Dodaj do ulubionych

Wróciłam z Fethiye, hotel Taurus

23.08.07, 20:23
Mogę z czystym sumieniem polecić i region i hotel. Wakacje w 100% udane. Jeśli
ktoś ma pytania, to chętnie odpowiem.
Obserwuj wątek
    • Gość: biomj Re: Wróciłam z Fethiye, hotel Taurus IP: *.biology.univ.gda.pl 24.08.07, 10:43
      Podobno kolo taurusa jest hotel Harman, do ktorego sie wybieram.
      Widzialas , mozesz cos na ten temat powiedziec (potwierdzic). jezeli
      sa w poblizu to czy w takim razie polecasz jakas knajpke ew. inne
      atrakcje-dobra kawa, ciastka itp. (nie mowie o zwiedzaniu, bo to
      inna para kaloszy i na ten temat juz mam jako takie pojecie). Z gory
      dzieki.
      • ishka82 Re: Wróciłam z Fethiye, hotel Taurus 24.08.07, 23:29
        Nie napiszę Ci nic o Harmanie, bo nikogo z tamtąd nie poznałam, ale wydaje mi
        się, że te wszystkie hotele są podobne i mają podobny standard. Polecam
        koniecznie spróbować kebabów i lodów nakładanych szpatułkami (nie pamiętam jak
        się nazywają, to takie "ich" lody). My upodobaliśmy sobie jedną
        knajpkę-restaurację, ale nazwy za nic nie mogę sobie przypomnieć. Jest po lewej
        stronie idąc do promenady (nad morze) za sporym biurem podróży. Jest dość duża.
        Jak sobie nazwę przypomnę, to napiszę. Mają tam konkurencyjne ceny, dobre
        jedzenie i przemiłą obsługę.
        • Gość: biomj Re: Wróciłam z Fethiye, hotel Taurus IP: *.biology.univ.gda.pl 27.08.07, 13:51
          dzieki. jakby Ci sie przypomniala nazwa to bede wdzieczna (jedziemy
          dopiero 17 wrzesnia), jak nie to sprobujemy znalezc wg zalaczonego
          opisu. A bylas na jakichs wycieczkach? jakie polecasz? Czy to
          prawda, ze wycieczek do Kapadocji z tego regionu nie prowadza?
          • ishka82 Re: Wróciłam z Fethiye, hotel Taurus 31.08.07, 18:20
            Nazwy knajpy nie pamiętam :( Męża zapytam, może on sobie przypomni.
            A na wycieczkach kilku byłam: 12 wysp (piękne widoki, krystaliczna woda, trochę
            zwiedzania i pływanie, opalanie), jeep safari (przejazd przez góry, wioski
            tureckie, kanion Saklikent, Yakapark-hodowla pstrągów i dużo zabawy np. lanie
            wodą), Pamukalle (wapienne tarasy-cudo, starożytny teatr świetnie zachowany,
            starorzytny kurort Hierapolis), city tour (objazd po Fethiye, zwiedzanie
            tamtejszych zabytków, można się zorientować, co gdzie jest i później nie
            błądzić) i na zorganizowanym wyjściu do dyskoteki (zabawa w pianie, palenie
            fajki wodnej). Poza tym już sami byliśmy w Kajakoj i Oludeniz. Jeśli chcecie
            pozwiedzać, to bardzo polecam wycieczki :) Jeśli znasz dobrze j. angielski, to
            możesz spróbować wykupić sobie wycieczki w lokalnych biurach-jest taniej.
      • Gość: NIEBIESKAMON Re: Wróciłam z Fethiye, hotel Taurus IP: *.sukcesnet.pl 04.09.07, 15:15
        JA BYLAM W HOTELU REMER A MOI ZNAJOMI W HARMANIE. JAK PROSILI O
        WYMIANE ZAROWKI TO SIE NIE DOCZEKALI, TO SAMO Z RECZNIKAMI. JADALI
        NA MIESCIE BO TAM SIE NIE DALO, TAKA MONOTONIA. A BYLI TYLKO TYDZIEN
        • Gość: biomj Re: Wróciłam z Fethiye, hotel Taurus IP: *.biology.univ.gda.pl 05.09.07, 11:54
          Witaj. na forum wakacje.pl jedna osoba wypowiadala sie calkiem
          pozytywnie na temat Harmana.Ale i tak nic juz nie zmienie. Zreszta
          po co? Monotonia jedzenia mnie nie przeraza w czasie wyjazdow, bo
          sie z tym licze wybierajac hotel ponizej 5*. Poza tym w domu jak
          sobie czegos ekstra nie upichce (a nie lubie tego robic) to tez
          tylko zostaja kanapki z serem lub kanapki z wedlina. Tak samo
          traktuje inne (oczywiscie male)niedociagniecia. Zwlaszcza, ze w
          hotelu zamierzam tylko spac. Jezdze w rozne miejsca, zeby jak
          najwiecej zobaczyc i miec pewna pogode. Poza tym swiadomie wybralam
          opcje 2-3 razy w roku tanszy hotel i nie oczekuje super luksusow.
    • Gość: :) Re: Wróciłam z Fethiye, hotel Taurus IP: *.chello.pl 27.08.07, 18:29
      z jakiego biur BYLISCIE?
      szukamy czegos w tym rejonie a jesli jestes zadowolona to chetnie poslucham opini
      jakie jedzenie w hotelu?
      • ishka82 Re: Wróciłam z Fethiye, hotel Taurus 31.08.07, 18:23
        Byliśmy z biura Alfa Star. Bardzo polecam, świetne rezydentki. W hotelu od
        czerwca pracuje w recepcji Polka, więc nie ma bariery językowej.
        Wyżywienie w formie bufetu (śniadania i obiadokolacje). Do śniadań są bezpłatne
        napoje - kawa, herbata, jabłkowa herbata, woda i sok, do obiadokolacji napoje
        płatne. Jedzenie smaczne, ale trochę monotonne, szczególnie śniadania.
    • 20005a Re: Wróciłam z Fethiye, hotel Taurus 27.08.07, 18:36
      Czesc.
      Interesuja mnie przede wszystkim wycieczki fakultaytwne.
      Co proponuja rezydenci na miejscu?
      Slyszalem ze mozna w Turcji polatac na paralotni - tzw Paragliding.Czy tam tez
      moznaby takie cos wykupic?Pozdrawiam.
      • Gość: biomj Re: Wróciłam z Fethiye, hotel Taurus IP: *.biology.univ.gda.pl 28.08.07, 10:57
        na pewno w tym rejonie mozna. znajomi znajomych opowiadali niedawno,
        ze wlasnie tam co roku jezdza po to, zeby pofruwac. szczegolow nie
        znam, bo wole staly lad pod nogami (ledwo samolot przezyje) i nie
        dopytywalam.
      • ishka82 Re: Wróciłam z Fethiye, hotel Taurus 31.08.07, 18:27
        Oczywiście można polatać :) Tylko to jest drogie, ale widoki na pewno piękne.
        Nie latałam, ale będąc w Oludeniz widziałam paraglajciarzy. Start z bardzo
        wysokiej góry i lot nad najpiękniejszymi zakątkami regionu. Ze sportów
        ekstremalnych proponowano jeszcze rafting i nurkowanie. Poza tym Efez,
        Pamukalle, Jeep Safari, Noc turecka, 12 wysp, Dalyan i inne. Trochę tego jest,
        każdy wybierze coś dla siebie ;)
      • Gość: Marcin Re: Wróciłam z Fethiye, hotel Taurus IP: *.wroclaw.mm.pl 04.09.07, 12:51
        Z wycieczek mogę polecić 2 dniowy wyjazd do Efez i Pammukale wykupiony u
        rezydentek. Wiedza Ani (jednej z rezydentek) na temat Turcji jest niesamowita.
        Do tego należy dodać wspaniałą umiejętność przekazywania tych wiadomości w
        trakcie podróży autokarem oraz w trakcie samego już zwiedzania zabytków.

Są jeszcze organizowane wycieczki - rejsy statkiem po rzecze Dalyan oraz 12 wysp.

Pozostałe wycieczki można zorganizować sobie samemu - do wszystkich zabytków w
        promieniu 60 km kursują dolmusze.

Polecam wąwóz Saklikent, gdzie spacerując w temperaturze ok 40 stopni celsjusza
        przechodzi się przez rzeczkę, strumyk, w którym woda jest niesamowicie chłodna.

Kolejny zabytek to ruiny miasteczka Tlos (tutaj trzeba namówić kierowcę
        dolmusza, żeby tam pojechał).

No i oczywiście "wymarła wioska" Kayakoy. Po spacerze pomiędzy pozostałościami
        po domach polecam obiad w restauracji na przeciwko wyjścia - trochę długo się
        czeka, ale jedzenie jest przepyszne.

Paraglaiding kosztuje od 70 do 90 Euro w zależności od biura podróży, które są
        na promenadzie. U rezydentek koszt lotu to 85 Euro. Jednak, gdy wykupi się kilka
        wycieczek (w szczególności tą 2 dniową) to można znacznie obniżyć koszt
        paralotni. Sam lot jest bardzo fajnym przeżyciem, można podziwiać wspaniałe
        widoki. Lot trwa ok 30 minut. W trakcie lotu nagrywany jest film, który później
        można zakupić za ok 30-40 Euro (trzeba się targować).
        • Gość: biomj Re: Wróciłam z Fethiye, hotel Taurus IP: *.biology.univ.gda.pl 04.09.07, 13:20
          A sa osobne wycieczki do Efezu i pamukkale (1-dniowe). czy lepiej
          sie oplaca ta dwudniowa (nie tylko ze wzgledu na koszty, chodzi mi o
          czas jechania , widoki)
          • Gość: Marcin Re: Wróciłam z Fethiye, hotel Taurus IP: *.wroclaw.mm.pl 04.09.07, 14:31
            Jest osobna wycieczka do pammukale.

Wg mnie, bardziej intersująca jest wycieczka 2 dniowa (nie ma 1dniowej wycieczki
            do Efezu - a jest to bardzo piękne starożytne miasto - tu polecam wejście do
            "muzeum" na terenie). Pammukale zwiedza się wtedy od godziny 8.00 - my byliśmy
            chyba 2gą grupą, która weszła na teren nekropolii. Podczas wycieczki
            jednodniowej zwiedzanie nekropolii oraz wapiennych tarasów jest prowadzone w
            bardzo szybkim tempie. Na samych tarasach grupy spędzają ok 40 min. Podczas 2
            dniowej wycieczki jest to ok 1,5 - 2 h.

• Gość: Aga Re: Wróciłam z Fethiye, hotel Taurus IP: *.c9.msk.pl 06.09.07, 19:59
              Dziwi mnie opinia o Harmanie.Byłam w zeszłym roku bardzo
              zadowolona.To Harman uchodził za lepszy od Taurusa(oba hotele są
              przez płot).Bardzo czysto,dobre jedzenie,miła obsługa.Z wycieczek
              polecam oprócz w/w rafting na rzece Dalaman.Aha-w dniu wyjazdu
              mogliśmy zostać w pokoju bez dopłaty-wyjazd był o 16.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka