Dodaj do ulubionych

Komunikacja Stambuł

27.11.08, 21:28
Jadę na 2 tygodnie do Stambułu i jestem delikatnie mówiąc nieco
przerażona wielkością miasta, które chetnie zwiedzę jesli się gdzieś
nie zgubię! Mam pytanie do bywalców w/w miasta, jakie bilety
obowiązują w Stambule (autobus, tramwaj), chodzi mi o to czy są
np.czasowe, czy można kupić je u kierowcy/motorniczego. Generalnie
jak korzystać ze śroków komunikacji miejskiej. Bardzo proszę o
pomoc! :-)
Obserwuj wątek
    • isabeau Re: Komunikacja Stambuł 28.11.08, 06:24
      W większości środków komunikacji publicznej w Istanbule obowiązują bardzo
      wygodne żetony (tramwaj, metro, autobusy, promy). Żetony kupuje się w kasach i
      wrzuca we wskazanym miejscu przy wsiadaniu do określonego środka transportu.
      Uwaga: żetony na promy są inne niż np. na metro, a np. na Wyspy Książęce - droższe.
      Alternatywą jest tzn. AKBIL - taki kluczyk, który się doładowuje i stosuje jako
      żeton wielokrotnego użytku. Wtedy jest około 10% taniej.
      • magdaod Re: Komunikacja Stambuł 28.11.08, 07:41
        Polecam te strone:
        www.turkeytravelplanner.com/go/Istanbul/Transport/
        Jest w jezyku angielskim i bardzo pomocna.
    • Gość: Lil eL Re: Komunikacja Stambuł IP: 78.180.84.* 28.11.08, 14:49
      Studiuje w Stambule, wiec jak masz wiecej pytan napisz, z pewnoscia
      Ci pomoge :)))
      Pozdrawiam
      • isabeau Re: Komunikacja Stambuł 28.11.08, 18:12
        O, to ja mam pytanie: ile obecnie kosztuje żeton na tramwaj/metro - jestem
        ciekawa czy podrożał od wakacji. Acha - a ile zapłacę teraz za Akbila?
        • micka72 Re: Komunikacja Stambuł 28.11.08, 23:47
          Dobrzy Ludzie - dziękuje wam! :-) Na żetony sie juz raz w życiu
          nacięłam w Lublanie i od tej pory wolę pytać, bo najpierw zbiegałam
          pół miasta za biletami (panie w kisku odpowiadały mi, że nie ma
          biletu, jednocześnie nie informując, ze żetony sa zamiast), a
          dopiero potem zapytałam ludzi na przystanku. Po Lublanie to sobie
          można biegac, no ale po Istambule to mnie raczej nogi zabolą :-)
          Czy ktoś się orientuje po ile taki kluczyk i wybaczcie za pytanie-
          ale jak się go ładuje? Nie wiem dlaczego, ale mam stres na sama myśl
          o komunikacji miejskiej w Stambule-pewnie jest okrutny tłok?!!!!
          • isabeau Re: Komunikacja Stambuł 29.11.08, 09:01
            Kluczyk w lecie 2008 kosztował 105 lirów, później stopniowo odliczanych za każdy
            opłacony przejazd (po przyłożeniu akbila do czytnika słychać charakterystyczny
            dźwięk, który oznacza pobranie opłaty). Akbile kupisz w specjalnych kioskach -
            widziałam je przy przystanku metra na Aksaray i przy główny dworcu autokarowym,
            ale jest ich więcej, a doładujesz również w tych kioskach lub w specjalnych
            automatach.
            Tłok owszem zdarza się, zwłaszcza w tramwaju kursującym na Sultanahmet, chociaż
            wcześnie rano było tam zupełnie pusto. W metrze bywa różnie, ale kursuje ono
            bardzo często, co rekompensuje niewygodę. Promy - najbardziej zatłoczony płynął
            w weekend na Wyspy Książęce, aż się bałam, że wszyscy pójdziemy na dno, ale nic
            złego się nie stało :)
            • Gość: Gość Re: Komunikacja Stambuł IP: *.limes.com.pl 29.11.08, 11:08
              Jesteś pewna co do tych 105 lirów ja płaciłem w maju tego roku 20 lirów,
              starczyło na około 10 przejazdów i coś jeszcze zostało.
              • isabeau Re: Komunikacja Stambuł 29.11.08, 11:28
                Owszem, jestem pewna, co do sytuacji z sierpnia 2008 - nie dało się kupić
                tańszego akbila, tylko ten 105-lirowy. Specjalnie się dopytywałam, bo chciałam
                tańszy, ale niestety nie prowadzili takiego.
                • Gość: Gośc Re: Komunikacja Stambuł IP: *.limes.com.pl 29.11.08, 15:04
                  To w takim razie lepiej kupować żetony 105 lirów to kupa kasy.
                  • micka72 Re: Komunikacja Stambuł 29.11.08, 21:11
                    Przeliczyłam i rzeczywiście strasznie drogi ten kluczyk. No coż
                    żetony pójdą w ruch. Bede mieszakała blisko Topkapi, chyba to w
                    dzielnicy Sultanahmet i jak patrze na mapę (zawsze z przerażeniem)
                    to widzę strasznie długą i skomplikowana drogę, prowadzącą na Taksim
                    (ale może mi się wydaje, że to kawał drogi?). Chętnie się też
                    dowiem, gdzie warto coś zjeść i nie zbankrutować przy okazji :-)
                    Obawiam się, że bedzie tam pełno restauracji z rybami i innymi
                    morskimi stworami, na które mam alergię. I jeszcze jedno pytanie dla
                    stałych bywalców-potrzebuje kupić sporo płyt, czy muszę w związku z
                    tym poszukać Media Markt, czy bez problemu znajde sklepy z płyrtami
                    w centrum Stambułu? Pozdrawiam i dziękuje bardzo za pomoc :-)
                    • isabeau Re: Komunikacja Stambuł 29.11.08, 22:21
                      To znowu ja :) Micka72, czy wiesz dokładnie, gdzie będziesz mieszkać? Bo w
                      Istanbule jest oczywiście Pałac Topkapi w dzielnicy Sultanahmet, ale jest też
                      dzielnica zwana Topkapi, położona od pałacu w sporej odległości (jakieś 8
                      przystanków tramwajem).
                      W każdym razie dotarcie z obu tych miejsc na Taksim nie jest skomplikowane:
                      wsiada się w tramwaj (linia T1) i jedzie nim do ostatniego przystanku (Kabatas).
                      Tam przesiada się na krótką jazdę kolejką pod górę i już jesteśmy na Taksimie :)
                      Podsyłam linka do systemu komunikacji miejskiej w Istanbule (zresztą tramwaje i
                      metra są dobrze opisane, w wagonikach jest zaznaczona trasa, wyświetla się też
                      nazwa kolejnego przystanku).
                      en.wikipedia.org/wiki/Image:Istanbul_Rapid_Transit_Map.png
                      Restauracji w Istanbule jest tak wiele, że trudno coś polecić. Ryby podają
                      głównie w restauracjach nad Bosforem i wg mnie są przepyszne, takie ugrilowane -
                      szkoda, że masz alergię :(
                      Odradzam restauracje na Sultanahmet - drożyzna pod zagranicznych turystów,
                      często nie mająca nic wspólnego z autentyczną kuchnią turecką. Pyszne i
                      niedrogie restauracje znajdziesz w dzielnicy Fatih, a dużo tanich (ale smacznie
                      karmiących) jadłodajni na Aksarayu.
                      • micka72 Re: Komunikacja Stambuł 29.11.08, 23:33
                        Isabeu jesteś kopalnią wiedzy! Dzięki bardzo! Jutro wyślę ci link do
                        hotelu i poszukam na mapie tych dzielnic, o których wspominałaś. A
                        propos Turcji w sandałach (widziałam wklejony link) super strona :-)
                        Dobrej nocy!
                        • micka72 Re: Komunikacja Stambuł 30.11.08, 10:07
                          Przesyłam link do strony hotelu, w którym się zatrzymamy.
                          www.celalsultan.com/german/contactus.asp Z mapy wynika i z
                          adresu, że to chyba dzielnica Sultanahmet-ale moge się mylić, bo
                          ciężko mi się pracuje z tak ogromną mapą :-)
                          Isabeau, czy to prawda że fajną srebną biżuterię można kupić na
                          wielkim bazarze? Czy zapuścić się gdzieś w głąb miasta? Słyszałam,
                          ze czasami na Taksim jest taniej niż na Bazarze (ceny pod turystów).
                          Zaraz poszukam dzielnic, o których wspominałaś. Przypomne się
                          jeszcze z pytaniem o płyty CD, czy mam szukać Media markt, czy
                          sklepy z muzyką są szeroko dostępne? :-)
                          • isabeau Re: Komunikacja Stambuł 30.11.08, 10:29
                            Hej, mieszkałam po sąsiedzku w tym roku - to świetna lokalizacja. Dodatkowo
                            koniecznie musisz odwiedzić Cysterny Yerebatan (ta ulica nosi nawet ich nazwę) -
                            to zaledwie kilka kroków od hotelu.
                            Na Krytym Bazarze są całe uliczki jubilerskie i wybór biżuterii jest
                            przeogromny, chociaż ja widziała głównie wyroby ze złota - Turczynki wolą ten
                            metal od srebra. Co do cen, to nie wiem, tam biżuterii nie kupowałam, ale na
                            pewno będzie się trzeba bardzo ostro targować (zaczynając od ceny niższej o
                            50-60% od wyjściowej). Zresztą to prawda, że Kryty Bazar jest miejscem, gdzie
                            turystów należy złupić...
                            Taksim i Beyoglu to luksusowe dzielnice i na pewno znajdziesz tam sklepy firmowe
                            znanych światowych jubilerów i projektantów.
                            Sklepy z muzyką znajdziesz na Sultanahmet (uwaga na ceny), ale chyba lepiej
                            będzie szukać na Taksimie (przewodniki polecają sklep Mephisto na Istiklal
                            Caddesi w Beyoglu oraz Lale Plak przy Galipdede Caddesi, też po tej samej
                            stronie Złotego Rogu).
                            • micka72 Re: Komunikacja Stambuł 30.11.08, 13:21
                              Robię sobie powoli listę co muszę zobaczyć i gdzie dotrzeć, bo boję
                              się że na miejscu zapomne z wrażenia :-) Zakupiłam przewodnik po
                              Istambule (National Geographic), ale dziwny jest. Troche zamotany,
                              albo moze ja zamotana? :-) Bardzo ci dziękuje za rady i wskazówki,
                              zaraz odnajde te sklepy muzyczne, bo moge nie kupić biżuterii ale
                              płyty muszę! Słucham tureckiego rocka i czasami z Niemiec sobie coś
                              dowiozę, albo dostanę w podarunku, ale to mało-zwariuje jak wejde do
                              sklepu muzycznego (muszę chyba zostawić kartę w hotelu, bo
                              zbankrutuje) :-) Miłego dnia! Pewnie się jeszcze odezwę:-)
                              • isabeau Re: Komunikacja Stambuł 30.11.08, 13:35
                                To jeszcze Ci doradzę kupno takiej niegrubej książeczki "Stambuł od środka.
                                Kieszonkowy przewodnik" firmowanej przez Discovery Channel. Jest to przekład
                                "Inside pocket guide: Istanbul". Zawiera opis kilku tras zwiedzania miasta ze
                                szczegółowymi opisami oraz niezły plan z naniesionymi trasami zwiedzania. No i
                                jest lekki, więc można go zawsze mieć przy sobie :)
                                • micka72 Re: Komunikacja Stambuł 30.11.08, 16:01
                                  Isabeau, przewodnik juz zamówiłam, bo na tym co mam to średnio się
                                  orientuję. Nie wiem jak sobie dam rade z ta mapą, bo jest OGROMNA, a
                                  literki maciupkie-no nie moge zlokalizować tych sklepów muzycznych-
                                  ale nie tracę nadzieji :-) Isabeau, napisz mi proszę, gdzie sie
                                  lepiej nie zapuszczać, bo jeszcze w swej podrózniczej naiwności
                                  wybiore się gdzies w głąb miasta. Jeszcze raz bardzo ci dziękuje :-)
                                  • isabeau Re: Komunikacja Stambuł 30.11.08, 16:56
                                    Jeżeli nie znajdziesz tych sklepów, to na pewno znajdą się inne, o to byłabym
                                    spokojna :)
                                    Co to podejrzanych miejsc - Istanbul jest tak ogromny, że zapewne w przeciągu
                                    kilku dni odwiedzisz zaledwie maleńki ułamek metropolii. Sądzę, że najlepiej
                                    trzymać się okolic Sultanahmet aż po Wielki Bazar, a za dnia warto wstąpić na
                                    Fatih i Aksaray, żeby zobaczyć mniej oblężone przez turystów miejsca. Na
                                    Taksimie i w okolicach tłumy ludzi są całą noc, a ogólnie najlepiej jest
                                    przebywać w miejscach, gdzie jest sporo osób. Unikaj podejrzanych, pustych
                                    zaułków, a po zmierzchu także Aksarayu, bo zmienia się w dzielnicę wątpliwej
                                    rozrywki...
                                    • micka72 Re: Komunikacja Stambuł 30.11.08, 18:35
                                      Nie wiem nawet, czy uda mi się zobaczyć część z tych rzeczy, które
                                      planuję odwiedzić. No cóż bedzie pretekst, aby znowu pojechać :-)
                                      Isabeau,jeśli zabawię nieco dłużej na Taksimie, to lepiej zostać tam
                                      do rana, czy udać się na poszukiwanie komunikacji nocnej (tudzież
                                      skorzystać z Taxi-ale chyba drogo bedzie z Taksim do Sultanahmet?).
                                      Nie ukrywam, że chciałybyśmy raz lub dwa skorzystać z bogatej oferty
                                      rozrywkowo-pubowej Stambułu :-)
                                      • isabeau Re: Komunikacja Stambuł 30.11.08, 19:18
                                        Ja zazwyczaj wracałam z Taksimu przed północą, ale sprawdziłam, że linia
                                        autobusowa T4 (Taksim - Sultanahmet) kursuje również w godzinach nocnych.
                                        Tramwaje w nocy nie jeżdżą. Jeżeli weźmiesz taksówkę, to koniecznie ustal cenę
                                        przed rozpoczęciem kursu.
                                        • micka72 Re: Komunikacja Stambuł 01.12.08, 12:39
                                          Isabeau, bardzo ci dziękuje za pomoc :-) Pewnie się jeszcze odezwę z
                                          kilka razy przed wyjazdem, jednak już mi po Twoich radach Istambuł
                                          nie taki straszny :-) Pozdrawiam serdecznie! :-)
    • Gość: Lil eL Re: Komunikacja Stambuł IP: 78.180.64.* 02.12.08, 20:16
      Ale sie Panie rozpisaly :)
      Sprostowanie co do AKBILA. Sam akbil, zwany przez Was
      wyżej "kluczykiem" kosztuje 6 lirow. W zaleznosci ile sobie kto
      zazyczy tyle moze pieniedzy doladowac do akbila. Polecam to
      rozwiazanie poniewaz placenie za kazdym razem w autobusie, czy przed
      wejsciem do metra czy tramwaju jest uciazliwe. Normalny zeton, czy
      podroz autobusem (ktory nie przekracza mostu na strone azjatycka) to
      koszt 1,4 lira.
      Twoj hotel znajduje sie w dzielnicy Sultanahmed. Szczegolnie za nia
      nie przepadam w zwiazku z tlumem turystow. No ale jak sie jedzie w
      celach turystycznych to mimo wszystko trzeba zwiedzic.
      Ale w Stambule jest wiele innych pieknych miejsc :) zapewniam

Jezeli chodzi o Kapalycarsi (Grand Bazar)... Hmmm.. Wsiadasz do
      tramwaju w Sultanahmed, ktory NIE kieruje sie do Kabatasu, ale do
      Zeitinburnu i wysiadas na przystanku Beyazit - Kapalicarsi. Jakies
      5min zajmuje podroz. Rzeczy ciekawe, bizuteria zdecydowanie
      imponujaca, ale to miejsce to jeden wielki turystyczny biznes, i
      mimo tego, ze wyjdziesz szczesliwa bo utargujesz 50% ceny to i tak
      spoo przeplacisz.
      Polecam duze centra handlowe w ktorych sklepow z bizuteria nie
      brakuje rowniez jak Cevahir (dzielnia Sisli) czy MetroCity (Levent).

Co do plyt to jak wspomniala przedmowczyni na Istiklal Caddesi
      (Taksim-Beyolu) znajdziesz pare skepow z plytami. Proponuje isc
      nieprzerwanie az do Tunel (w tym obszarze znajduje sie rowniez
      Galata Tower), zobaczysz doslownie DZIELNICE MUZYCZNA, w ktorej sie
      roi od gitar i innych sprzetow muzycznych, wiec pewnie i plyty maja.

Pytaj smialo, jestem na miejscu i zawsze moge pomoc gdyby cos sie
      dzialo :)
      Kiedy przyjezdzacie?
      • micka72 Re: Komunikacja Stambuł 08.12.08, 16:34
        Dzięki za odp! No teraz mi sie nieco zamieszało (chodzi o tramwaje i
        kluczyk). Chętnie przeszłabym się (przejechała raczej) do jakiegos
        Centrum Handlowego, ale obawiam się że ich nie znajdziemy. No chyba,
        że szczególowo napiszesz gdzie wsiąść i wysiąsć :-) Bazar mnie nie
        kręci i nie zamierzam tam robić zakupów, ale koleżanka lubuje się w
        bizuterii i zgodziła się ze mna jechać tylko pod warunkiem, że
        bedzie dużo, dużo biżuterii. Zatem biżuteria BYĆ MUSI, ale nie musi
        być na bazarze! Co do płyt, to mam listę i niektóre pozycje na niej
        to płyty dosyć stare np.Athena z płytą Holigan (1998) tudziez Kurban
        i album Kurban (1999). Więc nie wiem, czy dostanę je w sklepie
        muzycznym-ale nadzieji nie tracę.Mam do ciebie zapytanie jako osoby
        zorientowanej otóż, czy wiesz może czy wyszła w Turcji książka typu
        Historia tureckiego rocka? Przyjeżdzamy w styczniu i mam nadzieje,
        że nie bedzie cały czas padać! Tez nie lubie tłoku, ale w Stambule
        to chyba "chleb powszedni"?! Dzięki za pomoc, pewnie jeszcze nie raz
        się odezwę. Studiujesz w Stambule?
        • Gość: Lil eL Re: Komunikacja Stambuł IP: *.hutapokoj.com.pl 11.12.08, 01:51
          jestem kilka dni w Polsce, bo w Turcji teraz wakacje, więc korzystam
          z czasu wolnego, żeby zobaczyć rodzinę. W niedziele powrót i kolejny
          szok termiczny :P Jak wylatywałam w sobotę było 22 stopnie w
          cieniu :D a tu zero
          Popytam o te ksiązki i płyty lokalnych, może coś wiedzą :)
          Tak, studiuję, 5 rok wydz. lekarski :)
          A do tłoku, dużego tłoku trzeba się przyzwyczaić :) w końcu
          codziennie przez Taksim, Istiklal Caddesi przewija się jakieś 3mln
          ludzi :D
          • micka72 Re: Komunikacja Stambuł 11.12.08, 21:00
            Spojrzałam na mapę i w internet, co by się zorientować gdzie te
            Centra handlowe, o których pisałaś i się przeraziłam, to jak z Łodzi
            do Częstochowy :-) Jedzie tam się chyba z Sultanahmet 2 godziny:-)?

Nie chce ci zawracać głowy ksiązkami i płytami, bo pewnie masz dużo
            nauki. Jak przypadkiem się dowiesz to super! :-) Musze odnależć
            wogóle księgarnie muzyczną, ale mam nadzieję, że ją znajde na tej
            ulicy ze sklepami muzycznymi.

Powiadasz, ze w sobotę było 22 st, hm...a ja tu się szykuje na
            zawieje i ulewy przy zerowej temperaturze! No ale ja jadę pod koniec
            stycznia.

Tak sobie pomyślałam, ze może sie wymienimy mailami, co by usprawnic
            komunikację, bo poczte sprawdzam codziennie, a forum nie. Jakby co
            to pisz na maila gazetowego, a odpisze z maila regularnego.
            • micka72 do Lil eL 31.12.08, 12:16
              Mam do Ciebie pytanie jak dojechać z Sultanahmet do tego Centrum
              handlowego ( w dzielnicy sisli chyba?). Pozdrawiam! Zycze udej
              zabawy sylwestrowej! :-)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka