Dodaj do ulubionych

Side, Fetihye - co wybrać?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.06, 22:09
Witam,

szukam na wymarzone wakacje urokliwej miejscowości, w miarę cichej i
spokojnej z czystą wodą i w miarę ładną plażą. Biorę pod uwagę Side i
Fethiye. Wiem ze w Side jest wiecej do zwiedzania i plaże ładniejsze, a w
Fethiye ładniejsze krajobrazy, sarkofagi licyjskie i miasto duchów do
zwiedzania.

Moze ktoś mi doradzi co wybrać. Absolutnie nie zalezy mi na nocnym życiu -
dyskoteki itp. Ma być raczej kameralnie. Chciałabym się dowiedzieć jak
najwięcej o samych miejscowościach - woda, plaża, zabytki, przyroda, czy
można się dogadać z mieszkańcami w jęz. ang. itd. itp.

Dzięki i pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • Gość: nosek Re: Side, Fetihye - co wybrać? IP: *.acn.waw.pl 03.08.06, 22:19
      Oludeniz, jakieś 20 km Fethiye, a jak nie to Side. I tym samym odsyłam do
      wątków o Oludeniz.
      • awol Re: Side, Fetihye - co wybrać? 03.08.06, 22:40
        Z Fethiye do OluDeniz jest jakieś pół godziny jazdy dolmuszem - naprawdę warto
        się wybrać. Większość hoteli w OluDeniz jest tak naprawdę położona bardzo daleko
        od morza podczas gdy te w Fethiye-Calis są w większości usytuowane przy samej
        plaży.
        • Gość: nosek Re: Side, Fetihye - co wybrać? IP: *.acn.waw.pl 06.08.06, 20:12
          Hotele daleko od morza, bez urazy, ale mijasz się z prawdą.
    • awol Re: Side, Fetihye - co wybrać? 03.08.06, 22:34
      Wbrew pozorom w Side nie ma zbyt wiele do zwiedzania. Fethiye są chyba trochę
      czyściejsze, a poza tym bliżej z nich do Efezu i Miletu gdzie miłośnicy zabytków
      mogą sporo zobaczyć. Teatr antyczny w Side jest sporo większy od tego w
      Fethiyach. Plaże w Side są o wiele szersze, ale za to bardziej zatłoczone.
      • Gość: Ania Re: Side, Fetihye - co wybrać? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.06, 10:59
        Dzięki za porady, chociaż cały czas nie bardzo wiem na co się zdecydować.
        Planuję wyjazd z Triadą na 7+7 nie wiem którą opcję wybrać - w Side jest chyba
        trochę taniej. Mnie najbardziej zależy na pieknej i czystej wodzie, a z kolei
        mój narzeczony lubi aktywnie spędzać czas. Może jeszcze ktoś się wypowie?

Pozdrawiam :)
    • Gość: Ania Re: Side, Fetihye - co wybrać? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.08.06, 19:44
      No to może ktoś opisze chociaż tylko Fethiye? Juz się prawie zdecydowałam, ale
      może jeszcze ktos się wypowie?
      • Gość: nosek Re: Side, Fetihye - co wybrać? IP: *.acn.waw.pl 06.08.06, 20:11
        Ja jeszcze raz się wtrącę, szczerze mówiąc nie zachwyciło mnie ani Fethiye ani
        Side, dlaczego nie bierzesz pod uwagę Oludeniz?
    • zzofia Re: Side, Fetihye - co wybrać? 07.08.06, 08:46
      Polecam Fetihye, małe urokliwe hotele, mili ludzie, blisko plaża,przepiękne
      widoki, byłam w lipcu - cudownie....;)
      • Gość: ania w. Re: Side, Fetihye - co wybrać? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.08.06, 09:47
        Woda w morzu w Side jest mętna, a plaża żółty piach. W Fetihye nie byłam,ale
        chętnie się tam wybiorę.
        • Gość: iza Re: Side, Fetihye - co wybrać? IP: *.acn.waw.pl 07.08.06, 10:42
          bylam w zeszlym roku z Triada 7+7 w Fetihye-Calis (holel Koc Sun)i zdecydowanie
          polecam ta opcje. Jest z tamtad blisko do Oludeniz (koniecznie trzeba
          zaliczyc), i mozna sie wybrac w bardzo relaksujacy rejs po 12 wyspach. Moim
          zdaniem wybrzeze likijskie jest najladniejsze :-)
    • Gość: ela Re: Side, Fetihye - co wybrać? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.08.06, 12:41
      Tylko Oludeniz. Bajkowe krajobrazy, mili ludzie. Oludeniz jest cudne.
      • Gość: sumire Re: Side, Fetihye - co wybrać? IP: *.netia.com.pl 07.08.06, 12:55
        ech, jednak silne grono fanów Oludeniz tu na forum :)
        ja też je polecam. a jeśli nie samo Oludeniz, to w każdym razie którąś z
        miejscowości na Wybrzeżu Likijskim (łącznie z Fethiye).
        • Gość: Ania Re: Side, Fetihye - co wybrać? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.08.06, 19:03
          Dzięki :)

Informacja o mętnej wodzie w Side przekonała mnie do końca. Zdecydowanie jadę
          do Fethiye. Chyba bym sie załamała, jakby się okazało że woda jest byle jaka,
          bo ja właśnie marzę o kryształowym morzu. Ale za to podobno jest chłodniejsza
          ta woda. Ale to nic.
          A może cos więcej o atrakcjach w Fethiye?

Pozdrawiam wszystkich,
          Ania
          • Gość: Aga Re: Side, Fetihye - co wybrać? IP: *.c31.msk.pl 07.08.06, 19:50
            W Fethyie jest lepszy klimat,nie taki wilgotny.Do zwiedzania polecam
            Tlos+Saklikent(wąwóz),Efez,Dalyan,Rafting(koniecznie),12 wysp.W fethyie
            podobało mi się bardziej niż w Side,a i woda czyściejsza.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka