorskiego miasta Oludeniz- jeżeli dotrzesz na miejsce przed 11,00, to na plaży bedą jeszcze łodzie wypływające na "rejs 6 wysp"- rej można wówczas wykupić z marszu). Z nabrzeża Fethiye odchodzą z kolei rejsy na "rejs 12 wysp". Oba rejsy polecam, całodniowe, z posiłkiem, w cenie około 15 lirów/osoba, ale to cena umowna i trzeba sie targować. polecam tez wykup wycieczki Efez - Pamukkale, dwudniowa. Turcy sa życzliwi, pomocni, ale trzeba się targowac i raczej nie zbyt długo przypatrywac sie wystawiony przez kupców towarom, gdyż od razu zaczynają "skakać" koło Ciebie. Większość zaczepek, głównie sprzedawców wycieczek, zaczyna się od miłego pozdrowienia i pytania o kraj pochodzenia, po czym wtrącają kilka słów po polsku.... i tak zaczynają sprzedaż. Własciwie po angielsku, można się z nimi bez wiekszych problemów porozumieć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ya Re: Mapy Calis -Fethiye i okolic IP: *.ciechanow.sdi.tpnet.pl 09.08.05, 18:20 a o ktorej godzinie tak mniej wiecej jest wyplyniecie na te rejsy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leah Re: Mapy Calis -Fethiye i okolic IP: 193.138.110.* 10.08.05, 12:08 z Oludeniz na "rejs 6 wysp" o 11,00- jak pisałam mozna podejść wprost na plazy do Turków, pewnie jest wówczas nawet taniej. Na "rejs 12 wysp" z Fethiye o 10,30. Raczej z tego co widzieliśmy, wszystkie łódzie maja podobne czasy. Odpowiedz Link Zgłoś