Gość: agnieszka IP: *.chello.pl 03.07.08, 20:48 nie planuję wycieczek fakultatywnych, mniej więcej ile pieniędzy potrzebne jest na tydzień, w hotelu jest All inclisive, Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
isabeau Re: ile pieniędzy wziąść do Turcji na tydzień cza 03.07.08, 20:52 Jeżeli nie planujesz większych zakupów, to 100 euro wystarczy aż nadto. Odpowiedz Link Zgłoś
janan2 Re: ile pieniędzy wziąść do Turcji na tydzień cza 03.07.08, 21:15 isabeau napisała: > Jeżeli nie planujesz większych zakupów, to 100 euro wystarczy aż nadto. Po co odpowiadasz.Szkoda klawiatury.Autor(ka).chciał tylko zaistnieć że leci i to z alllllll.Super,typowy złotoklamkowiec. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: ile pieniędzy wziąść do Turcji na tydzień cza IP: *.chello.pl 03.07.08, 21:45 a po co ty piszesz?? ktoś zdał sobie trud by napisać i ktoś by odpowiedzieć a twoja wypowiedź nic nie wnosi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: huk zabierz słowniczek ortograficzny IP: *.adsl.inetia.pl 03.07.08, 23:45 na pewno się przyda Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agnieszka ... IP: *.chello.pl 04.07.08, 09:55 nie wiem po co ta złośliwość co niektórych.....lecę do Turcji pierwszy raz, dlatego pytam, a tym co odpowiedzieli dziękuję...może ktoś jeszcze podpowie,pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ortograf WZIĄśĆ IP: *.adsl.inetia.pl 06.07.08, 20:12 To nie złośliwość, tylko dobra rada. W jezyku polskim nie ma wyrazu "wziąść" - istnieje za to wyraz "wziąć" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: ile pieniędzy wziąść do Turcji na tydzień cza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.08, 11:25 myślę, że na tydzień z all i bez wycieczek to mozesz nawet nic nie brac. chyba ze chcesz kupic pamiatki i moze jakas wode na spacerze, ale wtedy to juz sama musisz sobie policzyc za ile te pamiatki itp. a na wode to mozesz wziac 20 euro i tez moze sie okazac az nadto. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: ile pieniędzy wziąść do Turcji na tydzień cza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.08, 11:27 ja w egipcie (wlasnie tydzien z all) wydalam 40 dolarów. 30 na jakas mini wycieczke i 10 na jakies drobiazgi. a zabralam mase kasy. po prostu tak naprawde to na co mozna tam wydawac pieniadze (poza wycieczkami) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agnieszka Re: ile pieniędzy wziąść do Turcji na tydzień cza IP: *.chello.pl 04.07.08, 13:55 dzięki za podpowiedź Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alina Re: ile pieniędzy wziąść do Turcji na tydzień cza IP: *.epsa.pl 04.07.08, 14:30 Przy ALL wydaje się na napiwki dla barmanów,kelnerów,pokojówek,itd. Takich jak Ty to powinni trzymać na łańcuchu i to nie za długim,abyś nie mogła wyjechać na wakacje.Normalny człowiek wie na co wydać kasę mając opcję ALL.Niektórzy nie potrafią się zachować w Polsce to co można mówić o przebywaniu za granicą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anna Re: ile pieniędzy wziąść do Turcji na tydzień cza IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.07.08, 17:56 Pani Alino,czy normalny człowiek,to taki,co był dziesiątki razy za granicą? A ten co jedzie pierwszy raz to nienormalny? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janika Re: ile pieniędzy wziąść do Turcji na tydzień cza IP: 80.54.108.* 04.07.08, 19:46 No jakże się ubawiłam -ludzie Alina jedzie na wakacje , żeby swoją kasę wydać na barmanów, pokojówki i kelnerów. Brawo za pomysłowość!!! Myślę , że Agnieszka która jedzie po raz pierwszy wyda pieniadze na naprawdę ciekawsze rzeczy !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agnieszka Re: ile pieniędzy wziąść do Turcji na tydzień cza IP: *.chello.pl 04.07.08, 22:10 na tym forum można też się pośmiać z ludzi którzy mają trochę za długi łańcuch i przy All wydają tylko kasę na napiwki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alina Re: ile pieniędzy wziąść do Turcji na tydzień cza IP: *.sta.asta-net.com.pl 04.07.08, 22:27 Nie tylko,ale podstawą w restauracjach w Polsce dla normalnych ludzi jest też dawanie napiwków.Polak jedzie i udaje,że był na wczasach... bo nie potrafi podziękować za obsługę- w hotelu,w barze,w restauracji,za leżaczek na plaży,przy basenie (tylko jak OSIOŁ wstaje raniutko kładzię ręcznik najczęściej z Polski bo,też szkoda kasy i zajmuje leżaczek no bo może zabraknąć) i NADAL UWAŻA,że jak zapłacił za ALL to ma już pełen wypas.Siedź z d..ą w domu i nie rób obciachu,pseudo turysto.Pozdrawiam TYCH co stać na uczciwe ALL. Odpowiedz Link Zgłoś
isabeau Re: ile pieniędzy wziąść do Turcji na tydzień cza 04.07.08, 23:35 Aż się dziwię, że komentuję, ale trudno się powstrzymać. Po ostatniej wypowiedzi chyba już się nie będzie dziwić, że nie lubię wczasów zorganizowanych - przynajmniej mogę uniknąć ludzi, "TYCH co stać na uczciwe ALL". Ilość jadu w powyższej wypowiedzi jest doprawdy zabójcza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pestka DO Normalnej Aliny !!! IP: *.chello.pl 05.07.08, 09:52 Masz kobieto powazny problem ... nie obrazaj rodakow bo wielokrotnie spotkałam sie z karygodnym zachowaniem cudzoziemcow jezeli sadzisz ze kazdy angol niemiec francuz daje napiwki to chyba jestes z marsa :D nie chcij abym opisywala zachowania obcokrajowcow bo wstyd mi bardziej za nich niz za rodakow dotyczy to tez wypominanych przez ciebie lezaczkow :):) (oj pieknie sie tlukło dwoch angoli o lezaczek :)) zaluje ze nie nagrywam zachowan cudzoziemcow ale na szcescie niedlugo bede miec okazje a napewno niejedna sie trafi wiec nagram i wstawie w obronie polakow Wiec droga Alino plac duze napiwki za siebie i naszych rodakow jezeli ci to tak przeszkadza :):) a i nie zapomnij o innych narodowosciach na lezaczkach rowniez sie nie opalaj udostepnij swoj niezadowolonej niemce spod 234 nr a sama lez na reczniczku hotelowym Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agnieszka Pani Alino IP: *.chello.pl 05.07.08, 10:23 wychodzi na to że Pani nic innego nie robi na takich wczasach tylko płaci napiwki...hmm...żal mi Pani naprawdę...i nie mam zamiaru siedzieć dupą w domu.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: max Re: Pani Alino IP: *.CNet2.Gawex.PL 12.07.08, 23:57 A powinnaś bo od razu widać do jakiej grupy należysz. A to że Alina daje napiwki to sie jej chwali, może chociaż troche podreperuje opinię o Polakach Odpowiedz Link Zgłoś
anickk Re: Pani Alino 13.07.08, 12:18 Gość portalu: max napisał(a): > A powinnaś bo od razu widać do jakiej grupy należysz. A to że Alina > daje napiwki to sie jej chwali, może chociaż troche podreperuje > opinię o Polakach Tu nie chodziło o dawanie napiwków;), ale o poziom jej wypowiedzi i ubliżanie innym w sposób, który edwidentnie świadczy, że tej kultury kobieta nie posiada (wysokość i częstotliwość dawania napiwków przecież o niej nie świadczą;)). A co do tego, że Polacy nie lubią dawać napiwków doskonale wiem, że tak jest (i nie tylko w Turcji tak się dzieje;)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Max Re: Pani Alino IP: *.CNet2.Gawex.PL 13.07.08, 12:37 Zgadza się, bo obserwowałem to już i w innych krajach. Wbrew pozorom w hotelach bez ALL szybciej Polak coś kupi i szybciej da napiwek a jak ma ALL to uważa że faktycznie wszystko ma w cenie, nawet napiwki. Odpowiedz Link Zgłoś
anickk Re: ile pieniędzy wziąść do Turcji na tydzień cza 05.07.08, 10:52 Droga Alinko, ludzie są wszędzie różni, niezależnie od nacji, to samo dotyczy turystów;), a obrażanie na forum osób, które zadają pytania (normalne;)) świadczy o braku Twojej kultury osobistej. Jedź sobie na wczasy, wydaj kaskę, którą wiesz na co masz wydać;), wróć, podziel się wrażeniami z koleżankami przy kawce w biurze, ale nie zaglądaj na forum, oszczędź innym czytania tak żenujących tekstów jakimi są Twoje komentarze i popracuj nad poziomem kultury osobistej, a to w Twoim przypadku może potrwać i kosztować Cię sporo wysiłku;). Ehhh...że też wogóle się poniżyłam i odpowiedziałam na Twój post, ale mam nadzieję (wprawdzie wątpliwą), że coś jednak do Ciebie dotarło. A z tym łańcuchem to przegiełaś max.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek Re: ile pieniędzy wziąść do Turcji na tydzień cza IP: *.rze.vectranet.pl 05.07.08, 22:24 lecz się kobieto Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Damiano Re: ile pieniędzy wziąść do Turcji na tydzień cza IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.07.08, 23:14 HiHi - Witam Niewiem oco kaman w tych powyższych... Ale sie zato uśmiałem - chyba z własnej gupoty, że nie rozumie oco chodzi. Ale chciałbym odpowiedzieć na zadane pytanko bo tak do końca nie padła odpowiedź - chyba Na pewno zabierz 15 $ lub 10 Eur na turecką wizę a następnie: 1. Proponuje po 10 Euro na dzień po co na lody ( Magnum przy chotelowym basenie kosztuje w okolicach 3 Eur )Na pozrądną Turecką kawę bo hotelowe z automatów są ochydne, na sok ze świeżych owoców bo w wersji All też są płatne i 2 Eur od czasu do czasu na Bakszysz ( napiwek ) dla sprzątaczki ( przy odrobinie szczęścia zrobi coś fajnego z prześcieradła lub ręcznika - jak będzie umiała :-)) bo naza nie umiała lub dawałem za niskie napiwki :)) 2. Jeśli masz Euro w zanadrzu i lubisz złoto... proponuje wziąść dodatkowy 1 000 na małe zakupy :-)) 3. Jeśli masz w zapasie dodatkowe 500 Euro to nie zabieraj walizek ani ubrań tylko zrób zakupy tam na miejscu - warto :-)) No to by było na tyle Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Max Re: ile pieniędzy wziąść do Turcji na tydzień cza IP: *.CNet2.Gawex.PL 12.07.08, 23:53 Brawo!!! Tak właśnie nas postrzegają Turcy i nie tylko oni. Polacy nie pójdą do baru i nie zamówią drineczka nieobjętego ALL, nie dają napiwków. Każdy ma tylko picie w hotelu i jedzenie a na mieście to nawet na wode nie chce wydać, bo przecież w hotelu ma darmową. Naprawdę wstyd!!!. Ale żeby chociaż ceny były tragicznie wysokie to jeszcze bym zrozumiał a w rzeczywistości niewiele odbiegają od tych w kraju (myśle o napojach czy jedzeniu w barach i restauracjach). Nawet na wycieczki fakultatywne zabierają darmową wode z hotelu i piją potem taką cieplutką, wygrzaną na słońcu. Przecież w autokarze taka droga i zimna - tzn 50 centów za 0.5litra. Na jednej z wycieczek 4-osobowa rodzinka wpadła na obiad do restauracji w Pammukale i nabrała kopy na taleze, po czym zasiadła przy stole i wyjęła swoje, "podgrzewane" napoje. Oczywiście im zwrócono uwagę że nie mogą pić swoich. To woleli jeść na sucho bo przecież szkoda kasy. Ale zeżarli wszystko mimo marudzenia że niedobre. Żenada totalna. Jak mają tacy jeździć i wystawiać wizytówkę nam wszystkim to lepiej niech siedzą w domu skoro nie potrafią sie zachować w świecie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Damiano Re: ile pieniędzy wziąść do Turcji na tydzień cza IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.07.08, 22:21 Max - zaczynam cię lubić!!! :-)) Jeszcze powiedz gdzieś tylko że społeczeństwo polskie za granicą nie potrafi się trzymać razem i jak Polak słyszy Polaka to udaje Greka :-))... To następne wczasy się zgadamy i lecimy wspólnie :-)) Damiano Odpowiedz Link Zgłoś
anickk Re: ile pieniędzy wziąść do Turcji na tydzień cza 13.07.08, 22:36 To wszystko co napisałeś o Polakach prawda...niestety Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Max Re: ile pieniędzy wziąść do Turcji na tydzień cza IP: *.static.szczecinek.net.pl 14.07.08, 12:37 Tak jest jak piszesz. Jak słyszą polski język to sie oddalają. Widze że mamy podobne odczucia. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szyszka Re: ile pieniędzy wziąść do Turcji na tydzień cza IP: *.ssp.dialog.net.pl 10.07.08, 21:10 ja jak leciałam 1szy raz do turcji to też się pytałam w biurze ile wziąć kaski... nie wiem co w tym dziwnego... to forum właśnie jest po to aby odpowiadać na tego typu pytania... nie ma głupich pytań - ą tylko głupie odpowiedzi.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nosek Re: ile pieniędzy wziąść do Turcji na tydzień cza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.08, 01:09 Serio ktokolwiek wyryszyłby ze 100 euro w kieszeni czy ja coś źle zrozumiałam? A jak ci się coś stanie i potrzebne będą lekarstwa? A jak zgubisz kostium kąpielowy i będziesz musiała kupić nowy? A jak jedzenie w hotelu będzie paskudne i będziesz chciała zjeść coś innego na mieście, albo hotel nie bedzie ci odpowiadał i bedziesz zmuszona zamienić na inny, za dopłatą? naprawdę wiele rzeczy może się przydarzyć, zabieranie tak mało pieniędzy jest nierozsądne. Odpowiedz Link Zgłoś
isabeau Re: ile pieniędzy wziąść do Turcji na tydzień cza 06.07.08, 09:14 Większość ludzi używa w sytuacjach awaryjnych karty kredytowej lub bankomatowej. Nie wyobrażam sobie brania ze sobą np. 2000 euro w gotówce, bo i po co? Tylko ryzyko kradzieży się podnosi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nosek Re: ile pieniędzy wziąść do Turcji na tydzień cza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.08, 09:49 To jasne, tylko po co pytać ile kasy wziąć skoro ma się kartę kredytową i bankomatową? Odpowiedz Link Zgłoś
isabeau Re: ile pieniędzy wziąść do Turcji na tydzień cza 06.07.08, 10:04 Chociażby na wizę czy jakieś drobne zakupy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nosek Re: ile pieniędzy wziąść do Turcji na tydzień cza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.08, 10:23 W takim razie pytanie powinno brzmieć "ile gotówki wziąć na tydzień". Odpowiedz Link Zgłoś
isabeau Re: ile pieniędzy wziąść do Turcji na tydzień cza 06.07.08, 10:25 Odwracając Twoją tezę, pytanie powinno brzmieć - ile kasy mieć na koncie i kredytu na karcie, że by móc wyjechać do Turcji na tydzień :P Mam wrażenie, że szukasz dziury w całym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agnieszka Re: ile pieniędzy wziąść do Turcji na tydzień cza IP: *.chello.pl 06.07.08, 12:11 też mi się tak wydaje...tzw. "szukanie dziury w całym"... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nosek Re: ile pieniędzy wziąść do Turcji na tydzień cza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.08, 14:25 Nie, po prostu tak rozumiem twoje pytanie. Jakbyś zapytała ile kasy wydaliście ogólnie w ciągu tygodnia, to bym odpowiedziała 1000 zł, a ile kasy wziąć w gotówce to się zgodze że może być sto euro, pod warunkiem że reszta jest na koncie i masz kartę. Ale jeśli cała kasa poszła na wycieczkę i jesteś spłukana, a nie dysponujesz kartą kredytową to 100 euro jest ryzykowne. Tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Miśia Do Agnieszki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.08, 09:24 Dlaczego nie chesz jechać na żadną wycieczkę.Ja też jadę na tydzień ale planuje co najmniej 5 wycieczek.Pamukkale, jepp safari, rejs po 12 wyspach lub Dalyan nie mogę sie zdecydować i w we własnym zakresie wymarłe miasteczko greckie-Kayakoy oraz plaże w Oludeniz no i zwiedzanie Fethiye (jade do Calis).Trochę się rodzina buntuje ale myślę,że damy radę.Zadtanów się czy nie warto wybrać się na chociaż jedną czy dwie wycieczki.Z tego co piszą na forum można wycieczki mażna kupić za poowę z miejscowych biur podrózy.W jaki region jedziesz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agnieszka do Damiano IP: *.chello.pl 06.07.08, 09:37 dzięi za wyczerpującą odpowiedź Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agnieszka do Miśia i nie tylko IP: *.chello.pl 06.07.08, 09:41 jadę w okolice Alanya...nie wykluczone że pojade na jakąś chociaż jedną wycieczkę...to się okaże na miejscu,pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Misia Re: do Miśia i nie tylko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.08, 09:50 Pozdrawiam również i życzę miłego wypoczynku. Odpowiedz Link Zgłoś
velika Re: do Miśia i nie tylko 06.07.08, 10:26 Ja wydałam 130 euro przez 2 tygodnie-w tym pamiątki(szisza, tytoń do niej, oczy proroka:D, kolczyki),wiza. Wejście do Kale też płatne-5 ytl, a to wycieczka obowiązkowa;).Poza tym leżaki i parasole na plaży są płatne, na spacerze też trzeba kupić coś do picia i jakieś lody. No i trzeba przewidzieć niespodziewane wydatki- ja na przykład musiałam kupić krem na alergię na słońce, a to trochę kosztowało.Moim zdaniem 100 euro powinno wystarczyć spokojnie na tydzień. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ortograf Do Misi IP: *.adsl.inetia.pl 06.07.08, 20:16 Trzeba mieć nieźle nawalone w głowie, aby jadąc do Turcji na tydzień wykupować pięć jednodniowych wycieczek fakultatywnych. Współczuje twojej Rodzinie. Odpowiedz Link Zgłoś
anickk Re: Do Misi 06.07.08, 20:23 To nie złośliwość, tylko dobra rada. W jezyku polskim nie ma wyrazu "wykupować" - istnieje za to wyraz "wykupywać"... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ortograf Do anickk IP: *.adsl.inetia.pl 07.07.08, 09:54 Szacuneczek. Aż musiałem sprawdzić w słowniczku ortograficznym. Już sie kajam: w języku polskim rzeczywiście nie ma wyrazu "wykupować" - istnieje za to wyraz "wykupywać" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nosek Re: Do Misi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.08, 20:53 Sam masz nawalone w głowie, albo nie wiesz o czym piszesz. Te wycieczki o których pisze misia są akurat bardzo relaksujące, cały dzień na stateczku połączony z opalaniem, pływaniem i podziwianiem widoków może być tylko lepszy od leżenia plackiem na plaży,na której i tak nie da się wytrzymać z powodu upału zbyt długo. To samo Dalyan. Pozostałe miejsca oprócz Pamukkale są niedaleko i spokojnie się da. Do Misi, ja w ciągu tygodnia zaliczyłam 12 wysp, 6 wysp, Saklikent i Tlos, Fethiye, Patarę, Kayakoy. Zastanowiłabym się nad Pamukkale, bo trochę daleko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nosek Re: Do Misi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.08, 20:58 Acha, na plaży byłam cztery razy, z czego raz na Patarze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ortograf Do noska IP: *.adsl.inetia.pl 07.07.08, 09:59 Może i mam nawalone. Nie pisałem przecież nic złego o samych wycieczkach - na wszystkich z nich byłem i mile wspominam. Ale korzystałem z nich podczas pobytu dwutygodniowego. Przy wyjeździe 7 dniowym, dwa dni odpadają na transfery, wiec zostaje tak naprawde 5 dni na miejscu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Do Agnieszki IP: *.net.pulawy.pl 08.07.08, 16:39 Byłam w Turcji, ale słyszałam, że Pamukkale się nie opłacają, więc nie korzystałam z tej wycieczki, bo można tylko przez chwilkę, z daleka pooglądać te skały, a dalej Cię nie wpuszczą, bo te skały muszą się odbudować. Byłam w Kapadocji, na Green Canionie (polecam, naprawdę piękne widoczki!), w łaźni tureckiej i na plaży Kleopatry. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sławek Re: ile pieniędzy wziąść do Turcji na tydzień cza IP: 89.174.178.* 24.07.08, 10:06 Buahahaha... niezła jesteś. A co jak samolot nie wyleci? A co jak hotel nie będzie odpowiadał? Masz rację nigdzie się nie ruszam bez min. 5000 Eur w kieszeni. Oczywiście gotówką, bo co będzie jak bankomat albo terminal nie zadziała? Mimo wszystko pozdrawiam panikarzy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nosek Re: ile pieniędzy wziąść do Turcji na tydzień cza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.08, 10:40 Mimo wszystko to że zapomnisz kąpielówek albo dopadnie cię infekcja, czy choćby poparzenie słońcem, jest bardziej prawdopodobne niż to że będziesz kiblował dwa dni na lotnisku, chociaż i to jest możliwe jak wiadomo. Ale niektórym i na to nie starcza wyobraźni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sławek Re: ile pieniędzy wziąść do Turcji na tydzień cza IP: 89.174.178.* 24.07.08, 13:00 A od takich "na wszelki wypadek" to mam kartę kredytową, a tak się atrakcyjnie składa, że U Turków, a nawet u Arabów są już bankomaty, a nawet banki i nie ma potrzeby noszenia gotówki w kieszeni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jullka Re: ile pieniędzy wziąść do Turcji na tydzień cza IP: *.chello.pl 11.07.08, 10:09 Na bazarkach mozna kupic fajne ciuszki ,reczniki,przyprawy ,wez to pod uwage.Ja sobie kupilam 3 bluzeczki i spodnie na co wydalam 53 euro,oraz bombowe ciuszki dla córci i syna. Odpowiedz Link Zgłoś
inna32 Re: ile pieniędzy wziąść do Turcji na tydzień cza 11.07.08, 20:00 Gość portalu: jullka napisał(a): > Na bazarkach mozna kupic fajne ciuszki ,reczniki,przyprawy ,wez to pod uwage.Ja > sobie kupilam 3 bluzeczki i spodnie na co wydalam 53 euro,oraz bombowe ciuszki > dla córci i syna. Jadę we wrzesniu po raz pierwszy do Turcji i korci mnie zakup kurtki skórzanej i dżinsowej.Czy wiesz mniej więcej jakie są ceny?Co lepiej zabrać dolary czy euro? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Max Re: ile pieniędzy wziąść do Turcji na tydzień cza IP: *.CNet2.Gawex.PL 12.07.08, 23:38 Za kurtke ze skóry płaciłem 240 euro, oczywiście po targowaniu sie ze sprzedawcą w Side. Chyba nie jest to drogo a kurtka fajna. Dziecięce "podróby" też nie są drogie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sławek Re: ile pieniędzy wziąść do Turcji na tydzień cza IP: 89.174.178.* 24.07.08, 13:08 240 Euro? To prawie 800 PLN, nie wiem co to za skóra ale sądząc po cenie musi być rewelacyjna. Ja za swoją motocyklową zapłaciłem 650 w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
oliwe Re: ile pieniędzy wziąść do Turcji na tydzień cza 13.07.08, 12:59 ależ wy musicie mieć kompleksy. Wątpliwe by na forach niemieckich czy brytyjskich ludzie obrażali siebie nawzajem, że nie umieją się zachować zagranicą, że nie tyle napiwków dają, wstyd nawzajem sobie przynoszą... Nie potrafię sobie wyobrazić w jakim stopniu mnie osobiście miałoby dotknąć, czy wstyd budzić płacenie czy nie płacenie napiwków albo kupowanie czy nie kupowanie napojów wszędzie gdzie się znajdzie przez kogokolwiek????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Max Re: ile pieniędzy wziąść do Turcji na tydzień cza IP: *.CNet2.Gawex.PL 14.07.08, 16:03 Trochę Cię nie rozumię. Czy gdybyś była w obcym kraju, miała hotel z opcją all i na mieście zachciałoby Ci się pić to biegłabyś do hotelu mając pustynię w ustach żeby tylko nie wydać kasy, bo w hotelu nie musisz płacic? Jeśli tak to współczuję. A co do napiwków to kwestia obyczajowości. jeśli w danym kraju np Turcji istnieje coś takiego jak bakszysz to wypada się do tego stosować, tym bardziej, że naprawdę nie trzeba dać wiele, ale 1-2 euro a jednak oznacza to, że szanuje się zwyczaje innych. W autokarze którym jechaliśmy na wycieczkę ludzie wychodząc nic nie rzucali. Siedziałem na końcu więc ostatni wychodziłem i w koszyczku, po wyjściu wszystkich były 4 monety po 1 euro ( włącznie z tą którą ja wrzuciłem i którą wrzucił kolega). Niezbyt to ładne. A jakby ktoś z zagranicy u nas w kraju nie szanował obyczajów to już by go dzikusem okrzyknięto. Szanujmy obyczaje innych, nie zbiedniejemy wydając na to pare euro a będą nas inaczej odbierać. Poza tym w innych krajach pewnie na forum nie muszą o tym pisać bo tak sie nie zachowują więc nie ma tematu. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aa do maxa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.07.08, 23:10 Ależ mnie śmieszą tacy ludzie, przechwalają się jak dzieci. Co Ci człowieku do tego na co kto wydaje swoje pieniądze, pytam co?! jak sobie zapłacił za all i zarobił na nie to ma prawo nie wydawać na nic i tyle, kropka. A dziewczyna na początku zadała normalne pytanie a większość znalazła sobie miejsce na przechwałki jakimi to nie są światowcami, żenada ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nosek Re: do maxa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.08, 09:10 "Ależ mnie śmieszą tacy ludzie, przechwalają się jak dzieci" Nie widzę tu ani cienia przechwałek. "Co Ci człowieku do tego na co kto wydaje swoje pieniądze, pytam co?!" No chyba raczej chodziło ci o to na co nie wydaje :) jak sobie zapłacił za all i > zarobił na nie to ma prawo nie wydawać na nic i tyle, kropka Ma prawo, tylko to dziwaczne, ale jak chce uchodzić za dziwaka albo sknerę to już jego wybór. A dziewczyna na > początku zadała normalne pytanie a większość znalazła sobie miejsce na > przechwałki jakimi to nie są światowcami, żenada ... Czym można zasłużyć sobie na taki komplement? Wydawaniem więcej niż 100 euro na tydzień, płaceniem kartą czy zostawianiem napiwków? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sławek Re: do maxa IP: 89.174.178.* 24.07.08, 13:19 A w sumie bardzo ciekawa dyskusja :oP Ja na ten przykład jadąc gdziekolwiek biorę ok. 100 $ a na miejscu ewentualnie dobieram z bankomatów. Nie mylmy pojęć co innego napiwek, co innego bakszysz. Napiwek daje się jako wynagrodzenie, bakszysz to forma jałmużny (chociaż rezydenci wciskają co innego) i nie ma obowiązku dawania napiwków ale jest obowiązek bakszyszu za drobne usługi. Eee nie chce mi się za dużo pisać. Max to do ciebie... jeśli nawet będziesz rzucał na lewo i prawo pieniędzmi nie zjednasz sobie szacunku, co najwyżej zarobisz na opinię "dzianego jelenia" (oczywiście nikt ci tego w oczy nie powie). Odpowiedz Link Zgłoś