Dodaj do ulubionych

Co przywieść z Turcji?

IP: *.orneta.arkusnet.pl 11.01.09, 17:49
Mam pytanie odnośnie pamiątek z Turcji.
Co przywieść z Turcji na pamiątkę ( i nie chodzi mi tu o podrabiane ciuchy,
skóry czy inne elementy garderoby) tylko o symbol tak jak z Tunezji wypada
przywieść "różę pustyni" - napiszcie co takiego przywozi się z Turcji jako
symbol i pamiątka odwiedzenia tego kraju?
Serdecznie dziękuję
Obserwuj wątek
    • Gość: Ela Re: Co przywieść z Turcji? IP: *.sta.asta-net.com.pl 11.01.09, 17:53
      Szklaneczki do herbaty w kształcie tulipana,oko proroka to taki ich
      lokany amulet,coś ze złota.Pozdrawiam.
    • Gość: www Re: Co przywieść z Turcji? IP: *.tktelekom.pl 11.01.09, 17:53
      to co ci się podoba
    • isabeau Re: Co przywieść z Turcji? 11.01.09, 18:13
      W poniższym wątku (w którym się też wypowiedziałam w sprawie ciekawych zakupów
      tureckich) znajdziesz wiele pomysłów:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=660&w=78521353&v=2&s=0
    • jusytka Re: Co przywieść z Turcji? 11.01.09, 20:30
      Ja sobie przywiozłam "oko proroka" Wisi w przedpokoju i strzeże naszego domu ;)
    • Gość: TakiJeden Najpierw przywieź z Polski słownik ortograficzny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.09, 20:51
      Jak w temacie...
      • Gość: krasula Re: Najpierw przywieź z Polski słownik ortografic IP: *.cust.tele2.pl 11.01.09, 21:26
        faceta :):):)
        • Gość: grynya Re: Najpierw przywieź z Polski słownik ortografic IP: *.toya.net.pl 12.01.09, 12:22
          Poieram poprzedniczkę! FACETA!
          • zibi-1960 Re: Faceta 13.01.09, 22:18
            Witam piękne panie,
            o ile ochoty i śmiałości wystarczy, jestem gotów dla pań popracować w
            charakterze miejscowego Turka.
            pozdrawiam
            • Gość: olin80 Re: Faceta IP: *.gdynia.mm.pl 13.01.09, 22:25
              Tylko żelu kup z dwie beczki i zestaw obcisłych portek i koszulek
              oraz obowiązkowo za duże butki z wywiniętym czubem,na obcasie ;-)))
              • Gość: grynya Re: Faceta IP: *.toya.net.pl 13.01.09, 22:44
                Turcy nie żelowi, to raczej Włosi (opis raczej typowo włoski).
                Większość tez sie fajnie ubiera, ale nie to się liczy mój panie!
                Do pana który chciałby robić za lokalnego Turka - z Polaka zaden
                Turek niestety, oj NIESTETY.
                • Gość: olin80 Re: Faceta IP: *.gdynia.mm.pl 13.01.09, 23:05
                  Jestem Panią i moijm zdaniem to typowy opis tzw.Alanya
                  Boy'a,przynajmniej z moich wieloletnich obserwacji ;))
                  • Gość: kamilla Re: Co przywieść z Turcji? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.01.09, 09:50
                    Napiszcie jak nazywają się takie pięknie zdobione jakby wiszące
                    lampiony w kształcie dyni ? Są bardzo piękne i chciałabym wiedzieć
                    co to takiego dokładnie, jakie ma zastosowanie itd.
                    Serdecznie dzięuję
                  • Gość: grynya Re: Faceta IP: *.toya.net.pl 14.01.09, 09:52
                    no Alanya boy podobny do innych nadmorskich boyów :-) W Mielnie też
                    ich można spotkać :-) Taki urok nadmorskich kurortów. Jednak sa
                    miejsca w Turcji, gdzie można spotkać wieeeeeeeeeelu interesujących
                    mężczyzn :-) Zaskakująco dużo :-)
                    • Gość: kamilla Re: Co przywieść z Turcji ??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.01.09, 09:58
                      Napiszcie jak nazywają się takie pięknie zdobione jakby wiszące
                      lampiony w kształcie dyni ? Są bardzo piękne i chciałabym wiedzieć
                      co to takiego dokładnie, jakie ma zastosowanie itd.
                      Serdecznie dzięuję
                      • Gość: cleo Re: Co przywieść z Turcji ??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.01.09, 08:17
                        podbijam
                        • pariss1 Re: Co przywieść z Turcji ??? 15.01.09, 10:16
                          To są po prostu lampy z tykwy. Takie z koralikami.
                          Kiedys ktos na forum pisał, ze są takie warsztaty w kierunku jak
                          wchodzi sie na twierdzę.
                          • Gość: hhhhhhh Re: Co przywieść z Turcji ??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.01.09, 13:15
                            przyprawy
                            • Gość: kalilla Re: Co przywieść z Turcji ??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.01.09, 13:24
                              A ile w Turcji kosztują takie lampy z tykwy ?
                              • Gość: efdgveb Re: Co przywieść z Turcji ??? IP: *.icpnet.pl 15.01.09, 13:45
                                utnij w sfinxie po obiedzie będziesz miał gratis
                                • Gość: kamilla Re: Co przywieść z Turcji ??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.01.09, 14:08
                                  ha,ha,ha :DDDDD
                                  Bardzo dobre - ale ja pytam poważniwe.
                                  ps. Choć faktycznie restauracje Sfinx mają w swoim wystroju cudne te
                                  lampiony.
                                  • Gość: olin80 Re: Co przywieść z Turcji ??? IP: *.gdynia.mm.pl 15.01.09, 14:25
                                    Zależy ile wytargujesz ja mam taką sporą i dałam za nią jakieś 20$
                                    ale to było ładnych parę lat temu.
                                    • johana19 Re: Co przywieść z Turcji ??? 16.01.09, 09:41
                                      Tykwy cenowo kształtują się naprawdę różnie. W zależności od ich
                                      wielkości (są malutkie ale są też i ogromne), rodzaju zdobień itp.
                                      Poza tym ich cena zależy też od twoich umiejętności targowania się :-
                                      ) A co jeszcze warto przywieźć? Zależy, co kto lubi. Oko prproka to
                                      fakt - taka ich regionalna pamiątka wykonywana na różne sposoby :-
                                      ))) Ja np. kupiłam sobie zapas tureckiej czarnej herbaty i
                                      przepysznej kawy, przyprawy regionalne, mydła zwłaszcza takie do
                                      Hammamu np. Haci Sakir (cudne!!!), złote wyroby (ceny nie są
                                      powalające i w przeliczeniu podobne jak w kraju ale wzory
                                      niepowtarzalne!!! Poza tym biżuteria to dla mnie zawsze pamiątka),
                                      bardczaki czyli malutkie szklaneczki do herbaty... Jak ktoś lubi to
                                      moze słodycze np. kasztany w czekoladzie, hałwę pod różną postacią,
                                      regionalny alkohol (np. Raki anyżowa albo czysta).

LENA 27-01-2005
                                      i lipcowy LOKATOR
                                      • Gość: eeeeeeee Re: Co przywieść z Turcji ??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.01.09, 09:49
                                        serdeczne dzięki za podpowiedzi, napewno z nich skorzystam
                                      • Gość: olin80 Re: Co przywieść z Turcji ??? IP: *.gdynia.mm.pl 16.01.09, 10:30
                                        A jaka to jest "czysta"Raki ???
                                        • grazynanowa Re: Co przywieść z Turcji ??? 16.01.09, 11:06
                                          Wszystkie rodzaje raki maja smak anisu(anyzowe), jedna z lepszych to
                                          EFE RAKI ,polecam rowniez turecka kawe ,mozna dostac w kazdym
                                          markiecie oraz tegielk do zaparzania kawy i oczywiscie tradycyjne
                                          male filizanki.
                                          • johana19 Re: Co przywieść z Turcji ??? 16.01.09, 11:11
                                            Nieprawda, kupowaliśmy Yeni Raki czystą, bez smaku jeśli tak to
                                            można określić :-) Chodzi mi o taką zwykłą białą wódkę jak np. nasza
                                            wyborowa.

LENA 27-01-2005
                                            i lipcowy LOKATOR
                                            • grazynanowa Re: Co przywieść z Turcji ??? 16.01.09, 11:14
                                              To napisz ,ze kupowalas wodke ,a nie raki.
                                            • Gość: olin80 Re: Co przywieść z Turcji ??? IP: *.gdynia.mm.pl 16.01.09, 11:19
                                              Yeni Raki to najpopularniejsza Raki-na bezcłówkach,nawet w polskim
                                              Makro.Nie ma Raki nie anyżowej bo być nie może,cały bajer w Raki to
                                              właśnie aromat anyżu,tak samo ja w Ouzo itp.Każda Raki jest
                                              biała,jak nasza polska wódka także nie wiem o jaką "zwykłość" Ci
                                              chodzi?

pl.wikipedia.org/wiki/Raki_(nap%C3%B3j_alkoholowy)
                                        • johana19 Re: Co przywieść z Turcji ??? 16.01.09, 11:09
                                          Miałam na myśli białą wódkę, "bezsmakową" w przeciwieństwie do
                                          anyżówki, której ja np. nie lubię :-)

LENA 27-01-2005
                                          i lipcowy LOKATOR
                                          • pariss1 Re: Co przywieść z Turcji ??? 16.01.09, 12:06
                                            Jak herbata to czajniczek do herbaty tzw. caydanlik. Do kupienia w
                                            Migrosie czy Carefourze. A jak małe szklaneczki to małe łyżeczki i
                                            małe kostki cukru :)
                                            Dobra herbata to adacayi, z suszonej szałwii. Też czasami dostępna w
                                            hotelach. To są takie podłużne suszone zielone "kwiaty" . Nie można
                                            parzyc za długo bo jest gorzka. Pomaga na kłopoty żołądkowe.

Ze słodkości polecam nugatowe batony z orzechami, lokum - z fabryk
                                            najlepiej, tam gdzie samemu można sobie zapakować.
                                            Pismaniye, czyli chałwa w kształcie kłębków.
                                            Kasztany sa przepyszne i bardzo słodkie. Są tez batoniki kasztanowe.
                                            Drogie.

Oko proroka, zawieszki w kształcie księzyca z gwiazdą ;) Piekna
                                            złota biżuteria.
                                            • Gość: dorota Re: Co przywieść z Turcji ??? IP: 81.210.87.* 16.01.09, 12:46
                                              A ja z każdego miejsca przywożę sobie - zupełnie Świadomie -takie
                                              tandetne gliniane magnesiki na lodówkę oraz mnóstwo zdjęć. Przyprawy
                                              też, czasem jakieś oryginalną ceramikę. Ale magnesiki ZAWSZE. Są
                                              tanie, mają różne kształty, są kolorowe i od razu wiadomo skąd
                                              pochodzą.
                                              A jak spojrzę sobie na lodówkę, to od razu robi mi się ciepło na
                                              sercu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka