Dodaj do ulubionych

ile pieniędzy wziąść do Turcji na tydzień czasu?

IP: *.chello.pl 03.07.08, 20:48
nie planuję wycieczek fakultatywnych, mniej więcej ile pieniędzy
potrzebne jest na tydzień, w hotelu jest All inclisive,
Obserwuj wątek
    • isabeau Re: ile pieniędzy wziąść do Turcji na tydzień cza 03.07.08, 20:52
      Jeżeli nie planujesz większych zakupów, to 100 euro wystarczy aż nadto.
      • janan2 Re: ile pieniędzy wziąść do Turcji na tydzień cza 03.07.08, 21:15
        isabeau napisała:

> Jeżeli nie planujesz większych zakupów, to 100 euro wystarczy aż nadto.
        Po co odpowiadasz.Szkoda klawiatury.Autor(ka).chciał tylko zaistnieć że leci i
        to z alllllll.Super,typowy złotoklamkowiec.
        • Gość: gość Re: ile pieniędzy wziąść do Turcji na tydzień cza IP: *.chello.pl 03.07.08, 21:45
          a po co ty piszesz?? ktoś zdał sobie trud by napisać i ktoś by odpowiedzieć a
          twoja wypowiedź nic nie wnosi
    • Gość: huk zabierz słowniczek ortograficzny IP: *.adsl.inetia.pl 03.07.08, 23:45
      na pewno się przyda
      • Gość: agnieszka ... IP: *.chello.pl 04.07.08, 09:55
        nie wiem po co ta złośliwość co niektórych.....lecę do Turcji
        pierwszy raz, dlatego pytam, a tym co odpowiedzieli dziękuję...może
        ktoś jeszcze podpowie,pozdrawiam
        • Gość: ortograf WZIĄśĆ IP: *.adsl.inetia.pl 06.07.08, 20:12
          To nie złośliwość, tylko dobra rada.
          W jezyku polskim nie ma wyrazu "wziąść" - istnieje za to
          wyraz "wziąć"
    • Gość: a Re: ile pieniędzy wziąść do Turcji na tydzień cza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.08, 11:25
      myślę, że na tydzień z all i bez wycieczek to mozesz nawet nic nie brac. chyba
      ze chcesz kupic pamiatki i moze jakas wode na spacerze, ale wtedy to juz sama
      musisz sobie policzyc za ile te pamiatki itp. a na wode to mozesz wziac 20 euro
      i tez moze sie okazac az nadto.
      • Gość: a Re: ile pieniędzy wziąść do Turcji na tydzień cza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.08, 11:27
        ja w egipcie (wlasnie tydzien z all) wydalam 40 dolarów. 30 na jakas mini
        wycieczke i 10 na jakies drobiazgi. a zabralam mase kasy. po prostu tak naprawde
        to na co mozna tam wydawac pieniadze (poza wycieczkami)
        • Gość: agnieszka Re: ile pieniędzy wziąść do Turcji na tydzień cza IP: *.chello.pl 04.07.08, 13:55
          dzięki za podpowiedź
        • Gość: Alina Re: ile pieniędzy wziąść do Turcji na tydzień cza IP: *.epsa.pl 04.07.08, 14:30
          Przy ALL wydaje się na napiwki dla barmanów,kelnerów,pokojówek,itd.
          Takich jak Ty to powinni trzymać na łańcuchu i to nie za długim,abyś nie mogła
          wyjechać na wakacje.Normalny człowiek wie na co wydać kasę mając opcję
          ALL.Niektórzy nie potrafią się zachować w Polsce to co można mówić o przebywaniu
          za granicą.
          • Gość: Anna Re: ile pieniędzy wziąść do Turcji na tydzień cza IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.07.08, 17:56
            Pani Alino,czy normalny człowiek,to taki,co był dziesiątki razy za granicą? A
            ten co jedzie pierwszy raz to nienormalny?
            • Gość: Janika Re: ile pieniędzy wziąść do Turcji na tydzień cza IP: 80.54.108.* 04.07.08, 19:46
              No jakże się ubawiłam -ludzie Alina jedzie na wakacje , żeby swoją
              kasę wydać na barmanów, pokojówki i kelnerów. Brawo za
              pomysłowość!!! Myślę , że Agnieszka która jedzie po raz pierwszy
              wyda pieniadze na naprawdę ciekawsze rzeczy !!!

• Gość: agnieszka Re: ile pieniędzy wziąść do Turcji na tydzień cza IP: *.chello.pl 04.07.08, 22:10
                na tym forum można też się pośmiać z ludzi którzy mają trochę za
                długi łańcuch i przy All wydają tylko kasę na napiwki
                • Gość: Alina Re: ile pieniędzy wziąść do Turcji na tydzień cza IP: *.sta.asta-net.com.pl 04.07.08, 22:27
                  Nie tylko,ale podstawą w restauracjach w Polsce dla normalnych ludzi
                  jest też dawanie napiwków.Polak jedzie i udaje,że był na wczasach...
                  bo nie potrafi podziękować za obsługę- w hotelu,w barze,w
                  restauracji,za leżaczek na plaży,przy basenie (tylko jak OSIOŁ
                  wstaje raniutko kładzię ręcznik najczęściej z Polski bo,też szkoda
                  kasy i zajmuje leżaczek no bo może zabraknąć) i NADAL UWAŻA,że jak
                  zapłacił za ALL to ma już pełen wypas.Siedź z d..ą w domu i nie rób
                  obciachu,pseudo turysto.Pozdrawiam TYCH co stać na uczciwe ALL.
                  • isabeau Re: ile pieniędzy wziąść do Turcji na tydzień cza 04.07.08, 23:35
                    Aż się dziwię, że komentuję, ale trudno się powstrzymać. Po ostatniej wypowiedzi
                    chyba już się nie będzie dziwić, że nie lubię wczasów zorganizowanych -
                    przynajmniej mogę uniknąć ludzi, "TYCH co stać na uczciwe ALL". Ilość jadu w
                    powyższej wypowiedzi jest doprawdy zabójcza.
                  • Gość: pestka DO Normalnej Aliny !!! IP: *.chello.pl 05.07.08, 09:52
                    Masz kobieto powazny problem ... nie obrazaj rodakow bo wielokrotnie spotkałam
                    sie z karygodnym zachowaniem cudzoziemcow jezeli sadzisz ze kazdy angol niemiec
                    francuz daje napiwki to chyba jestes z marsa :D nie chcij abym opisywala
                    zachowania obcokrajowcow bo wstyd mi bardziej za nich niz za rodakow dotyczy to
                    tez wypominanych przez ciebie lezaczkow :):) (oj pieknie sie tlukło dwoch angoli
                    o lezaczek :)) zaluje ze nie nagrywam zachowan cudzoziemcow ale na szcescie
                    niedlugo bede miec okazje a napewno niejedna sie trafi wiec nagram i wstawie w
                    obronie polakow Wiec droga Alino plac duze napiwki za siebie i naszych rodakow
                    jezeli ci to tak przeszkadza :):) a i nie zapomnij o innych narodowosciach na
                    lezaczkach rowniez sie nie opalaj udostepnij swoj niezadowolonej niemce spod 234
                    nr a sama lez na reczniczku hotelowym Pozdrawiam
                    • Gość: agnieszka Pani Alino IP: *.chello.pl 05.07.08, 10:23
                      wychodzi na to że Pani nic innego nie robi na takich wczasach tylko
                      płaci napiwki...hmm...żal mi Pani naprawdę...i nie mam zamiaru
                      siedzieć dupą w domu....
                      • Gość: max Re: Pani Alino IP: *.CNet2.Gawex.PL 12.07.08, 23:57
                        A powinnaś bo od razu widać do jakiej grupy należysz. A to że Alina
                        daje napiwki to sie jej chwali, może chociaż troche podreperuje
                        opinię o Polakach
                        • anickk Re: Pani Alino 13.07.08, 12:18
                          Gość portalu: max napisał(a):

> A powinnaś bo od razu widać do jakiej grupy należysz. A to że
                          Alina
                          > daje napiwki to sie jej chwali, może chociaż troche podreperuje
                          > opinię o Polakach

Tu nie chodziło o dawanie napiwków;), ale o poziom jej wypowiedzi i
                          ubliżanie innym w sposób, który edwidentnie świadczy, że tej kultury
                          kobieta nie posiada (wysokość i częstotliwość dawania napiwków
                          przecież o niej nie świadczą;)). A co do tego, że Polacy nie lubią
                          dawać napiwków doskonale wiem, że tak jest (i nie tylko w Turcji tak
                          się dzieje;))
                          • Gość: Max Re: Pani Alino IP: *.CNet2.Gawex.PL 13.07.08, 12:37
                            Zgadza się, bo obserwowałem to już i w innych krajach. Wbrew pozorom
                            w hotelach bez ALL szybciej Polak coś kupi i szybciej da napiwek a
                            jak ma ALL to uważa że faktycznie wszystko ma w cenie, nawet
                            napiwki.
                  • anickk Re: ile pieniędzy wziąść do Turcji na tydzień cza 05.07.08, 10:52
                    Droga Alinko, ludzie są wszędzie różni, niezależnie od nacji, to
                    samo dotyczy turystów;), a obrażanie na forum osób, które zadają
                    pytania (normalne;)) świadczy o braku Twojej kultury osobistej. Jedź
                    sobie na wczasy, wydaj kaskę, którą wiesz na co masz wydać;), wróć,
                    podziel się wrażeniami z koleżankami przy kawce w biurze, ale nie
                    zaglądaj na forum, oszczędź innym czytania tak żenujących tekstów
                    jakimi są Twoje komentarze i popracuj nad poziomem kultury
                    osobistej, a to w Twoim przypadku może potrwać i kosztować Cię sporo
                    wysiłku;). Ehhh...że też wogóle się poniżyłam i odpowiedziałam na
                    Twój post, ale mam nadzieję (wprawdzie wątpliwą), że coś jednak do
                    Ciebie dotarło. A z tym łańcuchem to przegiełaś max..
                  • Gość: Tomek Re: ile pieniędzy wziąść do Turcji na tydzień cza IP: *.rze.vectranet.pl 05.07.08, 22:24
                    lecz się kobieto
                    • Gość: Damiano Re: ile pieniędzy wziąść do Turcji na tydzień cza IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.07.08, 23:14
                      HiHi - Witam

Niewiem oco kaman w tych powyższych... Ale sie zato uśmiałem - chyba
                      z własnej gupoty, że nie rozumie oco chodzi. Ale chciałbym
                      odpowiedzieć na zadane pytanko bo tak do końca nie padła odpowiedź -
                      chyba

Na pewno zabierz 15 $ lub 10 Eur na turecką wizę a następnie:

1. Proponuje po 10 Euro na dzień po co na lody ( Magnum przy
                      chotelowym basenie kosztuje w okolicach 3 Eur )Na pozrądną Turecką
                      kawę bo hotelowe z automatów są ochydne, na sok ze świeżych owoców
                      bo w wersji All też są płatne i 2 Eur od czasu do czasu na Bakszysz
                      ( napiwek ) dla sprzątaczki ( przy odrobinie szczęścia zrobi coś
                      fajnego z prześcieradła lub ręcznika - jak będzie umiała :-)) bo
                      naza nie umiała lub dawałem za niskie napiwki :))

2. Jeśli masz Euro w zanadrzu i lubisz złoto... proponuje wziąść
                      dodatkowy 1 000 na małe zakupy :-))

3. Jeśli masz w zapasie dodatkowe 500 Euro to nie zabieraj walizek
                      ani ubrań tylko zrób zakupy tam na miejscu - warto :-))

No to by było na tyle
                  • Gość: Max Re: ile pieniędzy wziąść do Turcji na tydzień cza IP: *.CNet2.Gawex.PL 12.07.08, 23:53
                    Brawo!!! Tak właśnie nas postrzegają Turcy i nie tylko oni. Polacy
                    nie pójdą do baru i nie zamówią drineczka nieobjętego ALL, nie dają
                    napiwków. Każdy ma tylko picie w hotelu i jedzenie a na mieście to
                    nawet na wode nie chce wydać, bo przecież w hotelu ma darmową.
                    Naprawdę wstyd!!!. Ale żeby chociaż ceny były tragicznie wysokie to
                    jeszcze bym zrozumiał a w rzeczywistości niewiele odbiegają od tych
                    w kraju (myśle o napojach czy jedzeniu w barach i restauracjach).
                    Nawet na wycieczki fakultatywne zabierają darmową wode z hotelu i
                    piją potem taką cieplutką, wygrzaną na słońcu. Przecież w autokarze
                    taka droga i zimna - tzn 50 centów za 0.5litra. Na jednej z
                    wycieczek 4-osobowa rodzinka wpadła na obiad do restauracji w
                    Pammukale i nabrała kopy na taleze, po czym zasiadła przy stole i
                    wyjęła swoje, "podgrzewane" napoje. Oczywiście im zwrócono uwagę że
                    nie mogą pić swoich. To woleli jeść na sucho bo przecież szkoda
                    kasy. Ale zeżarli wszystko mimo marudzenia że niedobre. Żenada
                    totalna. Jak mają tacy jeździć i wystawiać wizytówkę nam wszystkim
                    to lepiej niech siedzą w domu skoro nie potrafią sie zachować w
                    świecie.
                    • Gość: Damiano Re: ile pieniędzy wziąść do Turcji na tydzień cza IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.07.08, 22:21
                      Max - zaczynam cię lubić!!! :-)) Jeszcze powiedz gdzieś tylko że społeczeństwo
                      polskie za granicą nie potrafi się trzymać razem i jak Polak słyszy Polaka to
                      udaje Greka :-))... To następne wczasy się zgadamy i lecimy wspólnie :-))

Damiano
                      • anickk Re: ile pieniędzy wziąść do Turcji na tydzień cza 13.07.08, 22:36
                        To wszystko co napisałeś o Polakach prawda...niestety
                      • Gość: Max Re: ile pieniędzy wziąść do Turcji na tydzień cza IP: *.static.szczecinek.net.pl 14.07.08, 12:37
                        Tak jest jak piszesz. Jak słyszą polski język to sie oddalają. Widze
                        że mamy podobne odczucia. Pozdrawiam
              • Gość: szyszka Re: ile pieniędzy wziąść do Turcji na tydzień cza IP: *.ssp.dialog.net.pl 10.07.08, 21:10
                ja jak leciałam 1szy raz do turcji to też się pytałam w biurze ile
                wziąć kaski... nie wiem co w tym dziwnego... to forum właśnie jest
                po to aby odpowiadać na tego typu pytania... nie ma głupich pytań -
                ą tylko głupie odpowiedzi....
    • Gość: nosek Re: ile pieniędzy wziąść do Turcji na tydzień cza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.08, 01:09
      Serio ktokolwiek wyryszyłby ze 100 euro w kieszeni czy ja coś źle
      zrozumiałam? A jak ci się coś stanie i potrzebne będą lekarstwa? A
      jak zgubisz kostium kąpielowy i będziesz musiała kupić nowy? A jak
      jedzenie w hotelu będzie paskudne i będziesz chciała zjeść coś
      innego na mieście, albo hotel nie bedzie ci odpowiadał i bedziesz
      zmuszona zamienić na inny, za dopłatą? naprawdę wiele rzeczy może
      się przydarzyć, zabieranie tak mało pieniędzy jest nierozsądne.
      • isabeau Re: ile pieniędzy wziąść do Turcji na tydzień cza 06.07.08, 09:14
        Większość ludzi używa w sytuacjach awaryjnych karty kredytowej lub bankomatowej.
        Nie wyobrażam sobie brania ze sobą np. 2000 euro w gotówce, bo i po co? Tylko
        ryzyko kradzieży się podnosi.
        • Gość: nosek Re: ile pieniędzy wziąść do Turcji na tydzień cza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.08, 09:49
          To jasne, tylko po co pytać ile kasy wziąć skoro ma się kartę
          kredytową i bankomatową?
          • isabeau Re: ile pieniędzy wziąść do Turcji na tydzień cza 06.07.08, 10:04
            Chociażby na wizę czy jakieś drobne zakupy...
            • Gość: nosek Re: ile pieniędzy wziąść do Turcji na tydzień cza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.08, 10:23
              W takim razie pytanie powinno brzmieć "ile gotówki wziąć na
              tydzień".
              • isabeau Re: ile pieniędzy wziąść do Turcji na tydzień cza 06.07.08, 10:25
                Odwracając Twoją tezę, pytanie powinno brzmieć - ile kasy mieć na koncie i
                kredytu na karcie, że by móc wyjechać do Turcji na tydzień :P
                Mam wrażenie, że szukasz dziury w całym.
                • Gość: agnieszka Re: ile pieniędzy wziąść do Turcji na tydzień cza IP: *.chello.pl 06.07.08, 12:11
                  też mi się tak wydaje...tzw. "szukanie dziury w całym"...
                  • Gość: nosek Re: ile pieniędzy wziąść do Turcji na tydzień cza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.08, 14:25
                    Nie, po prostu tak rozumiem twoje pytanie. Jakbyś zapytała ile kasy
                    wydaliście ogólnie w ciągu tygodnia, to bym odpowiedziała 1000 zł, a
                    ile kasy wziąć w gotówce to się zgodze że może być sto euro, pod
                    warunkiem że reszta jest na koncie i masz kartę. Ale jeśli cała kasa
                    poszła na wycieczkę i jesteś spłukana, a nie dysponujesz kartą
                    kredytową to 100 euro jest ryzykowne. Tyle.
      • Gość: Miśia Do Agnieszki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.08, 09:24
        Dlaczego nie chesz jechać na żadną wycieczkę.Ja też jadę na tydzień
        ale planuje co najmniej 5 wycieczek.Pamukkale, jepp safari, rejs po
        12 wyspach lub Dalyan nie mogę sie zdecydować i w we własnym
        zakresie wymarłe miasteczko greckie-Kayakoy oraz plaże w Oludeniz no
        i zwiedzanie Fethiye (jade do Calis).Trochę się rodzina buntuje ale
        myślę,że damy radę.Zadtanów się czy nie warto wybrać się na chociaż
        jedną czy dwie wycieczki.Z tego co piszą na forum można wycieczki
        mażna kupić za poowę z miejscowych biur podrózy.W jaki region
        jedziesz?
        • Gość: agnieszka do Damiano IP: *.chello.pl 06.07.08, 09:37
          dzięi za wyczerpującą odpowiedź
        • Gość: agnieszka do Miśia i nie tylko IP: *.chello.pl 06.07.08, 09:41
          jadę w okolice Alanya...nie wykluczone że pojade na jakąś chociaż
          jedną wycieczkę...to się okaże na miejscu,pozdrawiam
          • Gość: Misia Re: do Miśia i nie tylko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.08, 09:50
            Pozdrawiam również i życzę miłego wypoczynku.
            • velika Re: do Miśia i nie tylko 06.07.08, 10:26
              Ja wydałam 130 euro przez 2 tygodnie-w tym pamiątki(szisza, tytoń do niej, oczy
              proroka:D, kolczyki),wiza. Wejście do Kale też płatne-5 ytl, a to wycieczka
              obowiązkowa;).Poza tym leżaki i parasole na plaży są płatne, na spacerze też
              trzeba kupić coś do picia i jakieś lody. No i trzeba przewidzieć niespodziewane
              wydatki- ja na przykład musiałam kupić krem na alergię na słońce, a to trochę
              kosztowało.Moim zdaniem 100 euro powinno wystarczyć spokojnie na tydzień.
              • Gość: agnieszka ........... IP: *.chello.pl 06.07.08, 12:10
                dzięki velika
        • Gość: ortograf Do Misi IP: *.adsl.inetia.pl 06.07.08, 20:16
          Trzeba mieć nieźle nawalone w głowie, aby jadąc do Turcji na tydzień
          wykupować pięć jednodniowych wycieczek fakultatywnych. Współczuje
          twojej Rodzinie.
          • anickk Re: Do Misi 06.07.08, 20:23
            To nie złośliwość, tylko dobra rada.
            W jezyku polskim nie ma wyrazu "wykupować" - istnieje za to
            wyraz "wykupywać"...
            • Gość: ortograf Do anickk IP: *.adsl.inetia.pl 07.07.08, 09:54
              Szacuneczek. Aż musiałem sprawdzić w słowniczku ortograficznym.
              Już sie kajam: w języku polskim rzeczywiście nie ma
              wyrazu "wykupować" - istnieje za to wyraz "wykupywać"
          • Gość: nosek Re: Do Misi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.08, 20:53
            Sam masz nawalone w głowie, albo nie wiesz o czym piszesz. Te
            wycieczki o których pisze misia są akurat bardzo relaksujące, cały
            dzień na stateczku połączony z opalaniem, pływaniem i podziwianiem
            widoków może być tylko lepszy od leżenia plackiem na plaży,na której
            i tak nie da się wytrzymać z powodu upału zbyt długo. To samo
            Dalyan. Pozostałe miejsca oprócz Pamukkale są niedaleko i spokojnie
            się da.

Do Misi, ja w ciągu tygodnia zaliczyłam 12 wysp, 6 wysp, Saklikent
            i Tlos, Fethiye, Patarę, Kayakoy. Zastanowiłabym się nad Pamukkale,
            bo trochę daleko.
            • Gość: nosek Re: Do Misi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.08, 20:58
              Acha, na plaży byłam cztery razy, z czego raz na Patarze.
            • Gość: ortograf Do noska IP: *.adsl.inetia.pl 07.07.08, 09:59
              Może i mam nawalone. Nie pisałem przecież nic złego o samych
              wycieczkach - na wszystkich z nich byłem i mile wspominam. Ale
              korzystałem z nich podczas pobytu dwutygodniowego. Przy wyjeździe 7
              dniowym, dwa dni odpadają na transfery, wiec zostaje tak naprawde 5
              dni na miejscu.
        • Gość: Gość Re: Do Agnieszki IP: *.net.pulawy.pl 08.07.08, 16:39
          Byłam w Turcji, ale słyszałam, że Pamukkale się nie opłacają, więc
          nie korzystałam z tej wycieczki, bo można tylko przez chwilkę, z
          daleka pooglądać te skały, a dalej Cię nie wpuszczą, bo te skały
          muszą się odbudować. Byłam w Kapadocji, na Green Canionie (polecam,
          naprawdę piękne widoczki!), w łaźni tureckiej i na plaży Kleopatry.
          Pozdrawiam.
      • Gość: Sławek Re: ile pieniędzy wziąść do Turcji na tydzień cza IP: 89.174.178.* 24.07.08, 10:06
        Buahahaha... niezła jesteś. A co jak samolot nie wyleci? A co jak
        hotel nie będzie odpowiadał? Masz rację nigdzie się nie ruszam bez
        min. 5000 Eur w kieszeni. Oczywiście gotówką, bo co będzie jak
        bankomat albo terminal nie zadziała?
        Mimo wszystko pozdrawiam panikarzy.
        • Gość: nosek Re: ile pieniędzy wziąść do Turcji na tydzień cza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.08, 10:40
          Mimo wszystko to że zapomnisz kąpielówek albo dopadnie cię infekcja,
          czy choćby poparzenie słońcem, jest bardziej prawdopodobne niż to że
          będziesz kiblował dwa dni na lotnisku, chociaż i to jest możliwe jak
          wiadomo. Ale niektórym i na to nie starcza wyobraźni.
          • Gość: Sławek Re: ile pieniędzy wziąść do Turcji na tydzień cza IP: 89.174.178.* 24.07.08, 13:00
            A od takich "na wszelki wypadek" to mam kartę kredytową, a tak się
            atrakcyjnie składa, że U Turków, a nawet u Arabów są już bankomaty,
            a nawet banki i nie ma potrzeby noszenia gotówki w kieszeni.
    • Gość: jullka Re: ile pieniędzy wziąść do Turcji na tydzień cza IP: *.chello.pl 11.07.08, 10:09
      Na bazarkach mozna kupic fajne ciuszki ,reczniki,przyprawy ,wez to pod uwage.Ja sobie kupilam 3 bluzeczki i spodnie na co wydalam 53 euro,oraz bombowe ciuszki dla córci i syna.
      • inna32 Re: ile pieniędzy wziąść do Turcji na tydzień cza 11.07.08, 20:00
        Gość portalu: jullka napisał(a):

> Na bazarkach mozna kupic fajne ciuszki ,reczniki,przyprawy ,wez to
        pod uwage.Ja
        > sobie kupilam 3 bluzeczki i spodnie na co wydalam 53 euro,oraz
        bombowe ciuszki
        > dla córci i syna.

Jadę we wrzesniu po raz pierwszy do Turcji i korci mnie zakup
        kurtki skórzanej i dżinsowej.Czy wiesz mniej więcej jakie są ceny?Co
        lepiej zabrać dolary czy euro?
        • Gość: Max Re: ile pieniędzy wziąść do Turcji na tydzień cza IP: *.CNet2.Gawex.PL 12.07.08, 23:38
          Za kurtke ze skóry płaciłem 240 euro, oczywiście po targowaniu sie
          ze sprzedawcą w Side. Chyba nie jest to drogo a kurtka fajna.
          Dziecięce "podróby" też nie są drogie.
          • Gość: Sławek Re: ile pieniędzy wziąść do Turcji na tydzień cza IP: 89.174.178.* 24.07.08, 13:08
            240 Euro? To prawie 800 PLN, nie wiem co to za skóra ale sądząc po
            cenie musi być rewelacyjna. Ja za swoją motocyklową zapłaciłem 650 w
            Polsce.
    • oliwe Re: ile pieniędzy wziąść do Turcji na tydzień cza 13.07.08, 12:59
      ależ wy musicie mieć kompleksy. Wątpliwe by na forach niemieckich
      czy brytyjskich ludzie obrażali siebie nawzajem, że nie umieją się
      zachować zagranicą, że nie tyle napiwków dają, wstyd nawzajem sobie
      przynoszą...

Nie potrafię sobie wyobrazić w jakim stopniu mnie osobiście miałoby
      dotknąć, czy wstyd budzić płacenie czy nie płacenie napiwków albo
      kupowanie czy nie kupowanie napojów wszędzie gdzie się znajdzie
      przez kogokolwiek?????

• Gość: Max Re: ile pieniędzy wziąść do Turcji na tydzień cza IP: *.CNet2.Gawex.PL 14.07.08, 16:03
        Trochę Cię nie rozumię. Czy gdybyś była w obcym kraju, miała hotel z
        opcją all i na mieście zachciałoby Ci się pić to biegłabyś do hotelu
        mając pustynię w ustach żeby tylko nie wydać kasy, bo w hotelu nie
        musisz płacic? Jeśli tak to współczuję. A co do napiwków to kwestia
        obyczajowości. jeśli w danym kraju np Turcji istnieje coś takiego
        jak bakszysz to wypada się do tego stosować, tym bardziej, że
        naprawdę nie trzeba dać wiele, ale 1-2 euro a jednak oznacza to, że
        szanuje się zwyczaje innych. W autokarze którym jechaliśmy na
        wycieczkę ludzie wychodząc nic nie rzucali. Siedziałem na końcu więc
        ostatni wychodziłem i w koszyczku, po wyjściu wszystkich były 4
        monety po 1 euro ( włącznie z tą którą ja wrzuciłem i którą wrzucił
        kolega). Niezbyt to ładne. A jakby ktoś z zagranicy u nas w kraju
        nie szanował obyczajów to już by go dzikusem okrzyknięto. Szanujmy
        obyczaje innych, nie zbiedniejemy wydając na to pare euro a będą nas
        inaczej odbierać.
        Poza tym w innych krajach pewnie na forum nie muszą o tym pisać bo
        tak sie nie zachowują więc nie ma tematu. Pozdrawiam
        • Gość: aa do maxa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.07.08, 23:10
          Ależ mnie śmieszą tacy ludzie, przechwalają się jak dzieci. Co Ci człowieku do
          tego na co kto wydaje swoje pieniądze, pytam co?! jak sobie zapłacił za all i
          zarobił na nie to ma prawo nie wydawać na nic i tyle, kropka. A dziewczyna na
          początku zadała normalne pytanie a większość znalazła sobie miejsce na
          przechwałki jakimi to nie są światowcami, żenada ...
          • Gość: nosek Re: do maxa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.08, 09:10
            "Ależ mnie śmieszą tacy ludzie, przechwalają się jak dzieci"

Nie widzę tu ani cienia przechwałek.

"Co Ci człowieku do tego na co kto wydaje swoje pieniądze, pytam
            co?!"

No chyba raczej chodziło ci o to na co nie wydaje :)

jak sobie zapłacił za all i
            > zarobił na nie to ma prawo nie wydawać na nic i tyle, kropka

Ma prawo, tylko to dziwaczne, ale jak chce uchodzić za dziwaka albo
            sknerę to już jego wybór.

A dziewczyna na
            > początku zadała normalne pytanie a większość znalazła sobie
            miejsce na
            > przechwałki jakimi to nie są światowcami, żenada ...

Czym można zasłużyć sobie na taki komplement? Wydawaniem więcej niż
            100 euro na tydzień, płaceniem kartą czy zostawianiem napiwków?

• Gość: Sławek Re: do maxa IP: 89.174.178.* 24.07.08, 13:19
              A w sumie bardzo ciekawa dyskusja :oP
              Ja na ten przykład jadąc gdziekolwiek biorę ok. 100 $ a na miejscu
              ewentualnie dobieram z bankomatów.
              Nie mylmy pojęć co innego napiwek, co innego bakszysz. Napiwek daje
              się jako wynagrodzenie, bakszysz to forma jałmużny (chociaż
              rezydenci wciskają co innego) i nie ma obowiązku dawania napiwków
              ale jest obowiązek bakszyszu za drobne usługi.
              Eee nie chce mi się za dużo pisać. Max to do ciebie... jeśli nawet
              będziesz rzucał na lewo i prawo pieniędzmi nie zjednasz sobie
              szacunku, co najwyżej zarobisz na opinię "dzianego jelenia"
              (oczywiście nikt ci tego w oczy nie powie).
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka