Dodaj do ulubionych

Odrobina kultury ...forumowicze?

IP: 78.146.237.* 09.06.08, 21:35
Wybieram sie w tym roku po raz pierwszy do Turcji. I, jak zawsze przed
wyjazdem gdziekolwiek, przegladam dostepne strony internetowe (szczerze
mowiac, ciagle sie nie zdecydowalam, gdzie pojechac dokladnie), w tym forum
Turcja, by jak najlepiej sie zorientowac w temacie, i nie zadawac tzw.
"glupich" pytan, gdy nadejdzie pora...

I wiecie co?
Na zadnym forum nie spotkalam sie z tak , hm, malo wybrednymi komentarzami.
Nie twierdze, ze wszyscy, skad, ale w wielu interesujacych watkach pojawiaja
sie wypowiedzi, ktore mozna uznac za co najmniej niestosowne. Pomijam wulgarne
wyrazenia, chodzi mi bardziej o protekcjonalny ton, o wywyzszanie sie, o
jakies ogolnie mowiac-patrzenie z gory na tych, co moze wiedza mniej na temat,
a moze maja inne zdanie...

Ech, nie mozna jakos kulturalniej? Bez obelzywych wyrazen, bez poblazliwego
tonu, bez "co to nie ja"?

Boje sie zapytac o MOJ wyjazd do tego pieknego kraju...
Obserwuj wątek
    • isabeau Re: Odrobina kultury ...forumowicze? 09.06.08, 22:05
      A może się po prostu zapytaj oto, co Cię interesuje?
      Na każdym forum jest kilku oszołomów, ale nie wydaje mi się, żeby na Turcji było
      ich jakoś szczególnie więcej.. Zajrzyj dla porównania na Kuchnię lub Zwierzęta
      :) Tylko najpierw trzeba sobie wyrobić nieco grubszą skórę.

Poza tym wydaje mi się niezbyt grzeczne rozpoczynanie wątku pod takim tytułem...
      Wrzucasz w nim wszystkich tu obecnych do jednego worka, a jednocześnie
      zniechęcasz do udzielenia pomocy.

A więc, co chcesz wiedzieć?
      • Gość: kaledonia Re: Odrobina kultury ...forumowicze? IP: 78.146.237.* 09.06.08, 22:25
        przeciez nie napisalam, ze wszyscy. raczej takie wrazenie, po przeczytaniu kilku
        watkow.
        przepraszam, ze "niegrzecznie" zaczynam, nie wiem, jak mozna grzeczniej zaczac
        temat o ...braku grzecznosci.

• isabeau Re: Odrobina kultury ...forumowicze? 09.06.08, 22:26
          No to może po tym trudnym początku będziemy Ci w stanie jakoś pomóc? Bo
          najwyraźniej chcesz się o coś zapytać...
    • Gość: skorpion Re: Odrobina kultury ...forumowicze? IP: *.sdl.vectranet.pl 10.06.08, 10:12
      Witam
      droga kaledonio,Turcja jest przepieknym krajem.Wspaniale
      krajobrazy,zabytki,dobre hotele ,smaczna kuchnia,mili ,uprzejmi ludzie.Idealne
      miejsce na urlop.Bylam tam 5 razy i za kazdym razem mowilam ,ze to juz ostatni
      raz.Ale oprocz tych wszystkich urokow wazne jest w jakim towarzystwie spedzasz
      urlop.I niestety, jest dokladnie tak jak napisalas,ludzie ktorzy pozniej
      "wymadrzaja sie " i posluguja wulgaryzmami na tym forum ,wczesniej umilaja pobyt
      w hotelach.Sa na wakacjach i na luzie wiec precz zasady.Przykre ,ze czasami
      ilosc gwiazdek w hotelu jest wprost proporcjonalna do kultury ludzi.Jestem
      bardzo tolerancyjna,towarzyska,lubie ludzi ale czasami rece opadaja.Cale
      szczescie ,ze w wiekszosci na urlopie spotyka sie super ludzi z ktorymi mozna
      wspaniale spedzic czas i poznawac uroki kraju.Polecam Turcje,na pewno bedziesz
      tym krajem zachwycona.
    • Gość: pozdrawiam Re: Odrobina kultury ...forumowicze? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.08, 11:47
      Witam
      Od kilku lat czerpię wiedzę z tego forum, z którą chętnie dzieli się wiele osób.
      Zawsze trzeba odsiewać ziarna od plew, ale to naturalne i nie zmienia to mojej
      oceny o wielkiej przydatności tego typu instrumentu przy planowaniu podróży.
      Pytaj, pytaj, a potem sama informuj.
      Pozdrawiam
      • deoand Re: Odrobina kultury ...forumowicze? 10.06.08, 12:44
        Zgadzając się z przedmówcami - kultura obowiązuje każdego i
        szacunek forumowicza do forumowicza .. to bezdyskusyjne ..

chciałbym dodać jednak taka sprawę , że kulturalnie by było
        gdyby putajacy o cos tam ..podziękowali za odpowiedzi a
        przynajmniej dali znak życia , że przeczytali odpowiedzi ..

oczywiście wyciągna sami wnioski ale jakos przyjemniej jak
        ten do którego sie pisze odpowie , że przeczytał

pzdr deo
        • Gość: kaledonia Re: uff.....to teraz pytam;) IP: 78.146.54.* 10.06.08, 16:58
          dziekuje za mile odpowiedzi, przez moment myslalam, ze czeka mnie lincz, ale
          mile sie zawiodlam...:)
          naprawde nie chcialam nikogo urazic,raczej tak sobie glosno rozwazalam, bo
          buszujac po roznorakich forach, faktycznie moze sie czlowiek czasem poczuc,
          jakby ktos go spoliczkowal.

zachecona tymi odpowiedziami, zapytam...

sprawa wyglada tak:

Turcja jest olbrzymia-co wybrac na tygodniowy zaledwie urlop (niestety,
          czasu/urlopu brak!) pod koniec sierpnia, by spelnione zostaly nastepujace warunki:

-Rejon nie do konca skomercjalizowany, a przynajmniej ze znosna liczba turystow
          na kilometr kwadratowy;)
          -Lokalizacja nad morzem, by ukoic skutecznie zszargane nerwy i naladowac baterie
          jodem i energia;)
          -Lokalizacja taka, by szum dyskotek i nocnych lokali nie zagluszyl szumu
          morza/drzew, a swiatla tychze lokali nie przycmiewaly gwiazd (wiem, wiem...;)
          -Jednoczesnie taka, by mozna bylo wieczorem podczas spaceru znalezc dobra
          restauracje z lokalna kuchnia, i zeby co wieczor nie musiec chadzac do tego
          samego lokalu
          -By znalazla sie w poblizu sensowana wypozyczalnia aut oraz jakies miejscowe
          biyra podrozy (tudziez oferujace rejsy i inne rozrywki...)
          -By bylo pieknie pod wzgledem przyrody-i jak najmniej bezdusznych betonowych
          wielopietrowych molochow
          -I by w poblizu (czyli w odleglosci mozliwej do pokonania autem w ciagu jednego
          dnia) znalazlo sie jak najwiecej zabytkow archeologicznych , stanowisk,
          monumentow, a takze miejsc ciekawych przyrodniczo/fotograficznie.

Wiem, ze byc moze mowie o rzeczywistosci rownoleglej, no i ze pewnie trzeba isc
          na kompromis, . Ale przeciez ktos, kto byl, moze sie orientowac, co i jak...a
          juz na pewno, gdzie NIE znajde takiego miejsca.

To wyjazd tygodniowy tylko, wiec musi byc jak najbardziej trafiony-po to, by tym
          chetniej wrocic do Turcji podczas kolejnego wyjazdu.

Bede wdzieczna za jakis ogolny zarys miejsca-wierze, ze znajdzie sie takie...:)

• Gość: nosek Re: uff.....to teraz pytam;) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.08, 18:01
            Niezmiennie polecam Oludeniz, pięknie, w miarę spokojnie, brak
            bunkrowatych hoteli, brak dyskotek. Sama wybieram się do Icmeler
            obok Marmaris, liczę na podobne warunki. Nie znam rejonów Bodrum,
            może jakaś miejscowośc w okolicy przypadłaby ci do gustu, bo samo
            Bodrum raczej nie. Bardzo ładnie jest ponoć w Kemer i spokojnie, dla
            mnie byłoby chyba troche nudne.

• Gość: Gość Ewa Re: uff.....to teraz pytam;) IP: *.chello.pl 10.06.08, 22:38
              A ja właśnie szczerze polecam Icmeler k. Marmaris - przepiękne, nie
              przeludnione, bardziej ekskluzywne od Marmaris miejsce. Moje
              ulubione, mam nadzieję tam być za parę dni (choć jadę do bliskiego
              Turunc) i będzie to już piaty raz! Myślę, że każdy kto raz pojedzie
              do Icmeler - zakocha się w nim.
          • isabeau Re: uff.....to teraz pytam;) 10.06.08, 18:41
            Polecam Cesme, na półwyspie nieopodal Izmiru. Niska zabudowa, szerokie plaże,
            spory wybór restauracji, rejsy po zatokach. Położenie na Wybrzeżu Egejskim
            gwarantuje bliskość ciekawych miejsc historycznych. Miejscowość jeszcze nie do
            końca odkryta przez wczasowiczów spoza Turcji. Problem w tym, że nie wiem, czy
            jakieś biuro w Polsce ma je obecnie w ofercie. Przed laty oferował Cesme Ving,
            ale to biuro się wycofało z Polski. Ja tam byłam w zeszłym roku na własną rękę...
            Alternatywnie - Bodrum - urocze miasto, chociaż tłumy nieco większe. Ale niska
            zabudowa, przyjemny klimat, multum restauracji i klubów nadal są atrakcyjną
            propozycją dla wczasowiczów.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka