Gość: gość IP: *.icpnet.pl 20.09.08, 21:08 Mam pytanie czy ktoś ma doświadczenie campingowe w turcji czy są w ogóle takie formy wypoczynku tam? Chcemy jechać tam za rok pod namiot chętnie przeczytam wasze opinie na ten temat Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
isabeau Re: Campingi w Turcji 20.09.08, 22:48 Owszem, da się w Turcji kempingować - doświadczenie mam :) Co konkretnie chcesz się dowiedzieć? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Campingi w Turcji IP: *.icpnet.pl 21.09.08, 11:10 Interesuje mnie przede wszystkim tzw pola namiotowe na campingu bezpieczeństwo warunki jakie na campingach są i czy można jechać samochodem z dzieciakami jakie dokumenty należy mieć na granicy etc, Odpowiedz Link Zgłoś
isabeau Re: Campingi w Turcji 21.09.08, 14:22 Rozumiem, że wybierasz się do Turcji własnym samochodem z opcją rozbijania namiotu na kempingu, tak? W takim razie: 1. Samochodem do Turcji wjedzie się bez problemu, ale najlepiej, żeby kierowca wjeżdżający do Turcji był jednocześnie właścicielem pojazdu, a przeciwny razie trzeba przedstawiać dodatkowe dokumenty upoważniające. Obowiązkowe są oczywiście paszporty (ważne jeszcze co najmniej 6 miesięcy), dowód rejestracyjny, ubezpieczenie pojazdu (zielona karta - Turcja nie jest w UE). Przy wjeździe trzeba zakupić wizę dla każdej osoby, nawet dla małego dziecka, po 10 euro lub 15 dolarów. Wiza obowiązuje 30 dni i trzeba tego terminu przestrzegać przy wyjeździe, inaczej są spore problemy (ktoś o tym nawet pisał na forum). Co do samochodu - wjazd do Turcji zostanie odnotowany w paszporcie właściciela, i tym samym autem trzeba z Turcji wyjechać. 2. Czy można jechać z dziećmi - czemu nie, tylko to kawał świata. Zależy jak dzieciaki znoszą podróż samochodem. Na miejscu bez problemów - Turcy uwielbiają rozpieszczać cocuk (dzieci). 3. Kempingi - jest ich w Turcji stosunkowo niewiele, więc warto przed wyjazdem zapoznać się z ich rozmieszczeniem. Rozrzut cenowy bywa ogromny - czasami wręcz taniej jest zatrzymać się w lokalnym pensjonacie! Standard - także olbrzymi rozrzut, od warunków spartańskich po kempingi z własnymi pralniami, basenami, restauracjami, itp. 4. Bezpieczeństwo - nigdy nikt mi nic na kempingu w Turcji nie ukradł, chociaż zostawiałam w namiocie różne różności. Nawet porzucone na kempingu stare ręczniki wróciły do nas w drodze powrotnej przez ten sam kemping - i do tego wyprane :) 5. Dysponuję wykazem tureckich kempingów, niestety w formie papierowej i nieporęcznej. Jeżeli napiszesz, jaki region Cię interesuje, to mogę podać jakieś namiary typu adres, telefon, wyposażenie. P.S. Osobiście polecam kempingi w Kusadasi oraz w Guvercinlik koło Bodrum. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Campingi w Turcji IP: *.icpnet.pl 22.09.08, 09:53 Dzieciaki mam stosunkowo małe.za rok 5+4+4. Wtym roku byliśmy w grecji też autem też pod namiotem nie było problemu z podróżą choć ja się jej bałam Jechaliśmy około 30 godz.Przypuszczam że tam jest przynajmniej o 3/4 dnia jazdy dalej.Interesuje mnie region rywiery tureckiej.Czego się obawiam Ostatnio usłyszałam o jakiejś zemście faraona która objawia się dolegliwościami ze strony ukł. pokarmowego Czy to tylko tzw klątwa czy rzeczywiscie ludzie chorują, Poza tym czy na taki wypad EKUZ (europ.karta ub. zdr.)wystarczy czy muszę mieć coś specjalnego? a może wybrać się z biurem podróży i nie bawić się w campingi choć taka forma wypoczynku bardzo nam odpowiada. a i jeszcze jedno jak z wwiezieniem do turcji własnego żarcia np obiadów pudliszków na dwa tyg. do grecji nie bylo problemów.kuchenki gazowej i butli gazowej bardzo dziękuję za wszelkie informacje. Pewnie teraz pomyslisz że nas troszę "porąbało " ze chcemu wybrać się na taką eskapadę. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
isabeau Re: Campingi w Turcji 22.09.08, 10:35 1. Ubezpieczenie zdrowotne - EKUZ nie wystarczy, trzeba sobie wykupić indywidualnie ubezpieczenie (np. Warta, PZU czy inne). Warto sprawdzić też co jest refundowane w danej ofercie - zazwyczaj jest kilka różnych pakietów. 2. "Zemsta faraona" - to w Turcji "zemsta sułtana". Była o niej niejedna burzliwa dyskusja na forum. Można poczytać np. tutaj: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=660&w=64441248&v=2&s=0 Zdarza się niektórym podróżnikom, nawet w hotelach o wysokim standardzie, więc wybór kempingu nie jest jakiś bardziej ryzykowny. 3. Jedzenie pewnie jakieś można wwieźć, tylko pytanie, czy jest to konieczne? W Turcji są śmiesznie tanie warzywa, z których można sobie sosik na kuchence gazowej przygotować. Ceny w lokalnych restauracjach też bywają niziutkie, zwłaszcza poza centrum kurortu, więc warto popróbować lokalnej kuchni. Z powodu jedzenia w tureckich lokantach nigdy nie dopadły mnie kłopoty żołądkowe... 4. Dużej butli gazowej nie wwoziłam do Turcji, ale małą i owszem, bez problemów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Darmir Re: Campingi w Turcji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.08, 12:51 A jak z plażami w rejonie egejskim. Z racji dzieci preferujemy te piaszczyste. Może coś polecicie. Oczywiście wyjazd samochodem na kempingi (dzieciaki zaprawione) Odpowiedz Link Zgłoś
isabeau Re: Campingi w Turcji 23.09.08, 13:03 Wg mnie najpiękniejsza piaszczysta plaża w Turcji to Altinkum nieopodal Cesme. W tych okolicach można też kempingować lub znaleźć przyjemny pensjonat rodzinny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Darmir Re: Campingi w Turcji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.09.08, 11:26 Dzięki za szybka odpowiedź! Prawdopodobny wyjazd dopiero za rok. Może jeszcze ze 2-3 propozycje, trochę skałek też nie zaszkodzi, a najlepiej jak jest i piasek i skałki, tak jak np. na Sardynii czy Korsyce. Odpowiedz Link Zgłoś
isabeau Re: Campingi w Turcji 24.09.08, 12:17 No to jeszcze dorzucam miejscowość Guvercinlik nieopodal Bodrum - jest tam piękny i zadbany kemping wśród drzew i krzewów. No i blisko do samego Bodrum, żeby sobie pozwiedzać, albo zahaczyć o wyspy greckie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Campingi w Turcji IP: *.icpnet.pl 25.09.08, 22:44 "darmir" w tym roku będąc w Grecji na chalkidiki nieopodal campingu katerina jest tam taka dolina i skałki super sprawa niebyły to jakieś bardzo strome ale widoki wspaniale i pochodzić też mozna było. Nawet moje dzieciaki ktore są jeszcze male wspinały się jak małpki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Campingi w Turcji IP: *.icpnet.pl 25.09.08, 22:41 Widzę że nie tylko my jesteśmy zapalonymi campingowiczami Bardzo się cieszę Zawsze jak więcej osób jedzie to jest fajnie i chyba bezpieczniej przynajmniej tak mi się wydaje.Bardzo dziękuję za wszystkie informacje i proszę o jeszcze.Jak np rywiera turecka też słyszałam że tam jest pięknie.Nam też zależy na połażeniu trochę po skałkach i na ponurkowaniu. Odpowiedz Link Zgłoś